WhivieBlog

Bowmore 14 Year Old 1981 Wilson & MorganTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul ma, december 10, 2018 07:24:25

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 14 Year Old 1981/1995 Wilson & Morgan, hogshead #4410, 422 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 57.1%

Blog image

Jonge Oude

Dit is een jonge, oude Bowmore. U begrijpt wat ik bedoel als ik zeg dat hij amper 14 jaar gerijpt heeft, maar wel gedistilleerd werd in 1981. Ik was 11. Deze zit al meer dan 20 jaar op fles, dus. Ik bemachtigde het sample bij mijn Italiaanse collega Enrico, die wel meer van die gouden oudjes heeft staan.

Hij heeft een gezellig vuile neus op flink wat grassen, plantenwortels, machineolie en kiezelsteentjes. Daaronder loert citroen en appel, marsepein en wat zachte kamfer. Licht floraal met een zoetje en een heel klein beetje OBE. Alsof ik hem uit een blik geschonken heb.

De aanzet is erg krachtig. Het florale komt nu eerst en neigt zelfs wat naar zeep, aangevuld met flink wat witte peper en kruidnagel. De citrus is overduidelijk en dominant, terwijl het witte fruit langzaam de aftocht blaast. De turf wordt betrekkelijk groot, wat voor flink wat rook zorgt.

De afdronk duurt een eeuwigheid, op gesuikerde citroenschillen en turf.

Een jonge oude die wat met parfum flirt, maar net die grens niet overschrijdt. Gelukkig maar. Thanks, Enrico!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Signatory 30th Anniversary TastingEvents

Geplaatst door Mark Dermul zo, december 09, 2018 13:55:10

Het was al de 14e keer dat Jan Visser in zijn Single Malt Whisky Shop te Zammel (of all places) zijn zogenaamde Old Timer Tasting organiseerde.

Ik beken: het is voor mij wat ver rijden, dus heb ik er nog geen enkele meegemaakt. Ik vind het nogal lastig om zo’n 100km te rijden nà een whisky tasting.

Maar voor deze editie maakte ik graag een uitzondering. Immers, Jan had niemand minder gestrikt dan de Big Chief van importeur The Nectar – Mario Groteklaes – en de line-up was zonder weerga. Het thema van deze tasting was immers de 30e verjaardag van Signatory. Andrew Symington en zijn team hebben namelijk heel wat uitzonderlijke single casks op de markt gebracht, in absoluut mooie verpakking, om die drie decennia Signatory in de verf te zetten.

Blog image

Niet minder dan 7 whisky’s zouden we gaan proeven – allen op vatsterkte – waarbij de jongste reeds 23 jaar op de teller had staan en de oudste niet minder dan 35 jaar! En de grote finale was de bijzondere – maar flink geprijsde – Port Ellen 35 Year Old 1982. Ja… daar komt een mens al eens voor buiten. De waarde van de flessen die vanavond plopperdeplop zouden gaan doen, was niet minder dan 4.500 EUR. Ik heb even getwijfeld om een das aan te trekken.

Na een rit van net geen twee uur – de regen en de vrijdagavondspits deden hun naam weer alle eer aan – arriveerde ik in het verre Zammel, waar mijn Hollandse whiskygabber Imanuel mij al opwachtte. Nadat iedereen zijn plekje had ingenomen en Jan de introductie had gedaan, stak Mario van wal met een powerpointpresentatie. Hij deed dat in zijn unieke Duitse tongval, doorspekt met straffe verhalen en goeie humor.

Dan was het tijd om de eerste dram te schenken… het begin van een geweldige proefavond!

Linkwood 27 Year Old 1990, Signatory 30th Anniversary, Hogshead #9735, 233 bts, 50.3%

Met zijn mooie bronzen kleur bracht hij reeds menigeen in vervoering. De neus was een tikkeltje stoffig met rozijnen en appelsienmarmelade, een toefje eik en flink wat geroosterde amandelen. Op smaak viel hij op door heerlijke waxy te zijn, terwijl pruimen, abrikozen en walnoten je tong streelden. Een flinke kruidigheid maakte hem warm, terwijl wat munt hem tegelijkertijd frisheid gaf. De afdronk was lang, intens en waxy met wat melkchocolade op het sterfbed.

Blog image

Amai mijn klak! Wat een opener! Een erg intense en krachtige smaakbom na een frisse, ietwat gesloten neus. Schitterend! 426 EUR (86/100).

Bladnoch 25 Year Old 1993, Signatory 30th Anniversary, Hogshead #777, 239 bts, 54.4%

Deze goudkleurige Lowlander had wat tijd nodig. De neus opende op grenenhout, yoghurt, kweepeer, babyadem, druivensuiker en een hint van gras, vanille en Turks Fruit. Maar ik vond hem wat droog. Op smaak bleek dat ook het geval. Droog, waxy op kinine en zoethout, karnemelk, peper en gember. De middellange afdronk bracht wat citrus en meer wit fruit met zich mee.

Blog image

Een typische Bladnoch, maar met een extra droge afdronk. Deze kon echt wel wat water gebruiken. 334 EUR (84/100).

