WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Craigellachie 13 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 19, 2019 07:22:23

Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 13 Year Old, OB 2014
Kleur: goud
ABV: 46%

Teleurgesteld

Craigellachie is een minder bekende malt die door de eigenaars nieuw leven werd ingeblazen met de serie The Last Great Malts. Dewar’s & Sons hebben in 2014 een nieuwe line-up gelanceerd van deze Speysider met een 13-, 17-, 19- (travel retail), 23- en 31-jarige release. We proberen de instapper eerst: de 13-jarige die op Amerikaanse eik heeft gerijpt.

De neus laat wel even op zich wachten, moet ik zeggen. Ik krijg eerst wat gist en rauwe gerst alvorens ook maar iets van fruit daaroverheen gaat. Gele appels, groene banaan met hints van citrusfruit, maar echt fruitig kan ik deze toch niet noemen. Een toefje honing en wat melkchocolade. Als ik heel eerlijk ben… saai.

Op smaak is het helaas niet veel beter, moet ik bekennen. Erg veel mout – weinig suikers – met wat appel en misschien zelfs wat ananas, abrikozengebak, maar ook een flink bittere toets. Wat amandelen en nog meer appels, maar wordt langzaam maar zeker zelfs wat scherp. Dit valt wat tegen.

De afdronk vertoont een interessant streepje woodsmoke, maar daarmee is alles wel gezegd.

Niet bepaald de meest uitgesproken, complexe of lekkerste Craigellachie die ik al proefde. Ik blijf een beetje teleurgesteld achter. Die 50 EUR zal ik wel aan iets anders uitgeven.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4463

Compass Box Flaming Heart 6th Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 16, 2019 08:04:15

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Flaming Heart, 6th Edition, b.2018, 15050 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.9%

Klei

Ik proefde in 2013 de 4e editie en in 2016 de 5e editie van deze Flaming Heart. Vandaag zet ik de 6e release van deze blended malt aan de lippen. Hoewel het ABV hetzelfde blijft bij elke release, is de samenstelling toch telkens een tikkeltje anders. Voor deze zesde editie werd gebruik gemaakt van barrels, hogsheads, Franse eik en Amerikaanse eik. De belangrijkste componenten zijn nog steeds Clynelish en Caol Ila.

De Caol Ila is op de neus onmiddellijk waarneembaar, maar ook de waxiness van Clynelish kan hij niet wegsteken (en da’s maar goed ook). Hier zit wel een mooi zoetje aan, wat me doet denken aan een sherryvat in de mix. Toetsen van klei, een walmpje diesel en gebakken appels. Dit is er weer boenk op, als u het mij vraagt.

Hij is betrekkelijk krachtig, erg gepeperd en zilt en de turf neemt toch onmiddellijk het voortouw. Pittige kruidigheid en mooie rookontwikkeling. Verrassend genoeg is deze een pak minder zoet dan de neus deed vermoeden en tevens een pak minder zoet dan de twee vorige releases die ik al proefde. Citrus komt nog piepen, alsook een blaadje munt. Midpalate gaat het zilt wel de teugels in handen nemen.

De afdronk begint intens op assen en zoethout, maar verdwijnt dan plots sneller dan verwacht en je mond is helemaal droog.

Het betere werk van John Glaser, hoewel de 4e release toch mijn voorkeur geniet. 130 EUR is deze meer dan waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4460

Compass Box The Story of the Spaniard

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 15, 2019 17:37:33

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box The Story of the Spaniard, 2018.
Kleur: goud
ABV: 43%

Gekonfijt Fruit

De meest recente release van enfant terrible John Glaser is deze ‘The Story of the Spaniard’. Eerder werden er al 340 flessen geproduceerd voor The Spaniard, een cocktailbar in New York. Dit is de ‘algemene’ release voor ons, gewone stervelingen. Hij werd samengesteld met 40% Aberlour op sherry butt, 25% Teaninich op wijnvat, Deanston op refill sherry butt 8% en op refill hogshead 7%, 5% Glen Elgin uit recharred barrels en tot slot 15% Highland blended malt uit heavily toasted Franse eik (die blended malt bestaat op zijn beurt uit 60% Clynelish, 20% Dailuaine en 20% Teanich). Bent u daar nog?

De neus is erg zacht. Gesuikerde appelsienschillen, gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel en wat zoete aardbeien. Een licht zuurtje op de achtergrond. Alles bij elkaar weinig complex, maar best aangenaam.

Mooi olieachtig op de tong. Aangenaam zoetzuur – de wijn laat zich gelden – met een bittertje. Prima balans, hoor. Rood fruit, citrusfruit, grapefruit. Kaneel en kruidnagel. Karamel en honing. Het fruit evolueert naar de gekonfijte variant. Dit valt me best mee.

