WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bowmore 18 Year Old The Vintner’s Trilogy

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 27, 2019 07:23:38

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 18 Year Old, OB 2017, The Vintner’s Trilogy, Manzanilla cask
Kleur: koper
ABV: 52.5%

Palomino

De Bowmore Vinter’s Trilogy is – zoals de naam doet vermoeden – een reeks van 3 Bowmore met een link naar wijn. Ze bestaat uit deze drie bottelingen: Bowmore 18 Year Old Manzanilla Cask (die we zo meteen gaan proeven), Bowmore 26 Year Old French Oak Barrique (op Frans wijnvat, dus) en de Bowmore 27 Year Old Port Cask (op portovat). De 18-jarige bracht zijn eerste 13 jaar door in voormalige bourbon barrels en mocht dan nog 5 jaar doorrijpen op manzanilla sherryvaten. Manzanilla is de ‘dame van de sherry’, een droge witte wijn gemaakt van Palomino druiven en gerijpt onder de zogenaamde flor.

De neus is rond en groots, bijzonder aromatisch. Hier is vanalles aan de gang. Het begint met vanilla en appelsienen (inclusief gekonfijte schil met een suikerrandje), gevolgd door babyadem (u weet wel, een boertje in je gezicht nadat de kleine net zijn fruitpapje op heeft) en pomme d’amour. Tegelijkertijd een hammetje op de barbecue met een laagje honing er over heen. Graeffe suiker en nootmuskaat. Dit is erg, erg uitnodigend.

Hij begint bitterzoet met flink wat kruiden. Denk opnieuw nootmuskaat, maar ook witte peper en zelfs wat gekarameliseerde gember. Dan komt het fruit. Bessen van allerlei soort, noten en abrikozen. Mango en een hint van amandelpasta. Naar het einde toe komt er zelfs een zilte toets aan te pas, wat me niet verbaast, maar wel erg aangenaam is. Vanaf de tweede slok wordt hij een tikkeltje drogend.

De afdronk is geweldig: middellang en drogend met zowel zoet als zout op het sterfbed.

Een erg leuke Bowmore, maar helaas niet zo makkelijk meer te vinden enerzijds en betrekkelijk duur voor een 18-jarige anderzijds.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4635

Bowmore 16 Year Old 1999 Douglas Laing Old Particular

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 26, 2019 17:32:58

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 16 Year Old 1999/2016 Douglas Laing Old Particular Feis Ile 2016, refill hogshead #DL1107, 246 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.3%

Vrouwelijk

Feis Ile bottelingen zijn al enkele jaren niet meer exclusief op Islay te koop, hoor. Heel wat bottelaars springen maar wat graag mee op de kar. Deze Bowmore 1999 van Douglas Laing werd voor Feis Ile 2016 gelanceerd in hun Old Particular reeks.

Bijzonder zachte, bijna delicate neus met enerzijds heel wat zoets en anderzijds enkele maritieme toetsen. Abrikozen, gestoofde appels en wat vanille onder een dekentje van zachte turf. Bijna een vrouwelijke Bowmore!

Ook op smaak is hij bijzonder zacht. Eerst zoet op abrikozen en appels, dank wat bittere appelsien, maar de turfrook en kruidigheid is een pak groter dan de neus deed vermoeden. Mevrouw Bowmore schiet uit haar sloffen! Erg pittig en aangenaam.

In de afdronk, die wat mij betreft best wat langer mocht zijn, krijg ik nog meer kruiden zoals gember en peper, maar hij sterft wel en zachte en erg zoete dood.

Mooie, delicate Bowmore die destijds zo’n 150 EUR moest kosten, maar ondertussen nog amper te vinden is.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4634

Bowmore 16 Year Old 1995 Silver Seal

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 26, 2019 07:28:21

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 16 Year Old 1995/2011 Silver Seal, 265 bts
Kleur: brons
ABV: 54.0%

Snuiftabak

Max Righi – die ik ondertussen al een aantal keer ontmoet heb – is de sterke man achter de Italiaanse bottelaar Silver Seal. Hij wordt een beetje beschouwd als de opvolger van Sesante. Those are big shoes to fill! Maar hij doet het wel. Ik proefde al enkele erg mooie single malts van Silver Seal, waaronder een geweldige Ardbeg, Glen Keith, Littlemill en Macallan. Helaas ook een draak van een Auchentoshan, maar kwatongen zullen u vertellen dat dat niet aan Max maar aan de whisky gelegen is. Anyway, vandaag proberen we een Bowmore uit 1995 die na 16 jaar rijping op vatsterkte werd gebotteld. Hoewel het vattype niet vermeld wordt, gaat het volgens mij – zie dat kleurtje! – om een sherryvat.

