WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan Rare Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 24, 2018 08:33:07

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Rare Cask
Kleur: brons
ABV: 43%

Eén Percent

De Macallan Rare Cask is samengesteld uit niet minder dan 16 types sherryvaten en werd al redelijk snel als 'legendarisch' bestempeld. Bij Macallan zelf zeggen ze dat slechts 1% van hun voorraden het waardig zijn om in deze Rare Cask te verdwijnen. Nou, nou. Afgezien van de prachtige verpakking hebben we toch te maken met een NAS-whisky op drinksterkte. Benieuwd of deze fles zijn prijskaartje van bijna 250 EUR waardig is. Hij verscheen in 2015.

De neus vertoont inderdaad heel wat sherry in de vermomming van rozijnen, Sevilla appelsienen, geroosterde kastanjes en donkere honing, met ook wat kersenlikeur en donkere chocolade. Flink wat aardse tonen die hem diepte geven. De kruidigheid is eerder zacht, maar kaneel en nootmuskaat zijn onmiskenbaar. Ontwaar ik daar een beetje woodsmoke? Ik krijg ook nog wat rood fruit. De neus is alvast heel erg aantrekkelijk en een beetje old school, wat altijd goed nieuws is.

Hij is erg licht en zoet bij aankomst, met opnieuw bittere appelsienen (Cointreau, anyone?), donkere honing, toffee, rozijnen, pruimtabak, dadels en vijgen. Zacht gekruid, maar wel mooi gebalanceerd. De eik geeft de zoetheid net genoeg tegengas. Midpalate verschijnt een licht bittertje als van walnoot of druivenpit.

In de quasi-lange finish krijg ik nog wat rood fruit, weliswaar in een stoofpotje, met wat kruiden.

Geweldige neus! Prima smaak en finish. Erg mooie Macallan, zoals Macallan hoort te zijn. Alleen jammer van het prijskaartje.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4004

Macallan 12 Year Old Fine Oak X-Ray Pillar Nr. 4

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 23, 2018 07:26:54

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 12 Year Old Fine Oak, X-Ray Pillar Nr. 4
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Toegankelijk

Macallan heeft enkele jaren geleden zijn Fine Oak reeks in een nieuwe doos gestopt, de zogenaamde Pillar-reeks, waarbij elke doos verwijst naar één van de zes 6 'pilaren' waarop Macallan zich stoelt om zijn exceptionele kwaliteit te waarborgen : 1) de spirituele ‘thuis’ in de Speyside, 2) de bijzonder kleine distilleervaten, 3) de fijnste cut, 4) de beste eiken vaten ter wereld, 5) de natuurlijke kleur en 6) de ongeëvenaarde spirit. Deze 12-jarige Fine Oak is dus een oude bekende, maar ik proef hem graag opnieuw. Naar verluidt bestaat deze uit 80% bourbon- en 20% sherrygerijpte whisky.

De neus is fruitig en romig met een eerder beperkte sherryinvloed. Mooie toetsen van banaan en citrusfruit, butterscotch en toffee. Erg zoet, dus. Totaal verstoken van kruidigheid.

Hij is erg smeuïg, bijna vettig, op de tong. Opnieuw erg zoet maar tevens licht drogend. De smaak ligt in het verlengde van de neus, maar nu heeft hij toch een mooie kruidigheid (peper, nootmuskaat en een mespuntje kaneel), waardoor hij warm en licht drogend wordt.

De afdronk is opnieuw erg zoet, waardoor deze whisky vooral als after-dinner dram tot zijn recht zal komen.

Erg aangename, zij het wel mierzoete, Macallan. Zeer toegankelijk en mondvullend. Ik vond deze batch stukken beter dan degene die ik enkele jaren geleden proefde.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4003

Highland Park 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 22, 2018 07:21:07

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 30 Year Old, OB 2017
Kleur: amber
ABV: 48.1%

Groots

Meer dan 4 jaar geleden proefde ik voor het eerst deze Highland Park 30 Year Old. Ik beken, het is een zeer blij weerzien. Ik noemde hem destijds de lekkerste Highland Park die ik al proefde en dat is nog steeds het geval (hoewel de Amazing Casks van Malts of Scotland uit 2012 erg in de buurt kwam).