De afdronk is middellang, waarbij gebakken appeltjes en kruidnagel opnieuw de revue passeren.

Een goeie blended malt van Compass Box, zonder top te zijn. Maar wel heel erg vriendelijk geprijsd met zijn 45 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4459

Compass Box Juveniles Limited Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 15, 2019 06:41:18

Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box Juveniles Limited Edition, 2018, 14.894 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Richelieu

Compass Box is vooral bekend geworden door hun – ondertussen klassiekers – de Spice Tree, The Peat Monster en dergelijke, maar John Glaser heeft al heel wat meer leuks op zijn palmares staan. Neem nu deze Juveniles. Die verscheen voor het eerst als speciale botteling voor de bekende Juveniles Bistrot a vins in de Rue de Richelieu in hartje Parijs. Een tweede editie verscheen in 2004, gevolgd door een derde in 2007. Telkens op een andere sterkte, weliswaar. Dit jaar verscheen deze Juveniles Limited Edition op 46%. Bijna 15.000 flessen! Zoals het Compass Box betaamt, werd flink wat info over de whisky die in deze blended malt verwerkt werd, bekend gemaakt. Hij bestaat voor 34% uit Strathmill van een refill hogshead, 34% van een Balmenach uit een refill hogshead, 20% Clynelish van een recharred hogshead, 10% Clynelish uit een refill sherry butt en de laatste 2% kwam uit een first fill sherry butt met Glendullan.

Erg lichte maar mooi fruitige neus op perzik, ananas, papaya en mango. Heuse hint van wine gums. Flink snoeperig. Vers afgereden gras. Toets van vanille. Maar in alle eerlijkheid, alles bij elkaar toch een erg lichte neus.

Op smaak komen er een pak meer fruitjes naar boven, maar nu zit citroen in de driver’s seat, gevolgd door Granny Smith appels. En krijgt deze blended malt ook wat ruggengraat dankzij de kruiden. Gember, peper, kruidnagel en wederom vanille. Tikkeltje waxy als van harde honing. Erg, erg drinkbaar.

De afdronk is aan de korte kant, moet ik zeggen. Snoeperig zoet.

Een echte lentewhisky. Of eentje om te drinken op het terras. Als je dat dan al doet, doe het dan in de Rue de Richelieu te Parijs, zou ik zeggen. Wat mij betreft wel te duur voor wat je krijgt met zijn prijskaartje van 120 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4458

Wolfburn Private Cask 540/2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 14, 2019 17:21:27

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn Private Cask 540/2017 – cask sample
Kleur: witte wijn
ABV: 63.5%

Beloftevol

Een aantal whiskyliefhebbers hebben bij deze jonge distilleerderij ingetekend op een eigen vat. Een private cask zoals dat heet. Eén van hen is mijn whiskymakker Tom Haseldonckx. In december 2017 liet hij een ex-bourbon quarter cask afvullen met spirit en stencilde daar zijn naam op. Hij moet nu nog wel twee jaar geduldig zijn tot de whisky klaar is om te bottelen, maar het spreekt voor zich dat hij af een toe een sample laat afkomen om de evolutie te volgen. Ik kreeg de eer een sample te proeven en kreeg bovendien toestemming dit op mijn blog te publiceren. Zo gezegd, zo gedaan!

Wat een leuke en veelbelovende neus. Zachte toetsen van vanille en limoenzeste, gedroogde kokosnoot, het openen van een vers pakje sultanas en wat mirabellen. Stekelbessen op de achtergrond. Daarnaast iets floraal met een hint van groene humus. Kristalsuiker met twee korrels zout (Mark, serieus?). Verrassend romig voor zo’n jonge spirit.

Lekker romig en krachtig op de tong. Onmiskenbaar new make die nog maar pas het hout gekust heeft, maar nu al flink wat esters ontwikkeld heeft. Het zilte komt nu eerst, alvorens de zoete toetsen die ik op de neus al ontwaarde, mooi doorbreken. Flink wat citrus en kokos, nu, aangevuld met gele pruimpjes en zoete mout. Vanille en zoethout. Tikkeltje snoeperig. Perensiroop. Tja, jong, hé, maar wel erg beloftevol.

Middellange afdronk die zoet begint, dan kruidig wordt op zoethout en de eerste hint van gember, om tot slot een zilte dood te sterven, wat zijn maritieme karakter verraadt.

Wow, wat een lekkere embryonale Wolfburn! Tommeke, Tommeke, Tommeke toch! Waar kan ik me inschrijven om hier een fles of twee, drie, vier… van te bemachtigen eens hij rijp is?

