WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: The Distilleries of Campbeltown

MediaGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 09, 2019 07:22:14

David Stirk kennen we vooral als onafhankelijk bottelaar van de Creative Whisky Company, dat hij in 2005 oprichtte. Daarvoor was hij werkzaam als tasting coordinator en journalist voor het prestigieuze Whisky Magazine en ook een tijdlang Brand Ambassador voor Cadenhead (die hun hoofdkwartier in Campbeltown hebben).

Met The Distilleries of Campbeltown – The Rise and Fall of the Whisky Capital of the World – is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef eerder al The Malt Whisky Guide.

Maar deze Distilleries – uit 2005, maar nog steeds in druk, want mijn exemplaar dateert van 2017 – is fel bekritiseerd. En hoewel ik het begrijp (zie verder) is het toch ook een stuk onterecht.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Het boek geeft een historische kijk op de verschillende distilleerderijen die Campbeltown rijk is geweest. Dat waren er in 1835 zelfs 29! We kennen allemaal Springbank, Glen Scotia en Glengyle, maar wie van ons had al gehoord van Kinloch, Caledonian, Dalaruan, Lochead, Longrown, Meadowburn, Burnside, Kintyre, Rieclachan, Union, Argyll, Glenramskill, Highland, Albyn, enzovoorts?

Na flink wat opzoekwerk in nationale archieven onthult David wie de movers & shakers waren in die tijd, die van Campbeltown het epicenter van de Schotse whisky maakten en hoe de val tot stand kwam. En dat had niets met de kwaliteit van de whisky te maken, zoals wel eens wordt beweerd. Historische documenten en een aantal afbeeldingen maken het boek compleet.

Maar daar ligt meteen ook het probleem van dit boek – en wellicht de reden van kritiek die velen al hebben geuit over de inhoud. Meer dan de helft van het boek is een copy/paste van die historische documenten en brieven (die niet zo makkelijk lezen in hun oud en erg formeel Engels). Niet minder dan 30 bladzijden zijn gewoon een weergave van Alfred Barnard’s bekende werk en wordt door velen ervaren als bladvulling. En dus ‘schreef’ David niet zo heel veel, maar verzamelde de info en gaf deze weer.

Desalniettemin vind ik het een nuttig boek voor wie de geschiedenis van Campbeltown wil ontdekken.

The Distilleries of Campbeltown
220 pagina’s, English
Paperback
David Stirk
Uitgeverij Angel’s Share
ISBN 9781903238844
20 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4408

Boek: The Whiskeys of Ireland

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 04, 2019 17:37:31

Peter Mulryan – die ondertussen zelf directeur is in de Blackwater Distillery in Waterford, maar daarnaast ook nog actief blijft als producer voor RTE Television – brengt met dit boek een onmisbaar, maar erg makkelijk leesbaar document over de geschiedenis van de Ierse whiskeyindustrie.

Het verhaalt de ontstaansgeschiedenis en groei van de Ierse whiskey, maar ook de val en… sinds kort, de heropleving. Ooit was het land bezaait met distilleerderijen, maar Prohibition, de handelsoorlog met Engeland en een mislukte aardappeloogst gooiden roet in het eten.

Vandaag de dag is de Ierse industrie alvast aan een opmars bezig. In de laatste hoofdstukken wordt duidelijk dat, dankzij het wereldwijde succes van Jameson én de moed van de ondertussen legendarisch John Teeling, Ierse whiskey zijn plek op de wereldmarkt met rassche schreden aan het terugverdienen is.

Vlot geschreven met een flinke dosis humor, mooi geïllustreerd en een aanrader voor iedereen die van whiskey houdt.

The Whiskeys of Ireland
188 pagina’s, English
Hardback
Peter Mulryan
Uitgeverij O’Brien Press
ISBN 978-1847177810
20 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4400

Boek: Whisky Dream – Waking a Giant

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, december 11, 2018 07:20:43

Dit boek uit 2008 vertelt het uitzonderlijke verhaal van voormalig wijnhandelaar Mark Reynier en diens zakenpartner Simon Coughlin, Master Distiller Jim McEwan en marketing guru Andrew Gray over de perikelen waarmee ze geconfronteerd werden om de Bruichladdich distilleerderijen op Islay te heropenen, alsook hun plannen om Port Charlotte na bijna een eeuw uit zijn as te doen herrijzen.

Het boek is natuurlijk gedateerd, zoveel is duidelijk. Immers, Bruichladdich is ondertussen alweer verkocht (in juli 2012 nam Rémy Cointreau de boel over, dik tegen de zin van Mark Reynier) en het plan om Port Charlotte opnieuw op te bouwen is nooit uitgevoerd. Desalniettemin is het een erg amusant en onderhoudend boek en geeft het flink wat behind-the-scenes info over deze heren en mag je het gerust als een stukje whiskygeschiedenis beschouwen.

Het boek bulkt van de anekdotes, zowel grappig als schrijnend, waarin zowel de successen als de tegenslagen uit de doeken worden gedaan. Wat heeft de CIA met Bruichladdich te maken? Waar komt die gele duikboot vandaan? U komt dit – en nog veel meer – te weten in deze vlot geschreven kroniek.

Nestel je in de zetel met een goed glas Laddie en geniet van dit verhaal. En wie weet? Misschien verschijnt over enkele jaren een nieuw boek over Mark Reynier en zijn nieuwe Waterford Distillery in het zuiden van Ierland.

