WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 17 Year Old Sherry Wood

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 23, 2018 07:24:30

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 17 Year Old Sherry Wood, OB 2015, 9.120 bts
Kleur: koper
ABV: 52.3%

Gespierd

Deze 17-jarige Springbank rijpte volledig op sherryvaten en werd bovendien nog eens op vatsterkte gebotteld. Hij verscheen begin 2015 en is ondertussen nog moeilijk te vinden (het waren immers slechts iets meer dan 9000 flessen wereldwijd). Via-via kon ik toch een sample te pakken krijgen.

Oh, boy, deze neus is groots en geweldig, hoor. Duidelijk Springbank met zijn typische minerale kantjes en zachte turf, maar het sherryvat neemt hier toch vlotjes de leiding over. Flink wat fruit à la rozijnen en meloen, rode bessen, mango en perzik, maar ook bloedappelsien en pruimen. Krieken, zelfs. Als je hem even laat staan komen de typische farmy element van Springbank er toch weer duidelijker door.

Hij komt flink gespierd binnen, hoor. Kruidig op peper, nootmuskaat en kaneel. Het fruit neemt nog steeds de leiding en wordt eerder donker, met krieken en pruimen, dadels en geprakte banaan. Maar de rokerigheid is ook best groot, waardoor dit een erg leuke, interessante en vooral bijzonder lekkere whisky wordt. Halverwege vertoont hij een mooi bittertje als van koffiegruis en zoethout, terwijl wat zwarte chocolade zijn intrede doet.

De afdronk is lang, kruidig en een waar gevecht tussen zoet en zilt. Licht drogend naar het einde toe. De rook blijft ondertussen heel de tijd hangen.

Een grootse, geweldige Springbank, die ondanks de grote invloed van het sherryvat zijn karakter niet loochent. Aanrader (afgezien van het zware prijskaartje).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4067

Springbank 12 Year Old Green

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 20, 2018 07:04:04

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old Green, OB 2014, 9000 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Mosterd

In 2014 bracht Springbank 2 malts op de markt die gestookt waren van organische gerst. Maar – in tegenstelling tot sommige andere distilleerderijen – beschikt Springbank niet over de nodige certificeringen om ‘organic’ op zijn labels te zetten, dus kozen ze voor ‘Green’. De eerste is een 12-jarige die volledig op bourbonvaten is gerijpt, de tweede is een 13-jarige op sherry. We proberen de jongste van de twee.

Dit is alvast een schoolvoorbeeld van Springbank op de neus: flink wat herbale toetsen, iets van zilt en kalk, een jute zak en wat turf die de Granny Smith appeltjes en citroenen voorafgaan.

Op smaak komt de citrus eerst, onmiddellijk gevolgd door roet en zilt, gist, mosterd en vanille. Bij de tweede slok komt daar duidelijk iets vuils bij… ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Kiezels? Ook honing en walnoten. Wat peper en een mooie rookontwikkeling. Vanaf de derde slok begint hij dan weer verrassend zoet te worden. Flink kruidig, ook, hoor. En een takje munt.

De afdronk is lekker lang, zilt en zoet (ananas!) en best rokerig. Deemstert langzaam weg met een licht bittertje.

Geen makkelijke Springbank, moet ik zeggen. Dit is bijna werken, maar de arbeidsvreugde is er dan ook naar. Ondertussen niet meer zo makkelijk te vinden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4066

Springbank CV

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 19, 2018 07:11:30

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank CV, OB 2013
Kleur: stro
ABV: 46%

Kruik

Ik heb al eerder batches van de Springbank CV geproefd en was er niet kapot van. Een goeie whisky, dat zeker, maar verre van top voor deze legendarische Campbeltown distilleerderij. Valt er toch wel een sample in de brievenbus van de botteling uit 2013, zeker… Tja, dan kunnen we toch niet anders dan hem nog eens aan de lippen zetten, toch?

De neus van deze batch is alvast veelbelovend. Zachte, zoete rook en moutsuikers, herbale toetsen en iets van natte kalk. Ik krijg nog wat appelsienschil, iets van noten, iets van witte chocolade en hazelnoten. Iets van munt op de achtergrond.

Hij is olieachtig en flink gekruid. Ja, de kalk is nu wel heel erg luid, alsof ik ‘m uit den stenen kruik drink. Zowel sherry- als bourbontoetsen, zoveel is zeker. Rozijntjes, appelsienen, woodspice, groene tuinkruiden en een zilte toets. De rokerigheid is niet groots, maar onmiskenbaar.