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4457

Wolfburn 3 Year Old 2014 for Whiskysite.nl

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 14, 2019 07:26:59

Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 3 Year Old 2014/2017 for Whiskysite.nl, 300 bts
Kleur: koper
ABV: 55.8%

Rubber

Wolfburn heeft al flink wat bottelingen op het actief, ondanks de jonge leeftijd van hun malts. Daar zitten heel wat private casks en gelimiteerde bottelingen tussen. Dit is er zo eentje, speciaal afgevuld voor de Nederlandse online whiskyshop whiskysite.nl. De whisky rijpte op Spaanse sherryvaten en werd op 3-jarige leeftijd op vatsterkte gebotteld.

De neus is betrekkelijk herbaal met iets wat me aan koeienvlaai doet denken, half verteerde plantenresten en verschaald, donker bier. Gelukkig zit er ook best wat zoets in als van appelsienmarmelade en koetjesreep (betrekkelijk smaakloze chocolade), maar als ik heel eerlijk ben (en dat ben ik), kan deze neus me niet onmiddellijk bekoren. Water toevoegen brengt helaas geen soelaas. Integendeel, dan krijgt hij flink wat rubber op de neus.

De body is prima, de kruidigheid onder controle en de whisky lekker zoet van het sherryvat. Opnieuw een marmelade van appelsienen, aangevuld met rozijnen en iets van pruimen. Toch betrekkelijk veel tannine, naar mijn mening, waardoor hij flink wat punten laat liggen. Verdund is het net iets beter. De fruitige toetsen komen iets meer tot uiting en zorgen dat de minder aangename trekjes – en die zijn er echt wel – een tikkeltje verdoezeld worden.

De afdronk is eerder kort en zoet zonder water, maar wordt wel aangenaam fruitig met een goeie scheut H2O.

Zeker geen slechte Wolfburn, maar ik heb al veel beter geproefd. Slecht hout? Lijkt me sterk. Soit, geen topper in mijn boekje. Met dank aan Tom H voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4456

Braeckman 11 Year Old 2007 Single Grain Whisky

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 13, 2019 18:36:11

Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Braeckman 11 Year Old 2007/2018 Belgian Single Grain Whisky, cask #76, 50cl, 239 bts
Kleur: koper
ABV: 65.3%

Rogge

Een kleine twee jaar geleden werd ik aangenaam verrast door de 9-jarige single grain, gestookt van rogge en gemoute gerst, door het Belgische Braeckman Distillers. De fles werd toen op de markt gebracht door de Belgische whiskyshop Dram 242 uit Lebbeke. Dat was een single cask, nummer 75. In september 2018 bracht Braeckman – ter ere van hun 100e verjaardag, want opgericht in 1918 – dit zustervat, nummer 76, uit. Het alcoholpercentage ligt net een tikkeltje hoger met zijn 65.3%. Het first fill bourbonvat leverde 239 flesjes van een halve liter op.

Hij lijkt als twee druppels water op zijn broertje die twee jaar geleden werd gebotteld. Bruin brood, vanille, zoethout, pralinéchocolade, grof brood en een handjevol noten. Mooie kruidigheid van de rogge. Gaat na enkele ogenblikken ietwat richting bourbon, maar met een zachte toets van zilverpoets. Ik vind het allemaal prima.

Hij is lekker romig is verrassend zacht op de tong bij aankomst, maar dat verandert al snel eens hij zich op je tong genesteld heeft. Lekker pittig tot zelfs pikant. Nootmuskaat, chilipeper en zoethout. Fruitig is deze niet, maar wel erg lekker. Noten, vanille, boterbabbelaars en een hint van nougat. Helemaal op de achtergrond nog wat popcorn en een hint van houtlijm. Prima spul, hoor.

De finish duurt echt een eeuwigheid en houdt je mond eerst erg warm en maakt hem daarna kurkdroog.

Lekkere grain waarin de rogge vooral spreekt. Belgisch toppertje.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).





