WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Malt Whisky Yearbook 2016

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, november 27, 2015 07:38:23

Daar is hij weer – de jaarlijkse bijbel (oeps…) van Ingvar Ronde, met bijdragen van bekende whiskyschrijvers zoals Charles Maclean, Ian Buxton, Gavin D Smith en anderen.

Het is een jaarlijkse editie die er ieder jaar beter op wordt – naar mijn bescheiden mening. Dit jaar bevat het bijna 300 pagina’s tellende naslagwerk weer een geweldig overzicht van alle open distilleerderijen, zowel in Schotland, Ierland, Japan en de rest van de wereld. Nieuw (en best leuk) is het feit dat de namen van de distilleerderijen nu ook fonetisch worden weergegeven. Vanaf nu zal iedereen Glen Garioch correct kunnen uitspreken.




De goed gestoffeerde artikels kregen dit jaar volgende thema’s mee:


‘Turf’s Up’ (over – hoe kan het ook anders – geturfde whisky en hoe die gemaakt wordt bij Kavalan, Mackmyra en Lark),

‘Reign of Terroir’ (over gerstensoorten en rijpingslocaties en hoe die van invloed zijn op de whisky),

‘Whisky & Food’ (zeer leuk voor de foodies onder ons),

‘Only Connect Malt en Malt Consumers’ (over de nieuwe trends in de markt en hoe de distilleerderijen hier handig op inspelen), ‘Cask is King’ (over… euh… vaten, juist ja) en

‘Craft en Innovation’ (over artisanale whisky’s).


Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.


Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky liefhebber’s boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Dat zegt genoeg!


(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)


Malt Whisky Yearbook 2016

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-0957655324

www.maltwhiskyyearbook.com



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3138

BOEK: Mijn Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 23, 2015 07:21:42

‘Mijn Whisky’ is geen gewoon whiskyboek. Het gaat zelfs verrassend weinig over whisky op zich, maar is eerder een verzameling van interviews van bekende en minder bekende Nederlanders en enkele Vlamingen, waaronder Chef Stef Roesbeke van De Cluysenaer.



De interviews werden afgenomen door lifestylejournalist Marcel Langedijk, terwijl Hans Offringa elk hoofdstuk voorzag van wat extra informatie over de besproken whisky, distilleerderij of regio.


De ondervraagden – zoals daar zijn Arie Boomsma, Saskia Noort, Thérèse Boer en nog een heleboel Nederlanders die ik van haar noch pluim ken – vertellen ronduit over hun kennismaking met de godendrank. Wat mij vooral interesseerde was het interview met Junte Uiterwijk – beter bekend als Rapper Sticks – die in het boek zijn voorliefde voor Auchentoshan uitspreekt. Hoewel. Hij is vooral fan en ambassadeur van PEC Zwolle United dat in het jaar 2012 kampioen speelde. Ter ere van die titel werd een Auchentoshan gebotteld, geselecteerd door Hans Offringa (er staat een gesigneerd exemplaar van de whisky in de WhivieVaults). Dus ja.



Alles bij elkaar zijn het zeker leuke interviews en de wetenswaardigheden die Offringa optekent leerrijk, maar aangezien ik de meeste van die mensen amper of niet ken is het moeilijk het geheel op prijs te stellen. Mochten het nu allemaal bekende Vlamingen geweest zijn, zou een Nederlandse blogger wellicht hetzelfde schrijven.


Wel heel mooi vormgegeven, dat mag ook gezegd worden.


Een leuk tussendoortje, maar voor de doorgewinterde whiskyliefhebber is er weinig aan.
Dat is dan ook niet het doelpubliek. Het is maar dat u het weet.


Mijn Whisky – Bekende en bijzondere mensen vertellen over hun favoriete whisky’

Hans Offringa & Marcel Langedijk

260 pagina’s, uitgebracht op 11/11/2014

Karakter Uitgevers BV

ISBN 978-90-452-0597-7

Verkrijgbaar in de betere boekhandel voor 25 EUR



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2865

BOEK: But The Distilleries Went On

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 02, 2015 07:38:43

Ian Buxton is geen onbekende in whisky-kringen en heeft al heel wat boeken over ons favoriete onderwerp geschreven. Denken we bijvoorbeeld maar aan de eerder besproken ‘Glenglassaugh – a distillery reborn’ of ‘101 whiskies to try before you die’ om er maar enkele te noemen.


Onlangs kreeg Ian de vraag om de geschiedenis van een zeer gerespecteerd whiskybedrijf op te tekenen, nu het opgeslorpt is door het Japanse concern Suntory. Ik heb het uiteraard over Morrison Bowmore Distillers Ltd.

Het boek kreeg een lijvige titel: ‘But The Distilleries Went On, The Morrison Bowmore Story, History of a Scotch Whisky Company 1951-2014’.



In enkele hoofdstukken slaagt Ian er in de geschiedenis van dit bedrijf in zijn historische context te schetsen en krijg je een heel interessant verhaal te lezen. Vooral de avontuurlijke Stanley P. Morrison en hoe hij de Bowmore distillery in handen kreeg, is een pareltje. Het is duidelijk dat Ian toegang kreeg tot heel wat familie- en bedrijfsgeheimen die er voor zorgen dat de tekst leest als een trein.


Het boek is overigens ook doorspekt met foto’s uit zowel een ver verleden als het heden, wat het luchtig maakt. De vormgeving is zeer goed gekozen.

Het boek wordt afgesloten met drie korte hoofdstukken over de distilleerderijen die het bedrijf in bezit heeft, zijnde Glen Garioch, Auchentoshan en Bowmore.



