WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rosebank 17 Year Old 1991 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 18, 2019 07:32:21

Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 17 Year Old 1991/2008 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice
Kleur: stro
ABV: 43%

Provence

Gordon & Macphail hebben meer dan 50 releases van Rosebank op hun actief, maar de laatste keer dat ze een vaatje van deze gesloten Lowlander op de markt brachten, is ondertussen toch al even geleden. Deze botteling verscheen meer dan 10 jaar geleden in hun bekende Connoisseurs Choice en betreft een Rosebank die op refill Amerikaanse eik en sherryvaten rijpte.

Delicate neus op citrusfruit, kinine, appels en peren met een hint van zaagsel in de meubelmakerij. Lavendel in de Provence tijdens een regenbui. Vanille en smeerboter. Fanta lemon. Erg licht en ingetogen, maar wel fris. Rosebank ten voeten uit.

Oei! De body lijkt nergens naar. Dit is veel te licht en waterachtig en biedt amper smaak. Da’s jammer. En naast het citrus- en witte fruit wordt deze zelfs een tikkeltje bitter. Gember, peper, tannine… ze overstemmen de delicate toetsen van het fruit en de vanille. Hij valt helaas echt wel wat uit elkaar. Ik ben er in alle eerlijkheid zelfs niet zeker van of deze nog wel boven de 40% zit na al die jaren. Het is gesuikerd water geworden. Dju.


De finish is kort noch lang, zachtjes gekruid op gember en zoethout, maar hij sterft een iets te bittere dood om te bekoren.

De neus was mooi, maar eens de lippen voorbij blijkt hij niet langer in vorm te zijn. Jammer.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4535

Rosebank 14 Year Old 1991 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, april 17, 2019 09:05:04

Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 14 Year Old 1991/2006 The Ultimate, bourbon barrel #4766
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Timide

Het was al weer veel te lang geleden dat ik nog eens een Rosebank aan de lippen zette. En nu Ian MacLeod laat weten dat de plannen om Rosebank te heropenen zijn goedgekeurd, verscheen deze legendarische Lowlander terug op mijn radar. Ik ben daar best blij om. Dit is nog maar de 15e Rosebank die ik proef. Deze botteling van de Nederlandse bottelaar Van Wees – in hun The Ultimate reeks – zit al meer dan 10 jaar op fles. Even afstoffen en uitschenken.

Lentefrisse, zoete neus op vanille, abrikoosjes, een boeketje bloemen en limoen, met een verrassende toets van kinine en kaarsvet. Rozenwater en jute zak, vers afgereden gras. Wit fruit, vanille en een heel klein beetje bloemenhoning. In alle eerlijkheid erg fris, maar ook erg licht en verre van complex.

De body is echt te licht om indruk te maken. Op het randje van waterachtig. Da’s jammer. De smaak is ook wat vlak, moet ik bekennen. Timide. Of delicaat, afhankelijk van in welke stemming ik ben. Soit. Citrus, grapefruit op kop, gevolgd door kinine en gedroogd gras. Hint van marsepein. Slechts een klein beetje peper.


Middellange afdronk met hooi en witte chocolade. Verrassend kruidig op peper en gember en een bittertje op het sterfbed.

Erg toegankelijke, zomers, lichte Rosebank. Niets mis mee, maar ook geen uitschieter.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4534

Littlemill 22 Year Old 1989 Thosop Import

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 16, 2019 06:12:09

Distilleerderij: Littlemill
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Littlemill 22 Year Old 1989/2011 Thosop Import, Refill Sherry Cask, 227 bts
Kleur: brons
ABV: 55.4%

I Could Not Care Less

Goh, te bedenken dat dit al in 2011 op de markt kwam en ik nu pas kans zie hem te proeven – dankzij Imanuel, waarvoor dank. Dit is een Littlemill die door Luc Timmermans destijds onder zijn zogenaamde Handwritten Labels op de markt werd gebracht, ondertussen nergens meer te vinden, natuurlijk.

