WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Whiskykenner word je zo

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, april 08, 2018 07:38:48

Een straffe titel die meteen mijn aandacht trok toen ik laatst in de bibliotheek stond. Meepakken, dacht ik. En in één ruk uitgelezen op een barre zondagnamiddag. Omdat het zo goed is? Nee. Het leest gewoon heel vlot en illustraties en infographics – die overigens erg mooi gestileerd zijn – nemen echt wel veel plek in, waardoor het boek minder tekst bevat dan de 192 pagina’s doen vermoeden.

Het boek is een leuke, vlot geschreven beginnersgids die je langs de geschiedenis en het productieproces van whisky loodst en je voorziet van een groot aantal whiskyweetjes en flink wat achtergrondkennis. In eenvoudige taal en uitgebreid geïllustreerd wordt ook de eventuele rol van whisky in de keuken en in de cocktailbars beschreven.

Hoewel er geen proefnotities in staan, wordt wel flink wat aandacht besteed aan het hoe-en-waarom van het proeven en welk glas je daar best bij gebruikt. Hoe een barkastselectie samen te stellen was aan mij minder besteed, maar ik snap de beweegredenen van de auteur wel.

Storend vond ik de enkele foutjes die toch wel opvielen. De Excise Act dateert niet van 1923, maar van exact een eeuw eerder. Een slordige typo. En de bekendste blend ter wereld is niet Johnny maar Johnnie Walker – da’s geen typo meer en zou toch niet mogen. Maar afgezien daarvan een erg leuk, kleurrijk boek dat zeker bij de beginnende liefhebber in de smaak zal vallen.

Oorspronkelijk in het Frans verschenen in 2016 als ‘Le whisky c’est pas sorcier’ maar prima vertaald.

Whiskykenner wordt je zo
192 pagina’s, Nederlands
Hardback
Mickaël Guidot
Good Cook BV
ISBN 978-94-6143-177-6
23 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4056

Boek: Whisky Almanak

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 11, 2018 09:52:14

Dit is al de vierde editie van de Whisky Almanak, die werd samengesteld door Hans en Becky Offringa – ook gekend als The Whisky Couple – die in 2016 verscheen.

Het boek – in zakformaat – van 350 pagina’s zal voor de doorgewinterde drammer weinig nieuws brengen, maar voor de beginnende whiskyliefhebber is dit toch best een aanrader.

Hans en Becky beginnen met het obligate stukje geschiedenis en productieproces, maar vanaf pagina 40 begint een heus register van whisky’s – van Aberfeldy tot Yellow Spot – met beperkte tasting notes door Hans zelve, maar met enkele blanco regeltjes waar je je eigen tasting notes kwijt kan. De laatste whisky note staat overigens op pagina 313, dus dat zijn er aardig wat.

Hans en Becky nemen zelf nog even het woord in hun eigen ‘hoekje’, alvorens een opsomming te geven van de beter speciaalzaken en whiskyfestivals in zowel Nederland als België.

Daarna geeft Hans een overzicht van de belangrijkste whiskyliteratuur, zowel magazines als boeken. Groot is dan ook onze trots om ons eigen boek ‘Whisky voor Iedereen’ vermeld te zien.

Slechts 15 EUR voor dit mooi vormgegeven boekje… Die zet ik graag in mijn steeds uitbreidende bibliotheek van whiskyboeken.

Whisky Almanak
4e geheel herziene editie
350 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Hans & Becky Offringa
Uitgeverij Conceptual Continuity
ISBN 978-90-78668-32-9
15 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4019

Boek: De Beste Distilleerderijen Van Schotland

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, januari 20, 2018 17:11:02

Oorspronkelijk werd dit boek in 2015 uitgebracht onder de Engelse titel Spirit of Place. Het is van de hand van de gerenommeerde Schotland-kenner en -schrijver Charles Maclean. Het is wat je een coffee table book noemt, zo’n kanjer die de salontafel siert, wat vooral de prachtige foto’s (van Lara Platman en Allen MacDonald) mooi doet uitkomen.

Niet minder dan 59 distilleerderijen passeren de revue. Dus lang niet alle distilleerderijen, wat voor een deel al verklapt wordt door de Nederlandse titel ‘De Beste Distilleerderijen van Schotland’.

Het boek is erg fraai vormgegeven. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een mooi kaartje, waarop de besproken distilleerderijen zijn aangegeven. Jammer genoeg is het kaartje op pagina 26 niet accuraat. Caol Ila en Bunnahabhain worden jammer genoeg op de verkeerde kust op Islay weergegeven. Een kemel, als u het mij vraagt. Maar graag vergeven.

De hoofdstukken zijn de volgende:

1. Lowlands

2. Islay

3. Central Highlands

4. Nothern Highlands

5. Eastern Highlands

6. Western Highlands

7. Speyside

8. Islands

De eerst besproken distilleerderij is dan ook Auchentoshan, wat bij mij een glimlach op de lippen tovert.

Voor wie enkele van deze distilleerderijen reeds bezocht, is het wellicht een leuk weerzien, maar voor wie nog nooit voet op Schotse bodem heeft gezet, is het een mooie virtuele reis. Want de teksten zijn beknopt, maar terzake (en geven flink wat historische informatie) en de 250 foto’s maken het een plezier om in te bladeren. Niet alleen de distilleerderijen zelf, maar ook de prachtige landschappen werden sfeervol vastgelegd op de gevoelige lens.

