WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rachel Barrie ruilt Auchentoshan voor BenRiach

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, februari 21, 2017 07:31:13

Rachel Barrie, mijn whisky muze, de dame die mijn geliefde Auchentoshan naar nieuwe hoogten stuwde, verlaat Morrison-Bowmore Distillers (MBD) na vijf jaar om een nieuw whiskyavontuur te starten als Whisky Maker bij BenRiach Distillery Company. Ik beken, toen ik het artikel de eerste keer las… brak mijn hart. Maar dat was wel een erg egoïstische emotie, want het ging mij louter over het feit dat deze lieftallig dame – die ik persoonlijk leerde kennen als een gepassioneerde professional met een warm hart – niet langer zou instaan voor het creëren van mijn favoriete whisky. Een beetje introspectie deed me uiteraard beseffen dat dit nieuwe mogelijkheden creëert voor Auchentoshan, maar vooral – en belangrijker – dat Rachel haar volgende stap zet in en nu al illustere carrière. En uiteraard wens ik haar heel veel succes!

Rachel startte haar loopbaan in 1991 in het Scotch Whisky Research Institute, waar ze de tricks of the trade leerde van niemand minder dan wijlen Dr Jim Swan (die overleed op Valentijnsdag 2017 op 75-jarige leeftijd).

In 1995 werd ze daar weggekaapt door Dr Bill Lumsden en kon ze bij Glenmorangie aan de slag als Quality Lab Manager. In de daaropvolgende jaren zou ze opklimmen tot Master Blender en de titel Whisky Creator krijgen. In die 16 jaar bij Glenmorangie stak ze pareltjes in elkaar zoals de Glenmorangie Signet en de Ardbeg Uigeadail, de Whisky of the Year in 2009.

Een grote dame in de whiskywereld, zoveel is zeker.

Groot was dan ook mijn vreugde toen ik in november 2011 vernam dat Rachel zou aantreden bij MBD als Master Blender. Vanaf januari 2012 zou Rachel zich gaan bezighouden met het creëren van nieuwe releases van Glen Garioch, Bowmore en Auchentoshan.

Ze drukte onmiddellijk haar stempel met de release van nieuwe Auchentoshan expressies voor duty free met de Springwood, Heartwood, Cooper’s Reserve, Silveroak en Solera. Nadien volgden nog enkele prachtige releases zoals de Blood Oak, Noble Oak en – bij Bowmore – Devil’s Casks en Mizunara Oak. Het hoeft geen betoog, de invloed van Rachel was onmiskenbaar. Niet voor niets kreeg ze de titel First Lady of Whisky.

In 2014, toen Niek, Ilse en ikzelf naarstig aan het werk waren voor ons boek ‘Whisky Voor Iedereen’, kregen we de kans om Rachel te interviewen. Het was meteen ook een geweldig excuus om de Auchentsohan 50 Year Old 1957 persoonlijk te gaan ophalen.

Dat interview is uiteraard in ons boek verschenen, maar de video – die we maakten om het interview nadien te kunnen verwerken in ons boek – is nooit eerder vertoond. Als tribute aan Rachel’s werk bij MBD zullen we die video van 26 minuten binnenkort als Whisky Rambling op u loslaten. Het loont echt de moeite!

Toen Beam en Suntory enkele jaren geleden fusioneerden om ’s werelds tweede grootste drankenconcern te vormen (waarbij ook Laphroaig en Ardmore de rangen vervoegden) was er flink wat personeelsverloop. Niet onlogisch. Maar Rachel bleef aan de slag om in september 2016 de re-branding van Auchentoshan – The New Malt Order – in goede banen te leiden. Haar laatste release – eentje die ik zeker zal koesteren – wordt de Auchentoshan Bartender’s Malt, die er deze zomer aan komt. Voor Bowmore is dat de Feis Ile 2017.

Maar op 1 maart 2017 zal het Billy Walker en zijn team zijn die Rachel ontvangen op het HQ van BenRiach. Rachel zal Whisky Maker worden en zich ontfermen over de nieuwe releases van BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh. De BenRiach Distillery Company maakt ondertussen eveneens deel uit van een groot concern, namelijk Brown-Forman (die in juni 2016 maar liefst 281 miljoen pond op tafel legde voor dit Speyside trio). Rachel zal Billy Walker opvolgen, dus. Hoewel het bedrijf niet wilde bevestigen dat Billy de fakkel zou doorgeven, kunnen we dit wel afleiden uit het artikel dat verscheen op 16 februari, waarin Rachel verklaart: ‘Billy is moving on, sof or me to follow in his footsteps to take a view on so many aspects of whisky creation was a good opportunity’.

Billy, gij gelukzak! De liefhebbers van BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh kunnen zich alvast in de handen wrijven. Good things are coming your way!

En Rachel wensen we uiteraard heel veel succes met deze nieuwe uitdaging. Ik ben er van overtuigd dat ze MBD – en in het bijzonder mijn geliefde Auchentoshan – in goede handen zal achterlaten.

Go, Rachel, go! And thank you from the Toshan Man!

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3570

Catawiki Whiskyveilingen

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul za, juni 18, 2016 05:53:38

Ik ben sinds november 2015 deeltijds veilingsmeester whisky bij Catawiki.

Kwestie van – in het kader van transparantie – dit artikel van meet af aan in de juiste context te plaatsen.

Op 10 september 2008 lanceerden de Nederlandse stripverzamelaar René Schoenmakers en zijn goede vriend en programmeur Marco Jansen een soort wikipagina voor stripboeken: Catawiki – cata voor catalogus, wiki voor wikipedia. Een online verzamelcatalogus zeg maar. Al snel kwamen daar postzegels, munten en telefoonkaarten bij. In 2011 hadden verzamelaars de catalogus al gevoed met meer dan 1.200.000 artikelen, goed voor 70 rubrieken. Drie jaar later was de catalogus al uitgegroeid tot 2.500.000 miljoen items en kreeg het maar liefst 8 miljoen unieke bezoekers over de virtuele vloer. De vraag van de verzamelaars volgde al snel om een manier te vinden om items uit de catalogi te kunnen aankopen voor de eigen verzameling.

In 2011 besloot Catawiki online veilingen te organiseren in tientallen categorieën. Sinds 2016 bestaat dit online veilingplatform in 8 talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, simpel Chinees en traditioneel Chinees. Daar zullen binnenkort nog talen bij komen, want Catawiki groeit. En nog geen klein beetje ook. Er worden in die veilingen wekelijks zo’n 10.000 items geveild. Enkele speciallekes die al via Catawiki over de virtuele toonbank gingen zijn de hoed van Charlie Chaplin, de auto uit Knight Rider, kunstwerken van Herman Brood en Andy Warhol, vooroorlogse Harley Davidson motoren, de acetate lp Hunky Dory van David Bowie, het kalotje van Paus Fransiscus en ga zo maar door.

Accel Partners (één van de eerste investeerders in Facebook) stak in september 2014 niet minder dan 10 miljoen euro in het bedrijf. Lead Edge Capital (één van de eerste investeerders in Spotify) legde in juli 2015 maar liefst 75 miljoen euro op tafel. Dit stelde Catawiki in staat heel snel te groeien, dat zei ik al. Zie ook dit artikel in De Standaard of dit artikel op Bloovi.

Eind 2015 kaapte Catawiki de titel ‘Snelst groeiend bedrijf van Europa’ weg op Deloitte Fast 500. De omzet van Catawiki is de afgelopen vier jaar gestegen met… 45.000%. U leest het goed. Catawiki kon fiks uitbreiden en heeft nu niet alleen een kantoor in het Nederlandse Assen, maar ook in Amsterdam, Londen en Parijs. Het bedrijf breidde zijn personeelsbestand uit van 100 naar meer dan 300 medewerkers vandaag. Ondergetekende is er één van, dat zei ik al aan het begin. Ik heb nog enkele geweldige collega’s.

