WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: VandeStreek 1972 Ben Nevis Barrel Aged Imperial Stout

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 17, 2019 06:48:12

Brouwerij: VandeStreek
Regio: Nederland
Fles: VandeStreek 1972 Ben Nevis Barrel Aged Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 11.3%

Boozy

Toen mijn whiskygabber Manny uit Nederland onlangs nog eens afzakte naar Gent, bracht hij een paar whiskybiertjes mee, wetende dat ik dat af en toe echt wel kan smaken. Deze familiebrouwerij uit Utrecht heeft de hand kunnen leggen op een vat Ben Nevis 1972 dat onlangs gebotteld werd en liet daar hun Imperial Stout op rijpen. Hij schenk bijna als siroop en is git- en gitzwart! De donkerbruine kraag is na een halve minuut verdwenen.

De neus is zoetzuur en geeft heel wat herbale geuren af, als u het mij vraagt. Plantenresten in de zon, iets van soya-saus en mokka. Daarnaast zoethout, geroosterd graan, bittere chocolade en koude koffie. Een zilt randje. Stevige neus, hoor. Het aroma van whisky is voor mij niet te ontdekken, maar dat zal wel aan mij liggen.

Kijk, daar is de whisky al… op smaak is hij duidelijk aanwezig. Maakt het bier, dat een medium body heeft, een tikkeltje alcoholisch. De mout, de chocolade en het zoethout komen op smaak snel naar voren. Hij is bitterzoet en offreert ook wat gekonfijt, donker fruit. Beetje ‘boozy’, maar hey, het is wel een Imperial Stout, hé.

In de afdronk heb ik het gevoel net een tas koffie genuttigd te hebben.

Erg stevig biertje. Om langzaam van te genieten. Plakt flink. Maar wel erg lekker… in zijn genre.

Geproefd door Mark Dermul op 04-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4617

Bier: Amager Red Cap

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 16, 2019 16:18:00

Brouwerij: Amager Bryghus
Regio: Denemarken
Fles: Amager Red Cap
Kleur: mahonie
ABV: 9.5%

Bitter

Brouwhuis Amager ligt in Kastrup in Denemarken, op nog geen kilometer van de luchthaven ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen. In februari 2019 brachten ze vier biertjes op de markt onder de noemer ‘Wicked Tales of Scotland’, telkens gerijpt op een whiskyvat: The Black Donald (Heavily Peated Imperial Stout op Laphroaig), The Black Cat (Peated Baltic Porter op Bowmore), The Broobie (Double Mash Imperial Stout op Glen Garioch) en de Red Cap (Barrel Aged Wee Heavy op Auchentoshan). Het spreekt een beetje voor zich dat ik die laatste echt wel moest proberen. Het bier bracht 7 maanden door op het voormalige Auchentoshan vat. Hij is mahonie van kleur, schenkt met een dunne beige kraag die heel snel verdwijnt.

Hij ruikt donkerzoet op mout, karamel en rozijnen, met een hint van walnoten en een licht, maar niet onaangenaam zuurtje.

Op smaak is hij eerder zuur dan zoet, wat ik net wat minder verfrissend vind. Ik krijg opnieuw mout, karamel en gedroogd fruit (rozijntjes en vijg) met wederom wat noten. Hij bruist niet erg fel, waardoor hij wat stroperig overkomt.

In de afdronk wordt hij licht bitter.

Beetje te bitter naar mijn gading en van Auchentoshan geen spoor. Hier zou ik niet naar een tweede grijpen. Dat zegt genoeg.

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4616

Bier: Tack’Aran

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 16, 2019 08:40:59

Brouwerij: Gulden Spoor
Regio: België
Fles: Tack’Aran
Kleur: amber
ABV: 11.8%

Arran

Dit biertje werd gebrouwen in Gullegem door brouwerij Gulden Spoor in juni 2017. Nadien kreeg het biertje nog een rijping van 18 maanden op een voormalig whiskyvat – sherry hogshead #1424 – dat eerder diende om een heerlijke Arran te rijpen. Herinnert u zich deze whisky nog? Welnu, dat vat werd gebruikt om dit biertje te rijpen. Het biertje zelf werd geproduceerd met Pilsmout, Vienna en Amber 50, terwijl de hop afkomstig is van Magnum & Hallertauer Mittelfrûh. Voila, de anoraks zijn ook bediend. Op 3 december 2018 ging hij op fles. Hij heeft een wazige, amber kleur met een mooie, witte kraag met grote bubbels. De kraag verdwijnt relatief snel.

