WhivieBlog

Auchentoshan 16 Year Old 2000 Signatory UCFTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul vr, juni 22, 2018 07:51:19

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 2000/2016, Signatory The Un-Chillfiltered Collection, Bourbon Barrels 800023+800024, 142 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Blog image

Gespierd

In de Un-Chillfiltered Collection van Signatory zijn al heel wat vaten van mijn geliefde Lowlander gebotteld. Zo verscheen in november 2016 deze 16-jarige, die afkomstig is van 2 bourbon barrels. Vreemd genoeg zijn er maar 142 flessen op de markt gekomen wat doet vermoeden dat het gedeelde vaten waren. Tenzij ze zo lek als een mandje waren. Zustervaten (en dat zijn er heel wat) brachten veel meer flessen op. Enfin, laat ons gewoon aan het proeven gaan en blij zijn dat we één van de 142 flessen te pakken kregen.

Op de neus is dit een schoolvoorbeeld van Auchentoshan op bourbonvat. Citrus, boterbloempjes, kruisbessen, ananas en citroengras. De lente in je glas en een glimlach op je tronie. Nice!

Hij is mooi olieachtig, maar zijdezacht. En toch heeft hij iets wat veel Auchentoshan niet hebben. Dit is er eentje met ballen. Ondanks de drinksterkte komt deze stevig binnen, verwarmt heel je mond en verblijdt de smaakpapillen met pompelmoes, bloemsuiker, kruisbessen, onrijpe banaan, een peperbolletje en wat zoethout.

De afdronk is middellang tot lang, zoetzuur op citroen en appelsien met een stevige kruidigheid.

Erg mooie, erg typische Auchentoshan, maar zeer gespierd. Rond de 80 EUR. Aanrader (voor wie van textbook Auchentoshan houdt).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 16 Year Old 2000 Clan DennyTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, juni 21, 2018 06:57:03

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 2000/2017, Clan Denny, Refill Hogshead #DMG 11750
Kleur: witte wijn
ABV: 48%

Blog image

Kauwgom

Clan Denny is een dochterbedrijf van Douglas Laing & Co. Tot voor kort verschenen in de Clan Denny reeks voornamelijk single grain releases, maar sinds juli 2017 – nadat de look van de range in een nieuw kleedje werd gestoken – zijn er ook al heel wat single malts verschenen. Het gaat telkens om single casks. Deze Auchentoshan uit 2000 rijpte 16 jaar op een refill hogshead. Hij is erg bleek.

De neus is licht, toegankelijk, fris op citrus en tjokvol grassen en bloemen. Hint van kruisbessen, groene druiven en moutsuikers. Maar je ruikt ook echt de gist en de gerst hier, wat me wat vreemd doet opkijken. Ik controleer nog even het label. Yup, 16 jaar gerijpt. Dat refill vat moet echt wel uitgeput geweest zijn. Na enkele ogenblikken krijg ik nog iets wat me aan kauwgom doet denken.

De body is helaas bijna waterachtig. Ik krijg heel wat vanille en citroen, iets van graankoekjes, maar ook bruistablet en aspartaam. Hij heeft een chemisch randje dat me niet erg aanstaat. Fanta Lemon op steroïden.

De afdronk is betrekkelijk kort en onschuldig.

Een erg doordeweekse Auchentoshan die niet heeft kunnen genieten van de voordelen van en goed vat, wat jammer is. Pakweg 80 EUR. Daarvoor kan je veel betere Toshan kopen.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan 5 Year Old 2012 Carn MorTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul wo, juni 20, 2018 07:11:37

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 5 Year Old 2012/2018 Carn Mor Strictly Limited Edition, Sherry Puncheon, 697 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Blog image

Kalisse

De lente is gearriveerd, dus tijd om wat Lowlanders uit de kast te halen. Niet minder dan 9 Auchentoshan heb ik voor deze gelegenheid opgespaard. Beginnen doen we met een erg jonge – slechts 5 jaar – van Carn Mor, die ik begin dit jaar op het Whisky Festival in Gent ontdekte en gebotteld werd van een sherry puncheon, dat bijna 700 flessen opleverde.

Een erg zoete neus met enerzijds de typische kenmerken van Auchentoshan – flink wat citrus, moutsuikers en iets Grassig, maar daarnaast ook flink wat sherryinvloeden met gedroogde ananas, rabarberconfituur en sultanas. Slechts één minpuntje: er zit ook een kleine toets van sulfer in die tijd nodig heeft om te vervliegen.

Prima mondgevoel, lekker olieachtig. Zelf een tikkeltje pikant met witte peper en kruidnagel, flink wat gember en kalisse. Het fruit is nu één en al geel en oranje. Abrikozen, perzik, mango, ananas, appelsien – veel appelsien. Dat moet toch wel een flink actief vat geweest zijn om de klassieke Auchentoshan zo te overmeesteren na zo’n korte periode. Maar lekker is hij wel.

De afdronk is middellang, donkerzoet en kruidig en een beetje atypisch voor Auchentoshan.