Het grote verschil met andere online platformen zoals bv. eBay is het feit dat Catawiki werkt met veilingmeesters; mensen die met kennis van zaken over de ter veiling aangeboden loten kunnen spreken. Want om iets via Catawiki te koop aan te bieden, moet het wel een interessant lot zijn en een minimum opbrengst van 75 EUR genereren. Vele van de aangeboden loten zijn gelukkig een pak interessanter en uitzonderlijke of beperkte releases die gretig aftrek vinden bij whiskyliefhebbers, -verzamelaars en –investeerders. Wekelijks veilen we zo’n 350 whiskyloten in drie verschillende veilingen: Whisky Veiling, Whisky Weekend Veiling en Exclusieve Whiskyveiling. Deze laatste bevat loten met een opbrengst van minimaal 350 EUR, maar er werden ook al flessen verkocht voor 5.000 EUR en meer, kan je nagaan. Af en toe organiseren we ook thematische veilingen, zoals ‘Closed Distilleries’ of ‘Japanese Whisky’.

Zelf leerde ik Catawiki kennen in februari 2015 op het whiskyfestival in Gent. Ik probeerde het uit – als gebruiker dus – en was aangenaam verrast. Kopers en verkopers maken graag gebruik van Catawiki om verschillende redenen, niet in het minst omwille van de gebruiksvriendelijkheid, de kwaliteit van de loten en het interessante aanbod. En dit aan een faire kostprijs. Immers, verkopers (zowel particulieren als professionelen) betalen 12,5% commissie, de kopers 9%. Catawiki ontvangt het geld van de koper, maar stort dit pas door naar de verkoper als de deal naar ieders tevredenheid afgerond werd. In geval van dispuut – wat gelukkig niet al te vaak voorvalt – beschikt het bedrijf over een goede customer support die kan bemiddelen.

Dus als je op zoek bent naar een online veiling platform om flessen te kopen of te verkopen, zorg dan dat Catawiki top op mind is. Het loont echt de moeite. Ik was een overtuigd gebruiker, nu ben ik blij dat ik mijn diensten kan aanbieden aan andere whiskyliefhebbers.

Tot slot nog even een noot in alle transparantie: ben je van plan je aan te melden als verkoper of koper op Catawiki, gebruik dan aub de link via de homepage van whivie.be. Voor elke registratie krijgen we een kleine vergoeding, die we investeren in nieuwe flessen!

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3334

Flaviar – Tasting Packs Abonnement

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 20, 2015 07:31:45

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van een vertegenwoordiger van het online bedrijf Flaviar. Of ik interesse had om een proefpakketje te ontvangen? De enige tegenprestatie die verwacht werd: informeer uw lezers over onze service.

Bij deze.


Het eerst wat opvalt, als je hun site bezoekt, is dat het er allemaal heel verzorgd en professioneel uitziet. Zeker ook het blog, waar je talloze artikels vindt die best goed geschreven zijn (en ik heb nog geen fouten ontdekt). Maar ik loop op mezelf vooruit.

Eerst even schetsen wat Flaviar precies is.Wat is Flaviar?


Op de website wordt het omschreven als een club van spirit-lovers die graag nieuwe drankjes willen ontdekken. Ik lees het als: een bedrijf dat tasting packs aanbiedt en zo de klanten in staat stelt elke maand nieuwe drankjes te ontdekken. Een maandelijks abonnement dat je elke maand vijf nieuwe samples oplevert.


Dat is zeker niets nieuws. Er bestaan verschillende bedrijfjes die dit doen.

Waarin onderscheidt Flaviar zich dan? Zo kom ik terug op bovenstaande. Het ziet er namelijk allemaal heel strak uit en het bedrijf biedt meer dan louter een pakketje met samples. Het wordt mooi omkaderd en de site biedt echt ondersteuning aan de beginnende whiskyliefhebber. Ik herhaal: beginnende. Je gaat er geen exclusieve flessen kunnen proeven. Geeks komen hier minder aan hun trekken.Voor ik het vergeet: je kan je ook abonneren voor rum, cognac, gin, vodka, grappa, tequila… maar whisky maakt zeker een belangrijk deel uit van het aanbod. Nieuw is dat je er ook 70cl flessen kan bestellen.


Hoe werkt het? Wat kost het?


Je abonnement kost 35 EUR per maand (de eerste maand slechts 20 EUR). Het abonnement geeft je recht op 1 tasting pack van 5 samples van 4,5cl. De verzending van dit pakketje is in de prijs inbegrepen. Dat is best een aangename prijs, vooral als je ziet hoe het pakket er uit ziet. Strakke quasi-cadeau verpakking met geprinte tasting notes en tips & tricks (ik zei het al: voor beginners).


Mijn pakketje (dat overigens vanuit Ljubljana, Slovenië was verzonden) bevatte volgende samples: Writer’s Tears, Amrut, Yoichi 10, Glenmorangie Quite Ruban en Säntis Peated Malt. Elke maand wordt het pakketje door Flaviar zelf samengesteld, maar het staat je vrij dit niet te nemen en te laten vervangen door een ander.Het pakketje van oktober 2015 omvat Lark Rum Cask Finish, Milford 10 Year Old, Kavalan single malt, Togouchi blended en Paul John Brilliance. Best een mooi aanbod, toch? Mocht je deze flessen zelf willen aankopen, ben je makkelijk 200 à 300 EUR kwijt.


Tot slot heb je nog de mogelijkheid om online je barkast te beheren.


Conclusie


Leuk voor beginnende whiskyliefhebbers tegen een faire prijs. Ook leuk als geschenk – je kan immers losse pakketjes of flessen zonder abonnement kopen. Oh, ja: er is ook een app.


May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3102

Glenfiddich Gallery

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul zo, februari 01, 2015 10:34:43

Zelf je whisky blenden is iets wat al door verschillende bedrijven wordt aangeboden. Denken we maar aan Master of Malt of WhiskyBlender. Maar nu komt William Grant & Sons met een soortgelijk project op de proppen met de ronkende naam Glenfiddich Gallery. Het is een unieke online whisky service waarbij je aan de hand van een online toepassing je eigen smakenpalet kan bepalen om dan te zien welk single cask uit de gallerij daar het beste bij aansluit. De galerij bevat een indrukwekkende reeks single casks van 1958 tot 1994 waarbij de ‘oplage’ varieert van 3 flessen tot 100. De vaten werden uitgezocht door hun Malt Master Brian Kinsman.De Taste Profiler is een eenvoudig en intuïtief te gebruiken toepassing die je al na vier stappen een gepersonaliseerde flavour map laat zien en vervolgens een aantal vaten voorstelt. Wanneer je een vat gevonden hebt en beslist het prijskaartje ervoor te willen neertellen (opgelet, de goedkoopste fles kost zo’n 450 EUR, terwijl de duurste richting 125.000 EUR gaat!), komt het leuke gedeelte.Nu krijg je de mogelijkheid om zelf je verpakking en je label te kiezen. Er zijn verschillende kleurencombinaties mogelijk. En uiteraard kan je het label personaliseren.Dan rest er enkel nog je kredietkaart boven te halen en een paar weken geduld te oefenen alvorens je je persoonlijke Glenfiddich thuis toegestuurd krijgt.