De geur van de Arran is onmiskenbaar! Daarnaast wat zoetzuur gedroogd fruit (appels, sultanas, abrikozen) en wat hout. Erg fris en zomers.

Hij is lekker fris en zoetzuur op smaak met de nadruk op Granny Smith appels. Daarnaast een mooie toets van balsamico – wat ik in bier eerder apart vind, maar wel lekker – en abrikozen. Hij is licht bruisend, voor wat het waard is. Het koolzuurgas zorgt er wel voor dat hij erg fris binnenkomt.

De afdronk is meer zoet dan zoetzuur en echt verfrissend fruitig. Lekker!

Tack verwijst naar Johan Tack, de man die zich ontfermde over het vat en mee aan de wieg stond van de Arran botteling. Waarom Aran in de naam van het bier met slechts één ‘r’ wordt geschreven is mij een raadsel. Hoe dan ook: heerlijk zomers biertje. Ondertussen al lang uitverkocht, sorry. Ik kon zelf de laatste zes flesjes te pakken krijgen via Johan (waarvoor dank!).

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4615

Dornoch Spirit Sample Cask #84

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 15, 2019 20:05:16

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style II, Cask #84
Kleur: zonlicht
ABV: 63.5%

Wonder

Het grote succes van de Thompson Brothers Organic Highland Gin (ik heb nog de eerste tien probeersels staan!) moesten Phil en Simon uitbreiden. Ze verhuisden naar een nieuwe, grotere locatie. En dus werd er een tweede crowdfunding ronde geopend, die nog steeds loopt. Je kan er een whiskyvat aankopen dat over minstens 5 jaar gebotteld zal worden. Marcel Kip uit Nederland – iemand die zich snel, zonder het te beseffen noch te willen, ontpopt tot een goeie vriend, heeft er zo twee. Vat 84 werd met Style II spirit gevuld op 13 april 2018 en ik mag hem proeven!

Stevige maar erg cleane new make met bubblegum, kweepeer, ananas en moutsuikers. Geen enkele off-note! Dit is rond en romig en ik ben nu al mezelf voor het hoofd aan het stoten dat ik hier zelf geen vat van aangeschaft heb.

Op smaak is het mooi gekruid op peper, vanille en… saffraan! Flink wat wit en geel fruit, zelfs na amper een jaar. Welk wonder is hier aan de gang? Dit kan niet anders dan een klein vat zijn van 50 liter max, toch? Geweldig detail: er zit wat cask residue in mijn sample, zoals je ook wel eens bij Blackadder tegenkomt in hun Raw Cask reeks. Alleen is het hier echt wel van het vat en niet achteraf commercieel toegevoegd.

Lang en zoet op flink wat woodsmoke.

Mijn sympathie voor de Thompson Brothers is bij deze meer dan verdubbeld. Volgende keer dat ik hen ontmoet ga ik ze uitgebreid feliciteren. Marcel… you’ve made a smart move. Dit is top! Twee flessen op termijn of ik unfriend je!

Geproefd door Mark Dermul op 07-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4614

Dornoch Spirit Sample Cask #90

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 15, 2019 09:26:59

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style I, Cask #90
Kleur: zonlicht
ABV: 63.5%

Stal

Phil en Simon Thompson zijn twee ambitieuze jongens. Terwijl hun ouders het bekende Dornoch Castle hotel runnen – met een wereldberoemde whiskybar – stoken zij er gin en whisky. Hun distilleerderij werd in 2016 uit de grond gestampt door middel van crowdfunding. Eén van de whiskyliefhebbers die mee op de kar sprong was Marcel Kip uit Nederland, die twee vaatjes op zijn naam liet schrijven: cask 84 en 90. Ze werden beiden gevuld met een spirit die volgens een verschillende stijl werd gestookt. Vat 90 vat werd met spirit volgens Style I gevuld op 8 mei 2018.

Heerlijke neus op LU-koekjes en amandelnoten, gepofte kastanjes, gebakken appeltjes en kweepeer met nog amper een spoor van de new make. Lichte stalgeur. Een hint van rook, hoewel ik betwijfel of er turf aan te pas is gekomen. Dit is verrassend rond voor een spirit van amper een jaar oud.