In de afdronk krijg ik een verrassende opstoot van gekonfijte ananas. Waar komt dat nu plots vandaan. Maar aangenaam is het zeker.

Nou, de batch van 2013 is mij stukken beter meegevallen dan degene die ik eerder proefde (2010 en 2015).

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4065

Tennessee 13 Year Old 2003 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, april 18, 2018 07:26:36

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Tennessee, USA
Fles: Tennessee 13 Year Old 2003 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: brons
ABV: 51.5%

Waterval

Ieder jaar proberen Manny en ik iets speciaals in onze MMM-reeks te steken. In 2016 was dat de Python in de Animal Series: de eerste (en tot nog toe enige) onafhankelijke botteling van de Franse single malt Armorik. In de Galaxy Series in 2017 pakten we uit met een single grain van Invergordon uit 1988. Voor dit jaar is het de tweede release in de Antarctica Series. We staken de grote plas over en vonden er dit prachtige single barrel uit 2003 van een Tennessee whiskey. Maar we werden wel op het hart gedrukt dat we de distilleerderij top secret moesten houden. Hoewel we daar niet zo tuk op zijn, spreekt de whiskey voor zichzelf en twijfelden we niet. Toen we hem proefden, wisten we: deze moeten we hebben!

De neus is erg fruitig op mango, gebakken peren, kersen en flink wat amandelnoten, maar ook mooi gekruid op peper, vanille en nootmuskaat. Wat echter vooral opvalt is dat deze neus je onmiddellijk aan Sinterklaas doet denken. Peperkoek en speculaas ten top. Nog wat geroosterde noten en snuiftabak. Dit is een erg interessante neus.

Bij aankomst staat je mond meteen in vuur en vlam, dankzij de kruiden. Bakkerskruiden en een enkele chili peper. Dan slaat de zoetheid onverbiddelijk toe. Italiaanse espresso met schuim, krieken, opgelegde rozijntjes, iets van mango en abrikozen en mais op de barbecue. Zalig smeuïg met een mild florale toets als van viooltjes. Lekker romig en mondvullend.

In de finish deemsteren de kruiden langzaam weg, waardoor je mond licht droog en mierzoet achterblijft.

Een waterval aan smaken… echt een prachtige Tennessee whiskey en een mooie toevoeging aan de reeks van Mark & Manny’s Malts. Verkrijgbaar voor 115 EUR op www.mmmalts.com. Gelimiteerd, zoals steeds, tot 50 flessen, dus wees er snel bij.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4064

Glenburgie 22 Year Old 1995 Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 16, 2018 06:47:01

Distilleerderij: Glenburgie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenburgie 22 Year Old 1995/2017 Malts of Scotland, Bourbon Hogshead #17002, 265 bts
Kleur: vol goud
ABV: 51.2%

Paranoten

Het Duitse Malts of Scotland kwam in 2017 voor het eerst met een Glenburgie op de proppen. En ze deden het meteen met twee vaatjes, een bourbon hogshead uit 1995 en sherry hogshead uit 2008. Ik proef de oudste van de twee, gebotteld op een vatsterkte van 51.2%.

Oh, deze neus is erg lekker, hoor. Ik heb perzik, peer, appelsienschillen, banaan en flink wat florale toetsen. Kruidig is hij ook met koriander, komijn, munt en wat anijs. De korst van dubbel gebakken brood. Donkere honing. Herfstbladeren – dat heb ik wel vaker bij Glenburgie. Hint van hoestsiroop en paranoten. Erg, erg lekker.

Hij is erg pikant bij aankomst. Qua smaak is het een prima verderzetting van de neus. Geen verrassingen, maar als een malt zo lekker is als deze hoeft dat ook niet. De body is prima, de zoetigheid groter dan verwacht. Vooral de toetsen van honing worden erg prominent.

In de afdronk – die middellang en best drogend is – krijg ik nog wat zoethout naast de kruiden.

Indrukwekkende Glenburgie die je de vraag doet stellen: waarom zijn er zo weinig officiële bottelingen op de markt als je zo’n goed spul kan maken? Enfin. Zo’n 120 EUR. Aanrader.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4062

Glenburgie 21 Year Old 1995 Signatory for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 15, 2018 09:40:25

Distilleerderij: Glenburgie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenburgie 21 Year Old 1991/2016 Signatory UCF Cask Strength for The Nectar, Hogshead #6503, 204 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.6%

Hemels

Hier is er nog zo eentje die gekozen werd door – en gebotteld voor de 10e verjaardag van – de Belgisch importeur The Nectar. Deze Glenburgie – de zogenaamde fingerprint malt van de bekende blend Ballantine’s – komt uit de warehouses van Signatory nabij Pitlochry, en werd op vatsterkte gebotteld.