Brian Kinsman maakt zich sterk dat hij nog een hele reeks vaten op zijn verlanglijstje heeft staan voor het geval één of meerdere zouden uitverkocht geraken. Op die manier wenst Glenfiddich niet alleen een unieke service aan te bieden aan haar cliënten, maar positioneert ze tevens het merk naar de toekomst toe, nl. met een online service.

We zijn eens benieuwd hoe lang het zal duren alvorens andere distilleerderijen dit voorbeeld zullen oppikken. Wat ons betreft – afgezien van het prijskaartje – is het alvast een trend die we toejuichen. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2843

Whivie’s Jaaroverzicht 2014

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 14, 2015 07:35:09

Ah, het nieuwe jaar is alvast goed van start gegaan. Tijd om even achterom te kijken en te zien wat we allemaal al hebben uitgespookt. We blikken terug op de eerste vijf jaar.

Wat hebben we zoal uitgespookt in die periode?


- Whiskynieuws en vooral tasting notes worden dagelijks op ons goed bezochte blog geplaatst. Bijna 3.000 blogposts waren samen al goed voor zo’n 500.000 (!) hits (dus zo’n 100.000 per jaar). Wow!

- Een Facebook pagina met bijna 500 vrienden, waarvan we ondertussen al de helft persoonlijk ontmoet hebben (en velen ondertussen ook echte vrienden geworden zijn, waar het uiteindelijk toch om te doen is)

- Evenveel abonnees op de WhivieNewsletter

- 170 distilleerderijen besproken, waarvan 20 zelf bezocht tijdens verschillende whiskyreizen

- Meer dan 2.400 tasting notes gepubliceerd!

- Meer dan 150 tastings en events bezocht of zelf gegeven

- Al 100 Whisky Ramblings op YouTube

- De derde editie van Qwhizky, onze interactieve whisky quiz, was opnieuw een klinkend succes

- We stonden mee aan de wieg voor de selectie van enkele exclusieve bottelingen voor België

- We bezochten distilleerderijen in Schotland, Japan, België en Australië

- Zowel Whivie.be als boegbeeld Mark werden genomineerd voor de Belgische Whisky Awards


We werkten naarstig verder aan ons whiskyboek en konden interviews regelen met enkele grote namen uit de industrie

We zitten niet stil, zoveel is duidelijk. Een belangrijke drijfveer… zijn jullie! Het is tof te ondervinden dat jullie Whivie interessant, leuk en zelfs leerzaam vinden. Dat we jullie mogen meenemen op onze ontdekkingstocht. Niets is leuker dan dit te delen met vrienden, al of niet virtueel.


Immers, dat is toch ons motto: ‘Whisky voor Iedereen!’


In 2015 staat er weer heel wat te gebeuren. We plannen ons boek te publiceren, de vierde editie van onze whiskyquiz Qwhizky komt er aan op 27 maart, Mark’s fameuze Birthday Toshan Tasting werd aangekondigd voor 8 februari, een eigen botteling zit er ook aan te komen en nog zo veel meer. Ja, 2015 beloofd een druk whiskyjaar te worden en we kijken er samen met u naar uit.


Stay tuned en slàinte!


Mark, Ilse & Niek • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2825

Bowmore Limited Edition Chocolate Bars

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul vr, april 25, 2014 07:20:37

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Highlands)Toen ik terugkeerde van mijn reis naar Tunesië tijdens de paasvakantie, lag er een doosje op me te wachten. Bowmore Distillers Ltd stond er op het label van de afzender. Een leuk paaspakketje met binnenin een groot chocolade paasei (dat de dag niet overleefde) en iets exclusiefs: twee repen Bowmore chocolade!

In samenwerking met de bekende Britse chocolatier Montezuma ontwikkelden ze een reep pure chocolade infused met de nieuwe Bowmore Small Batch en een reep pure chocolade met hun bekende 15 Year Old Darkest. In het pakketje zaten trouwens ook miniatuurtjes van de betrokken whisky's. Dus... niet langer dralen en meteen aan de slag!

Luxurious Dark Chocolate with Bowmore Small Batch

De eerste verrassing kwam al toen ik in de chocolade beet. Ik verwachtte me aan een brok, maar het is een reep gevuld met een soort praliné die lekker kruidig is. Zowel zoetheid als van honing en flink wat kaneel gaan vooraf een minuscule zilte toets. Een beetje karamel en flink wat vanille ontwaar ik ook nog op de tong. Maar hij is op zijn best als je hem op je tong laat smelten en er dan een scheurtje van de bijpassende whisky - de Small Batch dus, die op bourbonvaten rijpte - aan toevoegt. Het zoete van de cacao en het zilte van de whisky vormen een geweldig stel!

Decadent Dark Chocolate with Bowmore 15 Year Old Darkest

Het grote contrast met de Small Batch is het feit dat de 15 Year Old Darkest natuurlijk op sherryvaten rijpte. Dat proef je ook meteen als je deze reep op de tong laat smelten. Hij is een pak zoeter en minder kruidig. Hier krijg je meteen de volle smaak van pure chocolade, aangevuld met heerlijke rozijnen, gedroogd rood fruit en een toefje Luikse siroop. Ook hier valt het echt wel aan te raden om een slokje van de whisky in de mond te nemen. Dat geeft hem een mooi rokerig kantje wat van deze chocolade en echte delicatesse maakt.

Dat whisky en chocolade dikwijls goed matchen, hadden we al eerder ontdekt, maar ik moet zeggen, deze innovatieve producten van Bowmore zullen volgens mij aanslaan bij het publiek. Vooral de decadente reep met de Darkest is simpelweg heerlijk en moet je geprobeerd hebben.

Geproefd door Mark Dermul op 23-04-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post2524

Whiskybar ‘t Parlement

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, maart 26, 2013 06:11:42

Op maandag 18 maart was ik te gast op de geweldige 1973 Birthday Tasting van mijn whiskygabber Chris. We proefden daar geweldige dingen, maar ons ondertussen welgetrainde oog viel ook op de flessen die achter de toog stonden te blinken. Een andere whiskygabber, Bart A (ik durf zijn familienaam niet meer te schrijven om spellingsfouten te vermijden – you know why, Bart!) had het ook gezien en samen besloten we nog een paar dingen uit te proberen.

Het was moeilijk kiezen (nou, ja), maar de bar stond tot de nok toe gevuld met Connoisseurs Choice bottelingen van Gordon & Macphail, die broederlijk blonken naast Old Malt Casks van Doublas Laing. We spotten nog enkele Japanners en maar liefst vijf Belgische Goldlys flessen, rums, sherry en gin en diets meer. Highland Park, Dalmore, Miltonduff, Strathisla en zelfs Auchentoshan. Een barvrouw met kennis van zaken, dus. Ja, u moet weten, Mina is verantwoordelijk voor de whisky-afdeling terwijl Frank zich specialiseert in bieren. Ook daaraan geen gebrek!

De prijzen van de whiskybar zijn meer dan billijk. Je kan al heel wat goeie drams proeven voor 4 en 5 EUR. Het betere werk vergt iets diepere zakken, natuurlijk. Zo kan je een Ben Nevis 45 Year Old Director’s Cut slurpen voor iets meer dan 30 EUR.

Bart en ik lieten ons ander spul welgevallen. Ik ga u niet vervelen met hier gedetailleerde tasting notes te reproduceren, want die heb ik niet. Bedoeling was nu eens even ongebreideld genieten zonder er al te veel bij na te denken, iets wat minstens even belangrijk – zo niet belangrijker – is. Dat neemt niet weg dat Bart en ik al snel het lawaai om ons heen niet meer hoorden en volledig overgeleverd waren aan deze fantastische drams. Even kort op een rijtje:

- Strathisla 40 Year Old Gordon & Macphail Licensed Bottling, 43% ABV
Zeeeeeer lekker old school Strathisla, die niet teleurstelt.