Op smaak is het dan weer wel duidelijk nog een embryo. Typische new make smaken van platgekookte groenten en ruw graan, terwijl er een flinke kruidigheid optreedt en een mooie rookontwikkeling ontstaat. Hier is blijkbaar toch wel wat turf gebruikt voor het drogen van de mout, me dunkt. Maar lekker dat hij is! Dat beloofd!

Heerlijk lange afdronk voor zover dat voor een spirit van belang is. Zoet op vanille met een streepje woodsmoke op het sterfbed.

Erg beloftevolle new make waar de Thompson broertjes echt wel trots op mogen zijn. En mijn vriend in Nederland? Tja, die heeft een bijzonder goeie keuze gemaakt. Ik hou me aanbevolen voor twee flesjes.

Geproefd door Mark Dermul op 07-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4613

Mark’s Whisky Ramblings 258: Kavalan 2006 Virgin Oak for The Nectar

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 14, 2019 07:15:28

Voor hun tiende verjaardag klopten de jongens en meisjes van The Nectar aan bij verschillende distilleerderijen die ze vertegenwoordigen om iets speciaals te bottelen voor hun 10e verjaardag. U kan een heleboel van die releases op mijn blog terugvinden. Maar deze was uitverkocht voordat ik er erg in had. Gelukkig kon ik hem via-via toch nog bemachtigen en ik ben er maar wat blij mee. Want het is een kanjer van een Kavalan, op virgin oak nog wel. Da’s voor mij voor het eerst. En wat een kleur! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4612

Balvenie Tun 1509 batch 02

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 13, 2019 07:15:52

Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie Tun 1509 batch 02, OB 2015, 8.500 bts
Kleur: amber
ABV: 50.3%

Appelsienen & Mandarijnen

Het was al meer dan vier jaar geleden dat ik de Balvenie Tun 1509 proefde. Ik vond die geweldig. Ondertussen is zelfs de 6e batch al verschenen. Ik proef nog maar de tweede. Tun 1509 is vier keer zo groot als het bekende vat 1401. Deze 2e batch, die in 2015 verscheen, bestaat uit 23 vaten van Amerikaanse eik en 9 Europese sherryvaten. Ik ben benieuwd of de ondertussen op pensioen gegane David Stewart zichzelf toen weer heeft kunnen overtreffen.

Appelsienen en mandarijnen is het eerste wat ik ontwaar, gedrenkt in donkere honing. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door flink wat noten, wilde bloemen, abrikozen in eigen nat en een toets van vanille. Hint van kruisbes en een mespuntje witte peper en wat gember. Betrekkelijk zesty, moet ik zeggen. Na enkele ogenblikken komt daar appelmoes bij. Als hij even geademd heeft, komt daar moutsuiker en een klein beetje zilt bij. Tikkeltje waxy. Dit is erg mooi, complex en uitnodigend.

Mooi romig op de tong. Opnieuw zijn het in eerste instantie de appelsienen die met de aandacht gaan lopen, maar de tweede slok maakt duidelijk dat abrikozen, mirabellen en sultanas ook een vinger in de pap hebben. Naast de gember en de witte peper, krijg ik ook kaneel en een beetje zout op de tong. Misschien zelfs wat kinine. Hint van tabaksbladeren. Licht bitter, maar het fruit blijft wel overeind.

De afdronk is lang, warm, kruidig en bijna stroperig. Honing en citrus tot het eind, maar de eik krijgt het allerlaatste woord.

Erg lekker spul, zeg. Hij moet amper onder doen voor de eerste batch. Hij is nog te vinden, maar je telt er ondertussen wel al 300 EUR voor neer.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4611

Balvenie 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 12, 2019 06:48:23

Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 30 Year Old, OB 2014, Traditional Oak & Sherry Casks
Kleur: amber
ABV: 47.3%

Geraffineerd

In 2014 verscheen de Balvenie Thirty, een dertigjarige van deze gerenommeerde Speyside distilleerderij. Ik was zo fortuinlijk om hem op het whiskyfestival in Gent aan de lippen te kunnen zetten. Op het label prijkt trots ‘Traditional Oak & Sherry Casks’. Weet dat men bij Balvenie met traditional oak simpelweg Amerikaanse bourbonvaten bedoeld.

