WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Irish Single Malt Whiskey 14 Year Old 2001 Kintra

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 15, 2017 07:20:25

Bottelaar: Kintra
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Whiskey 2001/2015, Kintra, Sherry Hogshead #10834, 323 bts
Kleur: koper
ABV: 49,5%

Cacaopoeder

Erik Molenaar, de sterke man achter Kintra, is nu vooral bezig met het opstarten van zijn eigen distilleerderij Wagging Finger. Zijn gin valt alvast heel erg in de smaak, maar op termijn wil hij ook eigen single malt gaan stoken. Dat betekent dat hij het momenteel wat kalmer aan doet met Kintra, zijn bedrijf dat whisky onafhankelijk bottelt en op de markt brengt. We proeven een 14-jarige Ierse single malt, waarvan de distilleerderij een goed bewaard geheim blijft.

Ik hou wel van zo'n vuile sherryneus vol van fruit aan de ene kant (denk perzik, rozijnen en in dit geval zelf licht rottende appelsienen), maar aan de andere kant ook een stoffige zolder, aarde en zelfs wat houtlijm of stopverf. Flink wat kandijsuiker en zelfs een druppeltje balsamico, wat hem best apart maakt. Maar blind zou ik nooit aan een Ierse distilleerderij denken. Het sherryvat is simpelweg te dominant. Dat neemt niet weg dat dit een heerlijke neus is.

Hij is mooi olieachtig en meteen een beetje kruidig (denk nootmuskaat en zwarte peper). Naast het donkere fruit wordt hij heerlijk zoet op espresso met slagroom, bestrooid met cacaopoeder. Gebrande koffiebonen gaan het fruit vooraf, dat nu bestaat uit donkere bessen en frambozen. Ik vind het prima.


De afdronk is betrekkelijk lang en drogend, maar blijft wel donkerzoet tot op het sterfbed.


Geen typische Ier, verre van, maar wel interessant, hoor. Ik vond hem iets te droog naar het einde toe, maar afgezien daarvan wel een mooie dram op prima drinksterkte. Bushmills? Cooley? Geen flauw idee.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-10-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3593