- Glen Grant 48 Year Old 1963/2011 Gordon & Macphail Licensed Bottling, 40% ABV
De beste Glen Grant die ik al aan de lippen mocht zetten!

- Royal Brackla 12 Year Old 1999/2011 Duncan Taylor NC2, 46% ABV
Ietwat weinigzeggende neus, maar op het palate en vooral in de finish is dit genieten. Zwaar onderschatte malt.

- Littlemill 19 Year Old 1991/2010 DL Old Malt Cask, 50% ABV
Deze viel mij persoonlijk wat tegen, zelfs op de neus, maar Bart was het er niet mee eens – hij heeft ongetwijfeld gelijk.

- Longmorn 30 Year Old Gordon & Macphail Licensed Bottling, 43% ABV
Eentje die tijd nodig heeft om open bloeien, maar dan… klets, boem, paukenslag!

- Bunnahabhain 14 Year Old 1997/2012 DL Old Malt Cask, 50% ABV
Unieke botteling van één fles ter ere van de opening van de zaak ’t Parlement, zweterige, vuile, rokerige zuurkool Bunna – je moet er van houden.

Als we u toevertrouwen dat we slechts 60 EUR kwijt waren voor deze drams (3cl), dan mag je toch zeggen dat ze democratisch geprijsd zijn, vinden wij.

Frank en Mina, we zijn er van overtuigd dat ’t Parlement een mooie toekomst tegemoet gaat.

’t Parlement

Betere whisky’s, Belgische bieren, bubbles en bapas

Klinkaert 10

1500 Halle

https://www.facebook.com/tparlement.halle

May the Malt be with you!

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1843

Whivie’s Jaaroverzicht 2012

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul do, december 27, 2012 21:05:22

Whivie blikt terug op haar eerste drie jaar (we gingen eind oktober 2009 online) en ziet dat het goed is.

Wat hebben we zoal uitgespookt in die periode?

§ Whiskynieuws en vooral tasting notes worden dagelijks op ons goed bezochte blog geplaatst, de laatste maanden zelfs twee nieuwtjes per dag. Bijna 1.700 blogposts waren samen al goed voor zo’n 285.000 (!) hits (dus bijna 100.000 per jaar). Wow!

§ De website blijft een vaste waarde, waar tot op heden meer dan 17.000 bezoekers over de virtuele vloer zijn geweest.

§ Een Facebook pagina met meer dan 300 vrienden, waarvan we ondertussen al de helft persoonlijk ontmoet hebben (en velen ondertussen ook echte vrienden geworden zijn, waar het uiteindelijk toch om te doen is)

§ Bijna 300 abonnees op de WhivieNewsletter

§ 90 distilleerderijen besproken, waarvan 20 zelf bezocht tijdens verschillende whiskyreizen

§ Meer dan 1200 whisky’s geproefd, dat is bijna 1 per dag!

§ Meer dan 85 tastings en events bezocht en verschillende zelf (mee) georganiseerd

§ Publicaties in Connosr Distilled, Whisky Passion en (binnenkort) De Kiln

§ Al 30 Whisky Ramblings op YouTube

§ Ons jaarlijks whisky dinner was een groot succes

§ We lanceerden Qwhizky, onze interactieve whisky quiz

§ We stonden mee aan de wieg voor de selectie van enkele exclusieve bottelingen voor België

§ We bezochten distilleerderijen in Schotland, Japan, België en Australië

§ Tientallen samples geruild met andere liefhebbers, dankzij het Dram Sharing principe

§ De tweede draft afgewerkt van ons fameus whiskyboek, dat hopelijk in 2013 klaar zal zijn

We zitten niet stil, zoveel is duidelijk. Een belangrijke drijfveer… zijn jullie! Het is tof te ondervinden dat jullie Whivie interessant, leuk en zelfs leerzaam vinden. Dat we jullie mogen meenemen op onze ontdekkingstocht. Niets is leuker dan dit te delen met vrienden, al of niet virtueel.

Immers, dat is toch ons motto: ‘Whisky voor Iedereen!’

In 2013 staat er weer heel wat te gebeuren. We plannen ons boek te publiceren, de tweede editie van onze whiskyquiz Qwhizky komt er aan, Mark’s fameuze Birthday Toshan Tasting wordt binnenkort aangekondigd, een reis naar Schotland zit nog in de pipeline en nog zo veel meer. Ja, 2013 beloofd een druk whiskyjaar te worden en we kijken er samen met u naar uit.

Stay tuned en slàinte!

Mark, Ilse & Niek

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1693

Whisky Tips voor Eindejaar

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, december 18, 2012 07:20:51

Naar het jaareinde toe valt er altijd nog heel wat whiskynieuws te rapen, omdat heel wat nieuw spul op de markt komt, precies op tijd voor de feestdagen. We maakten voor u een overzichtje van wat voor ons in het oog sprong.

Teeling Whiskey Company’s Hybrid Malt

Jack Teeling maakte furore in de whiskywereld met de opening van de Cooley Distillery, die verantwoordelijk is voor de Greenore Single Grain, Kilbeggan en Tyrconnel whiskey en de geturfde Connemara. Nog niet zo gek lang geleden werd het boeltje overgenomen door het Amerikaanse Jim Beam Ltd, waardoor de laatste Ierse onafhankelijke distilleerderij haar onafhankelijkheid verloor. Sindsdien is het eerlijk gezegd betrekkelijk stilletjes wat die whiskey’s betreft. Maar Teeling zelf heeft niet stilgezeten.

De Teeling Whiskey Company werd op 1 april 2012 boven de doopvont gehouden. En het eerste product dat ze zopas lanceerden is toch uniek te noemen: de Hybrid Malt Whiskey. Edition No. 1 is een huwelijk van Ierse Cooley Single Malt Whiskey en Schotse Bruichladdich 10 Year Old, die al acht jaar samenhokken in oak barrels. Doet een beetje aan Celtic Nations denken, niet? De eerste batch werd gebotteld op een vatsterkte van 44,1% ABV, zonder koelfiltratie of kleuring. Er werden slechts 1.200 flessen op de markt gebracht voor 55 EUR per stuk. Het volgende product van Teeling staat ondertussen ook al klaar voor botteling: de Poitin, de Ierse spirit op 61,5% ABV in flesjes van 50cl.

Whisky Troef!

‘Whiskyliefhebbers houden ook wel van een leuk kaartspel’, moeten de bedenkers van Whisky Trumps gedacht hebben. Het kaartspel bevat 36 kaarten waarop telkens een whisky afgebeeld staat met enkele categorieën, zijnde leeftijd, ABV, oprichtingsdatum, zeldzaamheidswaarde en prijs. De speler die aan de beurt is kiest een categorie en legt zijn whiskykaart op tafel. De andere spelers volgen het voorbeeld. Die met de hoogste score wint alle kaarten. Poepsimpel, maar wel leuk en misschien zelfs een beetje educatief.

Elke kaart bevat overigens nog een korte tasting note. Deze eerste editie kan voor £10 de jouwe zijn. Te koop via de Angels Whisky Club.

Reiskriebels van Johnnie Walker

Binnenkort lanceert Johnnie Walker een nieuw gamma van blends voor de Duty Free range. Dat is niet onlogisch als je weet dat het thema de verre reizen van John Walker & Sons is. De range kreeg dan ook de naam Explorers’ Club Collection mee. De eerste reeks in deze collectie wordt een trio onder de naam The Trade Routes. De eerste release is de mooi verpakte (het oog wil ook wat) The Spice Road, gebotteld op 40% ABV in flessen van 1 liter, kostprijs zo rond de 40 EUR.

