WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edinburgh Citytrip 2018 – deel 3 van 3

ReizenGeplaatst door Mark Dermul ma, november 12, 2018 07:23:34

Opstaan, stevig ontbijt, de tram naar Princes Street… het begon al flink te wennen. Maar voor onze laatste dag wilden we wel een beetje de natuur in. En in Edinburgh kan dat zeker!

We wandelden de Royal Mile af naar Holyrood Park (waar niet ver vandaan de nieuwe Holyrood Park Distillery momenteel wordt gebouwd), waarbij we dus ook het nieuwe Schotse parlement passeerden. We liepen door naar Queen’s Drive, wat toegang biedt tot het park.

Het is een behoorlijke klim naar de top die 251 meter hoger ligt. Arthur’s Seat is de naam en het uitzicht is ronduit spectaculair. Je kan zelfs meer dan 60 kilometer ver kijken als het weer meezit. En dat deed het. We zagen Edinburgh (uiteraard), maar ook de Forth Bridge, Portobello Beach, Musselburgh, de Pentland Hills en zelfs het Lomond Hills Regional Park.

Tijdens de wandeling – die duidelijk erg populair is, want je kon bijna over de koppen lopen – passeerden we de ruïne van St Anthony’s Chapel, de Salisbury Crags, Hunter’s Bog, Dunsapie Loch en St Margaret’s Loch.

Ik had hier graag een rambling opgenomen, maar dat liet de wind niet toe. Daarvoor moesten we terug naar beneden.

Terug beneden passeerden we eerst het Palace of Holyrood House, de officiële residentie van de monarch wanneer ze in Schotland is, met vlak daartegenover het nieuwe Schotse parlement, een erg modern gebouw dat in 1999 in gebruik werd genomen.

Maar wij zochten ons heil in een kleine zijstraat – een zogenaamde close – met een leuke whiskygeschiedenis. De White Horse Close is namelijk de plek waar de White Horse Inn gehuisvest was. Deze Inn, ooit nog eigendom van Peter Mackie, werd onsterfelijk gemaakt door in 1891 een blend ernaar te vernoemen. De blend bevat – ook vandaag nog – een flinke scheut Lagavulin.

Nu de rambling was vastgelegd konden we met een gerust hart gaan lunchen, alvorens onze volgende bezoek aan te vatten.

Our Dynamic Earth is een erg interactieve en hypermoderne tentoonstelling – erg geschikt voor kinderen – die ons kennis laat maken met de verschillende geologische en biologische kenmerken van onze wereld. Zeer aanschouwelijk gemaakt door knappe – met special effects gevulde – ruimtes. Aanrader!

Moe maar meer dan voldaan keerden we terug naar het hotel (na nog een laatste erg leuk avondmaal in een Spaanse tapasbar – hey, het kan niet altijd haggis zijn, toch?). We moesten vroeg onder de wol, want daags nadien hadden we een red eye vlucht terug naar de realiteit.

Edinburgh: natuur en cultuur, whisky, shoppen, wine & dine… voor elk wat wils.

Prachtige stad.

(meer foto’s op mijn persoonlijke Facebookpagina!). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4308

Edinburgh Citytrip 2018 – deel 2 van 3

ReizenGeplaatst door Mark Dermul za, november 10, 2018 08:31:11

Na een hartig ontbijt (ja, inclusief witte bonen in tomatensaus, worstjes, ei en spek) sprongen we op de betrouwbare tram (er passeert er eentje om de 7 minuten!) richting centrum, maar maakten een tussenstop. Halverwege de rit ligt immers Murrayfield Stadium en – belangrijker! – de North British Distillery.

Murrayfield is de rugbytempel van de stad, gebouwd in 1925, met een capaciteit van bijna 68.000 zitjes. De nationale rugbyploeg speelt hier haar internationale wedstrijden. Het stadium werd ook gebruikt voor de wereldkampioenschappen rugby in 1991, 1999 en 2007.

Maar ik was meer geïnteresseerd in de graandistilleerderij aan de overkant van de straat: North British! Opgericht in 1885 door Andrew Usher – de ‘vader van de blend’ – is deze distilleerderij vandaag de dag een joint venture tussen Diageo en Edrington en voorziet hij beide bedrijven van graanwhisky voor hun blends.

Helaas is de distilleerderij niet open voor het publiek. En ondanks mijn zeer beleefde verzoek, werd ik de toestemming ontzegd om foto’s te maken. Begrijpelijk, natuurlijk. De geur van de distilleerderij maakte één en ander goed.

We sprongen dan maar terug op de tram richting centrum tot we aan Princes Street Gardens waren. Die tuinen – in het hart van de stad – zijn een verademing. Heerlijke kuieren bij dit mooie weer en ondertussen genieten van Scott Monument, een aantal monumenten en standbeelden.

Het was ook de ideale locatie voor een whisky rambling. Na een heerlijke lunch in La Piazza (Shandwick Place, nog zo’n aanrader) namen we dus bus naar de haven van Leith. Daar ligt immers de Royal Yacht Britannia aangemeerd.

De Britannia werd in 1953 gebouwd en voer de Britse monarch en haar familie verschillende malen de wereld rond. Meer dan 1 miljoen zeemijl (meer dan 2 miljoen kilometer!) heeft het 126 meter lange schip op de teller, alvorens het in 1997 uit de vaart werd genomen en als museum ingericht aan Ocean Terminal.

Een rondleiding met audiogids loodst je langs de luxueuze slaapvertrekken van de koninklijke familie, maar tevens langs de krappe kajuiten van de crew. De Rolce-Royce Phantom V zag er nog verrassend goed uit. Maar de State Dining Room was wel erg indrukwekkend. Hier ontving de Queen staatshoofden als Winston Churchill, Nelson Mandela, Ronald Reagan en Bill Clinton.

De bus zette ons een half uurtje later terug af aan Princes Street, waar we nog een streepje cultuur wilden meepikken. Immers, de National Gallery of Scotland is open tot 19u en volledig gratis te bezoeken. En het mag gezegd, er hangen enkele indrukwekkende doeken van meesters zoals Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Degas, Gaugin, Cézanne en zo voort.

Maar één doek trok mijn speciale aandacht… het verhaalt immers de legende van Dalmore: Koning Alexander III wordt aangevallen door een Royal Stag, maar Mackenzie of Kintail velt het hert met zijn speer en redt het leven van zijn vorst. Uit dankbaarheid mag de Clan Mackenzie van dan af de hertekop als clanembleem gebruiken. We schrijven 1263. Afstammelingen van Mackenzie stichtten in 1867 de Dalmore distilleerderij en de hertekop is nog steeds hun trotse embleem. Het doek ‘The Death of the Stag’ is van de hand van de Amerikaanse schilder Benjamin West en werd in 1786 geschilderd.

De tweede dag werd afgerond met een familietraditie: lekker eten in het Hard Rock Café.

Wordt vervolgd… (meer foto’s op mijn persoonlijke Facebookpagina!). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4306

Edinburgh Citytrip 2018 – deel 1 van 3

ReizenGeplaatst door Mark Dermul do, november 08, 2018 07:19:41

Na een lange werkdag zette ik de computer uit om 17u en haastte me naar huis om zoonlief op te pikken (en de bagage). Dearly Beloved zou ons op Zaventem opwachten. Na een vlekkeloze check-in en een probleemloze vlucht naar het Beloofde Land landden we in Edinburgh rond 22u. We trokken onmiddellijk naar het hotel voor een goeie nachtrust.

Na het ontbijt sprongen we op de tram die ons van de luchthaven naar het centrum zou brengen. Het was lichtjes aan het regenen, maar dat kon ons enthousiasme niet drukken. Een half uur later stonden we op Princes Street en togen we meteen naar de hoofdattractie van de Schotse hoofdstad: Edinburgh Castle.

Dit kasteel is echt de moeite waard om te bezoeken. Het Gravensteen in het kwadraat, zeg maar, met ondermeer het National War Museum, de Royal Apartments, de Stone of Destiny (sinds 1996 terug in Schotland), St Margaret’s Chapel en Mons Meg. De Great Hall is echt indrukwekkend. Om maar te zwijgen van het uitzicht. Het kasteel ligt immers op de schier oninneembare Castle Rock, een vulkanische rots die al sinds 900 v. Chr. wordt bewoond.

De audiogids leidt je langs al deze plekken en je bent al makkelijk een uur zoet, maar zoals gezegd: een must!

Ondertussen was het gestopt met regenen en hadden we – voor de rest van de vakantie overigens – een prachtig zonnetje. Schotland houdt blijkbaar evenveel van ons als wij van Schotland! Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een whisky rambling op te nemen.

Na wat kuieren langs de Royal Mile trokken we naar de Wiski Rooms voor een lichte lunch. Haggis, dat spreekt! Zo werd de innerlijke mens gesterkt voor het tweede bezoek dat we op de planning hadden: de Scotch Whisky Experience.

Ik had ze drie jaar geleden al eens bezocht, maar was aangenaam verrast vast te stellen dat de toer een mooie upgrade gekregen had. Na de korte, maar leuk uitgevoerde rondleiding kregen we de kans een dram te proeven. Het glas kregen we mee als souvenir. Terwijl we van de dram genoten kregen we de gelegenheid om even rond te kijken in één van ’s werelds grootste whiskyverzamelingen. Indrukwekkend!

De Royal Mile – die van het kasteel tot aan het Palace of Holyrood House loopt – is een panoply aan souvenirwinkels, whisky shops, restaurants, pubs en ga zo maar door. We wandelden ze een stukje af om zo via Grassmarket en Candlemaker Row tot op het kerkhof Greyfriars Kirkyard terecht te komen. JK Rowling deed hier duidelijk inspiratie op voor enkele van de personages uit haar Harry Potter reeks. Het kerkhof, dat al meer dan 400 jaar bestaat, was best een beetje griezelig, maar boeiend tegelijkertijd.

En natuurlijk is er de legende van Greyfriars Bobby, de Skyeterriër die 14 jaar lang naast het graf van zijn baasje, politieman John Gray, zou gewaakt hebben. Hij kreeg zelfs zijn standbeeld net buiten de poort van het kerkhof.

Terug richting Royal Mile passeerden we de indrukwekkende St Giles Cathedral en hielden onze obligate rustpauze in Starbucks. Yup, zoonlief was mee en hij is verslingerd aan hun koffie. Cannot blame him.

