WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 194: Bunnahabhain 2013 for Smoking Buffalo

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul di, januari 16, 2018 07:31:09

Het avontuur van Smoking Buffalo begon in 2011 en nu is de 9e editie verschenen in deze reeks geturfde malts ter ere van KAA Gent. Het is een erg jonge, maar zwaar geturfde Bunna uit 2013 die naar de naam Staoisha luistert. Het is een absoluut monster. Aanrader. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3961

Bunnahabhain 4 Year Old 2013 Smoking Buffalo 9th Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 15, 2018 17:37:42

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 4 Year Old 2013/2017 'Staoisha', Smoking Buffalo 9th Edition, bourbon barrel #1127, 282 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 58.2%

Staoisha

Het avontuur van de Smoking Buffalo begon in 2011 met de release van een 10-jarige Bowmore. Zopas is de 9e editie van deze geturfde reeks ter ere van AA Gent verschenen. De laatste is een erg jonge Bunnahabhain die werd gedistilleerd op 1 november 2013 en gebotteld op 9 november 2017. Dus net 4 jaar geworden... Staoisha prijkt op het label - wat verwijst naar het meer waar Bunna zijn koelwater vandaan haalt - en is de naam van hun zwaar geturfde malt. Dat beloofd!

Oh, ja! Een erg vettige neus met flink wat aarde, netels, tuinkruiden, oestersap, zoete turf en gerookte makreel. Daarnaast nog wat walnoten, een vers afgesneden sneetje rosbief en een licht zuurtje. Van zoetigheid is hier geen sprake, op een jong appeltje en een hint van vanille op de achtergrond na. Ik heb zelfs een beetje zweet! Ja, hij heeft zelfs iets erg vuils, maar dat maakt hem net zo aantrekkelijk.

OMG, deze is bijna te kauwen, wat een zalig vettige body. En dat voor zo'n jong beestje! Mondvullend en lekker zoet (dan toch) met bakken turf. Visolie, varken aan 't spit dat door de vlammen gelikt wordt, assen, citrus, appels, vanille.

De afdronk duurt langer dan het trappen van penalty's en ligt perfect in het verlengde van de smaak.

Geweldige, jonge, krachtige Bunna. Een absoluut monster! En dat voor 59 EUR? Aanrader! Alle info te krijgen op smokingbuffalo.be, maar je zal niet te lang moeten talmen, denk ik. De vorige edities vlogen ook de deur uit en er zijn maar 282 flessen beschikbaar.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3960

Bunnahabhain 14 Year Old 2003 Pedro Ximénez Finish

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 15, 2018 07:21:39

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 2003/2017, Warehouse No 8, 6.768 bts
Kleur: brons
ABV: 54.3%

Donkerzoete Bunna

Deze Limited Release van Bunnahabhain werd gedistilleerd op 24 maart 2003 en gebotteld op 21 juni 2017, waardoor hij dus 14 jaar oud is. Hij rijpte op 2nd fill sherryvaten en kreeg een finish van 3 jaar (!) op PX vaten. Dat verklaart grotendeels zijn mooie, bronzen kleurtje.

Voorzichtig nosen, hoor, want de eerste snuif zit vol alcohol. Dan krijg ik heerlijke maritieme toetsen met zalig gekonfijt fruit. Denk bloedappelsien, perzik, abrikoos, pruimen, rozijnen en flink wat verse vijgen. Daar komt nog een handjevol noten aan te pas, met pecan- en hazelnoten op kop. Iets van gekookte hesp, snuiftabak en melkchocolade. Vermolmd hout, ook. Wat een mooie, complexe neus is dit!

Hij zet lekker stevig en kruidig aan, maar wordt dan onmiddellijk erg zoet. Pruimen, abrikozen en vijgen opnieuw. Maar dan in een zalige confituur. Van de noten is nog weinig sprake, maar des te meer zoetigheid in de vorm van crème brûlée en zelfs iets van cassis. Lekker donkerzoet met een beetje tannine en zelfs een zilt randje. Complex, ook op smaak. Zeer uitnodigend om nog een slok te nemen, maar gaat wel gevaarlijk makkelijk naar binnen.

De afdronk is lekker lang, vertoont een warme rokerigheid en blijft zoet tot de dood.