Ja! Die neus! Zeg maar Neus! Romig en zoet op allerhande donker en gekonfijt fruit - perzik, abrikoos, sultana - met een flinke scheut heidehoning en een karrenvracht aan toffee. Doe daar gerust nog wat bruine suiker bij, bijenwas, zoethout en melkchocolade. Het geheel wordt afgewerkt met een beetje leder. Dit is ronduit schitterend en leent zich tot makkelijk 15 minuten nosen. Zalig.

Ook op smaak is hij quasi romig en onmiddellijk aangenaam zoet, maar met een spoortje zilt en een toefje rook. Hij is licht drogend, ook. Best kruidig. Het fruit van de neus passeert opnieuw de revue, maar wordt toch een stukje overmeesterd door de kruidigheid, wat ik een tikkeltje jammer vindt. Desalniettemin blijft hij groots, hoor, maak u geen zorgen!

De afdronk kan je probleemloos lang noemen, met zoete turf en donker fruit op het sterfbed.

Het blijft echt wel een dijk van een HP, maar helaas is hij ondertussen qua prijs naar - voor mij althans - onbereikbare hoogte gestegen. Ik kan me geen 750-900 EUR permitteren voor zo'n fles whisky (het is immers geen Auchentoshan, hé!).

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4002

Highland Park 22 Year Old 1992 The Nectar of the Daily Drams

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 21, 2018 07:36:11

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 22 Year Old 1992/2016, Anniversary Edition 9, Daily Dram
Kleur: goud
ABV: 50%

Olie

Deze stond al even in de kast, maar vandaag mag hij op tafel: een Highland Park die door The Nectar werd gebotteld in 2016 ter ere van hun 10e verjaardag. Hij werd gestookt in 1992 en gebotteld op 50%.

Oh! Dit is een lekkere neus! Onmiddellijk mooi zoet met flink wat citroen - zeste inclusief - en frisse heide, een erg mineraal kantje, iets wat me aan grind of leisteen doet denken en zachte honing. Jonge mandarijnen, zoethout, kinine, groene druiven (met pit!) en witte chocolade. Nou, dat was fun!

Hij mocht iets meer body hebben, wat mij betreft. Maar de smaak zit goed, erg goed. Mooie verderzetting van de neus, met kruiden die hem flink wat punch geven. Denk peper, zoethout, gember. Iets van olijfolie, notenolie, lijnzaadolie. Flink wat olie, ik weet het. Een zilt element verschijnt, wat ik erg leuk vind. De honing houdt hem voldoende zoet.

De finish is lekker lang op meer van 't zelfde, met een mooie, zoete rookontwikkeling, kruidigheid en diepte. Ik heb wel de neiging naar een glas water te grijpen, nu.

Ik zou dit zeker geen typische Highland Park durven noemen - blind had ik hem zeker niet herkend - maar lekker is hij wel. Maar 350 EUR of meer? Ouch! Dat is niet voor mijn portemonnee.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4001

Highland Park 17 Year Old 1992 Cadenhead's

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 20, 2018 07:26:05

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 17 Year Old 1992/2009 Cadenhead's Authentic Collection, 512 bts
Kleur: oud goud
ABV: 64%

Verdronken

Onafhankelijke Highland Park is heden ten dage nog amper voor te stellen, maar dat is ooit anders geweest. Getuige deze 17-jarige HP van Cadenhead's in hun geroemde Authentic Collection. Het alcoholpercentage is een onbetamelijke 64%, wat doet vermoeden dat de spirit op een veel hoger alcoholpercentage dan de industriestandaard van 63.5% op vat ging. Waar is mijn water?

De neus is alvast erg stevig. Daar zit het ABV vanzelfsprekend voor heel wat tussen. Hij is zoet en krachtig. Donkerzoet, zelfs. Na de eerste alcoholische 'burn' krijg ik donkere honing, steenfruit, sultanas, een hint van banaan, maar ook een zuurtje als van rottende appelsien en netels. Meloen? Flink wat aardse tonen, ook. En het werkt prima. Dit is erg uitnodigend. Water maakt hem niet alleen zoeter, maar ook zuurder. Flink wat heideplanten. Eerlijk gezegd vond ik de neus zonder water beter.

Ook op smaak is hij best schroeiend te noemen, waardoor de smaak wat vertroebeld wordt. Ik meen opnieuw honing en flink wat geel fruit waar te nemen, maar hij is te pikant om hem zo op prijs te stellen. Met water wordt hij echter niet beter en da's jammer. Hij krijgt een tikkeltje chemische zoetheid, terwijl het zuurtje luider wordt.