De releases van The Gold Route en The Royal Route zouden deze The Trade Routes-serie in 2013 moeten vervolledigen.

Tullamore New

Nee, het is geen typo in deze titel. Ik heb het natuurlijk over Tullamore Dew, de geliefde Ierse single malt, die sinds kort in handen is van William Grants & Sons. De New slaat op het feit dat deze whiskey zopas in een volledig nieuw jasje gestoken is.

Bovendien opende een splinternieuw bezoekerscentrum de deuren in Tullamore, aan de oevers van het Grand Canal. Zeker een bezoekje waard! Verwacht wordt dat er jaarlijks 40.000 bezoekers hun weg hiernaartoe zullen vinden en Tullamore Dew aan de lippen kunnen zetten. Dat was voor mij alweer veel te lang geleden, dus ben ik maar wat blij dat ik een nieuwe fles heb mogen ontvangen. Kijk ook zeker uit naar de cadeauverpakking met glas tijdens de feestdagen.

Glenfiddich viert zijn 125e verjaardag

We blijven nog even bij de familie van William Grants. Immers, zij zijn de oprichters van de moeder van alle single malts, Glenfiddich, naar eigen zeggen ‘the best dram in the valley’.

Die verjaardag wordt met allerlei feestelijke releases gevierd. Naar goede gewoonte wordt hun standaardrange aangeboden bij de betere cavisten (maar ook in de supermarkt) in heerlijke geschenkverpakkingen. Zo komt er een Glenfiddich 12 Year Old met gegraveerde manchetknopen op de markt (28 EUR), alsook een 15-jarige (40 EUR) en 18-jarige (54 EUR) met houten glasonderlegger en tumblerglas.

Jack’s Holiday Select

Ook Jack Daniel’s laat de feestdagen niet onopgemerkt voorbij gaan. Ze houden erg veel van limited edition – ze beschikken immers over een hele schare volgelingen – en voor de feestdagen hebben ze een speciale limited edition Jack Daniel’s Holiday Select 2012 uitgebracht.

De vaten waren opgestapeld om een soort kerstboom mee te maken op de distilleerderij en nu werden ze afgevuld voor deze botteling. Hij werd begin december aangekondigd, maar is ondertussen al moeilijk te vinden.

GlenDronach op vatsterkte

GlenDronach, de distilleerderij uit Aberdeenshire, heeft een eerste batch op de markt van een nieuwe reeks die simpelweg Cask Strength zal heten.

De vaten werden door Billy Walker geselecteerd en is een marriage van Pedro Ximenez en Oloroso sherryvaten. De eerste batch bestaat uit slechts (nou, ja) 12.000 flessen. Hij werd niet bijgekleurd en ook niet koelgefiltered en gebotteld op 54,8% ABV.

Prettig eindejaar!

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1676

Malt Maniac Awards 2012

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul vr, december 07, 2012 07:26:41

Naar jaarlijkse gewoonte hebben de Malt Maniacs hun awards uitgereikt. Om meer informatie over de Malt Maniacs en hun awards te vinden, verwijs ik u graag naar hun pagina.

Ik zal me hier beperken tot het vermelden van enkele prijsbeesten, te beginnen met de grote winnaar, zijnde de Glendronach 40 Year Old 1972 for La Maison du Whisky, cask 713. Wie zich de MMA van vorig jaar nog herinnert, stelt vast dat zustervat 712 toen ook al met een gouden medaille aan de haal ging.

De ‘best sherried whisky’ was de Glengoyne 40 Year Old 1972 van Malts of Scotland (da’s geen verrassing, ik gaf hem zelf 94 punten, wat hem voor mij de beste whisky van 2012 maakt). Een mooie bekroning voor een prachtige botteling. Trouwens, MoS valt nog twee keer in de prijzen bij de zilveren medailles, namelijk met hun Laphroaig 1996 en met hun Tormore 1988 (die ik onlangs proefde en binnenkort zal publiceren).

Een consistente de afgelopen jaren is dat heel wat whisky op sherryvaten met de meeste prijzen gaat lopen. Bijkomend valt het op dat Glendronach maar liefst drie keer goud won, maar dat het wel stuk voor stuk whisky’s op leeftijd zijn en bijgevolg niet voor ieders beurs (dat geldt overigens ook voor de andere bottelingen).

Dat de Kariuzawa Noh 28 Year Old zo goed scoort verbaast me ook niets. Ik had al het genoegen een soortgelijke whisky te proeven (weliswaar een 27 Year Old Multi Vintage).

Enfin, de gouden medailles zijn deze:

92: Glendronach 40y 1972/2012, 50.2%, OB for LMDW, oloroso sherry butt #713, 476 bts.

92: Glengoyne 1972/2012, 55.5%, Malts of Scotland, sherry hogshead, 254 bts.

91: Glendronach 40y 1971/2011, 47.5%, OB for Taiwan, PX sherry puncheon #1248, 545 bts.

91: Karuizawa ‘Noh’ 28y 1983/2012, 57.2%, OB, sherry butt #7576, 571 bts.

90: Glenfarclas 1990/2011, 57%, OB The Family Casks for TSMC Taiwan, cask 5098, 596 bts.

90: Glendronach 41y 1971/2012, 48.9%, OB, PX sherry puncheon #1247, 529 bts.

90: Longmorn 44y 1967/2011, 48.3%, G&M Book of Kells for LMDW, cask 592

90: Karuizawa 1984/2012, 61.6%, Number One Drinks, sherry butt #3692, 359 bts.

90: Glen Grant 58y 1953, 47.9%, G&M Book of Kells for LMDW, sherry butt #2604, 294 bts.

90: Elements of Islay ‘Pl1′, 60%, The Whisky Exchange, ‘Port Charlotte’

90: Benriach 27y 1984/2012, 52.2%, OB, Hogshead #4050, tawny port finish, 283 bts.

90: Yamazaki ‘Sherry Cask’, 48%, OB 2011

Zou het u verbazen als ik zeg dat de Glengoyne 40 Year Old 1972 van Malts of Scotland al niet meer te krijgen is? Such is the power of the Awards!

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1653

Whisky Shoes II

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul zo, oktober 28, 2012 09:39:23

Precies een jaar geleden publiceerden we een artikeltje over de samenwerking van Dalmore en Lutwyche Brogue (en niet veel later over de Bowmore Tweed Saville Row Experience). We vonden het een beetje vreemd dat een whiskydistilleerderij met een schoenmaker in zee zou gaan, maar blijkbaar is het toch zo gek niet.

In september van dit jaar kondige Chivas Brothers namelijk aan dat ook zij een exclusieve verzameldoos aan het grote publiek zouden voorstellen, zijnde de Chivas Regal 12 Year Old Made for Gentlemen, ontworpen door Tim Little. Tim Little is een gerenommeerd schoenenontwerper bij Grenson, een bekend Brits luxe-schoenen-label (dat is vast en zeker geen bestaand woord, maar u weet waar ik naartoe wil).

James Slack, de Global Brand Director van Chivas legt het als volgt uit: ‘Onze kliënten zijn succesvolle, moderne heren die stijl zoeken in de merken waarmee ze zich verbonden voelen. Onze samenwerking met Tim Little sluit hier perfect bij aan – het is een stijlvol paar schoenen, onderscheidend en, belangrijk, een moderne twist op het bekende whisky-in-doos concept.’ Die mannen kunnen het nogal uitleggen, hé?

Er zullen niet minder dan 2 miljoen stuks gemaakt worden van deze limited edition tin (zonder de schoenen, natuurlijk) voor zo’n slordige 35 EUR. En de schoenen? Die laat je op maakt maken in London. Door Tim Little. Voor veel geld. Maar ja, u bent toch ook een succesvolle, moderne heer, niet?