Whisky Dream – Waking a Giant
214 pagina’s, Engels
Paperback
Stuart Rivans
Uitgeverij Birlinn
ISBN 978-1-84158-681-6
15 EUR

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4359

Boek: The Way of Whisky: A Journey Around Japanese Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 25, 2018 09:52:40

Dave Broom schrijft al meer dan 20 jaar over whisky en spirits en wordt daar nog voor betaald ook. Wat een droomjob. Maar hij is dan ook een volleerd verteller. Ik had al eens het genoegen een tasting mee te maken die hij aan elkaar praatte en je hangt probleemloos aan zijn lippen, ondanks het zware Glasgow accent.

Met The Way of Whisky is hij absoluut niet aan zijn proefstuk toe, maar het is wel zijn eerste boek over Japanse whisky… en wat voor één!

Het boek leest als een reisverhaal, waarbij Dave niet alleen een rondreis maakt langs de belangrijkste distilleerderijen, maar ook langs bars, restaurants, tempels en – vooral – ambachtslui. Want het uitgangspunt van Dave was om na te gaan of er een link is tussen de Japanse whisky en de Japanse cultuur van kaizen. En hoewel de auteur zichzelf een gaijin (vreemdeling, outsider) noemt (en dat natuurlijk ook is), is het duidelijk dat hij een erg goed begrip heeft – en hartstochtelijke liefde koestert voor – de Japanse cultuur en zijn mensen.

De distilleerderijen liggen soms op erg afgelegen locaties, wat de auteur de kans geeft om ook de reis an sich uitgebreid te bespreken en wat hij allemaal op de weg tegenkomt. Glasblazers, edelsmeden, thee-ceremoniemeesters, shushi-chefs, boeddhistische monikken en ga zo maar door. En het verveelt geen moment, integendeel. Ik heb door het lezen van dit boek meer dan ooit zin om Japan te bezoeken en niet alleen voor de whisky (Dearly Beloved, is de hint duidelijk genoeg?).

Eens aangekomen op een distilleerderij, geeft Dave de obligate korte historiek en zegt iets over het productieproces, maar telkens met de insteek van ‘wat maakt Japanse whisky Japans’. De interviews met de master blenders, master distillers of CEO’s zijn dan ook erg interessant en geven een boeiende inkijk op het gedachtegoed van de Japanse whiskymakers. Whisky-do is echt!

Die persoonlijke zoektocht naar een dieper begrip van de filosofie, het vakmanschap, de drang naar het behoud van tradities en toch verlangen naar innovatie, het klimaat, de seizoenen en de cultuur – die essentieel blijken in de Japanse cultuur en bij uitbreiding voor de productie van whisky – maken van dit boek een unieke leeservaring.

Laat ik ook zeker niet vergeten te vertellen dat de foto’s, van de Japanse fotograaf Kohei Take, van een verbluffende schoonheid zijn en dit boek naar een hoger niveau tillen. Niet de standaard foto’s van distilleerderijen en flessen (ook, daar niet van), maar vooral van de mensen en de natuur.

Het is het perfecte boek voor liefhebbers van zowel Japanse whisky als de Japanse cultuur.

The Way of Whisky
A Journey Around Japanese Whisky
256 pagina’s, English
Hardback
Dave Broom
Octopus Publishing Group
ISBN 978-1784721428
55 EUR

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4192

Boek: Whisky Rising

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, augustus 13, 2018 07:15:15

Stefan Van Eycken – ja, hij is landgenoot! – is de beheerder van de bekende website Nonjatta, uw beste (Engelstalige) bron voor alles wat met Japanse whisky te maken heeft (hij nam de fakkel enkele jaren geleden over van Chris Bunting). Het verbaasde mij dan ook niet toen hij vorig jaar zijn boek Whisky Rising aankondigde. Maar ik beken, toen ik de subtitel zag – The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan – was ik toch wel wat sceptisch. Is dat niet wat te hard op de eigen borst kloppen? Definitieve gids? Serieus?

Maar nu ik het boek uit heb (voor de tweede keer overigens – u snapt straks waarom) moet ik bekennen: de titel is absoluut niet overdreven!

Uiteraard begint Stefan met de geschiedenis van de Japanse whisky. Maar het is verre van een droge geschiedenisles. Doorspekt met flink wat gedetailleerde feiten en geweldige humor loodst de auteur je langs Sinjiro Torii en Masataka Taketsuru en veel meer, heerlijk opgesmukt met erg oude afbeeldingen van de mensen, de distilleerderijen, de flessen en promotiemateriaal uit die vervlogen tijden. En ik was er aangenaam verrast om een (groot!) aantal zaken op te steken die ik nog niet wist. Vooral de verschillende belastingregimes die van toepassing waren en de Japanners er toe noopten om ‘echte whisky’ te gaan maken (meer wil ik er niet over verklappen) is ontluisterend.

Het grootste deel van het boek is natuurlijk gewijd aan alle distilleerderijen en dat zijn er wel wat. Uiteraard krijgen de grote spelers Yamazaki, Hakushu, Chita, Yoichi en Miyagikyo flink wat aandacht, maar ze komen echt allemaal aan bod (dus ook Fuji Gotemba, Mars Shinshu en Mars Tsunuki, White Oak, Chichibu Okayama, Nukada, Asaka, Saburomaru, Akkeshi en Shizuoka – en uiteraard de vergane gloriën Karuizawa, Hanyu en de minder bekende Shirakawa). De details zijn soms wat overdonderend, maar wel erg overzichtelijk.