Oh, my! Lekkere old school neus (terwijl hij niet eens old school zou moeten zijn!) met een metalige toets, alsof hij uit blik wordt geschonken. Snuiftabak, walnoten, pomme d’amour, abrikozengebak, vers geboend leder, meubelpoets en mandarijnen. Ge-wel-dig!

Ja! Bingo! Wat een whisky! Limoenschillen, bloedappelsienen, pruimtabak, peterselie, turf en teer. De balans tussen de zoete en maritieme elementen is ronduit schitterend. De turf is onmiskenbaar en zorgt voor een grootse rookontwikkeling. Een ziltje maakt het plaatje compleet.

De afdronk is gewoon geweldig: bitterzoet met rook en flink wat turf en tabak.

Dit is een vloeibaar feestje, hoor. Maar ondertussen ga je hier wel ruim 300 EUR voor moeten neertellen en dat is natuurlijk wat te veel van het goede.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4633

Bowmore 13 Year Old 1996 Commitment to Malt

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 25, 2019 17:18:16

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 13 Year Old 1996/2009 Commitment to Malt, Refill Sherry Butt #960016, 462 bts
Kleur: oud goud
ABV: 59.3%

Toewijding

Commitment to Malt is een Nederlands whiskygenootschap opgericht door drie franchisenemers van Gall & Gall – een bekende keten van slijterijen. Ze tellen zo’n 800 leden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hun bottelingen steevast snel uitverkopen. Deze 13-jarige Bowmore, ondertussen al een decennium geleden op de markt gebracht – is een mooi voorbeeld.

De neus is een erg aangename mix van enerzijds de maritieme elementen van deze Ileach, terwijl het sherry butt voor een mooi zoetje zorgt, waardoor deze malt echt wel het beste van twee werelden kan tonen op de neus. Abrikozen, perziken, sultanas gaan hand-in-hand met zoete moutsuikers en kelp. Alsof ik sappig fruit nuttig in de vissershaven (nou, ja, haventje) van Bowmore. De turfrook is groter dan ik gewend ben van deze distilleerderij. Heerlijk.

Op smaak is dat net hetzelfde, maar neemt het distilleerderijkarakter wel onmiddellijk de bovenhand. Turf en zoete mout nemen de leiding en geven het donkere fruit amper de kans om zich te tonen. Maar het fruit weert zich dapper. De rook is verrassend groots en het vat geeft ook flink wat kruiden af. Maar vanaf de tweede slok komt er een geweldig brakke noot opzetten. Ik ben bijzonder aangenaam verrast.

De afdronk is lang, warm, kruidig en zoet… met een ziltje op het sterfbed.

Dit is een erg, erg lekkere Bowmore, zeg! Maar nergens meer te vinden, natuurlijk. Destijds – maar nu spreek ik wel van 10 jaar terug – kostte deze ocharme 65 EUR. Had ik toen maar wat flessen ingekocht.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4632

Bowmore 15 Year Old Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 25, 2019 07:33:05

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 15 Year Old Feis Ile 2018, 1st Fill Oloroso Sherry, 3.000 bts
Kleur: brons
ABV: 52.5%

Demerara

Ah… Feis Ile, het Music & Malt Festival op Islay… een droom voor verzamelaars, want elke distilleerderij heeft natuurlijk een speciale botteling voor dit feestje. In 2018 lanceerde Bowmore deze 15-jarige op 1st fill oloroso, wat aan het kleurtje goed te zien is. Ik schonk hem al opener op mijn Feis Ile tasting in Gent op 24 mei 2019, de dag waarop Feis Ile 2019 van start ging.

Hij ruikt volgens verwachting erg zoet op allerhande donker fruit met een karrenvracht aan vanille, demerara suiker en rozijntjes. Enkele loslopende pruimen. Een tikkeltje bubblegummy. Er zit ook een leuke herbale toets aan. De turfrook blijft, zoals vaker bij Bowmore, erg op de achtergrond. Zacht en als ik eerlijk mag zijn (ah, ja, eh, Mark) een beetje braaf.

Ook op smaak is het allemaal wat braafjes, hoor. Een typische kaartspelers whisky, zeg maar. Wel wat meer fruit dan op de neus; daar ben ik blij mee. Wat citrus en rozijnen, pruimen en gekonfijte abrikozen. Zoete moutsuikers. Suikerahorn. Opnieuw weinig rook, maar wel wat woodsmoke. Drink gevaarlijk makkelijk weg.

