WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mosstowie 34 Year Old 1979 Signatory Cask Strength

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 11, 2015 07:44:49

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mosstowie 34 Year Old 1979/2013 Signatory Cask Strength, bourbon barrel #1353, 181 bts
Kleur: goud
ABV: 50,3%


Marshmallows & Zoethout

Mosstowie is de naam van een single malt die geproduceerd werd tussen 1964 en 1981 door middel van Lomond Stills in de Miltonduff distilleerderij. Hij werd nooit officieel gebotteld en was uitsluitend bedoeld voor de blends Ballantine’s, Old Smuggler en Teachers. Dankzij de onafhankelijke bottelaars kunnen we hem toch af en toe proberen. Deze Mosstowie uit 1979 werd door Signatory gebotteld op vatsterkte. De afgelopen jaren deed Signatory dat wel meer. Het lijkt er op dat ze heel wat vaatjes Mosstowie uit 1979 hebben liggen.

De neus begint zacht en groen. Beetje munt, varens, gras en vanille. Marshmallows! Dan krijg ik wat citroentaart, maar verder weinig fruit, behoudens wat appels. Maak daar maar appelsap van. Dat neemt niet weg dat dit een zeer aangename neus is.

De aanzet is, ondanks het hoge alcoholpercentage, eerder licht. Zoethout en gember tekenen present. Nootmuskaat ook. Dan limoenschil en opnieuw wat appels. Kokosnoot. Ook de munt keert weer, hoewel ik het op smaak meer als menthol zou omschrijven. Hier moet zeker geen water bij. Wordt best herbaal vanaf de tweede sip. Zoethout blijft een hoofdrol spelen.

Lekker lange afdronk die pittig gekruid blijft tot het eind. Citrus en menthol zijn de enige twee die tot het eind doorgaan.

Interessante, weliswaar uitgestorven, malt. Moet je toch eens geprobeerd hebben. Dit is overigens nog maar mijn tweede Mosstowie, stel je voor! Wat een dijk van een whisky, zeg! Pakweg 200 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2882