WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenmorangie Dornoch

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 22, 2016 07:30:30

Distilleerderij: Glenmorangie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenmorangie Dornoch, OB 2015, Global Travel Retail, Limited Edition
Kleur: goud
ABV: 43%

Amontillado

De Glenmorangie Dornoch is de klassiek gerijpte Glenmorangie (op ex-bourbonvaten, dus), die dan nog een finish kreeg op Amontillado sherryvaten. Een deel van de gebruikte gerst zou geturfd zijn. De naam verwijst naar de zeestraat aan de welke de distilleerderij gelegen is. De fles kwam uit in de zogenaamde Limited Edition-reeks. Mijn whiskygabber Heiko bracht hem mee toen hij van Hamburg naar Zaventem kwam gevlogen. Duty Free, dus. Trouwens: een deel van de opbrengst van de verkoop wordt geschonken aan een vereniging die zich inzet voor de bescherming van de Firth of Dornoch. Is dat missschien een reden om de Dornoch op 43% te bottelen terwijl de andere Limited Editions telkens op 46% waren gebotteld? Of ben ik nu gewoon stout?

Op de neus is het inderdaad een klassieke Glenmorangie met allerhande fruit: kokosnoot, peren, sultanas en wat groene appeltjes. Doe daar nog wat karamel en vanille bij. Gekonfijte citroenschillen met een gesuikerd randje. Heel zacht en toegankelijk op de neus. Aperitiefje.

Op smaak is hij een beetje waxy en best pikant. Verrassend veel kruiden van het hout. Dan komen de honing en citrus terug. Midpalate krijg ik een bitterzoete opstoot als van grapefruit en gemout graan. De appels en peren lijken eerderde gestoofde kant op te gaan. Hij heeft ook een lekker aards ondertoontje. Dat is misschien afkomstig van de geturfde spirit? Maar de invloed van de Amontillado heb ik nog niet mogen ontdekken, behoudens wat sultanas.

In de zoete, middellange finish blijft hij nog even nazinderen van de kruiden met wat gember op het sterfbed, waardoor je mond toch min of meer droog achterblijft.

Prima aperitiefwhisky, maar hij ontbeert wat 'oomph'. Dankjewel voor het mooie geschenk, Heiko! Zo rond de 75 EUR, wat niet goedkoop is voor een NAS-whisky, maar hij is wel goed gemaakt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3186