Dit is niet weer zomaar een boek over whisky, maar een mooi werk dat ik graag en regelmatig ter hand neem, met een goeie dram erbij.

De Beste Distilleerderijen Van Schotland
288 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Charles Maclean, Lara Platman & Allan MacDonald
Uitgeverij Libero
ISBN 978-90-8998-870-6
25 EUR

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3966

Malt Whisky Yearbook 2018

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, november 18, 2017 07:32:28

Rond deze tijd van het jaar is het altijd uitkijken naar Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. Opnieuw steekt het boek tjokvol interessante artikels van top notch whiskyschrijvers als Gavin Smith, Charles McLean, Neil Ridley, Dominic Roskrow et al.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal. Ingvar werd dit jaar echter wel op snelheid genomen door een aantal distilleerderijen die opnieuw zullen openen: Rosebank, Port Ellen en Brora. Stof genoeg om dit in de volgende editie recht te zetten en uit te lichten.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar een historisch profiel van de grote whiskybedrijven à la Diageo, Edrington, Beam Suntory, Pernod-Ricard, William Grant et al.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

Secrets of the Stillmakers – Gavin D Smith: een mooi profiel over de bekende alambiekproducent Forsyth’s uit Rothes en andere.

Guardians of the Whisky Galaxy – Neil Ridley: vormen de nieuwe – kleinere – spelers een bedreiging voor whisky als categorie of net niet? Doorspekt met Star Wars referenties, wat ik wel leuk vond.

The Rise of English Whisky – Dominic Roskrow: over de Engelse tegenhanger van het Schotse vloeibare goud, die tegen 2020 door niet minder dan 14 distilleerderijen zal worden geproduceerd.

Brand New Whisky – Jonny McCormic: hoe overleeft een nieuwe distilleerderij de eerste jaren en hoe omgaan met de prijszetting van je eerste release.

Scotch Whisky & The Law – Charles McLean: interessante historische blik over het ontstaan van de wetten die de whiskyindustrie van vandaag de dag haar gezicht hebben gegeven.

Sweet and Dry – Ian Wisniewski: hoe ontstaan die droge en zoete tonen in whisky, die zo belangrijk zijn voor onze beleving?

Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky-liefhebbers boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. En dat alles voor niet eens 20 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2018

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-09576553-4-8

www.maltwhiskyyearbook.com • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3870

Boek: Whisky van de Lage Landen

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, augustus 11, 2017 07:11:59

Dit boek is een echte eye-opener voor elke Vlaamse en Nederlandse whiskyliefhebber. Want wie van ons had een idee dat er bijna 40 distilleerderijen actief zijn in de lage landen? Van de meeste had ik al wel eens gehoord – dankzij artikels van dezelfde auteur in het magazine Whisky Etc. – maar dankzij dit boek kon ik mij een veel beter beeld vormen van deze stokers en hun producten, al of niet reeds op de markt. Nu, ze zijn lang niet allemaal even professioneel bezig, zo blijkt, maar wel allemaal erg gepassioneerd. En dat gevoel heeft Wieger met een erg vlotte pen goed weten te vangen.

Wieger slaagt er in om het productieproces doorheen de pagina’s te strooien in beknopte paragrafen in erg klare taal, zodat alle aandacht kan gaan naar de 10 Belgische en 18 Nederlandse distilleerderijen. Van elke besproken stoker wordt eerst de geschiedenis in het kort uit de doeken gedaan, dan komt hun specifieke productieproces en soorten spirit aan de beurt, om af te sluiten met een proefnotitie. Voor die tasting notes kon Wieger rekenen op de welwillende medewerking van een aantal bekende whiskyexperten, zoals onze eigen Fernand Daquin, Chris Lauriers en de Nederlander Jan Beek.

Tussen de hoofdstukken in worden ook nog enkele leuke receptjes met whisky voorgesteld door onder andere Dennis Mulders, Guy Lippens en Bart Messiaen. Ze zijn eenvoudig te bereiden en lekker, dus wat houd u nog tegen?

Ondanks enkele typo’s (cask strenght moet natuurlijk cask strength zijn en de Famous Grouce is eigenlijk de Famous Grouse – maar dat is snel vergeven!) is dit een erg handzaam boek, vlot leesbaar, erg mooi vormgegeven en ruimschoots voorzien van leuke foto’s.

Enkele grappige details… Het boek werd voorgesteld bij Wagging Finger in Deventer. Deze stokerij werd niet in het boek opgenomen, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Erik nog niet aan whisky stoken toe is. Maar tijdens die première, op 14 juni 2017, kondigde Erik aan hier volgende herfst mee van start te willen gaan. Wieger kan dus al aan een update beginnen. U herinnert zich dat Wagging Finger de distilleerderij is waar wij – Manny en ik – onze eerste Interludium Gin for MMM lieten stoken.

Daarnaast staat ook stokerij Jan Mertens in het hoofdstuk ‘Nog op het vat’ (dus nog geen whisky op de markt, maar al wel in het rijpingsmagazijn). We kijken reikhalzend uit naar zijn eerste whisky, die Jonasberg zal gedoopt worden – want we hebben al een paar keer mogen proeven van zijn whisky in wording. De reden waarom ik Jan vermeld is het feit hij de stoker is die onze tweede batch Interludium Gin for MMM stookte. Leuk is dat.