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1578

Bowmore 1957: de oudste Islay Single Malt ooit

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, oktober 09, 2012 07:50:21

Op 17 september deed Bowmore een wel heel speciale aankondiging. Ze lanceerden de oudste Islay single malt whisky ooit.

Bowmore is de oudste distilleerderij op Islay (1779) en heeft al heel wat speciale bottelingen op de markt. Denken we maar aan de Black, White en Gold Bowmore. En voor de minder kapitaalkrachtigen onder ons (zoals ondergetekende) is er ook de geweldige Bowmore Tempest.

Maar nu is er dus de Bowmore 1957, die al in 2011 werd gebotteld na 54 jaar rijping in de legendarische No. 1 Vaults, het warehouse dat onder de zeespiegel ligt.

De flessen zijn handgeblazen door Brodie Nairn en Nichola Burns en moeten de golven evoceren die op het warehouse inbeuken. Ze werden zelfs besprenkeld met platina om ze – letterlijk – te laten schitteren. Ook de kurk werd van platina gemaakt.

Er zijn slechts twaalf (!) flessen van deze legendarische botteling beschikbaar. Maar ‘beschikbaar’ is hier wel met een grote korrel zout te nemen. Vooreerst worden twee flessen, nummers één en twee, op veilingen van Bonham’s in Edinburgh en New York aangeboden, met een startprijs van £100.000. Twee flessen worden in het officiële archief van de distilleerderij bewaard. Dat betekent dus dat er slechts 8 flessen in de distillery shop te koop zullen worden aangeboden. Maar met een prijskaartje van pakweg 125.000 EUR is dit enkel weggelegd voor de Rupert Murdochs onder ons. Ik vrees dan ook dat hier weinig van geproefd zal worden. Dat de opbrengst van de verkoop zal geschonken worden aan vijf Schotse liefdadigheidsinstellingen brengt weinig soelaas.

Het is natuurlijk een mijlpaal voor whisky in het algemeen en Bowmore in het bijzonder, maar dat neemt niet weg dat een wrange nasmaak – pun intended – blijft hangen over deze ultra-schaarse premium bottelingen, die niet voor de gewone liefhebber bestemd zijn. Er is geen mens op deze planeet die kan verantwoorden dat een fles whisky zo waardevol is dat je er £100.000 voor kan neertellen.

Ik viel al bijna van mijn stoel toen Highland Park een prijskaartje van £10.000 op zijn 50 Year Old plakte. En ook Dalmore komt meer dan regelmatig met bijna belachelijke prijzen af voor sommige van haar releases, zoals voor de reeks Constellations. Het is een trend die voorlopig niet zal stoppen, vrees ik, want er is nog genoeg new capital in, onder andere, het Verre Oosten.

Neem nu een voorbeeld aan Auchentoshan (niet bepaald ’s werelds populairste, maar toevallig wel my cup of tea single malt). In 2008 verschijnt hun 50 Year Old uit 1957 voor pakweg £2.500. Dit jaar verscheen een 44 Year Old uit 1966. Reken maar van yes dat hij bijna het dubbele moet kosten, i.e. £4.600. Op amper vier jaar tijd! Dit kan toch niet blijven duren? Of wel?

Blijkbaar is, totdat de bubble barst, de sky the limit.

May the Malt be with you!

 • Reacties(2)//blog.whivie.be/#post1543

Jigger’s, The Noble Drugstore

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul za, september 29, 2012 09:48:08

In hartje Gent, goed verscholen in het Patershol, kan je Jigger’s vinden. De tagline ‘The Noble Drugstore’ verwijst naar ‘The Noble Experiment’, zijnde de drooglegging uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Tijdens die periode werden over heel de Verenigde Staten de zogenaamde Speakeasy clubs geopend, waar je toch nog aan echte whisky kon geraken. The Real McCoy, weet u wel?

Jigger’s is volledig volgens dat concept ingericht. Je loopt de bar zo voorbij als je ze niet weet zijn, je geraakt er enkel in als je gereserveerd hebt (de deur zit op slot en je moet aanbellen, zonder reservatie opduiken heeft geen zin), ze is sfeervol en donker ingericht in de kelderverdieping van het pand dat uitgeeft op de Leie en de jongens achter de bar dragen geruite hemden met bretellen en een strikje. Het ademt alvast de juiste sfeer uit. En de ontvangst door zaakvoerder Olivier Jacobs is bijzonder hartelijk.

In stoffige boekjes op de tafel kan je maandelijks een hele resem nieuwe cocktails ontdekken (en op de eerste pagina’s staan de house rules, die best hilarisch zijn). Ze worden gemaakt volgens de seizoenen, zou je kunnen zeggen. Ook de klassiekers zijn natuurlijk te krijgen (zoals de Old Fashioned, Cosmopolitan en ga zo maar door). Maar daarnaast staan er in de bar ook een heleboel flessen waarvan je ook zo een borrel kan bestellen. Zo was ik aangenaam verrast te zien dat er heel wat whisky’s en bourbons pronkten op het schap.

Mijn collega’s en ik gingen een avondje op stap en wilden hier wel halt houden voor een aperitiefje of twee (in mijn geval drie). Wat hebben we dan wel gedronken. De dames hielden het vooral bij cocktails met gin, tonic, martini en dergelijke meer, maar zelf begon ik met een drammetje Great King Street van Compass Box. Een bijzonder toegankelijke en eerlijke blend op gebakken appeltjes met vanille en lichte kruiden. Deze artist’s blend van John Glaser, met een middellange finish, kan gerust naast menig single malt staan. Ideaal als aperitief.

Tijdens de tweede ronde vroeg ik de mixoloog van dienst welke whisky hij gebruikte voor de Old Fashioned. Ikzelf maak mijn Old Fashioned immers steeds met Auchentoshan Three Wood, maar aangezien er geen Auchentoshan te bespeuren was op het schap (iets wat Olivier beloofde snel recht te zetten, ik kan nogal een kuitenbijter zijn wat dat betreft), was ik wel nieuwsgierig. Normaliter maakt hij deze met Bulleit Bourbon. Maar voor mij wilde hij wel eens iets verrassends proberen.

Mijn Old Fashioned werd gebouwd op een basis van 3ml Rittenhouse Rye 100 Proof en kreeg een rokerige twist mee, dankzij nog eens een 2ml Talisker 57° North. Het moet gezegd, deze Old Fashioned was ronduit geweldig. Maar ik had nog nooit de Bulleit Bourbon geproefd en kon de verleiding niet weerstaan. ‘Zet er maar zo’n Bulleitje naast, aub.’ Olivier verpinkte niet.

De Bulleit Bourbon was zacht, maar best kruidig. Hij bevat volgens mij een goede dosis rogge. Hij is honingzoet, maar met een mooie invloed van de eik die hem scherper maakt (wat ik goed vind) dan de meeste van zijn soortgenoten. Het proberen meer dan waard.

Jigger’s is een ontdekking en een mooie start van een gezellige avond. Aanrader!

Jigger’s

Oudburg 16, 9000 Gent

09/335.70.25.

www.jiggers.be

welcome@jiggers.be

 • Reacties(1)//blog.whivie.be/#post1530

Grant's Stand Fast 1912

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul wo, september 26, 2012 07:41:41

Dit persbericht werd enige tijd geleden reeds gelanceerd, maar ontsnapte aan mijn aandacht. Toch wil ik het graag met u delen.

