WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glentauchers 18 Year Old 1995 Gordon & Macphail

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 10, 2017 07:19:20

Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 18 Year Old 1995/2014 Gordon & Macphail Cask Strength, 1st fill sherry butts #5072+5073

Kleur: vol goud
ABV: 58,3%

Popcorn

Gordon & Macphail is één van de oudste onafhankelijke bottelaars van Schotland en het hoeft dan ook niet te verbazen dat zij de meeste bottelingen van Glentauchers op hun actief hebben staan. Deze botteling is afkomstig van 2 sherryvaten en kwam zo'n twee jaar geleden op de markt.

De neus is romig op boter, popcorn en toast. Verrassend weinig fruit. Er zit zelfs een zilt randje aan. Zou het kunnen dat dit om Manzanilla sherryvaten ging? Het lijkt me alleszins heel sterk dat dit om oloroso of Pedro Ximenez zou gaan, want daarvoor is de whisky absoluut niet fruitig genoeg. Hij is zelfs betrekkelijk groen en herbaal. Beetje woodsmoke. Niets mis mee, hoor, dit is best lekker.

Prima body en best drinkbaar ondanks het hoge ABV. Betrekkelijk romig en opnieuw moet ik aan boter denken. Gezouten boerenboter, om precies te zijn. Er verschijnt nu wel een eenzame perzik en wat mirabellen met een hint van peperkoek. Gaat ondertussen stilaan de umami kant op.

De finish is kort tot middellang (ik had hem langer verwacht), betrekkelijk droog en kruidig.

Lekker zonder meer, maar het zilte randje is toch even wennen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2016
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3558