Mooie lentewhisky die, ondanks de jonge leeftijd en dankzij een erg actief sherryvat, heel wat moois te bieden heeft. Maar blind zal je hem niet herkennen. Zo’n 50 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 207: Auchentoshan 21 Year OldMark's Whisky Ramblings

Geplaatst door Mark Dermul di, juni 19, 2018 06:58:26

Aan het eind van de range van Auchentoshan vind je de 21 Year Old. Ik deed recent nog een rambling over een oudere versie – uit 1973 – terwijl dit de hedendaagse release betreft. In mijn opinie nog steeds een geweldige whisky, maar met duidelijk meer bourbon- dan sherryinvloeden in de mix, terwijl dit bij oudere releases net andersom leek.Your mobile does not support playing flash video.

Gin: Scapegrace Premium Dry Gin GoldTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul ma, juni 18, 2018 07:04:42

Distilleerderij: Rogue Society Distilling Company
Regio: Nieuw-Zealand
Fles: Scapegrace Premium Gin Gold
Kleur: clear
ABV: 57%

Blog image

Nieuw-Zeelands Goud

Deze ‘Gold’ is de Navy Stength versie van de Scapegrace Premium Dry Gin, wat betekent dat hij op een alcoholpercentage van 57% werd gebotteld. Bovendien werd er één extra botanical toegevoegd voor deze batch: de schil van mandarijn.

De neus prikkelt, natuurlijk, dankzij het hoge ABV. Citrus is hier leidend, met jeneverbes als tweede viool en de kruiden op de derde plaats. Ook deze gin is op de neus weer een schoolvoorbeeld van hoe een geweldige gin dient te ruiken. Geen shenanigans, maar simpelweg eerlijke eenvoud. Zalige neus.

Ondanks het hoge alcohopercentage is deze best drinkbaar zonder water. Hij zet je mond wel in vuur en vlam en de kruiden zorgen voor een extra boost van warmte. Ook zijn de – verrassend of niet - toegevoegde mandarijnenschillen merkbaar. Hij is iets zestier (is dat een woord) dan zijn kleine broertje, maar des te smakelijker.

De afdronk is lang, zoet, warm en opnieuw het bewijs dat gin echt wel op zichzelf kan staan – voor zover dat nog bewezen moest worden – en niet alleen als cocktail ingrediënt moet gezien worden.

Ik prefereer zonder enige twijfel deze, hoewel de ‘gewone’ Scapegrace ook erg lekker is.

GIN & TONIC

Wat citroen- en limoenschil volstaat om hier een echt zomers feestje van te maken. Maar vergis u niet: dankzij de Navy Strength volstaat het om slechts 3 tot 4cl van de gin te gebruiken om je aperitiefje te bereiden.

Blog image

Yup, dit Nieuw-Zeelands goud is het ontdekken waard. Pakweg 65 EUR, wat niet goedkoop is, maar je krijgt er dan ook iets voor.

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Scapegrace Premium Dry GinTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul zo, juni 17, 2018 09:59:22

Distilleerderij: Rogue Society Distilling Company
Regio: Nieuw-Zealand
Fles: Scapegrace Premium Gin
Kleur: clear
ABV: 42.2%

Blog image

No-Nonsense

Scapegrace is een nieuwe gin uit Nieuw-Zeeland en werd bedacht door twee schoonbroers, actief in de cocktailscene. Ze haalden er nog een derde vriend bij, staken zich in de schulden en begonnen aan dit avontuur. Het resultaat is een hippe fles – hoewel gebaseerd op een fles uit de vorige eeuw – met een al even hippe website. Twee gins zijn ondertussen beschikbaar, de Premium Dry en de Premium Dry Gold, hun Navy Strength versie. Laten we met de ‘gewone’ beginnen. Botanicals zijn appelsien- en citroenschillen, koriander, nootmuskaat, kardemom, kruidnagel, engelwortel, orriswortel, zoethout, cassiaschors, kaneel en – doh! – jeneverbes.

De neus is alvast prima. Tikkeltje romig, tikkeltje zoet maar vooral uitnodigend zomers en zoet. Een instant classic als je het mij vraagt. Jeneverbes en citrus vormen de kopgroep; kardemom, kaneel en zoethout zijn peloton terwijl de rest van de botanicals de rode lantaarn dragen. Maar lekker? Absoluut. Ik hou het meest van no-nonsense gins. Less is more en dat is hier zeker het geval.

Op smaak is hij zacht en zoet en puur enorm genietbaar. Juniper-driven, zoals dat heet. Een schoolvoorbeeld van een klassieke gin met jeneverbes en citrus vooraan, ondersteund door de kruiden.

Het bittertje in de afdronk wordt wat verdrongen door zoete toetsen, maar dat maakt hem niet minder aangenaam.

Alweer zo’n gin die echt wel puur te genieten is.

