WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Distilleerderij Den Hool

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 24, 2016 07:22:55

Distilleerderij Den Hool
Drentsche Schans

Den Hool 4
NL-7845 TG Holsloot
Tel +31 6 55808375

info@drentscheschans.nl

www.denhoolwhisky.nl
www.drentscheschans.nl

Akkerbouwbedrijf

Gert en Ans Ten Hool runnen in Den Hool een akkerbouwbedrijf dat naar de naam Drentsche Schans luistert. Dit is tevens de hoofdactiviteit van de familie. Ze bezitten zo’n 180 ha met consumptie- en zetmeelaardappelen, suikerbieten, zomer- en wintertarwe en gerst. Van de oogst van de gerst, die plaatsvindt vanaf eind jullie en duurt tot begin augustus, wordt een kleine hoeveelheid apart gehouden en naar de mouterij en vervolgens naar de brouwerij en distilleerderij gebracht.

In 2002 werd immers het plan opgevat om bier te maken van het eigen graan. Het achterhuis van de boerderij werd hiervoor speciaal omgebouwd tot een bierproeflokaal, hoewel die benaming de zaal oneer aandoet. Het is een prachtige accommodatie die perfect geschikt is voor feesten, huwelijken en dergelijke meer. Maar aangezien het akkerbouwbedrijf het grootste deel van de werkweek in beslag neemt is het niet mogelijk individuele bezoeken te organiseren. Je moet al met een groepje zijn van 30 en ruimschoots op voorhand reserveren. Een rondleiding kost 10 EUR, maar je krijgt daarvoor tevens een glas whisky of twee glazen bier of frisdrank.

Van bier tot whisky

Er zijn verschillende bieren van de Drentsche Schans. Hun Pilsener is een helder, fris biertje op 5%. Hun Olde Witte is een zacht kruidig witbier, terwijl hun Boeren Blond een goudkleurig bier op 7% is. Tot slot is er nog de Turfsteker op 7%, een roodbruin karamelachtig bier. Het bier wordt in België gebrouwen op basis van deze Drentse gerst.

De stap van bier naar whisky is niet zo groot. In februari 2010 werd van de wort voor het eerst een distillaat gemaakt (dit werd echter nog wel uitbesteed aan Zuidam, pas sinds 2015 wordt er ter plekke gedistilleerd). Nu, 6 jaar later, is de eerste whisky beschikbaar. Hij kreeg de naam Den Hool mee en werd gebotteld op 46%

Range

De eerste whisky van Den Hool is eind april 2016 verschenen en werd gestookt van gerst die op het perceel met de naam Veenhaar werd verbouwd. Die herkomst pronkt ook op het label, samen met de GPS-coördinaten van het veld. De gebruikte gerstsoort is Prestige. Mouterij Dingemans uit Stabroek (België) deed zijn ding, waarna Patrick Zuidam hem triple distilleerde in een pot still. Op 19/02/2010 werd hij te slapen gelegd op nieuwe Amerikaanse eik, maar ook first fill bourbonvaten en PX sherryvaten. Die werden gehuwd en gebotteld. De eerste batch leverde 1130 flessen op.

Er werd een tweede batch gedistilleerd door Zuidam in 2011 die volgend jaar op de markt zal komen, maar de derde batch, die ter plekke werd gestookt in augustus 2015, zal nog even op zich laten wachten.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3340