WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

’t Aards Paradijs

CulinairGeplaatst door Mark Dermul za, april 07, 2012 09:54:13

Het is geweten van de Whivies dat het smulpapen zijn. Een goed diner met een heerlijke dram nuttigen is dan ook een regelmatige activiteit. Deze keer hadden we ook nog een verjaardag of twee in ons midden te vieren, dus mocht het iets meer zijn… Met z’n allen naar ’t Aards Paradijs, de culinaire tempel van sterrenchef Lieven Lootens in Merendree. We arriveren als eersten om 19u30, maar al gauw loopt de zaak goed vol.

Het eerste wat opvalt is het prachtig ingerichte pand. Dat zegt nog niets over de keuken, maar het oog is alvast gestreeld. We nemen plaats aan de tafel die – wat had u gedacht – vlak tegenover de ruime whiskybar staat. Lieven kent zijn nectar. We zien een aantal standaardbottelingen, maar het overgrote merendeel zijn speciale flessen. We hebben moeite onze ogen er af te houden. De bijzonder vriendelijke en hoffelijke dames die ons bedienen (ja, we werden bediend door niet minder dan vijf lieftallige dames, dochters Lootens incluis), staan ons toe om als aperitief zelf een fles uit de kast te halen. Terwijl onze wederhelften Ilse en Sofie zich tegoed doen aan een frisse cava, kiest Niek voor de Springbank 15 Year Old, terwijl Mark de Auchentoshan 21 Year Old 1975 laat uitschenken. De toon is gezet.

De gerechtjes zijn letterlijk zinnenstrelend en bovendien prachtige schilderijtjes op het bord. Niek en Mark kiezen voor de seizoensmenu met Schots lamsrib, terwijl de vrouwen zich storten op de geweldige groentenmenu. De verschillende bijpassende wijnen zorgen voor een diner dat de perfectie benaderd, zonder zever! Dit is Genieten met grote G. Het was natuurlijk te verwachten, de reputatie van de chef kennende, maar toch is het fijn om je al hoog gespannen verwachtingen nog overtroffen te weten. Pure klasse.

Niek en Sofie genieten van een kruidig chocoladedessert, Mark en Ilse laten de kaasplank aanrukken. Koffie? Zeker. Afzakkertje? Mogen dat er ook twee of drie zijn? Geen probleem. De whiskykast lonkt en de chef komt er even bij om kennis te maken, want hij heeft gehoord dat er whiskyliefhebbers in de zaak zijn. Samen genieten we nog na met enkele geweldige whisky’s, zijnde de Auchentoshan 22 Year Old versus de Auchentoshan 25 Year Old, allebei op sherry gerijpt en gebotteld in een eerder oubollig uitziende blauwe en rode decanter. Voorts passeert een Karuizawa 12 Year Old de lippen, alsook de St Magdalene 19 Year Old Rare Malts, de Auchentoshan 16 Year Old Bourbon Barrel 4445 for Belgium en een Littlemill 18 Year Old 1990 uit de Murray McDavid Mission Gold Series. Het is die laatste die ons het meest kan bekoren (hoewel Mark dat niet graag toegeeft, want de 21 Year Old uit 1975 was ook een bijzondere hoogvlieger).

Wanneer we, zes uur later, om 01u30 het Aards Paradijs sluiten (onze reputatie weer alle eer aandoend), zijn we wel enkele honderden euro lichter, maar het was het dubbel en dik waard. Dit was grenzeloos lekker in een uitstekend kader, voortreffelijke bediening met geweldige whisky’s. Het Aards Paradijs heeft zijn naam niet gestolen.

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1327