De neus start betrekkelijk gesloten, maar wees geduldig. Hij is het waard. Enkele minuten ademen in het glas en wat handwarmte zorgen er voor dat de neus van deze Glenburgie de tropische kant op gaat. Onrijpe banaan gaat hand in hand met suikerspin, limoen flankeert ananas en vanille omarmt munt. Herfstbladeren en wilde bloemen. Geparfumeerd, maar dan in de goede zin. Excellent.

Hij is mooi olieachtig, een beetje snoeperig op Turks Fruit en best kruidig. Gedroogde vruchten als abrikozen en passievrucht komen de banaan vervoegen, de herfstbladeren zijn er nog steeds en de kruiden worden luid. De munt houdt hem fris, terwijl het fruit langzaam maar zeker de gekonfijte richting uit gaat. Vruchtenthee. Donkere honing. Ananassnoepjes, gesuikerde appelsienschillen, kiwi. Dit is hemels.

De middellange afdronk zet de kruiden nog eens extra in de verf en laat je mond betrekkelijk droog achter.

Het is nog maar mijn 15e Glenburgie, maar wel één van de beste die ik al proefde. Vooral de neus is, mits het nodige geduld, absoluut hemels. Bedankt voor het sample, Joey!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4061

Glenburgie 8 Year Old Gordon & Macphail

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 14, 2018 09:06:21

Distilleerderij: Glenburgie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenburgie 8 Year Old, Gordon & Macphail Distillery Label
Kleur: koper
ABV: 40%

Genietbaar

Glenburgie is niet meteen een naam die veel belletjes doet rinkelen, omdat hij amper als single malt vermarkt wordt door de eigenaars. Die stoken hem vooral voor de blends met Ballantine’s als grootste klant. Eén van de weinige semi-officiële bottelingen is deze 8-jarige van Gordon & Macphail, die ondertussen zelf al niet meer zo makkelijk te vinden is.

De neus is een schoolvoorbeeld van Speyside whisky: zacht, zoet, toegankelijk. Appelsien, heidehoning, fruitig zoet met moutsuikers en iets van gebak. Carré confituur. Mooi, maar niet veeleisend. Niks mis mee, toch?

Hij is betrekkelijk romig en zacht gekruid. Opnieuw flink wat appelsienen en abrikozen, wat nootmuskaat en kaneel, limoensap en amandelnoten. En dan komt daar plots een rokerig kantje opzetten, wat me echt aan turf doet denken. Dit is meer dan woodsmoke. Zou het kunnen? Turf in (oudere) Glenburgie? Goh, waarom niet?

De afdronk is middellang, moutig en zoet met iets van sherry op het sterfbed.

De verwachtingen voor deze oudere botteling waren eerlijk gezegd aan de lage kant, maar dit is een erg genietbare whisky, hoor.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4060

Auchroisk 12 Year Old 1978 Cadenhead’s

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 13, 2018 07:12:31

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 12 Year Old 1978/1990, Cadenhead’s Dumpy
Kleur: goud
ABV: 59.3%

Plastieken Monster

Ho… Dit kan spannend worden. Een oude Auchroisk van de vorige eeuw, gedistilleerd in 1979 (de distilleerderij bestond toen nog maar 5 jaar) en gebotteld in 1990 in Cadenhead’s befaamde zwarte dumpy flesje. Het goedje zit al meer dan dubbel zo lang op fles dan dat het in een vat heeft doorgebracht. Ik ben eens benieuwd.

Euh… even geduld, want ik weet niet zo goed wat ik van deze neus moet maken. Het begon eerder zacht, maar na enkele minuten in mijn glas begint hij open te komen. Maar ik weet niet of dat wel zo’n goed idee was. Het begon op appelsien en iets van natte stenen, maar al gauw krijg ik daar iets zepigs bij, curry ketchup en nat karton. Wat zilt op de achtergrond? Dit is vreemd. Gaat dan weer terug naar jonge peren en appeltjes. Tikkeltje schizofreen toch wel.

Ouch! Wat een trap tegen je tanden, zeg. Het fruit (allemaal citrus, nu) wordt snel overmeesterd door allerhande kruiden, maar ook een chemische zoetheid komt opzetten en nog geen klein beetje. Dit is een plastieken monster dat snel heel bitter wordt. En droog.

De afdronk is genadeloos lang, bitterzoet en laat je mond kurkdroog achter.


