WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cambus Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, januari 23, 2016 09:17:00

Cambus Distillery
gesloten sinds 1993

Kuiperij

Cambus was een van Schotland’s eerste graandistilleerderijen. Een tijdlang was ze zelfs de grootste. Ze werd opgericht door John Mowbray in 1813 en ligt in Tullibody, Clackmannanshire (nabij Stirling en Alloa). Om haar een beetje te situeren: ze ligt dicht bij de Deanston distilleerderij in de Midlands. De eerste 100 jaar van haar bestaan gingen onopgemerkt voorbij, maar in 1914 werd ze getroffen door een windhoos, waardoor er vuur ontstond in het ketelhuis en de distilleerderij in vlammen opging.

Gelukkig werden de warehouses gespaard. In 1938 ging de distilleerderij terug open en bleef produceren tot 1980. Dan werden de stills – twee Lomond stills – het zwijgen opgelegd. In 1993 ging de distilleerderij definitief dicht. Vandaag de dag beschikt Cambus enkel nog over een bonded warehouse, een cask-filling station en een hypermoderne kuiperij. De eigenaars van Cambus zijn Diageo. Cambus was overigens één van de oprichters van DCL, de voorloper van de huidige drankengigant.

Range

Het overgrote deel van de productie was bestemd voor de blenders. Er zijn dus geen officiële bottelingen beschikbaar. Ook bij de onafhankelijke spelers is het moeilijk om Cambus te vinden. Enkel Signatory heeft een mooie reeks single casks, waarvan er jaarlijks ééntje op de markt komt.

Hunter Hamilton heeft er ook een aantal onder het Clan Denny label gebotteld en Hunter Laing bracht onlangs de reeks Sovereign op de markt, waar ook drie Cambusvaten in te vinden zijn.

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3188