De afdronk is erg lang en laat je mond helemaal droog achter. Verdund is dat minder het geval, maar verliest hij flink aan smaak.

Puur is hij prima, maar hij verdraagt helaas geen water. Geen zwemmer, dus. Deze is zelfs in slechts een klein beetje water verdronken. Met dank aan mijn whiskygabber Imanuel voor het erg gulle sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4000

Highland Park Valkyrie

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 19, 2018 07:50:57

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park Valkyrie
Kleur: vol goud
ABV: 45.9%

Walkure

De Valkyrie is de eerste release in de nieuwe reeks 'Viking Legends' van Highland Park (in 2018 zal de Valknut verschijnen - in 2019 tot slot de Valhalla). Jim Lyngvild, een expert in Noorse mythologie, heeft het logo ontworpen. Het is een eerbetoon aan de Valkyrie, de schildmaagden van Odin, die hun god een mede - een drank van gefermenteerde honing en water - aanbieden uit een gekromde hoorn. Enfin, om maar te zeggen dat HP's marketingafdeling weer naarstig in de weer is geweest om de link met de oude vikingen in de verf te zetten.

Hij start eerlijk gezegd betrekkelijk scherp op de neus, met een toets van rubber. Gelukkig vervliegt die snel om plaats te maken voor allerhande wit en geel fruit. Denk appels, peren, perzik en een dikke, vette hint van witte chocolade. Wat honing en een klein toefje rook. Alles bij elkaar best aangenaam, maar verre van wereldschokkend.

De aanzet is prima, de sterkte ook. Maar op smaak is hij een pak minder fruitig dan de neus deed vermoeden. Turf en woodsmoke - in samenwerking met peper, nootmuskaat en wat zoethout - geven hem een kruidig karakter. Hoewel hij nog voldoende zoet is, is het niet fruitig. Eerder iets van tabak, gerookt vlees en karamel en honing.

In de eerder kort afdronk wordt hij flink droog als van chili, houtschaafsel en eik.

Zeker niet slecht, maar ook niet '60 EUR goed', in alle eerlijkheid.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3999

Highland Park New Make Spirit Drink

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 18, 2018 10:18:08

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park New Make Spirit Drink, 350ml
Kleur: clear
ABV: 50%

Zelfzeker

Mijn zwakke plek voor new make is ondertussen genoegzaam bekend. Zeker als hij niet commercieel te krijgen is, ben ik altijd zo blij als een kind wanneer ik een sample te pakken krijg. Maar sommige distilleerderijen hebben (of hadden) hun new make gewoon op de markt, zoals deze New Make Spirit Drink van Highland Park. Hij werd versneden naar 50% en was te koop in half bottles, maar wordt ondertussen niet meer verkocht.

De neus is verrassend zoet en zelfs wat snoeperig, maar wel droog. Denk viooltjes en harde snoepjes met aardbeismaak. Iets van gezoete boter en zelfs wat sappige peren. Hij heeft ook iets van hazelnoten en... bloed. Heerlijk streepje rook. Er aangename new make op de neus.

Het alcoholpercentage is absoluut geen probleem. Integendeel, het geeft hem een mooie punch. Opnieuw snoeperig en rokerig, maar nu ook met een licht herbaal kantje. Peper, anijs, rauwe aardappelen en iets van melkchocolade.

De afdronk is middellang, zelfzeker en kruidig. Iets van koper op het sterfbed (wat grappig is, aangezien dat het enige is wat deze spirit al geraakt heeft...).

Wat een mooie spirit. Wat jammer dat hij niet meer te krijgen is.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3998

Glenlivet Cipher

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 16, 2018 07:46:40

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet Cipher, OB 2016, 33.000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48%

Kruidenthee

Net als de Glenlivet Alpha, is de Glenlivet Cipher een mysterie. Hij werd gelanceerd in 2016 zonder enige informatie over vattype of leeftijd (hoewel ik links en rechts 16 jaar oud werd ingefluisterd). Enkel het ABV werd prijsgegeven. Hij ging gepaard met een app die u in staat moest stellen om uw eigen tasting notes samen te stellen. Ik doe het liever zonder, als u het mij niet kwalijk neemt.