Dineren deden we in de Deacon Brodie Tavern (aanrader!), genaamd naar een locale politicus die er ’s nachts een dubbelleven op na hield als inbreker. Hij was overigens de inspiratie voor het hoofdpersonage uit The Strange Case of Dr Jeckyll & Mr Hyde (1886) van Schots romanschrijver Robert Louis Stevenson.

Dat was voor ons een mooi bruggetje naar de laatste activiteit van vandaag, de Famous Ghost Tour. Want Edinburgh bevat flink wat griezelige historie met zijn closes en behekste ondergrondse tunnels. Als je niet bang bent in het donker en tegen wat griezelen kan, is dit een leuke uitstap (ook met kinderen).

Het was een deugddoende wandeling terug naar de tramhalte – we passeerden ondertussen nog de Edinburgh Gin Distillery – om moe maar voldaan terug in het hotel aan te komen.

Wordt vervolgd… (meer foto’s op mijn persoonlijke Facebookpagina!).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4304

Trip to Islay – deel 4/4

ReizenGeplaatst door Mark Dermul vr, oktober 06, 2017 07:37:17

Ik moet bekennen dat ik was opgestaan met een zwaar gevoel. Het zou vandaag immers onze laatste dag op Islay zijn. Maar gelukkig stonden er nog een paar leuke dingen op het programma alvorens we rond een uur of drie de ferry terug naar het vasteland zouden nemen.

Maandag 25 september 2017

Het afscheid van het personeel van de Harbour Inn viel ons zwaar. Ook al waren we er maar een paar dagen, hadden we toch met een aantal van de staff (Fiona, Claire, …) een goeie band opgebouwd. We lieten wel een mooi souvenir achter voor de Nederlandstalige bezoekers. Zij kunnen nu in het salon genieten van ons boek Whisky Voor Iedereen.

Gepakt en gezakt trokken lieten we de stad (nou, ja, stadje) Bowmore uit richting noordoosten. Onze eerste bestemming was de meest noordelijk gelegen distilleerderij op Islay: Bunnahabhain! Aangezien we er al om 10u waren, kregen we een exclusieve toer. En de foto- en videografen onder ons waren gelukkig, want er werd ons slechts één restrictie opgelegd: het stillhouse mocht enkel gefotografeerd of gefilmd worden van in het deurgat. Maar dat vonden we absoluut geen probleem.

Het feit dat het weer prachtig was en er amper wind stond, maakte ook dat de baai waarin de distilleerderij gelegen is bijna sprookjesachtig werd. Toegegeven, de distilleerderij doet een beetje aftands aan, maar de whisky die ze maken mag er best wezen. We kregen er maar liefst 8 te proeven, waarvan 2 bottle your own die exclusief op de distilleerderij beschikbaar zijn in flesjes van 200ml.

Op de route van Bunnahabhain naar Port Askaig kwamen we de site tegen waar in 2018 een nieuwe, 9de, distilleerderij actief zal worden: Ardnahoe Distillery. Dit is het geesteskind van Hunter Laing & Co, de onafhankelijke bottelaar die ontstond nadat Fred en Stuart Laing besloten uit elkaar te gaan. Fred bleef Douglas Laing & Co beheren met zijn dochter Cara, Stuart en zijn twee zonen starten Hunter Laing & Co op. Zou het kunnen zijn dat het feit dat Stuart zelf een nieuwe distilleerderij op Islay opstart de reden is dat hij niet langer zijn grond wil verkopen aan Jean en Martine Donnay van het nu gedoemde Gartbreck project? Wie zal het zeggen? Hoe dan ook, de werken voor deze nieuwe distilleerderij waren al flink onderweg. Maar we mochten helaas (maar wel begrijpelijk) de bouwwerf niet op.

De volgende halte – en de laatste van onze Islay avontuur – was er eentje waar ik persoonlijk erg naar had uitgekeken. Caol Ila is immers mijn persoonlijke favoriete Islay malt. Maar helaas… er waren volop werken aan de gang – één van de spirit stills werd vervangen – waardoor er geen rondleidingen mogelijk waren. En dit zal nog het geval zijn tot half oktober. De Master Distiller hoopt dan opnieuw de productie te kunnen opstarten.

Maar de sympathieke verantwoordelijke van het bezoekerscentrum maakte dat dubbel en dik goed met een tasting van enkele heerlijke releases. We proefden er 4 die er echt wel mochten wezen, inclusief de nieuwe Distillery Exclusive die – a first for Caol Ila – gedeeltelijk had gerijpt op rode wijnvaten. Hij was heerlijk en verdween meteen in de handbagage.

Na de obligate foto’s (weliswaar enkel van de buitenkant van de distilleerderij) werd het tijd om Port Askaig op te zoeken voor een lunch in het zonnetje in afwachting van de ferry naar Kennacraig.

Hoe wild de heenvaart was geweest, zo kalm was de terugtocht. De zee was een spiegel. Maar eens we de zonnige beschutting van Islay achter ons lieten en het schip volle zee koos, werden we verrast door een dichte mist. Wat een vreemde en ietwat onaangename ervaring om niet verder dan 50 meter voor je uit te kunnen kijken. En… niets te zien. Alhoewel… Halverwege de tocht werden we aangenaam verrast door een aantal bottlenose dolfijnen die langs het schip gleden in hun typische, elegantie manier. En er zaten echt wel mooie grote beesten bij, hoor.

Bovendien besloot de kapitein dat het moment gekomen was om de Schotse vlag te vervangen die wapperde aan de mast op de voorsteven. Ik vroeg wat er met de oude zou gebeuren en werd die prompt in de handen gestopt. Een leuk souvenir van deze reis!

Anderhalf uur later legde de ferry aan en konden we aan het laatste stuk – zo’n 2,5u rijden – beginnen richting Glasgow. Wat een prachtige route!

Dinsdag 26 september 2017

Dinsdagmiddag zou KLM ons terug naar Schiphol voeren, van waar uit we terug naar ons eigen nest zouden rijden, maar we hadden dus nog een hele voormiddag waarmee we aan de slag konden. En als je in Glasgow bent en de titel Toshan Man draagt, kan je natuurlijk niet anders dan je home away from home te bezoeken. We hadden een privétoer voor de officiële openingsuren geregeld en werden op een erg leuke rondleiding, doorspekt met historische feiten, getrakteerd. En zowel in het warehouse als in het visitor center proefden we nog heel wat lekkers, alvorens met souvenirs de Auchentoshan Distillery wederom te verlaten.

En dan naar de luchthaven voor een korte vlucht naar Schiphol en een lange rit naar huis. En zo kwam onze Trip to Islay ten einde. Maar we zullen ons deze reis nog erg lang heugen en één ding staat al vast: hier komen we zeker nog terug. Wellicht over een jaar of 5…

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om mijn geweldige reisgezellen Niek, Ilse en Dearly Beloved te bedanken, alsook de staff van alle distilleerderijen die ons bezoek zo aangenaam hebben gemaakt.

Voor meer foto’s verwijs ik graag naar mijn persoonlijke FACEBOOK pagina. En vergeet ook zeker niet naar de 4 Ramblings te kijken op YouTube!

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3826

Trip to Islay – deel 3/4

ReizenGeplaatst door Mark Dermul wo, oktober 04, 2017 07:20:32

Vandaag stond het westen van Islay op het programma, beginnend in het noorden en eindigend in het zuiden.

Zondag 24 september 2017

Na het ontbijt (de Eggs Benedict in de Harbour Inn zijn een echte aanrader!) trokken we naar Kilnave, waar een oude begraafplaats opvalt. Ze is bijna even indrukwekkend als die aan het Kildalton Cross en ligt prachtig aan het water.

Nog verder door naar het noorden – Ardnave Point – kan je een mooie wandeling maken en flink wat van het wildlife zien. Het is een actieve boerderij waar de koebeesten vrij rondlopen. Ze zijn het zicht van toeristen duidelijk gewoon. Terwijl we daar rondwandelden begon het plots zachtjes te regenen. Maar het bleef bij slechts wat miezeren en duurde amper een zestal minuten. Waarom vertel ik dit? Omdat dit de enige regen is die we tijdens ons verblijf op Islay mochten meemaken, terwijl de weersverwachting ons vier dagen regen had voorspeld.

Via Loch Gorm trokken we dan naar de kleinste (op dit moment althans) distilleerderij van Islay, opgericht in 2005: Kilchoman. Hier werden we door Nicole hartelijk ontvangen en op een geweldige toer getrakteerd. Opvallend is dat hier alles dicht op elkaar gepakt staat en alles op kleinere schaal is. Behalve dan de passie waarmee de whisky wordt gemaakt. Maar Kilchoman is volop aan het uitbreiden. Op het terrein zijn een nieuwe kiln en stillhouse volop in aanbouw, waardoor ergens in de loop van 2018 de capaciteit zou verdubbelen.

Na de toer lieten we ons een heerlijke lunch welgevallen in het mooi uitgeruste en zeer moderne bezoekerscentrum. Nadien stuurden we onze vierwieler richting Bruichladdich.

We hadden geen toer gereserveerd en bij aankomst bleek de groep eigenlijk al vol te zitten, maar de sympathieke Melanie voegde er onmiddellijk aan toe ‘we’ll make it work!’ en we togen mee op een zeer goed gebrachte rondleiding.

Ook hier mochten we – net als bij Kilchoman – foto’s en filmpjes naar hartenlust maken, wat we dan ook gretig deden. De Ramblings zullen binnenkort online komen.

In het visitor center teruggekeerd werden we getrakteerd op Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore malts. En we maakten van de gelegenheid gebruik om een flesje Port Charlotte van het distillery cask te bottelen.

Van Port Charlotte gesproken… in het gelijknamige dorpje kan je nog enkele restanten vinden van de oude distilleerderij en staan er ook nog warehouses die momenteel door Bruichladdich worden gebruikt. Plannen om een nieuwe distilleerderij op te richten bestaan al veel langer, maar zouden nu toch weer ter tafel liggen.

Dan zetten we koers naar de Rhinns of Islay in het zuiden, waar we enkele pittoreske dorpjes passeerden zoals Portnahaven en Port Wemyss. We genoten van het zonnetje (in T-shirt!) en de rust in de baai, waar ook enkele otters vertoefden. Een prachtig en rustgevend schouwspel, met de vuurtoren op de achtergrond. Echt de moeite om te bezoeken.

Op de terugweg stopten we om in het Hotel Lochindaal te dineren. Helaas geen seafood platter, want die moest blijkbaar 24u op voorhand besteld worden en dat hadden we over het hoofd gezien. Dat neemt niet weg dat we heerlijk gegeten hebben. De Sticky Toffee Pudding was alleszins het beste dessert dat ik op Islay naar binnen speelde.

