WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach 12 Year Old 'Yoda'

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 29, 2017 09:40:47

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 12 Year Old, OB 2015 for Professional Danish Whisky Retailers, Oloroso Casks, nicknamed 'Yoda', 3.000 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Jedi Dronach

In 2015 kwam de opvolger van de zogenaamde Darth Vader. Deze Yoda, omwille van het gifgroene label dat herinnert aan de lightsaber (of is het de huidskleur) van de kleine Jedi Master, rijpe op oloroso sherryvaten gedurende 12 jaar. Hij was bestemd voor de Deense markt. Opnieuw een gelimiteerde oplage van 3.000 flessen en ondertussen een gewild verzamelobject.

Heerlijk smeuïge, zoete, gesherriede neus volg met dadels en rozijntjes, hint van overrijpe kersen en sinasmarmelade. Erg waxy, ook. Er zit een hint van vernis aan. Tabaksbladeren. Dik in orde! Als je hem lang laat ademen krijgt hij ook nog een groene toets als van geplette varens. No joke.

Op de tong is hij mierzoet en lekker kruidig, maar spijtig genoeg is de body een beetje aan de lichte kant. Zeker als je hem net na de Darth Vader of Luke Skywalker proeft. Ik krijg naast de dadels en rozijnen nu ook wat bosbessen en een hint van bittere appelsienen. Wordt wel kruidiger vanaf de tweede sip. De derde offreert echter een tikkeltje... nou, het flirt met sulfer, laat ik het daarop houden. Het is gelukkig ver binnen het aanvaardbare.

Op de middellange finish begint de eik er echt helemaal door te komen. Hij verdringt het fruit enigszins en laat vooral de kruiden spreken. Je mond blijft droog achter.

Ik geef het niet graag toe, maar doe mij dan toch maar de (veel goedkopere) GlenDronach 12 Original. Bedankt, Sven!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3741