Pas op de afdronk krijg ik een beetje kruidigheid (zwarte peper) en wordt hij licht drogend door de tannine van het vat. Dat gezegd zijnde is de afdronk eigenlijk zijn troefkaart. Heerlijk.

Prima Bowmore die op het festival voor een erg democratische prijs beschikbaar werd gesteld in voldoende aantallen (iets wat van de hand-filled in 2016 niet kon gezegd worden).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4631

Glenrothes 20 Year Old 1997 WhiskyClub Taiwan

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 24, 2019 17:31:32

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 20 Year Old 1997/2018, WhiskyClub.co, 1st Fill Oloroso Sherry Butt, 100 bts
Kleur: amber
ABV: 51.8%

Bamboe

WhiskyClub.co uit Taiwan heeft, in samenwerking met Kuva Spirits Collection een vat Glenrothes 1997 gebotteld. Niet minder dan 300 flessen van het first fill sherry butt werden gelanceerd, maar… in drie batches van 100 flessen elk, met voor elke batch een unieke verpakking! Dat is, voor zover ik weet, de eerste keer dat dit gebeurd. Zo zijn er 100 flessen in een zwarte houten koker, 100 flessen in een witte lederen koker en tot slot 100 flessen in een bamboe koker. De sterke man achter de club, mijn vriend Joseph uit Taipei, liet me kiezen. Ik liet me verleiden tot de versie in de bamboe verpakking. Maar wat zegt de inhoud?

Mooi gelaagde neus op enerzijds donkere vruchten en anderzijds woodsmoke die me doet watertanden. Verrassend frisse hint van rood fruit. Kersen? Bloedappelsienen en sultanas. Geroosterde koffiebonen uit Costa Rica. Donkere chocolade en mokka-ijs. Licht aangebrande karamel. Oh, dit is erg mooi, hoor!

Olieachtig en mooi gekruid op de tong. Eerst komt het zoete fruit terug, gevolgd door wat kruidigheid à la kruidnagel, gekonfijte gember en chilipeper, gevolgd door een mooi bitter randje van het hout. Prima balans en erg vol van smaak.

De afdronk is bijzonder lang, licht drogend, maar blijft donkerzoet tot op het eind.

Overheerlijke Glenrothes. Geweldige vatkeuze, Joseph. Ik ga bijna geloven dat je er iets van kent… (just kidding). Trouwens… dit is de 4000e whisky die ik proef. Een mijlpaal!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4630

Glenrothes 18 Year Old Soleo Collection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 24, 2019 07:22:36

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 18 Year Old, OB 2018, The Soleo Collection, Sherry Seasoned Casks
Kleur: amber
ABV: 43%

Gebakken Peren

In september 2018 kondigde Glenrothes aan dat ze haar Vintages ging vervangen door een goednieuwe reeks met leeftijdsaanduiding die naar de naam Soleo Collection zou luisteren. Dit was de eerste en toch wel ingrijpende beslissing die genomen werd, nadat Berry Brothers de malt terug verkocht aan voormalige eigenaar Edrington. Zes nieuwe malts zijn ondertussen op de markt: 10 Year Old, 12 Year Old, Whisky Maker’s Cut, 18 Year Old en 25 Year Old. Het is nog even wachten op de 40 Year Old. Soleo is een knipoog naar de Andalusische zon, waar de sherryvaten vandaan komen waarop Glenrothes haar whisky laat rijpen of finishen.

De neus begint nogal zwakjes, moet ik zeggen. Wat banaan, abrikozen, (veel) vanille, karamel, moutsuikers en iets van gebakken peren. Mooie toets van melkchocolade. Ruikt jonger dan zijn leeftijd.

Zachte en lichte body. Beetje olieachtig. Meteen erg zoet op peren en appelsien. Honing en karamel. Wordt een tikkeltje pittig dank zij gember, witte peper en iets van espresso.

De finish is net niet lang, braaf en aangenaam. Iets van noten op het sterfbed.