Zalige, donkerzoete Bunna. Zo'n dikke 100 EUR. Aanrader! Dankjewel, Marcel!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3959

Bunnahabhain Cruach-Mhòna

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 14, 2018 10:30:52

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Cruach-Mhòna
Kleur: oud goud
ABV: 50%

Kippenbouillon

Cruach-Mhòna is Keltisch voor 'turfstapel', dus kunnen we ons in deze aan een flink geturfde Bunna verwachten, me dunkt. Hij is verkrijgbaar in flessen van 1 liter in travel retail. Ik proefde hem voor het eerst in 2011, maar dit is een botteling uit 2015, de derde batch.

De neus is inderdaad geturfd, maar nu niet bepaald heftig. Hij is wel verrassend zoet. Donkerzoet, zelfs. Hier is duidelijk flink wat sherry in de mix gegaan. Gekonfijt fruit, walnoten, rosbief en... euh... kippenbouillon. Daarnaast enkele maritieme elementen, maar ook weet niet te veel. Vlees noch vis, eigenlijk.

De body is aan de zachte kant, maar nu wel een pak meer turf, maar ook een pak zoeter. Scheepstouw, zoete moutsuikers, verkoold hout, zoethout (echt veel zoethout!) en licht herbaal. Dit begint er op te lijken. Midpalate komt een mooi zilt randje opzetten. De rook wordt ook groter.

De afdronk is middellang en zoet, terwijl de rook langzaam wegdeemsterd. Licht drogend effect.

Best leuke geturfde Bunna, met een erg zoete twist.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3958

Rock Oyster Cask Strength

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 13, 2018 10:09:09

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Rock Oyster Cask Strength, Small Batch Release
Kleur: zonlicht
ABV: 57.4%

Zoet & Zilt

Na de Big Peat, Scallywag en de Timorous Beastie was het de beurt aan Rock Oyster, die representatief moet zijn voor de eilanden (hoewel er ook wat Islay in verwerkt werd). De originele versie werd op 46.8% gebotteld, maar hij is nu ook op vatsterke beschikbaar.

Net als bij de 'gewone' versie, krijg ik hier ook flink wat brooddeeg en gist, appels, munt en zeewier op de neus. Hoewel de turf present tekent, is hij erg discreet.

De body is prima en de aanzet op vatsterkte een aangename gewaarwording. Meteen een grootse rookontwikkeling en kruidigheid met een mooie balans tussen zoete en zilte elementen. Ik heb gebakken appeltjes, honing, peper, zout en iets van assen op smaak.

De afdronk is middellang en eens de rook wat weg gedeemsterd is, wordt hij terug verrassend zoet.

Mooie, uit de kluiten gewassen maar toch betrekkelijk jong aandoende blend.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3957

Mark’s Whisky Ramblings 193: Caol Ila 17 Year Old Unpeated Style

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul vr, januari 12, 2018 07:36:00

Caol Ila – wat ‘Sound of Islay’ betekent en refereert naar de zeestraat tussen Islay en het Isle of Jura – heeft een zogenaamde Unpeated Style op de markt sinds 2008. Dat is letterlijk te nemen. Deze Caol Ila – die voor het eerst verscheen als 8-jarige maar nu al een 18-jarige heeft – is gestookt van ongeturfde mout. I probeer de botteling uit 2015, de Unpeated Style 17 Year Old. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3956

Finlaggan Cask Strength

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 11, 2018 17:36:47

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Cask Strength, 2015
Kleur: licht goud
ABV: 58%

Van Zoet Naar Zilt

Ik proefde eerder al een Finlaggan op vatsterkte en kon dit best op prijs stellen. Mijn whiskygabber Pat stopte me onlangs een sample in de handen van een release die gebotteld werd op 18 mei 2015. Ik proef hem graag opnieuw.

Roet, asfalt en gedroogd gras en een goeie dosis butaangas gaan vooraf aan hints van citrusfruit, jonge appeltjes en iets van amandelspijs. Deze neus vertoont ook een beetje zilt en een mooie dosis turf. Onmiskenbaar Islay.

Op smaak is hij erg rokerig, kruidig en verrassend zoet. Amai, mijn klak, want een pikantje jongen, zeg. Het ABV zal daar ook wel voor iets tussen zitten. Ik krijg het er helemaal warm van. Appels, grapefruit, limoen hand-in-hand met zilt, gember, zoethout en flink wat peper. Honing komt er bij, maar die kan niet opboksen tegen de grote hoeveelheid zilt. Hij gaat van bijzonder zoet naar heel erg brak. En dat werkt prima.

De finish is lang, rokerig en lekker warmend.

