WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenturret 10 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 14, 2016 05:13:36

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 10 Year Old, OB 2005
Kleur: goud
ABV: 40%

Prima

Glenturret is niet bepaald een echt bekende malt, hoewel hij als single malt makkelijk verkrijgbaar is. Maar als ik Famous Grouse zeg, gaat er bij u ongetwijfeld een lichtje branden. Deze bekende blend heeft zijn thuisbasis bij Glenturret. Als je de distilleerderij bezoekt, neem dan zeker deel aan de Famous Grouse Experience. Wij zetten ondertussen de officiële 10-jarige aan de lippen, weliswaar een botteling van een decennium geleden en de 'opvolger' van de oude 12 Year Old (die we hierna proberen).

Hoewel de neus eerder licht is, is hij ook best expressief. Groene appeltjes, kruisbessen en frisse meloen gaan vooraf aan een (weliswaar heel brave) hint van kruiden. Een tikkeltje munt, marsepein en honing. Allemaal heel fris en aangenaam.

Hij is verrassend romig, maar wel onmiddellijk bitterzoet. Zoet van het fruit, maar met een bitterheid als van groene thee, ongetwijfeld afkomstig van het hout. Bij de tweede slok vervaagt dat een beetje om meer plaats te maken voor zoetigheid. Honing en vanille, maar ook limoen en moutsuikers. Alles bij elkaar werkt dit best wel, maar het is geen 'moeilijke malt'.

De finish is kort, begint flink zoet om dan heel droog te eindigen door het hout.

Prima lentewhisky, zonder meer. Maar ik kan me voorstellen dat deze voor sommige liefhebbers te droog is.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2015
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3178