Geweldige ietwat old school neus met flink wat bittere appelsienen, mierzoete kersen en een florale toets, overgoten met donkere karamelsiroop. Gember en zoethout, kaneel en kruidnagel. Rumrozijnen, mokka en een hint van chocolade. Helemaal op de achtergrond een lichte toets van houtlijm, maar het werkt.

Hij mocht wat meer body hebben, wat mij betreft, maar op smaak is dit een absolute bom! Zoetzuur op kersen, kiwi, pompelmoes, appelsien, rozijnen, kruisbessen en kandijsuiker, terwijl het hout hem licht drogend maakt. Wederom kruidig, maar die zijn zachter dan de neus deed vermoeden. Het sherryvat heeft alvast erg zijn stempel gedrukt, maar als het zo lekker is, kan je dat alleen maar toejuichen.

De afdronk is middellang, drogend en heerlijk old school.

Het zachte karakter van Littlemill is een beetje zoek door het erg actieve sherryvat, maar I could not care less, want simpelweg een overheerlijke dram. Bedankt, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4533

Mark’s Whisky Ramblings 246: The Celts 22 Year Old 1996 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 15, 2019 07:02:49

Voor onze tweede single cask release in de Tribe Series ontwierp Jurgen Robyns wederom een geweldig label. Deze keer De Kelten, een strijdvaardig volk. En net als bij de Picts gaat het om een geheime distilleerderij in het hartje van de Speyside, opgericht in 1892 en eveneens uit de vallei van het hert – slechts op een steenworp van de erg bekende distilleerderij waar onze Picts vandaan kwam. Nuff said! Hij rijpte op een bourbonvat gedurende 22 lange jaren.

En hij is ronduit prachtig, dank u zeer. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4532

The Celts 22 Year Old 1996 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 14, 2019 09:51:43

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: The Celts 22 Year Old 1996 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.5%

De Kelten

Voor onze tweede single cask release in de Tribe Series ontwierp Jurgen Robyns wederom een geweldig label. Deze keer De Kelten, een strijdvaardig volk. En net als bij de Picts gaat het om een geheime distilleerderij in het hartje van de Speyside, opgericht in 1892 en eveneens uit de vallei van het hert – slechts op een steenworp van de erg bekende distilleerderij waar onze Picts vandaan kwam. Nuff said! Hij rijpte op een bourbonvat gedurende 22 lange jaren. En hij is ronduit prachtig, dank u zeer.

Zachte en bijzonder fruitige neus op appel, peer en mandarijn met een hint van roze pompelmoes, aangevuld met ananas en sappige abrikozen. Turks Fruit, honing, zoethout en rozenwater. Hint van Graeffe suiker (u weet wel, die lichtbruine suiker die op de pannenkoek mag). Heerlijk.

Hij is lekker olieachtig en zijdezacht. Toch verschijnt er onmiddellijk een erg mooie kruidige toets van witte peper, gember en zoethout. Het fruit van de neus keert in volle glorie weer.

De heerlijk lange en zoete finish geeft me een warm gevoel van binnen. Hartverwarmend.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar deze is nog net iets beter dan The Picts en die was al geweldig. Ze weten daar in Dufftown echt wel waar ze mee bezig zijn.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4531

Talisker 10 Year Old (Map Label)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 12, 2019 07:29:37

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker 10 Year Old (map label), OB 1990s
Kleur: oud goud
ABV: 45.8%

Ja, ’t is Talisker!

Talisker… ja, dat is altijd iets om naar uit te kijken, moet ik bekennen. Dit is de klassieke Talisker 10, maar hij zit al wel meer dan twee decennia op fles. Het is de oude, zogenaamde ‘map label’ release van het einde van het vorige millennium. Eens benieuwd of hij toen ook al zo goed was al nu.

Verrassend zoete en eerder zachte neus, waarbij ik vooral vanille, limoen en kiezelsteentjes op het strand krijg. De typische rook en peper zijn verdacht afwezig, maar dat neemt niet weg dat hij erg aardig ruikt. Tikkeltje romig. Appels en appelsienen en – mits voldoende geduld – enkele maritieme trekjes. Het duurt toch wel een minuut of vijf voor ik echt kan zeggen: ‘ja, ’t is Talisker!’

