WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

SingleMaltSamples.be

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul wo, december 05, 2018 07:19:00

Stel: je bent gek op whisky. Je beslist een toertje Schotland te maken. Blijkt dat dit de liefde voor het land en zijn gouden nectar alleen maar aangewakkerd heeft. Dan kan je al bijna niet anders dan iets actiefs te gaan doen met whisky, toch? Dat is wat Sophie en Davy overkwam.

Ze gingen niet over één nacht ijs, maar besloten uiteindelijk een webshop te openen waar liefhebbers een sample kunnen kopen. Hun betrachting is namelijk om beginnende liefhebbers op pad te helpen en meer ervaren proevers een mooi assortiment van onafhankelijke bottelingen aan te bieden. Niet veel later was SingleMaltSamples.be geopend.

De shop draait dus vooral om samples, maar het koppel pakt het slim aan en biedt ook pakketjes aan waarin telkens 6 samples van 4cl (dus twee keer proeven) worden samen gebracht. Voor de beginnende liefhebbers zijn er het Discovery Pakket en het Explorer Pakket. Maar er worden ook 2 exclusieve pakketten aangeboden voor zij die al klaar zijn voor de volgende stap. Het Independent Pakket bevat bijzondere whisky van onafhankelijke bottelaars, terwijl het Superior Pakket werd samengesteld met 6 topwhisky’s.

Ben je eerder avontuurlijk aangelegd en wil je je laten verrassen? Dan is het Mystery Pakket iets voor jou. Tot slot is er nog Special Pakket dat uit een mix van bovenstaande bestaat. En alle pakketjes zien er wel bijzonder fraai uit, het mag gezegd. Ideaal als geschenk, me dunkt.

Maar Sophie en Davy gaan graag nog een stap verder. Zo hebben ze zelfs enkele whiskyproeverijen samengesteld die liefhebbers in staat stelt om thuis zelf een heuse tasting in elkaar te steken. Er zijn pakketjes voor 4, 6 of 8 personen en alles wordt netjes per post bezorgd met de nodige uitleg.

De keuze aan samples is momenteel nog eerder beperkt (43 open flessen op het ogenblik van schrijven), maar ze zijn dan ook nog meer net gestart. Schrijf je daarom in op hun newsletter, zodat je als eerste te weten komt wanneer een nieuw sample beschikbaar komt.

Ik zou zeggen: bezoek hun (zeer fraai vormgegeven) website op https://singlemaltsamples.be en ontdek het aanbod. Want het is fijn om whisky te proberen vooraleer een hele fles aan te schaffen toch? Immers, zoals Sophie en Davy al aangeven op hun homepage: Life’s too short for average whisky!

May the Malt be with you!

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4349

Nieuw festival in Nederland : Dutch Whisky Festival in Arnhem

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul di, september 04, 2018 17:41:36

Nederland krijgt een nieuw whisky festival!

Whisky liefhebbers Arno Borsboom en Jeroen Koetsier hebben de handen in elkaar geslagen en organiseren onder de bezielende begeleiding van vriend & whisky-persoonlijkheid Michiel Wigman op 29 september 2018 het Dutch Whisky Festival in Arnhem.

Check zeker hun website op http://dutchwhiskyfestival.nl/ en/of hun Facebook pagina.

Het Dutch Whisky Festival wil vooral interessant zijn voor de meer ervaren whisky drinker en festivalbezoeker en voor zij die graag iets uit vervlogen tijden proeven. Die wil niet zo veel mogelijk proeven in een korte sessie, maar juist in alle rust wat bijzonders proeven.

En bijzonder is het alleszins, wat er geschonken gaat worden. Kijk maar eens op deze pagina welke prachtige, oude flessen er open gaan. Omdat ze zo kostbaar zijn en Arno en Jeroen het geheel toch betaalbaar willen houden, worden ze per 1cl geschonken (wat overigens genoeg is om een whisky te proeven!). Zo kan je genieten van flessen die je nergens anders meer kan vinden.

Het aanbod richt zich dus vooral op (super) premium whisky’s en zogenaamde dream drams, flessen uit de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Liquid history, minstens 500 flessen sterk.

In tegenstelling tot andere festivals, hoef je hier niet op je klok te kijken. Geen voor- en namiddagsessie, maar gewoon heerlijk doorlopend genieten van 12 tot 19u. Lunch? Dat kan. Zowel ter plaatse als in de stad – het centrum ligt werkelijk op wandelafstand van het festival.

Doe daar tot slot nog eens deze prachtige locatie bij – de Stadsvilla Sonsbeek – met zonnig terras en je hebt de formule te pakken voor een geweldig nieuw festival.

Tickets kosten 50 EUR. Daar krijg je dan ook wat voor: een tasting glas, voor 25 EUR aan festivalmunten die je kan gebruiken voor drams waar je voor bij moet betalen en nog 2 consumpties (koffie / thee / fris / bier) aan de bar bij de Stadsvilla alsook een Catawiki voucher van 25 EUR!

Tickets zijn nu beschikbaar op http://dutchwhiskyfestival.nl/.

Allen daarheen!

