WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caledonian Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 25, 2016 05:52:49

Caledonian Distillery
Haymarket, Edinburgh
Scotland
Gesloten sinds 1988

Edinburgh

Toen de distilleerderij in 1885 werd opgericht, op Haymarket in Edinburgh, droeg ze de naam van de hoofdstad. Ze lag aan de North British Railway, vlakbij Haymarket Station. De oprichter was Graham Menzies. Het was één van de grootste distilleerderijen in Schotland op dat ogenblik en produceerde uitsluitend graanwhisky.

Het is niet duidelijk wanneer ze haar naam veranderde in Caledonian, maar in de loop van haar bestaan kwam ze uiteindelijk terecht in handen van Diageo, die haar in 1988 sloot. Een decennium later, in 1998, werden veel van de gebouwen afgebroken om plaats te maken voor appartementen. Enkel de hoge schoorsteen staat nog overeind als symbool van deze historische site.

Range

Caledonian werd nooit officiëel op de markt gebracht als single grain, maar werd gebruikt als één van de packers voor de blends van Diageo. De productie werd na de sluiting overgenomen door Cameronbrigde en North British.

Bij onanfhankelijke bottelaars kan je nog wel eens een fles Caledonian op de kop tikken, met name bij Hunter Hamilton in hun bekende Clan Denny-reeks, maar ook Scott’s Selection en de Scotch Malt Whisky Society hebben enkele bottelingen op hun actief.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3190