Op smaak, daarentegen, is het meteen raak! Erg romig, mooi peperig en heerlijke, rokerige toetsen die snel de bovenhand nemen. Erg, erg smaakvol, hoor! Appels en wat citrusfruit, iets van gerookte ham, zeezout en grassige toetsen. Kruidige eik geeft hem een mooi bitter randje. Iets van chocolade verschijnt. Munt ook. Allé, kom, After Eight. Denk niet dat ik dat al eerder had bij Talisker, maar het staat me erg aan. Dit is een kanjer!


En dan die afdronk… heerlijk! Lang, rokerig, gepeperd en toch zoet, romig en met een zuurtje als van pompelmoes op het sterfbed.

Hij heeft al een tikkeltje old school en dat is absoluut geweldig en maakt hem erg boeiend, zeker in vergelijking met de hedendaagse Talisker 10, die in geen enkele whiskykast mag ontbreken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4529

Talisker Neist Point

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 11, 2019 07:31:24

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker Neist Point, OB 2015, Travel Retail Exclusive
Kleur: vol goud
ABV: 45.8%

Zoet & Zilt

Vorig jaar gaf ik in de Ghelamco arena een Talisker Masterclass. Wat we daar geproefd hebben sprak erg tot de verbeelding, maar deze Talisker Neist Point (spreek uit ‘neest’ als in ‘meest’) stond niet in de line-up. Deze Travel Retail Exclusive had ik niet en zelf nog niet geproefd. Pascal, whiskygabber en aanwezig op de tasting, liet me verstaan dat die zeer de moeite is en dat hij me een flesrestje zou bezorgen. En zo geschiedde en kan ik hem nu toch proeven en aan u voorstellen.

De neus kan je gerust atypisch noemen. Ik krijg in eerste instantie Granny Smith appels, gevolgd door perzik en abrikozen. Dan pas komt de zachte rook en enkele maritieme elementen. Volgens mij zitten hier toch een paar sherryvaten tussen. Gekarameliseerde noten. Een zilt randje dat helemaal in de verdrukking komt door karamel en andere zoete toetsen. Maar het moet gezegd: het werkt! Heerlijke neus, als u het mij vraagt.

Mooi olieachtig en onmiddellijk een beetje gepeperd, zoals je van Talisker gewoon bent. Zoet en zilt tegelijkertijd, licht drogend en met een bittertje als van een druivenpit. De kruidigheid wordt iets luider naarmate de malt zich nestelt op je tong. De rook, hoewel subtiel, is onmiskenbaar.

Op de afdronk, die zonder enige twijfel lang te noemen is, wordt het drogende effect nog duidelijker. Een vreemde, ietwat florale, bijna zepige toets, blijft hangen (zonder te storen).

Nog links en rechts te vinden (o.a. in de distilleerderij zelf) voor zo’n 80 EUR. Niet goedkoop, maar wel erg lekker. Met dank aan mijn whiskygabber Pascal. Het heeft me er toe aangezet twee flesjes in huis te halen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4528

Tobermory 22 Year Old 1995 WhiskyBroker

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 09, 2019 07:20:08

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 22 Year Old 1995/2018 WhiskyBroker, Hogshead #1945, 283 bts
Kleur: Licht goud
ABV: 54.2%

Zespri

Vorig jaar bracht de Schotse bottelaar Whisky Broker deze Tobermory op de markt. Hij rijpte maar liefst 22 jaar lang en het hogshead leverde 283 flessen op vatsterkte op.

Op de erg zoete neus – die weinig mufheid vertoont, iets wat ik wel vaker heb bij Tobermory – krijg ik vooral vanille, kruisbessen en grenenhout. Zespri! Een zacht streepje woodsmoke en best wat rumrozijntjes. Iets van yoghurt met ananas. Ik vind dit best aangenaam.

Hij komt best krachtig binnen. Lekker pittig op witte peper en iets van tannine. Maar wederom erg zoet. Doet wat aan Turks gebak denken, gedrenkt in honing. Abrikozen. Appelsienen. Chilipeper, zoethout en kardemom. Weerom zo’n mooie streep woodsmoke. Alsof hij gestookt is vlak na een run van Ledaig, zonder de leidingen te kuisen.