Het laatste deel van het boek geeft je inzicht in de cultuur van whiskydrinken in Japan (erg interessant en vaak amusant) met een geweldig overzicht van heel wat bars en (ondertussen) iconische releases. Hij rond het geheel af met enkele tasting notes van whisky’s die hij geproefd heeft en wij ook zeker zouden moeten proberen, maar dat lijkt me ondertussen een bijzonder moeilijke opdracht geworden. Zijn notes zijn the second best thing.

Ja! Dit is de definitieve gids over Japanse whisky. Indrukwekkend, erg leesbaar, prachtig vormgegeven en mooi geïllustreerd. Het doet me zelfs goesting krijgen om naar Japan te vliegen en daar in zijn voetsporen te treden en enkele distilleerderijen en vooral bars onveilig te gaan maken.

Ondertussen bij ons verkrijgbaar bij zowel Standaard Boekhandel als Bol, dus waar wacht je nog op?

Whisky Rising
The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan
400 pagina’s, English
Hardback
Stefan Van Eycken
Cider Mill Press
ISBN 978-1604336979
23 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4180

Boek: Whisky – Tristan Stephenson

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, juli 19, 2018 07:58:49

De titel van het boek vind ik wat spijtig, want hierdoor kan het zich niet onderscheiden van heel wat andere whiskyboeken op de plank en dat zou toch moeten. Want dit boek – dat oorspronkelijk verscheen onder de Engelstalige titel The Curious Bartender – An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies – is een uitzonderlijk goed werk.

Tristan Stephenson gaat namelijk in het eerste deel van het boek erg ver in het achterhalen van de geschiedenis van het levenswater, van de Chinese distillatiepioneers en de dubieuze medicinale aqua vitae van de middeleeuwen tot de drank die we vandaag de dag zo omarmen. Uiteraard wordt ook het productieproces helemaal uit de doeken gedaan, met veel aandacht voor de verschillende graansoorten en gebruikte technieken.

In het tweede deel passeert Tristan bij een aantal toonaangevende distilleerderijen (ook buiten Schotland) en geeft flink wat feedback bij hun geschiedenis, geheimen van de whiskymakers en smaaksensaties.


Het is een erg omvattend werk geworden dat zeker voor beginners, maar ook voor kenners, boeiende uren van leesplezier zal opleveren.

Aanrader!

Whisky
256 pagina’s, Nederlands
Hardback
Tristan Stephenson
Zuid-Nederlandse Uitgeverij
ISBN 9789044744958
45 EUR

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4155

Boek: Bourbon – The Rise, Fall, and Rebirth of an American Whiskey

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 02, 2018 06:08:17

Bourbon is een drank die ingekapseld zit in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Het is het vloeibare symbool van de natie, zeg maar. Dit boek – van de hand van Fred Minnick, een begenadigd spirits schrijver in de States – traceert de geschiedenis van deze drank door de gehele Amerikaanse geschiedenis vanaf de 18e eeuw, waarin Ierse, Schotse en Franse settlers voor het eerst hun alambieken opstookten tot en met de boom die we het afgelopen decennium hebben gekend.

Uiteraard wordt er ook veel aandacht geschonken aan de moeilijke jaren die de distilleerders hebben gekend – met veel aandacht voor Prohibition en de illegale speakeasies en gangsterbendes – en legt hij bloot waar de legende vandaan komt dat Elijah Craig de ‘uitvinder’ van de drank zou zijn. Dankzij grondig onderzoek van een bijzonder groot aantal bronnen legt hij uit hoe deze legende is ontstaan, alsook wie dan eigenlijk wel die eer toekomt (nee, ik ga het hier niet verklappen).

Het boek is bovendien ook mooi vormgegeven met vele historische foto’s en advertenties uit vervlogen tijden en een makkelijk leesbaar boek, ondanks de vele historische feiten die voor ons – Europeanen – minder ‘behapbaar’ zijn. Maar wie zich wil verdiepen in de herkomst van heel wat van de merken die we kennen en waar hun distillaat uiteindelijk vandaan komt of kwam (Pappy Van Winkel is een mooi voorbeeld), zal aan dit boek een kluif hebben.

De afsluitende paragraaf van dit boek soms eigenlijk heel mooi op waar het allemaal om gaat. Daarom heb ik de vrijheid genomen om hem hier integraal over te nemen:

In the end, bourbon is the spirit that was American born, fought for attention, and largely stayed true to its recipes and heritage. It died during Prohibition and came back to life in 1934, and got punched in the kidneys in World War II only to land an uppercut in 1964 with its congressional declaration; it was on life support in the 1980s, but passion kept its heart ticking until one day in 2008, bourbon was back. And it will grow as long as bourbon stays true to what It is. The only thing that can stop a further rise of bourbon’s interests is the effort to make bourbon something it is not. It cannot compete with vodka. It should not become light whiskey or flavored whiskey. Bourbon is bourbon.
Sweet.
Precious.
Bourbon.

Aanrader voor wie geboeid is in de geschiedenis van de nationale Amerikaanse drank.

Bourbon
The Rise, Fall, and Rebi
rth of an American Whiskey
240 pagina’s, Engels
Hardback
Fred Minnick
Uitgeverij Voyageur Press
ISBN 978-0-7603-5172-7
22 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4138

Boek: Wat je als whiskyliefhebber moet weten

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 08, 2018 06:50:15

Wat is whisky? Kan whisky overal in de wereld gemaakt worden? Hoe lees je een whisky-etiket? Hoe lang rijpt whisky? Wat is het verschil tussen bourbon en malt whisky? Deze en nog veel meer vragen worden in dit leuke boek uit 2015 van de hand van de bekende Nederlandse whiskyauteur Hans Offringa beantwoord.