Ik was al zeer aangenaam verrast toen ik enkele maanden geleden door de auteur werd gecontacteerd in verband met Auchentoshan (de manager van de distilleerderij had hem naar me doorverwezen) – wat meteen leidde tot het feit dat ik een gepersonaliseerd exemplaar zou kunnen kopen. Maar ik had nooit gedacht dat ik ook vernoemd zou worden in het boek. Dat was een zeer aangename verrassing toen ik na enkele uren op pagina 246 belandde.



Maar geloof me op mijn woord als ik zeg dat ik dit boek niet om die reden aanprijs. Het is echt een bijzonder goed leesbaar boek, dankzij de vlotte stijl die Buxton hanteert, die de geschiedenis van de whiskyindustrie van 1951 tot vandaag perfect illustreert.

Aanrader, dus!


But The Distilleries Went On

Ian Buxton

Angel’s Share – Neil Wilson Publishing Ltd

ISBN 978-1-906000-86-8

Verkrijgbaar via Amazon £30



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2844

BOEK: Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, december 17, 2013 18:15:52

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky Informatie Centrum Nederland, is echt de moeite voor zij die houden van de Koningin van de Hebriden. Hij beschrijft alle operationele distilleerderijen (in groot detail), maar heeft ook oog voor de vele distilleerderijen die ondertussen gesloten zijn (zoals Ardenistiel en Ardmore).

Maar ook de geschiedenis van Islay wordt mooi weergegeven. In dat opzicht sluit het boek eigenlijk mooi aan met Vrijheid en Whisky van Stijn Hiers.

Ook de belangrijkste waterbronnen, bodemgesteldheid en – uiteraard zou ik bijna zeggen – turf worden uitgebreid belicht.

En dat alles is overigens nog eens doorspekt met prachtige foto’s die de auteur zelf maakte.

Aanrader.

Islay, Whisky-eiland vol geschiedenis

Robin Brilleman

221 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-2-6

Verkrijgbaar bij Anverness



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2312

BOEK: De chemie van Schotse maltwhisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, november 16, 2013 16:16:01

Dit boek van Robin Brilleman, de man achter het Whisky Informatie Centrum Nederland, zou eigenlijk standaard leesmateriaal moeten zijn voor alle liefhebbers van whisky. Het was de titel die me er eigenlijk van weerhield het te lezen. Ik dacht dat het een saaie, wetenschappelijke uiteenzetting zou worden van het chemische proces dat gepaard gaat met whiskyproductie.

Niets is minder waar. In deel 1 van het boek, over het productieproces, gaat Brilleman in detail kijken naar de grondstoffen (water, gerst, gist, turf, kolen, hout en karamel) en het proces (mouten, brouwen, distilleren, rijpen en bottelen). Daarmee zijn meteen de eerste 130 pagina’s van het 158 pagina tellende boek gevuld. In deel 2, aroma’s uit maltwhisky, wordt wat dieper ingegaan op diverse soorten aroma’s die in maltwhisky te vinden zijn (hout-, zwavel-, fruit-, planten-, rook- en zuivelaroma’s) en hoe die chemisch ontstaan.

Alles bij elkaar heb ik enorm genoten van dit boek en er zelfs nog één en ander van opgestoken.

Aanrader.

De chemie van Schotse maltwhisky

Robin Brilleman

158 pag, hardback

ISBN 978-90-813054-1-9

Verkrijgbaar bij Anverness





  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2254

Boek: Vrijheid en Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 29, 2013 18:23:01

Stijn Hiers, bekend whisky connoisseur en bottelaar (de man achter de Dram of the Lord bottelingen), bracht zopas een heus whiskyboek op de markt onder de titel ‘Vrijheid en Whisky: de geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s’.

Misschien is de omschrijving whiskyboek niet gelukkig gekozen, want het boek gaat immers niet over whisky. Het gaat over de geschiedenis van Schotland van de oertijd tot aan de twintigste eeuw, overzichtelijk weergegeven in 15 hoofdstukken, oftewel 239 pagina’s. Nou ja, 239 pagina’s is ook niet echt correct, want de tekst staat telkens op de rechterpagina, terwijl de linkerpagina opgesmukt is met één of meedere whiskylabels die verband houden met het historische feit dat besproken wordt.

En dat is wel leuk, moet ik zeggen. Niet alleen staan er een heleboel oude en nieuwe labels in (voornamelijk uit de fantastische collectie van Hans Offringa), maar ook een aantal labels die ingestuurd werden door bekende en minder bekende liefhebbers. Op pagina 228 kan je bijvoorbeeld het label zien dat ik zelf aan Stijn bezorgde: de Auchentoshan 12 Year Old Clydebank Blitz. Maar dat terzijde.

Voor whiskyliefhebbers pur sang zou het boek misschien eerder oninteressant kunnen overkomen – ik herhaal: het gaat niet echt over whisky – maar als de geschiedenis van Schotland je enigszins interesseert, dan is dit boek voor jou. In die paar hoofdstukken waar het moeilijk volgen lijkt, slaagt Stijn erin met zijn lichtvoetige taalgebruik de aandacht er bij te houden. En wie wil niet het fijne weten van Braveheart, Rob Roy en dergelijke meer.

De titel Vrijheid en Whisky vindt zijn oorsprong in het bekende gedicht van Robert Burns:

Scotland, my auld, respected mither!

Tho’ whisles ye moistify your leather,

Till, whare ye sit on craps o’ heather,

Ye tine your dram;

Freedom an’ whisky gang thegither!

Take aff your dram!

Stijn Hiers heeft voor Vrijheid en Whisky duidelijk flink wat research gedaan en dat in een goed doorwrochte tekst gegoten. Ik heb er alleszins heel wat van opgestoken.

Verkrijgbaar bij een aantal Whiviesponsors, maar ook te koop op het komende Spirits in the Sky festival in Leuven op 9 en 10 november, waar je het meteen door Stijn kan laten signeren.