Press Release

Paul Kendall, de archivaris van de familie Grant, deed een belangrijke ontdekking toen hij een aantal oude stoffige boeken bekeek in Dufftown. Tot zijn grote verbazing stuitte hij op het oudste whiskyboek van de familie met precieze vermelding van de whisky’s die William Grant maakte voor Grant’s Stand Fast, vandaag wereldwijd bekend als Grant’s. Het boek dateert van 11 juni 1912. Dit is een heel zeldzame ontdekking, want tot hiertoe werden de instructies om Grant’s te maken van generatie op generatie mondeling via de zes Master Blenders doorgegeven. Zij moeten op basis van hun eigen intuïtie en kennis de Grant’s Blended Scotch Whisky samenstellen.

“Voor mij is dit de heilige graal van de whiskyboeken,” vertelt Paul Kendall, archivaris bij Grant’s. “Dit boek is onbetaalbaar, want het toont aan dat een ervaren menger als Grant zelfs 100 geleden al de smaak kon voorspellen waar de drinkers van zouden houden in een gemengde Schotse whisky. De Grant’s die u vandaag vindt, is een rechtstreekse afstammeling van de Grant’s Stand Fast uit 1912.”

Om deze zeldzame ontdekking te vieren en een stukje geschiedenis te herdenken, zal de huidige Master Blender van Grant’s, Brian Kinsman, 100 flessen maken van de originele Stand Fast whisky door de instructies uit het boek van 1912 te volgen. Hij beschikt over 100 jaar en zes generaties ervaring om hem daarbij te helpen. De flessen zullen niet verkocht worden, maar opgenomen worden in het familiearchief naast het mengboek, zodat de toekomstige generaties het glas kunnen heffen op de vroegere en huidige meester-blenders.

“Als Master Blender leren we whisky maken door persoonlijke kennisoverdracht van de ene Master Blender aan de volgende. Daarom duurt een opleiding ongeveer tien jaar en pas daarna krijgt men de titel,” vertelt Brian Kinsman, de zesde Master Blender van Grant’s. “Als ik de gegevens bekijk en me baseer op mijn ervaring, durf ik te beweren dat William Grant toen al een whisky creëerde die heel nauw aansluit bij wat we vandaag drinken – een rijke, honingachtige, gemengde Schotse whisky. Vandaag is Grant’s een whisky die al heel wat prijzen kreeg van de experts en dat betekent dat de whisky die William 100 geleden creëerde al bijzonder lekker was.”

Het verhaal van Grant’s begon toen de stokerij van oprichter William Grant in 1887 de eerste gouden druppel drank produceerde. De ontdekking van het mengboek komt op een belangrijk moment in de geschiedenis van Grant’s, want het bedrijf begint later dit jaar met de viering van zijn 125ste verjaardag. Vandaag is Grant’s, vervaardigd door Master Blender Brian Kinsman, de oudste familieblend in Schotland en een van de populairste Schotse whisky’s.

End

Wel, het is een mooi verhaal, op z’n minst. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het voornamelijk dient als vehikel om niet alleen de huidige Grant’s te verheerlijken (ok, op zich niets mis mee) en de 125e verjaardag volgende jaar wat op te luisteren. En het maken van een replica van een oude whisky? Hebben we dat feestje niet pas gevierd? Het lijkt me overigens vreemd dat de blend na 100 jaar zou kunnen wedersamengesteld worden, onafgezien van de ‘instructies’ in het boek. Immers, de productietechnieken zijn toch niet meer dezelfde? En welke malts werden destijds gebruikt? Wellicht zijn een groot aantal van die whisky’s niet eens meer beschikbaar. Oh, well, we zullen het nooit weten, want de 100 flessen worden niet verkocht (euh…?), maar toegevoegd aan het familiearchief.

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1525

Independent Bottler of the Year: Malts of Scotland

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul wo, september 12, 2012 07:21:46

Whisky Magazine, het toonaangevende whisky errr… magazine in het Verenigd Koninkrijk, houdt al sinds 2005 haar verkiezing van Onafhankelijke Bottelaar van het Jaar. Tijdens de achtste verkiezing, dit jaar dus, werd niemand minder dan het Duitse Malts of Scotland van Thomas Ewers door een 17-koppige jury verkozen. Een hele eer. Ze gingen dan ook in elke categorie met een medaille lopen.

In de categorie Campbeltown gingen ze aan de haal met zilver voor hun Glen Scotia 1992.

In de categorie Highlands sloegen ze tweemaal goud aan de haak met hun Glen Ord 1999 en de Glengoyne 1998.

In de categorie Island (non-Islay) leverde de Ledaig 1998 brons op.

In de categorie Islay leverde de Bowmore 1995 goud op.

In de categorie Lowland gingen ze met zowel goud als brons lopen. Goud – en daar ben ik heel blij om – voor de geweldige Auchentoshan 1999 Warehouse Range, en brons voor de mooie Bladnoch 1991.

In de categorie Speyside, tenslotte, werd de Cragganmore 1999 met zilver beloond, terwijl de Tomintoul 1967 brons in de wacht sleepte.

Alles bij elkaar had MoS dus de meeste punten, waardoor zij terecht uitgeroepen werden tot Independent Bottler of the Year 2012. Proficiat Thomas (en ook een beetje aan de Belgische vertegenwoordiger Dominiek Bouckaert, natuurlijk).

U kan het volledige overzicht van alle winnaars hier bekijken.

 • Reacties(2)//blog.whivie.be/#post1504

Een bescheiden kabinet

Whisky TalkGeplaatst door Stinus Renders ma, maart 05, 2012 14:52:12
Eerder in deze rubriek zag ik al enkele mensen ons een blik gunnen achter de deurtjes van hun barkast. Hoewel deze bij ons thuis lang niet zo uitgebreid is als die van sommige andere leden toch een bescheiden weergave. Deze alfabetische weergave wordt aangevuld met een bestelling waar ik reikhalzend naar uitkijk. Tips of weetjes die kunnen helpen bij de ontdekkingsreis zijn welkom.

In het kabinet:

Connemara Peated

Jura Superstition

Longrow CV

Talisker 10y

Tullibardine 1993

Old Pulteney 12y

Niet van mezelf:

Auchentoshan Select

Bowmore Surf

Caol Ila 2000 Berry Bros & Rudd (Berry’s own selection)

Glenmorangie original

The Balvenie 12y double wood


De blijde verwachting:

Ardbeg 15y 1994/2009

Ardbeg Supernova 2010

Ardbeg Uigeadail

Auchentoshan 1999/2010 Xmas Fulldram

Big Peat

Bowmore 17y 1994/2011 for Belgium

Bowmore Tempest batch 1

Bowmore Tempest batch 2

Connemara Turf Mor

Old Pulteney Isabella Fortuna WK499

Redbreast 15y

Talisker 18Y

Talisker 57° North • Reacties(4)//blog.whivie.be/#post1283

The Whiskyman

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 29, 2012 15:24:00

The Whiskyman

www.thewhiskyman.be


Palmares

Dominiek Bouckaert heeft al heel wat op zijn (whisky)-palmares staan. Zo is hij mede-oprichter van de Fulldram whiskyclub in Leuven, actief lid van het Lindores Whisky Festival, schrijver voor het Nederlandstalige magazine Whisky Passion en begeleider van tastings. Maar het is duidelijk niet genoeg.

Nadat zijn goede vriend Luc Timmermans zich in 2011 terugtrok als verdeler van Malts of Scotland en Thosop in België, nam Dominiek gretig de fakkel over. Sindsdien is het allemaal in een stroomversnelling geraakt.