GIN & TONIC

Limoen en een handjevol ijsblokjes en de Fever Tree tonic is alles wat je nodig hebt om hier een geweldig zomerse G&T mee te maken. Hoewel de neus wat aan een apotheker doet denken, is hij op smaak echt wel fris en monter. Doe hier nog een blaadje munt bij (sorry, ik had het niet in huis) en hij is helemaal af.

Blog image

Bij ons is deze gin niet zo makkelijk te vinden, maar ik vond ‘m bij PROOF in hartje Gent. Zo rond de 45 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Del Professore Authentic Crododile GinTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul za, juni 16, 2018 08:25:30

Distilleerderij: Antica Distilleria Quaglia
Regio: Italië
Fles: Del Professore Authentic Crocodile Gin
Kleur: witte wijn
ABV: 45%

Blog image

Caraïben!

De stokerij Antica Distilleria Quaglia brengt onder ‘Del Professore’ tal van spirits uit die gebaseerd zijn op oude recepten. Ze hebben ook drie gins in hun gamma, de Monsieur op 43.7%, de Madame op 42.9% en sinds kort deze Crocodile Gin op 45%. Deze krokodillen-gin vertegenwoordigd de zoetere Old Tom style die in de 19e Eeuw erg populair was. De botanicals van dienst – naast de obligate jenverbes - zijn koriander, vlierbloesem, citrus en Jamaicaanse peper. Het feit dat hij wat kleur heeft is te danken aan het feit dat er ongefermenteerd druivensap aan toegevoegd werd.

De neus mag dan al zoet zijn, ik wordt voornamelijk geconfronteerd met aardse tonen. Flink wat wortels (van planten, niet de oranje groente…), rottende bladeren (echt waar!) en iets wat me aan exotisch kruiden doet denken. Erg, erg aangenaam, voor alle duidelijkheid.

De smaak is fris en bitterzoet met de nadruk op jeneverbes en koriander, vanille en exotische kruiden. Ik waan me op de Caraïben!

De afdronk is aan de korte kant, maar wel mooi zoet.

Een frisse, excotisch gin die aangenaam verrast.

GIN & TONIC

Als we dan toch exotische gin proeven, laten we er dan een mooie cocktail van maken. Wat bessen, een flinke slice van roze pompelmoes, limoen en flink wat ijs. Ik hoor de steel drums al in de verte…

Blog image

Niet eens 40 EUR. Dat is hij dubbel en dwars waard!

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Clockwork GinTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul vr, juni 15, 2018 07:05:52

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Clockwork Gin by The Whisky Mercenary, 1st Edition, American Oak Aged, 50cl
Kleur: goud
ABV: 45%

Blog image

Witte Chocolade

Clockwork Gin is de eerste gin-uitgave van The Whisky Mercenary – aka Jürgen Vromans – die we natuurlijk vooral kennen van zijn geweldige whisky- en rum-bottelingen. In samenwerking met Erik Molenaar van Wagging Finger Distillery, bracht hij deze American Oak Aged editie uit in flesjes van 50cl. Nu… ik beken… ik ben al tuk op de American Oak van Wagging Finger en proefde ook al drie andere vatgerijpte versies voor Flavour Twentythree die ook door Erik Molenaar werden gemaakt. Stuk voor stuk lekker. Dus kon ik deze echt niet laten staan. En ik ben maar wat blij dat ik dat niet gedaan heb. Lees verder en u zal begrijpen waarom.

Een soeperig zoete neus op vanille, witte chocolade (echt waar!), amandelnoten en zelfs een hint van donker fruit. Wat een aangename verrassing! Jeneverbes en citrus mogen meespelen, maar slechts tweede viool. Super!

Hij is erg romig. En hoewel hij een mooi bittertje vertoont, zoals het een goeie gin betaamt, is deze vooral romig zoet. Dit is gewoon een vloeibaar snoepje. Pittig gekruid, overigens. Hij danst op de tong. Dit is het betere werk van Wagging Finger en maakt mij des te meer overtuigd van het nut van vatrijping van gin. Het voegt echt iets toe aan deze eeuwenoude drank.

De afdronk is lang, warm, zoet met een bittertje op het eind. Prima!

Ik was bang dat dit een tweelingbroertje van de American Oak ging zijn (wat geen staf zou geweest zijn, want die vind ik outstanding), maar hij is toch flink anders. Ofwel weer een ander recept ofwel – en dat is mijn vermoeden – een ander vat (of langer op het vat gelagerd, dat kan ook). Deze is soepeler, zachte, speelser. En puur ronduit geweldig.

GIN & TONIC

Weet je, sommige gins zijn zo lekker dat je er geen G&T van wil maken. Maar goed, we sloven ons graag uit voor u. Een takje rozemarijn, een dikke slice van een sappige appelsien en de Fever Tree Clementine. Het feest kan beginnen! En ja, op de neus krijg je orangettes! Op smaak is dit een bommetje, hoewel hij lekker fris en monter arriveert en je naar een tropisch eiland katapulteert!

Blog image

Het verbaast me niks dat Jürgen met deze batch aan de haal gegaan is… en ja, ik ben een beetje jaloers. Dit is speels, leuk en simpelweg heerlijk. Get it while you can!