Oooh… ja, dit is goddelijk. Een heerlijke panoplie van zoet fruit met abrikozen, pruimen, gebakken appels en sultanas. Het geheel ligt te marineren in een badje van bloemenhoning. Een takje munt. Hints van koffie met chocolade. Bijenwas. Kruisbessen en nectarines treden bij. Zelfs wat frambozen op de achtergrond. Mild, elegant en ronduit schitterend. Geraffineerd is het woord dat ik zoek.

Mooie body. Olieachtig tot romig. Meteen mierzoet met een mooi kruidig randje. Intens fruitig op dezelfde vruchten als op de neus, aangevuld met bitterzoete appelsienen, mokka, limoen en mirabellen. Het fruit gaat de gekarameliseerde en gedroogde kant uit. De eik levert ondertussen wat kruidnagel en zwarte peper. Prima balans.

Op de lekker lange afdronk komt de munt terug, alsook de honing.

Een grootse Balvenie, wat wederom het belang van goed hout demonstreert. Als whisky na drie decennia nog zo levendig en fruitig is, dan weet je waar je mee bezig bent. Absolute top. Tussen de 750 en 1.000 EUR, afhankelijk van waar je kijkt. Google is uw vriend.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4610

Balvenie 25 Year Old Single Barrel #3160

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 11, 2019 07:22:08

Distilleerderij: Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Balvenie 25 Year Old, OB 2018, Single Barrel #3160, Traditional Oak
Kleur: zonlicht
ABV: 47.8%

Appels & Honing

Balvenie heeft een kleine 40 verschillende single casks van zijn 25-jarige op de markt. Ik had het geluk te kunnen proeven van single barrel #3160 dat op 47.8% in de fles ging. Het betreft Traditional Oak, wat Balvenie-speak is voor ex-bourbonvat, in dit geval een refill vat. De whisky werd gedistilleerd op 8 april 1992 (ik zat nog op de hogeschool, laatstejaars, kan je nagaan) en werd gebotteld op 13 februari 2018. Zonder koelfiltratie, nota bene. Hij is alvast erg bleek.

Erg fruitige en zoete neus op voornamelijk appels, aangevuld met een karrenvracht aan honing, wat munt en wilde bloemen, vanille, witte pompelmoes en bakkerijkruiden. Daarnaast nog wat pas geboend leder, snuiftabak en moutsuikers. Laat hem vijf minuten staan en de appels en vanille torenen boven de andere aroma’s uit. Erg uitnodigend.

Hij mocht iets meer oomph hebben, maar qua smaak zit het wel prima. Vanille en wit fruit (de appels krijgen het gezelschap van peren), honing en groene thee. Ondertussen zorgt de eik voor wat witte peper, een toets van paprika en een licht bitter randje. Het werkt erg goed.

De afdronk is zijn troefkaart. Die is erg lang – op peren en appels en honing, de Balvenie Trinity, zeg maar – kruidig, licht drogend en blijft zoet. Menthol op het sterfbed.

Dit is erg goed en een schoolvoorbeeld van mature Balvenie. Dat gezegd zijnde: reken op dik 500 EUR. Da’s best veel voor een 25-jarige. Heel veel. Maar het is dan ook een heerlijke whisky.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4609

Mark’s Whisky Ramblings 257: Kavalan Vinho Barrique 2013 ‘Vina’ for Taiwan

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 10, 2019 08:25:36

Dit is een limited edition speciaal uitgebracht door Kavalan voor de Taiwanese WhiskyClub.co, waarvan mijn goeie vriend Joseph Wang voorzitter is. Ik heb de fles tevens aan hem te danken. Deze kreeg nog een erg speciaal label en de naam ‘Vina’ mee. Vina is de godin van de wijnranken.

Moet een erg sexy dame geweest zijn, getuige het ruglabel. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4608

Kavalan Solist Vinho Barrique 2013 ‘Vina’ for WhiskyClub.co Taiwan

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 09, 2019 09:36:22

Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Solist Vinho Barrique 2013/2019 ‘Vina’ for WhiskyClub.co Taiwan, Cask #W130925001A, 199 bts
Kleur: mahonie
ABV: 56.3%

Kersen

Dit is een limited edition speciaal uitgebracht door Kavalan voor de Taiwanese WhiskyClub.co, waarvan mijn goeie vriend Joseph Wang voorzitter is. Ik heb de fles tevens aan hem te danken. Deze kreeg nog een erg speciaal label en de naam ‘Vina’ mee. Vina is de godin van de wijnranken. Moet een erg sexy dame geweest zijn, getuige het ruglabel. Het is trouwens nog maar mijn derde Vinho Barrique die ik probeer van deze Taiwanese distilleerderij – en de vorige twee lagen toch erg uit elkaar qua beleving.