Fruitig mag deze neus alvast wel genoemd worden. Geel fruit in een stoofpotje, met mango en passievrucht op kop, alsook enkele gedroogde varianten zoals abrikoos en ananas. Wat citrus en de hint van banaan. Iets van noten en gedroogde bloemen. Na enkele minuten wordt dat aangevuld met snuiftabak, gember en zachte karamel.

Hij is mondvullend, bijna romig. Flink fruitig opnieuw, met banaan en appelsien - nee, nectarine! - in de de hoofdrol, gevolg door peper en nootmuskaat. Dit valt best mee. Licht drogend op gember, peper, kaneel met nog wat honing en kruidenthee. Midpalate verschijnt een bitter randje en wordt de eik stilaan erg luid.

De afdronk is middellang, drogend en licht bitter op noten en tannine.

Een tikkeltje atypisch voor Glenlivet, toch, met de nadruk op kruiden in plaats van fruit. Mooie release, ware het niet dat hij aan de dure kant is voor wat je krijgt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3996

Glenlivet 18 Year Old Castleton of Blairfindy

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 15, 2018 07:49:50

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 18 Year Old, OB 2015 Single Cask Edition, Castleton of Blairfindy, Cask #59245
Kleur: koper tot brons
ABV: 53.1%

Intens

Deze officiële botteling van Glenlivet - excuus, The Glenlivet - kwam in 2015 op de markt in hun zogenaamde Single Cask Edition. Ik proefde hem op een festival - ik weet helaas niet meer welk - maar had wel de voorzienigheid om een sample mee naar huis te nemen om hem vandaag op mijn gemak te ontdekken. Dit is vat #59245 en de botteling kreeg de naam 'Castleton of Blairfindy' mee. Aan de kleur te zien, lijkt dit een sherryvat te zijn geweest.

Oh, my, dit is lekker! Espresso en orangettes op de neus. Flink wat donkere honing, karamel en gedroogde abrikozen. Kandijsuiker en een heel licht streepje woodsmoke maken van deze neus een regelrecht feest.

Mooie, mondvullende body en de whisky is meteen mierzoet. Een karrenvracht aan honing gaat het zoete fruit vooraf - opnieuw flink wat appelsien en gedroogde abrikozen - terwijl een pepertje voor de nodige punch zorgt. Daar mogen nog wat bakkerskruiden bij, gezouten karamel, zoethout en iets van moutsuiker. Betrekkelijk intens, moet ik zeggen. Ook op smaak is de woodsmoke duidelijk merkbaar en dat geeft hem een extra laag van complexiteit.

De afdronk is lang, zoet en droog. Ja, dit is echt genieten, hoor.

Dit is verre van een entry level malt, maar een erg complexe en mooie Speysider van één van Schotland's oudste distilleerderijen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3995

Glenlivet 10 Year Old 1997 Signatory UCF for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 14, 2018 08:05:11

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 10 Year Old 1997/2017, Signatory Vintage UCF, First Fill Sherry Hogshead #900181 for The Nectar
Kleur: brons
ABV: 46%

First Fill

Dit first fill sherry hogshead van Glenlivet werd door Signatory gebotteld voor The Nectar uit Zolder en heeft een prachtige bronzen kleur. Het was voor mij één van de hoogtepunten van Spirits in the Sky afgelopen november in Brussel.

Donkerzoete neus met de nadruk op de herbale kant. Denk maar aan kamfer, eucalyptus en zelfs een toefje rubber (zonder te storen). Het fruit is donker, zowel vers als droog. Denk vijgen, dadels en pruimen. Ook en beetje kersen en misschien zelfs een bosbes. Bruine suiker en chocolade. Kruidnagel en een mespuntje kaneel. Lekker.

Goeie body. Meteen gepeperd waardoor hij je mond onmiddellijk verwarmt. Onmiddellijk is de sherryinvloed erg duidelijk om niet te zeggen groots. Zoet op donker fruit met flink wat kruiden als kruidnagel, kaneel en een zwart peperbolletje. Het fruit is nu eerder kersen dan bessen, eerder vijgen dan dadels. Maar het geheel blijft donkerzoet met een hint van ahornsiroop en kandijsuiker. Iets van gezoete espresso en een bittertje van het hout dat het geheel een mooie balans geeft.

De afdronk wordt nog een tikkeltje bitterder, maar dat is natuurlijk het first fill sherryvat dat spreekt.