Tot slot kan ik niet onder stoelen of banken steken dat ik erg aangenaam verrast was om mijn naam in Wieger’s dankwoord te vinden (mijn bijdrage was nochtans eerder beperkt, meen ik) en ons boek Whisky Voor Iedereen in de lijst van geraadpleegde bronnen terug te vinden.

Bedankt en proficiat, Wieger, voor dit belangrijke naslagwerk. Aanrader!

Whisky van de Lage Landen
191 pagina’s, Nederlands
Wieger Favier
Forte Uitgevers
ISBN 978-9462501416
25 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3764

Malt Whisky Yearbook 2016

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, november 27, 2015 07:38:23

Daar is hij weer – de jaarlijkse bijbel (oeps…) van Ingvar Ronde, met bijdragen van bekende whiskyschrijvers zoals Charles Maclean, Ian Buxton, Gavin D Smith en anderen.

Het is een jaarlijkse editie die er ieder jaar beter op wordt – naar mijn bescheiden mening. Dit jaar bevat het bijna 300 pagina’s tellende naslagwerk weer een geweldig overzicht van alle open distilleerderijen, zowel in Schotland, Ierland, Japan en de rest van de wereld. Nieuw (en best leuk) is het feit dat de namen van de distilleerderijen nu ook fonetisch worden weergegeven. Vanaf nu zal iedereen Glen Garioch correct kunnen uitspreken.
De goed gestoffeerde artikels kregen dit jaar volgende thema’s mee:


‘Turf’s Up’ (over – hoe kan het ook anders – geturfde whisky en hoe die gemaakt wordt bij Kavalan, Mackmyra en Lark),

‘Reign of Terroir’ (over gerstensoorten en rijpingslocaties en hoe die van invloed zijn op de whisky),

‘Whisky & Food’ (zeer leuk voor de foodies onder ons),

‘Only Connect Malt en Malt Consumers’ (over de nieuwe trends in de markt en hoe de distilleerderijen hier handig op inspelen), ‘Cask is King’ (over… euh… vaten, juist ja) en

‘Craft en Innovation’ (over artisanale whisky’s).


Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.


Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky liefhebber’s boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Dat zegt genoeg!


(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)


Malt Whisky Yearbook 2016

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-0957655324

www.maltwhiskyyearbook.com • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3138

BOEK: Mijn Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 23, 2015 07:21:42

‘Mijn Whisky’ is geen gewoon whiskyboek. Het gaat zelfs verrassend weinig over whisky op zich, maar is eerder een verzameling van interviews van bekende en minder bekende Nederlanders en enkele Vlamingen, waaronder Chef Stef Roesbeke van De Cluysenaer.De interviews werden afgenomen door lifestylejournalist Marcel Langedijk, terwijl Hans Offringa elk hoofdstuk voorzag van wat extra informatie over de besproken whisky, distilleerderij of regio.


De ondervraagden – zoals daar zijn Arie Boomsma, Saskia Noort, Thérèse Boer en nog een heleboel Nederlanders die ik van haar noch pluim ken – vertellen ronduit over hun kennismaking met de godendrank. Wat mij vooral interesseerde was het interview met Junte Uiterwijk – beter bekend als Rapper Sticks – die in het boek zijn voorliefde voor Auchentoshan uitspreekt. Hoewel. Hij is vooral fan en ambassadeur van PEC Zwolle United dat in het jaar 2012 kampioen speelde. Ter ere van die titel werd een Auchentoshan gebotteld, geselecteerd door Hans Offringa (er staat een gesigneerd exemplaar van de whisky in de WhivieVaults). Dus ja.Alles bij elkaar zijn het zeker leuke interviews en de wetenswaardigheden die Offringa optekent leerrijk, maar aangezien ik de meeste van die mensen amper of niet ken is het moeilijk het geheel op prijs te stellen. Mochten het nu allemaal bekende Vlamingen geweest zijn, zou een Nederlandse blogger wellicht hetzelfde schrijven.


Wel heel mooi vormgegeven, dat mag ook gezegd worden.


Een leuk tussendoortje, maar voor de doorgewinterde whiskyliefhebber is er weinig aan.
Dat is dan ook niet het doelpubliek. Het is maar dat u het weet.


Mijn Whisky – Bekende en bijzondere mensen vertellen over hun favoriete whisky’

Hans Offringa & Marcel Langedijk

260 pagina’s, uitgebracht op 11/11/2014

Karakter Uitgevers BV

ISBN 978-90-452-0597-7

Verkrijgbaar in de betere boekhandel voor 25 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2865

BOEK: But The Distilleries Went On

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 02, 2015 07:38:43

Ian Buxton is geen onbekende in whisky-kringen en heeft al heel wat boeken over ons favoriete onderwerp geschreven. Denken we bijvoorbeeld maar aan de eerder besproken ‘Glenglassaugh – a distillery reborn’ of ‘101 whiskies to try before you die’ om er maar enkele te noemen.


Onlangs kreeg Ian de vraag om de geschiedenis van een zeer gerespecteerd whiskybedrijf op te tekenen, nu het opgeslorpt is door het Japanse concern Suntory. Ik heb het uiteraard over Morrison Bowmore Distillers Ltd.