Prima whisky, die me vooral aan Lagaulin doet denken, maar zekerheid daarover heb ik niet.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3955

Finlaggan Port Finish

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 11, 2018 07:27:37

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Port Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Winnaar

De Sherry Finish van Finlaggan vond ik behoorlijk lekker. Da's meteen reden genoeg om ook de Port Finish eens te proberen, me dunkt.

De neus vertoont flink wat aarde, grapefruit, gelakt spek en rabarber. Een hint van puree. Hij komt eerlijk gezegd, qua neus, erg mooi over en doet me in alle eerlijkheid wat aan Laphroaig denken, terwijl de meeste mensen bij Finlaggan toch aan Lagavulin denken. De aroma's zijn mooi geïntegreerd, als u begrijpt wat ik bedoel. Prima neus!

Hij is mooi olieachtig, lichtjes pikant en betrekkelijk zilt. Na die eerste kruidige, zoute opstoot komt het rode fruit weer in vol ornaat aan bod. Rabarber, maar ook aardbei en zelfs lychee. Roet en assen verschijnen. Wat een meevaller, zeg. Maar, euh, nu denk ik toch dat het Lagavulin is... Sorry...

De finish is middellang, zoet, rokerig en sterft een zilte dood.

Erg mooie Finlaggan wat mij betreft. Prijs-kwaliteit is dit een winnaar.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3954

Finlaggan Eilean Mor

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 10, 2018 19:45:35

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Eilean Mor
Kleur: goud
ABV: 46%

Niet Mijn Ding

Van Finlaggan weten we dat het om een single malt van Islay gaat, maar welke is een raadsel. Er is al zowel Lagavulin, Laphroaig als Caol Ila gebotteld onder dit label. Benieuwd wat deze Eilean Mor te bieden heeft. Iemand enig idee waar Eilean Mor naar verwijst? Laat het mij aub weten, want de enige referentie die ik vond was een verhaal rond de mysterieuze verdwijning van drie vuurtorenwachters op de Flannan Isles, die helemaal in het noorden liggen, nog noordelijker dan Lewis. Wat is dan de link met Islay?

De neus is een tikkeltje umami. Ik heb aardappelpuree, hazelnoten, gezouten karamel, rosbief en zoete turf. Na enkele ogenblikken wat plasticine, een toefje sulfer en een hint van donker fruit. Wat een vreemde combinatie, toch? Maar het geheel lijkt wel te werken. Ik ben er nog niet helemaal uit, zelfs niet na 15 minuten nosen.

Oesje... op smaak valt dit tegen. Na een initiële, weliswaar erg korte, opstoot van zoetigheid, wordt hij heel snel erg bitter. Flink wat tannine, woodspice, turf en dat is het zo'n beetje. Dit is ook betrekkelijk jong, heb ik de indruk. Dat hoeft niet per sé slecht te zijn, natuurlijk. Maar hij heeft niks complexiteit en de balans is ver te zoeken. Betrekkelijk scherp drankje.

De afdronk is middellang, rokerig met een hint van menthol. Hij laat je mond semi-droog achter.

Niet mijn ding, punt.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3953

Big Peat 2015

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 10, 2018 07:23:42

Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Big Peat 2015
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Easy Peat

Big Peat is razend populair, iets waar Douglas Laing handig op inspeelt met een heleboel 'limited releases' zoals de Belgian Edition, London Edition, Edinburgh Edition, Swiss Edition, Hungary Edition en ga zo maar door. Ik kan me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen dat er - behalve de labels - iets aan de samenstelling zou gewijzigd zijn, maar dit terzijde. Ik hou het bij de goeie ouwe 'gewone' release, die altijd verkrijgbaar is.

Hij is erg zoet op de neus - denk vanille en gele appels - met een beetje gerookt spek en wat zeezout. Een lichte medicinale toets en iets van koeienstal doen hun intrede. Maar het geheel blijft erg zacht.

Met de body is niks mis - mooi vol en rond - en op smaak is het nu wel degelijk een turfbom. Flink pikant en rokerig. Iets wat me aan stokvis en pas gegoten asfalt doet denken. Kappertjes en oestersap. Het witte fruit heeft moeite hier doorheen te prikken. Er komt wat citrus opzetten. Hij doet wel betrekkelijk jong aan, moet ik zeggen.

De afdronk is middellang en kruidig met was assen op het sterfbed.