Erg mooie Glenlivet die profiteert van een erg actief sherryvat. Nog te krijgen voor zo'n 55 à 60 EUR. Aanrader!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3994

Glenlivet 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 13, 2018 07:34:31

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 12 Year Old, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Foutloos

The Glenlivet 12 was een van de allereerste malts die ik ooit proefde. Het is tevens één van 's werelds best verkopende malts, die Glenfiddich met de regelmaat van de klok naar de kroon steekt. Het is een erg betaalbare en zeer toegankelijke malt die vaak - en terecht - als entry level­ wordt gezien.

De neus is erg fruitig en geparfumeerd. Naast Granny Smith appels en peren krijg ik flink wat perzik en een fleurig boeketje heidebloemen. Honing en wat Heel erg toegankelijk en braaf, maar wel compleet foutloos.

De body is best aangenaam rond. Opnieuw wit fruit en abrikozen met honing. In die optiek geen enkele verrassing, maar als een malt zo zacht en toegankelijk is, stoort dat niet bepaald. Foutloos, ik zei het al.

De afdronk is aan de korte kant en start zijdezacht, maar wordt dan licht drogend op gebakken appels, vanille en iets van gras.

Verre van de meest indrukkwekkende Glenlivet, maar een mooie, betaalbare daily dram, die zeker in de lente mooi tot zijn recht kan komen. Bedankt, Pat.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3993

Gouden Carolus Pure Taste Oloroso Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 12, 2018 07:17:16

Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Pure Taste Oloroso Cask, OB 2017, 200ml
Kleur: amber
ABV: 50%

Niet De Moeite Waard

De derde en laatste distillery exclusive van Gouden Carolus' Pure Taste, die exclusief in het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg wordt verkocht, is er eentje van 36 maanden op een oloroso vat. De reeks bestaat uit drie flesjes van 200ml, telkens op een ander type vat gerijpt: Bourbon, Oloroso of Het Anker. Als laatste proeven we dus de Oloroso, gebotteld op 50%, net als zijn broertjes. De kleur is alvast identiek aan de botteling op het Anker Cask.

De neus is zoet en romig, maar kan zijn jonge leeftijd niet wegsteken (hoeft ook niet). Ik ruik de gerst en de gist, maar van het sherryvat bijna niets. Er zit een tikkeltje fruit in - van de gele en oranje variëteit - maar dat wordt overstemt door iets van geitenkaas en stalgeur. Niet de meest aangename geur, moet ik bekennen.

De body is bijna romig, dus wat dat betreft geen probleem. Hij is ook best kruidig. Opnieuw: geen probleem. Maar de smaak valt me tegen. Ik moet wat bekken trekken. Hij wil wel zoet worden op iets wat op abrikozen en sultanas lijkt, maar wordt betrekkelijk snel wat zuur en vooral erg bitter. Tegenvaller.

In de afdronk, die betrekkelijk lang is, komt dat bittere nog eens extra naar voor, wat me niet bepaald blij maakt.

Ik had eerlijk gezegd iets hogere verwachtingen van deze oloroso-gerijpte Belg. Spijtig. Hij is ongepolijst en uit balans, bitterzoet en... tja, de moeite niet waard.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3992

Gouden Carolus Pure Taste Anker Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 11, 2018 07:47:26

Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Pure Taste, OB 2016, Het Anker cask, 200ml
Kleur: amber
ABV: 50%

Zacht en Volmondig

De Gouden Carolus Pure Taste is een reeks van jonge single malts die exclusief in het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg wordt aangeboden. Het zijn flesjes van 200ml, telkens op een ander type vat gerijpt: Bourbon, Oloroso of Het Anker. Als tweede proeven we de malt die na 36 maanden rijping op een Anker cask gebotteld werd op 50%. Het Anker Cask is een vat van Amerikaanse eik, dat door de kuiper van de brouwerij Het Anker werd gemaakt. Wat het verschil is met het bourbonvat is mij niet meteen duidelijk, maar proeven zal daar misschien verandering in brengen.

De neus is enerzijds aan de zoet kant - met appels, honing, abrikozen en een hint van rood fruit - maar vertoont anderzijds ook een houterig kantje. Dat gezegd zijnde zit er geen enkele offnote in, dus geen zorgen. Integendeel, de aroma's lijken mooi geïntegreerd en zorgen voor een aangename neus.