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Flavour Twentythree – batch 05Tasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, juni 14, 2018 07:22:41

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, batch 05, 50cl
Kleur: clear
ABV: 48%

Blog image

Afwijking

We sluiten het rijtje af met de spiksplinternieuwe release – de vijfde al – van deze Flavour Twentythree. Met zijn rode label en wax springt hij er wel een beetje uit. Het recept is dan ook helemaal anders. Voor deze (ongerijpte gin) werd namelijk gebruik gemaakt van meidoornbes, Bulgaarse Damascusroos en lavendel uit Herkenrode. Het zal dus niet verbazen dat dit een flink florale gin geworden is.

Ja, dit is floraal en toch best klassiek te noemen. Veel jeneverbes en citrus, maar met een zoete, ietwat herbale toets. Hij ruimt zelfs romig.

Hoewel hij romig binnenkomt, is hij vooral floraal en best kruidig. De lavendel is onmiskenbaar, hoewel hij best subtiel is. Denk nootmuskaat en peper, hoewel ik niet weet of dat er zelfs in zit. Stevige aanzet, dankzij het alcoholpercentage van 48%. Zet je mond in vuur en vlam!

Mooie, lange, ietwat zoete afdronk met een bitter eindstation, zoals het hoort.

Ik doe niet anders dan lekkere gins proeven die puur zo tot de verbeelding spreken. Maar speciaal voor u maak ik er graag een G&T van.

GIN & TONIC

Ik liet me vertellen dat deze gin zich het best laat combineren met een Fever Tree Clementine, appelsien en een beetje kaneel. Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat was niet alleen dorstlessend, maar vooral lekker zoet. Dit wordt een succes op uw volgende tuinfeest!

Blog image

Deze gin wijkt flink af van alles wat ik toe nu toe heb geproefd van Wagging Finger, maar het is wederom – sorry, ik val in herhaling – een geweldige gin.

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Flavour Twentythree – batch 04Tasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul wo, juni 13, 2018 07:13:55

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, batch 04, 50cl
Kleur: goud
ABV: 48%

Blog image

Roomijs

Ik had duidelijk wacht achterstand in te halen wat Flavour Twentythree betreft, want batch 04 is ondertussen ook al op de markt. Deze bracht 64 nachten door op een vaatje van Amerikaanse eik. Het distillaat is hetzelfde als dat van hun derde release, die ongerijpt gebotteld werd. Eens benieuwd wat de invloed van het vaatje deze keer geweest is.

Nou, dat vaatje was best actief. Op de neus wordt het klassieke karakter van de gin omfloerst door zoetigheid. Iets van vanille, noten en een warme kruidigheid. Ik had me eerlijk gezegd verwacht aan een gelijkaardige gin als batch 1 of 2, maar dit is toch anders. Er werd wellicht met de botanicals gespeeld. Dit is een ander recept, zonder twijfel.

Hij is verrassend zacht op de tong. Best romig en zoet en doet me onmiddellijk aan roomijs denken. Lekker, hoor. Ja, ja, de jeneverbes, het citrusfruit, de kruiden… ze spelen allemaal een belangrijke rol. Maar deze gin is vooral zoet en apart en – puur – alvast heel erg plezant.

De afdronk, minder lang dan die van zijn broertjes, laat toch een glimlach op m’n tronie na.

Wil je geloven dat ik er eigenlijk wat tegenop zie om deze te mixen met tonic? Zo lekker vind ik ‘m.

GIN & TONIC

Aangezien het om hetzelfde distillaat gaat als batch 3, hield ik het bij dezelfde garnituur en tonic, dus partjes limoen, citroenzeste en de Syndrome Velvet tonic. En net als bij batch 2 is het weer kermis – oliebollen, dus – op de neus. Op smaak is dit een snoepje!

Blog image

Goh, ik wilde niet eens meer schrijven ‘weer een toppertje van Wagging Finger’, omdat het zo voor de hand liggend is. Maar we zijn verwend. Dus schrijf ik het toch maar. Weer een toppertje van Wagging Finger.

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Flavour Twentythree – batch 03Tasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul di, juni 12, 2018 06:40:42

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, batch 03, 50cl
Kleur: clear
ABV: 44%

Blog image

Zonder Poespas

Ik heb nog maar net de tweede batch van Flavour Twentythree geproefd en kijk, hier is batch 3 al. Terwijl de eerste twee rijpten op een vaatje – wat hen een beetje kleur gaf – is deze kristalhelder. Op het label staat een code waar ik absoluut niet aan uit kan. Anyone? Soit, we gaan aan de slag. Oh, ja, voor ik het vergeet: deze werd gestookt bij Wagging Finger in Nederland, in december 2017.

Hola, dat is een interessante neus. Hij heeft iets oubolligs waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar het staat me wel aan. Dit is meer back to basics, als je het mij vraagt. Doe me denken aan een paar oude gins die ik al eens geproefd heb. Het is één en al jeneverbes met zowel een kruidig als romig randje.

