WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Aberlour a'bunadh Batch 57

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 16, 2017 07:19:41

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a'bunadh Batch 57 (OB 2016)
Kleur: brons
ABV: 60,7%

Butterscotch

Zouden er verzamelaars van Aberlour a'bunadh zijn? Ongetwijfeld wel. Dure hobby, want Aberlour brengt ze met de regelmaat van de klok uit. Ze zitten al op 58 batches op het moment dat ik deze proef. De voorlaatste totnutoe, dus. Opnieuw een stevig alcoholpercentage.

De neus houdt zowat het midden tussen die van batch 54 en batch 55: mierzoet, maar verrassend zacht. Wederom die mooie mix van pruimenconfituur en gegrilde ananas, opgesmukt met flink wat butterscotch. Meer dan ik al eerder in een a'bunadh tegen kwam. En een licht florale toets, ook.

Op smaak laat hij er geen twijfel over bestaan dat hij een krachtpatser is. Flink kruidig (en wat herbaal!) bij aanzet, maar eens je speekselklieren hun werk doen, komt er een donkere fruitigheid opzetten. Ah, de klassieke toetsen van opgelegde rozijnen, verse vijgen, pruimen en dat typische druppeltje balsamico. Erg, erg lekker!

De finish is erg lang - volledig volgens de verwachtingen - met een kruidigheid die maar langzaam wegdeemstert, maar het fruit voldoende kans geeft om zicht te blijven tonen tot op het sterfbed.

Het is leuk te merken dat alle batches gelijkaardig zijn, maar toch voldoende verschillende om te blijven boeien. En als whisky zo lekker is, dan kan je niet anders dan dit toejuichen. A'bunadh is en blijft één van de sterkhouders van Aberlour. Geweldige whisky. Zo'n 60 tot 70 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3690