Vrijheid en Whisky

Stijn Hiers

Hardback, Nederlandstalig

239 paginas

ISBN 978-90-82108-00-2



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2220

Malt Whisky Yearbook 2014

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 13, 2013 18:43:28

Om met de deur in huis te vallen: dit is de whiskypublicatie van het jaar! Dit is het boek waarnaar het elk jaar weer uitkijken is. Mijn exemplaar viel deze week in de bus en kreeg meteen een prominente plaats op mijn samplingtafel, want het is de referentie.

Ingvar Ronde heeft zich opnieuw door een schare top notch whiskyschrijvers omgeven om een heleboel interessante artikels te schrijven, maar daarnaast vind je ook deze hoofdstukken terug (weliswaar allemaal in het Engels natuurlijk):

· new articles by some of the best known whisky writers in the world

· more than 200 tasting notes

· a comprehensive summary of the whisky year that was

· a chapter about the best independent bottlers

· a new feature – Whisky Around The World

· presentations of the biggest blends and the malt that contribute to their success

· listings of whisky shops, books and websites

· all the latest statistics

· more than 500 color photographs

Het is echt de moeite, want barst van de informatie. Voor mij is het een onontbeerlijke bron van info over meer dan 300 distilleerderijen in Schotland, Ierland, Japan en de rest van de wereld.

Het boek is verkrijgbaar bij een aantal van de WhivieSponsors, maar je kan het ook online bestellen op www.maltwhiskyyearbook.com en kost niet eens 25 EUR.

Veel leesplezier!



  • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post2194

Boek: Glenglassaugh – A Distillery Reborn

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, juni 27, 2013 07:23:32

Enkele weken geleden was de Glenglassaugh Evolution het onderwerp van een video rambling. En die werd gespot, bekeken en goedgekeurd door Ronnie Routlegde en Stuart Nickerson, wat mij natuurlijk erg plezierde. Het voorstel van Ronnie om mij het boek over de wederopstanding van de distilleerderij te bezorgen – door hen beiden gesigneerd op mijn verzoek – viel erg in de smaak. Maar de inhoud deed dat nog veel meer.

‘Glenglassaugh – A Distillery Reborn’ is van de hand van whisky consultant en –schrijver Ian Buxton, die zeer nauw bij de wedergeboorte van deze Highlander betrokken was. In zes goed gestoffeerde hoofdstukken bespreekt hij de ‘oude’ geschiedenis van de oprichting tot de sluiting in 1986, compleet met heel wat oude foto’s.

Daarna volgt een (weliswaar per definitie niet compleet) overzicht van de officiële en onafhankelijke bottelingen tot juli 2010 (de verschijningsdatum van het boek), om dan over te gaan tot het kronieken van de wederopstanding die begon met een telefoontje naar Stuart Nickerson op 16 mei 2006. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis. In dit geval de ‘nieuwe’ geschiedenis van Glenglassaugh uit Portsoy, dankzij de investering van 5 miljoen pond door de Nederlandse energiereus Scaent Group.

Buxton is niet geheel onpartijdig – wat dan weer geheel te begrijpen is. Maar ook dat heeft zijn charmes. Hij is er duidelijk trots op dat hij mee aan de wieg stond, samen met Stuart Nickerson, Graham Eunson en Dr Jim Swan, van dit ongelooflijke verhaal.

Je vindt ook de tasting notes van de eerste releases (The Spirit Drink that Dare Not Speak Its Name, The Spirit Drink that Blushes to Speak Its Name, 21 Year Old, 26 Year Old, 30 Year Old en 40 Year Old).

Als toetje krijg je nog een reprint – de eerste keer sinds meer dan 100 jaar! – van Alfred Barnard’s pamflet voor Highland Distilleries Co Ltd van diens bezoek aan Glenglassaugh in 1887.

Ik las het boek van 166 pagina’s in één ruk uit, met een goeie dram van de Glenglassaugh Evolution er bij.

Het boek is ondertussen gedateerd, aangezien de distilleerderij sinds april 2013 in handen is van Billy Walker (die ook aan het roer staat van BenRiach en GlenDronach). Maar dat maakt het natuurlijk niet minder interessant.

Een aanrader voor liefhebbers van whiskyliteratuur en een must voor Glenglassaugh aficionados.

Glenglassaugh – A Distillery Reborn

Ian Buxton, 2010

116 pagina’s

ISBN 978-1-906476-10-6

Rond de 25 EUR voor de softcover versie

Verkrijgbaar bij Amazon, maar ook bij Standaard Boekhandel

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2023

Boek: Canadian Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, december 18, 2012 17:30:17

Ik beken, ik was een beetje bevooroordeeld wat Canadese whisky betreft. Ik kende weinig tot niets van de geschiedenis en wat ik al proefde vond ik maar middelmatig. En dat is ook precies de reputatie die Canadese whisky in onze contreien heeft.

Maar in zijn onlangs gepubliceerde boek ‘Canadian Whisky, the portabel expert’, kon Davin de Kergommeaux (een Malt Maniac, by the way) me dusdanig boeien en enthousiasmeren, dat ik dat vooroordeel nu naast me heb neergelegd en de Canadese whisky’s met nieuwe ogen bekijk.

Zijn boek (weliswaar enkel in het Engels verkrijgbaar) is mooi opgedeeld in 5 onderdelen. Deel 1 behandeld de ingrediënten: graan, water en hout; terwijl Deel 2 zich bezighoudt met de productieprocessen. In Deel 3 leert Davin u hoe je van whisky moet genieten. Tot dusver niet veel nieuws onder de zon. Maar Deel 4 bevat een flinke brok geschiedenis, zeer goed ge-researched, waardoor je eindelijk ook te weten komt wie Hiram Walker juist was, om maar iets te noemen.