Waar: Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem (Deze fraaie accommodatie ligt op nog geen 10 minuten lopen vanaf Arnhem Centraal Station; uitgang Sonsbeek aan achterzijde) en het centrum.
Wanneer: 29 september 2018 - van 12.00 uur tot 19.00 uur

May the Malt be wity you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4203

Global Spirits Expo 2.0: honderden nieuwe sterke dranken te proeven

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul di, september 04, 2018 06:18:55

Op zaterdag 15 en zondag 16 september 2018 zal Global Spirits Expo 2.0 liefhebbers van sterke dranken opnieuw zoals vorig jaar verwennen. Dit keer wordt de evenementhal Den Boomgaard in Ranst omgetoverd tot het proefwalhalla van unieke en nieuwe sterke dranken. Die kan men zowel puur als in een cocktail proeven. De expo is vrij toegankelijk en makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Er is een fietsenstalling en ruime gratis parking. Aparte foodtrucks en randanimatie voor volwassenen en kinderen maken de beleving compleet.

Primeurs voor België: Neuken Likeur, Cannabis Gin, bruisende sake, cocalikeur

Op Global Spirits Expo 2.0 worden verschillende primeurs voorgesteld. Zo lanceert ‘Neuken Likeur’ zijn veel besproken drank voor het eerst in België. Sabor zal de fijnste artisanale Braziliaanse cachaças presenteren om de beste mojito’s en caipirinha’s te maken. Boosterdry stelt als een primeur voor de Benelux zijn gepatenteerde vodka schuim voor om shooters en cocktails te pimpen. Daarnaast zijn Cannabis Gin en Wodka uit Amsterdam present, wordt ’s werelds eerste bruisende sake voorgesteld en kan men kennismaken met Agwa de Bolivia, een likeur op basis van o.a. cocabladeren, ginseng en guarana.

Rum in de lift

Nu de hype rond gin stilaan wegebt, eist rum in veel cocktailbars meer en meer de aandacht op. Denk maar aan het succes van een ‘Dark ’n Stormy’ cocktail op basis van rum, ginger beer of ginger ale. Rum producenten komen met tal van nieuwe referenties. Zo pakt World’s End Rum uit met een Navy Strength rum van 57% en met een spiced rum zonder toevoeging van suikers. Daarnaast neemt ook het aantal rums gebotteld op ‘cask strength’ gevoelig toe. Rum varianten die tijdens de expo allemaal kunnen geproefd worden. Naast gin en rum zijn uiteraard ook single malt whisky en bourbon goed vertegenwoordigd met onder meer de Belgisch whisky Gouden Carolus die een langverwachte nieuwe creatie voor het najaar nu reeds in primeur voorstelt.

Mezcal en tequila: authentieke nationale dranken in de kijker

Mezcal en tequila zijn dankzij verschillende importeurs sterk aanwezig op deze expo. Deze dranken kan men zowel puur als in cocktails proeven. Deze nationale en authentieke Mexicaanse dranken dreigen door een agave schaarste een rariteit te worden. Vooral mezcal die van wild en traag groeiende agave planten gemaakt wordt, kent een sterke stijging. Dit komt ook door het arbeidsintensieve productieproces, de talrijke tussenschakels qua transport en de houding van de Trump-administratie. Gelukkig heeft de Mexicaanse overheid de drank door een erkende herkomstbenaming kunnen beschermen zodat de consument zeker is van een authentiek product.

Over Global Spirits Expo 2.0:

Dit is na vorig jaar de tweede uitgave en een initiatief en organisatie van Drankenwereld en Drankenhandel Vets, een toonaangevende webshop en winkel in Borsbeek die als geen andere nieuwe drank weet te spotten. Drankenhandel Vets is ook bekend om zijn speciale biersoorten en zelf geïmporteerde wijnen uit gekende wijnlanden. Op Global Spirits Expo 2.0 kan men dranken aan speciale expovoorwaarden aankopen of via de webshop www.drankenwereld.be. De expo heeft plaats op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 telkens van 12 tot 19 uur, Antwerpsesteenweg 43, Ranst.

Meer info op hun Facebook-pagina. Allen daarheen. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4202

Mortlach Strikes Back

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 11, 2018 07:07:51

Vooreerst mijn excuses voor de onnozele titel van dit stukje. Ik liet me leiden door mijn favoriete Star Wars film (voor wie nog niet kan volgen: The Empire Strikes Back). Maar Mortlach komt effectief terug met een nieuwe standaardrange.

Mortlach 12 Year Old – The Wee Witchie
Mortlach 16 Year Old – Distiller’s Dram
Mortlach 20 Year Old – Cowie’s Blue Seal

De reden? De premiumisation van enkele jaren geleden heeft blijkbaar niet zo goed uitgepakt voor The Beast of Dufftown.

Herinnert u zich deze blogpost nog? Ik was in mei 2015 te gast op de Mortlach Benelux Release te Brussel, waarin we – toegegeven – bijzonder werden verwend door Diageo met een heerlijk diner en degelijke uitleg over deze malt door de lieftallige (toenmalige) Brand Ambassador Georgie Bell.

Maar ondanks de verwennerij was het ongeloof groot toen de prijzen bekend werden gemaakt van de (toen) nieuwe range. Ik herhaal ze nog even hieronder (omgerekend naar EUR per 70cl).

Mortlach Rare Old (NAS) : 100 EUR
Mortlach 18 Year Old : 350 EUR
Mortlach 25 Year Old : 1075 EUR

De uitleg toen was dat we Mortlach – ook wel ‘The Wild Child of Speyside’ – als de grand cru onder de Speysiders moesten zien, alsook het feit dat er slechts zeer beperkte voorraden meer waren. Beide argumenten lijken met de nieuwe release ontkracht te worden.