En in het donker terug naar Bowmore rijden was niet alleen een avontuur, maar ook erg mooi omdat het water van het Loch Indaal zo glad als een spiegel lag, waardoor de verlichting van de dorpjes langs het water mooi weerspiegelde.

En dan trokken we naar bed, want morgen zou het weer vroeg dag worden en bovendien een lange dag. Nog een paar bezoekjes af te leggen om dan in de namiddag de ferry terug naar het vasteland te nemen.

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3824

Trip to Islay – deel 2/4

ReizenGeplaatst door Mark Dermul ma, oktober 02, 2017 07:36:16

Ik werd een uur voor de wekker wakker. Niet van mijn gewoonte. Misschien was het omdat mijn brein me vertelde dat vandaag een geweldige dag zou worden. We gingen immers het Kildalton Trio bezoeken. Je zou voor minder een uur vroeger opstaan.

Zaterdag 23 september 2017

Na een stevig ontbijt voerde onze vierwieler ons vlotjes naar de historische site van het Kildalton Cross. Het stamt uit de 8e eeuw en is één van de best bewaarde Keltische kruis uit die periode. Het is te vinden op de begraafplaats bij de Kildalton Church op het noordoostelijke deel van Islay, zo'n kwartiertje verder rijden dan Ardbeg. Wel erg fotogeniek, hoor. Het feit dat we in de omringende bossen tevens een hertenkoppel met jongen ontdekten, maakte het erg speciaal.

Om 11u stipt vertrok onze eerste toer van vandaag: Laphroaig! En het moet gezegd, de toer was echt goed. Natuurlijk heb je – als je eerder al een distilleerderij bezocht hebt – heel veel dingen al gehoord, maar toch heeft elke distilleerderij toch zo’n zijn eigenheid en zit het plezier er net in van kleine nuances te ontdekken. Het feit dat we bovendien volop mochten fotograferen en filmen waar en wanneer we maar wilden, kon op veel bijval rekenen. En uiteraard mocht ook de obligate foto aan het warehouse met de benaming van de distilleerderij niet ontbreken!

En Laphroaig lag in een betrekkelijk rustige baai, wat niet gezegd kan worden van de volgende in de rij die we bezochten: Lagavulin! De strakke wind maakte het erg moeilijk om een goeie foto te maken van de buitenkant. De binnenkant… tja, daar mag je geen camera bovenhalen. We lieten ons dan maar onderuitzakken in de lounge waar we enkele lekkere drams konden proeven, zoals de Distillers Edition, de Jazz edition, the Feis Ile en de Distillery Only. Lekker spul, maar dat wist u ongetwijfeld al.

Ondertussen begonnen we toch een hongertje te krijgen, maar we wisten dat bij de buur die we nu zouden gaan bezoeken een lekkere lunch konden nuttigen. Ardbeg is veruit de meest commerciële distilleerderij op het eiland. Zeer clean (for lack of a better word) en duidelijk op whiskytoeristen afgestemd. Een prachtig aangelegd binnenplein geeft je ook meteen de indruk dat het een zeer moderne en grote distilleerderij is. Terwijl dat ze toch niet echt de grootste is. Da’s een knap staaltje trompe l’oeil. Maar we aten heerlijk en dronken daarbij ook nog eens zowel de Kelpie als de nieuwe An Oa.

We verlieten Ardbeg in zuidelijke richting om even halt te houden bij Port Ellen. Van de distilleerderij schiet niet veel meer over, maar achter de oude warehouses staat wel een reusachtige fabriek: Port Ellen Maltings. Helaas niet toegankelijk voor het publiek. Maar de warehouses waren duidelijk afgesloten en beveiligd met de modernste technieken, dus vermoeden we dat er nog best wat vaatjes ter plekke liggen. En een foto aan de witte muur met het bekende opschrift is natuurlijk een must.

Om de dag af te sluiten wilden we het American Monument op The Mull of Oa bezoeken. Onderweg, nog steeds in Port Ellen, hielden we echter eerst een korte pauze in de (weliswaar verlaten, maar speciaal voor ons open gelaten) bar The Green Man on Islay. Bedankt, Michiel en Mireille voor jullie gastvrijheid en de lekkere flesjes die jullie voor ons hadden klaargezet.

Terwijl we genoten van een heerlijke dram, begon de wind wel erg hard op te steken. Een storm was op komst, zoveel was zeker. Maar dat kon ons er toch niet van weerhouden om het American Monument te bereiken, weliswaar volledig uitgewaaid. Het stormde zelfs in die mate dat het eigenlijk een beetje gevaarlijk werd. Dus bleven we niet te lang hangen en zochten snel terug de veiligheid van onze auto op, die ons terug naar de Harbour Inn in Bowmore zou brengen.

Onderweg maakte we nog slechts één tussenstop, namelijk in Gartbreck. Maar van het gedoemde project van Jean en Martine Donnay was geen spoor meer te vinden. Voor wie niet op de hoogte is: het echtpaar, bekend van de Glann ar Mor distilleerderij in Frankrijk had vergevorderde plannen om aan Loch Indaal te Gartbreck (zo’n 3 kilometer ten zuiden van Bowmore) een artisanale distilleerderij te bouwen, maar de eigenaar van de grond – Hunter Laing & Co – is niet (langer) bereid de grond te verkopen.

Tegen de tijd dat we Bowmore bereikten, was de storm grotendeels gaan liggen. Dat deden wij ondertussen ook, want voor zondag stond er weer heel wat op het programma.

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3822

Trip to Islay – deel 1/4

ReizenGeplaatst door Mark Dermul za, september 30, 2017 09:11:02

Eind september was het eindelijk zover. Niek en Ilse zouden Sofie en mezelf vergezellen voor een 6-daagse trip naar Islay, het mythische whiskyeiland aan de westkust van Schotland. Een droom die in vervulling gaat, laat ik daar alvast mee beginnen. En het was erg de moeite.

De komende vier dagen zal ik u trakteren op een reisverslagje dat u (wellicht) zal doen watertanden van goesting. Het wordt een week die wij ons alvast nog erg lang zullen heugen.

Donderdag 21 september 2017

Naar Islay op vakantie gaan is één ding. Er geraken is wel wat anders. Wij vlogen met KLM vanuit Schiphol op Glasgow om daags nadien vanuit Kennacraig de ferry te nemen.

Maar onze eerste avond brachten we dus door in Glasgow. En we hadden honger. En zin in een lekkere whisky. Dus namen we een taxi naar de bekende whiskypub The Bon Accord. Paul trakteerde ons op een heerlijk diner, terwijl wij ons tegoed deden aan enkele heerlijke whisky’s.

Ons aperitief was een heerlijke Tullibardine 24 Year Old 1993 van North Star Spirits, speciaal gebotteld voor The Bon Accord. Na het maal trakteerden we onszelf op drie legendarische drams: Ardbeg 30 Year Old, Brora 35 Year Old gebotteld in 2013 en Port Ellen 8th Release 29 Year Old 1978. Needless to say dat we nadien zalig geslapen hebben…

Vrijdag 22 september 2017

Na een vroeg ontbijt stond er een flinke rit van meer dan twee uur voor de boeg om Kennacraig te bereiken. De rit bracht ons eerst naar het noorden om dan via Inveraray terug af te zakken. Een deel van de rit passeerde langs de erg mooie Trossachs via Loch Lomond, maar vooral het stuk tussen Auchindrain en Tarbert was absoluut adembenemend.

Dat kon van de overtocht niet gezegd worden. De zee was betrekkelijk woelig, het schip deinde flink op en neer. Maar dat kon ons niet deren, want na een dik uur verscheen Islay al aan de horizon. Na een eerste mislukte approach van de ferry in Port Askaig, moest de kapitein het schip laten keren om nog eens te proberen. Zo’n half uurtje tijdsverlies enerzijds, maar anderzijds met een leuke bonus, want zo kregen we een prachtig zicht op Caol Ila, dat twee inhammen noorderlijker van Port Askaig ligt.

Eens ontscheept trapten we onze huurwagen op zijn staart, want we wilden niet al te veel te laat komen op onze eerste (en enige) afspraak: Bowmore Distillery. En hoewel de ontvangst heel hartelijk was en de tour erg informatief, was ik toch een tikkeltje teleurgesteld dat ik geen video-opnamen mocht maken. Ik moest het bijgevolg stellen met enkel foto’s.

Gezien het late uur hadden we ook niet echt de mogelijkheid om lang te blijven plakken in het visitor center, maar we kregen onze drams wel mee in sample flesjes, samen met een uitnodiging om elke dag dat we op Islay verbleven langs te komen naar de bar. Nou, da’s mooi.

Na de toer trokken we er nog even op uit om Bowmore zelf te ontdekken – iets waarvoor een halfuurtje ruimschoots voldoende is. Laten we eerlijk zijn, het is een klein dorpje. De ronde kerk was helaas reeds dicht, maar het haventje lag er wonderschoon bij. Het was wel de ideale plek om wat foto’s van de bekende warehouses te maken met de typische tekst op de kalkwitte muur.

Na onze deugddoende wandeling meldden we ons aan in de Harbour Inn, het hotel (ondertussen in handen van Bowmore) dat onze thuis zou worden voor de komende dagen.

Moe maar voldaan kropen we onder de wol met een hoofd vol mooie herinneringen en nog mooiere plannen voor de komende dagen.

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3820

City trip Edinburgh: zondag

ReizenGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 06, 2015 06:02:57

Onze laatste dag in Edinburgh was er maar een halve, want om 15u zou ons vliegtuig ons terug richting Brussel voeren. We besloten de voormiddag te gebruiken voor een bezoek aan de Ocean Terminal in het noorden van de stad, waar de Royal Yacht Britannia aangemeerd ligt.Dit schip werd in 1953 te water gelaten en heeft meer dan 1 miljoen mijlen gevaren met leden van de Koninklijke familie aan boord. In 1997 werd het uit de vaart gehaald en in Edinburgh opengesteld voor het grote publiek. Een 90 minuten durende toer (op jezelf, met een audioguide) leek ons niet het meest spannende wat we konden doen, maar we waren aangenaam verrast. Dit schip is echt de moeite om te zien.


