WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Flavour Twentythree

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 02, 2017 07:10:01

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, 50cl
Kleur: goud
ABV: 47%

Vanille-ijs

Flavour Twentythree is een Nederlandse gin met een Belgische twist. Hij werd gestookt bij Wagging Finger (waar ook onze eerste Interludium vandaan kwam) op basis van Erik's eigen gin. Er werd een beetje 'getweaked' aan het recept door de jongens en meisjes van BYOB-C - u weet wel, de Bring Your Own Bottle Club die ook geweldige single cask whisky bottelt. Maar begin dit jaar kwamen ze dus op de proppen met een eigen gin: Flavour Twentythree. De gin rijpte 53 nachten op een eiken vaatje, wat hem een mooi lichtgouden kleurtje gaf. Op het label staat, naast de distillatiedatum van 16-12-2016 en botteldatum van 07-02-2017, een vreemde code waarvan ik niet weet wat ze betekent. Ook de herkomst van de benaming is mij een raadsel. Da's wellicht voor insiders.

De neus is heerlijk bitterzoet - meer zoet dan bitter, by the way - op vanille, citrus, gember en een toets van koriander. Daar komt iets snoeperigs zoet bij wat me erg aanstaat. Verrassend dat deze gin zoveel van het eiken vat heeft opgenomen op minder dan twee maanden tijd.

Hij is verrassend romig en op één of andere vreemde manier moet ik aan vanille-ijs denken. Erg leuk. En lekker! De citrus schemert mooi vooraan, terwijl de jeneverbes er geen twijfel over laat bestaan wie hier de lakens uitdeelt. Iets van koriander en gember zorgt voor een warme toets achteraan op de tong, net als een hint van peper.

De afdronk is pittig en kruidig.

De flesjes van 50cl zijn te koop voor 40 EUR, maar begin juli waren er nog maar een handjevol beschikbaar, nu ongetwijfeld al uitverkocht. Ik liet me wel vertellen dat er deze zomer een tweede batch op komst zou zijn. Hou het in de gaten.

GIN & TONIC

Voor deze lekker gin gebruikte ik in mijn G&T veel ijs, een schijfje citroen en een blaadje munt en overgoot hem met de klassieke tonic van Fentimans. Het vanille-ijs dat ik in deze gin ontdekte, maakt in mijn G&T nu plaats voor gebak. Ja, oliebollen op de kermis. Op smaak is hij bitterzoet en erg fris. Prima drankje om de zomer mee te starten.

Hij mixt prima, maar in alle eerlijkheid vind ik deze zo lekker dat ik hem liever puur drink. Dus, terwijl mijn bezoek hier op het terras geniet van een G&T Twentythree (dat rijmt!), hou ik het puur met twee blokjes ijs. Iedereen tevreden.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3746