WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Whisky van de Lage Landen

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, augustus 11, 2017 07:11:59

Dit boek is een echte eye-opener voor elke Vlaamse en Nederlandse whiskyliefhebber. Want wie van ons had een idee dat er bijna 40 distilleerderijen actief zijn in de lage landen? Van de meeste had ik al wel eens gehoord – dankzij artikels van dezelfde auteur in het magazine Whisky Etc. – maar dankzij dit boek kon ik mij een veel beter beeld vormen van deze stokers en hun producten, al of niet reeds op de markt. Nu, ze zijn lang niet allemaal even professioneel bezig, zo blijkt, maar wel allemaal erg gepassioneerd. En dat gevoel heeft Wieger met een erg vlotte pen goed weten te vangen.

Wieger slaagt er in om het productieproces doorheen de pagina’s te strooien in beknopte paragrafen in erg klare taal, zodat alle aandacht kan gaan naar de 10 Belgische en 18 Nederlandse distilleerderijen. Van elke besproken stoker wordt eerst de geschiedenis in het kort uit de doeken gedaan, dan komt hun specifieke productieproces en soorten spirit aan de beurt, om af te sluiten met een proefnotitie. Voor die tasting notes kon Wieger rekenen op de welwillende medewerking van een aantal bekende whiskyexperten, zoals onze eigen Fernand Daquin, Chris Lauriers en de Nederlander Jan Beek.

Tussen de hoofdstukken in worden ook nog enkele leuke receptjes met whisky voorgesteld door onder andere Dennis Mulders, Guy Lippens en Bart Messiaen. Ze zijn eenvoudig te bereiden en lekker, dus wat houd u nog tegen?

Ondanks enkele typo’s (cask strenght moet natuurlijk cask strength zijn en de Famous Grouce is eigenlijk de Famous Grouse – maar dat is snel vergeven!) is dit een erg handzaam boek, vlot leesbaar, erg mooi vormgegeven en ruimschoots voorzien van leuke foto’s.

Enkele grappige details… Het boek werd voorgesteld bij Wagging Finger in Deventer. Deze stokerij werd niet in het boek opgenomen, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Erik nog niet aan whisky stoken toe is. Maar tijdens die première, op 14 juni 2017, kondigde Erik aan hier volgende herfst mee van start te willen gaan. Wieger kan dus al aan een update beginnen. U herinnert zich dat Wagging Finger de distilleerderij is waar wij – Manny en ik – onze eerste Interludium Gin for MMM lieten stoken.

Daarnaast staat ook stokerij Jan Mertens in het hoofdstuk ‘Nog op het vat’ (dus nog geen whisky op de markt, maar al wel in het rijpingsmagazijn). We kijken reikhalzend uit naar zijn eerste whisky, die Jonasberg zal gedoopt worden – want we hebben al een paar keer mogen proeven van zijn whisky in wording. De reden waarom ik Jan vermeld is het feit hij de stoker is die onze tweede batch Interludium Gin for MMM stookte. Leuk is dat.

Tot slot kan ik niet onder stoelen of banken steken dat ik erg aangenaam verrast was om mijn naam in Wieger’s dankwoord te vinden (mijn bijdrage was nochtans eerder beperkt, meen ik) en ons boek Whisky Voor Iedereen in de lijst van geraadpleegde bronnen terug te vinden.

Bedankt en proficiat, Wieger, voor dit belangrijke naslagwerk. Aanrader!

Whisky van de Lage Landen
191 pagina’s, Nederlands
Wieger Favier
Forte Uitgevers
ISBN 978-9462501416
25 EUR  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3764