WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edradour 15 Year Old Fairy Flag

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 07, 2015 15:05:08

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 15 Year Old Fairly Flag, OB 2014
Kleur: oloroso
ABV: 46%

Am Bratach Sith

Edradour is een distilleerderij met een niet onbesproken reputatie. Niet voor niets wordt hun whisky soms smalend Edrasour genoemd. Maar we moeten eerlijk zijn - dat was vroeger. Sinds Andrew Symington de boel heeft overgenomen en schoon schip gemaakt heeft in het wood management en andere aspecten van de productie is de whisky een pak beter geworden. Dat neemt niet weg dat Edradour nog flink aan zijn reputatie zal moeten werken. Misschien is deze Fairy Flag wel een voorbeeld? Hij rijpte 8 jaar op bourbonvaten en kreeg dan nog 7 jaar tijd op oloroso sherryvaten.

Op de neus krijg ik enerzijds gedroogd fruit in de vorm van rozijnen en pruimen, anderzijds heb ik gerookte ham en walnoten. De sherry heeft duidelijk de meeste invloed gehad, want bij de tweede snuif komt daar chocolade, leder en wat munt bij. Best romig, trouwens, maar ik ben nog niet van mijn sokken geblazen, want er zit ook een vreemde noot in die ik niet meteen kan plaatsen, maar me wel mijn wenkbrauwen doet fronsen.

Hij heeft een romige, volle body en is best krachtig. Opnieuw is het de sherry die het woord voert met gedroogd fruit van de donkere variant, walnoten, chocolade en flink wat karamel. Kaneel, saffraan en wat chili zijn de kruiden van dienst.

Lange, zoete en kruidige afdronk.

De neus kon me niet echt overtuigen, maar op smaak is dit een prima Edradour. Reken op een kleine 75 EUR. De Fairy Flag is trouwens een Schotse film over de MacLeod clan, die wellicht in 2015 in première zal gaan. Oh, ja, de titel? Dat is The Fairy Flag in het Keltisch, een vlag waarvan gezegd wordt dat ze over magische krachten beschikt. Dat doet deze whisky dan weer niet.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2015
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2877