De body is licht olieachtig en mooi mondvullend. Hij is zacht in aanzet en meteen lekker zoet. Blind zou ik aan een sherryvat denken. Abrikozen, amandelen, honing, zoethout, kalisse en een hint van gebak. Lekker kruidig op nootmuskaat en zwarte peper. Dit valt mij best mee.

De afdronk is middellang om meer van hetzelfde.

Nou, dit is een aangename verrassing. 'Zacht en volmondig' staat er op het bijhorende kaartje. Dat is absoluut het geval. Deze vind ik al de moeite waard.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3991

Gouden Carolus Pure Taste Bourbon Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 10, 2018 07:00:20

Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Pure Taste Bourbon Cask, OB 2016, 200ml
Kleur: stro
ABV: 50%

Te Vroeg

Ik ben even chauvinistisch als eender welke Belg, maar van de Gouden Carolus whisky ben ik tot op heden nog nooit echt onder de indruk geweest. Maar misschien komt daar wel verandering in met de reeks Pure Taste, die exclusief in het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg wordt aangeboden. Het zijn drie flesjes van 200ml, telkens op een ander type vat gerijpt: Bourbon, Het Anker of Oloroso. We proberen eerst de Bourbon, gebotteld na 36 maanden rijping op 50%.

Het is op de neus meteen duidelijk dat dit een erg jong distillaat is. Ontbijtgranen met appels, moutsuikers, een hint van kokosnoot en vanille.

De body is prima, maar de smaak is maar heel gewoontjes, moet ik zeggen. Appels, kokos, graankoekjes en flink wat zwarte peper.

De afdronk ik kort en verraadt de jonge leeftijd van deze malt met zijn appels en vooral peren op het sterfbed.

Ik ben er van overtuigd dat Gouden Carolus single malt op termijn een heel mooi product kan worden, maar nu is het nog te vroeg. Dat gezegd zijnde heeft deze whisky geen enkele offnote, dus dat is ook al mooi meegenomen.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3990

Macmyra Vit Hund

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 09, 2018 07:28:25

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Vit Hund, 500ml
Kleur: clear
ABV: 46.1%

Plezant

Ondertussen kreeg ik van mijn whiskygabber Marcel uit Nederland een aantal samples new make opgestuurd. Eéntje daarvan was deze commerciëel verkrijgbare Vit Hund, de witte hond - oftwel new make - van het Zweedse Mackmyra. Zouden ze hun inspiratie bij de Amerikanen gehaald hebben? Die noemen hun new make immers ook White Dog. Enfin, dit terzijde. Een halve liter kost je zo'n 30 tot 40 EUR, wat niet weinig is.

De neus zou ik bijna grappig durven noemen. Hij bracht alleszins een glimlach op mijn gezicht toen ik mijn neus voor het eerst in het glas stak. Snoeperig zoet op moutsuikers, erg romig en doet me in eerste instantie vooral aan grappa denken. Ken je die violette kussentjes van Rocks en Roll Candy? Yup. Dat in vloeibare vorm met een licht zurige twist. Maar wel plezant.

Op smaak is hij eveneens erg romig en snoeperig zoet. Zoeter dan verwacht, moet ik zeggen. Maar wel mooi kruidig ook. Denk kardemom en eucalyptus. Aspartaam? Ja, daar lijkt het wel op. En een tikkeltje aspirine, wat ik dan weer net wat minder vindt. Krijt? Vreemd, allemaal. Maar wel plezant.

Van een finish is hier amper sprake, natuurlijk.

Hoewel hij qua new make (waar ik, zoals u wellicht weet, een zwak voor heb) niet in mijn top tien staat, vond ik het heel erg leuk deze te proeven. Hij lijkt in niets op de whisky van Mackmyra, wat opnieuw het belang van het vat - voor zover dit nog nodig was - onderstreept!

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3989

Hven Tycho's Star

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 08, 2018 12:39:58

Distilleerderij: Spirit of Hven
Regio: Zweden
Fles: Hven Tycho's Star, 500ml
Kleur: amber
ABV: 41.8%

Vlierbloesem

We blijven nog even in Zweden en proeven een malt van Spirit of Hven, de distilleerderij die je op het eiland Hven kan vinden dat midden in de zeestraat tussen Zweden en Denemarken ligt. In de 16e eeuw woonde astronoom Tycho Brahe op het eiland (het museum ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van de distilleerderij). In 1572 ontdekte Tycho een supernova in het sterrenbeeld Cassiopeia. Deze whisky werd hiernaar vernoemd en is gestookt van ongeturfde en zwaar geturfde mout en rijpte op Amerikaanse en Franse eik.

