WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Torabhaig Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, november 15, 2017 07:33:37

Torabhaig Distillery

Teangue Sleat
Isle of Skye IV44 8RE

Scotland
+44 1471 833337
http://www.torabhaig.com/

Noble

De Torabhaig Distillery was de grote droom van Sir Iain Noble, de oprichter van Noble Grossart, Schotlands eerste handelsbank. In 1972 ging hij van zijn pensioen genieten op het eiland Skye, waar hij een groot stuk land kocht dat voorheen eigendom was van Lord Macdonald. Dat hij zelf een begenadigd whiskyliefhebber was, bewees hij door in 1976 de onafhankelijke bottelaar Pràban na Linne op te richten. Onder dit label worden de malt Poit Dhubh en de blends Te Bheag en Mac Na Mara gebotteld.

Noble had jarenlang het plan opgevat om een 19de-eeuwse boerderij om te vormen tot een distilleerderij en kreeg hiervoor zelfs al in 2002 de nodige vergunningen. Maar de uitvoering bleef op zich wachten. In 2010 overleed hij, toen de onderhandelingen met Mossburn Distillers (onderdeel van het Nederlandse Marussia Beverages BV) nog maar net waren gestart. Nu, zeven jaren na zijn dood, gaat de droom van Noble in vervulling. De boerderij werd volledig gerenoveerd tussen 2013 en 2016 en sinds januari 2017 is de distilleerderij operationeel.

Groots

Torabhaig ziet het groots. Ze gaan immers uit van een capaciteit van jaarproductie van 500.000 liter. De mout is afkomstig van Simpson’s. Na 90 uur fermentatie in de 8 washbacks van Douglas Fir gaat de vloeistof naar de stoomverwarmde ketels.

Ze gebruiken 2 stills met een capaciteit van 8000 liter (wash still) en 5000 liter (spirit still). Alle productie is vooralsnog voorzien om gebotteld te worden als single malt. Het rijpen gebeurd voor 90% in gepelletiseerde magazijnen en 10% in een klassiek dunnage warehouse.

Het water voor hun productie betrekt Torabhaig van twee stromen, de Allt Gleann Thorabhaig en de Allt Breacach.

Range

Aangezien de distilleerderij nog maar sinds januari 2017 operationeel is, wordt het nog minstens tot 2020 wachten alvorens we de eerste whisky van deze distilleerderij zullen kunnen proeven, hoewel de eigenaars wellicht langer zullen willen wachten.

Het plan is alvast om een typische Island whisky te maken, vergelijkbaar met Talisker – die nu de titel van enige distilleerderij op Skye verliest – wat betekent dat hij licht geturfd (50ppm) zal zijn, maar vooral erg fruitig. In de zomer van 2017 ging het visitor center open, inclusief shop en café.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3867

Westland Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 12, 2017 07:18:38

Westland Distillery

2931 1st Avenue South
Seattle, WA 98134
USA+1 206 767 7250

info@westlanddistillery.com

www.westlanddistillery.com

Kraanfabriek

Matt Hofmann startte zijn Westland Distillery in een kleine loods in South Park in Seattle, Washington in 2010 met enkele high school friends. De output was toen zo’n 5 barrels per week. Maar de toen 25-jarige Matt was erg ambitieus. Hij gaf zijn technische studies op en veranderde het geweer van schouder. De Amerikaan behaalde zijn diploma aan de befaamde Scotland at Heriot-Watt University.

Vandaag de dag zit de hypermoderne distilleerderij in een 96-jaar oude, prachtig gerestaureerde kraanfabriek. Seattle, en bij uitbreiding de staat Washington, ligt aan de westkust van de Verenigde Staten, vandaar de naam Westland. De output is nu zo’n 5 barrels per dag.

Belgische gist

Je zou het bijna vergeten, maar Westland produceert uitsluitend single malt whiskey. Er zijn momenteel geen plannen om met andere granen aan de slag te gaan. De mash bill bestaat uit niet minder dan 5 verschillende gerstesoorten, met lokaal verbouwde bleke gerst als belangrijkste. De andere vier zijn Munich, extra special, pale chocolate en brown malt.

En een leuke weetje is ook dat ze gebruik maken van Belgische brouwersgist voor de fermentatie. Dit levert volgens de master distiller extra aroma’s en smaken op. Hoewel een groot deel van de vaten in het warehouse on site rijpt, ligt het overgrote deel buiten de stad in Hoquiam, aan de kust. Voldoende warehouseruimte was hierin zeker niet de enige factor. Ook het iets zachter klimaat aan de kust werd in overweging genomen.

De distilleerderij is open voor het publiek, behalve op maandag en zondag. Een bezoek, dat zo’n 45min duurt, kost je 10 dollar en eindigt in de Cantilever Room, waar ook geproefd kan worden, al of niet met een snack.

Range

Hun core range bestaat uit de American Oak, Sherry Wood en Peated en die zijn sinds 2016 ook bij ons verkrijgbaar. Daarnaast lanceerde Westland ook nog heel wat single casks en enkele special releases die luisteren naar ronkende namen zoals Deacon Seat, First Peated, Peat Week, Garryana, Seasonal en Aprils Fools.

En uiteraard kan je, als je een bezoek brengt aan de distilleerderij, ook je eigen zogenaamde Hand-fill fles scoren. Alle standaard whisky's worden momenteel gebotteld op 92 Proof (oftwel 46%).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3721

Woodford Reserve Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul di, juli 04, 2017 12:44:15

Woodford Reserve Distillery

7855 McCracken Pike
Versailles, KY 40383-978
USA

Tel +1-859.879.1812
https://www.woodfordreserve.com

Historische Plek

Al in 1812 begon Elijah Pepper whiskey te stoken op de plek waar vandaag de dag de Woodford Reserve Distillery te vinden is. We zitten in het hart van Bourbon Country, namelijk Versailles, Kentucky. Het was ook op deze plek dat de sour mash voor het eerst werd geïntroduceerd, een praktijk die nu de standaard geworden is voor de productie van bourbon. De distilleerderij is eigendom van Brown-Forman en produceert haar whiskey door middel van enerzijds pot stills bij Woodford Reserve en anderzijds column stills bij Shively, een andere distilleerderij in Kentucky.