De neus begint wat gesloten, maar heeft niet lang nodig om open te bloeien. Gekonfijte, donkere vruchten à la kumquat, mango, dadels, papaya en groene banaan. Wordt zelfs een tikkeltje snoeperig. Hint van Oosterse wierrook. Of beeldt ik mij dat in? De invloed van de wijn is prima onder controle. Dit is een erg aangename neus.

De aanzet begint zacht, maar dan volgt een explosie van rood fruit. Kersen, aardbeien, frambozen, aangevuld met pompelmoes en appelsien. De kruiden doen hun intrede en maken hem licht pikant, maar nooit bijtend. Kersen evolueren naar kersenlikeur. Hint van kokosnoot, echt waar. Citrus neemt midpalate de teugels in handen. Op geen enkel ogenblik dreigt deze wijnachtig of zurig te worden, integendeel. Heerlijk zoet met een pittig randje.

En wat blijft hij lang hangen, zeg! Een bijzonder lange, zoete afdronk. Heerlijk.

Wat fijn dat Joseph en zijn kornuiten zo’n mooi single cask konden bemachtigen. Thanks, Joseph, you weren’t kidding when you said this one was outstanding. I concur!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4607

Kavalan 2006 Virgin Oak for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 08, 2019 07:28:10

Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan 12 Year Old 2006/2018 Virgin Oak for The Nectar, cask #N060828A41, 110 bts
Kleur: mahonie
ABV: 59.4%

Boem! Paukenslag!

Voor hun tiende verjaardag klopten de jongens en meisjes van The Nectar aan bij verschillende distilleerderijen die ze vertegenwoordigen om iets speciaals te bottelen voor hun 10e verjaardag. U kan een heleboel van die releases op mijn blog terugvinden. Maar deze was uitverkocht voordat ik er erg in had. Gelukkig kon ik hem via-via toch nog bemachtigen en ik ben er maar wat blij mee. Want het is een kanjer van een Kavalan, op virgin oak nog wel. Da’s voor mij voor het eerst. En wat een kleur!

De neus barst van het donkere en rode fruit, met duidelijke toetsen van rozijnen, frambozen, rode bessen, pruimen en granaatappel. Er zit ook een toets van meubelpoets of zelfs haarspray in, maar het stoort niet. Op de één of andere manier werkt het zelfs stimulerend. Wie had dat gedacht? Nog iets van rosbief en pruimtabak. Pittig gekruid, overigens, maar dat is niet echt een verrassing, natuurlijk. Virgin oak staat meestal garant voor een heel kruidenrekje en dat is hier niet anders. Boeiende neus!

Boem! Paukeslag! Amai, mijn klak, dat is een trap tegen de tanden! Opnieuw barst hij van het rode fruit, maar de kruiden en het hoge alcoholpercentage doen me toch even naar adem happen. Laat je hem even in het kuiltje van je tong rusten, dan ontwaar je een heel panoplie aan donkerzoete smaken en pikante kruiden zoals curry, kruidnagel, nootmuskaat en een mespuntje kaneel. Maar hij is niet voor broekventjes, hoor. Een heuse krachtpatser.

En dan is er nog de finish. Noem het gerust de Grote Finale, want dat is het absoluut. Donkerzoet, warm, kruidig en oneindig lang.

Een absolute monster, zowel op de neus als op de tong. Als je hem ergens ziet staan: niet twijfelen!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4606

Kavalan Distillery Reserve Peaty Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 07, 2019 07:25:55

Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Peaty Cask Distillery Reserve, Cask #R090415052AOB 2016, 300ml
Kleur: oud goud
ABV: 54%

Souvenir

Eén van de mooiste souvenirs die je kan meebrengen van een distilleerderijbezoek is ongetwijfeld een fles die je enkel ter plekke kan kopen. Zo bracht ik voor mezelf en mijn maatje Manny een Distillery Reserve mee. Het gaat om 300ml flesjes van verschillende vattypes. Toen ik er in januari passeerde, ging het om een rum cask en een peaty cask. De Kavalan op rumvat verhuisde naar Nederland, de andere bleef in Gent achter en ging vandaag open. Pittig detail: mijn fles is nummer 002 van de 301. Fles 001 was niet beschikbaar, want verdween in het distilleerderijarchief.

