WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Elgin 15 Year Old 1999 SMWS 85.31

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 29, 2017 12:35:20

Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 15 Year Old 1999 Scotch Malt Whisky Society 85.31 'A toy shop in an orange grove', Refill Ex-Boubon Barrel, 311 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56,1%

Gedroogde Abrikozen

De jongens en meisjes van de Scotch Malt Whisky Society geven hun bottelingen steeds leuke namen tijdens de tasting panels. Zo kreeg deze Glen Elgin uit 1999 de beschrijving 'A toy shop in an orange grove'. Vrij vertaald: een speelgoedwinkel in een appelsienboomgaard. Tja. Dus verwachten we ons aan appelsien en... ik zou het niet weten. Gewoon proeven, dan maar.

Nou, de appelsienen op de neus krijg ik onmiddellijk, maar dat wordt mooi geflankeerd door kamille, appelmoes, honing en iets dat me aan Turks Fruit doet denken maar het net niet is. Hint van lychee en vers gebakken brood, alsook banaan en ananas. Maar ook van leder en sigarenkistje. Cederhout. Plots komen gedroogde abrikozen opzetten in full force. Nou, nou, dit wordt onverwacht toch een klein complex fruitbommetje, hoor.

Ondanks het hoge ABV zet hij mild pikant aan, is hij lekker waxy en offreert hij onmiddellijk een eiken kruidigheid naast het alomtegenwoordige fruit. Opnieuw ananas, perzik, abrikoos, maar ook limoen en appelsien. Er is weer heel wat aan de gang. Het hout is ook meer uitgesproken dan op de neus. Honing verzacht het geheel.

De finish is lekker lang, kruidig en zoet van het fruit.


Absoluut heerlijke Glen Elgin en misschien wel het beste wat ik van die Speysider al geproefd heb (hoewel het nog maar mijn dertiende is). Destijds niet eens 70 EUR. Wie hem nog te koop weet staan mag mij contacteren. Bedankt, Gert!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3704