Met 350 wetenswaardigheden geeft hij zeer complete en nuttige informatie over whisky voor zowel de beginnende whiskydrinker als de ervaren liefhebber. Van het productieproces en het proeven van whisky tot het kopen van en beleggen in whisky. Bovendien bevat het een uitgebreid overzicht van distilleerderijen, belangenverenigingen en whiskyorganisaties.

Ik kan me voorstellen dat het voor de doorgewinterde whiskyliefhebber met kennis van zaken weinig nieuws zal opleveren, maar persoonlijk vond ik het vooral een erg leuke manier om die weetjes nog eens allemaal op een rijtje te zien. En het is een goed naslagwerk om snel info te vinden voor, ik zeg zo maar wat, een whisky quiz.

Het boek is ook mooi vormgegeven en staat boordevol foto’s. Ik ben ook wel tuk op die leuke whisky-quotes die om de zoveel pagina’s tevoorschijn komen, zoals William Faulkner’s Civilisation begins with distillation, of Sir Robert Bruce Lockhart’s There are two things a Highlander likes nakes, and the other one is Malt Whisky. Of het bekende Whisky is liquid sunshine van George Bernard Shaw. Ziet u wel? U kende de spreuk wel, maar was vergeten van wie hij afkomstig is.

Zet ‘m op de plank!

Wat je als whiskyliefhebber moet weten
312 pagina’s, Nederlands
Paperback
Hans Offringa
Karakter Uitgevers
ISBN 978-90-452-1023-0
20 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4114

Boek: Collecting Scotch Whisky – an Illustrated Encyclopedia

MediaGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 09, 2018 06:48:16

Dit is ongetwijfeld het meest complete boek dat ooit verschenen is over oude en zeldzame flessen. Meer dan 2.500 foto’s, zo goed als 900 pagina’s, 35 op 28cm groot en… meer dan 6 kilogram zwaar! Het is dan ook niet het type boek dat je op je nachttafeltje legt en ’s avonds in bed nog even ter hand neemt. Dit is een erg doorwrocht boek waar de auteur maar liefst vier jaar aan heeft gewerkt.

Voor wie Emmanuel Dron niet kent, een kleine toelichting. Deze Fransman werd geboren in Lille, werkte van 1996 tot 2010 voor La Maison du Whisky en is mede-oprichter en eigenaar van de legendarische ‘Auld Alliance’ whiskybar in Singapore, waar hij ook woont met zijn lieftallige echtgenote Hitomi Matsumoto. Hij is uitgegroeid tot een ware legende.

Ik had het geluk hem te ontmoeten op de Whisky Fair 2018 in Limburg, Duitsland, omdat ik mijn exemplaar graag wilde laten signeren. Maar de ontmoeting draaide anders uit dan ik had verwacht.

Emmanuel zag me aankomen met de doos van het boek (het 6kg zware werk zelf had ik niet meegebracht) en sprong recht, wenkte zijn echtgenote die aan de andere kant van de tafel stond en zei: ‘Hitomi, look here! This is Mark Dermul, the Toshan Man who restored Luke Skywalker’s home!’ Ik stond aan de grond genageld. Deze whiskylegende kende mij beter dan ik hem! Hij blijkt naast whiskykenner ook een groot Star Wars fan te zijn. Erg grappig. En uiteraard was het een heel ander gesprek dan ik had verwacht, maar het boek werd wel mooi gesigneerd en gepersonaliseerd ‘to Mark, the Toshan Man’. Geweldige anekdote die het bladeren in dit prachtige boek voor mij extra plezier oplevert.

In het boek wordt ook veel aandacht besteed aan het probleem van ‘fakes’, namaakflessen die voor grof geld verhandeld worden. Emmanuel geeft een heleboel tips om een valse fles te herkennen. Wat daarna volgt is een erg uitgebreid hoofdstuk over het correct dateren van een fles. Flescodes, takszegels, en andere indicatoren kunnen daarbij helpen.

Daarna volgen honderden pagina’s vol met flessen van onafhankelijke bottelaars en officiële bottelingen, voorzien van excellente kleurenfoto’s van de flessen, allemaal erg fraai vormgegeven.

Ik heb er enkele uren over gedaan om al deze pracht door te nemen, maar ben er van overtuigd dat ik dit boek nog erg regelmatig ter hand zal nemen, niet in het minst omdat het mijn job als expert voor Catawiki aanzienlijk makkelijker zal maken. Onontbeerlijk voor elke verzamelaar van oude en zeldzame flessen, maar niet goedkoop.

In België enkel verkrijgbaar via Bert Bruyneel (maar ik heb begrepen dat hij al uitverkocht was voor dat de container in België was aangekomen) en in Nederland via WhiskyPassion. Mocht je ook daar bot vangen, kan je het boek momenteel nog wel krijgen bij The Whisky Exchange.

Collecting Scotch Whisky – an Illustrated Encyclopedia – Volume I
https://www.collectingscotchwhisky.com
884 pagina’s, Engels
Hardback
Emmanuel Dron
Uitgeverij VNOM PTE Ltd, China
ISBN 978-981-11-5658-8
359 EUR

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4083

Boek: Whiskykenner word je zo

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, april 08, 2018 07:38:48

Een straffe titel die meteen mijn aandacht trok toen ik laatst in de bibliotheek stond. Meepakken, dacht ik. En in één ruk uitgelezen op een barre zondagnamiddag. Omdat het zo goed is? Nee. Het leest gewoon heel vlot en illustraties en infographics – die overigens erg mooi gestileerd zijn – nemen echt wel veel plek in, waardoor het boek minder tekst bevat dan de 192 pagina’s doen vermoeden.

