WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenrothes Peated Cask Reserve

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 19, 2016 08:08:44

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes Peated Cask Reserve, OB 2016
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Kus van Turfrook

Glenrothes met peat? Nee, toch niet. Maar zoals vele distilleerderijen is ook Glenrothes op de geturfde kar gesprongen en bracht deze Peated Cask Reserve op de markt. Het is de Glenrothes die eerst op bourbonvaten rijpte en daarna nog een finish kreeg van twee maanden op een Laphroaig vat. Om hier een turfbom van te verwachten zou fout zijn, dan besef ik zeer goed. De whisky werd in 1992 gedistilleerd.

Ja, dit werkt! De neus is enderzijds lekker zoet op appels, citroen en kokosnoot, met wat vanille en iets van noten, terwijl de turf zorgt voor een hele zacht rokerigheid, enkele groene toetsen als van brandnetels en tot slot wat nieuw leder en nootmuskaat. Ik vind dit verrassend lekker (en in alle eerlijkheid is dat tegen de verwachtingen in).

De aanzet heeft net voldoende body. Maar de citrus, vanille en appeltjes krijgen nu gezelschap van assen, zoete turf en flink wat rook. Het blijft allemaal mild, natuurlijk, maar dit is prima in balans. Hij kreeg een kus van turf, deze fruitige Speysider.

De finish is verrassend lang op kruiden en citroenschil met een bittere dood.


Leuk hoor! Een aangename verrassing.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3363