Glenturret 30 Year Old 1988, Signatory 30th Anniversary, Hogshead #532, 234 bts, 52.4%

Glenturret kennen we voornamelijk van The Famous Grouse. Tot voor kort had niemand echt oog voor deze distilleerderij, maar sinds kort zijn er enkele single casks op de markt gekomen die wel op bijval konden rekenen. Ik was dan ook maar wat benieuwd naar deze Glenturret en kwam verre van bedrogen uit. Hij was erg fruitig – zelfs een beetje weeïg – en zoet. Snoeperig zoet zelfs. Denk cuberdons, maar overgoten met appelcider. Flink wat karamel en een beetje hout. Op smaak bleek hij lekker romig en snoeperig (suikerstok). Erg expressief met karamel, leder en hout. De lange kruidige afdronk maakte het plaatje compleet.

Blog image

Een erg leuke, speelse en snoeperig Glenturret, maar met een brutaal kantje. De verrassing van de avond voor mij. 358 EUR (85/100).

Caperdonich 23 Year Old 1995, Signatory 30th Anniversary, Refill Sherry Hogshead #95050, 265 bts, 58.4%

Een vergane glorie leidt altijd tot hoge verwachtingen. De neus was waxy, maar had toch last van een flinke rubbertoets in de neus. Tuinslang, zeg maar. Gelukkig ook flink wat abrikozenpastei (carré confituur), munt en chocolade (After Eight) en een herbale toets. Je kon hem bijna kauwen, zo stroperig is deze whisky. Flink wat donker fruit en munt. Maar hoewel de afdronk erg lang en kruidig was, liet hij de mond ook kurkdroog achter. Water hielp ‘m echter niet.

Blog image

Een zware, donkere Caper als fruit in een Tupperware doos. Leuk, krachtig, maar niet de beste Caper die ik al proefde. 460 EUR (84/100).

Ben Nevis 27 Year Old 1990, Signatory 30th Anniversary Sherry Butt #1505, 593 bts, 59.4%

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit was de tegenvaller van de avond voor mij. De neus was erg groen op rottende planten, koeienvlaai, varens en Oxo kruidenbouillon. Er zat iets van zwavel in de neus dat me echt niet kon bekoren. Hij was erg krachtig en kruidig op de tong en een tikkeltje umami. Wat mij betreft ontbeerde hij een broodnodig zoetje. De afdronk duurde een eeuwigheid, maar was net iets te umami naar mijn zin.

Blog image

Op de neus was dit echt erg schrikken. En hoewel hij op smaak mooi ontwikkelt, bleef het voor mij een moeilijke whisky. Deze kan flink wat water verdragen! 462 EUR (81/100).

Highland Park 30 Year Old 1988, Signatory 30th Anniversary, Hogshead #755, 220 bts, 49.7%

Dit was wellicht de reden waarom Manny uit Nederland was afgezakt. Hij is immers zot van Highland Park. En gelijk heeft hij, want deze is absolute top! Een spirit-driven neus, close to the grain zoals dat heet, met citrus, heide en zachte turf. Een ‘no frills’ Highland Park. Pure klasse op de neus! Op smaak gaat dat gewoon door. Iets van karton (in de goeie zin), graan, heide en citrus en nog veel meer, lekker waxy en machtig. De middellange afdronk is erg smaakvol.

Blog image

Goh, dat zo’n HP vaatjes nog bestaan. Schitterend en het beste wat ik vanavond geproefd heb (nou, ja, de laatste was gewoon buiten categorie). 525 EUR (90/100).

Port Ellen 35 Year Old 1982, Signatory 30th Anniversary, Refill Sherry Butt #2040, 567 bts, 50.3%

Hoe vaak komt het nog voor dat je een Port Ellen aan de lippen kan zetten? Een legendarische whisky. Een cult-whisky, zeg maar. En hoewel ik al het geluk gehad heb er een 40-tal te proeven, was dit voor mij reden genoeg om af te zakken naar Zammel. En hij was het helemaal waard! Zalige neus op visolie, wit fruit, krijt, jute, schelpjes op het strand, zeewier en citrus. Zacht op de tong met die typische kiezels en citrus, olijfolie en zelfs een druppeltje balsamico. De turf is zo mooi verweven dat je er lyrisch van zou worden. De bijzonder lange afdronk is simpelweg stunning.

Blog image

Lang geleden dat ik nog zo’n lekkere Port Ellen tegengekomen ben. Wow! Helaas is de prijs er ook naar. 1980 EUR (92/100).

Er werd nog even nagekaart, gewikt en gewogen, meningen uitgewisseld en ondertussen flink wat afgelachen. Wat een toffe bende was dit. En een leuk extraatje (dit had ik nog nooit eerder meegemaakt) werd nog op tafel gezet na afloop van de tasting. Een heerlijk bord stoverij met brood. Ongetwijfeld klaargemaakt met een donkere Flierefluiter. Hoe dan ook, het was heerlijk.

Maar die Port Ellen bleef maar door mijn kop spoken. Hij was echt absoluut geweldig. Het was moeilijk afscheid nemen.

Blog image

Bedankt, Jan, voor deze geweldige line-up.
Bedankt, Mario, voor je ongeëvenaarde presentatie en straffe verhalen.
Bedankt, Manny, om mij uw sample van de Port Ellen door te schuiven.

Op een uurtje was ik weer in Gent.
Vrouwlief vroeg me ‘hoe was’t?’ en het eerste wat ik zei was ‘ik heb een zalige Port Ellen geproefd!’.
‘Ah, en heb je een fles gekocht, dan?’
‘Schat, ze kost bijna 2.000 EUR!’

Wikken… wegen… het is toch veel geld… Da’s 125 EUR per keer ik mij daar een stevig glas (5cl) van inschenk. Fuck it! Ik heb mij toch maar een fles besteld. You only live once.

May the Malt be with you!