Het boek is een leuke, vlot geschreven beginnersgids die je langs de geschiedenis en het productieproces van whisky loodst en je voorziet van een groot aantal whiskyweetjes en flink wat achtergrondkennis. In eenvoudige taal en uitgebreid geïllustreerd wordt ook de eventuele rol van whisky in de keuken en in de cocktailbars beschreven.

Hoewel er geen proefnotities in staan, wordt wel flink wat aandacht besteed aan het hoe-en-waarom van het proeven en welk glas je daar best bij gebruikt. Hoe een barkastselectie samen te stellen was aan mij minder besteed, maar ik snap de beweegredenen van de auteur wel.

Storend vond ik de enkele foutjes die toch wel opvielen. De Excise Act dateert niet van 1923, maar van exact een eeuw eerder. Een slordige typo. En de bekendste blend ter wereld is niet Johnny maar Johnnie Walker – da’s geen typo meer en zou toch niet mogen. Maar afgezien daarvan een erg leuk, kleurrijk boek dat zeker bij de beginnende liefhebber in de smaak zal vallen.

Oorspronkelijk in het Frans verschenen in 2016 als ‘Le whisky c’est pas sorcier’ maar prima vertaald.

Whiskykenner wordt je zo
192 pagina’s, Nederlands
Hardback
Mickaël Guidot
Good Cook BV
ISBN 978-94-6143-177-6
23 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4056

Boek: Whisky Almanak

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 11, 2018 09:52:14

Dit is al de vierde editie van de Whisky Almanak, die werd samengesteld door Hans en Becky Offringa – ook gekend als The Whisky Couple – die in 2016 verscheen.

Het boek – in zakformaat – van 350 pagina’s zal voor de doorgewinterde drammer weinig nieuws brengen, maar voor de beginnende whiskyliefhebber is dit toch best een aanrader.

Hans en Becky beginnen met het obligate stukje geschiedenis en productieproces, maar vanaf pagina 40 begint een heus register van whisky’s – van Aberfeldy tot Yellow Spot – met beperkte tasting notes door Hans zelve, maar met enkele blanco regeltjes waar je je eigen tasting notes kwijt kan. De laatste whisky note staat overigens op pagina 313, dus dat zijn er aardig wat.

Hans en Becky nemen zelf nog even het woord in hun eigen ‘hoekje’, alvorens een opsomming te geven van de beter speciaalzaken en whiskyfestivals in zowel Nederland als België.

Daarna geeft Hans een overzicht van de belangrijkste whiskyliteratuur, zowel magazines als boeken. Groot is dan ook onze trots om ons eigen boek ‘Whisky voor Iedereen’ vermeld te zien.

Slechts 15 EUR voor dit mooi vormgegeven boekje… Die zet ik graag in mijn steeds uitbreidende bibliotheek van whiskyboeken.

Whisky Almanak
4e geheel herziene editie
350 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Hans & Becky Offringa
Uitgeverij Conceptual Continuity
ISBN 978-90-78668-32-9
15 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4019

Boek: De Beste Distilleerderijen Van Schotland

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, januari 20, 2018 17:11:02

Oorspronkelijk werd dit boek in 2015 uitgebracht onder de Engelse titel Spirit of Place. Het is van de hand van de gerenommeerde Schotland-kenner en -schrijver Charles Maclean. Het is wat je een coffee table book noemt, zo’n kanjer die de salontafel siert, wat vooral de prachtige foto’s (van Lara Platman en Allen MacDonald) mooi doet uitkomen.

Niet minder dan 59 distilleerderijen passeren de revue. Dus lang niet alle distilleerderijen, wat voor een deel al verklapt wordt door de Nederlandse titel ‘De Beste Distilleerderijen van Schotland’.

Het boek is erg fraai vormgegeven. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een mooi kaartje, waarop de besproken distilleerderijen zijn aangegeven. Jammer genoeg is het kaartje op pagina 26 niet accuraat. Caol Ila en Bunnahabhain worden jammer genoeg op de verkeerde kust op Islay weergegeven. Een kemel, als u het mij vraagt. Maar graag vergeven.

De hoofdstukken zijn de volgende:

1. Lowlands

2. Islay

3. Central Highlands

4. Nothern Highlands

5. Eastern Highlands

6. Western Highlands

7. Speyside

8. Islands

De eerst besproken distilleerderij is dan ook Auchentoshan, wat bij mij een glimlach op de lippen tovert.

Voor wie enkele van deze distilleerderijen reeds bezocht, is het wellicht een leuk weerzien, maar voor wie nog nooit voet op Schotse bodem heeft gezet, is het een mooie virtuele reis. Want de teksten zijn beknopt, maar terzake (en geven flink wat historische informatie) en de 250 foto’s maken het een plezier om in te bladeren. Niet alleen de distilleerderijen zelf, maar ook de prachtige landschappen werden sfeervol vastgelegd op de gevoelige lens.

Dit is niet weer zomaar een boek over whisky, maar een mooi werk dat ik graag en regelmatig ter hand neem, met een goeie dram erbij.

De Beste Distilleerderijen Van Schotland
288 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Charles Maclean, Lara Platman & Allan MacDonald
Uitgeverij Libero
ISBN 978-90-8998-870-6
25 EUR

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3966

Malt Whisky Yearbook 2018

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, november 18, 2017 07:32:28

Rond deze tijd van het jaar is het altijd uitkijken naar Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. Opnieuw steekt het boek tjokvol interessante artikels van top notch whiskyschrijvers als Gavin Smith, Charles McLean, Neil Ridley, Dominic Roskrow et al.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal. Ingvar werd dit jaar echter wel op snelheid genomen door een aantal distilleerderijen die opnieuw zullen openen: Rosebank, Port Ellen en Brora. Stof genoeg om dit in de volgende editie recht te zetten en uit te lichten.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar een historisch profiel van de grote whiskybedrijven à la Diageo, Edrington, Beam Suntory, Pernod-Ricard, William Grant et al.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

Secrets of the Stillmakers – Gavin D Smith: een mooi profiel over de bekende alambiekproducent Forsyth’s uit Rothes en andere.