  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4455

Cambus 27 Year Old 1991 Mobsters on Mopeds

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 13, 2019 07:27:50

Distilleerderij: Cambus
Regio: Schotland
Fles: Cambus 27 Year Old 1991/2018, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 58 bts
Kleur: stro
ABV: 49.4%

Biopsy Grain

De jongens en meisjes van Biopsy (oftewel BYOB-C, wat het acroniem is voor Bring Your Own Bottle Club), verrasten onze vorig jaar met hun prachtige reeks Lads of Lobland. Nu keren ze weer met een gloednieuwe reeks – Mobsters on Mopeds – waarin eerst al een heerlijk gesherriede Blair Athol verscheen. Hun tweede botteling is toch van een ander kaliber: een single grain! De Cambus graandistilleerderij – opgericht in 1813 nabij Stirling – beschikte over twee Lomond Stills die in 1993 definitief het zwijgen werden opgelegd. Vandaag is het een hypermoderne kuiperij. Aangezien alle productie bestemd was voor de blends van Diageo (met Johnnie Walker op kop), zijn er geen officiële bottelingen uitgebracht. Maar ook bij de onafhankelijke bottelaars is Cambus maar met mondjesmaat beschikbaar. Ik ben dan ook maar wat blij dat deze Belgische liefhebbers deze 27-jarige single grain op de markt gebracht hebben.

Het is een fruitbommetje op de neus dat me al eerder aan een Ierse whiskey dan een single grain doet denken. Kiwi, banaan, wit fruit, ananas, hazelnoten en tamme kastanjes. Maar daar blijft het niet bij. Jonge abrikozen, appelmoes, kruisbessen, mango en papaya. Amai mijn klak! Wat is dat hier allemaal, zeg? Erg zoet, maar heel aangenaam. Een tikkeltje waxy en lekker fris op wat munt.

De aankomst op de tong kan tellen. Pittig gekruid op witte peper en wat zoethout, maar vooral weer lekker zomers zoet op wit fruit, stekelbessen en lychee. Wat witte chocolade en marsepein. Munt keert weer. Leuke toets van popcorn. Erg toegankelijk en zomers. Ik ben fan!

De finish is middellang, licht gepeperd, warm en fris tegelijk, met een hint van bruine suiker op het sterfbed.

Zomer in je glas! Vloeibaar dessert. Erg lekker op de neus en fantastisch op smaak. En ja, flesje 58 van de 58 werd mooi aan de verzameling toegevoegd!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4454

Yushan Signature Sherry Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 12, 2019 17:49:36

Distilleerderij: Nantou Distillery
Regio: Taiwan
Fles: Yushan Signature Sherry Cask
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Verbetering

Ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje spijtig dat we tijdens onze trip naar Taiwan in januari 2019 niet tot bij de Nantou Distillery geraakt zijn. Want in de whiskybar van het fameuze Kuva hotel proefde ik enkele heerlijke single casks van hun Omar single malt, die wat in België verkrijgbaar is (de Omar Bourbon en Omar Sherry, die me geen van beiden echt konden bekoren) erg overtrof qua smaak en complexiteit. Nu komen ze met een nieuwe label: Yushan, genaamd naar de hoogste berg in Taiwan. Deze single malt rijpte op sherryvaten. Grappig detail: de stookketel is gemaakt van zowel Schots als Belgisch koper!

De neus vertoont flink wat umami trekjes met rosbief, houtlijm, bouillon, koekjesdeeg, smoutepap met rozijnen en leder. Nog wat vermolmd hout en iets van rozenwater, zij het wel op de achtergrond. Een kleine verbetering met de Omar Sherry die ik vorig jaar proefde.

De body is zacht en licht, maar gelukkig niet (meer) waterachtig. Lekker kruidig, wel. Ik krijg flink wat kruidnagel en nootmuskaat, zwarte peper en zoethout. Het fruit beperkt zich tot dadels en rozijnen, terwijl donkere honing en iets van vanille voor een zoetje zorgt. Da’s al een flinke verbetering tegenover de Omar Sherry, moet ik zeggen.

De afdronk is misschien wel wat kort, maar aangenaam zoet op vanille en rozijnen, met een plotse en eerder onverwachte opstoot van rood fruit.

Ik weet niet welke aanpassingen Nantou aan zijn proces heeft aangebracht, maar deze nieuwe standaardexpressies van Yushan zijn alvast een heel stuk beter dan die van Omar. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4453

Yushan Signature Bourbon Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 12, 2019 06:21:23

Distilleerderij: Nantou Distillery
Regio: Taiwan
Fles: Yushan Signature Bourbon Cask
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Taiwanese Lente

Yushan is het nieuwe label van de Nantou distilleerderij die we in onze contreien kennen – als dat al zo is – van de Omar single malt. Yushan is overigens de naam van Taiwan’s hoogste berg. Of hij Omar effectief zal vervangen of een aanvulling op de range gaat vormen is mij niet helemaal duidelijk. Wat ik tot nu toe van Omar proefde in België was alleszins erg mager. Wat ik van single casks in Taiwan zelf proefde, daarentegen… Omar zou het hier veel beter kunnen doen, mochten er meer van die leuke single casks naar België komen. Maar goed – Yushan, dus. Er zijn drie expressies: de Yushan Blended en twee single malts die de monniker Signature meekregen, eentje op bourbon en eentje op sherry gerijpt. We zetten die laatste twee graag head-to-head.