Leuke Islay blend aan een betaalbare prijs, die betrekkelijk makkelijk naar binnen kapt. Hij is iets beter dan ik me kan herinneren van enkele jaren geleden.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3952

Lagavulin Distillery Exclusive 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 09, 2018 17:31:46

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin Distillery Exclusive 2017, 7.500 bts
Kleur: koper
ABV: 54.1%

Gummy Bears aan het Kampvuur

Als je dan toch op Islay bent, breng dan een botteling mee die je nergens anders kan vinden, zoals deze Distillery Exclusive uit 2017 van Lagavulin. Ik bracht een fles mee voor mijn makker Manny, die hem bij ophalen prompt open maakte en me meteen vroeg om er nog één voor hem te scoren. Dankzij een netwerk aan whiskyvrienden was dat geen al te grote opdracht. En eerlijk gezegd heb ik al spijt dat ik geen fles voor mezelf heb laten meebrengen, want het is een geweldige Lagavulin.

Zeer mooie, erg typische Lagavulin op de neus met flink wat citrus, scheepstouw, getoaste eik, turfrook en vanille. Erg clean, hoor. Gummy bears aan het kampvuur! Gedroogde abrikozen, nat hout en amandelen komen er snel opzetten. Gekonfijte appelsienschillen. Dit is erg, erg mooi!

Hij is romig en mondvullend, betrekkelijk pikant op flink wat woodspice. Teer en roet komen heel sterk opzetten, maar hij blijft toch fruitig en zoet. De eik laat iets meer van zich spreken dan verwacht, net als de turf. De rook wordt betrekkelijk groots. Gezouten karamel, appelsien opnieuw... ah, dit is echt lekker.

De afdronk is erg lang, donkerzoet en rokerig met een extra lading assen.

Ik denk dat ik net mijn favoriete Lagavulin geproefd heb. Nee, ik weet het wel zeker. Thx, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3951

Lagavulin Islay Jazz Festival 2017

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 09, 2018 07:15:54

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin Islay Jazz Festival 2017, OB 2017, 6.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 57.6%

Jazz

Naast het bekende Feis Ile is er nog een whisky- en muziekfestival op Islay, namelijk Islay Jazz. En Lagavulin, één van de sponsors en organisatoren van Islay Jazz, brengt jaarlijks steevast een speciale whisky op de markt voor dit evenement. Dit is de Lagavulin Islay Jazz Festival 2017 botteling, enkel verkrijgbaar in de distilleerderij.

Op de neus is hij verrassend fris en ligt de nadruk op vanille en citroenen. De typische maritieme trekjes van Laga zitten er zeker in, maar de turf is erg discreet. Assen bij de vleet, nochtans. Het zilt laat na enkele ogenblikken meer van zich horen. Dit is een erg mooie, maar eenvoudige neus. En daar is niks mis mee.

Op smaak is het een turfbom. Hoewel opnieuw erg zoet (heel erg veel vanille), krijg ik nu een karrenvracht aan assen en flink wat rook. Peren, limoenen, bloemige honing en een beetje zoethout. Ondanks het hoge ABV gaat deze heel erg vlot naar binnen. Een pepertje zorgt voor een prikkel op de tong. Maar afgezien daarvan is deze gevaarlijk drinkbaar.

De afdronk is best lang te noemen, met vanille en een warm pepertje op het sterfbed.

Er zijn maar 6000 flessen van dit goedje afgevuld, maar tot mijn verrassing stonden er in de shop van het visitor center nog tientallen (ook van de 2016 editie), iets wat van de Feis Ile bottelingen niet gezegd kan worden. Onterecht, vind ik, want deze is erg lekker.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3950

Mark’s Whisky Ramblings 192: Lagavulin Jazz 2017

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul ma, januari 08, 2018 07:28:32

Naast het bekende Feis Ile is er nog een whisky- en muziekfestival op Islay, namelijk Islay Jazz. En Lagavulin, één van de sponsors en organisatoren van Islay Jazz, brengt jaarlijks steevast een speciale whisky op de markt voor dit evenement. Dit is de Lagavulin Islay Jazz Festival 2017 botteling, enkel verkrijgbaar in de distilleerderij. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3949

South Shore 8 Year Old 2008 Islay Malt Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 07, 2018 16:57:31

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: South Shore Islay Malt 2008/2016, Valinch & Mallet
Kleur: witte wijn
ABV: 48.8%

Suikerspin

Valinch & Mallet, de jonge onafhankelijke bottelaar met Italiaanse roots, maar gevestigd in Londen, bracht in 2016 deze South Shore Islay Malt op de markt. Het gaat om een single bourbon cask van erg jonge en bleke Lagavulin. Davide Romano - de sterke man achter deze bottelaar - weet van wanten, zoveel is duidelijk.