En hoewel we dat jammer vinden en Diageo hierdoor wat aan geloofwaardigheid inboet (of zijn eer als ‘Empire’ alle eer aandoet is misschien juister), kunnen we toch alleen maar blij zijn dat ze de klachten van de whiskyfans hebben gehoord en er naar handelen (of zou het vooral de stem van de aandeelhouder geweest zijn?). Wat er ook van zij, de nieuwe Mortlach is weer geprijsd voor de normale sterveling.

De nieuwe range van Mortlach komt terug in flessen van 70cl en zal wederom betaalbaar(der) worden!

Mortlach 12 Year Old : ongeveer 55 EUR
Mortlach 16 Year Old : ongeveer 90 EUR
Mortlach 20 Year Old : ongeveer 225 EUR

Wanneer ze precies op de markt komen, is nog niet bekend gemaakt. Ik vermoed in het najaar, maar alleszins voor de feestdagen.

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4178

Trip to Islay

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul do, september 21, 2017 07:24:33

De komende dagen zal u het even zonder blogposts moeten stellen. We trekken er namelijk even op uit naar het Beloofde Land.

In de komende week hopen we alle distilleerderijen op Islay te bezoeken.

Ze komen allemaal aan bod: Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin, Bunnahabhain, Bruichladdich, Caol Ila, Bowmore, Kilchoman… maar we nemen ook een kijkje op de site van Gartbreck (waarvan we ondertussen weten dat het een project is dat niet zal doorgaan…) en Ardnahoe (het nieuwe project van Hunter Laing & Co).

Ook enkele prachtige plaatsen als Port Charlotte, Mull of Oa, Ardnave, Kildalton Cross, Portnahaven en dergelijke mogen niet ontbreken.

U mag nadien vanzelfsprekend een uitgebreid verslag verwachten van dit avontuur.
En over enkele weken volgen ongetwijfeld ook enkele Ramblings.

Tot binnenkort! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3816

Gordon & Macphail's Glen Grant Collection

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul vr, september 08, 2017 07:27:13

Gordon & Macphail is één van 's Schotlands oudste onafhankelijke bottelaars, actief sinds 1895. Hun bekende winkel op South Street in Elgin is nog steeds te vinden op dezelfde locatie en een must see voor wie in de buurt is.

Ze staan bekend omwille van hun verschillende reeksen (Connoisseurs Choice, CASK, Private Collection, Rare Old, Rare Vintage, Speymalt enzovoort), maar hebben ook heel wat bottelingen onder licentie uitgebracht. Semi-officiële bottelingen dus.

Een distilleerderij waarvan Gordon & Macphail alvast een bijzonder groot aantal bottelingen op zijn actief heeft, is Glen Grant. En daar zitten heel wat oudjes tussen.

Op 4 september 2017 kondigde G&M een erg speciale editie aan, namelijk de Glen Grant Collection. In een luxedoos verschijnen 6 single malts van deze Speyside distilleerderij van opeenvolgende jaren: 1950, 1951, 1952, 1953, 1954 en 1955. Deze prachtige eiken luxebox - waarvan er maar 75 exemplaren werden samengesteld - bevat dus whisky's die allen tussen de 57 en 61 jaar gerijpt hebben. De prijs is dan ook navenant: RRP £9.995. Omgerekend komt dat neer op zo'n slordige 11.000 EUR.

Maar vergis u niet: er zit geen enkele 'nieuwe' release tussen. Alle 6 bottelingen zijn reeds eerder verschenen, tussen 2007 en 2014 en komen uit een veel grotere oplage. De prijs is eigenlijk een meevaller als je die vergelijkt met de prijzen van de individuele flessen op dit ogenblik. Immers, je kan deze flessen nog online vinden voor prijzen tussen de 1500 en 4500 EUR en dus ben je al gauw een pak meer kwijt als je ze afzonderlijk aanschaft. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een heuse investering is.

Dit kan je in de box terugvinden:

Glen Grant 1950 - 57 Year Old b2007 – cask 853 & 2734 – 40% - 668 bts

Glen Grant 1951 - 61 Year Old b2013 – cask 2760 & 3202 – 40% - 358 bts

Glen Grant 1952 - 59 Year Old b2012 – cask 378 & 1133 & 1471 & 3245 – 40% - 665 bts

Glen Grant 1953 - 60 Year Old b2013 – cask 598-599 & 1105 – 40% - 517 bts

Glen Grant 1954 - 59 Year Old b2014 – cask 1822 – 40% - 610 bts

Glen Grant 1955 - 57 Year Old b2012 – cask 833 – 40% - 484 bts

Kwatongen zouden kunnen zeggen 'oude wijn in nieuwe zakken' (oftwel oude bottelingen in een nieuw kistje), maar kapitaalkrachtige liefhebbers kunnen zich toch in de handen wrijven.

Dat kan ik ook, want dankzij G&M werd ik in het bezit gesteld van een sample van elk van deze bottelingen! Ik zie het als een voorrecht om deze golden oldies te kunnen gaan proeven.

U mag zich de morgen dan ook aan de tasting notes verwachten van deze Glen Grant Collection. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3795

Win Your Gin

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul di, augustus 01, 2017 20:12:04

We hebben zopas onze tweede gin - Interludium - aangekondigd. Vanaf 1 augustus zijn er 50 flessen beschikbaar en we gaan er van uit dat ze - net als de vorige release - snel de deur zullen uit zijn. Je moet er dus snel bij zijn als je hem op de kop wil tikken.

