WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wasmund's Single Malt USA

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 09, 2016 08:46:03

Distilleerderij: Copper Fox Distillery
Regio: USA
Fles: Wasmund's 3 Year Old Rappahannock Pot Stilled Single Malt Whisky
Kleur: brons
ABV: 48%

Boom

Wasmund's is een single malt whisky die gestookt wordt in de Copper Fox Distillery in Sperryville, Virginia. Voor het drogen van de mout wordt geen turf gebruikt, maar wel appel- en kersenhout. De distilleerderij ging in januari 2005 van start. De eigenaar is Rick Wasmund, die zijn naam dan ook aan de whisky gaf (ik vraag me wel af waarom de distilleerderij dan niet gewoon Wasmund's heet, maar dit totaal terzijde). Hij richtte de distilleerderij op nadat hij bij Bowmore in de leer was gegaan.

De neus is heel apart. Enerzijds ruwe gerst, appelmoes en honing, anderzijds een tikkeltje umami, pijnboomsap en houtzaagsel. Het geheel is eerder zoet alsof er een handjevol rozijnen en een mespuntje kaneel in werd gestrooid. Wat mij betreft: het werkt. Ik vind dit heel apart, maar wel heel aangenaam.

Het is helemaal niet zo makkelijk deze in woorden te vatten, moet ik zeggen. Op smaak heeft hij enerzijds is zoets en fruitigs, maar aan de andere kant ook iets vuils als van een natte krant. Leder! Opnieuw houtschaafsel. Dat hout wordt overigens heel luid, alsof ik een beet uit een boom nam! En toch - het werkt! Flink kruidig. Naast het kaneel nu ook paprika en woodsmoke. Hij wordt naar het einde toe zelfs flink rokerig. Ik hou hier wel van!

De afdronk is lang, warm, kruidig en drogend. Erg granig. Flink wat hout op het einde. Een klein bittertje op het sterfbed.


Dit valt mij heel erg mee. Leuke smaakervaring die je met weinig kan vergelijken. Een ontdekking.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-05-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3355