WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Blanton's Straight From the Barrel

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 26, 2017 20:24:13

Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: Blanton's Straight from the Barrel, Warehouse H, Rick no 11, cask #385
Kleur: brons
ABV: 65,9%

Licht Aangebrande Suikers

Blanton's Straight from the Barrel is een speciale reeks van Buffalo Trace, die in 1984 door master distiller Elmer T. Lee werd gelanceerd. Het was - toen - de eerste single barrel bourbon ooit. Ondertussen is dat gemeengoed geworden, natuurlijk. De flessen zijn te herkennen aan de tinnen stopper met de afbeelding van een paard. Er zijn 8 verschillende stoppers, dus de verzamelaar weten wat gedaan. De vaten die Buffalo Trace reserveert voor de Blanton's rijpen in het met metaal beklede Warehouse H dat destijds werd gebouwd door Albert Blanton, één van de eerste werknemers van het bedrijf. Hij begon op 16-jarige leeftijd en werkte voor Buffalo Trace tot aan zijn dood in 1959. De bourbon rijpte zo'n 9 jaar.

Heerlijk zoete, bijna gekonfijte neus op karamel, bloedappelsien, ahornsiroop, honing en maïs op de BBQ, aangevuld met enkele groene kruiden. Denk dille en zelfs wat peterselie. Hint van espresso met melkshuim en schaafsel van amandelnoten. Dit is heerlijk.

De aanzet is best krachtig - wat niet verbaast - en kruidig. Het zoet worden van meet af aan overstemt door allerhande kruiden met zwarte peper, kaneel en nootmuskaat op de eerste rij, onmiddellijk gevolgd door kruidnagel en vanille. Het zoete vertaalt zich nu vooral in donkere, vloeibare honing en een karrenvracht aan licht aangebrande suikers. Maar hij laat zich makkelijk drinken, ondanks het hoge ABV.

De afdronk is warm en lang, waarbij de kruidigheid langzaam maar zeker plaats maakt voor al het zoete van de neus en de smaak.

Dit is Genieten met grote G, hoor. Wederom een dikke merci aan Jan voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3738