Deel 5, tenslotte, laat je kennis maken met de negen Canadese distilleerderijen: Alberta, Black Velvet, Canadian Mist, Gimli, Glenora, Highwood, Hiram Walker & Sons, Kittling Ridge en Valleyfield.

Het boek is bovendien doorspekt met (weliswaar zeer korte) tasting notes van de belangrijkste Canadese whisky’s.

Ik ga er daar binnenkort eens een paar van aan de lippen zetten, zie!

Het boek won onlangs nog een mooie prijs. Het werd uitgeroepen tot de winnaar van de Gourmand World Wine Books Awards 2012 als Best Spirits Book for Canada.

Canadian Whisky

The Portable Expert

Davin de Kergommeaux

Engelstalig, 336 pag.

ISBN 978-0-7710-2743-7

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1677

Boek: 1001 Whiskies

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, oktober 20, 2012 01:11:32

De volledige titel van dit lijvige werk luidt: ‘1001 Whiskies You Must Try Before You Die’. En hoewel de titel verdacht veel lijkt op het boek van Ian Buxton, bevat deze dus zo goed als tien keer meer tasting notes van diverse whisky’s: Schotse, Ierse, Amerikaanse, Canadese, Japanse, Europese en de Rest van de Wereld. Ook The Belgian Owl werd niet vergeten. Zowel single malts als blends, officiële als onafhankelijke bottelingen komen aan bod.

Het is uiteraard geen leesboek, maar eerder een naslagwerk dat leuk is om te raadplegen wanneer je deze of gene whisky proeft. Maar om nu te zeggen dat die allemaal moeten geproefd worden om met een voldaan gevoel deze aardkloot te verlaten, lijkt me wat te veel van het goede – om maar te zwijgen van het feit dat het een schier onmogelijke opdracht is.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat deze 1001 besproken whisky’s (ik heb ze niet nageteld) niet allemaal aan het vooropgestelde doel voldoen. Immers, zo goed als de volledige core range van een aantal bekende merken is er in opgenomen. Niet minder dan 15 Ardbeg, inclusief de Rollercoaster en Alligator (maar niet de Galileo, omdat die verscheen na publicatie van dit boek). OK, dat is misschien een slecht voorbeeld. Immers, velen zullen het er over eens zijn dat er gemakkelijk 15 Ardbegs zijn die je zeker moet geproefd hebben.

Misschien begrijpt u mijn scepticisme als ik u zeg dat ook de Auchentoshan 12 Year Old, 18 Year Old, 21 Year Old, Three Wood, Classic, Valinch en 200th Anniversary (die ken ik niet eens!) erin vermeld staan. Zelfs ik, de Toshan Man, ben niet van mening dat je deze allemaal moet geproefd hebben! De Classic zou ik zelfs eerder afraden, dan die bezorgd mijn favoriete distilleerderij eerder (maar terecht) een kwalijke reputatie.

Dus de titel van het boek is wat overdreven. Het is eerder een interessante en zeer uitgebreide collectie van tasting notes van 23 bekende en minder bekende whiskyaficionados, samengebracht door Dominic Roskrow. Enkele bekende contributors zijn Billy Abbot (TWE), Davin de Kergommeaux, Hans Offringa, Ingvar Ronde en Gavin D Smith. Het is fijn te zien dat mijn goede vriend Stuart Robson ook heeft mee mogen werken aan deze bundel. Het voorwoord is van de hand van Jim Murray.

Het leest allemaal heel vlot en er zit een schat aan informatie in de 960 pagina’s verwerkt. Dat maakt het toch wel de moeite waard.

1001 Whiskies You Must Try Before You Die

Dominic Roskrow – General Editor

Quintessence Books

ISBN 978-1-84403-710-0

£20 – Engelstalig.

  • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1563

BOEK: Jim Murray’s Whisky Bible 2013

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 14, 2012 18:57:18

Jim Murray is één van ’s werelds bekendste whiskyconnoisseurs publiceert dit jaar al voor de tiende keer zijn bekende Whisky Bible. Sinds 8 oktober is deze bijbel, met meer dan 4.500 whisky tasting notes, beschikbaar. Je kan zelfs gesigneerde examplaren bestellen op www.whiskybible.com. Er gaan er gemiddeld zo’n 300.000 van over de toonbank, dus het is duidelijk een toonaangevend naslagwerk.

Jim en zijn team proeven en beoordelen letterlijk duizenden whisky’s, schrijven (weliswaar zeer korte en in een geheel eigen stijl opgestelde) tasting notes en maken dan een klassement op. Om een overzicht van de winnaars van deze editie te kennen, verwijs ik u graag naar dit artikel dat onlangs verscheen op Whisky Intelligence (of hier op het Whisky Exchange blog). Ik ga dat lijstje hier niet overnemen. Sterker nog, ik ga het boekje niet eens bestellen.

Na vier jaar ben ik me steeds meer gaan ergeren aan de tasting notes van Murray en vooral van zijn lijstje winnaars dat steevast – althans volgens mijn eigen ervaring – whisky’s bevat die daar niet op hun plaats staan. Zijn voorliefde voor Ballantine’s en Ardbeg is al langer bekend, maar na het uitroepen van de Old Pulteney 21 Year Old tot beste whisky ter wereld vorig jaar en de lauwering van de Thomas H. Handy Sazerac Rye dit jaar (om maar te zwijgen van het feit dat Ardbeg Day wordt uitgeroepen als beste multiple cask single malt whisky van het jaar), houd ik het voor bekeken.

Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen oordeel over Jim Murray’s kwaliteiten als whiskykenner (goh, ik zou wel heel arrogant zijn, mocht dat het geval zijn), maar gewoon over het feit dat zijn en mijn smaken en voorkeuren te ver uit elkaar liggen. Zijn boekje is dus niet langer spek voor mijn bek (is het nooit geweest, maar die euro is nu pas echt gevallen).

The Final Word on Whisky? Voor mij is dat vorig jaar al gevallen, Jim.

  • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1553

Boek: The World’s Best Whiskies

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, mei 21, 2012 19:57:34

Het lijvige boek ‘The World’s Best Whiskies’ kreeg als tagline 750 unmissable dramsfrom Tain to Tokyo’ en is van de hand van de bekende, maar soms wat miskende, whiskyschrijver Dominic Roskrow.

Afgezien van het feit dat het bol staat van de schitterende plaatjes (het oog wil ook wat), is het een mooie gids met overzicht.

De 10 hoofdstukken (Introduction, Whisky Basics, A World of Whisky, Scotland, USA, Canada, Ireland, Japan, Europe en Rest of the World) vullen in totaal 280 pagina’s met nuttige info, verhalen van distillers, distilleerderijbeschrijvingen en, uiteraard, heel wat tasting notes (volgens de titel 750, maar ik heb ze niet nageteld).

Daarbij maakt Roskrow gebruik van een aantal icoontjes die je in één oogopslag laten weten of het een oude whisky is, een heftig geturfde, een dram van een gesloten distilleerderij en ga zo maar door (en uiteraard zijn combinaties eerder de regel dan de uitzondering).

Op pagina 248 staat een mooi artikel over The Belgian Owl, van onze eigen Etienne Bouillon. Het is geweten dat Roskrow een zwak heeft voor de Belgische nectar.

Het is geen onontbeerlijk boek, maar wel een heel mooi boek. Ik betrap mezelf erop dat dit één van de boeken is waar ik op een regenachtige zondagmiddag nog eens in ga bladeren.

Enkel verkrijgbaar in het Engels.

The World’s Best Whiskies
Dominic Roskrow
£30
Jacqui Small LLP
ISBN 978-1-906417-42-0

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1382

Boek: ‘99 Drams of Whiskey’

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, maart 22, 2012 20:47:38

Onlangs werd ik een boek aangeraden door een college whiskyliefhebber, die me zijn exemplaar uitleende (waarvoor dank, Benny). Ik moet zeggen, ik had zo mijn terughoudendheid, omdat de schrijfster een bekend Amerikaans foodblogger is. Kate Hopkins is immers de Accidental Hedonist. Maar goed, ik wou het wel proberen. Immers, ik ging een weekje op skiverlof en dan is zo’n lichte lectuur wel aangewezen voor tijdens de lange busreis.

De volledige titel luidt 99 Drams of Whiskey: The Accidental Hedonist’s Quest for the Perfect Shot and the History of the Drink, wat wel een beetje pompeus is, toch? Wellicht grappig bedoeld.

Het boek is grappig, dat is het minste wat je er over kan zeggen. Het vertelt het verhaal van Kate die, samen met hartsvriendin Krysta, een aantal distilleerderijen bezoekt in zowel Ierland, Schotland, de VS en Canada. Het is lichtvoetig en entertaining om hun avonturen te lezen, doorspekt met echte girlie talk en toestanden. Hopkins is niet verstoken van enig humoristisch talent – sommige passages met haar droge humor deden me hardop lachen.

Het geheel is doorspekt met historische feiten waar je nog wat van opsteekt (hoewel Kate toch een aantal fouten en onvolledigheden liet optekenen, maar soit). Soms is de overgang een beetje stroef. Maar dat bederft de pret niet, hoor. Vooral de tasting notes die her en der gepubliceerd staan, zijn leuk en anders.

Maar ik heb ook wat kritiek. Zo vond ik het vervelend dat doorheen het hele boek het woord whiskey op z’n Amerikaans werd geschreven (hoewel ze in haar inleiding uitlegt waarom ze dat doet, bleef het me toch iedere keer storen als het over Schotse whisky ging) en dat er geen enkele foto in stond (want sommige beschrijvingen waren van die aard dat je er graag een prentje bij zag en het is toch gedeeltelijk een reisboek?). Er wordt ook gesproken over de best verkopende blend in Schotland als Johnny Walker. Johnny? Really? Dat Islay ontbrak vond ik jammer, maar dat werd dan weer ruimschoots goedgemaakt door het feit dat Kate en Krysta halt hielden bij Auchentoshan (maar daar bent u dan weer vet mee…). Alles bij elkaar staan er zo’n 30 tasting notes in, wat de titel natuurlijk wel wat misleidend maakt.

Alles bij elkaar een goed en best leesbaar boek met een flinke dosis humor. Niet bedoeld als naslagwerk over whisky, maar als grappig tussendoortje met een whiskytwist. En dan is het in zijn opzet geslaagd. Ideale literatuur op vakantie. Enkel beschikbaar in het Engels.

99 Drams of Whisky

Kate Hopkins

St Martin’s Press (mei 2009)
ISBN 978-03142381080

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1305

Boek: Whisky, De Wereldatlas

MediaGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 10, 2012 18:15:36

Een boek dat ik voor kerst kreeg (van mezelf, maar hou het stil), van de hand van de bekende in Glasgow geboren en getogen whiskyconnoisseur Dave Broom.

Dit 320 pagina tellende coffee table book – dat werd vertaald en bewerkt door de Nederlandse whiskyschrijver Hans Offringa – werd bijzonder mooi vormgegeven met prachtige, paginavullende afbeeldingen. Het oog wil ook wat! Maar daarnaast bevat het een schat aan informatie.

