WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 19 Year Old 1977 Blackadder

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 10, 2017 08:02:56

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 19 Year Old 1977/1996 Blackadder 'Limited Editions'
Kleur: goud
ABV: 60,8%

Onvergetelijk

Eind mei was ik even te gast bij Bert Bruyneel en daar proefde ik één van de lekkerste Caol Ila die ik al ooit aan de lippen mocht zetten. Sterker nog, het is één van de lekkerste Islay whisky's die ik al ooit proefde. En dat hij gedistilleerd werd in het jaar dat Star Wars op het grote scherm verscheen heeft daar niets mee te maken, noch het feit dat ik hem proef op 25 mei 2017, dag op dag 40 jaar nadat mijn favoriete filmsaga op het witte doek begon. Neen, daar heeft het echt niets mee te maken, beloofd. Het was één van de eerste releases van Blackadder. En wat voor één!

De neus is erg gelaagd en complex en ronduit schitterend. Enerzijds wat zoetigheid in de vorm van gesuikerde citrusschillen, walnoten en zoethout - na enkele ogenblikken zelfs wat tropische toetsen als van papaja en de schil van ananas) - terwijl dit anderzijds mooi ondersteund wordt door gedroogd zeewier, tuinkruiden, wierrook, gras en sandelhout. Mooie, zachte rokerigheid. Een hint van kerosine op de achtergrond. Zalig, gewoon. Wat een neus!

Perfecte aanzet: rijk en rond, pittig gekruid met een bijzonder flinke rokerigheid. De turf is nu heel eventjes in your face alvorens allerlei citroenen en limoenen - met een zilt randje weliswaar - je om de oren vliegen. Wow! Zoet versus Zilt en allebei met hoofdletter! Daar komt nog wat munt en zoethout aan te pas, maar ook wat andere kruiden van het hout. Ik heb nog koriander en zelfs wat chilipepertjes. Man, man, man, dit is simpelweg zalig spul.

Prima finish, lekker lang op meer van bovenstaande, waarbij zilt uiteindelijk de duimen legt voor zoet. Maar genieten, hoor, amai.

Op deze - voor mij! - feestdag wilde ik mezelf eens verwennen. Dat is bij deze meer dan gelukt. Jammer dat je hem nergens meer kan vinden. Deze is onvergetelijk. Bert, bedankt!

95/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-05-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3684