Wat een avontuur. Spannend, zeker, maar niet voor herhaling vatbaar. Snel, geef me een glas water. Of twee…

76/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4059

Auchroisk 19 Year Old 1996 Kintra

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 12, 2018 07:25:07

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 19 Year Old 1996/2014, Kintra, Single Cask Collection, bourbon hogshead #1972, 80 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.8%

Boterbloempjes

Auchroisk is een nobele onbekende, opgericht in 1974, opgericht door de toenmalige voorloper van Diageo om te voorzien in malt voor de stijgende vraag naar blends, in het bijzonder J&B – Justerini & Brooks of soms smalend Junk & Bullshit. De malt op zich is amper officieel verkrijgbaar, maar bij onafhankelijke bottelaars kan je hem al wel eens vinden. Zoals deze van Kintra die een paar jaar geleden verscheen in hun Single Cask Collection. Wat een bleke jongen, zeg!

De neus is mierzoet en doet me aan ananassap denken. Best floraal ook, met viooltjes en boterbloempjes. Vers afgereden gras. Hooi. Wat moutsuikers. Hij ontwikkelt wel mooi naar fris lentefruit met honing en brengt de zon in mijn glas.

Hola, op smaak is dit meteen een pittig kereltje, hoor. Flink gekruid op witte peper, zoethout en gember, alvorens het fruit zich kan laten zien. Nog steeds wat ananas, maar nu aangevuld met kruisbessen en jonge appeltjes. Opnieuw erg fris en zomers, hoewel de malt tevens een beetje een vettige body krijgt. Hij plakt aan mijn tanden.

De finish is verrassend lang, erg zoet op een karrevracht aan vanille, maar sterft langzaam maar zeker een droge dood door het hout.


Dit is junk noch bullshit, maar een mooie, zomerse Auchroisk op prima sterkte.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4058

The Winter Queen

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 09, 2018 07:26:02

Bottelaar: Adelphi
Regio: Schotland & Nederland
Fles: The Winter Queen, 9 Year Old, Adelphi, 866 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52.7%

Elizabeth Stuart

In maart 2018 lanceerde Adelphi zijn nieuwste Fusion Whisky (na eerdere succesvolle releases als The Glover, Kincardine en E&K). Het is een mooie blend geworden van een bourbongerijpte Longmorn met een paar liter Glenrothes uit een sherry vat en Millstone whisky (2 sherryvaten). Millstone is natuurlijk een Nederlandse whisky, van Zuidam, wat dit dus een erg speciale whisky maakt en een ware sherrybom. De jongste whisky in de mix is overigens 9 jaar oud. Er werden 866 flessen van dit goedje op de markt gebracht en een fles kost zo’n 140 EUR. De naam verwijst naar de oudste dochter van Schotse King James VI, zijnde Elizabeth Stuart, die in 1596 in Fife werd geboren en het grootste deel van haar leven doorbracht in Den Haag. Ze pronkt op het label.

De neus begint aan de droge kant, maar wordt zachtjesaan zoeter. Eerst komt koude koffie en vers geboend leder, dan cacao met wat kokosnoot, pijptabak en iets van triplex planken. Flink wat nootmuskaat. Evolueert naar vruchtenthee en wafels met ahornsiroop. Het aandeel Millstone is hier duidelijk waarneembaar en dominant. Maar wel erg mooi.

Op smaak gaat hij wel een pak verder: pikant op kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en zwarte peper en erg donkerzoet op demerara suiker, gestoofde rabarber, kersen en karamel. Hij heeft zelfs een umami kantje als van rosbief overgoten met een donkere jus. Gaat van romig naar droog en terug. Het hout is betrekkelijk luid en zorgt voor een flink bittertje naar het einde toe zonder storend te worden.

De afdronk is betrekkelijk lang en voldoende romig om je niet naar een glas water te doen reiken. Het begint redelijk zoet als een donkere confituur – opstoot van opgelegde rozijnen! – maar eindigt toch vooral op kruiden van het hout.

Straffe toebak, deze Winter Queen, die vooral in Nederland wellicht gretige aftrek zal kennen omwille van de Millstone in de mix – die hier overigens het meest spreekt, dus terecht. Met dank aan Anthony voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4057

Caperdonich 21 Year Old 1995 Signatory Vintage UCF

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 07, 2018 07:29:06

Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 21 Year Old 1995/2016 Signatory Vintage UCF for the Nectar, Refill Sherry Hogshead #95051, 194 bts
Kleur: brons
ABV: 55.2%

Demerara

Dit is de 40e Caperdonich die ik aan lippen zet. Een kleine mijlpaal, toch. Van The Nectar is het ondertussen genoegzaam geweten dat zij erg mooie vaten uitkiezen om exclusief te laten bottelen. In 2016 – voor de 10e verjaardag van The Nectar – kwamen er tientallen bottelingen op de markt. Eén daarvan is dit single cask van Caperdonich 1995 uit de stallen van Signatory in Pitlochry. Voor een refill sherryvat is deze alvast erg donker, wat meteen bevalt. Het oog wil ook wat!