Naast de obligate introductie over de geschiedenis en de productie van whisky, neemt het een heel andere wending. Broom laat zich namelijk niet verleiden tot de traditionele whisky regio’s, maar benadert de nectar vanuit de verschillende smaakvelden. Een unieke benadering die nog blijkt te werken ook. Hij bewijst dit door met anekdotes-en-weetjes doorspekte tekst te koppelen aan korte, maar krachtige proefnotities. Dan linkt hij hier andere malts aan vast, die meer niet dan wel uit dezelfde regio komen. De enige uitzondering is – wat niet hoeft te verbazen – de geturfde en medicinale whisky’s van Islay.

Ook Ierland, Japan, de USA, Canada en de rest van de wereld (Europa, Zuid-Afrika, India & Het Verre Oosten en Australië) komen aan bod.

Dit is wellicht het beste en meest complete boek over whisky dat momenteel op de markt beschikbaar is. De Nederlandstalige versie is verkrijgbaar in de meeste reguliere boekhandels.

Een must én te koop op het Whiskyfestival dit weekend.

Whisky, De Wereldatlas
Dave Broom
Terra Lannoo Uitgeverij
ISBN 978-90-8989-452-6
ca. 40 EUR.

  • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1262

Boek: Need to know? Whiskies

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, december 26, 2011 10:21:05

‘Need to Know’ is een Britse boekenreeks die een hele panoply van onderwerpen behandeld van Ballroom Dancing tot Scrapbooking en alles daartussen. Zo ook whisky. Voor dit deel werd een beroep gedaan op de bekende Britse schrijver en voormalig redacteur van het Britse Whisky Magazine (en sinds kort redacteur van het virtuele World Whisky Review, waarvan onlangs nummer één online verscheen op Connosr) Dominic Roskrow.

De subtitel is vond ik alvast spitsvondig: ‘from confused to connoisseur’. Geef toe, da’s een strafrijm dat de hele lading dekt.

Het hoofdstuk ‘The Magic of Malt’ onthult alle stappen in de productie, die voor de meeste lezers van dit blog (of het stukje op onze site) geen geheimen meer heeft.

Maar ‘Buying Whisky’ maakt een goed onderscheid tussen whisky kopen om te proeven of whisky kopen om te verzamelen.

‘Scotland’s Distilleries’ geeft een mooi overzicht van de distilleerderijen, met de nodige aandacht voor gesloten of in de mottenballen gelegde distilleerderijen.

De ‘Fabulous Fifty’ zijn een mix van 50 betaalbare, maar ook 50 duurdere maar zeker te aan te raden whisky’s.

Tot slot wordt er nog even stilgestaan bij distilleerderijen in Ierland, de USA en Japan, alsook de rest van de wereld.

Aangezien het gepubliceerd werd in 2008 is het licht gedateerd (zo wordt van Kilchoman gezegd dat de belangrijke derde verjaardag er binnenkort aankomt en dat Port Charlotte in aanbouw is), maar dat neemt niet weg dat het een goed leesbaar en zeer informatief boek is.

Een connoisseur zal je niet worden door enkel dit boek te lezen (daarvoor moet je toch in eerste plaats vooral veel proeven, me dunkt), maar confused zal je alleszins niet meer zijn.

‘Need to know? Whiskies’ is een uitgave van Collins.

192 pagina’s

£10

ISBN 978-0-00-726162-2

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1194

Whiskybase.com

MediaGeplaatst door Mark Dermul wo, november 23, 2011 19:25:48

Er bestaan online verschillende whisky communities en fora met allemaal hun eigen stijl en identiteit. Zo ben ik zelf al twee jaar actief op Connosr, wat ik persoonlijk een heel sympathieke community vind. Maar als je community wil mixen met een grote database aan informatie, dan is Whiskybase.com the place to be.

Opgestart in 2007, is dit het geesteskind van Menno Bijmolt en enkele vrienden. Op het moment van schrijven kon je op Whiskybase.com informatie terugvinden over 333 merken en 27.217 whisky’s (en er staan geen blends op!). Ook de meeste onafhankelijke bottelaars staan erop als een heleboel shops in Europa (waaronder enkele Whiviesponsors).

Je kan er afbeeldingen terugvinden van 11.521 flessen en 1.495 labels, allemaal geüpload door de community zelf, die momenteel 3.332 leden sterk is. De verzameling (van diegene die besloten hebben ze online te zetten) bevat 130.216 flessen.

Enfin, om u maar te zeggen dat er dus een schat aan informatie te vinden is, waar ik dankbaar gebruik van maak als ik achtergrondinformatie nodig heb over een bepaalde fles bij het schrijven van mijn tasting notes.

Bijmolt en de zijnen maken zich sterk dat ze informatie over elke fles online hebben. Een ambitieus doel waar zij wonderwel in slagen, dankzij de bijdragen van de leden.

Sinds 22 november 2011 beschikt Whiskybase tevens over een heuse whiskyshop, zowel fysiek in Rotterdam als online. En hoewel de meeste flessen ook bij onze sponsors te verkrijgen zijn (aan lagere verzendingskosten omdat het niet uit Nederland moet komen, natuurlijk) zijn er toch enkele unieke flessen te krijgen, die Whiskybase zelf vermarkt onder het Archives-label. De ‘Inaugural Release’ bestaat uit een Caol Ila 2000, een Clynelish 1997, een Littlemill 1989 en een Strathmill 1974. Allemaal op vatsterkte en de prijzen vallen m.i. mee: van 60 tot 170 EUR.

Zelf ben ik sinds 1 november van dit jaar actief op Whiskybase. Je kan mijn profiel terugvinden onder ‘markjedi1’.