Guardians of the Whisky Galaxy – Neil Ridley: vormen de nieuwe – kleinere – spelers een bedreiging voor whisky als categorie of net niet? Doorspekt met Star Wars referenties, wat ik wel leuk vond.

The Rise of English Whisky – Dominic Roskrow: over de Engelse tegenhanger van het Schotse vloeibare goud, die tegen 2020 door niet minder dan 14 distilleerderijen zal worden geproduceerd.

Brand New Whisky – Jonny McCormic: hoe overleeft een nieuwe distilleerderij de eerste jaren en hoe omgaan met de prijszetting van je eerste release.

Scotch Whisky & The Law – Charles McLean: interessante historische blik over het ontstaan van de wetten die de whiskyindustrie van vandaag de dag haar gezicht hebben gegeven.

Sweet and Dry – Ian Wisniewski: hoe ontstaan die droge en zoete tonen in whisky, die zo belangrijk zijn voor onze beleving?

Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky-liefhebbers boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. En dat alles voor niet eens 20 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2018

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-09576553-4-8

www.maltwhiskyyearbook.com • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3870

Boek: Whisky van de Lage Landen

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, augustus 11, 2017 07:11:59

Dit boek is een echte eye-opener voor elke Vlaamse en Nederlandse whiskyliefhebber. Want wie van ons had een idee dat er bijna 40 distilleerderijen actief zijn in de lage landen? Van de meeste had ik al wel eens gehoord – dankzij artikels van dezelfde auteur in het magazine Whisky Etc. – maar dankzij dit boek kon ik mij een veel beter beeld vormen van deze stokers en hun producten, al of niet reeds op de markt. Nu, ze zijn lang niet allemaal even professioneel bezig, zo blijkt, maar wel allemaal erg gepassioneerd. En dat gevoel heeft Wieger met een erg vlotte pen goed weten te vangen.

Wieger slaagt er in om het productieproces doorheen de pagina’s te strooien in beknopte paragrafen in erg klare taal, zodat alle aandacht kan gaan naar de 10 Belgische en 18 Nederlandse distilleerderijen. Van elke besproken stoker wordt eerst de geschiedenis in het kort uit de doeken gedaan, dan komt hun specifieke productieproces en soorten spirit aan de beurt, om af te sluiten met een proefnotitie. Voor die tasting notes kon Wieger rekenen op de welwillende medewerking van een aantal bekende whiskyexperten, zoals onze eigen Fernand Daquin, Chris Lauriers en de Nederlander Jan Beek.

Tussen de hoofdstukken in worden ook nog enkele leuke receptjes met whisky voorgesteld door onder andere Dennis Mulders, Guy Lippens en Bart Messiaen. Ze zijn eenvoudig te bereiden en lekker, dus wat houd u nog tegen?

Ondanks enkele typo’s (cask strenght moet natuurlijk cask strength zijn en de Famous Grouce is eigenlijk de Famous Grouse – maar dat is snel vergeven!) is dit een erg handzaam boek, vlot leesbaar, erg mooi vormgegeven en ruimschoots voorzien van leuke foto’s.

Enkele grappige details… Het boek werd voorgesteld bij Wagging Finger in Deventer. Deze stokerij werd niet in het boek opgenomen, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Erik nog niet aan whisky stoken toe is. Maar tijdens die première, op 14 juni 2017, kondigde Erik aan hier volgende herfst mee van start te willen gaan. Wieger kan dus al aan een update beginnen. U herinnert zich dat Wagging Finger de distilleerderij is waar wij – Manny en ik – onze eerste Interludium Gin for MMM lieten stoken.

Daarnaast staat ook stokerij Jan Mertens in het hoofdstuk ‘Nog op het vat’ (dus nog geen whisky op de markt, maar al wel in het rijpingsmagazijn). We kijken reikhalzend uit naar zijn eerste whisky, die Jonasberg zal gedoopt worden – want we hebben al een paar keer mogen proeven van zijn whisky in wording. De reden waarom ik Jan vermeld is het feit hij de stoker is die onze tweede batch Interludium Gin for MMM stookte. Leuk is dat.

Tot slot kan ik niet onder stoelen of banken steken dat ik erg aangenaam verrast was om mijn naam in Wieger’s dankwoord te vinden (mijn bijdrage was nochtans eerder beperkt, meen ik) en ons boek Whisky Voor Iedereen in de lijst van geraadpleegde bronnen terug te vinden.

Bedankt en proficiat, Wieger, voor dit belangrijke naslagwerk. Aanrader!

Whisky van de Lage Landen
191 pagina’s, Nederlands
Wieger Favier
Forte Uitgevers
ISBN 978-9462501416
25 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3764

Malt Whisky Yearbook 2016

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, november 27, 2015 07:38:23

Daar is hij weer – de jaarlijkse bijbel (oeps…) van Ingvar Ronde, met bijdragen van bekende whiskyschrijvers zoals Charles Maclean, Ian Buxton, Gavin D Smith en anderen.