De neus begint redelijk zacht en ingetogen op herfstbladeren, grassen, champignons en natte aarde. In die zin is het alvast een erg atypische start. Doe daar wat anijs, dille en peterselie bij en u begrijpt dat we het hier over een erg herbale, kruidige Lagavulin hebben. De rook is discreet, de maritieme elementen zelfs haast onherkenbaar.

Hij is zacht en betrekkelijk zoet op de tong. Ik heb iets van witte wijn, limoncello, vanille, een klein ziltje en wat rook. Midpalate komt er - ik zou bijna durven zeggen 'eindelijk' - wat assen opzetten, alsook wat meer rook en kappertjes. Iets van gerookte heilbot, weliswaar op de achtergrond. Hij is vooral zoet. Suikerspin-zoet, zelfs. Wat perensiroop, die snel om zich heen grijpt en de zoete kant van deze Laga nog eens in de verf zet.

De afdonk is middellang, rond en zoet met de nadruk op peren en citroen met een beetje assen.

Een gedurfde keuze, als u het mij vraagt. Want erg atypisch, hoewel erg clean en rond. Ik vind het alleszins een erg leuke botteling.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3948

Laggan Mill 8 Year Old 2008 Cooper's Choice

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 07, 2018 09:03:47

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laggan Mill 8 Year Old 2008/2018, Cooper's Choice, bourbon cask #7391, 40 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Natte Herfstbladeren

Hoewel het label trots 'The Secret Islay' proclameert, denk ik dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat dit Lagavulin is. Immers, Lagavulin is de verbastering van 'Laggan Mhouillin', het ondiepe dal waar de molen staat. 'Nuff said.

De neus begint betrekkelijk zacht op wat vermolmd hout, natte herfstbladeren, citroensap, anijs en zoetzure turf. Weinig rook in alle eerlijkheid.

De body is erg licht, met wat zeezout en vanille, wit fruit en olijven. De assen komen sterk opzetten, maar hij blijft betrekkelijk jong aandoen (dat is hij ook, natuurlijk) op appeltjes en wat roet. In alle eerlijkheid vind ik deze wat aan de vlakke kant.

De afdronk is middellang en betrekkelijk zoet.

En jong aandoende, erg cleane, Lagavulin die gevaarlijk makkelijk naar binnen gaat.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3947

Lagavulin 1999 PX Distiller's Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 06, 2018 17:08:16

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 1999 PX Distiller's Edition, lgv 4/504, OB 2015
Kleur: brons
ABV: 43%

Intrigerend

De Distillers Edition van Lagavulin is - net als zijn kompanen - dubbel gerijpt. In het geval van Lagavulin is dat op Pedro Ximenez sherryvaten. Dit is de botteling die in 2015 op de markt kwam.

Terwijl de klassieke Lagavulin karakteristieken aanwezig zijn, worden deze aan de kant geschoven om plaats te maken voor zoete en zachte elementen als bloedappelsienen, rozijnen en dadels, iets an nonten (amandelen?), kruidenbouillon en sigarenkist. Iets van gerookt vlees. Het is u meer dan vergeven om dit complex en intrigerend te noemen.

Hij is echt zijdezacht en ronduit schitterend op smaak. Opnieuw flink wat fruit als appelsien, rozijnen en citroen, maar ook gerookt hert op de BBQ (I kid you not), houtskool, zilt, zoethout en teer. De rook is warm, doch niet dominant. Intrigerend, ik zei het al.

De lange finish laat je mond droog achter, nadat hij eerst nog wat donkerzoete elementen de revue liet passeren.

Verrassend zoete, complexe en simpelweg heerlijke Lagavulin. Het is de zesde Distiller's Edition van Lagavulin die ik proef, maar wel de beste tot nu toe.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3946

Lagavulin 16 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, januari 06, 2018 10:05:32

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 16 Year Old, OB 2015
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Hoge Lat

De Lagavulin 16 is een klassieker die in elke barkast zou moeten staan. Is je fles leeg, loop dan onmiddellijk naar de winkel om hem te vervangen, want het is een betaalbare standaardwhisky, die de lat erg hoog legt. Ik proef met veel plezier een botteling van 23 december 2015, met dank aan Pat voor het sample.