Maar... je kan de gin ook gewoon winnen!

U leest het goed: u kan een unieke fles van onze tweede gin winnen!

Mark's nieuwe hobby - hydro-dipping - leverde een unieke fles op, die we afvulden met onze Interludium II. En jij kan hem winnen. Het enige wat je moet doen is een foto van deze (of de vorige) fles gin posten op onze Facebookpagina. Vergeet niet jezelf te taggen zodat we weten wie de eigenaar van de foto is.

De leukste foto wordt door Mark & Manny gekozen op 1 september. En wie weet wordt jij dan wel de trotse bezitter van deze one of a kind fles Interludium Gin Batch 2.

De winnaar krijgt deze unieke fles thuisgestuurd. Veel succes!

Meer info op mmmalts.com! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3745

Whisky Awards 2017 - Friendly Reminder!

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 26, 2017 07:26:11

Friendly Reminder...

Tot mijn grote vreugde (en ook een flinke portie trots) ben ik dit jaar genomineerd voor Whisky Ambassadeur voor België 2017.

Mocht u nog niet gestemd hebben, dan zou ik u willen verzoeken het nu te doen. Immers, u kan maar stemmen tot 11 maart, dus wacht niet langer.

U kan hiervoor terecht op http://whiskyawards.be/ tot 11 maart 2017.

Mocht u al wel gestemd hebben - dankuwel!

De uitreiking zal plaatsvinden op het Internationaal Whisky Festival in Gent, dat doorgaat op zaterdag 18 en zondag 19 maart 2017, telkens van 12u00 tot 18u00.

Wij zullen uiteraard van de partij zijn. U hopelijk ook? En, euh... als ik verkozen wordt, dan trakteer ik er eentje, hé! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3576

Qwhizky : Whivie’s Grote Whisky Quiz 2017

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 12, 2017 09:20:01

So you think you know whisky?

Op vrijdag 24 maart 2017 (van 19u30 tot 22u30) vindt de zesde grote Qwhizky plaats, een ludieke whisky quiz voor alle liefhebbers van de gouden nectar.

Maximaal 10 ploegen van (max) 4 personen, dus snel inschrijven is de boodschap!

FOTO

In 5 ronden van 10 vragen kan je, samen met je ploeggenoten, laten zien wat je van whisky weet (of er alvast heel veel van opsteken) en een mooi prijzenpakket – met dank aan onze WhivieSponsors! – in de wacht slepen.

De onderwerpen:

 • Ronde 1: Whisky voor iedereen
 • Ronde 2: Schotse Strip Tease
 • Ronde 3: Distilleerderijen
 • Ronde 4: 3x6
 • Ronde 5: Wereldse Whisky Weetjes

Tijdens elke ronde krijgt u ook een mystery dram te proeven die je extra punten kan opleveren!


Praktisch:

Datum: vrijdag 24 maart 2017, aanvang om 19u30

Nieuwe locatie: IJsbaan Kristallijn, Warmoezeniersweg 20 te 9000 Gent.

Kostprijs: elke ploeg betaalt 100 EUR en mag uit maximaal 4 personen bestaan (dus 25 EUR per persoon, doch per ploeg inschrijven aub).

Inschrijving: per mail op info@whivie.be (let wel, je ploeg is pas definitief ingeschreven na ontvangst van het inschrijvingsgeld van 100 EUR op rekening 320-0154482-31 van Whivie, met vermelding ‘Qwhizky Naam Ploeg’).

Heb je moeite om een ploeg samen te stellen, maar wil je toch graag deelnemen, stuur ons dan een mailtje, we trachten dan een ploeg voor jou bij elkaar te sprokkelen.

Het prijzenpakket bestaat uiteraard uit heerlijke whisky’s en gerelateerde items. Er is een prijs voorzien voor iedere deelnemer! Maar het gaat er bovenal om een bijzonder gezellige whiskyavond te beleven.

Spread the word en neem deel aan Whivie’s Grote Whisky Quiz 2017! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3561

Global Spirits Expo 18/06/2017

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 05, 2017 10:52:56

Blokkeer alvast zondag 18 juni in uw agenda, want dan gaat de allereerste editie van Global Spirits Expo door, van 12u tot 20u in het adembenemende San Marco Village in Schelle.

De beurs is gratis toegankelijk voor particulieren en professionals die op zoek zijn naar nieuwe smaken en dit alles in een prachtig kader.


De nadruk bij GSE ligt op het (her)ontdekken van bekende en minder bekende spirits. Maar dat is niet alles. Er zullen ook foodtrucks zijn om uw honger te stillen, lifestyle producten om u in luxe te baden en entertainment om u in een goed humeur te houden!

San Marco Village is makkelijk bereikbaar met de wagen (gratis parking voorzien!), maar ook met het openbaar vervoer. Je kan er ter plekke fiches kopen om te proeven. Dit lijkt ons een uitgelezen kans om in een mooi kader enkele spirits te gaan (her-)ontdekken!

Professional?