Lekkere finish die kruidig en zoet blijft tot op het sterfbed.

Dit is een tweelingbroertje van de Tobermory 1995 die het Italiaanse Valinch & Mallet eind 2017 op de markt bracht. Alleen kost hij maar de helft.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4526

Tobermory 18 Year Old 1994 Wilson & Morgan

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 08, 2019 07:16:43

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 18 Year Old 1994/2013 Wilson & Morgan, Sherry Finish cask #5046, 609 bts
Kleur: amber
ABV: 54.3%

Dr Jekyll & Mr Hyde

De Italiaanse bottelaar Wilson & Morgan is van alle markten thuis. Al heel wat releases van verschillende distilleerderijen passeerden de revue op dit blog, maar dit is de eerste keer dat ik een door hen gebottelde Tobermory proef.

Ow… stinky winky! Wat een vreemde neus. Ja, het muffe van Tobermory tekent present, maar gaat hier nog een stap verder. Koeienvlaai, rottende plantenresten en karnemelk. Wat is dat hier allemaal? De goesting om dit aan de lippen te zetten is niet bijster groot, moet ik bekennen. Na enkele ogenblikken begint het te beteren. Natte bladeren, walnoten, rozijnen. Maar echt top wordt deze absoluut niet.

Hij maakt gelukkig veel – erg veel – goed op smaak. Romig en zoet op honing, bittere pompelmoes, munt en boerenboter. Erg zesty, ook. Druivenpit. Lekker kruidig, ook, wat hem punch geeft. Ja, eigenlijk is dit erg lekker!

De afdronk is erg lang, zoet en zilt tegelijkertijd. En de kruiden? Die blijven maar nazinderen.

Wat een schizofrene malt. Dr Jekyll op smaak en in de finish, maar een absolute Mr Hyde op de neus!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4525

Tobermory 11 Year Old 2006 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 07, 2019 07:27:21

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 11 Year Old 2006/2017 The Ultimate, First Fill Sherry Butt #900155, 865 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Kakafonie

Tobermory Distillery zou dit jaar eindelijk terug open gaan, na twee jaar sluiting om te verbouwen. Naast een erg geturfde Iona (enkel verkrijgbaar op de distilleerderij zelf) en hun mild geturfde Ledaig, stoken ze ook een ongeturfde malt die naar de naam Tobermory luistert. Deze jongeling werd van een first fill sherry butt betrokken en versneden naar 46% door het Nederlandse The Ultimate.

Hola, dit is vreemd! Het typisch muffe karakter van Tobermory gaat hier in de clinch met enkle frisse sherrytoetsen, wat zorgt voor een kakafonie aan geuren. Rode bessen, rozijntjes, pomme d’amour en een karrenvracht aan karamel botsen tegen rubber, rottend hout en vers geboend leder en een hint van chocolademelk. Ik ben niet overtuigd.

Op smaak is het vooral de sherry die spreekt en wordt het typische karakter van de malt wat op de achtergrond geduwd. Maar op zich geen slechte zaak, want nu krijg ik vooral rood fruit, leder, rozijntjes en romige sherry. Een bittertje als van koude koffie en een zilte toets maken het af. Dit is al veel beter dan de neus aankondigde, maar echt top vind ik het nog niet.

De afdronk is erg lang, romig en donkerzoet.

Een aparte smaakbelevenis, dat is zeker. Maar voor mij werkte het niet helemaal. Bedankt voor het sample, Anthony!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4524

Tomatin 28 Year Old 1990 WhiskyBroker

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 06, 2019 07:41:20

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 28 Year Old 1990/2018 WhiskyBroker, Refill Bourbon Barrel #10812, 143 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 40.2%

Del Monte

Goh, ik heb al een 40-tal Tomatin achter de kiezen en deze Highlander stelt zelden teleur. De verwachtingen voor dit 28-jarige single cask liggen dan ook betrekkelijk hoog. Maar wat een bleke jongen, zeg! Tja, refill bourbon, dus zal wel spirit-driven zijn, zeker?