Het boek kreeg een lijvige titel: ‘But The Distilleries Went On, The Morrison Bowmore Story, History of a Scotch Whisky Company 1951-2014’.In enkele hoofdstukken slaagt Ian er in de geschiedenis van dit bedrijf in zijn historische context te schetsen en krijg je een heel interessant verhaal te lezen. Vooral de avontuurlijke Stanley P. Morrison en hoe hij de Bowmore distillery in handen kreeg, is een pareltje. Het is duidelijk dat Ian toegang kreeg tot heel wat familie- en bedrijfsgeheimen die er voor zorgen dat de tekst leest als een trein.


Het boek is overigens ook doorspekt met foto’s uit zowel een ver verleden als het heden, wat het luchtig maakt. De vormgeving is zeer goed gekozen.

Het boek wordt afgesloten met drie korte hoofdstukken over de distilleerderijen die het bedrijf in bezit heeft, zijnde Glen Garioch, Auchentoshan en Bowmore.Ik was al zeer aangenaam verrast toen ik enkele maanden geleden door de auteur werd gecontacteerd in verband met Auchentoshan (de manager van de distilleerderij had hem naar me doorverwezen) – wat meteen leidde tot het feit dat ik een gepersonaliseerd exemplaar zou kunnen kopen. Maar ik had nooit gedacht dat ik ook vernoemd zou worden in het boek. Dat was een zeer aangename verrassing toen ik na enkele uren op pagina 246 belandde.Maar geloof me op mijn woord als ik zeg dat ik dit boek niet om die reden aanprijs. Het is echt een bijzonder goed leesbaar boek, dankzij de vlotte stijl die Buxton hanteert, die de geschiedenis van de whiskyindustrie van 1951 tot vandaag perfect illustreert.

Aanrader, dus!


But The Distilleries Went On

Ian Buxton

Angel’s Share – Neil Wilson Publishing Ltd

ISBN 978-1-906000-86-8

Verkrijgbaar via Amazon £30 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2844

BOEK: Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, december 17, 2013 18:15:52

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky Informatie Centrum Nederland, is echt de moeite voor zij die houden van de Koningin van de Hebriden. Hij beschrijft alle operationele distilleerderijen (in groot detail), maar heeft ook oog voor de vele distilleerderijen die ondertussen gesloten zijn (zoals Ardenistiel en Ardmore).

Maar ook de geschiedenis van Islay wordt mooi weergegeven. In dat opzicht sluit het boek eigenlijk mooi aan met Vrijheid en Whisky van Stijn Hiers.

Ook de belangrijkste waterbronnen, bodemgesteldheid en – uiteraard zou ik bijna zeggen – turf worden uitgebreid belicht.

En dat alles is overigens nog eens doorspekt met prachtige foto’s die de auteur zelf maakte.

Aanrader.

Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis

Robin Brilleman

221 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-2-6

Verkrijgbaar bij Anverness • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2312

BOEK: De chemie van Schotse maltwhisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, november 16, 2013 16:16:01

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky Informatie Centrum Nederland, zou eigenlijk standaard leesmateriaal moeten zijn voor alle liefhebbers van whisky. Het was de titel die me er eigenlijk van weerhield het te lezen. Ik dacht dat het een saaie, wetenschappelijke uiteenzetting zou worden van het chemische proces dat gepaard gaat met whiskyproductie.

Niets is minder waar. In deel 1 van het boek, over het productieproces, gaat Brilleman in detail kijken naar de grondstoffen (water, gerst, gist, turf, kolen, hout en karamel) en het proces (mouten, brouwen, distilleren, rijpen en bottelen). Daarmee zijn meteen de eerste 130 pagina’s van het 158 pagina tellende boek gevuld. In deel 2, aroma’s uit maltwhisky, wordt wat dieper ingegaan op diverse soorten aroma’s die in maltwhisky te vinden zijn (hout-, zwavel-, fruit-, planten-, rook- en zuivelaroma’s) en hoe die chemisch ontstaan.

Alles bij elkaar heb ik enorm genoten van dit boek en er zelfs nog één en ander van opgestoken.

Aanrader.

De chemie van Schotse maltwhisky

Robin Brilleman

158 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-1-9

Verkrijgbaar bij Anverness

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2254

Boek: Vrijheid en Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 29, 2013 18:23:01

Stijn Hiers, bekend whisky connoisseur en bottelaar (de man achter de Dram of the Lord bottelingen), bracht zopas een heus whiskyboek op de markt onder de titel ‘Vrijheid en Whisky: de geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s’.

Misschien is de omschrijving whiskyboek niet gelukkig gekozen, want het boek gaat immers niet over whisky. Het gaat over de geschiedenis van Schotland van de oertijd tot aan de twintigste eeuw, overzichtelijk weergegeven in 15 hoofdstukken, oftewel 239 pagina’s. Nou ja, 239 pagina’s is ook niet echt correct, want de tekst staat telkens op de rechterpagina, terwijl de linkerpagina opgesmukt is met één of meedere whiskylabels die verband houden met het historische feit dat besproken wordt.

En dat is wel leuk, moet ik zeggen. Niet alleen staan er een heleboel oude en nieuwe labels in (voornamelijk uit de fantastische collectie van Hans Offringa), maar ook een aantal labels die ingestuurd werden door bekende en minder bekende liefhebbers. Op pagina 228 kan je bijvoorbeeld het label zien dat ik zelf aan Stijn bezorgde: de Auchentoshan 12 Year Old Clydebank Blitz. Maar dat terzijde.