Caol Ila 7 Year Old 2007 Signatory Un-Chillfiltered for The NectarTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul zo, december 09, 2018 08:16:05

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 7 Year Old 2007/2015, Signatory Un-chillfiltered for The Nectar, bourbon barrel #315321, 314 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Blog image

Gedoofd Kampvuur

Jonge Coal Ila kan mij meestal bekoren. Toen ik deze fles zag staan twijfelde ik dan ook geen ogenblik, want ze is bovendien gebotteld voor The Nectar. Die gasten weten van wanten. Laten we er verder geen woorden aan vuil maken en meteen aan het proeven gaan.

Yup, het is van dattum. Een schoolvoorbeeld van jonge Caol Ila, volledig naar verwachting: citrus, zeewier, wit fruit, een gedoofd kampvuur en een hint van assen. Zachte rookontwikkeling. Alles wat een jonge Caol Ila moet zijn.

Lichte body, maar meteen krachtig op smaak. Mooie verderzetting van de klassieke neus, maar met een extra zoetje. Alsof er een handjevol kristalsuiker in de fles werd gedropt. Afgezien daarvan: klassiek, wat in dit geval synoniem is voor prima.

De middellange afdronk is eveneens klassiek: rokerig, zacht geturfd en op flink wat citroensap.

Er zijn nog zekerheden in het leven…

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Islay Single Cask Exclusive LNB013 Creative Whisky CompanyTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul za, december 08, 2018 19:07:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay Single Malt Single Cask Exclusives LNB013 (Caol Ila), Creative Whisky Company
Kleur: goud met een roze schijn
ABV: 50%

Blog image

Verroest Werktuig

Sinds kort heeft David Stirk zijn Creative Whisky Company verkocht, maar zelf blijft hij wel nog aan het roer en kiest hij nog steeds de vaten. Dit single cask van Islay betreft een Caol Ila. LNB slaat immers op Loch Nam Burn, wat de waterbron is voor deze distilleerderij. Geen leeftijdsaanduiding en geen bijkomende info over het vat, enkel dat het om vat 13 gaat. Hopelijk brengt dat geen ongeluk. Na een rijping op bourbon hogshead, kreeg deze Caol Ila nog een finish op een portovat, wat de roze schijn verklaart.

Oh, deze neus is een beetje vreemd. Het karakter van Caol Ila is onmiskenbaar, maar dat wordt aangevuld met iets wat me aan bloed en een verroest werktuig doet denken. Doe daar nog wat rood fruit bij (aardbeien en frambozen), vanille en een snuifje keukenzout en het plaatje is compleet. Oh, ja, bijna vergeten… er is ook een mooie, discrete rookontwikkeling. Wordt beter naarmate je hem even laat ademen.

De body is prima en de aanzet enerzijds zacht en anderzijds toch krachtig. Volgt u nog? Mooi kruidig op zoethout, vanille en peper, maar meteen krijg ik flink wat turfrook, zoetzure toetsen en een krachtige rookontwikkeling. Veel krachtiger dan de neus deed vermoeden, althans. Verrassend zoet vanaf de tweede slok, terwijl het zilte randje steeds aanwezig blijft. Heel erg mooi!

De afdronk is erg clean en rokerig en duurt best wel lang.

Ik verdenk deze Coal Ila ervan om best wel jong te zijn, maar als hij zo lekker is kan me dat geen bal schelen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Caol Ila New Make SpiritTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul za, december 08, 2018 10:47:48

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Blog image

Two Veg

Een zwak hebben voor new make en dan een flesje te pakken krijgen (via-via, dat spreekt) van de spirit van je favoriete distilleerderij op Islay? Ja, dubbel feest dus. Deze new make is niet commercieel verkrijgbaar, maar ik geef u toch met heel veel goesting mijn mening.

Erg cleane neus op rauwe gerst en – niet lachen – erwtjes en worteltjes uit blik. De Schotten noemen dat ‘two veg’, verwijzen naar de twee groenten. Maar nu al is er een mooie toets van rook aanwezig, alsook iets wat me aan de schil van aardappelen doet denken. Maar clean dat het geen naam heeft.

Op smaak keert dat allemaal weer, maar wordt het aangevuld met een zoetje en flink wat aardse tonen. Wederom is de ruwe gerst gewoon te proeven en het staat me erg aan. Ik wordt zo getransporteerd naar de moutvloer (hoewel ze die bij Caol Ila niet hebben, maar laten we ons niet verliezen in details). En water heeft deze absoluut niet nodig, hoor. Dit gaat vlotjes binnen. Iets te vlot, misschien, maar dat kan ook aan mij liggen.

Lange, cleane en zacht gerookte afdronk.

Er is een reden dat ik zo zot ben van new make. Dit is een mooi voorbeeld daarvan. Mochten ze dit op fles trekken, ik zou dat kopen. Grappig detail: het is precies mijn 100e ontmoeting met Caol Ila.

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Mark’s Whisky Ramblings 227: Talisker 18 Year OldTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul vr, december 07, 2018 07:36:23

‘Talisker, the only distillery on the Isle of Skye.’ Tja… Het lijkt me dat Diageo binnenkort nieuwe labels zal moeten bestellen, aangezien Torabhaig in januari 2017 de deuren opende. Ze kunnen het woord ‘only’ simpelweg vervangen door ‘oldest’. Dat gezegd zijnde, zijn de whisky’s van Talisker zonder meer top en ik heb het geluk hun 18-jarige aan de lippen te zetten.