Hola! Deze spreekt me wel aan. Stukken beter dan de Omar bourbon die ik vorig jaar proefde. Zoete mout, vanille, boter, wit fruit en kokosnoot gehuld in witte chocolade. Lekker fris. Wat een aangename verrassing.

Waar die Omar van vorig jaar bijna waterachtig was, is deze lekker romig. Fris fruitig en licht gekruid. Opnieuw wit fruit, maar nu nog meer kokosnoot en toetsen van limoen. Of yuzu. Flink wat honing. Qua kruiden is het allemaal zacht, maar toch ontwaar ik wat witte peper en gember. Hint van nootmuskaat.

De afdronk is middellang, zoet tot op het sterfbed en aangenaam zonder meer.

Wat een verbetering, zeg! Dit is een erg leuke lentewhisky uit Taiwan.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4452

Eaglesburn 3 Year Old 2016 Virgin Oak

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 05, 2019 05:28:23

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2016/2019, Virgin Oak, 20cl
Kleur: brons
ABV: 47%

Opgedroogde cola

Bart Joosten van het in Doesburg gevestigde Eaglesburn heeft zopas zijn nieuwe single malt op de markt gebracht, wederom in flesjes van 20cl. Deze keer handelt het om een whisky die gestookt werd op 13 januari 2016 en gebotteld op 22 januari 2019, maar niet geturfd zoals de vorige. Het is een single barrel. Dat Bart goed bezig is, bewijst hij trouwens met onlangs de titel ‘Best Vodka of the World’ te winnen mijn zijn JAV (Just Another Vodka) volgens Spirits Business London. Kan je nagaan! Soit, wij houden het liever bij whisky. Daar gaat ie, zoals onze Noorderburen zeggen.

Ja, mooie fruitige neus met toetsen van bruin brood, een karrenvracht aan noten en chocolade, donkere kruiden à la kaneel en nootmuskaat, gekonfijte appelsienschillen, pruimen en gebak. Nog wat grenenhout en snuiftabak. En – niet lachen – een toets van opgedroogde cola! Amusant.

Prima body! Mooie kruidigheid van meet af aan en dan een heerlijke zoetheid zoals ik al van de neus kon afleiden, uitgebalanceerd met toetsen van het hout. Mandarijn, ananas, pruimen… dat alles in een kruidig fruitslaatje. De virgin oak heeft zijn werk gedaan, zonder de spirit te gaan domineren. Mooi. Er zit wel een streepje woodsmoke aan wat hem diepgang geeft. Ik ben fan!

De afdronk is donkerzoet en warm en duurt lekker lang.

Bart, wat is je geheim? Dit is klasse!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4441

The Picts 21 Year Old 1997 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 03, 2019 10:05:45

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: The Picts 21 Year Old 1997 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: goud
ABV: 51.8%

De Picten

In 2019 gaan Manny en ik weer op zoek naar vier leuke single casks in onze nieuwe Tribe Series en met onverholen trots stellen we de eerste graag aan u voor: The Picts. Het label werd ontworpen door Jurgen Robyns, een kunstenaar en persoonlijke vriend. Hij zal overigens instaan voor alle vier de labels in de Tribe Series. Hij liet zich inspireren door stammen die belangrijk zijn geweest in de vorming van het huidige Schotland. En de whisky? Tja, die blijft alvast geheim. We kunnen u wel verklappen dat hij gestookt werd bij een wereldberoemde distilleerderij – opgericht in 1886 – in de vallei van het hert en 21 jaar lang rijpte op een bourbonvat. Nuff said.

De neus is snoeperig zoet en gekonfijt op kiwi, banaan en Granny Smith appels met een florale toets. Hij vertoont ook een herbale toets waar ik moeilijk de vinger op kan leggen, maar die hem wel een aparte diepgang geeft. Wat pecannoten op de achtergrond. Heerlijk en uitnodigend.

Hij is best stevig bij aankomst, zonder te branden, met een duidelijke hint van woodsmoke. Gekarameliseerde appelsienschillen, wat saffraan en nootmuskaat. Niet erg complex, maar wel erg mooi. De whisky kan gerust een druppeltje water verdragen, maar heeft het absoluut niet nodig. Zalig drinkbaar.

De afdronk is geweldig lang en hartverwarmend.