Oh, ja, dit is het type gin dat je echt gewoon puur moet drinken. Mondvullend, romig, een heerlijk bittere toets met koriander en citrus vooraan en een beetje kaneel dat volgt.

Warme afdronk waarbij kaneel zich het meest laat zien. Hij sterft een bittere door.

Dit is een schoolvoorbeeld van juniper-driven gin, zonder poespas. I love it.

GIN & TONIC

Ik combineerde deze gin met partjes limoen en zeste van citroen en overgoot hem zachtjes met de Syndrome Velvet tonic. Meer moet dat niet zijn om een klassieke, maar zalige G&T op tafel te toveren.

Blog image

Erg verfrissend en zomerse cocktail, zonder twijfel. Maar doe mij – nee, vooral uzelf! – een plezier en proef hem puur!

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Gin: Flavour Twentythree – batch 02Tasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul ma, juni 11, 2018 06:35:17

Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, batch 02, 50cl
Kleur: witte wijn
ABV: 48%

Blog image

Smoutebollen

De jongens en meisjes van de BYOB-C (‘biopsy’ oftewel Bring Your Own Bottle Club) brengen te zijner tijd ook wel eens een gin uit. Zo proefde ik eerder al hun Flavour Twentythree, maar nu zijn ze dus toe aan hun tweede batch. Deze heeft ook een leuk kleurtje, wat bewijst dat hij wederom op een vaatje heeft gerijpt. Op het label staat dat hij werd gestookt op 26 mei 2017 en werd gebotteld op 12 juli 2017, dus erg lang zat hij niet op vat – namelijk 47 nachten. Ook deze vermeldt trots op het label ‘A Dutch gin with a Belgian twist’. Hij komt opnieuw in flesjes van 50cl en is ook dit keer afkomstig uit de still van Erik Molenaar die naar de naam Willemijn luistert. Aan de slag!

De neus is zacht en zoet. Hoewel de typische geur van jeneverbes en citrus present tekent, is het toch vooral zachte vanille en iets van marsepein dat met de aandacht gaat lopen. Koriander en gember treden naar voor. Hij lijkt zeer sterk op de eerste batch, maar is een tikkeltje minder zoet (wat ik niet erg vind).

Hij is erg romig en snoeperig. De vanille is nu de hoofdrolspeler. Pittig gekruid ook. Hij prikkelt lekker. Vanaf de tweede slok zijn het opnieuw jeneverbes en citrus die de dienst uitmaken en de vanille even terug naar de achtergrond verdringen.

De afdronk is warmend en zacht.

Heerlijke gin die zich best leent tot het puur drinken met een blokje ijs.

GIN & TONIC

Nu de zon zich opnieuw laat zin, mag de gin-tonic weer op de (tuin)tafel. Fever Tree Mediterranean is de tonic van dienst. Enkel wat limoenzeste voegde ik toe als garnituur. En net als bij de eerste batch, krijg ik op de neus het oliebollenkraam op de kermis niet uit mijn geestesoog. Grappig, toch? Maar wel erg lekker.

Blog image

Lekker fris, hoor, maar wat mij betreft puur op z’n best.

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 206: Glenlivet 11 Year Old 2007 Signatory for Jan VissersMark's Whisky Ramblings

Geplaatst door Mark Dermul zo, juni 10, 2018 09:23:45

Als Jan Vissers een vat selecteert, kan je gerust blind kopen. Zodra Jan aankondigde dat hij een first fill sherry hogshead van Glenlivet uit 2007 – op een heuse 67.0% ABV – had gebotteld, was ik er als de kippen bij om twee flessen te reserveren. Hier ga ik nog lang van genieten. Hij bracht ze uit in zijn ‘Italian Car Series’ met fantastisch label.

En dat kleurtje! Dat wordt smullen.Your mobile does not support playing flash video.

Glenlivet 11 Year Old 2007 Signatory ‘Italian Car Series’Tasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul za, juni 09, 2018 07:47:38

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 11 Year Old 2007/2018, Signatory Vintage ‘Italian Car Series’ for Jan Vissers, first fill sherry hogshead #900201, 320 bts
Kleur: mahonie
ABV: 67.0%

Blog image

Cola-snoepjes

Als Jan Vissers een vaatje selecteert, dan weet je dat je blind kan kopen. Van zodra Jan wereldkundig maakte dat hij bij Signatory een first fill sherry hogshead had gebotteld van een Glenlivet uit 2007 – op niet minder dan 67% - bestelde ik onmiddellijk twee flessen. En hier ga ik nog lang van genieten! Hij bottelde deze Glenlivet in zijn ‘Italian Car Series’, met de prachtige labels, waarin hij eerder al een 10-jarige Bowmore, 21-jarige Speysider en 10-jarige Glen Scotia uitbracht. Het kleurtje van deze Glenlivet doet me al watertanden.