Zalige maar best pikante neus met flink wat donkerzoete fruittoetsen. Denk rozijnen, dadels en pruimtabak. Maar hij gaat nog verder en offreert een bijna rum-achtige toets. Demerara suiker! Op de achtergrond krijg ik tevens vermolmd hout, donkere kersen en melkchocolade.

De body is romig en rond, flink zoet en licht drogend. Opnieuw pruimtabak, maar nu ook pruimen, dadels opnieuw en iets wat me aan Mon Chérie bonbons doet denken. Goed, hoor! En ondanks het hoge alcoholpercentage perfect drinkbaar.

Mooie, lange, kruidige afdronk. Dit is een feest!

Miljaarde, dat is één van de lekkerste Caperdonich die ik de afgelopen jaren heb geproefd. Je gaat hier wel zo’n 300 EUR voor moeten neertellen. Wanneer is vaderdag ook alweer?

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).





  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4055

Caperdonich 23 Year Old 1992 Berry Bros & Rudd

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 06, 2018 07:28:10

Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 23 Year Old 1992/2015 Berry Bros & Rudd, ‘Old Bond Street’, Cask #121111
Kleur: licht goud
ABV: 51.9%

Kerststol

Enkele jaren geleden bracht Berry Bros & Rudd een aantal single cask bottelingen op de markt onder een klassiek ogend ‘Old Bond Street’ label. Eén daarvan is deze mooie Caperdonich uit 1992 op vatsterkte. Ik kon de hand leggen op een sample op het Whiskyfestival in Gent (dankjewel, Timon).

Oh, prachtige neus! Erg vettig op marsepein en sandwichdeeg, amandelpasta en peperkoek. Kerststol! Zoete koek met rozijnen, ja… dit is erg apart en simpelweg zalig.

De aanzet is erg zoet en zacht gekruid. Veel fruitiger dan op de neus. Een explosie van appels, abrikozen, rozijnen, peren en kruisbessen. Qua kruiden moet ik denken aan kruidnagel en dille. Doe hier alstublieft geen water bij, hij heeft het helemaal niet nodig.

In de lange afdronk komt wat steenfruit naar voor, maar alle aandacht wordt getrokken door de zalige woodsmoke en best heftige kruiden.

Wie had kunnen denken dat Caperdonich ook een kerstdram kon zijn? Absoluut zalige Caperdonich.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4054

Caperdonich 24 Year Old 1992 Duncan Taylor The Octave

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 05, 2018 07:28:19

Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 24 Year Old 1992 Duncan Taylor ‘The Octave’, Cask #4113283, 51 bts
Kleur: goud
ABV: 46.7%

Granny Smith

Na een jarenlange rijping op bourbonvaten kreeg deze Caper nog een mooie finish op Octaves, kleine vaatjes die voor meer interactie zorgen tussen de whisky en het hout. Slechts 51 flessen werden uit dit vaatje getapt op een relatief lage sterkte. We zijn benieuwd.

Zachte neus op wit fruit met de nadruk op zoetzure Granny Smith appels. Bloemsuiker. Iets van hooi. Iets van gember. Erg toegankelijk en in alle eerlijkheid een beetje te zacht naar mijn gading.

Op smaak vertoont hij flink wat zoetzure trekjes met naast appels ook flink wat citrus, iets wat me aan kinine doet denken en gekonfijte appelsienschillen. Da’s al veel beter – en kruidiger (wederom gember) – dat wat de neus beloofde. Maar erg complex zou ik deze toch niet durven noemen. Wat me wel erg aanstaat is een verrassend rokerige toets. Woodsmoke?

De middellange finish is lekker spicy en zoetzuur. De rook is nu onmiskenbaar. Waar komt dat vandaan? Ongetwijfeld van het vat, toch?