Allemansvriend, maar ik moet bekennen dat ik niet erg onder de indruk ben. Zeker als je weet dat hij 18 jaar oud is. Weinig complex en braaf. Reken op pakweg 100 tot 120 EUR voor een fles.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4629

Mark’s Whisky Ramblings 259: Glenrothes 20 Year Old 1997 for WhiskyClub.co Taiwan

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 23, 2019 08:31:50

WhiskyClub.co uit Taiwan heeft, in samenwerking met Kuva Spirits Collection een vat Glenrothes 1997 gebotteld. Niet minder dan 300 flessen van het first fill sherry butt werden gelanceerd, maar… in drie batches van 100 flessen elk, met voor elke batch een unieke verpakking! Dat is, voor zover ik weet, de eerste keer dat dit gebeurd. Zo zijn er 100 flessen in een zwarte houten koker, 100 flessen in een witte lederen koker en tot slot 100 flessen in een bamboe koker. De sterke man achter de club, mijn vriend Joseph uit Taipei, liet me kiezen.

Ik liet me verleiden tot de versie in de bamboe verpakking. Maar wat zegt de inhoud? • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4628

Stairway to Orkney 12 Year Old 2006 McShelfie

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 22, 2019 12:37:38

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Stairway to Orkney 12 Year Old 2006, 3006 Whisky for McShelfie, Cask 35B, 70 bts
Kleur: amber
ABV: 60.1%

Octaaf

Stairway to Orkney? Wie dat bedacht heeft, verdient een medaille. Immers, dit is een clubbotteling voor de jongens en meisjes van McShelfie, die een trap als logo hebben. Geweldig toch? En vergis u niet! Het is een unieke whisky. Nederlands bottelaar Whisky 3006 bracht in de herfst van vorig jaar een ‘Secrets of Orkney’ uit – je kan hem op de befaamde whiskybase terugvinden onder nummer 118359 – maar onze vrienden uit Hamme lieten 50 liter overhevelen naar een first fill oloroso octaaf, waarop hij nog 7 maanden mocht doorrijpen.

De neus is ronduit heerlijk! Enerzijds wat maritieme trekjes van de Highland Park – oh, dat mocht ik misschien niet eens zeggen… - maar anderzijds een mooie zoetigheid van het sherryvaatje. Bijzonder herbaal ook. Doet wat aan verbrand hout en wilde varens denken. Zelfs een hint van wierrook en een donker bier. Ik stel me voor dat ik op een rotsachtige kust een reep karamel besnuffel naast een smeulende vuurkorf (meen je dat nou, Mark? Yup).

De sherry heeft alvast de harde kantjes van deze hoog-alcoholische krachtpatser afgerond. Het blijft een trap tegen je tanden, maar water is niet echt nodig. Typische rookontwikkeling van HP, eerder heideachtig dan maritiem, met licht aangebrande karamel en groene toetsen. Oké… dat is min of meer wat de neus beloofde, dus wat dat betreft geen verrassingen. Maar wie wil verrast worden als het zo lekker is?

De afdronk is erg lang, begint zoet, krijgt dan een bitter randje, maar eindigt in een zachte kruidigheid.

Hij is jong, hij is krachtig, hij is ongebreideld tumultueus, maar dat maakt nou net deel uit van zijn charme. De 70 flessen waren helaas erg snel uitverkocht. Jammer dat ik die gemist heb. Daarom, Patrick, erg bedankt voor het gulle sample!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4627

Highland Park 21 Year Old 1992 G&M Reserve for Belgium

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 22, 2019 08:57:38

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 21 Year Old 1992/2013, Gordon & Macphail for Whisky Warehouse Belgium, Refill American Hogshead #3036, 68 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 52.1%

Lekkage

Over deze Highland Park, die gebotteld werd voor Eric Vermeire (van Whisky Warehouse Belgium), Jan Vissers, Geert De Clercq en Erik Vervoort, kon ik niet zo heel veel terugvinden. Ik werd ingefluisterd dat het vat ontdekt werd door deze Vlaamse whiskyliefhebbers, toen ze de warehouses van Gordon & Macphail te Elgin bezochten. Daar konden ze vaststellen dat het vat aan het lekken was en werd er ter plekke beslist het dan maar te bottelen. Slechts 68 flessen konden gered worden. Of dit verhaal klopt, weet ik niet met zekerheid, maar het is wel een goed verhaal. Wil dat zeggen dat ook de whisky goed is? We gaan het zien.

Wat een aparte neus. Pompelmoes en stekelbessen, vers citroensap en kristalsuiker. Mooie rokerigheid. Hij heeft zelfs een medicinale toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Atypisch, maar geweldig.

Lekker olieachtig en heel rokerig vanaf het moment dat hij de lippen passeert. Stevige entree, hoor. Wit fruit, citrus, hooi en heide met wat witte peper en zoethout. Redelijk ‘naakt’, als u begrijpt wat ik bedoel. Close tot he grain noemen ze zoiets.