  • Reacties(4)//blog.whivie.be/#post1148

Boek: Single Malt Flavours

MediaGeplaatst door Mark Dermul wo, november 09, 2011 07:41:33

De bekende whiskybuff Bob Minnekeer sloeg (opnieuw) de handen in elkaar met Chef Stef Roesbeke van whiskyrestaurant De Cluysenaer, voor een vernieuwend whiskyboek met de welluidende naam ‘Single Malt Flavours, Koken met Kruiden op Whisky’.

Het boek, dat in deze tijden van hype van alles wat met koken en hobbykoks te maken heeft perfect getimed verschijnt (nou ja, het werd al in juli gelanceerd), benadert het gebruik van whisky in de keuken op een wel heel aparte manier. Het reikt namelijk 40 recepten aan waarbij je gebruik kan maken van whiskyaroma’s. Je krijgt dus tips om aroma’s te maken, waarmee je dan aan de slag kan om je gerecht te parfumeren, injecteren, bedruppelen of flamberen.

Een voorbeeld: neem een mix van rode, witte en zwarte peperbolletjes en stop ze in een flesje van 10cl. Overgiet met Talisker 10 Year Old. Laat dit minstens 3 weken trekken (je kan het veel langer bewaren, overigens!). Dit whisky-peperaroma kan je dan gebruiken om allerhande visschotels mee te parfumeren in plaats van die dikmakende peperroomsauzen. Geweldig idee, toch?

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel, alsook in restaurant De Cluysenaer. Het verscheen zelfs in het Engels (weliswaar met een andere cover) op de internationale markt (een vriend in Canada zag het in zijn locale bookstore).

Het boek is doorspekt met fantastische foto’s van Schotland (waarvan een groot aantal in mijn favoriete distilleerderij!) en van de heerlijke gerechten (die zelfs ik kan klaarmaken, maar nooit zo mooi presenteren).

Enige minpuntje: op pagina 71 staat een kemel. Er staat een fles Auchentoshan 12 Year Old afgebeeld (ook op de backcover waar alle twintig gebruikte whisky’s staan), maar volgens de uitleg voor het whisky-muntaroma wordt er gebruik gemaakt van de Auchentoshan Classic (en aan de beschrijving van de whisky te lezen, wordt effectief de Classic bedoeld, wat betekent dat het geen typo, maar foute afbeelding betreft). Spijtig. Maar laat dat de pret niet drukken, want afgezien daarvan een interessant en bijzonder mooi vormgegeven boek.

Single Malt Flavours

Bob Minnekeer & Stef Roesbeke

192 pagina’s

29,99 EUR.

Uitgeverij Lannoo

ISBN 9789020995312

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1131

Jim Murray’s Whisky Bible 2012

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, oktober 27, 2011 07:42:40

Eind oktober viel hij in de bus, de nieuwe editie (de 9e al) van Jim Murray’s bekende bijbel (als vanouds gesigneerd door Jim met een volledig onleesbare inscriptie). Er staan meer dan 4.500 whisky’s in besproken.

Voor deze nieuwe editie schreef de whiskygoeroe maar liefst 1.200 nieuwe tasting notes in zijn geheel eigen stijl (en hij herproefde ook een groot aantal whisky’s).

De bijbel wordt gepuliceerd door Dram Good Books en kost zo’n 20 EUR verzending inbegrepen. Hij is uiteraard ook via enkele Whiviesponsors te krijgen. Een gesigneerd exemplaar kan je enkel bekomen via www.whiskybible.com.

Iets waar velen naar uitkijken, zijnde Whisky Bible Awards van Jim. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar zijn invloed op de verkoop van whisky is niet te onderschatten. Een hoge score van Jim resulteert steevast in een sales boost van de desbetreffende whisky’s.

Hieronder, een overzicht van de winnaars uit de laatste editie.

Jim Murray’s Whisky Bible 2012 - World Whisky Awards

Overall Winners

2012 World Whisky of the Year - Old Pulteney 21 Years old
Second Finest Whisky in the World - George T. Stagg
Third Finest World Whisky in the World - Parker’s Heritage Collection Wheated Mash Bill Bourbon Aged 10 Years

SCOTCH

Scotch Whisky of the Year Old - Pulteney 21 Years Old
Single Malt of the Year (Multiple Casks)- Old Pulteney 21 Years Old
Single Malt of the Year (Single Cask) - Scott’s Selection Highland Park 1981
Best Scotch New Brand - Clan Gold Blended
Scotch Blend of the Year - Ballantine’s 17 Years Old
Scotch Grain of the Year - Clan Deny Cambus 47 Years Old
Scotch Vatted Malt of the Year - Johnnie Walker Green Label 15 Years Old

Single Malt Scotch

No Age Statement (Multiple Casks) - Glenmorangie Sonnalta PX
No Age Statement (Runner Up) - Laphroaig Quarter Cask
10 Years & Under (Multiple Casks) - Ardbeg 10 Years Old
10 Years & Under (Single Cask) - SMWS 126.2 Aged 10 Years (Hazelburn)
11-15 Years (Multiple Casks) - The Macallan Fine Oak 12 Years Old
11-15 Years (Single Cask) Berry’s Own Selection Clynelish 1997
16-21 Years (Multiple Casks) - Old Pulteney 21 Years Old
16-21 Years (Single Cask) - The GlenDronach Single Cask 1992
22-27 Years (Multiple Casks) - Highland Park Aged 25 Years
22-27 Years (Single Cask) - Malts of Scotland Port Ellen 1983
28-34 Years (Multiple Casks) - Benromach Years Old 30
28-34 Years (Single Cask) - Scott’s Selection Highland Park 1981
35-40 Years (Multiple Casks) - Balvenie Aged 40 Years Batch 2
35-40 Years (Single Cask) - Peerless Glen Grant 40 Years Old
41 Years & Over (Multiple Casks) - Highland Park 50 Years Old
41 Years & Over (Single Cask) - Gordon and MacPhail Glenlivet 1954