Het is een jaarlijkse editie die er ieder jaar beter op wordt – naar mijn bescheiden mening. Dit jaar bevat het bijna 300 pagina’s tellende naslagwerk weer een geweldig overzicht van alle open distilleerderijen, zowel in Schotland, Ierland, Japan en de rest van de wereld. Nieuw (en best leuk) is het feit dat de namen van de distilleerderijen nu ook fonetisch worden weergegeven. Vanaf nu zal iedereen Glen Garioch correct kunnen uitspreken.
De goed gestoffeerde artikels kregen dit jaar volgende thema’s mee:


‘Turf’s Up’ (over – hoe kan het ook anders – geturfde whisky en hoe die gemaakt wordt bij Kavalan, Mackmyra en Lark),

‘Reign of Terroir’ (over gerstensoorten en rijpingslocaties en hoe die van invloed zijn op de whisky),

‘Whisky & Food’ (zeer leuk voor de foodies onder ons),

‘Only Connect Malt en Malt Consumers’ (over de nieuwe trends in de markt en hoe de distilleerderijen hier handig op inspelen), ‘Cask is King’ (over… euh… vaten, juist ja) en

‘Craft en Innovation’ (over artisanale whisky’s).


Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.


Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky liefhebber’s boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Dat zegt genoeg!


(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)


Malt Whisky Yearbook 2016

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-0957655324

www.maltwhiskyyearbook.com • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3138

BOEK: Mijn Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 23, 2015 07:21:42

‘Mijn Whisky’ is geen gewoon whiskyboek. Het gaat zelfs verrassend weinig over whisky op zich, maar is eerder een verzameling van interviews van bekende en minder bekende Nederlanders en enkele Vlamingen, waaronder Chef Stef Roesbeke van De Cluysenaer.De interviews werden afgenomen door lifestylejournalist Marcel Langedijk, terwijl Hans Offringa elk hoofdstuk voorzag van wat extra informatie over de besproken whisky, distilleerderij of regio.


De ondervraagden – zoals daar zijn Arie Boomsma, Saskia Noort, Thérèse Boer en nog een heleboel Nederlanders die ik van haar noch pluim ken – vertellen ronduit over hun kennismaking met de godendrank. Wat mij vooral interesseerde was het interview met Junte Uiterwijk – beter bekend als Rapper Sticks – die in het boek zijn voorliefde voor Auchentoshan uitspreekt. Hoewel. Hij is vooral fan en ambassadeur van PEC Zwolle United dat in het jaar 2012 kampioen speelde. Ter ere van die titel werd een Auchentoshan gebotteld, geselecteerd door Hans Offringa (er staat een gesigneerd exemplaar van de whisky in de WhivieVaults). Dus ja.Alles bij elkaar zijn het zeker leuke interviews en de wetenswaardigheden die Offringa optekent leerrijk, maar aangezien ik de meeste van die mensen amper of niet ken is het moeilijk het geheel op prijs te stellen. Mochten het nu allemaal bekende Vlamingen geweest zijn, zou een Nederlandse blogger wellicht hetzelfde schrijven.


Wel heel mooi vormgegeven, dat mag ook gezegd worden.


Een leuk tussendoortje, maar voor de doorgewinterde whiskyliefhebber is er weinig aan.
Dat is dan ook niet het doelpubliek. Het is maar dat u het weet.


Mijn Whisky – Bekende en bijzondere mensen vertellen over hun favoriete whisky’

Hans Offringa & Marcel Langedijk

260 pagina’s, uitgebracht op 11/11/2014

Karakter Uitgevers BV

ISBN 978-90-452-0597-7

Verkrijgbaar in de betere boekhandel voor 25 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2865

BOEK: But The Distilleries Went On

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 02, 2015 07:38:43

Ian Buxton is geen onbekende in whisky-kringen en heeft al heel wat boeken over ons favoriete onderwerp geschreven. Denken we bijvoorbeeld maar aan de eerder besproken ‘Glenglassaugh – a distillery reborn’ of ‘101 whiskies to try before you die’ om er maar enkele te noemen.


Onlangs kreeg Ian de vraag om de geschiedenis van een zeer gerespecteerd whiskybedrijf op te tekenen, nu het opgeslorpt is door het Japanse concern Suntory. Ik heb het uiteraard over Morrison Bowmore Distillers Ltd.

Het boek kreeg een lijvige titel: ‘But The Distilleries Went On, The Morrison Bowmore Story, History of a Scotch Whisky Company 1951-2014’.In enkele hoofdstukken slaagt Ian er in de geschiedenis van dit bedrijf in zijn historische context te schetsen en krijg je een heel interessant verhaal te lezen. Vooral de avontuurlijke Stanley P. Morrison en hoe hij de Bowmore distillery in handen kreeg, is een pareltje. Het is duidelijk dat Ian toegang kreeg tot heel wat familie- en bedrijfsgeheimen die er voor zorgen dat de tekst leest als een trein.


Het boek is overigens ook doorspekt met foto’s uit zowel een ver verleden als het heden, wat het luchtig maakt. De vormgeving is zeer goed gekozen.

Het boek wordt afgesloten met drie korte hoofdstukken over de distilleerderijen die het bedrijf in bezit heeft, zijnde Glen Garioch, Auchentoshan en Bowmore.Ik was al zeer aangenaam verrast toen ik enkele maanden geleden door de auteur werd gecontacteerd in verband met Auchentoshan (de manager van de distilleerderij had hem naar me doorverwezen) – wat meteen leidde tot het feit dat ik een gepersonaliseerd exemplaar zou kunnen kopen. Maar ik had nooit gedacht dat ik ook vernoemd zou worden in het boek. Dat was een zeer aangename verrassing toen ik na enkele uren op pagina 246 belandde.Maar geloof me op mijn woord als ik zeg dat ik dit boek niet om die reden aanprijs. Het is echt een bijzonder goed leesbaar boek, dankzij de vlotte stijl die Buxton hanteert, die de geschiedenis van de whiskyindustrie van 1951 tot vandaag perfect illustreert.