De afdronk is de clincher! Geweldig lang, op wit fruit en roze pompelmoes met een erg rokerig eindstation.

Heerlijke Highland Park met een leuk verhaal, maar helaas nergens meer te vinden, natuurlijk. Bedankt voor het sample, Bob!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4626

Highland Park 17 Year Old The Light

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 21, 2019 17:27:10

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 17 Year Old The Light, OB 2017, refill American oak casks, 28.000 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.9%

Licht

Iets meer dan een jaar geleden proefde ik de Highland Park 17 Year Old The Dark, die op sherryvaten gerijpt had en de winter en herfst vertegenwoordigde. Ik vond die geweldig, maar duur. Meer dan 200 EUR voor een 17-jarige malt is onbetamelijk. Maar goed. De tegenhanger – The Light, ter vertegenwoordiging van lente en zomer – is eveneens 17 jaar oud en ook gebotteld op 52.9% (dus geen vatsterkte) en 28.000 flessen sterk, maar dan gerijpt op refill Amerikaanse eik. Het prijskaartje is van hetzelfde kaliber. Hopelijk de whisky ook.

De neus is zacht en zoet op vanille en geroosterde ananas. Flink wat heide, zachte rook en een boeketje wilde bloemen. Reine Claude pruimen en perensap, citroen- en limoensorbet. Honing en munt. Kiezels op het strand. Een zomerse regenbui. Ik zou deze haast complex durven noemen.

Geweldig romig mondgevoel. Vanillepudding en citroensap gaan hand in hand met peper, zoethout en gekarameliseerde gember. Hij gaat van fruitig zoet naar regelrecht brak zeewater en het werkt als een toverspreuk. Walnoten en amandelen, honing en peren en flink wat kruiden van de eik. Ja, dit is complex. Dit is ronduit schitterend!

De afdronk is middellang, lekker pikant en rokerig met delicate citrus en flink wat vanille.

Verdorie, eerlijk is eerlijk. Dit is een zalige Highland Park!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4625

Highland Park 13 Year Old 2004 SMWS 4.249

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 21, 2019 07:01:57

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 13 Year Old 2004/2018, SMWS 4.249 The Mermaid’s Marmalade, Oloroso Sherry Butt, 592 bts
Kleur: amber
ABV: 64.6%

Zeemeermin’s Marmelade

De Scotch Malt Whisky Society – kortweg SMWS – behoeft geen introductie meer. Ze bottelen erg regelmatig single cask vaten van alle distilleerderijen, zowel in Schotland als daarbuiten. Dit vat – SMWS 4.249 – is een Highland Park uit 2004. Het sherry butt leverde maar liefst 592 flessen op vatsterkte op. Hou water bij de hand, want 64.6% is wel heel, heel erg stevig.

Heerlijke neus op smeulend hout op een zandstrand met flink wat gezouten karamel en zoethout. Ananas op de barbecue. Chocolade op de achtergrond. Espresso, zelfs. Zeewier en gekarameliseerde gember. En alles prima in balans. Dit is een geweldige neus!

Dat hij je een trap tegen je tanden verkoopt hoeft net te verbazen. En toch is hij drinkbaar zonder er water aan toe te voegen (mits je het niet erg vind dat de tranen je in de ogen springen). Wat een kanjer! Nu wordt het zoete wel flink onderdrukt door het zilte. De maritieme trekjes overheersen en geven hem een heerlijk warm karakter.

De afdronk duurt een eeuwigheid, waarbij zoet en zilt nog eens in de clinch gaan. Zoet legt de duimen.

Hij doet zijn naam ‘The Marmaid’s Marmalade’ alvast alle eer aan. Dankjewel, Anthony.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4624

Highland Park 30 Year Old 1988 Signatory Cask Strength 30th Anniversary

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juni 20, 2019 06:58:35

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 30 Year Old 1988/2018, Signatory Vintage 30th Anniversary, Hogshead #755, 220 bts
Kleur: licht goud
ABV: 49.7%

Ravissant!

Signatory Vintage vierde in 2018 haar 30-jarige bestaan en dat lieten ze niet onopgemerkt voorbijgaan. Enkele prachtige single casks werden gebotteld – en gepresenteerd in een al even prachtige kist – waarvan ik het geluk had er enkele te kunnen proeven. Eén daarvan was deze mooie Highland Park 1988, die maar liefst 30 jaar op vat sliep alvorens op 49.7% in de fles te gaan. Fles? Decanter, zeg maar. Want hij komt inderdaad in die geweldige decanter die zo moeilijk schenkt maar fantastisch oogt. Het is mij een waar genoegen deze nog eens opnieuw aan de lippen te zetten.