Voorheen was de distilleerderij bekend als de Old Oscar Pepper Distillery, later hernoemd naar Labrot & Graham Distillery (wat je nu nog steeds op de fles nog kan terugvinden), toen ze in 1878 werd verkocht aan Leopold Labrot en James Graham. Labrot & Graham runde de distilleerderij tot 1941 en verkocht ze dan aan de huidige eigenaars Brown-Forman.

De distilleerderij, die in 1838 werd gebouwd, werd in 1995 opgenomen in het National Register of Historic Places en kreeg in 2000 de titel National Historic Landmark. Ze produceerde onafgebroken (met uitzondering van de Drooglegging) tot 1968. In 1971 verkocht Brown-Forman de zwijgende distilleerderij, maar kocht alles terug in 1993 en herlanceerde het merk Woodford Reserve in 1996, nadat de distilleerderij volledig werd opgeknapt.

Kentucky Derby

De distilleerderij beschikt over koperen pot stills, een 500 voet lange barrel-run die gebruikt maakt van de zwaartekracht en houten washbacks (die ze in de States fermenters noemen), gemaakt uit cipressenhout van meer dan 100 jaar oud.

Het bezoekercentrum annex restaurant – Glenn’s Creek Café – is 7 dagen op 7 open. De distilleerderij maakt deel uit van het bekende American Whiskey Trail en het Kentucky Bourbon Trail. Bovendien is hun Woodford Reserve de officiële bourbon van de bekende paardenrace Kentucky Derby, waar een mint julep cocktail van 1.000 dollar wordt geschonken aan de jet set (voor de gewone sterveling wordt ook een betaalbare mint julep gemaakt met Old Forrester).

Range

De Woodford Reserve Distiller’s Select is het vlaggenschip en ook de fles die bij ons te vinden is. Master Distiller Chris Morris heeft echter recentelijk de range uitgebreid met de Double Oaked Bourbon in 2012 en enkele releases in de Master’s Collection – cask finishes op Pinot Noir, Chardonnay en meest recent op cognacvaten. In 2015 introduceerde hij de Woodford Reserve Rye.

Tot slot is er nog de Distillery Series, maar die kan je enkel ter plekke aanschaffen. Daar kan je trouwens ook de andere flessen kopen, zelfs voorzien van gepersonaliseerde labels. De standaardfles die bij ons te koop is, is een zachte en zeer toegankelijke Kentucky Straight Bourbon.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3713

Glen Flager Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, juni 17, 2017 08:33:52

Glen Flager Distillery

Tower Road, Moffat

Airdrie, Lanarkshire M6 8PL

Scotland

Gesloten sinds 1986

Moffat

Het verhaal van Glen Flagler Distillery is een beetje verwarrend. Eigenlijk moet ik al beginnen met de melding dat Glen Flagler geen distilleerderij was (maar we kozen toch voor die titel, omdat het de bekendste is – lees verder en u zal begrijpen wat we bedoelen). Het begon allemaal in 1964 toen Inver House Distillers op het Moffat industrieterrein in Airdrie (een goeie 20 kilometer ten oosten van Glasgow) een oude papiermolen ombouwde tot graandistilleerderij. Die kreeg de naam Garnheath Distillery mee. De productie begon in februari 1965. Om de verwarring nog groter te maken wordt soms ook van de Moffat Distillery gesproken. Ze beschikte ook over de Wanderhaufen System Maltings, de grootste in Europa op dat ogenblik.

Zoals bij een aantal andere graandistilleerderijen al gebeurde, installeerde Inver House ook pot stills op de Moffat (of is het Garnheath) distilleerderij om maar liefst drie types single malt te produceren. Alle productie was bestemd voor de blends. Maar lang heeft de distilleerderij niet bestaan. In 1986 ging ze definitief dicht en twee jaar later werd ze ontmanteld. Het enige wat nog overblijft zijn de warehouses en een kantoor. In dat kantoor is vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van Inver House Distillers ondergebracht.

1 Grain en 3 Malts

Naast de graanwhisky, die dus Garnheath wordt genoemd en nog steeds te vinden is, produceerde Inver House drie verschillende malts: Glen Flagler, Killyloch en Islebrae. De eerste twee zijn al een pak moeilijker te krijgen (en ondertussen veel te duur geworden omwille van hun zeldzaamheid), terwijl de derde nooit als single malt werd gebotteld. Voor de productie beschikte Inver House over twee wash stills en twee spirit stills. Het water was afkomstig van Lily Loch, een meer niet ver van het complex.

Glen Flagler is ongetwijfeld de bekendste van deze single malts en nog betrekkelijk gemakkelijk te vinden. De productie hiervan stopte in 1985 (een jaar voordat de graandistilleerderij werd gesloten). Het is een Lowland style whisky.Killyloch werd geproduceerd tot 1970 en is licht geturfd. Islebrae is daarentegen een flink geturfde whisky. De productie hiervan werd eveneens stopgezet in 1970.

Range

Van de graanwhisky Garnheath bestaan er geen officiële bottelingen, enkel onafhankelijke zoals die van Douglas Laing, Signatory en uiteraard Clan Denny (van Hunter Hamilton). Maar het zijn er maar een zeer klein aantal, hoor. Van Islebrae zijn er absoluut geen bottelingen te vinden, maar de licht geturfde Killyloch werd wel gebotteld, namelijk door Signatory. Good luck in finding a bottle!

Glen Flagler, daarentegen, is nog relatief makkelijk te krijgen (maar veel te duur) en werd ook officiëel of fles gestoken. Enkel Signatory kwam als onafhankelijke bottelaar met deze malt op de proppen.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3691

Eaglesburn Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 31, 2017 07:17:07

Eaglesburn Distillery

Kloosterstraat 15

NL-6981 CC Doesburg
Nederland

Tel +31-641810110

http://www.eaglesburndistillery.com

Arenacum

In Doesburg, in een prachtig historisch pand Het Arsenaal, kan je een distilleerderij vinden die de definitie vormt van een craft distillery. Veel kleinschaliger dan dit is schier onmogelijk. Maar de ambitie van de goedlachse eigenaar, Bart Joosten, is dat allerminst. Deze parttime distilleerder (als hij niet in zijn kelder knutselt is hij als videomaker actief) richtte Eaglesburn Distillery op in 2015, was eerst actief in de schuur achter zijn woning in Arnhem, maar verhuisde de boel naar Doesburg in 2016. De naam Eaglesburn – die geweldig Schots klinkt, wat zeker helpt – leidde Bart af van de Latijnse naam van Arnhem - Arenacum - wat ‘een plek waar adelaars zijn’ zou betekenen.