Er was een bijzonder groot verschil tussen de voorsteven, waar de crew in eerder bekrompen omstandigheden moest leven; en de achtersteven, waar de ruime vertrekken voor de Royals waren ingericht.Daarna nog een lichte lunch in de Loch Fyne Fishmongers Deli om nadien met de bus terug te keren naar de luchthaven waar onze vlucht met een half uur vertraging naar Brussel vertrok. Dearly Beloved stond ons op te wachten in het station en met veel enthousiasme werd de rit huiswaarts ingezet. Maar een lange avond werd het niet…Ik durf te besluiten dat Edinburgh één van de topbestemmingen is voor een leuke city trip. Dichtbij, heel veel zaken zijn op wandelafstand, het openbaar vervoer is zeer efficiënt en betaalbaar (en free WIFI op alle trams en bussen!), het aantal gratis te bezoeken monumenten is niet op twee handen te tellen en de rest is prima betaalbaar, kindvriendelijke stad, whisky bij de vleet (maar niet om te kopen, want de prijzen zijn belachelijk hoog) en gezellige pubs. What’s not to like?


May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3088

City trip Edinburgh: zaterdag

ReizenGeplaatst door Mark Dermul ma, oktober 05, 2015 07:47:48

We werden gewekt door de zonnestralen die door het raam naar binnenvielen. Heerlijk! Natuurlijk weer voordat de wekker afliep, maar dat vonden Amber en ik geen probleem. Dochterlief sprong onder de douche, terwijl vader de planning erbij haalde. Het zou opnieuw – hoe kan het ook anders – een goed gevulde dag worden.

De bus (met gratis WIFI, overigens) bracht ons in minder dan een half uur naar het Holyrood Palace, het officiële paleis van de Britse vorst in de Schotse hoofdstad. Daar begonnen we aan een heerlijke (maar zware!) klim van 251 meter naar Arthur’s Seat op de top. Wat een spectaculair uitzicht! Het was de klim van meer dan een uur meer dan waard.

De afdaling ging iets vlotter, waarna we de bus naar Edinburgh Castle namen om de Scotch Whisky Experience te bezoeken. Ik wist natuurlijk op voorhand dat ik er niets nieuws zou leren, maar de rondleiding (à la pretpark in een karretje in de vorm van een whiskyvat) was zeer modern en aanschouwelijk. Na tien minuten werden we dan naar een proeflokaal geleid waar we een korte powerpoint kregen met wat uitleg over de verschillende regio’s. We mochten dan een whisky kiezen en het glas kregen we er als souvenir bij (Amber kreeg de Black Bull blend, terwijl ik de Laphroaig 10 aan de lippen zette). Wat mij vooral interesseerde was de whiskyverzameling die er tentoongesteld staat. Meer dan 3400 flessen, wat het de grootste verzameling ter wereld maakt. Die vijftien minuten waren te kort om ze allemaal te bekijken, dus namen we foto’s in Japanse stijl.

Aansluitend genoten we van een heerlijke lunch in het aanpalende restaurant met de toepasselijke naam Amber. Dochterlief genoot van een visschotel, terwijl ik me aan de haggis tegoed deed, met een heerlijke Talisker Skye er naast. Het dessert was er te veel aan, maar de koffie was heerlijk.

Terug buiten, waar de lucht ondertussen grijs begon te worden, bezochten we eerst Saint Giles Cathedral, alvorens af te zakken naar de Old Town, waar we via de Princes Street Gardens het bekende Scott Monument bezochten. Niet minder dan 287 trappen brachten ons helemaal naar de top, vanwaar we wederom een geweldig uitzicht hadden. Ik kan u verzekeren dat je dit best niet doet als je hoogtevrees hebt, want de top is echt bijzonder smal!

Eens we terug beneden waren, was het maar een kleine moeite om even de (gratis toegankelijke) Scottish National Gallery te bezoeken. Meesters als Rubens en Van Rijn kan je hier bewonderen, alsook enkele prachtige landschappen van Schotse schilders. Maar het moet gezegd: we waren beiden te moe van de recente klim (we stonden letterlijk op onze benen te trillen), dat we hier niet lang zijn blijven rondhangen.

We kwamen tot rust in de bijzonder oude Greyfriars Kirkyard, een kerkhof waar we zerken vonden van nobelen die in de 17e en 18e eeuw overleden waren. En ook het graf van Bobby, de bekende hond, liepen we niet voorbij.

Vlakbij het kerkhof vind je de geweldige Grassmarket, een plein dat omzoomd wordt door pubs en restaurants. Aangezien het nog te vroeg was om te dineren, besloten we in Maggie Dickson’s Whisky & Ale House te verpozen (en naar de tweede helft van Manchester City tegen Westham te kijken, waar we Kevin de Bruyne zagen scoren) met een IPA en Coal Ila 12. Dochterlief hield het (uiteraard) bij frisdrank.

We planden ons avondmaal te nuttigen in de bijzonder gezellige pub The Last Drop, maar werden aan de deur tegengehouden. ‘ID please,’ sprak de buitenwipper. Blijkbaar is het een 17-jarige, ondanks het feit dat ze vergezeld wordt door haar vader, niet toegelaten nog na 20u een pub binnen te stappen, tenzij ze er komt om te eten en na de maaltijd onmiddellijk de zaak verlaat. Nou, laat dan maar zitten. We zoeken elders ons heil. Die man deed natuurlijk gewoon zijn job. Eén blik om Amber zei genoeg: ‘Terug naar het Hard Rock Café’!

Met heerlijke ribbetjes, kip en harde muziek sloten we onze tweede dag af.

(wordt vervolgd…) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3087

City trip Edinburgh: vrijdag

ReizenGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 04, 2015 08:54:53

Mijn dochter Amber wordt binnenkort 18. Aangezien haar zus, die vorig jaar 18 werd, een city trip als geschenk kreeg (we trokken een lang weekend naar Parijs), was het voor de jongere zus natuurlijk geen verrassing meer, maar ze mocht wel zelf de bestemming kiezen. ‘Ik twijfel tussen Praag en Edinburgh, papa,’ liet ze zich ontvallen. ‘Maar schat toch,’ was mijn snelle antwoord, ‘Praag is acht uur rijden, maar Edinburgh is nog geen twee uur vliegen!’. ‘Doe dan maar Edinburgh, papa’ en de reis was al geboekt voordat haar worden koud waren.

We arriveerden op donderdagavond, betrekkelijk laat, en trokken meteen naar het hotel waar we onze eerste dag planden alvorens naar dromenland te vertrekken. De wekker op vrijdagmorgen zou ons om 7u wekken, maar enthousiast als we waren, zaten we toen al aan het ontbijt.

Het bijzonder efficiënte openbare vervoer bracht ons in minder dan 25 minuten naar het centrum. We wandelden door de Princes Street Gardens, met prachtig zicht op het Edinburgh Castle dat boven de stad uittorent, om zo het National Museum of Scotland te bereiken.

Dit museum is gratis toegankelijk en echt een aanrader voor zowel jong als oud. Een zeer interactieve tentoonstelling in een prachtige setting. Het uitzicht over de stad vanop het dakterras was adembenemend, ook als was de lucht op dat moment nog grijs.

Vanaf het museum wandelden we de Royal Mile af naar het Scottish Parliament. Grappig genoeg was er net een demonstratie aan de gang van voorstanders van de onafhankelijkheid van Schotland. Dat neemt niet weg dat we probleemloos het parlement konden bezoeken (en een whisky rambling opnemen in de tuin). Wat een schitterende gebouw. Zeer modern en voorzien van alle snufjes. De dakconstructie is zelfdragend, zodat er geen pilaren in het halfrond het zicht belemmeren. Gratis te bezoeken, trouwens.

Na ons bezoek genoten we van een zonnige wandeling langs de Royal Mile, waar we de Whiski Bar & Rastaurant binnensprongen voor de lunch – en de Glengoyne 15 Year Old, want die stond in de aanbieding als Malt of the Moment. Lekker haggis gegeten! En dan het hoogtepunt van de dag: Edinburgh Castle. We hadden geluk dat het niet razend druk was en konden bijgevolg lang genieten van de verschillende uitzichten. Het kasteel op zich loont ook echt de moeite – opnieuw is er ook aan de kids gedacht. Je kan hier echt een leuke familie uitstap van maken.

Aangezien we nog een beetje tijd over hadden voor onze volgende afspraak, doken we een typische Schotse pub in. The World’s End had een mooie whiskykaart (ik dronk een Innis & Gunn biertje met een Macallan Gold er naast). Daarna doken we ondergronds voor een ‘griezelig’ bezoek aan de Real Mary King’s Close – een wandeling onder de Royal Mile waar tot 200 jaar geleden nog heel wat gezinnen leefden, die getroffen werden door armoede en de pest. Van zo’n leuke wandeling krijg je natuurlijk honger. Het was leuk om de stad ook bij valavond te zien, waarbij alle monumenten (en dat zijn er wel wat) mooi verlicht zijn. Tot slot namen we ons avondmaal in het Hard Rock Café – een familietraditie.

Na de onion rings en burgers en de aanschaf van de obligate T-shirt keerden we bijzonder moe, maar nog meer voldaan, terug naar ons hotel waar we als een blok in slaap vielen.

(wordt vervolgd…) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3086

Reisverslag Glasgow (deel 4 van 4)

ReizenGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 21, 2014 18:18:06

Zondag namen we uitgebreid de tijd om te ontbijten. Immers, we hadden pas een vlucht om 16u en konden het rustig aan doen vandaag. Op het programma: bezoek aan Auchentoshan. Wat? Terug naar de distilleerderij? Yep. We hadden nog plannen.

De vrijdag was immers zo hectisch verlopen dat we onze aankopen niet meer konden doen. Ook onze fles Auchentoshan 1957 hadden we op de distilleerderij achtergelaten met de bedoeling ze vandaag pas op te pikken. Bovendien hadden we onze flesjes van het Bottle Your Own programma nog niet kunnen afvullen.

Bij aankomst werden we door Anabelle, Mahj en Darran flink in de watten gelegd.

Mahj: ‘Would you like some coffee or tea?’
Mark: ‘Is that a trick question? I thought this was a whisky distillery?’

Algemene hilariteit, maar desalniettemin hielden we het bij een glas water. We hadden immers nog werk – werk dat het proeven van whisky behelsde.

We kregen vrij gebruik van de bar (niet van de flessen, van de locatie!) om een aantal Whisky Ramblings in te blikken. Daar waren we toch al een uurtje of twee mee zoet. Eerst aan de beurt was de Auchentoshan 38 Year Old 1975, een release voor het duty free segment. De fles kostte maar liefst 600 pond, maar gek genoeg zag ik ze later – in de duty free shop van de Glasgow Airport – voor 850 pond! Crazy. Maar wel geweldig lekker.

