WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whisky diner bij Niek & Ilse

CulinairGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 16, 2012 21:01:45

Zaterdag 14 juli trokken Sofie en ik richting St Gillis Waas, want onze vrienden Ilse en Niek wilden ons trakteren op een zelf-in-elkaar-gebokst whisky diner. Da’s een uitnodiging die wij niet kunnen afslaan, natuurlijk.

Als aperitiefje dronken we cava, maar ik maakte toch van de gelegenheid gebruik om nog eens de Greenore 6 Year Old te proeven, een gelimiteerde botteling van mijn geliefkoosde Ierse Single Grain, exclusief voor de Scandinavische markt.

Het voorgerecht bestond uit een sesambroodje met faux gras (dus geen fois), cresson en rozijnen gemarineerd in Black Bottle. Dit schilderijtje ging gepaard met een goed glas Monkey Shoulder. Een prachtige opener, mooi gepresenteerd.

Het hoofdgerecht bestond uit puree met een heerlijk korstje en een papillotje van lengfilet met zachte groentjes en Philadelphia roomkaas. De warme trostomaatjes on top waren verrukkelijk. De Bowmore 12 Year Old was de perfecte dram om hierbij te serveren. Ah, dit is smullen, hoor.

Ik ben zelf geen grote liefhebber van desserten, laat staan liefhebber van roomijs an sich, maar toch moet ik bekennen dat het dessert voor mij het hoogtepunt betekende. De pannenkoekjes kregen een bolletje vanille-ijs en een dikke schijf sappige appelsien mee en werden daarna geflambeerd met Auchentoshan Classic. Niet alleen een geweldige manier om gebruik te maken van deze instapversie van mijn favoriete distilleerderij, maar Crèpe Toshan is gewoon een geweldig dessert. Ik liet er dan ook een tweede aanrukken sans ijs.

Na de koffie, die opgeleukt werd met Jack Daniel’s Truffels en Famous Grouse pralines, was het tijd om de spelletjeskast open te trekken. Tijdens een partij Wijsneus en een rondje Bokken Schieten, twee korte en grappige gezelschapsspelletjes, deelden we een fles Fraoch Heather Ale 22, een Schots heidebier dat een jaar lang rijpte op ex-sherryvaten van Auchentoshan. En dat ruik je én proef je. Geweldig biertje, hoewel Niek niet echt in de stemming was, ik liet dan maar een fles achter voor tegen dat de zon zich toch nog eens laat zien.

We rondden de avond af met een partijtje Ticket to Ride, een spannend spel met treintjes, en een Benromach 2002 Single Cask exclusief voor Premium Spirits Belgium. Ik kreeg een sample mee van Niek om deze thuis nog eens op mijn gemak te proeven, wat ik zeer binnenkort zal doen.

Alvast bedankt, Ilse & Niek, voor de uitnodiging, de geweldige maaltijd en de supergezellige avond. Ook Kobe, die de helft van de avond jullie Wii onveilig maakte, vond het leuk. Hij fluisterde ons nog toe ‘We moeten meer naar hier komen, we krijgen hier lekker eten’. Wetende dat kinderen het hart op de tong hebben, meen ik te mogen stellen dat dit het mooiste compliment is dat we jullie kunnen geven.

De volgende keer is het weer onzen toer.

Tot binnenkort!

  • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1440