WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Star Wars Tasting

EventsGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 01, 2017 07:32:49

‘Hey, Mark, ik organiseer een whiskytasting met Star Wars als thema. Interesse?’

Is dat een strikvraag? Toen ik leerde dat de line-up ook nog eens twee van mijn eigen Save Lars bottelingen zou bevatten – die ik zelf al een hele tijd niet meer had geproefd, want mijn flessen zijn allang one with the Force – hapte ik onmiddellijk toe.

Op vrijdag 28 januari zakte ik af naar Brecht voor een privé-tasting (we waren maar met 7 deelnemers, gastheer incluis), geleid door Sven Cipido.

Natuurlijk kon ik het niet laten van zelf een aperitief mee te pakken. Ik verraste de mensen in positieve zin met mijn Auchentoshan 24 Year Old 1991 Noble Oak, een heerlijke whisky van mijn favoriete merk. De toon was gezet!

De line-up die Sven had voorzien – en zou presenteren aan de hand van een leuke, Star Wars getinte Powerpoint presentatie – was deze:

1. Auchentoshan 24 Year Old 1989 Save Lars Whisky

2. Balmenach 14 Year Old 2001 Save Lars Whisky

3. Imperial 17 Year Old 1995 Lord of the Drams

4. GlenDronach 9 Year Old PX Cask ‘Darth Vader’

5. GlenDronach 12 Year Old Oloroso Cask ‘Yoda’

6. GlenDronach 10 Year Old PX Cask ‘Luke Skywalker’

Vooral die drie laatste flessen intrigeerden mij, natuurlijk, want die had ik nog niet geproefd. En ze zijn vandaag de dag ook niet meer zo makkelijk te vinden. Ze werden door GlenDronach gebotteld voor de Deense markt.

Nou, hoe dan ook, de Auchentoshan en Balmenach werden gesmaakt, maar de gastheer had zich er wel heel makkelijk vanaf gemaakt. Hij had namelijk in zijn presentatie mijn eigen Whisky Ramblings gestoken. Als ik dat had geweten, had ik mijn haar gekamd…


De Imperial kon ook bekoren, zeker in combinatie met de lekkere hapjes die Sven op tafel zette. Het feit ook dat we met zo’n kleine groep waren, maakte dat we intens konden ouwehoeren over de whisky en nog veel meer. Dat maakte deze tasting zo leuk.

Na de pauze was het dan tijd voor de drie GlenDronach waarop ik zat te wachten.

En ze waren alle drie heel erg lekker en genuanceerd. De verschillen waren overduidelijk, maar alle drie vielen ze erg in de smaak. Mijn voorkeur ging wel uit naar de Darth Vader, die geweldig donkerzoet, complex en gelaagd was.

Een dikke merci aan Sven voor de uitnodiging. Ik heb me reuze geamuseerd, vond het geweldig mijn eigen flessen nog eens te proeven en ben blij eindelijk die drie speciale GlenDronach geproefd te hebben.

May the Malt be with you!

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3549