Daarna was het de beurt aan de Toshan Cum Laude: de geweldige Auchentoshan 50 Year Old 1957, die ik samen met Niek aanschafte. Het flesje staat momenteel ocharme 5.000 pond geprijsd. Toegegeven, we konden een heuse korting negotiëren. Maar toch. Bij het proeven van dit spul gaan mijn sokken twee keer op en neer (en niet alleen mijn sokken). Hoe dan ook, er staat u binnenkort een mooie video te wachten, dus.

De laatste video maakten we trouwens buiten, vlak voor Warehouse No 3, in een heerlijk Glasgow’s wolkbreukje dat snel weer wegtrok. Ah, de authenticiteit. Het ging immers om een nieuw vaatje dat net in het Bottle Your Own programma is opgenomen. Maar binnen filmen mocht niet. Begrijpelijk. We zijn zeer blij met het resultaat. Wij hopen van u hetzelfde.

Eens we daarmee klaar waren, deden we onze laatste inkopen (de buit was best indrukwekkend) en lieten ons dan per taxi naar het hotel brengen, waar we onze laatste lunch nuttigden alvorens het luchtruim richting Amsterdam te kiezen. Na een twee uur durende rit ploften we moe, maar meer dan voldaan, in ons eigen bedje. Het was alvast weer een weekendje om niet licht te vergeten.

Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn reisgezellen Niek & Ilse van harte te bedanken voor alweer een onvergetelijke uitstap, maar vooral mijn lieve schat Sofie die zich mijn whiskygrillen steeds laat welgevallen en als een rots in de branding achter mijn passie staat. Zonder haar was ik nooit de Toshan Man kunnen worden. I love you, sweetie!

(voor meer foto's, bezoek mijn Facebook-pagina!) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2438

Reisverslag Glasgow (deel 3 van 4)

ReizenGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 21, 2014 07:31:54

Niek en Ilse zijn zeer bedreven in het uitstippelen van stadswandelingen (of uitgebreide reizen, for that matter), het zijn echte globetrotters. Dus lieten Sofie en ik ons maar wat graag door hen leiden doorheen onze ontdekkingstocht van Glasgow. Maar first things first, natuurlijk. Ontbijt! En daar hoort in Schotland natuurlijk haggis bij. Breakfast for champions!

Na een eerste korte stop bij Scotch Whisky Auctions, waar we enkele spullen dropten voor upcoming auctions, namen we de taxi naar George Square en de City Chambers. Via Ingram Street vervolgden we onze weg naar de Provand’s Lordship om dan in noordelijke richting de prachtige kathedraal en bijhorende Necropolis te bezoeken, één van Europa’s belangrijkste begraafplaatsen.

Van al dat fraais krijgt een mens honger. We wilden dan ook de gelegenheid niet links laten liggen om een lekkere (en echte) burger te eten in het zeer recent geopende Hard Rock Café op Buchanan Street, in het commerciële hart van de stad. Na onze hartige lunch deden we ons tegoed aan die leuke HRC collectibles en T-shirts alvorens onze weg verder te zetten.

Via Trongate bereikten we de Tolbooth Tower en Mercat Cross, waarna we in de botanische tuin van het People’s Palace even tot rust konden komen. Struinend door de Winter Garden zochten we de River Clyde die we dan stroomafwaarts volgden tot we terug in het hartje van de stad waren.

Wie Glasgow zegt, zegt pubs. Whiskypubs om precies te zijn. En we wilden de belangrijkste zeker niet missen. Onze eerste halte (kwestie van te aperitieven) was The Pot Still in Hope Street, vlakbij het Centraal Station. Klein, maar uiterst gezellig. De barvrouw moest een ladder gebruiken om onze keuze van het schap te halen. Terwijl Niek zich een Clynelish 14 Year Old liet welgevallen, probeerde ik de nieuwe Tomatin Cu Bocan. De dames hielden het bij wijn en fris.

Tegen dat we de pub verlieten was de stad al in duisternis gehuld. Langs Bath Street kwamen we aan in de befaamde brasserie The Bon Accord, waar we hadden afgesproken met Schotse vrienden. Daar nuttigden we een heerlijke 2-gangen menu (steak and kidney pie gevolgd door een chocolate tart) voor ocharme 6 pond!

Ik maakte ook kennis met de sympathieke eigenaar Paul, die dacht de Toshan Man de loef af te steken door de wedden dat hij mij een fles kon voorzetten die ik nog niet had. Hij kwam op de proppen met de oude 18 Year Old in het dumpy flesje, dat ik niet alleen dubbel heb in de verzameling, maar bovendien al geschonken had op een Toshan Tasting. Goedlachs nam de genereuze kerel me mee naar de bar en schonk me de 32-jarige sherrygerijpte Auchentoshan in uit 1973. Die fles heb ik niet dubbel (is dus nog dicht) en ik was dus maar wat blij dat hij mij een mooie dram uitschonk van die fles.

Wanneer rond 21u het live-bandje begon te spelen, hielden wij het voor bekeken (ze klonken echt niet goed!) en zakte af naar Argyll Street. Immers, hier is een kleine, maar zeer goede whiskybar te vinden die naar de naam The Ben Nevis luistert. Vreemd genoeg staat er echter geen enkele Ben Nevis op het schap. Maar zeker voldoende andere flessen om uit te kiezen.

Mijn goede vriend Andrew Nicholson (beter bekend van whiskyblender.com) en zijn hoogzwangere vrouw Emma (spraakwaterval if ever there was one) stonden er op om ons te trakteren op een slaapmutsje. Het werden er meerdere.

Het was een mooie afsluiter van een geweldige dag. Denk ik – ik kan me het laatste deel niet echt meer herinneren. As it should be.

De volgende ochtend – onze laatste dag – stond er nog een leuke activiteit op het programma. Maar daarover meer in de laatste blogpost.

(voor meer foto's, bezoek mijn Facebook-pagina!) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2437

Reisverslag Glasgow (deel 2 van 4)

ReizenGeplaatst door Mark Dermul do, februari 20, 2014 17:28:48

Terwijl we onderweg waren van Auchentoshan naar het Artisan restaurant, kreeg Rachel Barrie helaas telefoon van de school van haar jongste zoon. ‘Kleine ziek, kan je hem oppikken?’. De teleurstelling was groot, langs beide kanten. En dus verliet zij ons vroegtijdig en zaten we enkel met Jeremy Stephens opgescheept tijdens de lunch. Jeremy is de voormalige Head Distiller van Auchentoshan, maar promoveerde enkel jaren geleden tot Process & Spirits Quality Manager van de groep Morrison-Bowmore Distillers. Rachel Barrie is de factor zijn baas, maar hij is in de wolken met haar. Ze leert hem al de kneepjes van het vak. En hij is leergierig.

Na een rit van pakweg 30 minuten arriveerden we bij het Artisan restaurant voor de lunch. De chef, mijn goede vriend Derek Mather, maakte van de gelegenheid gebruik om ons een nieuwe schotel voor te stellen: Octomore Beef with an Auchentoshan Gravy. Het behoeft geen betoog dat dit lekker was. Het vlees smolt op de tong. Daarbij passeerden nog enkele drams de revue: Auchentoshan 22 Year Old 1990 for Artisan (een unieke Star Wars gelabelde fles – ja, Derek is ook fan), de Ardbeg Serendipity (die een beetje teleurstelde) en een Auchentoshan 15 Year Old 1997 Old Malt Cask (van de nieuwe Hunter Laing & Co).

Het dessert was ook niet van de poes. Een sorbet van vanille-ijs met Balvenie 30 Year Old! Smullen geblazen, dat kan ik u wel vertellen. Er staan letterlijk honderden flessen whisky in het restaurant van Derek. Slechts 8 of 9 distilleerderijen zijn niet vertegenwoordigd op de schappen. Dat is best indrukwekkend. Ook Jeremy had nog niet gehoord van Artisan, maar beloofde zeker terug te keren met wat mensen van Auchentoshan, iets waar Derek en Fiona zeker oren naar hadden.

Jeremy was zo vriendelijk om ons met de Auchentoshan Van af te zetten op onze volgende afspraak in hartje Glasgow: Douglas Laing & Co. Dit familiebedrijf is immers één van de belangrijke spelers op de markt van de Onafhankelijke Bottelaars en Fred was aangenaam verrast met de uitnodiging tot een interview voor ons whiskyboek. Dus mochten we het hoofdkwartier bezoeken. We werden er opgewacht door de enige Vlaming die het gezicht van een whiskybedrijf in Scotland is: Jan Beckers.

Jan ontving ons in de heuse Tasting Room om het hoogste verdiep van het prachtige Victoriaanse gebouw waarin de kantoren van Douglas Laing zijn ondergebracht. Fred kon helaas niet aanwezig zijn, maar had het interview schriftelijk voorbereid. Jan zou ons entertainen en wat heerlijke drams voorzetten. Jan bleek niet alleen een geweldige gastheer (die wel héél genereus schonk), maar ook een begenadigd verteller. Zo verhaalde hij hoe hij bij Douglas Laing terecht is gekomen en wat zijn taak precies is (the best job in the world, dus), maar hij schudde ook heel wat leuke anekdotes uit zijn mouw. Sommige daarvan zijn helaas niet voor publicatie vatbaar. Of ik zou u moeten doden.

Groot was onze verwondering, maar tevens onze blijdschap, als na een halfuurtje plots op de deur wordt geklopt en niemand minder dan Fred zelve even gedag komt zeggen. Hij is een kleine, maar zeer kranige 60-plusser die barst van de vitaliteit en mischief. Wat een geweldige vent! Met de interviews op zak en een grommende maag, besloten we dat Jan genoeg van zijn vrijdagavond had opgeofferd en gingen we op zoek naar een leuk restaurantje. Na het late diner waren we allemaal zo uitgeput, dat we besloten onder de wol te kruipen. Morgen zou het opnieuw een lange dag worden. Immers, we wilden Glasgow ontdekken. Maar dat leest u dan weer in de volgende blogpost.