Mooie en aromatische neus op allerhande wit fruit: kokosnoot, kruisbes, kweepeer en appels. Wat vanille en suikerspin. Daaronder zit een mooi streepje rook, maar niet dominant. Alsof het een vatting is van bourbonvaten met slechts één vat waar eerder geturfde whisky in gezeten heeft. Wie weet? Maar mooi is het alleszins. Doet eerlijk gezegd eerder aan Talisker dan aan Kavalan denken. Maar da’s geen straf.

Hij mocht wat mij betreft iets meer body hebben, maar de smaak zit goed. Eerst wit fruit zoals op de neus, dan snel wat citroensap en appelsienschillen, een hele ruiker aan wilde bloemen en honing en dan barst de turf los. Ja, lekker, de rookontwikkeling is aangenaam en groots. Wordt midpalate tevens een beetje kruidig. Witte peper en gember. Een tikkeltje tannine die hem een drogend effect geeft, maar hij blijft smeuïg genoeg om je niet te doen bekkentrekken.

In de afdronk zet die tannine zich verder door en gaat het fruit de gedroogde richting uit. Op het sterfbed manifesteert zich een groene, herbale toets van de wegdeemsterende turf.

Dit is een drie-traps-raket die alsmaar beter wordt. Goeie neus, lekkere smaak en geweldige finish. Mooi souvenir!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4605

Kavalan Port Oak

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 06, 2019 07:19:16

Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Port Oak, OB 2018, 50ml
Kleur: mahonie
ABV: 50%

Frambozen & Aardbeien

U kent ongetwijfeld de Solist range van Kavalan, met haar prachtige releases op allerhande vaten, waaronder bourbon, sherry, wijn en port. Nieuw is deze Kavalan Port Oak. Dus niet te verwarren met de Kavalan Solist Port Cask op vatsterkte, die steeds een single cask betreft. Dit is een nieuwe release die enkel in Tawain werd uitgebracht en bovendien enkel in miniatuurtjes, versneden naar 50%. Ik kreeg het van een vriend toen ik ginds op bezoek was.

Donkerzoet op rozijnen en rood fruit, pruimen en tabaksbladeren. Hij heeft zelfs een dirty edge, die ongetwijfeld van het hout komt. Frambozen en aardbeien gaan wel met de aandacht lopen. Rond en romig.

Hij is erg olieachtig en verrassend pikant. Ik krijg kruidnagel, nootmuskaat en gekonfijte gember. Hij wordt wel erg snel kurkdroog. In die mate zelfs, dat ik geneigd ben naar een glas water te reiken. Straffe kost! De alcohol is iets te prominent naar mijn gading.

De afdronk is lang en pittig gekruid, maar wel mierzoet, maar vertoont ook hier een herbaal, vuil kantje waar ik niet meteen de vinger op kan leggen.

Een smaakbommetje uit Taiwan, waarvan ik vermoed dat de full bottles niet al te lang meer op zich zullen laten wachten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4604

Mark’s Whisky Ramblings 256: Kavalan Distillery Reserve Peaty Cask

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 05, 2019 07:20:02

Eén van de mooiste souvenirs die je kan meebrengen van een distilleerderijbezoek is ongetwijfeld een fles die je enkel ter plekke kan kopen. Zo bracht ik voor mezelf en mijn maatje Manny een Distillery Reserve mee. Het gaat om 300ml flesjes van verschillende vattypes. Toen ik er in januari passeerde, ging het om een rum cask en een peaty cask. De Kavalan op rumvat verhuisde naar Nederland, de andere bleef in Gent achter en ging vandaag open.