Bart richtte ook de Eaglesburn Founder’s Club op. Die moet hem de financiële mogelijkheden bieden om te blijven produceren terwijl de spirit zachtjes verder rijpt. Het programma – dat je op de website kan bekijken – biedt een mooie waaier aan 7 grote en kleine flessen, inclusief de eerste whiskyrelease ergens in 2019, een poloshirt en een glencairn glas en dit alles voor 400 EUR. Slechts 100 Founders kunnen intekenen.

iStill

Eaglesburn doet alles zelf op het mouten na. Voor de ongeturfde mout loopt Bart langs bij mouterij The Swaen in Nederland, de geturfde mout is afkomstig van de Chateau Maltings in België. De mashtuns zijn te vergelijken met grootmoeders grootste soepketel (nou, met een beetje techniek toch wel) terwijl de washbacks kunststoffen vaten zijn. Het oogt allemaal wat amateuristisch op het eerste zicht. Maar schijn bedriegt.

Voor de distillatie maakt Eaglesburn gebruik van de zogenaamde iStill, eveneens van Nederlandse makelij. De iStill is alleszins aan een internationale opmars bezig, want wordt al veelvuldig ingezet door een heleboel Amerikaanse craft distillers, maar ook bij de pas opgerichte en nu al razend populaire Dornoch Distillery in Schotland.

Rijpen gebeurt eerst tien weken op vaten van 10 liter, waardoor er flink wat interactie is tussen de spirit en het hout. Dan pas wordt de spirit overgeheveld naar vaten van 50 liter die afkomstig zijn uit de Speyside Cooperage in Craigellachie en het Spaanse Toneleria del Sur.

Range

Het is nog wachten tot kerst 2018 alvorens Bart een eerste single malt op de markt zou kunnen brengen. Maar of hij dat ook zal doen is nog lang niet zeker. Hij wil eerst de kwaliteit controleren. Als de whisky nog niet klaar is naar zijn mening, zal die de tijd krijgen om rustig verder de rijpen. Ondertussen kan er al wel genoten worden van een heleboel andere producten zoals de spirit, maar ook de Eaglesburn Gin (met 16 botanicals, ook beschikbaar als Barrel Aged en op Navy Strength), een Barrel Aged Rum en een likeur die luistert naar de naam Absoluut Aardbei.

Een speciale release in april 2017 was een single cask spirit die precies een jaar daarvoor was gedistilleerd, genoemd Xenna, een eerbetoon aan Bart’s nichtje. Het vat werd gevuld 6 april 2016, de dag van Xenna’s geboorte. De flesjes werden afgevuld op 6 april 2017, Xenna’s eerste verjaardag. Een schattig idee. Xenna zelf zal nog een paar jaar moeten wachten om van ‘haar’ spirit te kunnen proeven. Deze spirit rijpte op een klein 10-liter vaatje van virgin oak, wat hem op zulke korte termijn al een mooie complexiteit gaf.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3674

Nantou Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul zo, mei 21, 2017 10:06:49

Nantou Distillery

Nantouhsien, Taiwan

http://en.ttl.com.tw/

Staatsbedrijf

Wie whisky en Taiwan hoort, denkt meteen aan Kavalan. Maar er is nog een distilleerderij actief in Taiwan die vernoemd is naar de stad waarin ze zich bevind – Nantouhsien – namelijk de Nantou Distillery. En hoewel deze distilleerderij al actief is sinds 1978, is ze pas in 2008 begonnen met het stoken van whisky.

De distilleerderij is in handen van staatsbedrijf TTL – voluit Taiwan Tobacco and Liquor company – en produceert ook bier, rookwaren, wijnen en zelfs… eend- en kipgerechten.

Forsyths

De whisky wordt gemaakt van 100% gemoute gerst. De mash, wort en wash worden in een nabijgelegen brouwerij voorbereid. De fermentatie in de washback van 15.000 liter duurt zo’n 60 tot 72 uur.

Forsyths of Rothes voorzag Nantou van 4 pot stills met een capaciteit van resp. 7000, 5000 en 2x 2000 liter. De spirit wordt afgekoeld met tube condensers. Er wordt enkel gedistilleerd van oktober tot maart. Voor de rijping gebruikt Nantou zowel bourbon- als sherryvaten. De spirit wordt ter plaatse opgeslagen. Het Engelendeel bedraagt, omwille van het klimaat, zo’n 5% per jaar. Momenteel liggen er zo’n 4.500 vaten te rijpen.

Range

Een kleine twintig releases heeft Nantou al op zijn actief staan, de meeste daarvan single casks. Maar die zijn bij ons erg moeilijk te vinden. Ondertussen zijn er ook al enkele reguliere releases – die de naam Omar meekregen – die wel hun weg naar de Belgische speciaalzaken hebben gevonden, zoals de Nantou Omar Bourbon Type en de Nantou Omar Sherry Type.

Helaas zijn de flessen niet goedkoop. Op het moment van schrijven zo’n 70 tot 75 EUR.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3666

Teeling Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul do, april 27, 2017 05:15:03

Teeling Distillery

13-17 Newmarket
Merchants Quay

Dublin 8
D08 KD91
Ireland
+353 1 531 0888
http://teelingwhiskey.com

Erfgoed

Al in 1792 had Walter Teeling een distilleerderij in Dublin, in de zogenaamde Liberties wijk die toen het hart van de Ierse whiskeyindustrie was (met meer dan 37 distilleerderijen op haar hoogtepunt), maar die werd overgenomen door William Jameson & Co (die later, in 1923, zelf de deuren zou sluiten). John Teeling, afstammeling van Walter, richtte in 1987 de Cooley Distillery op, die lange tijd de enige onafhankelijke distilleerderij op het groene eiland was. Teeling kwam de markt op met populaire merken als Kilbeggan, Locke’s, Connemara, Greenore en Tyrconnell.

Ze sleepten zelfs heel wat awards in de wacht. Het kan gerust gesteld worden dat Cooley de heropmars van de Ierse whiskey mee vorm heeft gegeven. Eind 2011 verkocht John zijn bedrijf aan Beam-Suntory, maar in de deal bleven niet minder dan 36.000 vaten whiskey, die zo’n uurtje te noorden van Dublin liggen te rijpen, in handen van de Teelings als zogenaamde ‘family stock’.