(voor meer foto's, bezoek mijn Facebook-pagina!) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2436

Reisverslag Glasgow (deel 1 van 4)

ReizenGeplaatst door Mark Dermul do, februari 20, 2014 07:26:11

Het was al weer veel te lang geleden (van juni 2011) dat ik in Schotland geweest was, dus ik keek enorm uit naar het Valentijnsweekend waarin ik met Dearly Beloved zou afzakken naar Glasgow. De reden was drievoudig. Eén: gezellig weekend met het vrouwtje en ons bevriende whiskykoppel Niek & Ilse in Glasgow. Twee: een aantal interviews inblikken met mensen uit de whiskyindustrie. Drie: een speciale fles oppikken bij mijn favoriete distilleerderij.

We zullen de incheckprocedure in Amsterdam, bij KLM, kort omschrijven. Horrible! De elektronische check-in deed het niet, dus moesten we naar de balie. Daar werkte het systeem ook al niet en diende de betrekkelijk onvriendelijke en ongeïnteresseerde dame alles met de hand in te voeren. We kregen nog een aparte rekening gepresenteerd voor de bagage die we dan aan een andere balie moesten betalen omdat ook onze credit card niet kon gelezen worden op haar terminal. Het enige voordeel was dat we niet lang hoefden te wachten om in te schepen, nagenoeg iedereen was al aan boord. Enfin, snel vergeten en overschakelen op leuke herinneringen. En die zijn legio!

Na een zorgeloze en korte vlucht, konden we onze bagage meteen in de kamers zetten en een taxi richting Clydebank nemen. De staff van Auchentoshan stond ons al op te wachten. We kregen een heuse behind-the-scenes rondleiding door de Distillery Manager zelve, Alistair McDonald, die instructie gekregen had (naar eigen zeggen) om ons als VIP te beschouwen. Ah, de kracht van de Toshan Man.

En geloof het of niet, we kregen toch nog een paar plekjes te zien die we eerder niet waren tegengekomen. Maar meer kan ik er niet over zeggen. Of ik zou u moeten doden…

Tijdens de rondleiding schonk Wendy, de verantwoordelijke van het visitor center, een Three Wood en een 21 Year Old. Lekker! Maar we kregen ze niet voor niks! We moesten er voor werken. Nou, ja, werken. Ik kreeg de eer om een zak gist toe te voegen aan de washback. Alistair zag dat het goed was. ‘Mooie spreiding, Mark’, knipoogde hij. We maakten nog een praatje met de medewerkers (Colin bij de mash tun, Danny bij de stills). En ondertussen bleef Ilse maar foto’s maken.

Aangekomen in Warehouse No 3 kregen we de mogelijkheid om te proeven van de twee Bottle Your Own vaten die er liggen te rijpen. Een 17-jarige uit 1996 en 12-jarige uit 2001. Ze zijn beiden geweldig! We beloofden nadien zelf nog flesjes af te vullen, maar daar hadden we nu niet meteen de tijd voor, want onze hooggeëerde gasten waren aangekomen: Jeremy Stephens en zijn chef, de illustere Master Blender van MBD: Rachel Barrie.

Voor Niek en Ilse was het een blij weerzien, voor Sofie en mezelf was het een eerste kennismaking. Wat een toffe madam! Maar de tijd was beperkt. We waren hier tenslotte om een interview af te nemen voor het whiskyboek waar we nu al drie jaar aan werken. Het interview met Rachel overtrof alle verwachtingen. We mochten het bovendien op video registreren en duurde maar liefst 26 minuten. En geloof me, Rachel heeft zeer interessante dingen te zeggen. Maar wat precies houden we natuurlijk nog even geheim.

Nadat de plichtplegingen voorbij waren kwamen Rachel en Jeremy aandraven met een doosje, dat de originele reden was om af te zakken naar Glasgow. In de doos, zeer veilig verpakt, zat fles 100 van de 171 van de Auchentoshan 50 Year Old 1957! Yep, Niek en ik hebben samen deze fles aangeschaft. En over iets meer dan een jaartje zal ik Niek’s deel helemaal terugbetaald hebben en is de fles officieel de hoofdvogel van de Toshan Man Collection. Bedankt, Niek!

We hadden graag nog veel langer in de Blender’s Room blijven hangen, natuurlijk, maar de klok tikte onverbiddelijk door en het was hoog tijd om af te zakken naar Wishaw voor een heerlijke whiskylunch in het Artisan Restaurant van Derek Mather. Een geweldig adresje, ook al ligt het zo’n 30 minuten buiten de stad. Aanrader! Maar daarover meer in het tweede deel van dit reisverslag.

(voor meer foto's, bezoek mijn Facebook-pagina!) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2435

Springbank Whisky School

ReizenGeplaatst door Mark Dermul do, november 14, 2013 17:42:15
Onze vrienden van Maltlovers hebben onlangs deelgenomen aan de Springbank Whisky School. Hun verhaal is geweldig en daarom zijn we blij dat Jeroen Van Dijck ons toestemming verleende om zijn verhaal hieronder uit de doeken te doen. Het is immers een unieke belevenis die we u niet wilden onthouden. Bedankt, Jeroen, om je avonturen met ons te delen.

Terug naar school

De Springbank Whisky School is een 5-daagse cursus waarin je alle stappen van het productieproces van single malt whisky doorloopt. Van mouten tot bottelen: alle stappen worden bij Springbank op de distilleerderij zelf uitgevoerd. Bovendien maken ze drie verschillende single malts in het verre Campbeltown: ongeturfde Hazelburn, lichte geturfde Sprinbank en flink geturfde Longrow. Tijdens deze vijfdaagse zouden 6 studenten de knepen van het vak leren: Sergio uit Spanje, Adolf uit Duitsland, Morten uit Denemarken, Cameron uit de States en twee Belgen, Ben en Jeroen. Ze verblijven in het Feorlin Guesthouse bij Angela en Callum, op twee minuten wandelen van de distilleerderij.Niet voor broekventjes

Dat wordt op de eerste dag al duidelijk. Na een korte veiligheidsronde door levende legende Frank McHardy, moeten we meteen aan de slag. Zo’n 6 ton gerst moet door middel van shiels en kruiwagens op de moutvloer uitgespreid worden, om nadien in een gat in de vloer te verdwijnen om via transportband naar de kiln getransporteerd te worden om te drogen. Wij stadsjongens voelen het na 1,5u hard labeur als flink in onze ruggen en armen. En wij dachten dat we hier op vakantie waren!Na de thee worden we in duo’s opgedeeld. Ben en ik moeten de berg mout in de kiln mooi uitspreiden. Weinig licht en redelijk heet en nog meer met de schup aan de slag. Daarna mogen we verkassen naar het warehouse. Er is namelijk een batch van 28 lekkende vaten gevonden, die allemaal moeten verwijderd worden uit het warehouse. Dat klinkt makkelijker dan het is, want ze zitten verspreid over het warehouse, tussen de andere vaten, soms drie hoog. De grote moeilijkheid is de andere vaten nadien terug op hun plaats te krijgen met de bung hole naar boven. De vaste crew lukt het steevast, maar voor mij is het een hogere vorm van magie, want ik slaag er nooit in.Bijles

Alle studenten zijn bekaf op hun eerste avond en de meesten kruipen meteen onder de wol. De Belgen besluiten nog een stapje in de wereld te gaan zetten en passeren terug langs de distilleerderij waar de nachtploeg al aan de slag is. Het wordt een weeklange traditie. We mogen nog even een handje toesteken bij het mashen en krijgen tekst en uitleg. Voordat we het goed beseffen draait elk bezoek uit op een goede 45 minuten bijles. Daarna zakken we af naar het Ardshiel Hotel, waar we nog enkele drams nuttigen.Marketing is slecht


De volgende dag is het opnieuw hard labeur. Zo’n 13.000 liter spirit moet afgevuld worden in iets meer dan 60 vaten, alvorens deze te slapen gelegd kunnen worden voor hun rijping van 10 jaar of meer. Volle vaten rollen is opnieuw een heuse klus. Ondanks de bescheiden temperatuur werken we al snel in T-shirt. Daarna mogen we nog een uurtje meehelpen in de bottelarij, waar we voor Cadenhead meehelpen met het afvullen van flesjes Caperdonich 1977. Daarna komt de eerste echt les, gegeven door niemand minder dan Frank McHardy.

We krijgen allemaal de kans om heel wat vragen te stellen over de werking van een distilleerderij en Frank gaat hier gretig op in. En hoewel hij het proces van zijn magische mantel ontdoet (hoewel de marketingjongens de doelgroep hiervan maar al te graag trachten te doordringen), laat hij duidelijk verstaan dat de stillman en maltman wel degelijk alles stap voor stap perfect uitvoeren tot in het laatste details en niets het aan toeval overlaten. Enkel zo kunnen zij hun beoogde product maken.Een moeilijke dag (en nacht)

De vierde dag zou de moeilijkste blijken. Na het uitspreiden van zes ton mout uit de steeping bins op de moutvloer, mochten een deel van de moutvloer geledigd worden in de kiln. Daarna bottelden we een Highland Park 25 Year Old voor Cadenhead. In de namiddag nam Frank ons mee op stap doorheen Campbeltown, waarbij we de oude gebouwen van de distilleerderij bezochten, alsook Glen Scotia en Glengyle Distillery – Frank’s eigen geesteskind. Hij is bijzonder trots op deze in 2004 heropende distilleerderij. Ze is maar een paar maanden per jaar operationeel. In 2014 verschijnt de langverwachte eerste release van Kilkerran 10 Year Old, iets om naar uit te kijken. We eindigen met een privé-tasting in het warehouse waar we meteen naar de betere vaten worden geleid. We proeven er maar liefst acht, op vatsterkte natuurlijk, en gaan met een grote glimlach weer naar huis. Aangezien het tevens onze laatste avond in Campbeltown is zakken we af naar de Feathers Inn, waar een live-bandje speelt. Luid gezang, gek gedans, veel bier en whisky, kortom een geweldige afsluiter van de week.Vrijdag leggen we ons examen af. Iedereen slaagt met onderscheiding. Dit wordt gevolgd door een lunch met de directie van de distilleerderij, waarna we onze diploma’s in ontvangst mogen nemen, samen met een gepersonaliseerde fles Springbank. Ben en ik hadden zelf nog een leeg vat op de kop getikt dat een bier brouwende vriend thuis wil gebruiken om zijn brouwsel op te laten rijpen.Helden

Met het lege vat op de achterbank, een 25-tal flessen en een zak vol vuile kleren in de koffer, verlaten we Campbeltown. Wat een avontuur. Dit vergeten we nooit. We hebben onze helden in levende lijve mogen ontmoeten, zij aan zij met hen mogen werken en kunnen daardoor het eindproduct des te meer begrijpen en appreciëren. Het is het resultaat van hard werken door goeie mensen, die hun werk met veel toewijding en trots uitvoeren. Elke keer dat we een Springbank aan de lippen zetten, zullen we aan hen terugdenken, zo ver weg in Kintyre. En de whisky zal hierdoor des te beter smaken.

