WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edradour 13 Year Old 2001 Port Cask for Whisky Barrel Lanaken

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 08, 2015 13:04:09

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradrou 13 Year Old 2001/2014 Port Cask #2308 for Whisky Barrel Lanaken, 360 bts
Kleur: brons
ABV: 55,5%

Komijn

Kijk, als whiskyhandelaar met een Edradour-botteling uitpakken, dat getuigt ofwel van absoluut slechte smaak ofwel van goeie humor. Althans, dat is wat ik enkele jaren geleden zou gedacht hebben, toen Edradour ook in mijn geest nog Edrasour werd genoemd. Maar ik weet ondertussen beter. In het geval van Whisky Barrel Lanaken, Dave kennende, ben ik zeker dat het om goede smaak gaat! Hij liet een 13-jarige Edradour, die een finish op een portovat meekreeg, afvullen voor zijn shop. Op vatsterkte, natuurlijk.

Zalig zoete neus op chocolade, rood fruit, honing en bloedappelsienen. Noten, ook. Wat marsepein, zeg maar. Maar het vuile randje, dat ik gewoonlijk met Edradour associeer, is hier absoluut afwezig. Ik vind de neus fris, clean en zoet en ronduit heerlijk. Doet me aan een lekker fruittaartje denken. Krieken en aardbeien. Heerlijk. Water toevoegen maakt hem een beetje groen, als u begrijpt wat ik bedoel. Allerhande tuinkruiden komen zich dan moeien, met komijn in een hoofdrol.

Hij zet krachtig aan met flink wat kruiden die het rode fruit voorafgaan. Flink wat pepers, alleszins, maar die worden onmiddellijk door het zoete fruit. Het portovat heeft alleszins een grote invloed gehad. En een positieve invloed, me dunkt. Lekker. Water toevoegen kan en doet geen afbreuk aan de zoete smaak, maar maakt hem wel iets toegankelijker.

De finish is lang, kruidig en zoet.

Dit is ronduit lekker en kan zowel als digestief dienen als bij een kaasschotel nog voor je de maaltijd afsluit. Best een zwemmer, ook. Net geen 70 EUR, nog te krijgen bij Whisky Barrel Lanaken. Echt de moeite als je een lekkere Edradour wil proeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2878