Hij is – zoals de meeste expressies van Talisker – gebotteld op 45.8%.Your mobile does not support playing flash video.

Isle of Skye 12 Year OldTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, december 06, 2018 15:40:29

Bottelaar: Ian Macleod
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Isle of Skye 12 Year Old
Kleur: koper
ABV: 40%

Blog image

Verkoold Hout

Isle of Skye is een blend die wordt samengesteld met malts uit de Speyside en de Islands (en grain) en we mogen er – omwille van de naam – van uit gaan dat er ook flink wat Talisker in verwerkt zit. Een fles kost amper 35 EUR, dus hou uw enthousiasme in toom. Aan het kleurtje te zien is er ook flink wat gesherriede whisky gebruikt.

De neus offreert in eerste instantie toch duidelijke hints van de graanwhisky. Daar is niks mis mee, ware het niet dat de malts in de mix daardoor wat meer moeite krijgen om zich te tonen. Dat vertaalt zich naar vanille, honing, belegen eikenhout opgesmukt met gebakken peren en overrijp fruit. Een heel licht toefje rook en een mespuntje zout is het enige wat me enigszins aan Talisker doet denken. Nog wat Oosterse kruiden. Alles bij elkaar is dit een aangename, maar veel te eenvoudige neus.

De aanzet is lichtjes olieachtig. Hij is onmiddellijk zoet en kruidig met een karrenvracht aan karamel, maar nog weinig fruitige toetsen. Nu krijg ik wel meer rook – zilte turf, zeg maar – en meer kruiden en iets wat me aan verkoold hout doet denken.

De afdronk is eerder kort op vanille en zachte turfrook. Net iets te zoet naar mijn gading.

Leuke blend om op tafel te zetten tijdens de zomerse barbecue, maar weinig meer.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Talisker New Make SpiritTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, december 06, 2018 07:19:20

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker new make spirit
Kleur: clear
ABV: 70.5%

Blog image

Herkenbaar

Talisker heeft geen new make op de markt, dus kon ik deze enkel bemachtigen via-via… ik mocht geen namen noemen, dus doe ik dat ook niet. Maar liefst 70.5%, dus deze komt rechtstreeks van de still en werd nog niet verdund om op vat te gaan. Laat ik nog even in herhaling vallen: ik hou van new make, dus dit is er weer eentje die ik van mijn lijstje kan schrappen. Het distillaat dateert van de zomer 2018.

Heerlijk cleane neus die de klassieke karakteristieken van een new make tentoon spreidt (gekookte groenten, gemalen graan, gist), maar daar meteen een heleboel bovenop kiepert. Ik heb nu al een mooie kruidigheid, flink wat zilt, enkele aardse tonen en zelfs iets wat me aan gedroogde koeienmest doet denken (is géén offnote!). Er zit tevens een fris element in dat ik nog het best kan vergelijken met een muntsnoepje gemixt met wat Engelse drop.

Die komt zacht binnen zeg… ja, warm, uiteraard… Met zo’n alcoholpercentage zou je denken dat je bek in vuur en vlam komt te staan, maar dat is niet het geval. Hij is erg zacht en olieachtig en vol en rond en… amai, mijn klak, hier wordt ik even stil van. Zilt en zoet tegelijkertijd, met flink wat aardse tonen, iets van plantenwortels en witte peper. Bloemig en pikant gaan hier hand in hand. Erg mooi en Talisker is echt herkenbaar, wat ik wel kan smaken.

De afdronk gaat verder op hetzelfde elan – zelfs een grootste kruidigheid – en deemstert erg langzaam weg.

Deze duikelt verdorie probleemloos mijn top drie in van favoriete new makes. Niet moeilijk dat Talisker zo’n geweldige whisky maakt. Het begint immers allemaal met dit prachtige basisproduct. Bedankt, A.D.!

Geproefd door Mark Dermul op 02-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).SingleMaltSamples.beAankondigingen

Geplaatst door Mark Dermul wo, december 05, 2018 07:19:00

Stel: je bent gek op whisky. Je beslist een toertje Schotland te maken. Blijkt dat dit de liefde voor het land en zijn gouden nectar alleen maar aangewakkerd heeft. Dan kan je al bijna niet anders dan iets actiefs te gaan doen met whisky, toch? Dat is wat Sophie en Davy overkwam.

Ze gingen niet over één nacht ijs, maar besloten uiteindelijk een webshop te openen waar liefhebbers een sample kunnen kopen. Hun betrachting is namelijk om beginnende liefhebbers op pad te helpen en meer ervaren proevers een mooi assortiment van onafhankelijke bottelingen aan te bieden. Niet veel later was SingleMaltSamples.be geopend.

Blog image

De shop draait dus vooral om samples, maar het koppel pakt het slim aan en biedt ook pakketjes aan waarin telkens 6 samples van 4cl (dus twee keer proeven) worden samen gebracht. Voor de beginnende liefhebbers zijn er het Discovery Pakket en het Explorer Pakket. Maar er worden ook 2 exclusieve pakketten aangeboden voor zij die al klaar zijn voor de volgende stap. Het Independent Pakket bevat bijzondere whisky van onafhankelijke bottelaars, terwijl het Superior Pakket werd samengesteld met 6 topwhisky’s.

Blog image

Ben je eerder avontuurlijk aangelegd en wil je je laten verrassen? Dan is het Mystery Pakket iets voor jou. Tot slot is er nog Special Pakket dat uit een mix van bovenstaande bestaat. En alle pakketjes zien er wel bijzonder fraai uit, het mag gezegd. Ideaal als geschenk, me dunkt.

