WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 15 Year Old 2000 Malts of Scotland for The Whiskyman

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 09, 2015 07:19:51

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)

Fles: Caol Ila 15 Year Old 2000/2015 Malts of Scotland for The Whiskyman, Bourbon Hogshead MoS#15008, 198 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 55,6%

Zoet & Kruidig

Dat Malts of Scotland en The Whiskyman nauw samenwerken is algemeen bekend. The Whiskyman is immers de vertegenwoordiger van Malts of Scotland in onze contreien. Een botteling kon niet uitblijven, me dunkt. En wat voor één! Mijn favoriete Islay whisky: Caol Ila. Deze 15-jarige is bijzonder bleek. Was dit een refill hogshead? Het is overigens de 55e Caol Ila die ik al aan de lippen mag zetten.

Op de neus heb ik bakken citrus, zachte assen, wat visolie en creosoot. Dan komt er een grote dosis vanille opzetten, alsook wat zoet fruit. Denk jonge appels en zoete peren. Vuursteentjes op de achtergrond. Hint van gekonfijte gember. Een glimlach verschijnt op mijn tronie.

Op smaak is het meteen raak! Een serieuze portie turf en zilt gaat vooraf aan een pittig pepertje. De gember en het eikenhout spreken luid, alvorens plaats te maken voor het zoete fruit. Ook dat is er in grote hoeveelheden. Het maritieme karakter maakt plaats voor een heerlijke zoetigheid. Prima balans, ook. En water is niet nodig.

De finish is bijzonder lang, zoet en kruidig.

Geweldige Caol Ila, zoals ik ze graag heb. Net geen 90 EUR.

PS. de leden van de winnende ploeg van Qwhizky, onze ludieke whisky quiz op 27/03, zullen elk met deze mooi fles naar huis gaan, dankzij The Whiskyman.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-03-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2879