Mooie neus op tropisch fruit met een zuurtje als van grapefruit en kruisbessen. Limoensap en Turks Fruit. Vanille en slechts een hint van het hout. Dit is erg mooi, uitnodigend en zomers zoet.

De aanzet is erg zacht, maar qua smaak zit het meteen erg goed. Een geweldig bommetje van zomers fruit. Doet wat denken aan fruitsalade op lichte siroop uit blik van Del Monte. En ondanks het feit dat het ABV naar quasi het minimum gedaald is – wat de bottelaar waarschijnlijk verplichte van deze op fles te trekken – is hij echt wel aangenaam drinkbaar en niet zwak. Verre van.

De afdronk is middellang, mierzoet met een pepertje en een hint van suikerspin.

Ja, schenk dat op een zomerse dag en zet je in de tuin en life is good. Met dank aan Anthony voor het gulle sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4523

Tomatin 12 Year Old 2005 for Maltclan

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 05, 2019 08:34:13

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 12 Year Old 2005/2017 OB for Maltclan, Cask #2705, 235 bts
Kleur: stro
ABV: 55.3%

Kinine

Maltclan behoeft niet bepaald nog een introductie, toch? Deze sympathieke club uit Halle organiseert immers elk jaar een tof festival met bijhorende botteling. Dit is er zo eentje, een officiële nog wel. Deze Tomatin betreft een single cask dat in 2005 te slapen werd gelegd en op vatsterkte gebotteld is. Aan het kleurtje te zien, betreft het een bourbon cask.

De neus bevestigt het bourbonvat. Boerenboter, banaan, appels en peren en perzik en een beetje citroen. Lekker romig, dat wel, maar voor de rest in alle eerlijkheid weinig uitgesproken.

Ook op de tong blijkt dit een lekker romige malt te zijn. Wederom wit fruit en citrus, banaan en perzik – vooral dat laatste komt op smaak mooi door en maakt er een groter fruitbom van dan de neus deed vermoeden. Kinine, witte peper, gember. Mooi.

De afdronk is lang en kruidig, met wat kinine op het sterfbed, wat voor een mooie bitterheid zorgt.

Leuke Tomatin die de Maltclan eer aandoet, zonder echt een klepper te zijn. Hij was met zijn 65 EUR echt mooi betaalbaar ook.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4522

Tamdhu 14 Year Old 1998 Douglas of Drumlanrig

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, april 03, 2019 06:22:35

Distilleerderij: Tamdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamdhu 14 Year Old 1998/2012 Douglas of Drumlanrig, Refill Hogshead #10749, 12 bottles
Kleur: goud
ABV: 50.0%

Nougat

Douglas of Drumlanrig is een onafhankelijke bottelaar, waarvan de eigenaar afstammeling zou zijn van de familie Douglas, die in het Drumlanrig Castle woonde. Hoewel het eigenlijk geen kasteel is, maar een landhuis. Enfin, ik dwaal af. De bottelaar is onderdeel van Langside Distillers. Van deze Tamdhu zijn er slechts 12 flessen afgevuld… Vreemd.

De neus is lentefris en zoet op wit fruit en wat citrus. Een karrenvracht aan nougat neemt bezit van mijn neus. Hazelnoten. Waxy. Ik vind het best leuk, zonder echt groots te zijn.

Ook op smaak is het flink waxy en doet hij mij een beetje denken aan Bladnoch en Clynelish. Wit fruit en citrus wederom, opgesmukt met een pepertje en wat hout, zonder echt bitter te worden. En toch zit er een toets van kinine aan. Maar het geheel werkt wel, wat mij betreft.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde.

Niet meteen een Tamdhu die er echt uitspringt, maar hier is alleszins niks mis mee.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4520

Tormore 26 Year Old 1988 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 02, 2019 06:58:07

Distilleerderij: Tormore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tormore 26 Year Old 1988/2015 The Ultimate, Refill Butt #15331, 557 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Gebalanceerd

Tormore is ook weer zo’n distilleerderij waarvan je al wel gehoord hebt, maar nauwelijks flessen van ziet. Het is een bijzonder mooie distilleerderij, ontworpen door de gerenommeerde architect Sir Albert Richardson. We proeven een onafhankelijke release van het Nederlandse Van Wees in hun bekende The Ultimate reeks. Het sherry butt leverde maar liefst 557 flessen op.

