WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jan’s Birthday Extravaganza

EventsGeplaatst door Mark Dermul do, januari 21, 2016 06:11:08

Het was al de derde keer dat ik de verjaardag van mijn whiskygabber Jan mocht animeren. En opnieuw mocht ik een line-up samenstellen met flessen uit zijn uitgebreide verzameling. Het thema werd Old Malt Cask en we schonken deze 7 pareltjes uit de 20cl bevattende, zogenoemde Advance Samples:


Auchentoshan 10 Year Old 1995 Old Malt Cask, bourbon cask #2038

Craigellachie 13 Year Old 1991 Old Malt Cask, bourbon cask #1613

Braeval 11 Year Old 1999 Old Malt Cask, sherry cask #7056

Blair Athol 13 Year Old 1990 Old Malt Cask, sherry cask #2121

Royal Lochnagar 14 Year Old Old Malt Cask, sherry cask

Caol Ila 10 Year Old 1995 Old Malt Cask, bourbon cask #2037

Laphroaig 10 Year Old 2000 Old Malt Cask, bourbon cask #7052Helaas kon Inge – Chef Zonder Restaurant – zich deze keer niet vrijmaken, maar ze was wel zo lief om chocoladepralines te maken, die we als dessert konden presenteren. Jan en Katrien moesten voor hun hapjes dus elders zoeken en vonden hun gading bij Pure Fisk.


Bij de Auchentoshan werd geen hapje geserveerd. Deze lichtvoetige, doch best kruidige Lowlander was het ideale aperitief. De Craigellachie kon op bijval rekenen (voor velen was dit een eerste kennismaking) en werd mooi gecounterd door een tapenade van geitenkaas, rozemarijn en honing.


Voor mij persoonlijk was de gesherriede Braeval de verrassing van de avond. Lekker kruidige, vloeibare peperkoek met flink wat zoet fruit. De gekonfijte eend die ernaast gezet werd, paste hier prima bij. Ook de Blair Athol is een minder gekende malt. Deze gesherriede versie werd vergezeld van een hapje met rauwe tonijn. Geweldig! De Royal Lochnagar, eveneens op sherryvat gerijpt, viel bij iedereen in de smaak. Lekker olieachtig, romig bijna, met hevige sherrytoetsen van rozijnen, gekonfijt fruit, ananas en banaan, besprenkeld met flink wat kruidnagel. De Noorse gerookte zalm zorgde voor een zilte tegenstoot.


Na een (bijzonder korte, zo goed als onbestaande) pauze kwamen de Islay malts aan de beurt. De Caol Ila was verrassend zacht, maar wel heel erg smaakvol en deed me wat denken Port Ellen van weleer. Hij ging hand in hand met de couscous van forel. De Laphroaig, daarentegen, was een flink geturfde krachtpatser die enkel wat kon getemperd worden met een romig hapje van paling met broccoli.


Dit was een heerlijke tasting en het mag gezegd: ik kreeg weer zeer veel interessante vragen. Dit clubje van Jan is niet alleen tuk op whisky, maar wil er ook graag veel over weten. Dat is voor een gastspreker altijd leuk.


Maar wie dacht dat de avond ten einde was gekomen, vergiste zich. Dat was buiten de waard gerekend, zoals dat heet. Jan toverde nog twee extra flessen op tafel om het feest compleet te maken.De Port Ellen 1980 van Gordon & Macphail ging vlotjes over de lippen. En ook al was het in alle eerlijkheid geen absolute topper van deze legendarisch distilleerderij, het is toch altijd een beetje feest om zo’n fles open te zien gaan.


Als afsluiter kwam de geweldige Glenfarclas 41 Year Old 1970 op tafel van Malts of Scotland uit de Angel’s Choice reeks. Daarbij kwamen de pralines van Inge goed van pas. Wat een geweldige whisky is dat toch! Een waardige afsluiter van een geweldige avond.


Bij vertrek kregen de genodigden nog een doosje whiskysnoepjes van de hand van Inge. Wat een leuk idee. En… lekker!


Jan offreerde me ook nog een heleboel samples uit zijn uitgebreide collectie, die ik in dank afnam. We kunnen weer een paar weken voort met proeven en schrijven.


Graag bedank ik Jan en Katrien voor de warme ontvangst en het bijzonder gezellig feestje.  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3185