Pittig detail: mijn fles is nummer 002 van de 301. Fles 001 was niet beschikbaar, want verdween in het distilleerderijarchief. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4603

Miltonduff 10 Year Old 2007 Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 04, 2019 07:16:09

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old 2007/2018 Malts of Scotland, Marsala Hogshead #MoS18031, 307 bts
Kleur: amber
ABV: 55.2%

Makaron

Dit is al het vijfde vat Miltonduff dat de Duitse bottelaar Malts of Scotland op de markt brengt. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik er nog maar eentje van geproefd heb (de 2004 op sherry, die in 2015 op de markt kwam). Maar dankzij mijn gabber Manny kan ik deze ook eens proberen. De whisky rijpte op een Marsala vat! Marsala is een versterkte wijn uit Sicilië die de whisky ongetwijfeld een flink zoetje zal meegeven. En in de kleur zie je ook een roze schijn.

Melkchocolade gevuld met aardbei. Echt waar, dat is het eerste wat ik op de neus krijg. Daarna cuberdons, herfstbladeren, marsepein, makaron en koude koffie. Hint van getoaste eik, maar ook van aardappelschillen. Erg zoet en een tikkeltje umami, maar wel mooi.

De body is een tikkeltje licht, maar het stoort niet. Op smaak is hij erg zoet op rood fruit en meteen bijzonder pikant. Chilipepers vooral, maar ook wat kruidnagel en iets van saffraan. Het hout zorgt voor een bitter randje.

De afdronk is betrekkelijk lang, zoet en warm.

Aparte, ietwat snoeperige Miltonduff, die me wel aanstaat. Dankjewel, Manny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4602

Miltonduff 10 Year Old 2008 McShelfie

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 03, 2019 07:07:54

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old 2008, 3006 Whisky for McShelfie, Cask 989A, 72 bts
Kleur: koper
ABV: 56.6%

Hout

Wederom zo’n unieke whisky van de Belgische club McShelfie. Herinnert u zich de Stairway to Orkney, waarbij ze zo’n 50 liter lieten overhevelen in een octaaf dat eerder oloroso sherry bevatte? Voor deze Miltonduff deden ze precies hetzelfde. Oorspronkelijk gerijpt op een bourbonvat en dat – op 58.2% - op zo’n kleiner vaatje gestoken. Na 7 maanden kwam de whisky uit het vaatje op 56.6%, maar wel met een veel donkerder kleurtje. Tijd om dit eens aan de lippen te zetten.

Melkchocolade! Dat is het eerste wat ik ontwaar als ik het glas aan de neus zet. En mokka. Veel mokka. Gepofte kastanjes en iets van hooi. Maar ook veel hout. Ik ruik echt het hout. Grenenhout, eik, vers gezaagd, houtkrullen. Toegegeven, mooie toetsen van meloen, gebakken appels en gedroogde abrikozen – overgoten met wat honing en een snuifje kaneel – maar het hout domineert.

Op de tong is hij quasi-romig en onmiddellijk erg kruidig. Opnieuw het hout dat wel een erg grote invloed heeft gehad op deze whisky. Dat first fill oloroso octaafje is wat overijverig geweest, als u het mij vraagt. Ik heb moeite om het fruit van de neus terug te vinden. Deze is pittig, bijna pikant. Donkerzoet, dat wel, maar het hout domineert ook hier, wat hem wat scherp maakt.

De afdronk is lang, pikant en droog.

Een whisky met veel hout, moet ik zeggen. Eerder iets om in de herfst te drinken. Bedankt, Patrick.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4601

Port Ellen 39 Year Old 1978 Untold Stories – The Spirit Safe

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 02, 2019 06:39:00

Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Ellen 39 Year Old 1978/2018 Untold Stories – The Spirit Safe, Bourbon & Ex-sherry European Refill Casks, 1.500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.9%

Goddelijk

Laat ik beginnen met te zeggen dat deze nieuwe Port Ellen zo’n 5.000 EUR moet kosten, wat out of this world is. Daar krijg je dan wel een fantastische verpakking bij die een metafoor is voor de spirit safe, het toestel dat voor het eerst bij Port Ellen werd geïnstalleerd. Je hebt dus ook twee sleutels nodig om tot bij de whisky te geraken – ook al een vette knipoog naar dat toestel. Het is meteen de oudste Port Ellen ooit met zijn 39 jaar. Pas op, het is geen single cask, maar een vatting van bourbon en refill sherryvaten, gebotteld op een vatsterkte van 50.9%. Slechts 1.500 flessen wereldwijd zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar met een vette bankrekening. Maar is de whisky – die zo legendarisch klinkt en oogt – ook lekker?