De neus is nogal alcoholisch, ondanks het bescheiden ABV. Heeft wat tijd nodig om zijn geheimen prijs te geven, maar als je het geduld aan de dag legt, krijg je wel een mooie waaier van geuren. Kersen, amandelen, rode appels, rozijntjes, blauwe pruimpjes… ja dit is een zomers mandje, hoor! En het geheel is overgoten met wat donkere honing en bessensiroop! Hier hou ik wel van!

Dat zet zich mooi door op smaak. Erg fruitig en zoet, aangevuld met wat kruiden zoals nootmuskaat en peper. Er volgt een hint van koffiegruis en wat chilipeper, maar het zijn vooral de kersen en appelsienen die met de eer gaan lopen. Erg veel sherryinvloeden, maar het werkt prima.

De afdronk is erg mooi en lang, fruitig en kruidig, kortom prima.

Een erg gebalanceerde Tormore die me echt wel kan bekoren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4519

Tamnavulin 25 Year Old 1991 WhiskyBroker

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 01, 2019 06:32:44

Distilleerderij: Tamnavulin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamnavulin 25 Year Old 1991/2017 WhiskyBroker, hogshead #5851, 272 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.0%

Meubelmaker

Goh, dit is nog maar mijn tiende Tamnavulin. Niet bepaald een distilleerderij die vaak op mijn radar verschijnt. Maar dat heeft alles te maken met het feit dat de standaardrange van deze distilleerderij weinig tot de verbeelding spreekt. En het overgrote deel verdwijnt natuurlijk in blends, die van Whyte & Mackay, Crawfords en Mackinlay’s, om er maar enkele te noemen. Eens benieuwd wat deze onafhankelijke botteling van een kwarteeuw oud single cask voor me doet.

Op de neus ben ik er alvast niet kapot van. Veel hout, weinig fruit. Vers gezaagde planken en houtkrullen, alsof ik in het atelier van een meubelmaker sta. Met een beetje verbeelding krijg ik appels en ananas, maar ik moet er echt voor werken. Nougat, misschien? Tja. Moeilijk.

De body is prima. Romig en pittig. Maar qua smaak zit ik opnieuw in het hout, hoor. Een bittertje en flink wat kruiden, maar amper fruitigheid. Appel, peer… de kruiden worden gewoon te luid, waardoor het fruit niet kan spreken. Dit is bijna astringent. Jammer.

De afdronk is middellang, bitter en kruidig.

Destijds te koop voor ocharme 80 EUR wat eigenlijk goedkoop is. Maar hij is absoluut niet top, dus ja… moeilijk. Die centen spendeer ik graag elders.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4518

Tamnavulin Double Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 31, 2019 08:01:54

Distilleerderij: Tamnavulin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tamnavulin Double Cask
Kleur: amber
ABV: 40%

Appel

Tamnavulin wordt nog steeds bestierd door Whyte & Mackay maar nog maar pas geherlanceerd als single malt. In 2016 was dat. Daarvoor kwam je deze amper tegen, want het huis legde de nadruk op Isle of Jura en in mindere mate Fettercairn. Eén van de nieuwe releases is deze Double Cask die, zoals de naam al aangeeft, op twee types vaten rijpte. Eerst een normale rijping op Amerikaanse barrels en dan nog een finish op sherryvaten. Gebotteld op de minimumsterkte, is deze bedoeld als entry level malt.

De neus is aangenaam, maar licht. Een beetje te zacht om echt uitgesproken te zijn. Vooral appel schemert door met wat vanille, karamel en iets van mandarijnen op de achtergrond. Heel erg licht, hoor.

De aanzet is al even zacht en bijna waterachtig. Dit niemendalletje offreert opnieuw wat appels en mandarijn, aangevuld met wat honing en een klein bittertje van het hout. Maar veel heeft hij niet op het lijf.