John’s zonen Jack en Stephen, die al in de Cooley Distillery aan de slag waren, besloten een nieuwe distilleerderij te bouwen in hartje Dublin, die hun eigen naam zou dragen. In 2015 was de nieuwe Teeling Distillery in hartje Dublin operationeel, de eerste in de Ierse hoofdstad in meer dan 125 jaar.. Maar het is natuurlijk nog wachten tot 2018 alvorens de eerste eigen whiskey voldoende gerijpt is om gebotteld te worden. Gelukkig is er dus voldoende voorraad om reeds op de markt te brengen onder het Teeling logo om de kosten te dekken.

Feniks

Het symbool van Teeling is de feniks die uit een pot still opstijgt en dat is natuurlijk niet zomaar. Met de mythische vogel willen ze aangeven dat ze de traditie in ere willen houden en geen gecomputeriseerde mastodont worden. De distilleerderij, die een bezoekerscentrum en café heeft (dat ze Phoenix Café gedoopt hebben), stelt niet minder dan 55 mensen te werk en exporteert ondertussen naar bijna 50 landen.

De distilleerderij heeft 3 pot stills : een wash still van 15.000 liter, een intermidiate still van 10.000 liter en een spirit still van 9.000 liter. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 500.000 liter per jaar gestookt.

Range

Terwijl het nog wachten is op de eigen whiskey, heeft Teeling al heel wat op de markt, samengesteld uit de oude stocks van Cooley (maar ook enkele aangekochten vaten van andere Ierse producenten, zoals Bushmills). Uit de eigen ketels uit Dublin is er momenteel enkel de new make beschikbaar onder de naam Spirit of Dublin.

De bestaande range van Teeling bestaat uit zowel single malt als single grain, een blend en verschillende single casks. De Teelings spelen erg graag met verschillende types vaten, zowel bourbon als sherry, maar ook verschillende wijnvaten, portovaten en zelfs Pineau de Charentes. En ook flink wat van hun releases blijven de awards in de wacht slepen. Zo haalde Teeling onlangs de titel Best Irish Whiskey voor zowel hun single malt als single grain.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3643

Great Northern Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul do, maart 09, 2017 07:31:23

Great Northern Distillery
Carrick Road
Dundalk, Co. Louth
Ireland
+353 429429005
www.gndireland.com
office@gndireland.com

Cooley

Tot 2014 was de site in Carrick Road in Dundalk (County Louth, Ierland) de thuisbasis van de Great Northern Brewery, in handen van Diageo, waar onder andere het bekende bier Harp Lager werd gebrouwen. Diageo verkocht de brouwerij aan John Teeling, bekend van de in 1987 opgerichte Cooley Distillery. Teeling verkocht Cooley enkele jaren geleden aan het Amerikaanse Beam Inc. (dat op haar beurt werd overgenomen door het Japanse Suntory) en hield daar zelf 20 miljoen pond aan over.

Het zit de Teelings niet in het bloed van stil te zitten. Terwijl zijn zonen een nieuwe distilleerderij openden in Dublin, maakte vader John plannen voor ‘zijn’ Great Northern. Na aankoop investeerde hij 10 miljoen pond om de Great Northern Distillery operationeel te krijgen.

Grain

De productie startte in juni 2015. De distilleerderij beschikt over drie kolom stills voor single grain, samen goed voor een capaciteit van 30 miljoen liter per jaar. Bedoeling is om te kunnen leveren aan de blending industrie, met name aan diegenen waar voorheen Cooley aan leverde. De spirits worden ter plekke in warehouses opgeslagen voor ten minste drie jaar, alvorens ze naar potentiële klanten gaan.

Bovendien heeft Cooley meteen een tweede distilleerderij op hetzelfde terreind gebouwd. Die ging in augustus 2015 in productie en heeft drie grote koperen pot stills, zodat ook single malt kan gestookt worden, alsook de typische Ierse Pot Still whiskey. Hier is de capaciteit beduidend minder: 12 miljoen liter per jaar.

Range

Het is nog wachten tot 2018 op z’n minst, alvorens het eerste product van GND, zoals de Great Northern Distillery liefkozend wordt genoemd, op de markt zal komen.

Iets om naar uit te kijken, samen met de nu 71-jarige Jack Teeling.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3583

Gartbreck Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul di, januari 10, 2017 07:30:22

Gartbreck Distillery
Moss Road

Bowmore PA43 7JG

Islay, Scotland

www.gartbreck.com

info@gartbreck.com

Negende

Islay, de Koningin der Hebriden, telt momenteel 8 operationele distilleerderijen, die stuk voor stuk een ijzersterke reputatie hebben. Daar komt binnenkort een negende distilleerderij bij, gevestigd ten zuiden van Bowmore aan Loch Indaal. Op de Gartbreck farm wordt momenteel hard gewerkt (alhoewel?) om een nieuwe distilleerderij uit de grond te stampen.

De drijvende kracht achter deze nieuwe distilleerderij – die dus de naam Gartbreck zal dragen – zijn de eigenaars van de Bretoense Glann ar Mor Distillery in Pleubian, Frankrijk: Martine en Jean Donnay.

Ambachtelijk

De distilleerderij zal ambachtelijk zijn, net als de Franse tegenhanger dat was, waarbij de traditionele methodes van het whiskymaken in ere worden gehouden. Er zullen twee pot stills worden geïnstalleerd die verwarmt zullen worden door een open vlam. Voor de fermentatie wordt gebruik gemaakt van Oregon Pine washbacks, voor de condensatie grijpt men terug naar worm tubs. Mouten zal op een eigen moutvloer gebeuren en zo voorzien in 20% van de benodigde, geturfde mout.

Die mout zal bekomen worden van lokaal verbouwde gerst. Het water voor de productie zal betrokken worden van Grunnd Loch, een kleine kilometer verderop. De plannen zijn om jaarlijks zo’n 55.000 liter te stoken. Er zullen uiteindelijk zo’n 10 fulltime jobs ontstaan.

Range

Het spreekt voor zich dat er nog geen producten op de markt zijn. Als alles volgens plan verloopt, zal de productie starten in de zomer van 2017 - wat een serieuze vertraging betekent, want de oorspronkelijke plannen voorzagen een start in de zomer van 2015 maar werden telkens verder uitgesteld. Als het zo verder gaat, zou het wel eens goed kunnen dat Gartbreck niet de negende distilleerderij op Islay wordt. Want er zijn nog andere whiskymakers actief op het eiland, waaronder Hunter Laing - de onafhankelijke bottelaar - die reeds goedkeuring kreeg voor de bouw van hun Ardnahoe Distillery.