De neus is heerlijk donkerzoet met een hoek af. Ik verklaar mij nader. Donkerzoet: vijgen, dadels, bosbessen, pruimen, karamel, kandijsuiker, chocolade, hazelnoot. Hoek af: kamfer, eucalyptus, zadeltas, kaneel, kruidnagel, peterselie en… cola-snoepjes! En weet je? Hier ga je een kwartier lang aan zitten snuiven, voordat je het glas aan de lippen zet. Hij is absoluut zalig.

Het hoge ABV zorgt ervoor dat hij flink pikant en zelfs brandend binnenkomt. Maar wacht alvorens hier water aan toe te voegen! Laat je speekselklieren het werk doen. Dan krijg je mooie donkerzoete toetsen als op de neus, aangevuld met flink wat herbale kruidigheid. Ja, kruidnagel, kaneel, zwarte peper en kardemom wikkelen zich probleemloos rond kersen, bloedappelsienen, dadels, vijgen en zelfs een verloren gelopen banaan. Espresso? Heerlijk warmend met een licht bittertje naar het einde toe.

Bijzonder lange, drogende, warme, maar bovenal zalig lange afdronk.

Hoewel ik 110 EUR voor een tiener niet goedkoop vind, is deze Glenlivet gewoon zo lekker dat je hem niet mag missen! En met 67% krijg je natuurlijk aardig wat bang for your buck. Water? Neen, niet nodig. Sip ‘m op je gemakje. En neem er gerust een heerlijke chocoladepraline bij. A combo made in heaven!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Boek: Wat je als whiskyliefhebber moet wetenMedia

Geplaatst door Mark Dermul vr, juni 08, 2018 06:50:15

Wat is whisky? Kan whisky overal in de wereld gemaakt worden? Hoe lees je een whisky-etiket? Hoe lang rijpt whisky? Wat is het verschil tussen bourbon en malt whisky? Deze en nog veel meer vragen worden in dit leuke boek uit 2015 van de hand van de bekende Nederlandse whiskyauteur Hans Offringa beantwoord.

Met 350 wetenswaardigheden geeft hij zeer complete en nuttige informatie over whisky voor zowel de beginnende whiskydrinker als de ervaren liefhebber. Van het productieproces en het proeven van whisky tot het kopen van en beleggen in whisky. Bovendien bevat het een uitgebreid overzicht van distilleerderijen, belangenverenigingen en whiskyorganisaties.

Blog image

Ik kan me voorstellen dat het voor de doorgewinterde whiskyliefhebber met kennis van zaken weinig nieuws zal opleveren, maar persoonlijk vond ik het vooral een erg leuke manier om die weetjes nog eens allemaal op een rijtje te zien. En het is een goed naslagwerk om snel info te vinden voor, ik zeg zo maar wat, een whisky quiz.

Blog image

Het boek is ook mooi vormgegeven en staat boordevol foto’s. Ik ben ook wel tuk op die leuke whisky-quotes die om de zoveel pagina’s tevoorschijn komen, zoals William Faulkner’s Civilisation begins with distillation, of Sir Robert Bruce Lockhart’s There are two things a Highlander likes nakes, and the other one is Malt Whisky. Of het bekende Whisky is liquid sunshine van George Bernard Shaw. Ziet u wel? U kende de spreuk wel, maar was vergeten van wie hij afkomstig is.

Zet ‘m op de plank!

Wat je als whiskyliefhebber moet weten
312 pagina’s, Nederlands
Paperback
Hans Offringa
Karakter Uitgevers
ISBN 978-90-452-1023-0
20 EURIsle of Jura Seven WoodTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul do, juni 07, 2018 06:55:30

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura Seven Wood, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 42.0%

Blog image

Truffelolie

Seven Wood? Serieus? Yup. Voormalige bourbonvaten en volgende Franse wijnwaten: Tronçais, Allier, Jupilles, Les Bertranges, Vosges en Limousin. Ik hou mijn hart eigenlijk een beetje vast… Zal dit goedkomen?

Nou, de neus is alvast veelbelovend. Heerlijke perzik en vers afgereden gras, marsepein en abrikozengebak. Sultanas. Helder met een zoet trekje en zelfs een streepje rook. Prima.

Minder fruitig op smaak dan de neus beloofde, maar mooi rond en kruidig op kaneel en gember. Een toets van geel steenfruit en wat kandijsuiker, perzik en gekonfijte appelsienschillen. Toffee. Het werkt.

De afdronk is net niet lang, maar smaakvol met een zachte zoete toets. Op het sterfbed verschijnt dan plots een zilte noot en iets van… euh… truffelolie! Knap.

Ik was bang dat de vele wijnvaten deze alle kanten zouden laten op gaan, maar dat is niet gebeurd. Integendeel. De smaken zijn goed geïntegreerd en het alcoholpercentage is prima. Leuke, nieuwe Jura.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Isle of Jura 18 Year OldTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul wo, juni 06, 2018 07:24:13

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 18 Year Old, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 44.0%

Blog image

Karnemelk

De nieuwe 18-jarige van Jura rijpte op ex-bourbon vaten en werd ‘verrijkt’ (zo staat het toch op het label) met rode wijnvaten. In die optiek verschilt hij natuurlijk grondig van de eerder Jura 18, die op oloroso gerijpt was maar al meer dan een decennium niet meer werd gemaakt.