Maar Sophie en Davy gaan graag nog een stap verder. Zo hebben ze zelfs enkele whiskyproeverijen samengesteld die liefhebbers in staat stelt om thuis zelf een heuse tasting in elkaar te steken. Er zijn pakketjes voor 4, 6 of 8 personen en alles wordt netjes per post bezorgd met de nodige uitleg.

Blog image

De keuze aan samples is momenteel nog eerder beperkt (43 open flessen op het ogenblik van schrijven), maar ze zijn dan ook nog meer net gestart. Schrijf je daarom in op hun newsletter, zodat je als eerste te weten komt wanneer een nieuw sample beschikbaar komt.

Ik zou zeggen: bezoek hun (zeer fraai vormgegeven) website op https://singlemaltsamples.be en ontdek het aanbod. Want het is fijn om whisky te proberen vooraleer een hele fles aan te schaffen toch? Immers, zoals Sophie en Davy al aangeven op hun homepage: Life’s too short for average whisky!

May the Malt be with you!

Tullibardine The Murray Chateauneuf-du-Pape FinishTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul di, december 04, 2018 17:34:31

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine The Murray Châteauneuf-du-Pape Finish, OB 2018
Kleur: koper
ABV: 46%

Blog image

Bitterzoetzuur

In 2016 lanceerde Tullibardine de zogenaamde Marquess Collection, een eerbetoon aan Lord William Murray, de markies van Tullibardine. In dit geval gaat het om een whisky die in 2005 werd gedistilleerd en na een reguliere rijping nog even de binnenkant van een mooi wijnvat uit de bekende streek Châteauneuf-du-Pape mocht kussen. Zo’n 12 jaar gerijpt, dus. Hij verscheen begin 2018.

Op de neus krijg ik, naast wat zomers fruit, een erg snoeperige neus op gummibeertjes en zuurtjes. Het fruit – in de vorm van mango en mandarijn – komt daar niet zo makkelijk overheen, maar dat neemt niet weg dat de neus best aangenaam is. Ik moet bekennen dat ik van het wijnvat maar weinig terug kan vinden, tenzij een ietwat droge toets op de achtergrond.

De aanzet is mooi olieachtig en best pittig. Gember en chilipepers gaan het zoete vooraf en nu meen ik wel iets van de wijn te ontwaren. Het geeft hem een droge, bitterzoete toets, die me wel aanstaat, want voldoende tegengas geeft tegen het snoeperig zoete. Voeg daar nog wat eik bij en je hebt een best gebalanceerde malt. Vanaf de tweede slok wordt hij wat zoetzuur, wat ik vertaal naar ‘het wijnvat drukt zijn stempel’. Maar het werkt wel.

De afdronk ik behoorlijk lang, zoetzuur en kruidig.

Best interessante malt die met zijn prijskaartje van om en bij de 50 EUR gerust een plaatsje verdiend in mijn barkast.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Tullibardine Pure Pot SpiritTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul di, december 04, 2018 07:31:08

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine Pure Pot Spirit, OB 2018, 50cl
Kleur: clear
ABV: 69.0%

Blog image

Cavaillon Meloen

Tullibardine – de Highland distilleerderij die in 1949 pas werd opgericht – geeft de liefhebbers de mogelijkheid om hun new make spirit te proeven. Enkele maanden geleden verscheen hun zogenaamde Pure Pot Spirit, weliswaar in flesjes van 50cl, maar wel op een stevige 69% ABV. Ik hou mijn water alvast klaar. Weeral een spirit die ik van mijn bucket list kan halen.

Ooh, wat kan new make toch schoon zijn… heerlijke toetsen van graan, brooddeeg, rauwe boontjes, smeerboter en pas geschilde aardappelen. Maar…! Wat me erg bekoort is dat deze nu al erg zoet en bijna fruitig is. Denk groene banaan en perzik, maar ook mooie hints van cavaillon meloen. Als ik er water aan toevoeg, laat hij vooral een flink herbale kant zien, maar wordt hij tevens nog zoeter en een tikkeltje romig.

Hij komt vanzelfsprekend stevig binnen. Verschroeiend, bijna. Dat hoeft niet te verbazen. Opnieuw die hints van meloen en perzik, maar ook flink wat grassen. Heerlijk is dit! En kruidig, echt waar. Allerhande pepers en groene kruiden. Dat verrast toch wel een beetje, zij het in erg aangename zin. Met water wordt hij erg romig en zoeter, wat hem erg drinkbaar maakt.

De afdronk is lekker kruidig en zoet, zelfs verdund.

Leuke new make die het volgens mij, dankzij de zoete karaktertrekken, ook erg goed zal doen in cocktails (is dat vloeken in de kerk?). Merci, Marcel.

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Orkney 15 Year Old 2002 for MMMTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul ma, december 03, 2018 07:32:29

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Orkney 15 Year Old 2002 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.2%

Blog image

Viking

Voor de vierde en laatste botteling in onze Antarctica Series – met opnieuw een prachtig label dankzij de scherpe lens van fotografe Ilse Everaert – gingen we onze heil zoeken bij een distilleerderij op Orkney. Het sherryvaatje dat we vonden lag al 15 jaar te rijpen en offreert een prachtige malt die barst van het fruit, maar tevens heel erg dicht bij het distilleerderij karakter blijft. Met zijn ABV van 53.2% zet hij zelfs het hart van een Viking in vuur en vlam!