Bent u zelf professional en heeft u interesse om als standhouder aan te treden, dat kan natuurlijk ook. GSE heeft nog enkele standen beschikbaar, maar u moet er snel bij zijn. Geïnteresseerden kunnen bijkomende info opvragen op info@globalspiritsexpo.com, maar bellen kan ook: 0474/84.18.59 (Boris Wassenaar) of 0493/71.03.92. (Dimitri Van Thuys). Ontdek ook zeker hun Facebookpagina.

Wie weet lopen we elkaar daar wel tegen het lijf!

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3553

MMM‘s Galaxy Series

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul do, februari 02, 2017 07:30:11

In 2016 zagen we de release van vier geweldige single malts in MMM’s Animal Series: Craigellachie 2008 (The Ape), Tamdhu 2008 (The Tiger), Armorik 2008 (The Python) en Caol Ila 2006 (The Elephant). Daarnaast werd de zomer ook nog opgefleurd met de Interludium Gin, gestookt door Erik Molenaar van de Nederlandse Wagging Finger Distillery.

Het plan is om ook in 2017 niet minder dan 4 single malt bottelingen van een single cask te lanceren, opnieuw in de bijzonder beperkte oplage van 50 flessen. Je zal er dus snel bij moeten zijn als je hier een flesje van op de kop wil tikken, want de vorige releases waren telkens zeer snel uitverkocht. Bovendien beperken we de bestellingen tot 1 fles per liefhebber. En neen, ondanks de grotere vraag zijn we niet van plan dat aantal te verhogen. We willen graag de exclusiviteit behouden.

Ons motto blijft immers hetzelfde: Great taste in small numbers. We willen grootse smaak in kleine aantallen brengen. Het zullen malts worden die betaalbaar en goed zijn zodat iedereen er van kan genieten. Wees gerust dat de jacht op speciallekes geopend is.

Na de Animals kozen we als thema voor 2017 Galaxy, verwijzend naar het feit dat Mark & Manny beide grote sci-fi (in het bijzonder Star Wars) fans zijn. Ook deze zomer zal een nieuwe gin uw deel kunnen zijn. Deze keer laten we onze Interludium stoken in België. De Interludium II zal een heel ander karakter hebben!

De website werd in een volledig nieuwe kleedje gestoken en op maandag 6 februari (om 18u) wordt de eerste release aangekondigd. En het zal meteen een schot in de roos zijn: een eilandwhisky van 20 jaar oud! Remember: 50 bottles only! Dus zorg dat je dit niet mist.

Wil je meer weten over Mark en Manny’s Malts, surf dan als de bliksem naar onze webstek op www.mmmalts.com en zet hem bij je favorieten. En like onze Facebook-pagina vandaag nog; zo blijf je op de hoogte van onze avonturen en weet je onmiddellijk wanneer we onze eerste release in de Galaxy Series lanceren.

Mark & Manny

WWW.MMMALTS.COM

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3550

MEUG tastingfestival

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 23, 2017 07:36:26

Vorig jaar organiseerden de Beerlovers, Winelovers en Maltlovers een gloednieuw festival in hartje Antwerpen: MEUG. Het unieke concept van het samenbrengen van deze drie dranken bleek een schot in de roos. De eerste editie, die doorging op 30 april 2016, trok een volle zaal.

Dit jaar breidt MEUG uit met een Friday Afterwork (6 EUR, inclusief 5 drankbonnen) op vrijdag 17 februari (van 16u tot 22u), alvorens de deuren op zaterdag 18 februari open te gooien van 14u tot 22u (15 EUR, inclusief 5 drankbonnen).

Niet minder dan 40 standhouders (waarvan 8 buitenlandse) zullen meer dan 150 verschillende soorten bier, wijn en whisky presenteren. Er worden ook 5 intieme (nou, ja) ‘have-a-tasting-with’-sessies gehouden (12 EUR), waarin je in kleine groepjes drie drankjes in het gezelschap van een expert ter zake kan degusteren.

Voor de whiskyliefhebbers onder ons is er een schitterend aanbod: Anverness, Beacon Spirits, Brachadair, Cinoco, Claxton’s, Dram242, Gunther Vaes, Liquid Art, Pernod Ricard, Premium Spirits, The Nectar en de Whisky Mercenary.

Niet twijfelen, want ge MEUGt gerust zijn dat het weer de moeite zal lonen.

MEUG

Vrijdag 17 en zaterdag 18 februari 2017

Zuiderpershuis – Waalse Kaai 14

2000 Antwerpen

www.meug.be • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3537

Happy New Year!

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 01, 2017 13:28:07
Via deze weg willen wij al onze trouwe lezers bedanken en een fantastisch 2017 toewensen.We wensen u met het nieuwe jaar, een huis vol zonneschijn.
Dat er gezondheid en geluk, maar vooral veel whisky moge zijn.

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3518

Whisky Trail Belgium

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 10, 2016 07:34:57

Ierland, Speyside en nu ook de Lowlands hebben elk hun eigen Whisky Trail – een professioneel uitgestippelde route langs dewelke de whisky liefhebber zijn hart kan ophalen door het bezoeken van distilleerderijen, bekende shops en bars, restaurant en andere bezienswaardigheden gelinkt aan de wondere wereld van de gouden nectar.

Mireille en Michiel – bekend van de geweldige whiskybar in Oostende met de ronkende naam The Green Man – vonden het hoog tijd om zo’n whisky trail uit te dokteren voor ons land. We hebben als land immers heel wat te bieden aan de liefhebber met niet minder dan (op dit ogenblik) 7 distilleerderijen en een heel scala aan bars, pubs, restaurants en shop. België is dan misschien wel een klein land, het is alvast een groot whiskyland.