De Picten waren een strijdlustig volk en deze malt zou hun vastberadenheid ongetwijfeld versterkt hebben. Een fantastische Speysider om onze nieuwe reeks mee te starten.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4439

Johnnie Walker Blender’s Batch Sweet Peat

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 02, 2019 06:37:39

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blender’s Batch Sweet Peat, OB 2018, 500ml
Kleur: amber
ABV: 40.8%

Roestige Nagel

In haar vernieuwende reeks Blender’s Batch lanceerde Johnnie Walker ook deze zogenaamde Sweet Peat. Nu, wie mij een beetje kent weet dat ik van mening ben dat turf en hevige zoetigheid (van bijvoorbeeld een erg actief vat) niet altijd een makkelijke oefening vind. Maar vaak werkt het toch. Ik hoop dan ook dat de master blenders van JW er in geslaagd zijn deze twee extremen mooi samen te brengen.

De neus is in eerste plaats erg zoet, met duidelijke toetsen van gesherriede whisky – wellicht Speyside – waardoor hij gedomineerd wordt door karamel en abrikozengebak. Niet veel later volgen gekarameliseerde appelsienschillen en zelfs iets van mango. De turf is onmiskenbaar, maar blijft wat mij betreft toch best op de achtergrond zweven. Sterker nog, dit begint na een minuut of vijf verdacht veel naar een rum te ruiken.

Hij is erg licht van body, wat ik jammer vind. Op de tong is hij licht kruidig (denk kruidnagel en nootmuskaat) en bitterzoet. Grapefruit, mandarijn en bergamot. Een karrenvracht aan lichte karamel en vanille. De rook tekent present, maar is wederom erg discreet.

De afdronk vult je mond met een mooie warmte en is verrassend lang.

Het is noch diepe sherry, noch heftige turf – maar dat staat dan ook niet op het label. Deze blend is een leuk experiment dat zich bijzonder makkelijk laat wegdrinken en er is absoluut niets mis mee. Dat gezegd zijnde is het wel mijn minst favoriete expressie in de Blender’s Batch. Draai deze maar in je Rusty Nail. Bedankt voor het sample, Timon.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-01-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4438

Strathisla 14 Year Old 2002 AD Rattray

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 01, 2019 07:34:14

Distilleerderij: Strathisla
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathisla 14 Year Old 2002/2017, AD Rattray, bourbon barrel #100006, 242 bts
Kleur: goud
ABV: 54.6%

Shampoo

Vorig jaar bracht A.D. Rattray, onafhankelijke bottelaar met HQ in Glasgow, twee zustervaten uit van deze Speysider: #100006 en #100007, beiden bourbonvaten. Ik kon van het eerste van een sample te pakken krijgen.

De neus is eerder vlak, moet ik zeggen. Limoen en hazelnoten, koude koffie en iets van Turks Fruit, maar weinig meer. Fris, maar eerder eenvoudig.

Hij is mooi olieachtig en zoet, maar ook betrekkelijk kruidig. Denk kruidnagel en flink wat peper, gekarameliseerde gember en zoethout. Het fruit is nu eerder van de gele en gekonfijte variant met nog wat noten en zelfs een hint van chocolade. Mokka? Vanille-ijs? En toch heeft hij een zepig randje dat me echt niet aanstaat. Alsof ik shampoo in mijn mond krijg.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig, maar het zepige verdwijnt niet.

Verre van mijn favoriete Strathisla, eerlijk gezegd. Het zepige is er te veel aan.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4437

Strathisla New Malt Distillate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 31, 2019 07:22:13

Distilleerderij: Strathisla
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathisla New Malt Distillate, 350ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Zuurkool

Woohoo! Nog een new make. Mijn lijstje begint al aardig lang te worden. Deze new make wordt door Strathisla effectief gecommercialiseerd in flesjes van 350ml. Hoewel… er staat op het flesje duidelijk ‘sample only, not for re-sale’, maar komt toch in een leuke half bottle. Het betreft hun distillaat op 63.5%, dus klaar om op vat te gaan. Soit, proeven maar!

Cleane neus op aardappelpuree, zuurkool, rauw vlees en groene bonen. Dit klinkt niet bepaald aantrekkelijk en eigenlijk is het dat ook niet helemaal. Een beetje een vreemde new make, maar wel erg interessant. Pas vanaf de tweede snuif komt daar ook verse gerst bij, iets van gist en een zoetje waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Een zurig element loert daaronder, als van karnemelk die over datum gegaan is. Tja… apart, dat wel. Met water is het een heel ander verhaal. Dan wordt hij plots een pak zoeter en herbaler, alsof je het gazon met suikerwater besprenkeld hebt.