Ja, hallo! Fantastische spirit-driven neus op boomgaardfruit, citrus, honing, groene kruiden en heide. Een zachte zeebries en verrassend lichte hint van eikenhout zorgen voor diepgang. Pure klasse!

De geweldige neus zet zich op smaak gewoon door. Waxy en elegant met eik, tropische vruchten en heerlijke maar oh zo zachte turf. Rotsen in de branding. Woelige golven. Kamfer en zoethout, mespuntje zilt en nog meer citrus. En heel veel klasse.

De afdronk is machtig op gezouten citrusschillen, groene kruiden en kiezels op het strand. Zelfs de hint van karton kan de pret niet meer drukken.

Ravissant! Wat je noemt een no frills Highland Park, maar wel van de hoogste orde. Bij de release kon je deze kopen voor 525 EUR. Maar de 220 flessen waren in een oogwenk weg. Vandaag tel je het dubbele tot drievoudige neer. Ouch! Een van de beste HPs die ik al proefde.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4623

Highland Park 16 Year Old Jack’s Pirate Das Gestohlene Schiff XIV

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 19, 2019 13:30:41

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 16 Year Old, b.2018, Jack’s Pirate Das Gestohlene Schiff XIV, bourbon cask #0421, 252 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.0%

Piraat

In een vorig leven was Jack Wieber’s de Europese agent van heel wat popsterren, waaronder Michael Jackson, the King op Pop. Pas veel later ging hij zich toeleggen op whisky. Zo bracht hij ondermeer de reeks Jack’s Pirate Das Gestohlene Schiff op de markt, vaak maar niet altijd Islay blended malts. De eerste verscheen in 2011. In 2018 verschenen de 14e, 15e en 16e. Wij proeven de 14e, die een beetje een vreemde eend in de bijt, is, want een Orkney single malt. Een goeie verstaander heeft maar half woord nodig. Dit is een single cask Highland Park.

Verrassend fruitig op de neus met abrikozen en appelmoes, mandarijn en kruisbessen. Wordt nog eens extra zoet gemaakt met honing en vanille. Iets van menthol. Daarnaast wat ontbijtgranen en natte aarde. Slechts een geringe, zachte rookontwikkeling. Heel erg mooi, moet ik zeggen.

Hij komt stevig binnen, mondvullend en pikant. De appel en vanilla keert weer, aangevuld met flink wat witte peper en bakkerskruiden. De turf is nu onmiskenbaar en doet hem dansen op de tong.

De afdronk is best lang te noemen, waarin de peper en rook langzaam opnieuw baan ruimen voor de zoete fruitigheid, die zelfs een beetje richting wine gums gaat. Maar hij laat de mond wel compleet droog achter.

Een dijk van een Highland Park, zeg. En verkrijgbaar voor zo’n 80 EUR. Dat is hij zeker waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4622

Highland Park 16 Year Old Twisted Tattoo

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 19, 2019 07:08:31

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 16 Year Old Twisted Tattoo, OB 2019
Kleur: licht goud
ABV: 46.7%

Rioja

Twisted Tattoo? Serieus? Waar slaagt dat op? Enfin. Het interessante aan deze Highland Park is dat het een combinatie is van bourbonvaten en Rioja wijnvaten. La Rioja is een wijnstreek in het noorden van Spanje die haar naam ontleent aan de rivier Rio Oja. Tempranillo is de meest gebruikte blauwe druif voor de rode wijn. Het is bij mijn weten de eerste keer dat HP dit type wijnvat gebruikt.

Nou, de bourbon barrels hebben alvast hun stempel gedrukt. Ik krijg de typische toetsen van graankoekjes, kokosnoot, citrus en appels. Dat wordt aangevuld met heide – typisch voor HP – en een tikkeltje woodsmoke. Rokerig is deze allerminst. Pas na enkele minuten krijg is wat zwarte bessen en iets van gekarameliseerde appelsien. Nogal underwhelming, moet ik zeggen.

Hij is lekker romig en zoet en verrast me een beetje qua smaakprofiel. De typische toetsen van Highland Park worden hier wat verdrukt door zwarte en kruisbessen, bittere appelsienen en iets wat me aan zoethout doet denken. De turf is nu toch van de partij en zorgt voor een mooie rokerigheid. Midpalate wordt hij wel heel erg droog.

De afdronk is lang en drogend.