Het duurde niet lang of onze vrienden van The Green Man overtuigden de distilleerderijen om mee te doen. De eerste stap was gezet. Ondertussen is de website live op www.whiskytrailbelgium.be. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken en internationale uitstraling te hebben, werd de site in het Engels ontworpen. Op het moment van schrijven vind je naast de 7 Belgische distilleerderijen reeds 8 bars, 3 restaurant en 25 bars mee. Als je doorklikt op het flesje op de kaart krijg je meer details zoals adres en contactgegevens en enkele foto’s.

Het is een ‘levende’ site, waarmee we willen zeggen dat het de bedoeling is dat er nog shops, bars, restaurants en hotels volgen. En distilleerderijen ook, natuurlijk. En de professionele deelnemers krijgen de mogelijkheid om vouchers aan te bieden om het aantrekkelijk te maken voor de bezoekers van de website om hen met een bezoek te vereren.

Wij vinden dit alvast een heel leuk initiatief. Een suggestie die ik zelf nog zou durven doen is om ook whisky clubs op te nemen. Immers, heel wat liefhebbers zijn nog geen lid omdat ze simpelweg niet weten dat er een whiskyclub in hun neck of the woods te vinden is.

Wil je zelf bijdragen aan de site of gewoon feedback geven, dan kan je een mailtje sturen naar info@whiskytrailbelgium.be of contact opnemen met:

The Green Man

Oostende

0476 30 55 01 - 0474 87 00 39

www.thegreenman.be

enjoy@thegreenman.be

En uiteraard is Whisky Trail Belgium ook te vinden op Facebook. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3375

Vaderdag : doe hem een goed boek cadeau!

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul ma, mei 23, 2016 07:19:13

Op 12 juni is het feest voor alle (groot)vaders! Waarom hem niet verrassen met een leuk boek over zijn favoriete drank?

‘Whisky voor Iedereen!’ is al aan zijn derde druk toe!
We zetten ons boek daarom graag nog eens in de kijker.

In 297 kleurrijke pagina’s leggen Mark, Ilse en Niek haarfijn uit waar whisky vandaan komt, geven ze met verve een streepje geschiedenis en leggen ze het productieproces uit in een taal die voor iedereen begrijpelijk is. Ze reiken ook een aantal tasting notes en recepten aan. Niet minder dan 6 whiskylegendes worden geïnterviewd, zowel in Schotland als op eigen bodem. Vier reisverhalen van Schotland naar Australië, voorbij Japan en terug brengen u in de verleiding om zelf whiskypelgrim te worden. Het geheel werd opgefleurd met meer dan 300 prachtige kleurenfoto’s en een handige woordenlijst.

Met dit boek is hij gewapend om de wondere wereld van whisky te gaan ontdekken.

Toon je (groot)vader dat je van hem houd en geef hem een goed boek cadeau! We schrijven er graag een persoonlijke boodschap in voor jou.
Bestellingen die ons uiterlijk 07/06 bereiken kunnen nog tijdig geleverd worden.

Verkrijgbaar via onze site voor 39,99 EUR (+verzending).

Slàinte! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3308

MMM Mark & Manny’s Malts

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul za, mei 14, 2016 07:36:07

We hebben het lang stil moeten houden, maar eindelijk kunnen we het schreeuwen van de daken: MMM is geboren!

MMM staat voor Mark & Manny’s Malts en is een vervolg dat mijn Hollandse gabber Imanuel (aka Manny) Dijk en ik in het leven geroepen hebben na het succes van de Save Lars Whisky bottelingen.

Het plan is om jaarlijks maximaal 4 bottelingen te lanceren in bijzonder beperkte oplage. Elke release zal slechts 50 flessen sterk zijn. Je zal er dus snel bij moeten zijn als je hier een flesje van op de kop wil tikken. Omwille van de beperkte oplages zullen we ze ook beperken tot 1 fles per liefhebber.

Ons motto is even rechtlijnig als ons plan. We willen grootse smaak in kleine aantallen brengen. Het zullen malts worden die betaalbaar en goed zijn zodat iedereen er van kan genieten. Bang for your buck! En we zullen altijd, altijd, altijd vermelden van welke distilleerderij de whisky afkomstig is, alsook wanneer deze werd gedistilleerd.

Dus: een serie van maximaal 4 flessen per jaar. Elke serie heeft een thema en ons eerste thema is Animals. De eerste release is nu een feit – we noemen hem Ape. Ja, ik weet het… binnenkoppertje.

Het betreft een jonge maar krachtige Craigellachie 2008 op sherryvat, gebotteld op 56,8%, die Manny en ik afgelopen februari ontdekten. We waren meteen verkocht. De tasting notes en video volgen zeer binnenkort, maar u mag zich alvast verwachten aan een neus vol zomers fruit en tarte tatin, een heerlijk zoete smaak op wit fruit en butterscotch met een lange, warme en kruidige afdronk. Zomer in je glas!

Dit juweeltje is het jouwe voor 64,99 EUR (verzending 8 EUR (België en Nederland) niet inbegrepen).

De flessen worden nog deze week gelabeld, dus voorbestellen kan vanaf nu. Hiertoe stuur je best zo snel mogelijk een mailtje naar info@mmmalts.com. Remember: 50 bottles only!