Om de kosten te dekken, zal in eerste instantie een gin geproduceerd worden die enkel en alleen in het visitor center van de distilleerderij te koop zal worden aangeboden. Over enkele jaren zou de single malt dan beschikbaar moeten worden. Slechts één type zal gestookt worden, typisch Islay: een flink geturfde Gartbreck.


UPDATE 26/06/2017

Op 26 juni 2017 liet Jean Donnay via een persbericht weten dat Gartbreck er uiteindelijk niet zal komen omwille van een geschil met de langeigenaar (Hunter Laing, nota bene) die niet bereid zou zijn om een stuk land - dat noodzakelijk is om de distilleerderij van voldoende ruimte te voorzien - aan Donnay te verkopen.


  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3524

Braunstein Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, september 10, 2016 13:19:04

Destilleri Braunstein

Carlsensvej 5

DK-4600 Koge
Denmark
www.braunstein.dk/en

Van Brouwerij tot Distilleerderij

De broers Claus en Michael Braunstein gingen samen op vakantie in Schotland en bezochten hun eerste distilleerderij. Tijdens het vliegvissen begonnen ze te mijmeren over een eigen brouwerij of distilleerderij in hun thuisland Denemarken. We schrijven 1998. Fast forward naar 2005 en ze nemen de apparatuur over van de Baltimore Brewing Company en bouwen een warehouse in Koge, een havenstadje zo’n 45 minuten ten zuiden van Kopenhagen. Eind 2005 gaat de Bryghuset Braunstein van start. Op 22 november 2005 gaan ook de deuren van het visitor center open.

En hoewel de Braunstein bieren het goed doen, blijft de whiskymicrobe kriebelen. In 2007 besluiten de broers uit te breiden en een microdistilleerderij op te starten – de eerste in Denemarken. Om het hoofd boven water te houden wordt gestart met een vodka, gin en heel wat schnaps, maar in maart 2010 wordt de eerste editie van de Danica whisky gebotteld, die in oktober van datzelfde jaar in Stockholm meteen met de hoofdprijs gaat lopen.

Eerlijkheid

In juli 2013 zouden ze dat in London nog eens dik overdoen met het winnen van maar liefst 1 gouden en 3 zilveren medailles op de International Wine & Spirits Competition. Ook de Danica gin behaalt goud in San Fransisco in 2015. De broers weten waar ze mee bezig zijn.

Al snel moet Braunstein uitbreiden. Ze hebben ondertussen warehouses op drie locaties in Denemarken. De focus wordt verlegd van bier naar spirits. De eigenaar vertrouwt ons toe dat het een makkelijke keuze was omdat er met spirits veel meer te verdienen valt. Deense eerlijkheid, er valt iets voor te zeggen. En toch blijft het een microdistilleerderij, want slechts 60.000 liter per jaar is voorbestemd om whisky te worden.

Range

Danica gin, schnaps, aquavit, likeur, rum, vodka en whisky: in de Deense supermarkt zijn ze allemaal beschikbaar. Bij ons is dat een ander verhaal. Enkel de gin, vodka, rum en whisky geraken tot in onze contreien.

Wat die whisky betreft: naast enkele travel retail exclusives bestaat de range single malts uit de Library Collection op 46% (er komen elk jaar twee releases uit, genummerd, bv. 14 :1 is de eerste release uit 2014, ongeturfd, terwijl 14:2 de tweede en geturfde whisky betreft), Cask Strength Edition (er zijn er op het moment van schrijven al 7 beschikbaar) en sinds kort ook een algemene range die simpelweg Danica Whisky wordt genoemd en zowel als geturfde als ongeturfde malt beschikbaar is. Het zijn allemaal flesjes van 50cl, behoudens de Danica die in 70cl flessen komt en gebotteld is op 42%. En gek genoeg zijn ze bij ons tot 30% goedkoper dan in Denemarken zelf.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3405

Zuidam Distilleerderij

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 27, 2016 07:02:48

Zuidam Distilleerderij
Smederijstraat 5
NL-5111 PT Baarle-Nassau
Nederland
Tel +31 135078470
Fax +31 135079298
info@zuidam.eu

www.zuidam.eu

Baarle-Nassau

In 1975 werd Baarle International opgericht door Fred van Zuidam, die voordien werkzaam was bij De Kuijper in Schiedam, de jeneverhoofdstad van Nederland. Maar na twintig jaar hield hij het daar voor bekeken en bouwde een distilleerderij in Baarle-Nassau, waar hij met enkele tweedehandsketels aan de slag ging om zelf likeur te gaan stoken.

Het is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen in Nederland die nog ambachtelijk werkt. Naast likeuren worden er ondertussen ook jenevers, de Dutch Courage gins, de Flying Dutchman rums en uiteraard whisky gestookt. Dat laatste is vooral een idee van zoon Patrick, die nu in Nederland en ver daarbuiten furore maakt met zijn Millstone whisky. Het gaat hen zo stevig voor de wind dat het bedrijf stevig gaat uitbreiden. Ze zijn volop bezig met de bouw van een tweede distilleerderij en hebben ook nieuwe warehouses neergepoot. De nieuwe distilleerderij zou in 2016 in productie moeten gaan.

Millstone

Patrick Zuidam begon aan zijn droomproject in 1996. Na jaren van experimenteren lukte het Patrick om het productieproces naar zijn hand te zetten en kon de eerste Nederlandse whisky van Zuidam op de markt komen in 2007. Patrick koos voor de naam Millstone, wat uiteraard een verwijzing is naar de typische Nederlandse molens, die het graan vermalen voor de whiskyproductie.

Fermentatie gebeurd in kleine batches op een lage temperatuur, wat voor fruitige esters zorgt. Het stoken vindt plaats in handgemaakte pot stills. Voor de rijping (minimaal vijf jaar) gebruikt Patrick verschillende types vaten: refill bourbon, nieuwe bourbonvaten, nieuwe Franse eik en virgin oloroso en PX vaten (die omgebouwd worden en nieuwe heads krijgen).

Range

Sinds 2007 zijn er al verschillende expressies van Millstone verschenen, zoals de 5 Year Old, 5 Year Old Lightly Peated, 10 Year Old French Oak, 10 Year Old American Oak, 12 Year Old Oloroso, 1999 PX Cask en de 100% Rye.

