WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Great Northern Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul do, maart 09, 2017 07:31:23

Great Northern Distillery
Carrick Road
Dundalk, Co. Louth
Ireland
+353 429429005
www.gndireland.com
office@gndireland.com

Cooley

Tot 2014 was de site in Carrick Road in Dundalk (County Louth, Ierland) de thuisbasis van de Great Northern Brewery, in handen van Diageo, waar onder andere het bekende bier Harp Lager werd gebrouwen. Diageo verkocht de brouwerij aan John Teeling, bekend van de in 1987 opgerichte Cooley Distillery. Teeling verkocht Cooley enkele jaren geleden aan het Amerikaanse Beam Inc. (dat op haar beurt werd overgenomen door het Japanse Suntory) en hield daar zelf 20 miljoen pond aan over.

Het zit de Teelings niet in het bloed van stil te zitten. Terwijl zijn zonen een nieuwe distilleerderij openden in Dublin, maakte vader John plannen voor ‘zijn’ Great Northern. Na aankoop investeerde hij 10 miljoen pond om de Great Northern Distillery operationeel te krijgen.

Grain

De productie startte in juni 2015. De distilleerderij beschikt over drie kolom stills voor single grain, samen goed voor een capaciteit van 30 miljoen liter per jaar. Bedoeling is om te kunnen leveren aan de blending industrie, met name aan diegenen waar voorheen Cooley aan leverde. De spirits worden ter plekke in warehouses opgeslagen voor ten minste drie jaar, alvorens ze naar potentiële klanten gaan.

Bovendien heeft Cooley meteen een tweede distilleerderij op hetzelfde terreind gebouwd. Die ging in augustus 2015 in productie en heeft drie grote koperen pot stills, zodat ook single malt kan gestookt worden, alsook de typische Ierse Pot Still whiskey. Hier is de capaciteit beduidend minder: 12 miljoen liter per jaar.

Range

Het is nog wachten tot 2018 op z’n minst, alvorens het eerste product van GND, zoals de Great Northern Distillery liefkozend wordt genoemd, op de markt zal komen.

Iets om naar uit te kijken, samen met de nu 71-jarige Jack Teeling.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3583