Heerlijk fruitige en heldere neus op abrikozen en perzik, aangevuld met wat bittere appelsienen, maar al gauw komen de typische en maritieme kenmerken van deze eiland distilleerderij naar boven. Denk aarde, heide, zachte turf en een zilt randje. De rokerigheid op de achtergrond is heel discreet maar oh, zo hartverwarmend.

De body is geweldig. Rond en rijk en, ondanks het hoge alcoholpercentage, niet brandend. Vergeet water, dit wil je niet verdunnen. Hoewel het typische zilte randje nu eerst komt, samen met de mooie turfrook, geeft het fruit hem een zalige zoete kant die onweerstaanbaar wordt. Confituurgebak, gedroogde abrikozen, appelsien en een hint van ananas op de barbecue. Man, man, man.

In de bijzonder lange en heerlijk kruidige afdronk bewijst hij dat hij perfect gebalanceerd is.

Wat zijn Manny en ik blij dat we u deze malt kunnen presenteren. Die gaat menig winteravond op tafel komen, daar zijn we zeker van. Een waardige afsluiter van de Antarctica Series.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 226: Orkney 15 Year Old 2002 for MMMMark's Whisky Ramblings

Geplaatst door Mark Dermul zo, december 02, 2018 09:35:31

Voor de vierde en laatste botteling in onze Antarctica Series – met opnieuw een prachtig label dankzij de scherpe lens van fotografe Ilse Everaert – gingen we onze heil zoeken bij een distilleerderij op Orkney. Het sherryvaatje dat we vonden lag al 15 jaar te rijpen en offreert een prachtige malt die barst van het fruit, maar tevens heel erg dicht bij het distilleerderij karakter blijft. Met zijn ABV van 53.2% zet hij zelfs het hart van een Viking in vuur en vlam!

Een waardige afsluiter van de Antarctica Series.Your mobile does not support playing flash video.

Cotswolds Inaugural ReleaseTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul za, december 01, 2018 16:18:14

Distilleerderij: Cotwolds
Regio: Engeland
Fles: Cotswolds Single Malt, Inaugural Release, OB 2014/2017, 4000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Blog image

Engelse Ier

Deze eerste single malts van deze Engelse distilleerderij betreft een distillaat van september 2009 dat rijpte op Kentucky bourbon barrels (70%) en voormalige rode wijnvaten (30%). Wijlen Jim Swan had eigenaar Daniel Szor deze combinatie aangeraden. In oktober 2017 werd de eerste batch – vandaar Inaugural Release – op het grote publiek losgelaten, 4000 flessen sterk op drinksterkte.

De neus is aangenaam romig en zoet op allerhande geel en oranje fruit (mandarijnen, perzik, ananas en banaan) met flink wat vanille en iets wat me aan zure room doet denken. Doet een beetje denken aan de betere Ierse whiskey.

Prima mondgevoel met weer dat romige element. Fruitig zoet met een betrekkelijk intense kruidigheid. Banaan en ananas komen nu eerst, gevolgd door citrus en gebakken appeltjes. Iets van noten, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Moutig hart met wat hout naar het einde toe, waardoor hij licht drogend wordt. Wederom moet ik aan een Ierse whiskey denken.

De korte afdronk begint zoet, maar wordt snel droog. Hij blijft kruidig tot op het eind.

Nou, voor zo’n jong beestje is dit een erg aangename whisky, moet ik zeggen. En hoewel hij duidelijk Engels is, vertoont hij vele gelijkenissen met Ierse whiskey. Een Engelse Ier. Dat gaat Mr Szor niet graag horen, tenzij je er bij vertelt dat hij aan het betere Ierse werk doet denken.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cotswolds New Make SpiritTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul za, december 01, 2018 08:45:39

Distilleerderij: Cotswolds
Regio: Engeland
Fles: Cotswolds New Make Spirit Test Batch Series 3, Batch 01/2017, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Blog image

Macadamia

In 2014 werd de Engelse distilleerderij Cotswolds uit de grond gestampt. Ondertussen is bijgevolg de eerste single malt al verschenen, maar alvorens daar aan te beginnen ga ik eerst nog even hun spirit proeven. Deze werd gestookt in januari 2017 in gebotteld in kleine flesjes op 63.5%. Ik hoop hier stiekem ook enkele kenmerken van hun uitstekende gin in te vinden.

De klassieke toetsen van new make zijn ogenblikkelijk herkenbaar: zoete mout, plat gekookte groenten en een lichte hint van gist. Maar deze new make vertoont ook meteen een licht florale kant. Denk vlierbloesem, lavendel en rozemarijn. Op de achtergrond nog een hint van anijs. Erg clean en toegankelijk. Ik ben vooral verrast door het feit dat hij weinig alcohol burn geeft.

Ook op smaak heb ik amper alcohol, terwijl dit toch 63.5% is. Hij komt vlotjes binnen en geeft naast de typische new make kenmerken – die ik ook al op de neus had – wat hints van rozemarijn en macadamianoten (klein wist-je-datje: de macadamianoot is van oorsprong een Australische noot met geneeskundige kracht, vernoemd naar de Schotse medicus John Macadam, maar dit volledig terzijde). Beeld ik het mij in of proef ik nu toch jeneverbes? Doet me erg aan hun gin denken, maar dat stoort niet, want die vind ik echt super.

De afdronk is lang, clean en een tikkeltje kruidig.