Millstone heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept, vanaf het moment dat ze met hun eerste product op de markt kwamen. De meest recente was een gouden medaille voor hun 1999 PX Cask en hun 100 Dutch Single Rye Whisky in de Wizards of Whisky competitie in Londen.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3343

Distilleerderij Den Hool

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 24, 2016 07:22:55

Distilleerderij Den Hool
Drentsche Schans

Den Hool 4
NL-7845 TG Holsloot
Tel +31 6 55808375

info@drentscheschans.nl

www.denhoolwhisky.nl
www.drentscheschans.nl

Akkerbouwbedrijf

Gert en Ans Ten Hool runnen in Den Hool een akkerbouwbedrijf dat naar de naam Drentsche Schans luistert. Dit is tevens de hoofdactiviteit van de familie. Ze bezitten zo’n 180 ha met consumptie- en zetmeelaardappelen, suikerbieten, zomer- en wintertarwe en gerst. Van de oogst van de gerst, die plaatsvindt vanaf eind jullie en duurt tot begin augustus, wordt een kleine hoeveelheid apart gehouden en naar de mouterij en vervolgens naar de brouwerij en distilleerderij gebracht.

In 2002 werd immers het plan opgevat om bier te maken van het eigen graan. Het achterhuis van de boerderij werd hiervoor speciaal omgebouwd tot een bierproeflokaal, hoewel die benaming de zaal oneer aandoet. Het is een prachtige accommodatie die perfect geschikt is voor feesten, huwelijken en dergelijke meer. Maar aangezien het akkerbouwbedrijf het grootste deel van de werkweek in beslag neemt is het niet mogelijk individuele bezoeken te organiseren. Je moet al met een groepje zijn van 30 en ruimschoots op voorhand reserveren. Een rondleiding kost 10 EUR, maar je krijgt daarvoor tevens een glas whisky of twee glazen bier of frisdrank.

Van bier tot whisky

Er zijn verschillende bieren van de Drentsche Schans. Hun Pilsener is een helder, fris biertje op 5%. Hun Olde Witte is een zacht kruidig witbier, terwijl hun Boeren Blond een goudkleurig bier op 7% is. Tot slot is er nog de Turfsteker op 7%, een roodbruin karamelachtig bier. Het bier wordt in België gebrouwen op basis van deze Drentse gerst.

De stap van bier naar whisky is niet zo groot. In februari 2010 werd van de wort voor het eerst een distillaat gemaakt (dit werd echter nog wel uitbesteed aan Zuidam, pas sinds 2015 wordt er ter plekke gedistilleerd). Nu, 6 jaar later, is de eerste whisky beschikbaar. Hij kreeg de naam Den Hool mee en werd gebotteld op 46%

Range

De eerste whisky van Den Hool is eind april 2016 verschenen en werd gestookt van gerst die op het perceel met de naam Veenhaar werd verbouwd. Die herkomst pronkt ook op het label, samen met de GPS-coördinaten van het veld. De gebruikte gerstsoort is Prestige. Mouterij Dingemans uit Stabroek (België) deed zijn ding, waarna Patrick Zuidam hem triple distilleerde in een pot still. Op 19/02/2010 werd hij te slapen gelegd op nieuwe Amerikaanse eik, maar ook first fill bourbonvaten en PX sherryvaten. Die werden gehuwd en gebotteld. De eerste batch leverde 1130 flessen op.

Er werd een tweede batch gedistilleerd door Zuidam in 2011 die volgend jaar op de markt zal komen, maar de derde batch, die ter plekke werd gestookt in augustus 2015, zal nog even op zich laten wachten.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3340

Hellyers Road Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, mei 25, 2016 05:57:01

Hellyers Road Distillery
153 Old Surrey Road
Havenview, TAS 7320
Tasmania, Australia
Tel +61 3 6433 0439

http://hellyersroaddistillery.com.au/

Tasmanië

Op de noordelijke kust van Tasmanië, vlakbij Burnie, ligt een onooglijk dorpje Havenview in de Emu-vallei, dat een mooi uitzicht biedt op de haven. In 1827 was dit ontoegankelijk gebied, totdat Henry Hellyer, ontdekkingsreiziger en cartograaf, hier een pad liet aanleggen. Hellyer staat vandaag de dag, met zijn trouwe hond, op de labels van de whisky die afkomstig is van de distilleerderij met dezelfde naam. De distilleerderij werd uit de grond gestampt door een groep lokale veeboeren (de streek staat bekend omwille van haar melkkoeien).

Hellyers Road werd opgericht in 1997 en is de grootste producent van Australië wat volumes betreft. Ze exporteren momenteel naar zo’n 20 landen, inclusief Europa, Japan en de Verenigde Staten. Maar de thuismarkt (Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië) zijn de grootste afnemers.

Toeristen

De single malt whisky wordt gemaakt met lokaal verbouwde gerst. Het eerste vat werd te slapen gelegd op 29 januari 1999. Er wordt vooral gebruik gemaakt van ex-bourbon barrels. Mark Litter, de Master Distiller, deelt zijn kennis graag met toeristen. Omdat flink wat omzet gedraaid wordt op deze doelgroep, wordt er zwaar ingezet op zowel de whiskytours – die dikwijls door Litter zelf verzorgd worden – als op het bezoekerscentrum en een lokaal distilleerderijcafé met een zeer uitgebreide kaart.

In het bezoekerscentrum kan worden geproefd alvorens tot aankoop over te gaan. Er is ook een botteling die je ter plekke kan afvullen aan de zogenaamde Cellar Door, aan de ingang van één van de warehouses. Het bezoekerscentrum is 7 op 7 dagen open van 10u tot 16u30.

Tijdens de tour worden de bezoekers uitgenodigd om aan de ingrediënten te ruiken, het distilleren bij te wonen en in het warehouses een fles af te vullen. Die wordt ter plekke met was verzegeld en wordt afgeleverd met een certificaat. Ik zei het al – er wordt zwaar ingezet op de toerist. De tour duurt dan ook 40 minuten.

Range

De core range bestaat momenteel uit de Original, Original 10 year, Original 12 year en de Pinot Noir Finish. Daarnaast is er nog een Peated Finish, Slightly Peated Finish, Port Cask Matured en twee speciale uitgaven van 500ml die naar de namen Valentine’s Peak en The Gorge luisteren.