Voor whiskyliefhebbers pur sang zou het boek misschien eerder oninteressant kunnen overkomen – ik herhaal: het gaat niet echt over whisky – maar als de geschiedenis van Schotland je enigszins interesseert, dan is dit boek voor jou. In die paar hoofdstukken waar het moeilijk volgen lijkt, slaagt Stijn erin met zijn lichtvoetige taalgebruik de aandacht er bij te houden. En wie wil niet het fijne weten van Braveheart, Rob Roy en dergelijke meer.

De titel Vrijheid en Whisky vindt zijn oorsprong in het bekende gedicht van Robert Burns:

Scotland, my auld, respected mither!

Tho’ whisles ye moistify your leather,

Till, whare ye sit on craps o’ heather,

Ye tine your dram;

Freedom an’ whisky gang thegither!

Take aff your dram!

Stijn Hiers heeft voor Vrijheid en Whisky duidelijk flink wat research gedaan en dat in een goed doorwrochte tekst gegoten. Ik heb er alleszins heel wat van opgestoken.

Verkrijgbaar bij een aantal Whiviesponsors, maar ook te koop op het komende Spirits in the Sky festival in Leuven op 9 en 10 november, waar je het meteen door Stijn kan laten signeren.

Vrijheid en Whisky

Stijn Hiers

Hardback, Nederlandstalig

239 paginas

ISBN 978-90-82108-00-2 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2220

Malt Whisky Yearbook 2014

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 13, 2013 18:43:28

Om met de deur in huis te vallen: dit is de whiskypublicatie van het jaar! Dit is het boek waarnaar het elk jaar weer uitkijken is. Mijn exemplaar viel deze week in de bus en kreeg meteen een prominente plaats op mijn samplingtafel, want het is de referentie.

Ingvar Ronde heeft zich opnieuw door een schare top notch whiskyschrijvers omgeven om een heleboel interessante artikels te schrijven, maar daarnaast vind je ook deze hoofdstukken terug (weliswaar allemaal in het Engels natuurlijk):

· new articles by some of the best known whisky writers in the world

· more than 200 tasting notes

· a comprehensive summary of the whisky year that was

· a chapter about the best independent bottlers

· a new feature – Whisky Around The World

· presentations of the biggest blends and the malt that contribute to their success

· listings of whisky shops, books and websites

· all the latest statistics

· more than 500 color photographs

Het is echt de moeite, want barst van de informatie. Voor mij is het een onontbeerlijke bron van info over meer dan 300 distilleerderijen in Schotland, Ierland, Japan en de rest van de wereld.

Het boek is verkrijgbaar bij een aantal van de WhivieSponsors, maar je kan het ook online bestellen op www.maltwhiskyyearbook.com en kost niet eens 25 EUR.

Veel leesplezier! • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post2194

Boek: Glenglassaugh – A Distillery Reborn

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, juni 27, 2013 07:23:32

Enkele weken geleden was de Glenglassaugh Evolution het onderwerp van een video rambling. En die werd gespot, bekeken en goedgekeurd door Ronnie Routlegde en Stuart Nickerson, wat mij natuurlijk erg plezierde. Het voorstel van Ronnie om mij het boek over de wederopstanding van de distilleerderij te bezorgen – door hen beiden gesigneerd op mijn verzoek – viel erg in de smaak. Maar de inhoud deed dat nog veel meer.

‘Glenglassaugh – A Distillery Reborn’ is van de hand van whisky consultant en –schrijver Ian Buxton, die zeer nauw bij de wedergeboorte van deze Highlander betrokken was. In zes goed gestoffeerde hoofdstukken bespreekt hij de ‘oude’ geschiedenis van de oprichting tot de sluiting in 1986, compleet met heel wat oude foto’s.

Daarna volgt een (weliswaar per definitie niet compleet) overzicht van de officiële en onafhankelijke bottelingen tot juli 2010 (de verschijningsdatum van het boek), om dan over te gaan tot het kronieken van de wederopstanding die begon met een telefoontje naar Stuart Nickerson op 16 mei 2006. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis. In dit geval de ‘nieuwe’ geschiedenis van Glenglassaugh uit Portsoy, dankzij de investering van 5 miljoen pond door de Nederlandse energiereus Scaent Group.

Buxton is niet geheel onpartijdig – wat dan weer geheel te begrijpen is. Maar ook dat heeft zijn charmes. Hij is er duidelijk trots op dat hij mee aan de wieg stond, samen met Stuart Nickerson, Graham Eunson en Dr Jim Swan, van dit ongelooflijke verhaal.

Je vindt ook de tasting notes van de eerste releases (The Spirit Drink that Dare Not Speak Its Name, The Spirit Drink that Blushes to Speak Its Name, 21 Year Old, 26 Year Old, 30 Year Old en 40 Year Old).

Als toetje krijg je nog een reprint – de eerste keer sinds meer dan 100 jaar! – van Alfred Barnard’s pamflet voor Highland Distilleries Co Ltd van diens bezoek aan Glenglassaugh in 1887.

Ik las het boek van 166 pagina’s in één ruk uit, met een goeie dram van de Glenglassaugh Evolution er bij.

Het boek is ondertussen gedateerd, aangezien de distilleerderij sinds april 2013 in handen is van Billy Walker (die ook aan het roer staat van BenRiach en GlenDronach). Maar dat maakt het natuurlijk niet minder interessant.

Een aanrader voor liefhebbers van whiskyliteratuur en een must voor Glenglassaugh aficionados.

