WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: NOG! Batch 12

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, augustus 07, 2017 18:34:07

Bottelaar: Asta Morris
Regio: België
Fles: NOG! No Ordinary Gin Batch #12, 292 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Meringue

Het unieke aan de gin van NOG! - hij heet niet voor niks No Ordinary Gin - is dat deze maandenlang rijpt op vaten waarop eerder whisky lag te slapen. Whisky die Bert Bruyneel bottelde onder zijn label Asta Morris, alvorens het vat af te vullen met zijn gin. Elke batch rijpte op een ander whiskyvat. Batch 1 rijpte op een vat waar voorheen Dalmore op rijpte, batch 2 op een vat waar voorheen BenRiach op rijpte en ga zo maar door. Welnu, batch 12 heeft voor mij een speciale betekenis, want het rijpte op het sherry hogshead waar voorheen zijn geweldige Auchentoshan 24 Year Old 1991 van werd gebotteld. Een geweldige whisky. En nog veel leuker is dat ik behalve de whisky en de gin in de nabije toekomst ook het vat zelf zal krijgen van Bert. Die krijgt een mooie plek in de tuin. Maar nu terug naar de NOG! Batch 12.

Erg romige en bijna snoeperige neus. Meringue, Engelse drop, kamfer en een karrenvracht aan citrus. Nog een snuifje cacao. Erg apart en meteen mijn favoriete NOG! tot nu toe. Ik zou deze zeker niet als juniper-driven bestempelen.

Op smaak is hij zalig bitterzoet met de jeneverbes nu wél vooraan, gevolgd door gekonfijte appelsienschillen en chocolade. Orangettes! Lekker kruidig ook. Maar hij gaat gevaarlijk vlot naar binnen.


Lekker lange finish op citrus en peper.

Ik beken dat ik bang was dat de Auchentoshan hem niet zou kunnen temmen (wat NOG! ervaar ik als een gin met ballen en de malt als eerder zacht), maar de twee kunnen het duidelijk goed met elkaar vinden.

GIN & TONIC

Veel en veel ijs, een schijfje citroen en wat munt, de zachte tonic 1742 en genieten maar. Op de neus is dit een erg frisse en zomerse G&T met de nadruk op de citrus, terwijl op smaak het snoeperig doorschemert, wat hem een tikkeltje zoet maakt. Dit staat mij heel erg aan, hoor.

Lekker, lekker, maar ik beken... de NOG! drink ik liever puur. Hij is gewoon te goed om in een G&T te kieperen naar mijn mening. Alhoewel... Als je een echt goeie G&T wil, moet je goeie ingrediënten nemen, natuurlijk. En dat is deze batch 12 zonder enige twijfel. Mijn favoriete NOG! tot nog toe.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3757