Jeroen Van Dyck (vergezeld van goede vriend Ben Floren)

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2250

Whivie On the Road – Super Premium Rare Addendum

ReizenGeplaatst door Mark Dermul do, juni 23, 2011 18:19:01

Tijdens onze uitstap hebben we heel wat interessante mensen leren kennen. Je weet nooit wat zo’n ontmoeting kan teweeg brengen. Iemand kent iemand anders, die dan weer iemand kent die iets speciaals kan laten proeven. En zo kom je af en toe een juweeltje tegen.

Zo hadden wij het geluk via-via-via-via-via-via iemand te ontmoeten (ja, het was een serieuze omweg en zij wil absoluut anoniem blijven, dus vraag er niet naar – our lips are sealed, hebben we haar plechtig beloofd), die ons kennis kon laten maken twee zeer speciale flessen. Op het moment dat we deze drams voorgeschoteld kregen wisten we wel dat we iets speciaals aan de lippen mochten zetten, maar het is pas achteraf dat we ons ten volle hebben gerealiseerd dat dit twee superdrams waren.

Glen Garioch 1958 46 Year Old, OB, 43%, 336 bottles

De eerste fles die Madame X op tafel toverde was een Glen Garioch van 46 jaar oud, gedistilleerd in 1958 en gebotteld in 2004. Het is meteen een nieuw record. Dit is de oudste whisky die ik al ooit proefde (vanuit het standpunt ‘distillatiejaar’). Een fles zet je al snel zo’n 1.500 EUR achteruit.

Ik krijg op de neus een romige toffee-bom van heerlijke tropische vruchten (voornamelijk perzik en abrikoos) en donker fruit (rozijnen) op een kruidig bedje van eucalyptus en een heel zacht spoortje turf, zoals het oude Glen Garioch betaamt. Dit keert allemaal terug in de pittige smaak, overgoten door een flinke dosis zoete vanille en okkernoten. Een beetje eik naar het einde toe. Maar het geheel is best levendig en draagt zijn jaren waardig. Het eikenhout is lief geweest. De afdronk is pittig op vanille met zachte, zoete turf. Wonderlijke malt.

Over de verpakking kunnen we nog zeggen dat ze ontworpen werd door het gerenommeerde, in Glasgow gevestigde, designbureau Breeze Creative, dat voor het ontwerp in 2007 een zilveren medaille won op de Scottish Design Awards. Morrison-Bowmore werkt overigens regelmatig samen met dit bedrijf. Zo stond dit bedrijf ook aan de wieg van de rebranding van de hele Bowmore-range in 2008 en kreeg het in 2009 de gouden medaille voor het strakke nieuwe design van de Auchentoshan-flessen.

Enfin, genoeg over deze malt waar we even stil van werden. Want de apotheose zat er nog aan te komen. Een prachtige zwarte doos kwam op tafel. Met de nodige bombarie werd ons level of anticipation opgedreven naar ongekende hoogte. Bij het openen van de doos en de eerste aanblik op de fles – nee, decanter! – uitten Niek, Ilse en ik dezelfde kreet uit: ‘Ooooh!’. Nuff said.

Bowmore 1965 Premier Range 42 Year Old, 43,6%, OB for World of Whiskies, 57 bottles

Op zo’n 114 kilometer ten westen van waar we ons momenteel bevinden, bij Madame X thuis in Glasgow, ligt de oudste distilleerderij van Islay, i.e. Bowmore. De prachtige decanter die voor ons op tafel prijkt is van de hand van Craig Mackinlay van Breeze Creative, die daarvoor in 2009 een bronzen medaille in de wacht sleepte. De fles, die vreemd genoeg heel wat lucht laat bij de whisky, heeft een massief bronzen stop en zegel en komt in een prachtige, zwarte lederen box met suède binnenwerk.

Er bestaan slechts 57 flessen van deze 42-jarige whisky, die exclusief voor World of Whiskies gebotteld werden en – geloof het of niet – enkel via de shop in Terminal 5 van Heathrow worden aangeboden… voor de luttele som van £6.000. Dit betekent een dubbel record voor ons. Het is de meest gelimiteerde whisky die we al ooit proefden en met zo’n prijskaartje verpulverd hij het vorige record, dat zo’n 15 minuten geleden was gevestigd. Wat een avond!

Volgens Madame X is het de eerste Bowmore sinds de jaren ’80 die bestaat uit een groot deel single malt op bourbonvaten met een klein percentage uit oloroso sherryvaten. Hij heeft alvast een prachtige donkere honingkleur.

De neus barst na 42 jaar van de vruchten. Mango, lychees en appelsienenmarmelade overgoten met pure chocolade - een dessert dat ik later die avond zou nuttigen op restaurant, als (compleet onnozel en ontoereikend) eerbetoon aan deze prachtige whisky. Maar ook een aantal florale elementen. Het geheel is overgoten met een subtiele rokerigheid die je van Bowmore verwacht. Ik moet even gaan zitten.

Op smaak wordt de superneus heerlijk verder gezet. Zijdezacht! Exotisch fruit in perfecte harmonie met zacht brandende eik. Het blijft lang stil terwijl het glas de ronde doet. Je kan een speld horen vallen, terwijl de finish langzaam als een statig luxe cruiseschip langs glijdt. Ik sta met open mond vanop de kade te kijken. Perfecte whisky (dus nog een record, want deze krijgt in mijn kleine, persoonlijke boekje de hoogste score die ik al aan een whisky gaf).

Het hoeft geen betoog dat deze avond nog lang in ons geheugen gegrift zal staan. Het was een zeldzaam genoegen om zulke wondermooie drams te proeven.

Thank you, Madame X, for this unique opportunity to taste these rare, super premium, exquisite whiskies.

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post983

Whivie On the Road – Deel 3 van 3 – Santo Christos

ReizenGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 22, 2011 18:29:34

Wat moet je doen als je vast zit op een luchthaven in de wetenschap dat je nog een paar uur te doden hebt, omdat je vlucht ellenlang vertraging opgelopen heeft? Hmmm… iets eten en drinken… check! Boekje lezen… check! Vervelen… check! Uiltje knappen… check! Maar de tijd kruipt voorbij. Wacht eens even… we zitten toch terug in Terminal 5 van London Heathrow?! Dus… hier is een World of Whiskies!

Helaas was de ontvangst van vrijdag ons niet echt bevallen. We werden, om het zacht uit te drukken, eerder koel ontvangen. Als het vandaag van hetzelfde laken een pak zou worden, zou ook dit een kort bezoekje zijn. Maar… dat was buiten de waard gerekend. Mijn vriend Christos stond vandaag achter de bar!

Ik leerde Christos kennen dankzij Bert Bruyneel. De Malt Maniac bracht me in maart twee flessen Auchentoshan 1999 Wine Cask Matured mee, die exclusief via World of Whiskies wordt verkocht (en ondertussen nagenoeg uitverkocht is). Sindsdien hebben we elkaar een paar keer ‘gesproken’ via Facebook en wisselen we soms whiskyweetjes uit (hij houdt me voornamelijk op de hoogte van nieuwe releases voor WoW). Ik had hem beloofd dat ik eens langs zou lopen en kon die belofte nu inlossen.

Christos weet hoe hij zijn klanten moet aanpakken. In het anderhalf uur dat we bij hem doorbrachten, zagen we hem regelmatig een fles aan de man of vrouw brengen met de nodige flair en kennis van zaken. Hij weet goed waar hij mee bezig is. Maar tussen het bedienen van de klanten door trakteerde hij ons op een heuse tasting.

We openden de debatten met deze Highland Park 1998. Het was een fles die ik in het vizier had voor mijn whiskygabber Imanuel uit Nederland, maar in alle eerlijkheid stelde hij wat teleur. De ‘gewone’ 12 Year Old is beter. Dus liet ik ‘m staan (sorry, Imanuel, maar hier zou ik je geen plezier mee gedaan hebben).

De Hammerhead 1989 is een Tsjechische whisky, maar komt duidelijk uit een likeurenfabriek. Interessant, maar niet meer dan dat.

De Ardmore 25, daarentegen was weergaloos lekker. Voor een goeie £100. Ja, die bekoorde met zijn zacht rokerige karakter.

Dit was een vreemde eend in de bijt: een fruitige Speysider gerijpt op een geturfd vat. Maar lekker, lekker, lekker! De moeite om eens te proberen.

De Bunnahabhain Cruach-Mhona (dat laaste is Keltisch voor 'de turfstapel') was flink geturfd zoals de naam al deed vermoeden. Ik ben persoonlijk niet zo'n liefhebber van Bunna, maar deze kon mij zeer bekoren.

Dalmore 1981 niet meer in stock, maar nu wel de Dalmore 1979, die wellicht nog beter is. En hoewel hij pas aan het eind geserveerd werd, kwam hij heel mooi tot zijn recht. Super fruitig. Geweldige dram, zonder meer.

Christos laat zich ontvallen ‘someone is going to be very jealous, for he did not get this kind of treatment’, daarmee doelend op onze gewaardeerde college BB, waarop ik antwoord dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Bert had nog wat wraak van me tegoed. Dit kon dienen. Omwille van deze hartelijke ontvangst, doopten we sympathieke Kretenzer ‘Santo Christos’. De volgende keer dat we via Heathrow’s Terminal 5 passeren, zullen we hem zeker opnieuw opzoeken.

Graag bezorgen we jullie bij deze – in alfabetische volgorde (wie het lijstje bestudeert zal misschien snappen waarom) – een overzichtje van alle whisky’s die we geproefd hebben tijdens dit uitstapje van Whivie (dus van vrijdag 17 juni tot en met zondag 19 juni 2011).