De aanzet is zoeter dan verwacht. En mooi kruidig. Nu heb ik minder zure toetsen, des te meer zoete toetsen. Verrassend snoeperig, moet ik zeggen. Mooier dan de neus doet vermoeden. Verdund is hij dan weer minder zoet en een pak herbaler. Flink wat plantenwortels. Het is geen verbetering.

In de lange afdronk blijft vooral het zoete hangen.

Een ietwat vreemde new make omdat neus en smaak zo ver uit elkaar liggen. Boeiend, moet ik zeggen. Lekker? Nee, dat niet echt. Dank je wel, Marcel!

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4436

Strathearn 4 Year Old 2014 Private Cask Club Cask 075

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 29, 2019 07:22:14

Distilleerderij: Strathearn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Strathearn 4 Year Old 2014, Ex-Sherry Cask #075 for Dutch Whisky Festival 2018, 64 bts
Kleur: koper
ABV: 56.6%

Haribo Beertjes

Afgelopen september vond in Arnhem de eerste editie plaats van het Dutch Whisky Festival, waarbij zowel nieuw als (heel) oud spul geproefd kon worden. En uiteraard moest er ook een festivalbotteling zijn, toch? Het werd een erg jonge whisky van een erg jonge distilleerderij: Strathearn. De jongens van de DWF deelden blijkbaar een ex-sherryvat met de Dutch Whisky Society (voor hun 10-jarige bestaan) van non-peated spirit. De whisky werd gebotteld op vatsterkte.

De neus is verraadt de jonge leeftijd wel, maar dat neemt niet weg dat hij aangenaam geurt. Ik heb enerzijds zoete mout, rozijntjes en abrikozenconfituur, anderzijds wat snoeperigs als van zure Haribo beertjes. Op de achtergrond nog wat herbale toetsen als van arendsvaren en plantenwortels en zelfs een lichte toets van koeienvlaai. Dat laatste verdwijnt als je hem vijf minuten laat ademen.

Hij komt alvast erg stevig binnen. Zoetzuur op rozijnen en grapefruit (met pit), erg kruidig op kaneel, kruidnagel en peper waarbij hij me wat doet denken aan pepernoten, een typische Hollandse lekkernij (nou, ja) die met Sinterklaas wordt geassocieerd. Wordt fruitiger bij de tweede en derde slok, maar ook licht drogend.

De afdronk is middellang, donkerzoet en kruidig, maar laat je mond wel droog achter.

Een aardige whisky van deze new kid on the block. Ik denk niet dat al die nieuwe projecten gaan overleven, maar Strathearn geeft me een goed gevoel met deze jonge botteling. Benieuwd hoe hun whisky gaat evolueren. Met dank aan Jeroen om voor mij twee flesjes te scoren.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4434

Strathmill 26 Year Old 1988 Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 26, 2019 11:39:44

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 26 Year Old 1988/2014, Valinch & Mallet, Bourbon Hogshead #799, 114 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 50.4%

Limemotiv?

In hun ‘Lost Drams’ reeks, bracht het Italiaanse Valinch & Mallet enkel jaren geleden deze Strathmill uit 1988 uit. Op vatsterkte, dat spreekt. Het hogshead leverde na iets meer dan een kwarteeuw rijping nog amper 114 flessen op. Het is nog maar mijn 15e Strathmill, maar dat hoeft niet te verbazen. Het leeuwendeel verdwijnt immers in de bekende blend J&B en officiële bottelingen kan je – letterlijk – op één hand tellen.

De neus is fris op Granny Smith appels en limoensap. Flink wat vanille en een beetje eik, zij het wel discreet. Een zachte en erg toegankelijke neus. Hij ruikt alleszins een pak jonger dan 26 jaar. Na enkele ogenblikken wordt hij wel fruitiger. Denk banaan en abrikozen.

Hij is mondvullend, dat is al prettig. Romig en pikant tegelijkertijd, terwijl hij ook mierzoet is van allerhande fruit. Citrus op kop, gevolgd door zure appels en steenvruchten. Mirabellen, kruisbessen, abrikozen en opnieuw een karrenvracht aan limoen, zeste incluis. Dit valt best mee. Erg zomers.

De afdronk is eerder kort op kruiden en limoen.