Aanrader, dus!


But The Distilleries Went On

Ian Buxton

Angel’s Share – Neil Wilson Publishing Ltd

ISBN 978-1-906000-86-8

Verkrijgbaar via Amazon £30 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2844

BOEK: Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, december 17, 2013 18:15:52

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky Informatie Centrum Nederland, is echt de moeite voor zij die houden van de Koningin van de Hebriden. Hij beschrijft alle operationele distilleerderijen (in groot detail), maar heeft ook oog voor de vele distilleerderijen die ondertussen gesloten zijn (zoals Ardenistiel en Ardmore).

Maar ook de geschiedenis van Islay wordt mooi weergegeven. In dat opzicht sluit het boek eigenlijk mooi aan met Vrijheid en Whisky van Stijn Hiers.

Ook de belangrijkste waterbronnen, bodemgesteldheid en – uiteraard zou ik bijna zeggen – turf worden uitgebreid belicht.

En dat alles is overigens nog eens doorspekt met prachtige foto’s die de auteur zelf maakte.

Aanrader.

Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis

Robin Brilleman

221 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-2-6

Verkrijgbaar bij Anverness • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2312

BOEK: De chemie van Schotse maltwhisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, november 16, 2013 16:16:01

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky Informatie Centrum Nederland, zou eigenlijk standaard leesmateriaal moeten zijn voor alle liefhebbers van whisky. Het was de titel die me er eigenlijk van weerhield het te lezen. Ik dacht dat het een saaie, wetenschappelijke uiteenzetting zou worden van het chemische proces dat gepaard gaat met whiskyproductie.

Niets is minder waar. In deel 1 van het boek, over het productieproces, gaat Brilleman in detail kijken naar de grondstoffen (water, gerst, gist, turf, kolen, hout en karamel) en het proces (mouten, brouwen, distilleren, rijpen en bottelen). Daarmee zijn meteen de eerste 130 pagina’s van het 158 pagina tellende boek gevuld. In deel 2, aroma’s uit maltwhisky, wordt wat dieper ingegaan op diverse soorten aroma’s die in maltwhisky te vinden zijn (hout-, zwavel-, fruit-, planten-, rook- en zuivelaroma’s) en hoe die chemisch ontstaan.

Alles bij elkaar heb ik enorm genoten van dit boek en er zelfs nog één en ander van opgestoken.

Aanrader.

De chemie van Schotse maltwhisky

Robin Brilleman

158 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-1-9

Verkrijgbaar bij Anverness

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2254

Boek: Vrijheid en Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 29, 2013 18:23:01

Stijn Hiers, bekend whisky connoisseur en bottelaar (de man achter de Dram of the Lord bottelingen), bracht zopas een heus whiskyboek op de markt onder de titel ‘Vrijheid en Whisky: de geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s’.

Misschien is de omschrijving whiskyboek niet gelukkig gekozen, want het boek gaat immers niet over whisky. Het gaat over de geschiedenis van Schotland van de oertijd tot aan de twintigste eeuw, overzichtelijk weergegeven in 15 hoofdstukken, oftewel 239 pagina’s. Nou ja, 239 pagina’s is ook niet echt correct, want de tekst staat telkens op de rechterpagina, terwijl de linkerpagina opgesmukt is met één of meedere whiskylabels die verband houden met het historische feit dat besproken wordt.

En dat is wel leuk, moet ik zeggen. Niet alleen staan er een heleboel oude en nieuwe labels in (voornamelijk uit de fantastische collectie van Hans Offringa), maar ook een aantal labels die ingestuurd werden door bekende en minder bekende liefhebbers. Op pagina 228 kan je bijvoorbeeld het label zien dat ik zelf aan Stijn bezorgde: de Auchentoshan 12 Year Old Clydebank Blitz. Maar dat terzijde.

Voor whiskyliefhebbers pur sang zou het boek misschien eerder oninteressant kunnen overkomen – ik herhaal: het gaat niet echt over whisky – maar als de geschiedenis van Schotland je enigszins interesseert, dan is dit boek voor jou. In die paar hoofdstukken waar het moeilijk volgen lijkt, slaagt Stijn erin met zijn lichtvoetige taalgebruik de aandacht er bij te houden. En wie wil niet het fijne weten van Braveheart, Rob Roy en dergelijke meer.

De titel Vrijheid en Whisky vindt zijn oorsprong in het bekende gedicht van Robert Burns:

Scotland, my auld, respected mither!

Tho’ whisles ye moistify your leather,

Till, whare ye sit on craps o’ heather,

Ye tine your dram;

Freedom an’ whisky gang thegither!

Take aff your dram!

Stijn Hiers heeft voor Vrijheid en Whisky duidelijk flink wat research gedaan en dat in een goed doorwrochte tekst gegoten. Ik heb er alleszins heel wat van opgestoken.

Verkrijgbaar bij een aantal Whiviesponsors, maar ook te koop op het komende Spirits in the Sky festival in Leuven op 9 en 10 november, waar je het meteen door Stijn kan laten signeren.

Vrijheid en Whisky

Stijn Hiers

Hardback, Nederlandstalig

239 paginas

ISBN 978-90-82108-00-2 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2220
Volgende »