Glenglassaugh – A Distillery Reborn

Ian Buxton, 2010

116 pagina’s

ISBN 978-1-906476-10-6

Rond de 25 EUR voor de softcover versie

Verkrijgbaar bij Amazon, maar ook bij Standaard Boekhandel

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2023

Boek: Canadian Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, december 18, 2012 17:30:17

Ik beken, ik was een beetje bevooroordeeld wat Canadese whisky betreft. Ik kende weinig tot niets van de geschiedenis en wat ik al proefde vond ik maar middelmatig. En dat is ook precies de reputatie die Canadese whisky in onze contreien heeft.

Maar in zijn onlangs gepubliceerde boek ‘Canadian Whisky, the portabel expert’, kon Davin de Kergommeaux (een Malt Maniac, by the way) me dusdanig boeien en enthousiasmeren, dat ik dat vooroordeel nu naast me heb neergelegd en de Canadese whisky’s met nieuwe ogen bekijk.

Zijn boek (weliswaar enkel in het Engels verkrijgbaar) is mooi opgedeeld in 5 onderdelen. Deel 1 behandeld de ingrediënten: graan, water en hout; terwijl Deel 2 zich bezighoudt met de productieprocessen. In Deel 3 leert Davin u hoe je van whisky moet genieten. Tot dusver niet veel nieuws onder de zon. Maar Deel 4 bevat een flinke brok geschiedenis, zeer goed ge-researched, waardoor je eindelijk ook te weten komt wie Hiram Walker juist was, om maar iets te noemen.

Deel 5, tenslotte, laat je kennis maken met de negen Canadese distilleerderijen: Alberta, Black Velvet, Canadian Mist, Gimli, Glenora, Highwood, Hiram Walker & Sons, Kittling Ridge en Valleyfield.

Het boek is bovendien doorspekt met (weliswaar zeer korte) tasting notes van de belangrijkste Canadese whisky’s.

Ik ga er daar binnenkort eens een paar van aan de lippen zetten, zie!

Het boek won onlangs nog een mooie prijs. Het werd uitgeroepen tot de winnaar van de Gourmand World Wine Books Awards 2012 als Best Spirits Book for Canada.

Canadian Whisky

The Portable Expert

Davin de Kergommeaux

Engelstalig, 336 pag.

ISBN 978-0-7710-2743-7

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1677

Boek: 1001 Whiskies

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, oktober 20, 2012 01:11:32

De volledige titel van dit lijvige werk luidt: ‘1001 Whiskies You Must Try Before You Die’. En hoewel de titel verdacht veel lijkt op het boek van Ian Buxton, bevat deze dus zo goed als tien keer meer tasting notes van diverse whisky’s: Schotse, Ierse, Amerikaanse, Canadese, Japanse, Europese en de Rest van de Wereld. Ook The Belgian Owl werd niet vergeten. Zowel single malts als blends, officiële als onafhankelijke bottelingen komen aan bod.

Het is uiteraard geen leesboek, maar eerder een naslagwerk dat leuk is om te raadplegen wanneer je deze of gene whisky proeft. Maar om nu te zeggen dat die allemaal moeten geproefd worden om met een voldaan gevoel deze aardkloot te verlaten, lijkt me wat te veel van het goede – om maar te zwijgen van het feit dat het een schier onmogelijke opdracht is.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat deze 1001 besproken whisky’s (ik heb ze niet nageteld) niet allemaal aan het vooropgestelde doel voldoen. Immers, zo goed als de volledige core range van een aantal bekende merken is er in opgenomen. Niet minder dan 15 Ardbeg, inclusief de Rollercoaster en Alligator (maar niet de Galileo, omdat die verscheen na publicatie van dit boek). OK, dat is misschien een slecht voorbeeld. Immers, velen zullen het er over eens zijn dat er gemakkelijk 15 Ardbegs zijn die je zeker moet geproefd hebben.

Misschien begrijpt u mijn scepticisme als ik u zeg dat ook de Auchentoshan 12 Year Old, 18 Year Old, 21 Year Old, Three Wood, Classic, Valinch en 200th Anniversary (die ken ik niet eens!) erin vermeld staan. Zelfs ik, de Toshan Man, ben niet van mening dat je deze allemaal moet geproefd hebben! De Classic zou ik zelfs eerder afraden, dan die bezorgd mijn favoriete distilleerderij eerder (maar terecht) een kwalijke reputatie.

Dus de titel van het boek is wat overdreven. Het is eerder een interessante en zeer uitgebreide collectie van tasting notes van 23 bekende en minder bekende whiskyaficionados, samengebracht door Dominic Roskrow. Enkele bekende contributors zijn Billy Abbot (TWE), Davin de Kergommeaux, Hans Offringa, Ingvar Ronde en Gavin D Smith. Het is fijn te zien dat mijn goede vriend Stuart Robson ook heeft mee mogen werken aan deze bundel. Het voorwoord is van de hand van Jim Murray.

Het leest allemaal heel vlot en er zit een schat aan informatie in de 960 pagina’s verwerkt. Dat maakt het toch wel de moeite waard.

1001 Whiskies You Must Try Before You Die

Dominic Roskrow – General Editor

Quintessence Books

ISBN 978-1-84403-710-0

£20 – Engelstalig.

 • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1563

BOEK: Jim Murray’s Whisky Bible 2013

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 14, 2012 18:57:18

Jim Murray is één van ’s werelds bekendste whiskyconnoisseurs publiceert dit jaar al voor de tiende keer zijn bekende Whisky Bible. Sinds 8 oktober is deze bijbel, met meer dan 4.500 whisky tasting notes, beschikbaar. Je kan zelfs gesigneerde examplaren bestellen op www.whiskybible.com. Er gaan er gemiddeld zo’n 300.000 van over de toonbank, dus het is duidelijk een toonaangevend naslagwerk.

Jim en zijn team proeven en beoordelen letterlijk duizenden whisky’s, schrijven (weliswaar zeer korte en in een geheel eigen stijl opgestelde) tasting notes en maken dan een klassement op. Om een overzicht van de winnaars van deze editie te kennen, verwijs ik u graag naar dit artikel dat onlangs verscheen op Whisky Intelligence (of hier op het Whisky Exchange blog). Ik ga dat lijstje hier niet overnemen. Sterker nog, ik ga het boekje niet eens bestellen.

Na vier jaar ben ik me steeds meer gaan ergeren aan de tasting notes van Murray en vooral van zijn lijstje winnaars dat steevast – althans volgens mijn eigen ervaring – whisky’s bevat die daar niet op hun plaats staan. Zijn voorliefde voor Ballantine’s en Ardbeg is al langer bekend, maar na het uitroepen van de Old Pulteney 21 Year Old tot beste whisky ter wereld vorig jaar en de lauwering van de Thomas H. Handy Sazerac Rye dit jaar (om maar te zwijgen van het feit dat Ardbeg Day wordt uitgeroepen als beste multiple cask single malt whisky van het jaar), houd ik het voor bekeken.

Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen oordeel over Jim Murray’s kwaliteiten als whiskykenner (goh, ik zou wel heel arrogant zijn, mocht dat het geval zijn), maar gewoon over het feit dat zijn en mijn smaken en voorkeuren te ver uit elkaar liggen. Zijn boekje is dus niet langer spek voor mijn bek (is het nooit geweest, maar die euro is nu pas echt gevallen).

The Final Word on Whisky? Voor mij is dat vorig jaar al gevallen, Jim.

 • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1553

Boek: The World’s Best Whiskies

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, mei 21, 2012 19:57:34

Het lijvige boek ‘The World’s Best Whiskies’ kreeg als tagline 750 unmissable dramsfrom Tain to Tokyo’ en is van de hand van de bekende, maar soms wat miskende, whiskyschrijver Dominic Roskrow.

Afgezien van het feit dat het bol staat van de schitterende plaatjes (het oog wil ook wat), is het een mooie gids met overzicht.

De 10 hoofdstukken (Introduction, Whisky Basics, A World of Whisky, Scotland, USA, Canada, Ireland, Japan, Europe en Rest of the World) vullen in totaal 280 pagina’s met nuttige info, verhalen van distillers, distilleerderijbeschrijvingen en, uiteraard, heel wat tasting notes (volgens de titel 750, maar ik heb ze niet nageteld).

Daarbij maakt Roskrow gebruik van een aantal icoontjes die je in één oogopslag laten weten of het een oude whisky is, een heftig geturfde, een dram van een gesloten distilleerderij en ga zo maar door (en uiteraard zijn combinaties eerder de regel dan de uitzondering).

Op pagina 248 staat een mooi artikel over The Belgian Owl, van onze eigen Etienne Bouillon. Het is geweten dat Roskrow een zwak heeft voor de Belgische nectar.

Het is geen onontbeerlijk boek, maar wel een heel mooi boek. Ik betrap mezelf erop dat dit één van de boeken is waar ik op een regenachtige zondagmiddag nog eens in ga bladeren.

Enkel verkrijgbaar in het Engels.

The World’s Best Whiskies
Dominic Roskrow
£30
Jacqui Small LLP
ISBN 978-1-906417-42-0

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1382

Boek: ‘99 Drams of Whiskey’

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, maart 22, 2012 20:47:38

Onlangs werd ik een boek aangeraden door een college whiskyliefhebber, die me zijn exemplaar uitleende (waarvoor dank, Benny). Ik moet zeggen, ik had zo mijn terughoudendheid, omdat de schrijfster een bekend Amerikaans foodblogger is. Kate Hopkins is immers de Accidental Hedonist. Maar goed, ik wou het wel proberen. Immers, ik ging een weekje op skiverlof en dan is zo’n lichte lectuur wel aangewezen voor tijdens de lange busreis.

De volledige titel luidt 99 Drams of Whiskey: The Accidental Hedonist’s Quest for the Perfect Shot and the History of the Drink, wat wel een beetje pompeus is, toch? Wellicht grappig bedoeld.

Het boek is grappig, dat is het minste wat je er over kan zeggen. Het vertelt het verhaal van Kate die, samen met hartsvriendin Krysta, een aantal distilleerderijen bezoekt in zowel Ierland, Schotland, de VS en Canada. Het is lichtvoetig en entertaining om hun avonturen te lezen, doorspekt met echte girlie talk en toestanden. Hopkins is niet verstoken van enig humoristisch talent – sommige passages met haar droge humor deden me hardop lachen.

Het geheel is doorspekt met historische feiten waar je nog wat van opsteekt (hoewel Kate toch een aantal fouten en onvolledigheden liet optekenen, maar soit). Soms is de overgang een beetje stroef. Maar dat bederft de pret niet, hoor. Vooral de tasting notes die her en der gepubliceerd staan, zijn leuk en anders.