De neus is mierzoet met een zuurtje. Wat babyadem en rood fruit, zoete boter en karnemelk. Rozijnen, leder, hint van heide. En weet je wat? Het werkt! Dit is weer zo’n neus waarvan je denk: ja of nee…? Een dubbeltje op zijn kant. Maar na meer dan 5 minuten nosen, kwam ik tot de slotsom dat ik dit erg lekker vind.

De body mocht iets meer zijn (net niet waterachtig), maar qua smaak valt hij me erg mee. Zoetzuur met rode bessen, citroenen, bloedappelsien, een mespuntje keukenzout en wat vermolmd hout. Bij de tweede slok krijg ik ook nog wat donker fruit à la dadels en rozijnen. Dit bevalt me erg.

De afdronk is best lang te noemen en charmeert mijn zijn kruidigheid en donker fruit.

Mijn favoriet van de nieuwe core range, zonder enige twijfel. En 75 EUR lijkt me een faire prijs voor deze fles.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Isle of Jura 12 Year OldTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul di, juni 05, 2018 05:45:24

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 12 Year Old, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 40%

Blog image

Flets

Van deze gloednieuwe 12-jarige wordt gezegd dat hij de 10-jarige moet doen vergeten. Ik vraag me dan wel af waarom de 10-jarige ook nog in een nieuwe jasje werd gestoken. Hoe dan ook, deze rijpte op bourbon barrels en kreeg een finish in Spaanse Oloroso sherryvaten. De kleur en het ABV zijn alvast identiek.

De neus is meer van ’t zelfde als de 10 Year Old, maar iets zoeter. Wat meer vanille en karamel en appelsien. Maar de minder leuke toetsen tekenen hier ook present, hoor. Gelukkig zijn ze beter gemaskeerd door het zoete. Erg grassig, toch. Langzaam maar zeker krijg ik wat gekonfijt en donker fruit in de mix. Dat is het sherryvat dat het woord neemt. Gelukkig maar, want hij had het nodig.

Ouch, de body is waterachtig. Flets. Echt jammer, maar ik krijg wederom vooral nat karton en appelsienen, een jute zak en modder. Het zilte randje geeft hem nog wat charme, maar echt lekker is dit niet.

De afdronk is middellang, zoet versus zilt, maar het is bitter dat uiteindelijk het laatste woord heeft.

Een hele verbetering tegenover de 10-jarige, maar daarom nog geen lekkere malt. Spijtig.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Isle of Jura 10 Year OldTasting Notes

Geplaatst door Mark Dermul ma, juni 04, 2018 07:12:56

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 10 Year Old, OB 2017
Kleur: brons
ABV: 40%

Blog image

Plasticine

Isle of Jura pakt met een volledig vernieuwde range uit: de Journey, 10, 12 en 18 Year Old en de Seven Wood. Deze 10 Year Old bestond natuurlijk al. De samenstelling is dezelfde gebleven: bourbon barrels met een oloroso sherry finish. Oude wijn in nieuwe zakken? Ik herinner me dat de Jura 10 me in het verleden maar weinig kon bekoren.

De neus offreert hooi, plasticine, mest (ik zever niet), citroenen en appelsienen. Flink wat aarde en een zilte toets. Ik ben er eerlijk gezegd nog steeds niet kapot van.

Hij is olieachtig en zoet, maar vertoont onmiddellijk wat nat karton en aarde. Opnieuw een zilt randje. Echt fruitig is deze niet. Ik krijg wat karamel en walnoten. Wordt betrekkelijk bitter.

De finish is medium, droog en bitter.

Ik moet zeggen dat hij er niet beter op wordt met de jaren. Jammer.

71/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Talisker Tasting bij PROOFEvents

Geplaatst door Mark Dermul zo, juni 03, 2018 10:01:38

Woensdag 30 mei zakte ik af naar PROOF in hartje Gent, want Brand Ambassador Arno Dobbels zou ons doorheen een verticale tasting loodsen van één van mijn favoriete malts: Talisker.

Note to Diageo: pas uw labels maar aan. Talisker is niet langer ‘the only distillery on Skye’. Vervang ‘only’ door ‘oldest’. Torabhaig zal u dankbaar zijn.

Nu moet ik bekennen: ik had verwacht dat ik het meeste van wat geschonken zou worden al geproefd zou hebben – en dat bleek ook het geval. Ik had ze allemaal al eerder geproefd, zelfs. Maar het was een erg fijn weerzien, in een leuke setting met prima gezelschap. Wat wil je nog meer? En we begonnen met een wel erg leuke opener.

Blog image

Het was een bijzonder zwoele avond. Toen ik rond 20u arriveerde, was het nog steeds een stevige 27°, wat niet bepaald single-malt-weer is, zeg maar. Gelukkig was er nog een plekje vrij naast het open venster, zodat we toch een beetje verkoeling kregen van een zachte bries over de Leie.