Erg drinkbare maar weinig complexe Caperdonich. Wel fijn om vast te stellen dat het kleine vat niet overheersend geworden is. Net geen 400 EUR. Dan mag een whisky nog zo lekker zijn… dat is toch heel erg veel geld. En dit is verre van de beste Caperdonich die ik al proefde, moet ik zeggen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4053

Caol Ila 21 Year Old 1984 A.D. Rattray

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 03, 2018 07:18:05

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 21 Year Old 1984/2006, A.D. Rattray, Refill Bourbon Cask #6266, 251 bts
Kleur: stro
ABV: 58.5%

Banaan

Toen ik op het Maltclan festival rondliep in januari, kwam ik deze oude Caol Ila tegen op de tafel van Jurgen’s Whiskyhuis. Gestookt in 1984 en gebotteld in 2006 (da’s ondertussen toch ook al efkes geleden) op vatsterkte, trok deze Caol Ila meteen mijn aandacht. Hij werd destijds exclusief voor The Nectar gebotteld. En Mario en zijn team kennen we natuurlijk voor hun uitzonderlijk goede selecties. Ik zal vreemd opkijken, mocht dit geen absolute topper zijn.

Ha! Hoewel de turf present tekent, is het duidelijk dat hij al voor een groot deel getemperd werd door het hout, wat er voor zorgt dat deze neus vooral fruitig is, bijna tropisch. Allerhande citrusfruit, zeste incluis, en een mooie hint van overrijpe bananen. Dichter bij huis krijg ik ook gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel. De rokerigheid doet denken aan een kampvuur dat de vorige nacht al werd gedoofd. Heerlijk!

Op smaak is de turf een pak prominenter en wordt hij redelijk groot, terwijl het zoete fruit – nu ondersteund door een karrenvracht aan vanille – langzaam maar zeker naar de oppervlakte komt. Opnieuw gebakken appels met flink wat kaneel, maar ook zoethout, nootmuskaat en witte peper. Iets van amandelen, smeuïge honing en een frisse toets van menthol. Dit is simpelweg heerlijk. Mooi gelaagd en complex.

In de erg lange afdronk komen zowel de turf als de kruiden als overwinnaar uit de strijd.

Ik trap een open deur in: deze Caol Ila is absolute top. Man, man, man, had ik mij daar maar een fleske van aangeschaft, destijds. Helaas ondertussen onvindbaar.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4051

Caol Ila 9 Year Old 2007 CaskAid

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 02, 2018 09:05:29

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2007/2016 CaskAid, refill bourbon hogshead #31362/007, 72 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.3%

Geitenkaas

Ik beken, tot voor kort had ik nog nooit van deze Belgische bottelaar gehoord. Maar CaskAid is een vzw die mooie single casks uitzoekt, bottelt en de opbrengst aan goeie doelen schenkt. What’s not to like? Whisky drinken ten voordele van sociaal engagement? Count me in! Ze hebben al flink wat bottelingen op hun naam staan, zoals je kan ontdekken op hun webpagina caskaid.be. Ik proef hun bijzonder bleke Caol Ila uit 2007 die in november 2016 werd gebotteld, slechts 72 flessen sterk.

De maritieme trekjes zijn aanwezig op de neus, maar verdwijnen toch erg snel naar de achtergrond. Deze neus wordt vooral gekenmerkt door ontbijtgranen, peren, moutsuikers en wat stalgeur. Vanaf de tweede snuif is de jonge leeftijd echt overduidelijk en komt er ook iets van geitenkaas piepen. Da’s atypisch en onverwacht, maar hij is verre van oninteressant.

Op smaak is hij romig en zoet, met een karrenvracht aan vanille. De rook ontwikkelt zich redelijk snel en wordt betrekkelijk groots. Maar opnieuw is het vooral de zoete kant van Caol Ila die we hier te proeven krijgen en niet zozeer de maritieme kant. Nog steeds atypisch, maar zeker niet slecht.

De finish is middellang, rokerig en zoet.

Oké… Dit is wellicht één van de minste Caol Ila die ik al geproefd heb, maar nog steeds geen slechte, hoor. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik heb al veel betere Caol Ila geproefd, zelfs op zulke jonge (of zelfs jongere) leeftijd.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4050

Port Askaig 2004 Single Vintage for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 01, 2018 08:48:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Askaig 2004/2017 Single Vintage for the Nectar
Kleur: licht goud
ABV: 54.3%

Fast & Furious

Port Askaig van het Britse Specialty Drinks, is vaak Caol Ila in vermomming (maar niet altijd!), zoals deze 13-jarige single vintage die door The Nectar uit Zolder werd geselecteerd.

Hoewel de neus eerder subtiel start, is het onmiskenbaar Caol Ila met zijn maritieme trekjes, bakken citrusfruit en iets van kristalsuiker. Gerookte forel, zeewier, oestersap en iets van linoleum. Maar allemaal erg beheerst en niet bepaald in your face. Wat een mooie neus!