Bijzonder levendige en aromatische neus, waarbij de typische turf van Port Ellen erg delicaat is en op de achtergrond blijft, zodoende het voetlicht gunnend aan allerhande fruit. Ja, geloof me, dit is een complex fruitbommetje op sultanas en mango, honing, tijgerbalsem, meloen, limoen en munt. Verrassend minty, zelfs, wat hem een pak jonger doet lijken – wat in dit geval als een compliment mag beschouwd worden.

Hij is krachtig op de tong, maar tegelijkertijd erg elegant. De turfrook is nu een pak prominenter en offreert flink wat zilt en rook, terwijl het fruit vooral richting limoen gaat. Midpalate wordt hij wederom tropisch en zelfs wat snoeperig met kokosnoot en Turks Fruit. Maar zo fris en levendig, zeg!

De afdronk is zalig lang en vertegenwoordigd een groot deel van de beleving van deze malt. Het begint met zoete rook en eindigt met een perfect bittertje als van een druivenpit.

Levendig, elegant en complex. Dat zijn de drie kernwoorden die voor mij blijven hangen. Voeg daar als vierde gerust overpriced aan toe, maar dat verbaast u wellicht niet. Hij is wat anders dan de andere Port Ellen, maar dat is wellicht omwille van het feit dat het een beperkt aantal vaten betreft, dat voor deze release werd aangesproken. Ik wou dat ik ‘m mij kon permitteren, want qua beleving is hij wel goddelijk. Het is zelfs de 4e hoogst scorende whisky in mijn boekje en de beste Port Ellen die ik al mocht proeven (tot nu toe). Bedankt, Arno, – of in dit geval gepaster: Weledele Heer Dobbels – dat ik deze mocht proeven!

95/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4600

Gin: Interludium Gin Batch 04 - England

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 01, 2019 09:03:07

Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: U.K.
Fles: Interludium Gin, Mark & Manny’s Malts, Batch 04 – Engeland, 50bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Identieke Tweeling

Batch 3 van onze eigen Interludium gin was veruit de populairste tot nu toe. Hij rijpte 6 maanden lang op een voormalig Speyside whiskyvat. We konden het eerlijk gezegd niet laten dat vat nog eens te gebruiken. Deze keer een Engelse London Dry gin die 9 maanden het hout mocht kussen. Het resultaat is een goudkleurige, kruidige en aromatische gin waar we echt trots op zijn. Hij is vanaf 1 juni beschikbaar voor de luttele som van 40 EUR – weliswaar wederom beperkt tot 50 flessen.

De invloed van de whisky is op de neus onmiskenbaar. Jeneverbes leidt, maar wordt prima aangevuld met citrus, vanille en koriander. Lekker warm.

Stevige, kruidige aanzet met een heerlijk zoetje uit de Speyside, terwijl een zacht bittertje komt opzetten. Een mooie London Dry met een eiken twist.

De afdronk is dan ook bitterzoet en verrassend lang.

Erg mooi, net als zijn voorganger. Het lijken wel identieke tweelingen. En naar onze mening puur op zijn best.

GIN & TONIC

Maar we weten dat de zomer erg uitnodigend kan zijn en het verlangen naar een goeie G&T bijna onweerstaanbaar maakt. Daarom, vul een ballonglas met ijs en een beetje citrusschillen, wees niet te gierig met uw Interludium IV en overgiet hem met een neutrale tonic. Enjoy!

Ja, ons Speyside vat was duidelijk nog niet uitgeput, maar volgend jaar gaan we toch weer iets nieuws proberen. Kwestie van het spannend en innovatief te houden.

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4599

Mark’s Whisky Ramblings 255: Wagging Finger New Make Spirit

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul vr, mei 31, 2019 08:55:32

U weet dat ik een zwak heb voor new make spirit. Ik heb er al aardig wat kunnen proeven. Wagging Finger kennen we vooral van hun erg lekkere gin en sinds kort hebben ze ook een mooie Oude Genever op de markt. Maar ik proef hun spirit, die ondertussen te slapen werd gelegd om uit te groeien tot whisky. De spirit die ik voor mijn neus heb staan, werd gestookt op 6 februari van dit jaar en versneden naar 50%. Hij is licht geturfd: 20 tot 25 ppm.

Ik voorspel dat dit een mooie whisky gaat worden! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4598
Volgende »