De afdronk is redelijk kort, licht drogend en… tja… gewoon wat flauw op hazelnoot, mandarijn en hout.

Valt wat tegen op de neus na. Heeft minder om het lijf dan een goeie blend. Met zijn prijskaartje van ocharme 30 EUR is dit een mooie introductie tot het merk, maar hij zal je niet van je sokken blazen.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4517

Strathearn 3 Year Old 2015 PX Cask #141 for Lobland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 30, 2019 07:41:29

Distilleerderij: Strathearn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Strathearn 3 Year Old 2015/2019, PX Sherry Octave #141 for Lobland, 30 bts
Kleur: koper
ABV: 56.3%

Snoepje

Een nieuwe botteling voor de jongens en meisjes van de Bring Your Own Bottle Club – kortweg BYOBC of ‘biopsy’ – gedeeld met de Casqueteers, die guitige kerels uit Nederland. Flesje 30 van de 30 staat alleszins te pronken in mijn whiskykast. Het gaat om een erg jonge Strathearn, een new kid on the block zeg maar. Het kleurtje is alvast erg mooi en het oog wil ook wat!

Het is op de neus onmiddellijk duidelijk dat dit een jong beestje is. Hij kan zijn new make karakter niet verbergen. Maar toch geurt dit al best aangenaam met rood fruit en munt, moutsuikers en iets snoeperigs als van Haribo beertjes met citroenzuur. Abrikozen en verse vijgen, wat kruisbessen en iets van rozenblaadjes. Een snoepje op de neus.

Ondanks het hoge ABV komt hij vlotjes binnen. Mierzoet met een prikkel. Je proeft rood fruit, munt en roze pompelmoes, maar ook mango en perzik. Dat begint goed. Dan komen de kruiden sterk opzetten. Kruidnagel, zwarte peper, kaneel en munt. Midpalate wordt hij een tikkeltje droger.

De afdronk is erg lang, zoet en kruidig en droog.

Ik proefde eerder nog maar één Strathearn, die iets ouder was, maar deze is eerlijk gezegd stukken beter. Dat moet dan wel het vat zijn, zeker? Maar dat een whisky mij al zo kan bekoren op zulke jonge leeftijd, is toch wel een teken dat ze bij Strathearn weten waar ze mee bezig zijn.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4516

Glen Keith 49 Year Old 1968 Gordon & Macphail Exclusive for Whisky Warehouse

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 28, 2019 07:36:14

Distilleerderij: Glen Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Keith 49 Year Old 1968/2018 Gordon & Macphail Exclusive for Whisky Warehouse, cask #7893, 42 bts
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Delicious Drams Incorporated!

Dit is de oudste Glen Keith ooit die ik aan de lippen zette. Gedistilleerd op 29 oktober 1968 en gebotteld op 1 mei 2018 op slechts 42 individueel genummerde decanters die – samen met een certificaat – in een prachtige kist worden geleverd. Kostprijs? Dik 3.000 EUR. En het strafste van al? Exclusief gebotteld voor Whisky Warehouse Belgium. Kan is groot dat dit nog zo’n oldie is die driemaal werd gedistilleerd, een praktijk die Glen Keith toepaste tot 1970.

Succulente neus op gedroogde bloemen, ananas en mango, maar tevens met een drogend elementje als van sigarenkist, potpourri en peterselie. Iets van zoete, gekookte worteltjes. Nootmuskaat en kaneel doen hun ding. Amper eik, wat erg mooi is op deze gezegende leeftijd (ik kan er van meespreken). Na enkele minuten ademen wordt hij fruitiger, krijg ik wat zure sinaasappel, honing en een mooie hint van gedroogde kokosnoot. Machtig.

Prima mondgevoel. Zoet met een bittertje van meet af aan en iets kruidiger. Witte peper, nootmuskaat, zelfs wat chili. Doet me eerlijk gezegd een beetje aan rum denken (het top spul welteverstaan). Hint van roze pompelmoes en Seville appelsienen. Hij smaakt echt ‘oud’, als u begrijpt wat ik bedoel. Flink wat diepgang. Mooi streepje woodsmoke halverwege… Ja, dit is Genieten met Grote G!