Hij is minder romig dan ik had verwacht, maar de smaak is een mooie verderzetting van de neus. Zoet versus zilt in hoge versnelling. Fast and Furious op Islay! Uiteindelijk gaat het zilt als eerste over de streep. Het witte fruit (denk zachte, gekneusde appeltjes) en citrusfruit (vooral citroenen, beetje limoenen en een enkele groene pompelmoes) volgen. Erg gebalanceerd met slechts een toefje eik ter ondersteuning. Vanaf de tweede slok wordt de citrus echter erg groots en begint het op citroenenlimonade op steroïden te lijken. De rokerigheid blijft alvast niet achter.

De middellange afdronk is simpelweg heerlijk, licht drogend en geweldig zoetzuur.

Een schot in de roos, deze jonge Caol Ila!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4049

Caol Ila 11 Year Old 2006 Exclusive Malts

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 31, 2018 12:26:31

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2006/2017, Creative Whisky Company, Exclusive Malts, refill hogshead #303020, 317 bts
Kleur: goud
ABV: 52.2%

Klassiek & Klassevol

Als David Stirk met een botteling op de markt komt, ben ik er als de kippen bij. Die kerel weet echt waar hij mee bezig is, als u het mij vraagt. Pareltjes, stuk voor stuk. Zijn Exclusive Malts zijn telkens single casks op vatsterkte. Deze Caol Ila uit 2006 rijpte 11 jaar alvorens op 52.2% in de fles te gaan. Voor een kleine 100 EUR haal je ze in huis.

Hopla! De neus is er meteen knal op. Caol Ila kan toch zo consistent zijn! Flink wat maritieme elementen, omfloerst met citrus en wit fruit, aangevuld met gerookte hesp en makreel. Klassiek en klassevol.

Hij is romig en onmiddellijk erg zoet als van vanille en kristalsuiker, maar dan ontploft de turf op je tong en komen allerhande zilte elementen – zeewier, oesters, stokvis – het karakter van Islay nog eens extra in de verf zetten. Jong, ruw, ongepolijst en oh, zo lekker.

De afdronk is heerlijk lang, verrassend rokerig en zoet.

Coal Ila is mijn favoriete Islay whisky en terwijl ik dit proef, besef ik dat dat nog lang zo zal blijven. Outstanding!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4048

Wijn: Waes Rood 2015

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 30, 2018 07:16:27

Domein: Wijndomein Waes
Regio: Zwijnaarde
Fles: Waes Rood 2015
Kleur: robijnrood
ABV: 12%

Donkerzoet

Als je wijnkenners uitnodigt voor een eindejaarsdiner, dan is de juiste wijn kiezen toch wel een beetje stressen, zeker als je zelf geen kenner bent. Dus speelden we op safe en kozen Sofie en ik een wijn waarvan we wisten dat onze vrienden hem nog niet geproefd hadden – en wij ook niet, overigens – maar waar we wel een verhaal aan konden koppelen. Verbouwd in de buurt, al veel prijzen gepakt op internationale wijnconcours, acht maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten, enfin: ‘die moet je toch eens geproefd hebben’.

Voor hun rode wijn gebruikt Waes drie druivensoorten: Regent, Rondo en Léon-Millot. Deze assemblage wordt best geschonken op 16°.

De neus is donkerzoet op bosbessen met een hint van melasse, viooltjes en zelfs cacao. Erg vol en rijk en ik ben meteen fan. Sofie spreekt van kersen.

Mijn betere helft is niet meteen onder de indruk van de body die – na de geweldige neus – wat licht uitvalt. Ikzelf – de mindere kenner, nota bene – vind hem eerder rondborstig en zelfs wat zwaar van smaak, hoewel ik hem eveneens licht van body vind. Volgt u nog? Voor mij is hij zoetzuur op bosbessen en zelfs een tikkeltje umami.

In de afdronk krijg ik duidelijke tannine van het hout, wat hem voor mij wel wat extra karakter geeft.

We schonken de Waes Rood bij ons hoofdgerecht van hertengebraad en zelfs bij ons kaasbordje aan het einde van de avond. Ik moet bekennen dat ik erg onder de indruk was van de reactie van mijn disgenoten, die wel degelijk wijnkenners zijn. Ze vonden hem boeiend, lekker en charmerend, maar niet gemakkelijk. Het was – bij wijze van spreken - werken. Maar inderdaad, een wijn die de tafel aan het praten krijgt, zoveel is zeker. Voor Dearly Beloved mag hij nog een paar jaar in de kelder blijven liggen om verder te ontwikkelen. Wist-je-dat-je: Vlaamse landwijn is wel degelijk een appelatie, omwille van de beschermde geografische aanduiding. Op de Internationale PIWI Wine Award 2017 ging deze fles met een zilveren medaille aan de haal. 19 EUR per fles.