Tja, het is niet mijn favoriete Highland Park, moet ik bekennen. Hij doet me weinig. Reken op zo’n 90 EUR, wat toch niet goedkoop genoemd kan worden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4621

Highland Park Valknut

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 18, 2019 12:51:23

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park Valknut, OB 2018
Kleur: vol goud
ABV: 46.8%

Scandinavische Stenen

De Highland Park Valknut is de tweede whisky in de Viking Legend reeks met een ontwerp van de Deense designer Jim Lyngvild. De Valknut, het symbool op het label, bestaat uit drie in elkaar gestrengelde driehoeken die vaak terug te vinden zijn op oude Scandinavische stenen en verwijzen naar de god Odin. Van de whisky wordt gezegd dat hij rokeriger is dan de standaard HP releases.

De neus is verrassend coastal, moet ik zeggen, maar erg rokerig vind ik dit toch niet. Dat neemt niet weg dat hij best aardig ruikt. Erg clean en zoet op vanille, zoete mout, gele appels en perzik met een hint van sultanas en bloemenhoning. Heide en zelfs een toets van gerookte zalm. Mooi.

De body is prima, bijna romig. Flink wat vanille en appeltjes alvorens er wat maritieme trekjes en turf verschijnen. Ja, nu wordt hij toch mooi rokerig. Prima balans. Zeewier en perziken gaan hand in hand. Dit is erg aangenaam en zeer drinkbaar.

De afdronk is lang, op zoete mout en zoethout, met een rokerige toets en een beetje zeste van roze pompelmoes op het sterfbed.

Hoewel niet erg complex, is deze toch meer uitgesproken dan de zopas geproefde Dragon Legend. Interessant. Zo’n 65 EUR. Merci voor het sample, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4620

Highland Park Dragon Legend

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juni 18, 2019 06:17:57

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park Dragon Legend, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 43.1%

Typische HP

Highland Park profileerde zich vroeger maar al te vaak met de slogan best spirit in the world, maar in de afgelopen jaren is de distilleerderij toch een beetje van haar sokkel gevallen voor vele whiskyliefhebbers. De officiële bottelingen zijn legio, veel te veel en veel te kort op elkaar en bovendien veel te duur, waardoor de liefhebber zich niet anders dan kan afvragen of het nog wel om de kwaliteit dan wel de kwantiteit gaat. En toch. Af en toe verschijnt er weer eens een leuke HP voor een normale prijs, zoals deze Dragon Legend die niet eens 50 EUR kost. Laten we hem dan toch maar een kans geven, zou ik zeggen.

Hij offreert een erg zoete neus op karamel en toffee, aangevuld met appels, kersen, citrusfruit en wat donkere pruimen. Tikkeltje waxy. Hint van witte chocolade. Slechts een heel klein beetje Orkney peat op de neus met wat zachte rook en toetsen van heide. Maar alles bij elkaar vind ik dit een best aardige neus, hoor.

De body lijkt nergens naar. Dit is bijna waterachtig. Da’s jammer. Maar de smaak valt me erg goed mee. Het begint zoet op gezouten karamel en gekarameliseerde appels met een mooie kruidigheid van de eik, alvorens de woodsmoke en turf zich laten gelden. Wordt stroperig zoet en romig, wat me aangenaam verrast.

De afdronk is zijn troef, want die is echt aangenaam. Middellang, tikkeltje rokerig en warm met wat hazelnoten en toffee op het sterfbed.

Dragon Legend komt van de legende van Sigurd, een volksheld die wijsheid verkreeg door het drinken van het bloed van de door hem verslagen draak Fafnir. Oh, well. Een mooie, typische HP die als entry level malt zeker kan dienen. Dankjewel, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4619

Bier: VandeStreek 3565BC Bowmore Barrel Aged Porter

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 17, 2019 12:52:55

Brouwerij: VandeStreek
Regio: Nederland
Fles: VandeStreek 3565 BC Bowmore Barrel Aged Porter
Kleur: zwart
ABV: 11.2%

Koffie

Neen, 3565BC is géén jaartal (zou een beetje gek zijn, toch?), maar wel de postcode van Brouwerij VandeStreek in Overvecht, deelgemeente van Utrecht, alwaar dit whiskybier werd gebrouwen. Het is een imperial porter die rijpte op een voormalig Bowmore vat! Deze porter is zo zwart als de nacht en het lijkt wel teer als ik hem uitschenk! Dik en stroperig met slechts een filterdunne beige kraag die onmiddellijk verdwijnt. Kompleet ondoorzichtig als sterke koffie.