Tot slot hebben ze nog een cream liqueur en de Southern Lights Cold Grain Vodka. De Europese importeur is het bekende La Maison du Whisky in Frankrijk.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3310

Brouwerij / Stokerij Pirlot

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, april 23, 2016 07:14:35

Brouwerij / Stokerij Pirlot
Heistraat 3, 2240 Zandhoven
Tel 03/314.33.70
www.kempisch-vuur.be

Kempisch Vuur

Guy Pirlot is een laatbloeier. Hij werkte jarenlang bij Belgacom (nu Proximus) en startte zijn avontuur met eigen brouwerij pas in 2007. Toen vond hij de locatie in Zandhoven (hoewel hij al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw produceerde in de brouwerij Paeleman en sinds 2001 via De Proefbrouwerij van Lochristi). Drie jaar lang vocht hij tegen de papiermolen om dan in 2010 eindelijk zelf aan de slag te kunnen. Pas in de lente van 2011 stroomden de eerste bieren uit de eigen brouwerij.

De bieren, die de naam Kempisch Vuur meekregen, zijn in de wijde omtrek bekend. Zo zijn er de Tripel, 3-Dubbel, Hoppergod, Jeneverbier en Haverstout. Voor de eindejaarsfeesten is er ook het Kerstvuur, een goudblond bier op 9%. Heel wat toeristen houden graag halt aan deze brouwerij omwille van het zonnige terras en de proefzaal. Dat er een fietsroute vlak voor de deur passeert helpt natuurlijk wel.

Laphroaig

In 2013 stookte Pirlot ook meteen zijn eerste whisky en legde die te slapen op 15 quarter casks van Laphroaig. De kleine vaatjes die voorheen flink geturfde whisky van Islay hadden bevat, drukten uiteraard hun stempel op Pirlot’s Belgische spirit.

Naast de hierboven vernoemde bieren is er momenteel dus een limited edition van amper 300 flesjes van 50cl op de markt. Het betreft een 3-jarige Belgische single malt. Het design van de fles werd uitbesteed aan een Spaans bureau dat zich normaliter specialiseert in parfumflessen. De stijlvolle doppen komen uit Frankrijk. De fles vertoont verder trots te Belgische driekleur en de vlammen van het Kempische vuur.

Range

We mogen erg trots zijn op onze Belgische whisky’s, maar deze is toch een buitenbeentje. Het is immers de eerste Beglsche single cask whisky die ook effectief geturfd is.

Pirlot heeft nog twee vaten liggen die ook klaar zijn om te bottelen. De eerste flessen zijn exclusief verkrijgbaar bij Drankenwereld uit Wijnegem of op de stokerij zelf – zolang de voorraad strekt. Me dunkt dat Pirlot snel zijn andere twee vaatjes zal moeten aanspreken.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3278

Penderyn Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, februari 13, 2016 07:59:37

Penderyn Distillery
Pontpren, Penderyn
CF44 0SX, UK

Tel +44 1685 810 651
www.welsh-whisky.co.uk

visitorcentre@welsh-whisky.co.uk

Brecon Beacons

In 2000 werd de Welsh Whisky Company opgericht. Het was de eerste distilleerderij in Wales sinds meer dan honderd jaar, want de laatste Welshe distilleerderij ging dicht in 1894. Het is momenteel de enige distilleerderij in Wales.

Ze ligt in een prachtig nationaal park – Brecon Beacons – en ontleende haar naam van het dorp waarin ze gelegen is: Penderyn. Pas in 2008 ging het mooie bezoekerscentrum open, een plechtigheid waarop Prince Charles, de Prince of Wales, niet mocht ontbreken.

Faraday

Penderyn onderscheidt zich van de andere distilleerderijen door het gebruik van een heel aparte still. Ze werd ontworpen door Dr David Faraday en bestaat uit een koperen pot still met een eraan gekoppelde kolom, die er voor zorgt dat de spirit heel zuiver is en het snijpunt op maar liefst 92%.

Voor de rijping wordt gebruik gemaakt van verschillende vattypes: bourbon, sherry en Madeira.

Range

Penderyn stookt vodka en gin die op de markt komen onder de naam Brecon, maar ons interesseert natuurlijk vooral de single malt. Die komt er in verschillende expressies, zoals de sherrywood, portwood en Madeira finish. Er is ook een geturfde versie. De meeste bottelingen hebben een sterkte van 46%, een aantal zijn versneden naar 41%. De meeste bottelingen zijn vriendelijk geprijsd.

Maar er zijn ook een aantal speciale expressies, zoals de Penderyn Legend, Independence en Red Flag. Tot slot bottelde Penderyn een aantal single casks op vatsterkte.

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3209

Eden Mill Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 03, 2016 07:22:01

Eden Mill Distillery
St Andrews, Main Street
Guardbrigde, St Andrews
KY16 0UU
Scotland
www.edenmill.com
hello@edenmillstandrews.co.uk
Tel +44 1334 834 038

The Spirit of St Andrews

Het gaat goed met de whisky in de Lowlands. Onlangs werd nog aangekondigd dat Bladnoch verkocht werd aan een Australisch zakenman en dat ze, na zes jaar stilte, opnieuw in productie zal gaan. Maar ook kleine distilleerderijen steken de kop op. Neem nu Eden Mill in St Andrews, bekend van het golfterrein. Dit is een brouwerij en stokerij in één. Een craft distiller zoals dat heet.

De brouwerij ging reeds in 2012 van start en heeft al 9 bieren, waaronder een Pale Ale, Blond, Porter en IPA, op de (locale) markt. Maar sinds augustus 2014 zijn ze ook aan het stoken geslagen. Na de ontwikkeling van 5 gins is nu ook single malt aan de beurt. Gezien alles nog artisanaal gebeurt, zijn de geproduceerde hoeveelheiden klein. Zo stookt Eden Hill slechts 2.000 liter spirit per week.

Range

Het is even schrikken als je op de website plots ziet staan ‘be prepared to be disappointed’, tot je door hebt dat dit te maken heeft met de kleine hoeveelheden die geproduceerd worden en dus steeds uitverkocht zijn. Het gaat uiteraard om de Malt Spirit die ze reeds verkopen. Dit is inderdaad slechts een klein deel, aangezien de rest te slapen wordt gelegd om over drie jaar als single malt gebotteld te worden.

