WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Coleburn 14 Year Old 1983 Signatory

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 20, 2016 07:18:30

Distilleerderij: Coleburn
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Coleburn 14 Year Old 1983/1997 Signatory Vintage
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Zeep

Coleburn ligt op een steenworp van Longmorn en BenRiach, dus in hartje Speyside net buiten het stadje Elgin. Ze is al sinds 1985 gesloten. Officiële bottelingen zijn er niet (behoudens een Rare Malts versie van Diageo uit 2000). De 14-jarige die ik proef werd door Signatory gebotteld in 1997. Ik proefde eerder nog maar één Coleburn, ook van Signatory.

De neus begint fris op grassen, citrusfruit, kruisbessen en wat kiwi. Een druppeltje honing. Daar komt wat kamfer bij. Dit is best een leuke neus, zij het wel ietwat vreemd. Ik kan er niet meteen de vinger op leggen.

Op de tong is het echter even schrikken. Als hij arriveert ervaar ik grassen en wat peper, maar onmiddellijk en onverbiddelijk verschijnt een florale toets die regelrecht richting zeep gaat. Bij de tweede slok ben je klaar om bellen te blazen. Bah!

Een middellange, zepige finish is mijn deel.

Zeer aparte maar wel leuke neus, maar op smaak loopt het helemaal fout. Ik verdenk Imanuel ervan zich van zijn slechte whisky af te maken als ik op bezoek kom (grapje!).

73/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2015
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3184