WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jan’s Birthday Extravaganza

EventsGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 22, 2017 09:09:08

Naar jaarlijkse gewoonte ontving ik ook dit jaar van mijn whiskygabber Jan de vraag om een verjaardagstasting voor hem te hosten. Nou, met plezier Jan!

Dit jaar wilde Jan wel eens iets speciaals. En die wens werd volgens mij wel mooi ingevuld. Niet alleen was het een aparte line-up – namelijk enkel whiskey uit de Verenigde Staten – maar ook de locatie was best uniek te noemen. Ik schakelde namelijk mijn connecties is om deze tasting te kunnen laten doorgaan in een uniek kader: de Rolf Benz Lounge in de Ghelamco Arena van AA Gent. Wat een geweldig zicht hadden we op het terrein, dat voor de gelegenheid gehuld was in een gouden gloed van de lampen die op het gras stonden; niet om het droog te houden, wel om het te doen groeien.

De Rolf Benz Lounge is schitterend ingericht met salons van deze Duitse meubelfabrikant en de gasten lieten zich dan ook zalig wegglijden in de kussens terwijl ze wachtten op de laatste proevers. De dames (die als bobetten waren meegekomen) werden door Jan’s betere helft verwend met hapjes en drankjes, terwijl Jan de proevers (waar ook enkele dames bij waren) uitnodigde om plaats te nemen aan de proeftafels.

En dan was het mijn beurt om de proevers doorheen deze leuke line-up (die door Jan werd samengesteld, by the way) heen te loodsen met de nodige uitleg.

Line-up:

1792 Small Batch

Eagle Rare 10 Year Old

Widow Jane 8 Year Old

John J Bowman Pioneer Spirit

Images of Bardstown ‘Main Street’ Malts of Scotland

Russell’s Reserve Single Barrel

Blanton’s Straight from the Barrel

Extra: Lock Stock & Barrel 13 Year Old Rye

Licht uit, projector aan, here we go!

De 1792 Small Batch is in de loop der jaren wat van uiterlijk veranderd. Begonnen als Ridgewood Reserve 1792 zag de producent zich verplicht te naam te wijzigen na een rechtszaak door Woodford Reserve. Dan werd het Ridgemont Reserve, maar dat bekte dan weer niet. Sinds 2015 heet deze elegante en zeer drinkbare bourbon gewoonweg 1792, verwijzend naar het jaar waarin Kentucky als 15e staat in het leven werd geroepen.

De Eagle Rare 10 Year Old van Buffalo Trace werd ervaren als een complexe, doch nog steeds heerlijk drinkbare Kentucky Straight Bourbon.

Het verhaal achter de Widow Jane 8 Year Old is interessant. De producent begon als likeur- en chocoladefabrikant en is pas laat begonnen met distilleren. De bourbon die momenteel op de markt is – en in single casks wordt verkocht – werd ingekocht bij een niet nader genoemde distilleerderij in Kentucky. Hij wordt versneden met mineraalrijk water uit de nabijgelegen Widow Jane grot en smaakt apart, maar groots. Zeer leuke whiskey.

De A. Smith Bowman distillery werd twee decennia geleden door Sazerac opgekocht en ondergebracht in een nieuw complex. Hun triple gedistilleerde bourbon is een eerbetoon aan John J Bowman, één van Amerika’s bekendere pioniers. Het bleek een zachte, bijna snoeperige bourbon en kon helaas lang niet iedereen bekoren. Een lichtgewicht.

Malts of Scotland, de bekende Duitse onafhankelijke bottelaar, heeft zich ook al een paar keer aan bourbon gewaagd, waaronder deze Images of Bardstown ‘Main Street’. Heerlijk complex en licht floraal op ondermeer cuberdons. MoS geeft de distilleerderij niet prijs, maar als ik een gokje zou wagen, zou ik zeggen Barton Distillery.

Jimmy Russell is al 60 jaar lang Master Distiller bij Wild Turkey. Hij heeft een aantal vaten in een apart warehouse te slapen gelegd die hij trots als single barrel bottelt onder de naam Russell’s Reserve Single Barrel. Een krachtige bourbon met een uitgesproken karakter.

Albert Blanton was één van de eerste werknemers van Buffalo Trace. Het was in zijn opdracht dat Building H werd bekleed met metalen wanden. Dit zorgt er voor dat de rijping, door de verhoogde temperatuur in het warehouse, veel sneller verloopt. Het resultaat is de Blanton’s Straight from the Barrel op vatsterkte. Het was trouwens Blanton die het idee van een single barrel als eerste lanceerde. De whisky was hands down de beste van de avond.

Hoewel de nuances in bourbon soms klein lijken, leerde deze line-up, waarin de whiskies effectief head-to-head konden worden geproefd, dat er wel degelijk verschillen zijn en dat je ze makkelijk kan opmerken. Zeer interessante line-up, moet ik zeggen. Proficiat Jan. Goeie keuze!

Maar om de avond af te sluiten, had de waard nog een speciaal fleske meegebracht. Deze was een 100% roggewhiskey. De Lock, Stock & Barrel 13 Year Old was lekker kruidig en apart en de verrassing van de avond. Hij tuimelde meteen de top drie binnen.

Die top drie, die ik traditiegetrouw door middel van handopsteking samenstel, zag er als volgt uit:

  1. Blanton’s Straight from the Barrel (32 punten)
  2. Lock, Stock & Barrel 13 Year old (27 punten)
  3. Widow Jane 8 Year Old (19 punten)

Bedankt, Jan, voor deze geweldige flessen en de oppotuniteit om je tasting aan elkaar te babbelen. Ik heb er zelf ook veel van opgestoken.

Bedankt, familie Van der Waerden, voor de warme ontvangst, ondersteuning en het ter beschikking stellen van de Rolf Benz Lounge.

Bedankt, vrienden, voor de bijzonder gezellig avond.

Benieuwd wat Jan zal bekokstoven voor zijn volgende verjaardag!

May the Malt be with you!  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3536