WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Aberlour a'bunadh Batch 19

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 13, 2017 07:27:17

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a'bunadh Batch 19 (OB 2007)
Kleur: brons
ABV: 59,9%

Subliem

Van de 58 batches die er op de markt zijn gebracht, heb ik het geluk gehad er al 7 te proeven, waaronder deze batch 19. Maar dat is toch alweer jaren geleden. En nu ik batch 54 te pakken heb, zet ik ze graag even H2H, beginnend met deze botteling uit 2007. Wist u trouwens dat de Aberlour a'bunadh voor het eerst verscheen in 1997?

Heerlijk gesherriede neus op pruimen, dadels, opgelegde peren en karamel, maar met een apart toefje rook dat ik niet in alle a'bunadh terugvind. Deze heeft bovendien een druppeltje balsamico en een hint van chocolade op de rijke, ronde neus. Bovendien zit er een groen randje aan. Herbaal noemen we dat. Van de hoge vatsterkte is op de neus weinig te merken.

Het ogenblik dat hij je tong streelt is hij nog zacht en licht gekruid, maar eens hij alle hoeken van je mond geraakt heeft, merk je hoe krachtig hij is. En toch is hij drinkbaar zonder water. Ik krijg kirsch, koffie en balsamico eerst, dan rozijnen en pruimen en zelfs een hint van kokos. Dat alles in een jasje van woodsmoke. Hier is heel wat aan de gang, hoor. Zeer complexe jongen.


De finish is bijzonder lang en zoet, maar blijft kruidig tot op het sterfbed.

Ik had deze al eerder geproefd. Ik moet zeggen, hij is nog beter dan ik mij kon herinneren. Subliem. Naar mijn mening de beste a'bunadh die ik al geproefd heb.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3687