Wil je meer weten over Mark en Manny’s Malts, surf dan als de bliksem naar onze gloednieuwe webstek op www.mmmalts.com en zet hem bij je favorieten. En like onze Facebook-pagina vandaag nog; zo blijf je op de hoogte van onze avonturen en weet je als eerste wanneer we onze tweede release – die we Tiger gedoopt hebben – lanceren. We hebben ons oog al op een bourbongerijpte Speysider laten vallen – hierover later meer!

Alle info kan je terugvinden op

WWW.MMMALTS.COM • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3299

Tasting Collection

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul wo, april 27, 2016 06:51:06

Er zijn verschillende manieren om nieuwe whisky’s te ontdekken. We denken in eerste instantie aan het bezoeken van tastings en festivals. Daarnaast is er ook het dram-sharing principe dat door verschillende clubs wordt toegepast. Gedeelde Vreugde is hiervan een goed voorbeeld.


Maar ook shops bieden soms de mogelijkheid om met samples te werken. Whiskysamples is ongetwijfeld het beste voorbeeld. Ook Master of Malt heeft al jaren zijn Drinks by the Dram en The Whisky Exchange heeft ook een aantal whisky packs.


Tot slot zijn er nog enkele bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van proefpakketten onder de vorm van een abonnement. Denken we bijvoorbeeld aan Flaviar dat ik vorig jaar kort besprak. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je je niet hoeft te verplaatsen. De samples worden netjes verpakt in je brievenbus afgeleverd. Het nadeel is dat je geen vat hebt op wat er precies in je pakketje zal zitten, waardoor je het risico loopt een whisky te ontvangen die je reeds geproefd heb. Maar dat zal voor nieuwe liefhebbers natuurlijk minder het geval zijn.Onlangs leerde ik Tasting Collection kennen. Dit in Nederland gevestigde bedrijf heeft een uitgelezen assortiment dat zich niet alleen tot whisky beperkt, maar omwille van de inhoud van dit blog ga ik me daarop concentreren, natuurlijk.


Tasting Collection biedt twee formules aan: een maandelijks abonnement en een kwartaalabonnement. In het eerste geval betaal je 34,95 EUR per maand en ontvang je elke maand een pakketje met 6 samples van 2,5cl whisky. In het tweede geval kost je abonnement 37,50 EUR en krijg je om de drie maanden een pakketje toegestuurd.Het leuke aan Tasting Collection is dat – sinds kort – de pakketjes worden samengesteld door whiskykenners (of wat daar voor moet doorgaan: ik verklaar me zodadelijk nader). Zo werden de laatste edities samengesteld door Wouter Wapenaar, Hans & Becky Offringa, Ad de Koning, Ronald Zwartepoorte, Rianne Tol, Jock Shaw, Jan Beek, Marcel Bol, Charles Maclean en...


En nu ben ik aan de beurt. Ja, u leest het goed. Ik werd gevraagd om de volgende editie samen te stellen. Geen zorgen, mijn verbazing was wellicht even groot als de uwe. Navraag leerde dat het echt geen vergissing van hen betrof. Ze zijn van mening dat ik iets van whisky ken. Ik heb hen in die waan gelaten.Nadat mijn ego terug neergedaald was, ben ik aan de slag gegaan. Uiteraard moest ik binnen bepaalde richtlijnen qua selectie en budget blijven, maar ik ben van mening dat ik een leuke selectie heb gemaakt. Ze bestaat uit: Bushmills Black Bush, The Feathery Blended Malt, Auchentoshan 14 Year Old Cooper’s Reserve (of dacht je nu echt dat er geen Auchentoshan in zou zitten? Ha!), Coal Ila Moch, Tullibardine 20 Year Old en de Smooth Ambler Rye.


Ben je whiskyliefhebber en wil je zulke samples mooi verpakt (en voorzien van een leuke gids met tasting notes) in je brievenbus ontvangen, wordt dan zeker abonnee. De setjes worden immers samengesteld door echte kenners (present company excluded… bwoehaha)!


May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3282

MEUG – tastingfestival 30/04

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul di, april 19, 2016 06:39:42

Op zaterdag 30 april 2016 gaat in het Antwerpse Zuiderpershuis een gloednieuw festival van start, een organisatie van de Beerlovers, Winelovers en Maltlovers, die clubs met hun eigen voorkeur voor het betere vloeibare werk.Het unieke aan MEUG (als geboren Sinjoor vind ik dat een geweldige naam, overigens) is dat dit het eerste tastingfestival wordt waar deze drie dranken worden samengebracht.


De 37 standhouders zullen meer dan 125 verschillende soorten bier, wijn en whisky presenteren. Of er heerlijke cocktails mee maken, echt waar. Of wat te denken van een biercocktail met Auchentoshan American Oak?


Het festival opent de deuren om 14u00 en schenkt tot 22u00. Om 22u30 ten laatste kruipt u in de taxi, want dan gaan de deuren dicht. Tickets via de site kosten 10 EUR (op de dag zelf aan de deur betaalt u 13 EUR). De waarborg voor uw proefglas is 5 EUR en drankbonnen zijn er voor 1 EUR per stuk.


Er zijn drie leuke tastingroutes uitgestippeld waaraan u kan deelnemen voor 15 EUR, die luisteren naar de leuke namen ‘Bad Boys’, ‘Sightseeing’ en ‘Hopelessly Romantic’.De moeite? Het zal wel zijn. Doén! Op dit festival vindt iedereen ongetwijfeld zijn… meug!