De neus is krachtig en zacht tegelijk met flink wat medicinale elementen en turf, zeezout en nog meer maritieme elementen. Ik wordt zo getransporteerd naar de woeste kust van Islay waar ik bijna van mijn sokken werd geblazen door een flinke westenwind. Maar ook verkoold hout, vanille, karamel en appelsien tekenen present op deze mooie, warme neus.

Zijdezacht rolt deze over de tong, ondertussen je smaakpapillen strelend met verassend zoete toetsen als van karamel, appelsien en donker fruit. Uiteraard komen daar onmiddellijk heerlijke, klassieke Lagavulin elementen aan te pas: iodine, zilt, turf en rook.

De middellange finish gaat verder op hetzelfde elan.

Ah... een klassieker, ik zei het al. Meer sherryinvloeden dan ik me kon herinneren. En inderdaad: hij moet in je kast. Dat doet me er aan denken... snel naar de winkel!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3945

Mark’s Whisky Ramblings 191: Laphroaig PX Cask

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 03, 2018 17:51:11

Deze Laffie is 'triple cask matured', waarmee bedoeld wordt dat hij rijpte op bourbonvaten, quarter casks en PX. Waarom hij dan gewoon PX Cask wordt genoemd, is mij een beetje een raadsel, maar goed. Hij was tot voor enkele jaren alleen verkrijgbaar in de duty free (het is dan ook een literfles), maar tegenwoordig kan je hem makkelijk online bestellen. En hoewel het lijkt te werken, is het niet mijn favoriete Laffie, moet ik bekennen. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3944

Laphroaig PX Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 03, 2018 07:11:49

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig PX Cask, OB 2013, 1000ml
Kleur: amber
ABV: 48%

Rood Fruit op de BBQ

Deze Laffie is 'triple cask matured', waarmee bedoeld wordt dat hij rijpte op bourbonvaten, quarter casks en PX. Waarom hij dan gewoon PX Cask wordt genoemd, is mij een beetje een raadsel, maar goed. Hij was tot voor enkele jaren alleen verkrijgbaar in de duty free (het is dan ook een literfles), maar tegenwoordig kan je hem makkelijk online bestellen.

De neus is zoet op citrus, gerookte ham, aspartaam, dieselolie en flink herbaal (denk kamfer, tijm en marjolein). De assen en rook zijn erg discreet, moet ik zeggen. Rood fruit krijg ik ook nog, in een stoofpotje weliswaar. Maar het zoete kantje doet wat chemisch aan, wat me niet erg vrolijk maakt.

Hij mocht wel wat meer body hebben, moet ik zeggen. Hij start flink tannisch, op eikenhout en bakkerijkruiden, alvorens de turf, verbrand hout en karamel hun intrede doen, zij aan zij met het zoete fruit à la aardbei, grapefruit en bosbessen. Het lijkt wel een mandje rood fruit dat op de BBQ staat te pruttelen, met een goeie scheut BBQ-saus erover heen.

In de eerder korte afdronk wordt hij snel betrekkelijk bitter en droog. Ik krijg nog wat rood fruit en chocolade.

Niet slecht, maar ook zeker niet mijn favoriete Laffie, moet ik bekennen. Die 65 EUR had ik beter aan iets anders besteed.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3943

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2016

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, januari 02, 2018 17:21:22

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2016, Madeira Cask
Kleur: vol goud
ABV: 51.6%

Weirdo

Dankzij mijn goede vriend Chris Lauriers - Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België - kan ik niet minder dan 10 - tien! - Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.

Dit is de botteling van 2016 die een finish kreeg op Madeira vaten, vandaar de rode koker.

WTF? Wat een vreemde neus. Wijnazijn, chocolade, turfrook... een vreemde mix, als u het mij vraagt. Ik moet bekennen dat ik niet erg overtuigd ben.

Hij is romig op de tong. Flink wat assen. Al snel krijg ik iets zoets - weliswaar goed verborgen achter een rookgordijn (heb je 'm?) - als van bessen, ananas en misschien zelfs lychee. Hij is lekker en interessant, maar het is toch even wennen.

De afdronk is erg, erg lang. Maar opnieuw een tikkeltje vreemd. Hij wordt naar het einde toe flink bitter en laat je mond helemaal droog achter.

Een weirdo van een Laffie als u het mij vraagt. Ik beken dat ik er niet erg tuk op ben.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3942
Volgende »