Maar ik heb ook wat kritiek. Zo vond ik het vervelend dat doorheen het hele boek het woord whiskey op z’n Amerikaans werd geschreven (hoewel ze in haar inleiding uitlegt waarom ze dat doet, bleef het me toch iedere keer storen als het over Schotse whisky ging) en dat er geen enkele foto in stond (want sommige beschrijvingen waren van die aard dat je er graag een prentje bij zag en het is toch gedeeltelijk een reisboek?). Er wordt ook gesproken over de best verkopende blend in Schotland als Johnny Walker. Johnny? Really? Dat Islay ontbrak vond ik jammer, maar dat werd dan weer ruimschoots goedgemaakt door het feit dat Kate en Krysta halt hielden bij Auchentoshan (maar daar bent u dan weer vet mee…). Alles bij elkaar staan er zo’n 30 tasting notes in, wat de titel natuurlijk wel wat misleidend maakt.

Alles bij elkaar een goed en best leesbaar boek met een flinke dosis humor. Niet bedoeld als naslagwerk over whisky, maar als grappig tussendoortje met een whiskytwist. En dan is het in zijn opzet geslaagd. Ideale literatuur op vakantie. Enkel beschikbaar in het Engels.

99 Drams of Whisky

Kate Hopkins

St Martin’s Press (mei 2009)
ISBN 978-03142381080

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1305

Boek: Whisky, De Wereldatlas

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 10, 2012 18:15:36

Een boek dat ik voor kerst kreeg (van mezelf, maar hou het stil), van de hand van de bekende in Glasgow geboren en getogen whiskyconnoisseur Dave Broom.

Dit 320 pagina tellende coffee table book – dat werd vertaald en bewerkt door de Nederlandse whiskyschrijver Hans Offringa – werd bijzonder mooi vormgegeven met prachtige, paginavullende afbeeldingen. Het oog wil ook wat! Maar daarnaast bevat het een schat aan informatie.

Naast de obligate introductie over de geschiedenis en de productie van whisky, neemt het een heel andere wending. Broom laat zich namelijk niet verleiden tot de traditionele whisky regio’s, maar benadert de nectar vanuit de verschillende smaakvelden. Een unieke benadering die nog blijkt te werken ook. Hij bewijst dit door met anekdotes-en-weetjes doorspekte tekst te koppelen aan korte, maar krachtige proefnotities. Dan linkt hij hier andere malts aan vast, die meer niet dan wel uit dezelfde regio komen. De enige uitzondering is – wat niet hoeft te verbazen – de geturfde en medicinale whisky’s van Islay.

Ook Ierland, Japan, de USA, Canada en de rest van de wereld (Europa, Zuid-Afrika, India & Het Verre Oosten en Australië) komen aan bod.

Dit is wellicht het beste en meest complete boek over whisky dat momenteel op de markt beschikbaar is. De Nederlandstalige versie is verkrijgbaar in de meeste reguliere boekhandels.

Een must én te koop op het Whiskyfestival dit weekend.

Whisky, De Wereldatlas
Dave Broom
Terra Lannoo Uitgeverij
ISBN 978-90-8989-452-6
ca. 40 EUR.

 • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1262

Boek: Need to know? Whiskies

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, december 26, 2011 10:21:05

‘Need to Know’ is een Britse boekenreeks die een hele panoply van onderwerpen behandeld van Ballroom Dancing tot Scrapbooking en alles daartussen. Zo ook whisky. Voor dit deel werd een beroep gedaan op de bekende Britse schrijver en voormalig redacteur van het Britse Whisky Magazine (en sinds kort redacteur van het virtuele World Whisky Review, waarvan onlangs nummer één online verscheen op Connosr) Dominic Roskrow.

De subtitel is vond ik alvast spitsvondig: ‘from confused to connoisseur’. Geef toe, da’s een strafrijm dat de hele lading dekt.

Het hoofdstuk ‘The Magic of Malt’ onthult alle stappen in de productie, die voor de meeste lezers van dit blog (of het stukje op onze site) geen geheimen meer heeft.

Maar ‘Buying Whisky’ maakt een goed onderscheid tussen whisky kopen om te proeven of whisky kopen om te verzamelen.

‘Scotland’s Distilleries’ geeft een mooi overzicht van de distilleerderijen, met de nodige aandacht voor gesloten of in de mottenballen gelegde distilleerderijen.

De ‘Fabulous Fifty’ zijn een mix van 50 betaalbare, maar ook 50 duurdere maar zeker te aan te raden whisky’s.

Tot slot wordt er nog even stilgestaan bij distilleerderijen in Ierland, de USA en Japan, alsook de rest van de wereld.

Aangezien het gepubliceerd werd in 2008 is het licht gedateerd (zo wordt van Kilchoman gezegd dat de belangrijke derde verjaardag er binnenkort aankomt en dat Port Charlotte in aanbouw is), maar dat neemt niet weg dat het een goed leesbaar en zeer informatief boek is.

Een connoisseur zal je niet worden door enkel dit boek te lezen (daarvoor moet je toch in eerste plaats vooral veel proeven, me dunkt), maar confused zal je alleszins niet meer zijn.

‘Need to know? Whiskies’ is een uitgave van Collins.

192 pagina’s

£10

ISBN 978-0-00-726162-2

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1194
Volgende »