Een mooie, donkerzoete geur met wat rook vult de neus. Leder, honing, gedroogd fruit, (over)rijpe pruimen en tabak. Chocolade met pralinevulling, maar ook flink wat aardse tonen en plantenwortels. Hij heeft ook een groen kantje, als u begrijpt wat ik bedoel. Zelfs een beetje teer, zij het wel op de achtergrond, maar onmiskenbaar. Hij is wel erg lekker.

Het mondgevoel is rijk en rond, bijna romig. Opnieuw donkerzoet (er komen wat gebakken appels bij), maar nu ook met een heerlijk bittertje als van zoethout en eik. Kokosnoot? Midpalate komt er wat ahornsiroop, maar vooral vlierbloesem en honingdauw opzetten. Dit is erg interessant, hoor. De turf is wel heel erg uitgesproken, waardoor je hier toch van een flink rokerige malt kan spreken.

De afdronk is kort tot middellang, rokerig zoet en flink herbaal.


Mijn eerste kennismaking met Spirit of Hven en die is erg goed meegevallen. Met dank aan Frédéric voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3988

Box Dàlvve

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 08, 2018 07:25:12

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box Dàlvve, Batch 2, OB 2011/2016, 1st fill bourbon casks, 14.208 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Aperitief

Van de Dàlvve kunnen we zeggen dat het de eerste echte toevoeging is aan de standaar range van de Zweedse distilleerderij Box. Ik oktober 2016 kwam hiervan de eerste batch op de markt - eindelijk in flessen van 70cl - terwijl de batch die wij proeven in al volgde in december 2016. Ondertussen is ook batch 3, gelanceerd in april 2017, verkrijgbaar. Het is een 5-jarige malt die op first fill bourbonvaten rijpte.

De neus is heel licht en doet meteen aan ontbijtgranen denken. Met wat stukjes ananas erin. Best ook wat Granny Smith appel. Licht en vrolijk, maar niet echt veel om het lijf. Doet jong aan, hoewel hij minder jong is dan enkele die ik eerder proefde. Witte chocolade. Er zit een hint van geturfde mout in, maar helemaal achteraan. Erg clean, dat wel.

De body is aan de lichte kant, maar niet waterachtig - gelukkig maar. Erg fris en monter, maar wel bijzonder jong, althans zo voelt het aan. Peren, appels, wat citrusfruit en opnieuw wat turf, wat zorgt voor een zachte rookontwikkeling. Maar echt zacht, hoor. De mout komt er duidelijk door, moutsuikers inclusief. Wat zoethout en witte peper voor een kruidige basis, maar alles bij elkaar een redelijk lichte malt.

De afdronk, die middellang is, kenmerkt zich door een lichte kruidigheid en wit fruit. Betrekkelijk zoet en licht drogend.

Leuke aperitiefstijl malt uit het hoge noorden, maar eerder gewoontjes op de hints van turf na. Doet wel wat jonger aan dan zijn vijf jaar en is voor onze contreien aan de dure kant met zijn prijskaartje van 50 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3987

Box American Oak

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 07, 2018 07:28:07

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box American Oak, OB 2011/2016, 1st fill bourbon + American New Oak Finish, 500ml, 3.941 bts
Kleur: amber
ABV: 50.8%

Box BBQ

Toen Box in 2016 zijn American Oak op de markt bracht, deed ze dat nog steeds in flesjes van 500ml. De malt is ondertussen 5 jaar geworden en rijpte op first fill bourbonvaten, maar kreeg dan nog een finish in American new oak, dus vaten waar nog niets op gerijpt had. Het label proclameert trots dat de malt een ppm-gehalte heeft van 45, wat behoorlijk geturfd is.

Gekonfijte neus op appels, peren, ananas en kokosnoot, maar de nieuwe Amerikaanse eik voegt daar een mooie kruidigheid aan toe. Denk kaneel, vanille. Crème brûlée, citroentaart, zelfs een hint van gebak. Dit is bijna een vloeibaar dessert. Maar geturfd? Nou, daarvan merk ik maar weinig op de neus.

Prima body. Best olieachtig, bijna romig. Lekker zoet en stevig gekruid. En ja, op smaak is de turf erg prominent met een rookontwikkeling die best aangenaam is. Het zoete van de neus keert weer - in dubbele portie - maar wordt hoe langer hoe donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel. Krijgt wat barbecue allures.