Pas in de lange, pittige afdronk wordt hij eerder droog. Deemstert erg langzaam weg, terwijk ik maar niet kan ophouden te glimlachen en smakkende geluiden te maken. Zalig.

Geweldig lekker met een bangelijke finish. Maar niet voor ieders beurs natuurlijk. Mocht ik niet weten dat hij van Gordon & Macphail is, ik zou gokken dat hij van Delicious Drams Incorporated kwam! Zalig. Thx, Eric!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4514

Lagavulin 9 Year Old – Game of Thrones ‘House Lannister’

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 26, 2019 07:14:17

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland
Fles: Lagavulin 9 Year Old, Game of Thrones ‘House Lannister’
Kleur: koper
ABV: 46%

Casterly Rock

Ah… de Lannisters… die snode maar sexy koningin Cersei; de grappige, zuipende dwerg Tyrion en de knappe, heldhaftige prins Jamie. De Lannisters zwaaien de plak in Westeros en het verbaast me niks dat hiervoor Lagavulin werd uitgekozen. En dan nog eentje met een leeftijdsaanduiding. Voor mij al de 25e Lagavulin die ik aan de lippen zet. Party time!

De neus is op z’n zacht gezegd interessant te noemen. Hoewel de rokerigheid aanwezig is, lijkt het meer richting vermolmd hout en rottende plantenresten te gaan dan om echte turf, maar het werkt erg goed. Woodsmoke en zelfs een hint van brandend plastic. Koeienvlaai in de zon (ik weet het, ik weet het). Nat mos. En ook een beetje fruit, hoor. Denk appelsien, nectarine en banaan, echt waar! Hint van kaneel. Tabaksbladeren maken het plaatje compleet. Dit is erg leuk!

Hij is geweldig olieachtig. Eerst komt het zoete (karamel, marshmellows, rode bessen, nectarine, mandarijn), dan volgt de rook en het roet. Kaneel en kruidnagel, peper. Pruimtabak. Okkernoten. Hint van Abroath Smokies. Dit is machtig, hoor. En dat terwijl hij toch maar op 46% zit. Knap!

Heerlijk lange afdronk op zoete turf.

A Lannister always pays his debts. Deze lost ook volledig de verwachtingen in. Leuke Lagavulin! Hier ga ik me nog een fles van bijbestellen. Samen met de Talisker is dit onder twijfel de beste uit deze Game of Thrones reeks!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2019

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4512

Oban Bay Reserve – Game of Thrones ‘The Night’s Watch’

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 25, 2019 07:23:23

Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland
Fles: Oban Bay Reserve, Game of Thrones ‘The Night’s Watch’
Kleur: amber
ABV: 43%

The Wall

Het buitenbeentje van de reeks, want geen vertegenwoordiger van één van de Houses of Westeros, maar van de Night’s Watch, de celibataire kerels die The Wall in The North bewaken tegen de White Walkers (en dan heb ik het over de bad guys in Game of Thrones, niet de slechte whisky van Johnnie Walker). De fles zit dan ook strak in het zwart. Stiekem hoop ik dat dit een geweldige Oban is, maar vrees dat het wel eens de Little Bay in een nieuw jasje zou kunnen zijn.

Hoewel de neus wel wat maritieme trekjes vertoon krijg ik toch vooral peperkoek, abrikozen, appelsien en sultanas. Nog wat schoenpoets, tabaksbladeren en een hint van maraschinokers. Tikkeltje waxy. Dit is prima!

Goeie body. Romig en rond. Het fruit keert weer, maar wordt aangevuld met een tikkeltje nootmuskaat, zwarte peper en kaneel. Iets van munt. Een erg moutig hart met een zoetje en drogend naarmate de malt langer op je tong danst. Donkere karamel. Marsepein en gezouten karamel. Ik hou hier wel van.

In de middellange tot lange afdronk krijg ik nog steeds kruiden terwijl het zoete door het zilte overstemt geraakt. Een bittertje op het sterfbed.

Nope, dit is niet hetzelfde als de Little Bay. Meer body, meer karakter. Beter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4511
Volgende »