MEUG

Zaterdag 30/04/2016

Zuiderpershuis

Waalse Kaai 14

2000 Antwerpen

www.meug.be • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3274

Whisky on a Sunday – 3e editie

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul za, april 09, 2016 08:51:43

Het wordt zo langzaam een traditie. Voor de 3de maal tekent de "Gentse whiskyscene" present voor "Whisky on a Sunday"! Een klein maar gezellig whiskyfestival in de Gentse binnenstad. Met het Belfort Stadscafé als uitvalsbasis mag je dat nu heel letterlijk nemen!

Op zondag 17 april 2016 trachten de organisatoren opnieuw elke al dan niet fervente whiskyliefhebber een heerlijke namiddag te bezorgen! Maar niet alleen staat er whisky op het programma, ook gin, rum en calvados passeren de revue!

Blended malt, small batch single malt en single cask malt whisky afkomstig van de betere onafhankelijke bottelaars worden u aangeboden door o.a Whisky Import BELUX. Dit jaar kleuren ze graag eens buiten de lijntjes en laten ze u kennis maken met zowel Zwitserse als ook Deense whisky!

Bij 180whiskys.be kan u dan weer terecht voor overheerlijke whisky van Glengoyne & Glenfarclas

The Bonding Dram zorgt voor een eigen(wijze) mix. Een collectie waar u allen duimen en vingers zal van aflikken. Bovendien stelt Jeroen ook zijn nieuwe project (Shop & Tastingroom "Proof") aan jullie allemaal voor!

We verwelkomen een nieuwe standhouder: Bart Alisch zal menig oogjes laten glinsteren met een eigen fantastische privé collectie. Wij zijn alvast zeer blij dat Bart ons dit jaar komt vervoegen.

Copperhead komt met een eigen stand zodat jullie ook kunnen genieten van deze verfrissende gin.

Tot slot heeft ook Whivie.be een tafeltje gereserveerd om u kennis te laten maken met hun gloednieuwe boek ‘Whisky voor Iedereen’. Heeft u een exemplaar besteld? Dan kan u het hier oppikken en meteen laten signeren.

In het Belfort Stadscafé zal er ook voor en na het festival een mogelijkheid zijn om te eten (mits reservering), alle andere dranken zijn daar ook verkrijgbaar tijdens het festival.

U ziet het "Whisky on a Sunday" heeft werkelijk aan alles gedacht!
Wij hopen dat jullie erbij zijn dit jaar.

Deuren 14u00 – Einde 19u00

Tot zondag, tot "Whisky on a Sunday"!

Stadscafé Belfort
Emile Braunplein 40
9000 Gent • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3264

Whisky voor iedereen: het boek

AankondigingenGeplaatst door Mark Dermul di, maart 08, 2016 07:33:10

Vier jaar lang hebben ze er aan gewerkt. De halve wereld hebben ze er voor rondgereisd.

Meer dan 2.500 whisky’s hebben ze geproefd. Je moet er wat voor over hebben.

Maar uiteindelijk is hij klaar: Whisky voor Iedereen, het boek!In 297 kleurrijke pagina’s leggen Mark, Ilse en Niek haarfijn uit waar whisky vandaan komt, geven ze met verve een streepje geschiedenis en leggen ze het productieproces uit in een taal die voor iedereen begrijpelijk is. Ze reiken ook een aantal tasting notes en recepten aan. Niet minder dan 6 whiskylegendes worden geïnterviewd, zowel in Schotland als op eigen bodem. Vier reisverhalen van Schotland naar Australië, voorbij Japan en terug brengen u in de verleiding om zelf whiskypelgrim te worden. Het geheel werd opgefleurd met meer dan 300 prachtige kleurenfoto’s en een handige woordenlijst.


Met dit boek ben je gewapend om de wondere wereld van whisky te gaan ontdekken.

Slàinte!


Titel: Whisky Voor Iedereen

ISBN: 9789402145564

Auteurs: Mark Dermul, Ilse Everaert, Niek Verniers

Adviesprijs: 39,99 EUR


Release evenement 16/03/2016 om 19u te Kalken


Op woensdag 16 maart, van 19u tot 21u30, heten we u van harte welkom in het WijnAtelier te Kalken op de grote voorstelling van het boek.

Tijdens de voorstelling kan u nader kennis maken met de auteurs en desgewenst één van de 100 eerste exemplaren laten signeren door de auteurs.

Bovendien zal er een whiskybar geopend worden om de release meteen goed in te zetten.

Dit evenement, whiskybar incluis, zijn volledig gratis. De aankoop van het boek wordt geapprecieerd, maar is uiteraard volledig vrijblijvend. Er zullen inkijkexemplaren ter beschikking liggen.

Om er voor te zorgen dat er voldoende glazen, hapjes en drankjes aanwezig zijn, verzoeken wij u beleefd om ons per mail te laten weten of u op dit evenement aanwezig kan zijn.

Dat doet u door ons een mailtje te sturen naar info@whivie.be met vermelding van uw naam en met hoeveel personen u wenst langs te komen.

Uw aanwezigheid wordt erg op prijs gesteld.

Praktisch

Het WijnAtelier, Gaverstraat 55, 9270 Kalken.

Woensdag 16 maart 2016.

Deuren: 19u00

Einde: 21u30 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3233
Volgende »