Dit is het type new make dat me blij maakt: erg drinkbaar, geen offnotes en ongetwijfeld goed bruikbaar in een zomerse cocktail. Maar vooral: lekker, wat – mits goed hout – tot een prima single malt kan leiden.

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

Cotswolds DistilleryDistilleerderijen

Geplaatst door Mark Dermul vr, november 30, 2018 07:23:43

Cotswolds Distillery

Phillip’s Field
Whichford Road
Stourton, Shipston-on-Stour CV36 5HG

UK
Tel +44 1608 238 533
info@cotswoldsdistillery.com
https://www.cotswoldsdistillery.com

Blog image

Szor

Op 18 maart kocht Daniel Szor een prachtig stuk land met twee stenen gebouwen in ruraal Engeland. Dit zou de thuisbasis worden van zijn nieuwe distilleerderij Cotswolds, de zesde die in Engeland operationeel is. Voor advies ging Szor te rade bij Harry Cockburn die zijn sporen als Master Distiller bij Bowmore had verdiend, maar ook wijlen Dr Jim Swan – expert op het gebied van vatrijping – werd als adviseur aangetrokken. Met een beetje geluk – namelijk een annulatie in het orderboek van de bekende stillbouwer Forsyths – kon Cotswolds zijn stills al twee jaar vroeger dan verwacht installeren. Productie begon bijgevolg al op 5 september 2014.

Blog image

En zoals elke start up was de Cotswold Dry Gin het eerste product dan in de schappen verscheen in afwachting van de single malt, die nog drie jaar op zich zou laten wachten. Het eerste vat single malt werd te slapen gelegd op 22 september 2014 met de bedoeling van in oktober 2017 de eerste 5000 flessen te lanceren. Het ging Cotswolds zodanig voor de wind (het orderboekje voor zowel de gin als de whisky was al flink gevuld), lanceerde Szor via crowdfunding een plan om £500.000 op te halen voor uitbreiding van de productie. Na zeven weken sloot Cotswold af met meer dan £1.000.000 aan vers geld.

Holstein vs Forsyths

De gin wordt gestookt in een hybride still van het Duitse Holstein, terwijl de spirit voor whisky wordt gestookt in twee traditionele pot stills van Forsyths, die Proud Mary (wash still) en Janis (spirit still) werden gedoopt. Daarnaast beschikt de distilleerderij nog over een mash tun van een halve ton en 8 washbacks in rvs van 2500 liter elk.

Blog image

De distilleerderij beschikt over een gloednieuw bezoekerscentrum dat zo’n 15.000 mensen over de vloer krijgt per jaar. En al in 2016 won Cotswolds de Best Distillery Tour van Drinks International.

Range

De Cotswolds gin zal al in 2014 het levenslicht en sleepte ondertussen al flink wat awards, waaronder die van World’s Best London Dry Gin op de World Gin Awards van 2016. In Jim Murray’s whiskybible ging de new make bovendien aan de haal met een Liquid Gold Award (94/100).

Blog image

Ondertussen is de range al flink uitgebreid met een single malt, cream liqueur, verschillende gins en zelfs absint.Aultmore 25 Year Old 1990 A.D. RattrayTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, november 29, 2018 17:28:41

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 25 Year Old 1990/2015, A.D. Rattray, Sherry Butt #3243, 464 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.6%

Blog image

Blind

In 2014 werd Autmore pas echt als single malt op de kaart gezet met een mooie reeks bottelingen in de zogenaamde Last Great Malts serie Dewar’s & Sons. Hoogtepunt van die reeks is een 25-jarige. Maar ik heb vandaag het geluk een onafhankelijke botteling van een sherry butt te proeven van de in Glasgow gevestigde bottelaar A.D. Rattray aan de lippen te zetten. Bijzonder donker en op bijna 53%. Ik begin al te watertanden door gewoon naar mijn glas te kijken.

OMG, wat een zalige neus. Donkere sherrytoetsen met leder, rum, meubelpoets en flink wat kaneel. Boter in de pan, orangettes, dadels en verse vijgen. Een stoofpotje van donker fruit, eigenlijk. Maar daar moet ik wel meteen aan toevoegen dat ik van het karakter van Aultmore (toegegeven, dit is nog maar mijn 11e ontmoeting met deze Speysider) weinig herken. Blind zou je dit drankje, op de neus althans, makkelijk kunnen verwarren met een heerlijke sherry.

Hij zet heerlijk romig, doch redelijk pikant, aan. Mijn mond staat in brand! Romig en kruidig op gember, flink wat houtkruiden (met een flink bittere toets) en een beetje hars, heeft de malt moeite om zijn fruitige kant te laten zien. Maar vanaf de tweede slok, als de smaakpapillen wat gewend geraakt zijn aan het forse alcoholpercentage, komen de donkerzoete toetsen vlotjes naar boven. Opnieuw donker fruit en chocolade, aangevuld met gekonfijte appelsienschillen en kersenlikeur. Hemels!

De afdronk, die bijzonder lang, warm en kruidig, maar tegelijkertijd zoet is, laat je mond kurkdroog achter. Op het sterfbed krijg ik nog een leuke hint van koffiegruis en rumrozijnen.

Heerlijke sherry… euh… single malt! Ach, als het zo lekker is, kan het je geen bal schelen, toch?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Aultmore 10 Year Old 2006 WhiskytroefTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, november 29, 2018 07:29:54

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 10 Year Old 2006/2017 for Whisky Troef, 30 bts
Kleur: stro
ABV: 58.9%

Blog image

Troef!