De afdronk is middellang, zoet en warm. Hij blijft kruidig tot aan de dood.

Mijn favoriete Box tot nu toe, maar met slechts vier releases op mijn palmares zegt dat niet zo veel, natuurlijk.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3986

Box 02 The 2nd Step Collection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 06, 2018 07:21:05

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box 02 The 2nd Step Collection, OB 2016, 1st Fill Oloroso & Bourbon, 500ml, 5.096 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.2%

Vermolmd Hout

In augustus 2016 lanceerde de Zweede distilleerderij Box deze 4-jarge malt in haar 2nd Step Collection. Het is een mix van bourbonvaten (48%) en first fill oloroso sherryvaten (52%). Net als voor de Explorer tel je voor dit flesje van een halve liter zo'n 80 EUR neer, wat vreselijk veel geld is voor wat je krijgt.

Donkerzoete neus op rottend fruit. Dat klink vreselijk, maar werkt min of meer in dit geval. Voeg daar nog wat bruine suiker aan toe, alsook vermolmd hout. Hij heeft ook een erg herbale kant. Varens, brandnetels, het sap van plantenwortels. Beetje apart, maar daarom niet onaangenaam. In de verte zit nog wel een toefje rubber, wat ik dan weer minder op prijs kan stellen.

De body is aan de lichte kant (bijna waterachtig zelfs). Erg zoet, nu. Appels, peren, citroen en limoensap. Gember en zoethout. Ik moet een beetje bekken trekken, wat geen goed teken is. Er zit ook een geturfd kantje aan, dus opnieuw een mix van peated en unpeated barley, zonder twijfel. Maar er schort iets aan de balans. Hij is wat ruw en ongepolijst, als u begrijpt wat ik bedoel. De smaken lijken elkaar eerder te bestrijden dan hand-in-hand te gaan.

De afdronk is middellang, drogend, rokerig en zoet, maar doet me wel naar een glas water grijpen.

Een ruwe Zweed, als u het mij vraagt. Nogal apart op de neus, maar ik gaf hem graag het voordeel van de twijfel. Op smaak en in de finish moest ik dat voordeel weer intrekken. Not my cup of tea.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3985

Box The Explorer

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 05, 2018 07:18:22

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box The Explorer, OB 2015, The Early Day's Collection, 500ml, 10.549 bts
Kleur: goud
ABV: 48.3%

Aangename verrassing

De Box Destillerie in het hoge noorden van Zweden bestaat sinds 2010. Zoals elke nieuwe distilleerderij zijn ze er als de kippen bij om hun product ook op jonge leeftijd op de markt te brengen, kwestie van geld in het laatje te krijgen. De meeste van die jonge whisky's zijn als het ware experimentele bottelingen, in afwachting van de standaardrange wanneer die op leeftijd is gekomen. Deze Explorer uit de Early Days Collection - de naam zegt het al - werd samengesteld met 3-jarige malt die rijpte op bourbonvaten van 40, 100 en 130 liter.

Ik ben aangenaam verrast op de neus door enerzijds fruitige toeten als van ananas, appelsien (zeste incluis) en flink wat acaciahoning, maar anderzijds ook door de lichte turftoetsen. Ja, hier is ongetwijfeld wat geturfde malt in de mix gegaan. Hij heeft zelfs een licht zilt randje, wat me erg bekoort. Hij doet me zelfs even aan een jonge Ledaig denken.

Hij is best olieachtig. Erg zoet, dat wel. Opnieuw appelsienen en honing, maar nu ook best wat groene appels, gember en zoethout. De turf is op smaak nog beter vertegenwoordigd dan op de neus. Hij is ook mooi gepeperd, waardoor hij minder jong aandoet dan zijn 3 jaar. Ik zou blind op 7 jaar gegokt hebben, maar wie ben ik?

De afdronk is middellang en wat drogend op perensiroop, maar hij blijft verrassend rokerig.

De finish verraadt toch wel de jonge leeftijd, maar hij is zeker niet te jong om te drinken. Aangename verrassing. Wat gaat dat geven als de whisky 10 jaar of meer is? Iets om naar uit te kijken. Maar 80 EUR voor een flesje van 500ml van 3-jarige whisky is natuurlijk vreselijk duur.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3984
Volgende »