While My Whisky Gently Weeps

Dominiek lanceerde in september 2011 zijn eigen label – uiteraard ‘The Whiskyman’ genoemd – met bijzonder opvallende (sommige zeggen zelfs schreeuwerige) labels en bijhorende benamingen. Dominiek’s voorliefde voor goede rock & roll is hier duidelijk in terug te vinden.

Het betreft telkens single cask bottelingen op vatsterkte, in bijzonder beperkte oplage. De eerste Whiskyman-botteling was meteen een schot in de roos: de Port Ellen 27 Year Old 1983/2011 ‘While My Whisky Gently Weeps’, gebotteld op 55,5% ABV. De 120 flessen waren sneller uitverkocht dan het internetgerucht de ronde kon doen. Je moet er dus snel bij zijn…

Range

De range – abstractie makend van de Malts of Scotland en Thosop-bottelingen – bestaat momenteel uit deze single malts:

- Port Ellen 27 Year Old 1983/2011 ‘While My Whisky Gently Weeps’, 55,5% ABV, 120 bts

- Linkwood 26 Year Old 1984/2011 ‘Eleanor Whisky’, 49,2% ABV, 88 bts

- Glenlivet 38 Year Old 1973/2011 ‘Lucy in the Sky with Whisky’, 47,5% ABV, 78 bts

- Clynelish 14 Year Old 1997/2011 ‘All You Need is Whisky’, 50,5% ABV, 160 bts

- Bunnahabhain 43 Year Old 1968/2011 ‘Dram Together’, 46,5%, 120 bts

- Ardmore 20 Year Old 1992/2012 ‘Peat Fighting Man’, 49,9%, 146 bts

- Littlemill 24 Year Old 1988/2012 ‘Sympathy for the Whisky’, 54,2%, 159 bts

Maar er zitten ook een Bowmore, Macduff, Tomintoul en Tomatin in de pijplijn. Stuk voor stuk pareltjes, maar vooral de Littlemill kon ons bijzonder bekoren. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de release hiervan.

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1238

WhiskyBlender

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul do, december 08, 2011 18:26:34

Dat de whiskyindustrie nog steeds aan het ‘boomen’ is wordt ondermeer bewezen door deze laatste nieuwe innovatie die sinds vorige maand online gegaan is: WhiskyBlender.com. Op deze website kan je als liefhebber je eigen Blended Scotch whisky online samenstellen.

Uiteraard is de keuze beperkt. Hoewel. Ondanks het feit dat je uit slechts 7 ‘smaakprofielen’ kan kiezen, zijn de mogelijkheden toch legio, want je kan ze toevoegen per 10ml. De whisky’s die gebruikt worden blijven een streng bewaakt geheim. Ze werden stuk voor stuk geselecteerd, omwille van hun specifieke smaakprofiel, door niemand minder dan John Lamond (Keeper of the Quaich, Master of Malt en whiskyauteur).

De smaakprofielen waaruit gekozen kan worden zijn:

- Burnt Puddin’

- Taste of the Sea

- Vanilla Fudge

- Soft & Fruity

- Smoke on the Water

- Banana Split

- Touch of Spice

Je kunt dus een unieke whisky bouwen, zeg maar. Het concept moet het natuurlijk vooral hebben van de fun-factor, want we beseffen allemaal dat we geen Master Blenders zijn. En je kan de profielen niet afzonderlijk op voorhand proberen. De verwachting is dan ook niet om iconische blends te creëren, maar een leuk hebbeding in de vorm van een – wel zeer mooie – fles whisky. En het gepersonaliseerde label, waar je zowel jouw naam als een benaming voor je whisky kan laten op drukken, springt in het oog.

Ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een experimentje uit te voeren en stelde mijn eigen blend samen. Toegegeven, ik speelde een beetje op safe, want mijn whisky bestaat uit 30cl Burnt Pudding’, 4cl Taste of the Sea, 20cl Soft & Fruity, 10cl Touch of Spice, 3cl Smoke on the Water en 3cl Banana Split, wat volgens mij zal resulteren in een zachte, fruitige aperitiefwhisky. Immers, het is mijn bedoeling dit ‘1st Xperiment’ met de feestdagen te laten proeven door vrienden en familie.

May the Malt be with you.

 • Reacties(2)//blog.whivie.be/#post1167

Whisky Suits

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, november 29, 2011 21:06:03

Nog niet zo gek lang geleden rapporteerden wij over de samenwerking tussen Dalmore en Lutwyche, die samen een exclusief paar schoenen op de markt brachten voor zo’n 650 EUR. Ik grapte toen nog dat er binnenkort misschien een open haard met Ardbeg, een ruiker bloemen met Auchentoshan of een stel onderbroeken met Edradour op de markt zou komen.

Welnu, Bowmore ziet er anders wel brood in. En nog geen beetje… Ze lanceren nu de ‘Bowmore Tweed Savile Row Experience’, het ‘ultieme luxe kerstcadeau voor de Single Malt drinkende gentleman’.

De bekende Savile Row kostuummaker Malcolm Plews zal namelijk een op maat gemaakt Bowmore Tweed-jasje ontwerpen, gevolgd door een tasting van Bowmore whisky’s onder leiding van een Bowmore expert. In het pakket zitten tevens first class vliegtuigtickets (weliswaar te vertrekken vanuit het UK) naar London, een overnachting voor twee in het poepsjieke Malmaison Clerkenwell en een lunch is het nog poepsjiekere Sartoria restaurant op – u raadt het al – Savile Row. Om het pakketje compleet te maken, krijgt u aan het eind van de rit ook nog een flesje Bowmore 15 Year Old met twee bijpassende glaasjes.

De Bowmore Tweed Savile Row Experience kan nu, net op tijd voor de feestdagen, besteld worden voor de luttele som van (zit u neer?) £3.000.

Ik ga mij ervan weerhouden flauwe grappen te maken zoals ik eerder deed, want voor je het weet brengt Highland Park een speciale editie uit met een twee weken durende middeleeuwse vakantie in de kathedraal van Kirkwall… (oeps, nu doe ik het toch).

May the Malt be with you!

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1155

De laatste Vatted Malt en Vatted Grain

Whisky TalkGeplaatst door Mark Dermul di, november 22, 2011 19:29:59

Vorig jaar kondigde de Scotch Whisky Association aan dat de benamingen van whisky zouden aangepast worden om de consument te beschermen en beter in te lichten. Termen zoals Pure Malt, Vatted Malt en dergelijke moeten definitief verdwijnen. Er zullen enkel nog deze vijf definities overblijven.

- Blended Scotch Whisky (de klassieke blend, met meerdere single malts en single grains)

- Blended Malt Scotch Whisky (voorheen vatted of pure malt, blend van enkel single malts)

- Blended Grain Scotch Whisky (blend van verschillende grain whisky’s)

- Single Malt Scotch Whisky (de ouwe getrouwe single malt)

- Single Grain Scotch Whisky (een graan(maar-geen-malt)whisky van één distilleerderij)

Vanaf 23 november 2011 is het zover.

De bekende whiskymaker John Glaser van Compass Box (en de marketingmachine erachter) maken van deze gelegenheid gebruik om te stunten door een limited edition op de markt te brengen van The Last Vatted Malt, een blended malt op vatsterkte met 2 single malt whisky’s (22% is een 34-jarige Speysider en de overige 78% een 26-jarige Islay). De laatste fles zal ceremoniëel afgevuld worden op 22 november om 23u59 (die marketingjongens toch). Slechts 1323 flessen zullen afgevuld worden, persoonlijk gesigneerd door John Glaser en te koop aangeboden voor £175 (omgerekend toch zo’n 200 EUR).

Oh, ja, we zouden het nog bijna vergeten. Ook de Last Vatted Grain wordt dan voorgesteld.

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post1146
Volgende »