De neus is rijk op geroosterde koffiebonen, marsepein, kokosnoot en chocolade, karamel en gedroogd fruit, met zelfs een umami toets als van rauwe rosbief. En ja, er zit wel een vleugje turf in, wat ik dan maar aan het Bowmore vat zal toeschrijven.

Ooh, lekker! Romig en smeuïg op donker, gekonfijt fruit, karamel, gepofte kastanjes en zelfs een zoutje en een bittertje. De turf keert ook hier weer, zij het wel overstemt door het zoete van het bier. Koffie keert weer en domineert zelfs een beetje. Deze porter plakt echt wel aan je tanden.

Op de finish is hij best hartig. Het rauwe vlees keert eventjes weer. Maar op het sterfbed is het bitterzoet.

Dit bier is bijna een maaltijd op zich… dat gezegd zijnde: erg lekker. Bedankt, Manny.

Geproefd door Mark Dermul op 18-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4618

Bier: VandeStreek 1972 Ben Nevis Barrel Aged Imperial Stout

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juni 17, 2019 06:48:12

Brouwerij: VandeStreek
Regio: Nederland
Fles: VandeStreek 1972 Ben Nevis Barrel Aged Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 11.3%

Boozy

Toen mijn whiskygabber Manny uit Nederland onlangs nog eens afzakte naar Gent, bracht hij een paar whiskybiertjes mee, wetende dat ik dat af en toe echt wel kan smaken. Deze familiebrouwerij uit Utrecht heeft de hand kunnen leggen op een vat Ben Nevis 1972 dat onlangs gebotteld werd en liet daar hun Imperial Stout op rijpen. Hij schenk bijna als siroop en is git- en gitzwart! De donkerbruine kraag is na een halve minuut verdwenen.

De neus is zoetzuur en geeft heel wat herbale geuren af, als u het mij vraagt. Plantenresten in de zon, iets van soya-saus en mokka. Daarnaast zoethout, geroosterd graan, bittere chocolade en koude koffie. Een zilt randje. Stevige neus, hoor. Het aroma van whisky is voor mij niet te ontdekken, maar dat zal wel aan mij liggen.

Kijk, daar is de whisky al… op smaak is hij duidelijk aanwezig. Maakt het bier, dat een medium body heeft, een tikkeltje alcoholisch. De mout, de chocolade en het zoethout komen op smaak snel naar voren. Hij is bitterzoet en offreert ook wat gekonfijt, donker fruit. Beetje ‘boozy’, maar hey, het is wel een Imperial Stout, hé.

In de afdronk heb ik het gevoel net een tas koffie genuttigd te hebben.

Erg stevig biertje. Om langzaam van te genieten. Plakt flink. Maar wel erg lekker… in zijn genre.

Geproefd door Mark Dermul op 04-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4617

Bier: Amager Red Cap

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 16, 2019 16:18:00

Brouwerij: Amager Bryghus
Regio: Denemarken
Fles: Amager Red Cap
Kleur: mahonie
ABV: 9.5%

Bitter

Brouwhuis Amager ligt in Kastrup in Denemarken, op nog geen kilometer van de luchthaven ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen. In februari 2019 brachten ze vier biertjes op de markt onder de noemer ‘Wicked Tales of Scotland’, telkens gerijpt op een whiskyvat: The Black Donald (Heavily Peated Imperial Stout op Laphroaig), The Black Cat (Peated Baltic Porter op Bowmore), The Broobie (Double Mash Imperial Stout op Glen Garioch) en de Red Cap (Barrel Aged Wee Heavy op Auchentoshan). Het spreekt een beetje voor zich dat ik die laatste echt wel moest proberen. Het bier bracht 7 maanden door op het voormalige Auchentoshan vat. Hij is mahonie van kleur, schenkt met een dunne beige kraag die heel snel verdwijnt.

Hij ruikt donkerzoet op mout, karamel en rozijnen, met een hint van walnoten en een licht, maar niet onaangenaam zuurtje.

Op smaak is hij eerder zuur dan zoet, wat ik net wat minder verfrissend vind. Ik krijg opnieuw mout, karamel en gedroogd fruit (rozijntjes en vijg) met wederom wat noten. Hij bruist niet erg fel, waardoor hij wat stroperig overkomt.

In de afdronk wordt hij licht bitter.

Beetje te bitter naar mijn gading en van Auchentoshan geen spoor. Hier zou ik niet naar een tweede grijpen. Dat zegt genoeg.

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4616
Volgende »