WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Pikesville 6 Year Old Straight Rye Whiskey 110 Proof

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 25, 2017 18:10:44

Distilleerderij: Heaven Hill Distilleries
Regio: USA
Fles: Pikesville 6 Year Old Straight Rye Whiskey, 110 Proof
Kleur: brons
ABV: 55%

De eik brult!

Zes jaar lijkt jong, maar voor een Amerikaanse whiskey is dat best al flink gerijpt. Deze Pikesville is een straight rye whiskey, wat betekent dat rogge het hoofdingrediënt is, in dit geval aangevuld met maïs en gemoute gerst. Pikesville werd overigens initieel gestookt in Maryland - van 1895 tot de Drooglegging - maar is vandaag de dag een product uit Kentucky van Heaven Hill. Hij werd gelanceerd in de zomer van 2015 en wordt gebotteld op 110 Proof, oftwel 55%.

Hola, erg mooie neus op vers gemalen koffiebonen, schuim van melk, houtskool, geflambeerde pannenkoeken met banaan en een hint van munt. Melkchocolade. Bruine suiker. Kaneelbroodje. Een tikkeltje gekaramelizeerde sinaasschil op de achtergrond. Dit is erg aangenaam.

Mooi olieachtig, kruidig en zoet... Na enkele ogenblikken wordt die kruidigheid erg groots en zet hij je mond helemaal droog. De eik brult! Denk kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en zwarte peper. De zoetigheid vertaalt zich naar karamel, vanille, gedroogde kokosnoot en wat honing. Dit is opnieuw erg aangenaam, hoewel hij de belofte van de neus niet helemaal waar maakt.

De kruidigheid zet zich in de lange afdronk gewoon verder.

Zeer de moeite. Een fles kost tussen de 80 en 100 EUR, afhankelijk van waar je kijkt. In de States betaal je net geen $60, maar goed, zo vaak kom ik er niet... Spijtig, want dit is erg goed spul. Met dank aan Peter van Anverness voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3736