Blended Scotch

No Age Statement (Standard) - Ballantine’s Finest
No Age Statement (Premium) - Royal Salute 62 Gun Salute
5-12 Years Johnnie Walker - Black Label 12 Years Old
13-18 Years - Ballantine’s 17 Years Old
19 - 25 Years - William Grant’s 25 Years Old
26 - 50 Years - The Last Drop 50 Years Old

IRISH WHISKEY

Irish Whiskey of the Year - Powers John’s Lane Release Aged 12 Years
Irish Single Malt of the Year - Sainsbury’s Dún Léire Aged 8 Years
Irish Blend of the Year - Jameson Rarest 2007 Vintage Reserve

AMERICAN WHISKEY

Bourbon of the Year - George T. Stagg (143 proof)
Rye of the Year - Thomas H. Handy Sazerac (126.9 proof) Bourbon
No Age Statement (Multiple Barrels) - George T. Stagg (143 proof)
No Age Statement (Single Barrel) - Four Roses Single Barrel
9 Years & Under - Virgin Bourbon 7 Years Old (101 Proof)
10-17 Years - Parker’s Heritage Collection Wheated Mash Bill Aged 10 Years (124.2 proof)
18 Years & Over (Single Barrel) - Elijah Craig 18 Years Old Single Barrel
18 Years & Over (Multiple Barrel) - Evan Williams 23 Year Old

Rye

No Age Statement - Thomas Handy Sazarac (126.9 proof)
11 Years & Over - High West Rocky Mountain 21 Year Old

CANADIAN WHISKY

Canadian Whisky of the Year Crown - Royal Special Reserve
Japanese Whisky of the Year - Hibiki Aged 21 Years

EUROPEAN WHISKY

European Whisky of the Year (Multiple) - Mackmyra Moment “Urberg”
European Whisky of the Year (Single) - Penderyn Bourbon Matured Single Cask

WORLD WHISKIES

Indian Whisky of the Year - Amrut Two Continents 2nd Edition
New World Whisky of the Year - Kavalan Solist Fino Single Cask

Ik merk dat ik er nog maar een paar van geproefd heb. En u?

  • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1118

Malt Whisky Yearbook 2012

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, oktober 10, 2011 07:38:19

Deze week viel hij in de bus: de Malt Whisky Yearbook 2012.

Ingvar Ronde (eindredacteur) is hiermee al aan zijn zevende editie toe en het naslagwerk boet nog niets aan actualiteit en populariteit in. Integendeel. Dit is één van de weinige whiskyboeken dat een permanente plaats op mijn bureau heeft. Een echte must voor wie van ver of dichtbij met whisky te maken heeft. Ik grijp bij het ontdekken van nieuwe samples regelmatig naar dit boek om wat achtergrondinformatie te bekomen van de distilleerderij. Het is een verrijking van de proefervaring, neem dat van me aan.

Het jaarboek bevat compacte (maar gelukkig up-to-date, afgezien van een paar foto’s van distilleerderijen, bv. Benromach op pag 97, maar ik stuurde Ingar al een recente voor editie 2013) informatie over alle distilleerderijen, met een handige kaart op de laatste pagina’s waar je ze ook snel kan terugvinden. Zo zie je ook meteen dat er nog een paar distilleerderijen (Annandale, Barra, Duncan Taylor, Falkirk, Kingbarns en Port Charlotte) in opbouw (of op z’n minst de planning ervan) zijn.

Tussen de pagina’s van de distilleerderijen vind je interviews met managers terwijl aan het einde van het boek een heleboel cijfermateriaal en een oplijsting van de nieuwste releases in 2011 het boek vervolledigen. Voor elk wat wils, dus.

Je kan het boek op www.maltwhiskyyearbook.com bestellen. Verzending incluis ben je nog geen 20 EUR kwijt.

Thank you, Mr Ronde, for sending me a signed copy as requested.

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1099

Boek: Raw Spirit

MediaGeplaatst door Mark Dermul di, september 27, 2011 07:31:44

Tijdens de Tomatin tasting in Gent enkele maanden geleden, kwam mijn boekschrijverij ter sprake. Zoals gekend zijn Niek, Ilse en ikzelf al een jaar lang bezig aan een whiskyboek (waarvan we hopen het in 2012 op de markt te brengen). Research is dus zeer belangrijk en onze bibliotheek is ondertussen al best omvangrijk, alsook onze reisdata (we zijn van plan jaarlijks naar Schotland te blijven trekken).

Een van de gasten op deze tasting (sorry, makker, je naam heb ik niet onthouden) raadde me aan om ‘Raw Spirit: In Search of the Perfect Dram’ van de Schotse auteur Iain Banks (vooral bekend van zijn science fiction literatuur) te lezen. Ik ging op zoek en vond het boek tweedehands. Voor zover mij bekend werd het niet in het Nederlands uitgegeven.

Het moet gezegd, het boek is al een tikkeltje gedateerd (voor het eerst gepubliceerd in november 2003), maar een echte aanrader. Het is een hilarisch reisverslag van Iain, waarbij hij zo goed als alle distilleerderijen bezoekt. Whiskyfeiten worden afgewisseld met grappige anekdotes, pittige dialogen (die me herhaaldelijk hardop deden lachen) en rake commentaren op de oorlog in Irak (die op dat moment in volle zwang was). Het is – zoals u al begrepen heeft – veel meer dan een gewone whiskygids.

Grappig, interessant en informatief, is Raw Spirit een boek dat je moet gelezen hebben. Ik heb er – op een zonnig terrasje in Luxemburg – enorm van genoten.

Uitgeverij Arrow Books – ISBN 978-0-09+-946027-S, nog te verkrijgen via Amazon voor zo goed als niks… Doén!

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1086
Volgende »