Om hun vijfjarige bestaan te vieren bottelde de Turnhoutse whiskyclub Whiskytroef deze jonge Aultmore uit 2006. Slechts 30 flessen? Dan moet het uiteraard om een gedeeld vat gaan, wat voor een club niet alleen begrijpelijk, maar vooral ook verstandig is. Elk lid van de club kreeg een gepersonaliseerd label. Het is nog maar de 10e Aultmore die ik probeer, stel je voor! En na mijn eigen Aultmore (for MMM, weet u nog?) heb ik deze malt echt wel leren appreciëren, dus de verwachtingen zijn betrekkelijk hoog gespannen.

De neus begint betrekkelijk gesloten, maar uw geduld (en handwarmte) wordt al snel beloond met een erg aromatisch neus op tarte tatin, marsepeinpasta, boter en citroengras. Ik heb ook nog wat schillen van aardappelen en hazelnoten. Hint van eucalyptus en bittere appelsienen. Houtkrullen en hooi. Hier is vanalles aan de gang, wat een glimlach op mijn gezicht tovert.

Hij is best drinkbaar zonder water, hoewel hij natuurlijk wel stevig arriveert. Maar hij is wel zoeter dan de neus beloofde, wat ik een voordeel vind. Wit fruit en citrus, maar ondersteund door en flinke kruidigheid (denk peper en gekonfijte gember, maar ook zoethout en wat tannine en vanille). De eucalyptus van op de neus keert weer en geeft hem een frisse lift.

De afdronk is erg lang en warm op vanille en kruidige eik.

Verrassend leuke, jonge Aultmore, die zijn officiële broertjes het schaamrood op de wangen brengt. Bedankt voor het sample, Tom!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenlossie 9 Year Old 2008 Signatory for Flander’s Finest Cask SelectionTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul wo, november 28, 2018 15:41:07

Distilleerderij: Glenlossie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlossie 9 Year Old 2008/2018 Signatory Un-chill Filtered Collection for Flander’s Finest Cask Selection, hogshead #10523, 230 bottles
Kleur: vol goud
ABV: 55.5%

Blog image

Boterachtig

Flander’s Finest Cask Selection – een Vlaams collectief van whiskyretailers – trekt met de regelmaat van de klok naar Pitlochry om in de warehouses van Signatory vaatjes te selecteren. Ze weten duidelijk waar ze mee bezig zijn, want ik proefde al een krachtige Ardmore 2008, heerlijke Auchentoshan 2000, zoete Caol Ila 2008, vlot drinkbare Glen Elgin 1995 en een uitzonderlijk lekkere Glen Elgin 1986, een snoeperige Linkwood 2008 en een spectaculaire Highland Pa… euh… Orkney 2005. En nu komen ze af met een jonge Glenlossie op vatsterkte. Nou, benieuwd zijn we in ieder geval.

Zachte en zoete neus met herbale trekjes. Denk toffee fudge of Werther’s Echte in combinatie met varens en groen hout. Hint van mokatine. Een snoeperig zoete malt, wat mij betreft.

Hij is olieachtig en zoet op de tong. Wel flink kruidig! Peper, gember, kalisse… vooral peper. Het zoete vertaalt zich wederom in toffee en nog geen klein beetje ook. Wordt best boterachtig. Met kandijsuiker. Donker fruit: pruimen op kop, gevolgd door vijgen en abrikozen. Ik twijfel om hier water bij te doen. Nee, ik ga het laten.


De afdronk is best lang te noemen, donkerzoet maar oh, zo pikant!

De jongens en meisjes van Flander’s Finest Cask Selection zijn hun touch alleszins nog niet kwijt. Dit is wederom een bijzonder leuke keuze. Keep ‘m coming!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glenlossie 20 Year Old 1997 SignatoryTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul wo, november 28, 2018 07:28:31

Distilleerderij: Glenlossie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlossie 20 Year Old 1997/2017 Signatory Un-chill Filtered Collection for The Nectar, hogshead #1141, 308 bottles
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Blog image

Glenislay?

The Nectar, één van de belangrijkste importeurs op de Belgische markt, bottelde deze 20-jarige Glenlossie via Signatory, de bekende onafhankelijke bottelaar uit Pitlochry. Het okshoofd leverde 308 flessen op 46% op.

Hola, wacht eens even… is dit Glenlossie? Dat ‘kleine maltje’ dat vooral voor de blenders produceert? Oh, my, dan is dit eerder atypisch, maar in de goede zin. Het zomerse fruit tekent zeker present, maar wordt al gauw overklast door kaarsvet, woodsmoke en verse mandarijntjes. Honing, bijenwas, Doyenné peren, kokos…peat?! Wat is dat hier allemaal? Maar lekker, ja, dat is deze neus zeker en vast.

Heerlijk romig en zoet, maar wederom is daar onmiddellijk een atypisch randje dat ik nu niet anders kan omschrijven dan als assen. Rijpte deze Glenlossie op een Islay-vat? Krijt, turfrook en snuiftabak gaan al snel met al je aandacht lopen. Het fruit vertaalt zich naar perzik, appels en een karrenvracht aan mandarijntjes. En hij is absoluut geweldig.

De afdronk gaat verder op hetzelfde elan met een verrassend streepje rook.

Stunner! Zet dit blind op tafel en niemand denkt aan Glenlossie, daar verwed ik mijn rechterarm om. Heerlijke whisky met flink wat toetsen die je aan Islay doen denken. Geweldige vatkeuze.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).