Limoen komt zowel op de neus, in de smaak als in de finish terug. Limemotiv? Leuke, zomerse Strathmill, die gevaarlijk makkelijk wegdrinkt. Een kaarterswhisky. Bedankt, Peter.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4431

Strathmill 10 Year Old 2007 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 25, 2019 06:08:29

Distilleerderij: Strathmill
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Strathmill 10 Year Old 2007/2017 The Ultimate (Van Wees), Hogshead #805452, 398 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Saai

Wist je dat Strathmill haar huidige naam pas kreeg in 1994? Daarvoor heette ze Glenisla-Glenlivet, omwille van de nabijheid van de rivier Isla. Maar twee decennia geleden werd de distilleerderij hernoemd naar Strathmill, als eerbetoon aan de graanmolen die daar in 1823 werd neergepoot. Van Strathmill zijn er amper officiële bottelingen, want het overgrote deel gaat naar de blenders met Justerini & Brooks op kop. Enkel een 12-jarige in de Fauna & Flora-reeks en als Manager’s Choice bestaat, alsook een 15-jarige Manager’s Dram. En wie in 2014 de Diageo Special Releases al verzamelde, heeft misschien de 25-jarige Strathmill 1988. Wij proeven vandaag een jonge onafhankelijke Strathmill uit 2007 van het Nederlandse Van Wees in hun reeks ‘The Ultimate’.

De neus is erg licht, op cashewnoten, vers afgereden gras, wat appeltjes en iets van verschaald pilsbier. Wat vanille, maar absoluut niets meer. Wat een saaie malt is me dat!

Op smaak krijg ik zoete mout, wat vers gezaagd hout, appels en vanille, maar weinig meer. Ook op smaak is dit een erg mager beestje, als u het mij vraagt. Een tikkeltje kruidig (peper, zoethout), dat wel. Opnieuw: saai.

De afdronk biedt niks nieuws, is eerder kort en benadrukt opnieuw het saaie karakter van deze malt.

Het is niet onbegrijpelijk dat hier geen single malt releases van bestaan. Dit is een packer voor in blends, niets meer. Niet eens 35 EUR, maar nog steeds geldverspilling. Bedankt, Manny.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4430

Speyside 18 Year Old 1996 Douglas Laing Old Particular

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 24, 2019 07:24:43

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside 18 Year Old 1996/2014 Douglas Laing Old Particular, Refill Butt DL#10441, 829 bts
Kleur: amber
ABV: 48.4%

Cacao

Deze botteling uit de Old Particular-reeks van Douglas Laing is geen vermomde Speysider, maar effectief een single malt van de Speyside Distillery. Hij rijpte 18 jaar lang op een refill butt, maar aan het kleurtje te zien, was het toch een actief vaatje.

De donkerzoete en erg romige neus offreert karamel, chocolade, bosbessen en gebakken appels. Nog een toets van leder en ingekookte pruimen. Hint van rabarber. Dit valt mij heel erg mee.

De body mag dan wel wat aan de lichte kant zijn, op smaak is dit best aangenaam. Opnieuw pruimen, karamel en appels, maar met een mooie zoetzure toets als van kruisbessen. Een tikkeltje kruiden à la nootmuskaat en zoethout. Cacao komt stevig opzetten. Rumrozijnen en bosbessen. Een herfstmalt als u het mij vraagt.

De afdronk is middellang op cacao en pruimenconfituur.

Ik had deze, zonder het te beseffen op het ogenblik, als eens geproefd tijdens de onvolprezen Proefolympics 2017. Toen dacht ik aan een Aberlour, kan je nagaan.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4429

Speyside Region 19 Year Old 1998 Liquid Art

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 23, 2019 06:19:45

Bottelaar: Liquid Art
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Speyside 19 Year Old 1998/2017 Liquid Art for Glashelder whiskyclub, 123 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.4%

Zoete Bouillon

Als ik me niet vergis is Glashelder een whiskyclub uit Limburg (Mol en omgeving). Zij gingen in zee met Liquid Art om deze 19-jarige Speysider te bottelen. Het is er wederom eentje waarvan de afkomst geheim blijft.

Verrassend groene en umami neus met allerhande herbale toetsen als plantenwortels, bouillonblokjes, kippenkruiden en spek op de barbecue. Echt waar, dit had ik absoluut niet zien aankomen. Tikkeltje woodsmoke en kruiden, maar absoluut verstoken van fruit op een enkele gele appel na.

Hij heeft een stevige body. Op de tong verschijnt nu toch een zoetje – dat zelfs snel groot wordt – in de vorm van vanille en appelcider, aangevuld met zoete citroenen en een handjevol kristalsuiker. Maar het bouillon-gehalte blijft wel deels intact. Dit is erg verrassend, maar wel lekker.

De afdronk is erg lang, zoet en drogend met een zilt randje op het sterfbed.

Bij een Speyside whisky denk je al gauw aan iets zoets (ik toch alleszins), maar dat is bij deze whisky toch wel verrassend anders. Leuk!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4428
Volgende »