WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Green Spot Château Léoville Barton

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 10, 2017 17:31:16

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Green Spot Château Leoville Barton Wine Cask Finish, 4.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Leeg Glas Rode Wijn

De Ierse pot still Green Spot (alsook de Yellow Spot) is voor de meeste onder ons geen onbekende. Maar nu komt Green Spot op de proppen met een whiskey die nog een finish kreeg op wijnvaten, namelijk van het Château Léoville Barton. Dat is een wijndomein in Bordeaux in het dorp Saint-Julien. De wijnen van Léoville Barton worden gedomineerd door de cabernet-druif. Benieuwd welke invloed dat heeft op deze pot still whiskey.

De neus is droog en boterachtig tegelijkertijd. Vreemd maar wel aangenaam. Zoete graankoekjes gaan had in hand met crème brûlée, hint van babyadem (géén offnote!) met een tikkeltje tannine. Ruikt een beetje naar een leeg glas rode wijn de dag nadien.

Op smaak is het prima in balans tussen zoet en, tja, winey. Een bittere toets van het vat werkt in dit geval in het voordeel, moet ik zeggen. De zoetigheid is nu één en al smeuïge karamel. Vanaf de tweede slok komt daar een mooie hoeveelheid gekookt fruit aan te pas. Denk aardbeien en perzik, maar ook een hint van geprakte banaan.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde.


De eerste slok stond me niet echt aan, maar na verloop van tijd begon hij me steeds beter te bevallen. It grows on you. Prima balans, dat zeker. Tussen de 50 en 60 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-08-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3585