WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Connemara Distillers Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 17, 2017 07:29:02

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Connemara Distillers Edition, bottled 2016
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Harmonieus

In 2016 verscheen voor het eerst een Distillers Edition van Connemara, gebotteld op een drinksterkte van 43% (tegenover 40% voor de standaardversies). Hij is verrassend donker, wat me doet vermoeden dat er wel meer dan een paar sherryvaatjes aan te pas zijn gekomen.

De neus bevestigt dat vermoeden, moet ik zeggen. Ik krijg naast de typische lichte turfrook en vanille immers flink wat zoetzuur fruit, met name appelsien en citroen. Hij heeft ook flink wat noten, gerookte vis en zelfs iets van ham. Het werkt prima en ik vind hem erg lekker ruiken.

De aanzet is zacht, maar toch erg kruidig. Het fruit keert weer - en nu is het aandeel van de sherryvaten overduidelijk - terwijl de ontwikkeling van turfrook langzaam maar zeker erg mooi wordt. Hij heeft ook een pak meer body dan de gewone Peated. Het is één en al citrus, toegegeven, maar de noten proberen toch ook door te dringen. Midpalate wordt het een ware strijd tussen zoet en zilt.

De afdronk is middellang, zoet en zilt tegelijkertijd en de rook blijft lekker lang hangen.

Ja, dit is weer erg lekker spul. De Connemara spirit beleefd een harmonieuze affaire met zowel bourbon- als sherryvaten. Zo rond de 45 EUR. Dat is mooi meegenomen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3597