Onze gastheer had hier ook prima op geanticipeerd en begon de tasting niet met een Talisker malt, maar met een overheerlijke en erg verfrissende Rusty Nail.

Rusty Nail of Skye

Blog image

Het is één van de meest eenvoudige cocktails die je je kan inbeelden. Schenk 2.5ml Drambuie en 2.5ml Talisker Skye over een aantal ijsblokjes en… voilà! Klaar! Het resultaat bewees eens te meer dan je – mits respect voor de ingrediënten (lees: gebruik goed spul, in casu single malt) – een heerlijke cocktail kan maken zonder dat je daarvoor een gebrevetteerde bartender hoeft te zijn. Wist je trouwens dat Drambuie een whisky-likeur is op basis van Talisker? Nee, je zal het niet op het label terugvinden, want Diageo – die niet de eigenaar is van deze likeur; dat is William Grant & Sons (en bovendien wordt hij gemaakt bij Morrison Bowmore Distillers in Springburn!) – laat het vermelden van de distilleerderij op het label niet toe. Enfin, een lange uitleg. Maar wel een erg leuke Skye-variant van de welbekende Rusty Nail.

Talisker Storm

Blog image

Deze Storm, die in 2013 werd geïntroduceerd, is iets pikanter dan de reguliere 10 en verrassend complex met de nadruk op het zilte en de peper en minder op het zoete. Betaalbare kwaliteit.

Talisker 10 Year Old

Blog image

De 10 behoeft natuurlijk geen introductie meer. Sinds hij werd geselecteerd om de Islands te vertegenwoordigen in de zogenaamde Classic Malts is hij een vaste waarde. En terecht. Het is en blijft een dijk van een malt. ‘Made by the Sea’ is natuurlijk wel een beetje bij zijn haar getrokken, want voor Talisker komt de geturfde malt van bij de Glen Ord Maltings. De gerst wordt dus gedroogd met turf van het vasteland. En de zeebries speelt uiteraard ook geen rol. Dat is een marketingpraatje. Immers, er liggen slechts een kleine 7000 vaten op Skye. De rest rijpt rustig op het vasteland. De verklaring is de fermentatie waarbij lokaal water wordt gebruikt en de vreemd gevormde lyne arms. Soit. Geweldige whisky, toch? Door de jaren heen is de Talisker 10 altijd prijs, altijd gewonnen.

Talisker Port Ruighe

Blog image

De Port Ruighe (spreek uit ‘port-rie’) is opnieuwe een NAS-release, maar gefinished op – u raadt het al – portovaten. De naam verwijst overigens naar een belangrijke havenstad op Skye. Mooie toetsen van rood fruit, maar ook flink wat kruiden, verblijden de smaakpapillen. Dat gezegd zijnde is het mijn minst favoriete Talisker. Ik hou meer van de bourbongerijpte Talisker whisky.

Talisker 57° North

Blog image

Eén van de weinige Talisker die niet op 45.8% alcohol werd gebotteld is deze 57° North – die verwijst naar de lattitude op dewelke de distilleerderij gelegen is op Skye. Het is ook geen vatsterkte, natuurlijk. Het is een commercieel gekozen ABV van 57%. Ah, ja. Benny omschreef hem als de 10 Year Old ‘met extra peper in zijn gat’. Da’s het minste wat je hiervan kan zeggen. Deze malt is absoluut geweldig en het was dan ook even schrikken te moeten vernemen van de Brand Ambassador dat deze niet langer geproduceerd wordt. Slachtoffer van zijn eigen succes? Snel nog wat flesjes inslaan is de boodschap.

Talisker 18 Year Old

Blog image

Top of the bill was deze Talisker 18 Year Old. Ik proefde hem eerder in 2011 en nog eens in 2013. U begrijpt dat ik er erg op uit was deze nog eens aan de lippen te zetten. Wat een sexy malt! Hij heeft alle kenmerken van de klassieke 10, maar alles veel subtieler en zachter. Als een mooie vrouw in een zijden nachtkleed. Eerst kijken, dan proeven en dan… sorry, ik dwaal af.

Needless to say dat het weer een erg geslaagde avond was, waarbij Arno zich perfect aanpaste aan zijn publiek. Er zaten een aantal mensen bij voor wie single malt nog een betrekkelijk nieuwe ontdekkingstocht is, maar ook enkele doorgewinterde drammers. Het evenwicht tussen basisinformatie en anorak-info was even mooi als de balans van de Talisker zelve.

Traditiegetrouw werd aan het eind van de avond de top drie samengesteld door middel van handopsteking. De uitslag was absoluut voorspelbaar…

1e plaats: Talisker 18 Year Old
2e plaats: Talisker 57° North
3e plaats: Talisker 10 Year Old

Ik hoop dat PROOF nog meer van zulke leuke verticale tastings zal organiseren. Boeiende en erg gezellige avond, weeral.

May the Malt be with you!