 1. Ardbeg Alligator
 2. Ardmore 25 Year Old
 3. Auchentoshan New Make
 4. Auchentoshan 1974 Cask # 5613 sample
 5. Auchentoshan 1974 Niek’s Experiment
 6. Auchentoshan 1975 Cask # 3497 sample
 7. Auchentoshan 1975 Toshan Man Experiment
 8. Auchentoshan 1988 16 Year Old Bourbon Barrel 4445 for Belgium
 9. Auchentoshan 1996 14 Year Old Bottle Your Own
 10. Auchentoshan Valinch
 11. Balvenie 17 Year Old Peated Cask
 12. Bowmore Premiere Range 1965 42 Year Old
 13. Bunnahabhain Cruach-Mhona
 14. Bushmills Black Bush
 15. Dalmore 1981
 16. Glenfiddich 12 Year Old
 17. Glen Garioch 1958 46 Year Old
 18. Glengoyne 10 Year Old
 19. Glengoyne 17 Year Old
 20. Glengoyne 21 Year Old
 21. Glengoyne 12 Year Old Cask Strength
 22. Glenmorangie Original
 23. HammerHead Czech Whisky
 24. Highland Park 1998 Travel Retail
 25. Johnnie Walker Red Label
 26. Macallan 10 Year Old
 27. Old Pulteney WK209 Good Hope
 28. Smokehead Extra Rare
 29. Speyburn Bradan Orach

Heeft u ze gezien? De twee speciallekes? En ik heb het niet over die prachtige Auchentoshan…

Voor wie niet weet waarover ik het heb volgt morgen nog een klein addendummeke!

 • Reacties(2)//blog.whivie.be/#post982

Whivie On the Road – Deel 2 van 3 - London

ReizenGeplaatst door Mark Dermul di, juni 21, 2011 18:44:37

Whivie On the Road – Deel 2 van 3 - London

Nadat we onze koffers hadden ingecheckt (de mijn woog maar liefst 13 kilogram meer dan bij vertrek vanuit Brussel, na het bezoek aan Glengoyne & Auchentoshan) stapten we aan boord van de British Airways vlucht die ons van Glasgow naar London zou brengen. Afgezien van een bezoek aan deze levendige stad, wilden we ook twee bekende whisky shops gaan bezoeken.

Gelukkig hadden we mooi weer (met slechts af en toe een korte bui), waardoor het aangenaam wandelen was langs de Thames en de brede straten van deze metropool. Via Covent Garden naar het Savoy Hotel (niet om er te logeren, godbetert, maar omdat het een locatie is die veel gebruikt wordt in films – en Niek is al even zot van films als van whisky), langs Trafalgar naar Leicester Square, van Picadilly Circus tot aan het British Museum vlakbij Oxford Street. Achter de hoek, op 3 Bloomsbury Street ligt ons eerste doelwit: Royal Mile Whiskies.

De betrekkelijk kleine, maar uiterst goed gevulde shop, wordt bemand door twee liefhebbers die ons graag te woord staan en kennis laten maken met het gamma. Dat is enorm. De schappen zitten van de vloer tot aan het plafond nokvol met het gouden goedje. Alle regio’s zijn vertegenwoordigd, maar ook Japan, Australië, USA, Ierland, Zweden en zelfs België zijn vertegenwoordigd. Als we hem vertellen een Belgian Owl op vatsterkte van 74,1% te hebben geproefd krijgen we toch een sceptische blik te verwerken. Enfin. We kunnen helaas geen aankopen doen, want onze bagage is al ingechecked. Bijgevolg – maar dat is een conclusie die ik trek, die volkomen fout kan zijn – wordt ons geen proevertje aangeboden. Nu ik er over nadenk… ik heb niemand zien proeven.

De Underground, in combinatie met stukjes te voet langs enkele mooie monumenten in de Engelse hoofdstad, bracht ons snel naar de waterkant nabij London Bridge. We passeerden onder meer de historische pub The Anchor, waar de eindscene uit Mission Impossible werd gefilmd. Niek kon zelfs de exacte plaats aanduiden waar het tafeltje stond waaraan Tom Cruise en Ving Rhames zaten en hun dialoog afstaken.

Achter de pub ligt een groot complex met de ronkende naam Vinopolis. Het herbergt een aantal commerciële zaken, die de fijnere dingen des levens aanbieden zoals champagne, wijn en – u hoort ons al komen – whisky. Vinopolis biedt namelijk onderdak aan The Whisky Exchange, de bekende shop van Sukhinder Singh.

Hoewel deze shop groter is dan die van Royal Mile Whiskies, was ik toch verrast. Ik had ze mij in alle eerlijkheid nog groter voorgesteld. Maar het aanbod was alleszins van de bovenste plank. Ook hier worden de whisky’s per regio voorgesteld en krijgen de andere landen een aparte kast. De exclusieve flessen, waaronder de Highland Park 50 Year Old, de White, Black en Gold Bowmore en de Auchentoshan 1957, staan veilig achter kogelwerend glas. OK… ‘kogelwerend’ is overdreven.

The Whisky Exchange werd onlangs ook uitgeroepen tot Ardbeg Embassy, waardoor leden van het Ardbeg Committee gratis een dram mogen proeven van deze Ileach distilleerderij. Dat lieten wij ons geen tweede keer zeggen. Er waren verschillende Ardbegs in de aanbieding, maar de keuze was snel gemaakt. In het midden van de shop stond namelijk een fles van 4,5 liter van de gloednieuwe Ardbeg Alligator te blinken. Uitschenken, die handel!

We liepen nog even langs Buckingham Palace, alvorens de metro richting Heathrow te nemen, in afwachting van onze vlucht naar Brussel. Maar eens aangekomen bleek de vlucht meer dan twee uur vertraging te hebben opgelopen… Wat beter om ons avontuur te eindigen waar het begonnen was? Wie weet zouden we nu wel een hartelijk onthaal krijgen bij World of Whiskies…

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post981

Whivie On the Road – Deel 1 van 3 - Glasgow

ReizenGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 20, 2011 17:55:21

Afgelopen weekend hebben Ilse, Niek en Mark het kanaal nog een keertje overgestoken voor een kort bezoekje aan Glasgow (en Londen). Op het programma stonden twee distilleerderijbezoeken ter voorbereiding van de laatste fase van het whiskyboek waaraan we nu al een klein jaar werken. We zitten in de laatste rechte lijn.

U mag in de komende weken een heel uitgebreid verslag (mét leuke videos) verwachten, maar we wilden u nu toch al een soort preview geven (check ook Facebook voor meer foto’s).

Ons avontuur begon vrijdag op de Londense luchthaven van Heathrow, waar we een tussenlanding dienden te maken en even konden verpozen alvorens onze aansluitingsvlucht te nemen. Onmiddellijk begaven we ons naar World of Whiskies in Terminal 5, waar we deze tijd nuttig besteedden aan enkele drams. De ontvangst was helaas eerder koel te noemen (mijn makker Christos had vrijaf, zijn vervanger had het woord enthusiasme nog niet gehoord).

Op de vlucht van Heathrow naar Glasgow moesten we ons tevreden stellen met een JW Red Label. Beggars can’t be choosers.

Zaterdagmorgen arriveerden we veel te vroeg op de Glengoyne Distillery, maar maakten van die tijd gebruik om de omgeving te verkennen. Eens het visitor center opende, werden we door een bijzonder sympathieke Melanie op sleeptouw genomen voor een leuke privé-tasting tour, waarbij vier mooie whisky’s de revue passeerden..

Na een hartige lunch in de Beech Tree Inn langs de West Highland Trail, namen we de scenic route langs Loch Lomond, waar we even stopten om wat plaatjes te schieten. We kregen van de taxichauffeur – met een geweldig gevoel voor humor – een heuse geschiedenisles. Hij zette ons daarna netjes af aan de Auchentoshan Distillery, waar ons een bijzonder warm welkom wachtte. Het begon al bij de portier bij het oprijden van het parkeerterrein: ‘Ah, Mr Dermul, they are expecting you!

Daar begon het serieuze werk. Na het vooraf regelen van al de aankopen (omdat we uit ervaring weten dat het visitor center al uren dicht zal zijn voordat wij de keet sluiten) nam voormalig Head Distiller en nu Senior Blender voor de hele Morrison-Bowmore groep, Jeremy Stephens, ons mee voor een korte toer die we voor jullie op video vastgelegd hebben (nog even geduld!). In het warehouse konden we voor de twee keer uit hetzelfde vat een fles bottelen (da’s leuk om te vergelijken, aangezien we nu 9 maand verder zijn en het vat bijna leeg is). Het betreft nu dus een Auchentoshan 1996 14 Year Old Bourbon Cask. En wat een geweldig vat, inderdaad!

Tot slot trokken we ons daarna opnieuw terug naar het heilige der heiligen: de Blender’s Room, waar ons een heuse tasting te wachten stond van enkele fantastische cask samples, alsook de nieuwe Valinch. Er werd ook heus geëxperimenteerd met samples uit 1974 en 1975 – met hilarische gevolgen, mag ik wel zeggen – maar daarvoor moet u nog even op de video wachten. Het wordt alvast de moeite, zoveel is zeker!

Gewapend met enkele mooie geschenken, new make en een massa andere samples, honderden foto’s en ontelbare mooie herinneringen zette Jeremy ons terug af aan het hotel vlakbij Glasgow Airport. Het zou een korte nacht worden, want we hadden de 7h30 vlucht naar London geboekt. Maar dat is voor morgen…

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post980

Whiskyweekend Den Haag - deel 3/3

ReizenGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 10, 2011 18:21:00

In de leeszaal achterin de bar van het Carlton Ambassador hotel in Den Haag, vind je een hele resem whiskyboeken. Zo kon ik eens gezellig bladeren door 'The Legend of Laphroaig' van Marcel van Gils en Hans Offringa, grote ogen opzetten als ik Geert Bero's Ardbeg collectie zag in het boek 'Ardbeg, a peaty provenance' en tot slot wegdromen naar het Land van de Rijzende Zon met Ulf Buxrud's boek 'Japanese whisky: facts, figures and taste'.

En terwijl mijn vrouwtje zich nog een laatste glas rode wijn liet inschenken, liet ik mij een Laphroaig Triple Wood serveren als slaapmutsje. Wat een heerlijke Laphroaig!

Ik hoef u niet te vertellen dat we nadien beiden als een blok in slaap vielen.

De volgende ochtend, alvorens terug te keren naar Gentbrugge, maakten we nog een tussenstop in Kijkduin, een slaperig kustdorpje bezuiden Den Haag. Daar genoten we van een stevige strandwandeling in de felle wind.

Nadien nog twee uurtjes achter het stuur om dan de kids in de armen te sluiten en het vrouwtje nog eens van harte te bedanken voor een onvergetelijk whisky weekend in Den Haag.

Dank u, Zoet!

 • Reacties(2)//blog.whivie.be/#post785
Volgende »