WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Eaglesburn Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 31, 2017 07:17:07

Eaglesburn Distillery

Kloosterstraat 15

NL-6981 CC Doesburg
Nederland

Tel +31-641810110

http://www.eaglesburndistillery.com

Arenacum

In Doesburg, in een prachtig historisch pand Het Arsenaal, kan je een distilleerderij vinden die de definitie vormt van een craft distillery. Veel kleinschaliger dan dit is schier onmogelijk. Maar de ambitie van de goedlachse eigenaar, Bart Joosten, is dat allerminst. Deze parttime distilleerder (als hij niet in zijn kelder knutselt is hij als videomaker actief) richtte Eaglesburn Distillery op in 2015, was eerst actief in de schuur achter zijn woning in Arnhem, maar verhuisde de boel naar Doesburg in 2016. De naam Eaglesburn – die geweldig Schots klinkt, wat zeker helpt – leidde Bart af van de Latijnse naam van Arnhem - Arenacum - wat ‘een plek waar adelaars zijn’ zou betekenen.

Bart richtte ook de Eaglesburn Founder’s Club op. Die moet hem de financiële mogelijkheden bieden om te blijven produceren terwijl de spirit zachtjes verder rijpt. Het programma – dat je op de website kan bekijken – biedt een mooie waaier aan 7 grote en kleine flessen, inclusief de eerste whiskyrelease ergens in 2019, een poloshirt en een glencairn glas en dit alles voor 400 EUR. Slechts 100 Founders kunnen intekenen.

iStill

Eaglesburn doet alles zelf op het mouten na. Voor de ongeturfde mout loopt Bart langs bij mouterij The Swaen in Nederland, de geturfde mout is afkomstig van de Chateau Maltings in België. De mashtuns zijn te vergelijken met grootmoeders grootste soepketel (nou, met een beetje techniek toch wel) terwijl de washbacks kunststoffen vaten zijn. Het oogt allemaal wat amateuristisch op het eerste zicht. Maar schijn bedriegt.

Voor de distillatie maakt Eaglesburn gebruik van de zogenaamde iStill, eveneens van Nederlandse makelij. De iStill is alleszins aan een internationale opmars bezig, want wordt al veelvuldig ingezet door een heleboel Amerikaanse craft distillers, maar ook bij de pas opgerichte en nu al razend populaire Dornoch Distillery in Schotland.

Rijpen gebeurt eerst tien weken op vaten van 10 liter, waardoor er flink wat interactie is tussen de spirit en het hout. Dan pas wordt de spirit overgeheveld naar vaten van 50 liter die afkomstig zijn uit de Speyside Cooperage in Craigellachie en het Spaanse Toneleria del Sur.

Range

Het is nog wachten tot kerst 2018 alvorens Bart een eerste single malt op de markt zou kunnen brengen. Maar of hij dat ook zal doen is nog lang niet zeker. Hij wil eerst de kwaliteit controleren. Als de whisky nog niet klaar is naar zijn mening, zal die de tijd krijgen om rustig verder de rijpen. Ondertussen kan er al wel genoten worden van een heleboel andere producten zoals de spirit, maar ook de Eaglesburn Gin (met 16 botanicals, ook beschikbaar als Barrel Aged en op Navy Strength), een Barrel Aged Rum en een likeur die luistert naar de naam Absoluut Aardbei.

Een speciale release in april 2017 was een single cask spirit die precies een jaar daarvoor was gedistilleerd, genoemd Xenna, een eerbetoon aan Bart’s nichtje. Het vat werd gevuld 6 april 2016, de dag van Xenna’s geboorte. De flesjes werden afgevuld op 6 april 2017, Xenna’s eerste verjaardag. Een schattig idee. Xenna zelf zal nog een paar jaar moeten wachten om van ‘haar’ spirit te kunnen proeven. Deze spirit rijpte op een klein 10-liter vaatje van virgin oak, wat hem op zulke korte termijn al een mooie complexiteit gaf.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3674