WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 16 Year Old 1991 Milroy's of Soho

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 09, 2016 10:04:56

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 1991/2007 Milroy's of Soho, refill butt #485, 2880 bts 50ml
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Body

Niet minder dan 2.880 flesjes werden afgevuld van dit sherryvat. Milroy's of Soho bottelde enkel en alleen miniatuurtjes. Voor degene die niet bekend zijn met Milroy's: het is één van London's bekendste whiskyshops, te vinden in Greek Street in de wijk... Soho, dat had u al door. Dit miniatuurtjes kon je enkel en alleen in hun shop op de kop tikken (wat mijn vriend Jan dus voor me deed, waarvoor dank). De Toshan werd gedistilleerd op 20 februari 1990 en gebotteld op 13 november 2007, op een drinksterkte van 46%.

De neus is granig, fruitig en aan de lichte kant. Ik ruik graan, bloemen, gras en citrusfruit, maar daarnaast ook wat bergamotolie, gedroogde ananas, witte chocolade en groene tuinkruiden. Een frisse lenteneus zoals we die van Auchentoshan kennen.

De body is voller dan verwacht. De smaak is dat ook. De lichte neus liet niet vermoeden dat deze Toshan zo rond en romig zou smaken. Bij de eerste slok krijg ik flink wat kruiden en een mix van limoen en grapefruit, daarna komen karamel en wat zoete moutsuikers de puntjes op de i zetten. De hint van ananas en chocolade op de neus, komen in de mond niet terug. Wel krijg ik wat eikenhout met een kruidige prikkel.

De korte tot middellange finish geeft opnieuw een opstoot van graan en citrusfruit.

Leuke verrassing op smaak! Op vatsterkte was dit waarschijnlijk een kanjer geweest. Nu blijft het bij een heerlijk aperitiefje. Daarmee ben ik alvast tevreden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-10-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3173