WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach 9 Year Old 'Darth Vader'

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 28, 2017 08:17:02

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 9 Year Old, OB 2014 for Professional Danish Whisky Retailers, PX Casks, nicknamed 'Darth Vader', 3.000 bts
Kleur: koper
ABV: 48%

Dark Lord of the Dronach

In januari 2017 was ik te gast bij Sven Cipido voor een heuse Star Wars tasting. Naast een Imperial en twee van mijn eigen Save Lars bottelingen, zaten er ook drie heerlijke GlenDronach bij die speciaal voor de Deense markt werden gebotteld. Een 9-jarige met zwart label, een 12-jarige met groen label en een 10-jarige met blauw label. Vraag me niet wie op het idee gekomen is, maar ze kregen alle drie een bijnaam gelinkt aan mijn favoriete filmsaga. De zwarte werd Darth Vader, de groene Yoda en de blauwe Luke Skywalker. Gelukkig kon ik van elke fles nog een extra sample bemachtigen, zodat ik ze nu in mijn Death Star... euh, bureau... opnieuw kan proeven. We beginnen met de Dark Lord of the Sith. Hij kwam op de markt in 2014.

De neus is erg gekonfijt. Gedroogde abrikozen, sultanas, citroenschillen, geroosterde noten, kandijsuiker, melkchocolade met praliné-vulling, mooie toetsen van de eik in de vorm van gember en zwarte peper en een hint van grind. U weet wel, kiezeltjes in volle zomer? Daar doet het mij wat aan denken. Erg mooi en uitnodigend, maar minder zoet dan verwacht.

De aanzet is prima. Mierzoet, romig en pikant. Het fruit uit de neus keert weer, aangevuld met zoete bessen, verse vijgen en iets van licht aangebrande suiker, prima ondersteund door een heftige kruidigheid. Denk peper, nootmuskaat en gember. Opnieuw erg mooi.

De afdronk is heerlijk lang, maar de zoetigheid moet onmiddellijk inbinden ten voordele van de kruiden. Hij laat je mond droog achter.

Erg mooie GlenDronach die zich ouder voordoet dan hij eigenlijk is, maar minder zoet dan verwacht. Het is tenslotte een PX-vat, toch? Destijds 60 EUR, vandaag het vijfvoudige! Ouch. Bedankt, Sven!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3740