WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hellyers Road Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 25, 2016 05:57:01

Hellyers Road Distillery
153 Old Surrey Road
Havenview, TAS 7320
Tasmania, Australia
Tel +61 3 6433 0439

http://hellyersroaddistillery.com.au/

Tasmanië

Op de noordelijke kust van Tasmanië, vlakbij Burnie, ligt een onooglijk dorpje Havenview in de Emu-vallei, dat een mooi uitzicht biedt op de haven. In 1827 was dit ontoegankelijk gebied, totdat Henry Hellyer, ontdekkingsreiziger en cartograaf, hier een pad liet aanleggen. Hellyer staat vandaag de dag, met zijn trouwe hond, op de labels van de whisky die afkomstig is van de distilleerderij met dezelfde naam. De distilleerderij werd uit de grond gestampt door een groep lokale veeboeren (de streek staat bekend omwille van haar melkkoeien).

Hellyers Road werd opgericht in 1997 en is de grootste producent van Australië wat volumes betreft. Ze exporteren momenteel naar zo’n 20 landen, inclusief Europa, Japan en de Verenigde Staten. Maar de thuismarkt (Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië) zijn de grootste afnemers.

Toeristen

De single malt whisky wordt gemaakt met lokaal verbouwde gerst. Het eerste vat werd te slapen gelegd op 29 januari 1999. Er wordt vooral gebruik gemaakt van ex-bourbon barrels. Mark Litter, de Master Distiller, deelt zijn kennis graag met toeristen. Omdat flink wat omzet gedraaid wordt op deze doelgroep, wordt er zwaar ingezet op zowel de whiskytours – die dikwijls door Litter zelf verzorgd worden – als op het bezoekerscentrum en een lokaal distilleerderijcafé met een zeer uitgebreide kaart.

In het bezoekerscentrum kan worden geproefd alvorens tot aankoop over te gaan. Er is ook een botteling die je ter plekke kan afvullen aan de zogenaamde Cellar Door, aan de ingang van één van de warehouses. Het bezoekerscentrum is 7 op 7 dagen open van 10u tot 16u30.

Tijdens de tour worden de bezoekers uitgenodigd om aan de ingrediënten te ruiken, het distilleren bij te wonen en in het warehouses een fles af te vullen. Die wordt ter plekke met was verzegeld en wordt afgeleverd met een certificaat. Ik zei het al – er wordt zwaar ingezet op de toerist. De tour duurt dan ook 40 minuten.

Range

De core range bestaat momenteel uit de Original, Original 10 year, Original 12 year en de Pinot Noir Finish. Daarnaast is er nog een Peated Finish, Slightly Peated Finish, Port Cask Matured en twee speciale uitgaven van 500ml die naar de namen Valentine’s Peak en The Gorge luisteren.

Tot slot hebben ze nog een cream liqueur en de Southern Lights Cold Grain Vodka. De Europese importeur is het bekende La Maison du Whisky in Frankrijk.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3310