WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hartfield & Co Bourbon

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 23, 2017 08:53:28

Distilleerderij: Hartfield & Co
Regio: USA
Fles: Hartfield & Co Bourbon, 375ml
Kleur: koper
ABV: 50%

Rekeningen Betalen

We bevinden ons in Paris, Kentucky. Daar staat de craft distillery Hartfield & Co, opgericht door Andrew en Larissa Buchanan in 2013. Voor hun bourbon gebruiken ze 19% rogge en 19% gemoute gerst, de overige 62% is maïs. Voor hun distillatie gebruiken ze zogenaamde column reflux batch stills. En het distillaat gaat op kleine Amerikaanse eiken vaten (met een char level #3) op zo'n 120 Proof, wat lager is dan de industrie normaliter hanteert. Het rijpen duurt overigens maar 3 tot 5 maanden. Erg jong dus. Voor elke batch die ze van hun bourbon lanceren blenden ze zo'n 6 tot 9 vaten samen. Oorspronkelijk heette de distilleerderij The Gentleman (mijn samples komen uit flessen met dat oude label), maar Hartfield kreeg een proces aan zijn broek en koos eieren voor zijn geld.

Zelfs in hun bourbon is de white dog (wat Amerikanen new make noemen) heel erg duidelijk aanwezig. Veel meer diepgang dan hun zogenaamde American Whiskey heeft hij niet. Er zit wat meer karamel in, ja. En misschien iets meer kruiden. Maar voor de rest blijft dit een jong beestje op maïs, wit fruit en perensiroop.

Op smaak is hij wel erg kruidig, wat ik toejuich. De kleine vaatjes waarop de spirit rijpt, hebben hun best gedaan. Dat neemt niet weg dat hij snoeperig zoet blijft op karamel, vanille, zoethout en gebakken appels. Veel meer is hier eigenlijk niet aan de gang.

De afdronk is lang en zoet, met de kruiden op de tweede plaats nu.

Mjah... dit is een spirit die volgens mij een erg mooie toekomst heeft, op voorwaarde dat hij wat tijd krijgt om te rijpen. Ik begrijp dat Andrew en zijn team nu reeds in de verkoop zijn gevlogen om de rekeningen te blijven betalen, maar dit product is eigenlijk nog te jong om al op prijs te kunnen stellen. Bijgevolg ga ik er ook geen score op plakken.

Geproefd door Mark Dermul op 11-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3732