Geproefd door Mark Dermul & Sofie Devreeze op 17-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4046

Wijn: Waes Wit 2016

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 29, 2018 11:03:46

Domein: Wijndomein Waes
Regio: Zwijnaarde
Fles: Waes Wit 2016
Kleur: stro
ABV: 13.5%

Citroenfris

Een tasting note over wijn? Ach, waarom niet? Ik drink niet zo vaak wijn, maar drink wel graag wijn (hoewel vooral Dearly Beloved bij ons de wijnliefhebber is), maar ik weet er naar eigen mening erg weinig van. Alvast niet genoeg om daar iets zinnigs over te schrijven. Maar een goeie vriend van me stelde me onlangs zowel de witte als de rode wijn voor van een Belgisch domein en drukte me op het hart dat ik deze zeker eens moest proeven. En hij gaf me ook de (niet zo) subtiele hint dat hij het wel prettig zou vinden mocht ik er iets over schrijven. Toen ik hem mijn bedenkingen meegaf, drukte hij me op het hart dat ik toch wel weet wat ik proef en dat gerust op mijn blog mocht delen. Nou… tja, waarom niet?

‘Traditie, authenticiteit, kwaliteit’ – dat bloklettert Wijndomein Waes op de homepage. Sinds 2005 worden op het domein in Sint Eloymeersch te Zwijnaarde – op een spreekwoordelijke steenworp van mijn deur dus – Vlaamse landwijnen gemaakt volgens die drie principes. Het domein is eigendom van de Brugse familie Waes, beslaat 5600m² en heeft een ondergrond van zand en leem en de druiven genieten dus van een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.

Voor hun witte wijn gebruiken ze twee druivensoorten: Bianca en Solaris. Hij wordt best geschonken op zo’n 10°.

Op de frisse neus krijg ik zonnebloemen, citroenschillen, strandzand waar de zon op schijnt en iets van witte rozen met gedroogde abrikozen. Vrouwlief beperkt zicht tot ‘fris en zoet’.

Hij is fris op de tong, onmiddellijk zoetzuur op citrus en druivenpit. Dearly Beloved omschrijft hem kortweg als ‘citroenfris op smaak’. Ik kan daar mee leven.

Op de afdronk krijg ik nog citroengras en opnieuw abrikozen.

We schonken deze voor het eerst op ons eindejaarsdiner bij de amuse van de zee en nadien nog bij het voorgerechtje van asperges. De combinatie met beiden was een schot in de roos, hoewel vrouwlief hem liever als aperitief drinkt en eigenlijk te licht vindt om hem te combineren met een gerecht. En ik vloek wellicht in de kerk als ik zeg dat ik hem erg lekker vind passen bij een simpele olijf. Waes Wit heeft overigens al 5 jaar achter elkaar hoge onderscheidingen gehaald (4x goud en 1x zilver als Beste Belgische wijn), dus dat zegt ook al iets. 19 EUR per fles.

Geproefd door Mark Dermul & Sofie Devreeze op 17-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4045

Benromach 15 Year Old 2003 Whisky Festival Gent 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 27, 2018 06:48:11

Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 15 Year Old 2003/2017 for Whisky Festival Gent, barrel #30, 187 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.6%

Muffig Element

Elk zichzelf respecterend whiskyfestival heeft zijn eigen festivalbotteling. Voor de 15e editie van het Internationaal Whiskyfestival in Gent werd een single first fill bourbon barrel geselecteerd uit de stallen van de Speysider Benromach. Slechts 187 flessen waren beschikbaar op het festival, gebotteld op 58.6% vatsterkte.

Frisse neus die de lente in mijn glas brengt. Flink wat vanille, ontbijtgranen en jonge appeltjes op graeffe suiker. Werther’s Original. Iets herbaal waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Vers afgereden gras, kruisbessen en een hint van onrijpe banaan. Witte chocolade en amandelen. Ik hou er wel van.

Hij komt stevig binnen, wat niet hoeft te verbazen. Flink kruidig op gember, nootmuskaat en een mespuntje witte peper. Er zit zelfs wat zout in, wat me erg kan bekoren. Dat zorgt immers voor tegengas tegen het mierzoete van de karamel en vanille en het witte fruit. Hij vertoont ook een stoffig kantje wat hem wat old school doet overkomen. Niets dan goed nieuws, dus.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde, met op het sterfbed opnieuw dat muffige element dat hem zo mooi maakt.

Erg aantrekkelijke Benromach. Met dank aan Anthony voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4044
Volgende »