Ook al ligt Eden Mill in de Lowlands, de smaak die ze betrachten is naar eigen zeggen coastal highland style. Nog een paar jaar geduld.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3199

Caledonian Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 25, 2016 05:52:49

Caledonian Distillery
Haymarket, Edinburgh
Scotland
Gesloten sinds 1988

Edinburgh

Toen de distilleerderij in 1885 werd opgericht, op Haymarket in Edinburgh, droeg ze de naam van de hoofdstad. Ze lag aan de North British Railway, vlakbij Haymarket Station. De oprichter was Graham Menzies. Het was één van de grootste distilleerderijen in Schotland op dat ogenblik en produceerde uitsluitend graanwhisky.

Het is niet duidelijk wanneer ze haar naam veranderde in Caledonian, maar in de loop van haar bestaan kwam ze uiteindelijk terecht in handen van Diageo, die haar in 1988 sloot. Een decennium later, in 1998, werden veel van de gebouwen afgebroken om plaats te maken voor appartementen. Enkel de hoge schoorsteen staat nog overeind als symbool van deze historische site.

Range

Caledonian werd nooit officiëel op de markt gebracht als single grain, maar werd gebruikt als één van de packers voor de blends van Diageo. De productie werd na de sluiting overgenomen door Cameronbrigde en North British.

Bij onanfhankelijke bottelaars kan je nog wel eens een fles Caledonian op de kop tikken, met name bij Hunter Hamilton in hun bekende Clan Denny-reeks, maar ook Scott’s Selection en de Scotch Malt Whisky Society hebben enkele bottelingen op hun actief.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3190

Cambus Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, januari 23, 2016 09:17:00

Cambus Distillery
gesloten sinds 1993

Kuiperij

Cambus was een van Schotland’s eerste graandistilleerderijen. Een tijdlang was ze zelfs de grootste. Ze werd opgericht door John Mowbray in 1813 en ligt in Tullibody, Clackmannanshire (nabij Stirling en Alloa). Om haar een beetje te situeren: ze ligt dicht bij de Deanston distilleerderij in de Midlands. De eerste 100 jaar van haar bestaan gingen onopgemerkt voorbij, maar in 1914 werd ze getroffen door een windhoos, waardoor er vuur ontstond in het ketelhuis en de distilleerderij in vlammen opging.

Gelukkig werden de warehouses gespaard. In 1938 ging de distilleerderij terug open en bleef produceren tot 1980. Dan werden de stills – twee Lomond stills – het zwijgen opgelegd. In 1993 ging de distilleerderij definitief dicht. Vandaag de dag beschikt Cambus enkel nog over een bonded warehouse, een cask-filling station en een hypermoderne kuiperij. De eigenaars van Cambus zijn Diageo. Cambus was overigens één van de oprichters van DCL, de voorloper van de huidige drankengigant.

Range

Het overgrote deel van de productie was bestemd voor de blenders. Er zijn dus geen officiële bottelingen beschikbaar. Ook bij de onafhankelijke spelers is het moeilijk om Cambus te vinden. Enkel Signatory heeft een mooie reeks single casks, waarvan er jaarlijks ééntje op de markt komt.

Hunter Hamilton heeft er ook een aantal onder het Clan Denny label gebotteld en Hunter Laing bracht onlangs de reeks Sovereign op de markt, waar ook drie Cambusvaten in te vinden zijn.





  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3188

Cambus Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul za, januari 23, 2016 09:15:53

Cambus Distillery
gesloten sinds 1993

Titel

Cambus was een van Schotland’s eerste graandistilleerderijen. Een tijdlang was ze zelfs de grootste. Ze werd opgericht door John Mowbray in 1813 en ligt in Tullibody, Clackmannanshire (nabij Stirling en Alloa). Om haar een beetje te situeren: ze ligt dicht bij de Deanston distilleerderij in de Midlands. De eerste 100 jaar van haar bestaan gingen onopgemerkt voorbij, maar in 1914 werd ze getroffen door een windhoos, waardoor er vuur ontstond in het ketelhuis en de distilleerderij in vlammen opging.

Gelukkig werden de warehouses gespaard. In 1938 ging de distilleerderij terug open en bleef produceren tot 1980. Dan werden de stills – twee Lomond stills – het zwijgen opgelegd. In 1993 ging de distilleerderij definitief dicht. Vandaag de dag beschikt Cambus enkel nog over een bonded warehouse, een cask-filling station en een hypermoderne kuiperij. De eigenaars van Cambus zijn Diageo. Cambus was overigens één van de oprichters van DCL, de voorloper van de huidige drankengigant.

Range

Het overgrote deel van de productie was bestemd voor de blenders. Er zijn dus geen officiële bottelingen beschikbaar. Ook bij de onafhankelijke spelers is het moeilijk om Cambus te vinden. Enkel Signatory heeft een mooie reeks single casks, waarvan er jaarlijks ééntje op de markt komt.

Hunter Hamilton heeft er ook een aantal onder het Clan Denny label gebotteld en Hunter Laing bracht onlangs de reeks Sovereign op de markt, waar ook drie Cambusvaten in te vinden zijn.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3187

North of Scotland Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, oktober 12, 2015 07:41:36

North of Scotland Distillery
gesloten sinds 1980

Strathmore

George Christie kennen we van de oprichting van de Speyside Distillery uit Kingussie, maar hij is ook verantwoordelijk voor de oprichting van de north of Scotland Distillery – ook bekend onder de naam Strathmore – in Tullibody nabij Stirling. Ze was blijkbaar actief tussen 1957 en 1980 en werd neergepoot op de site van een oude brouwerij – de Robert Knox Forth Brewery (die al werd gesticht in 1786).

Christie had ze opgericht met de bedoeling single malt whisky te maken, maar zonder succes. Hij gebruikte hiervoor aangepaste Coffey Stills. Twee jaar lang experimenteerde hij, maar dan werd besloten enkel graanwhisky te maken. Na twee decennia van productie hielden ze het voor bekeken en in 1980 ging de distilleerderij alweer dicht. In 1993 werden de gebouwen afgebroken. Het enige wat nog overblijft zijn enkele warehouses die nu gebruikt worden door Cambus, die tevens gesloten is maar nog wel functioneert als vulcentrum en opslagruimte.

Range

Er zijn geen officiële bottelingen bekend en de meeste onafhankelijke releases dragen de naam North of Scotland, maar toch zijn er ook enkele flessen op de markt gekomen die de naam Strathmore dragen.

Denken we maar aan de Strathmore 1970 die in 2014 op de markt werd gebracht of de Strathmore 1972 die zopas werd gelanceerd door de nieuwe Rest & Be Thankful Whisky Company.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3094
Volgende »