WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 18 Year Old 1999 Cask Ends Chateau Lafite Cadenhead’s

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 22, 2019 15:01:52

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 1999 Cask Ends Chateau Lafite, Cadenhead’s
Kleur: brons
ABV: 52.9%


Pinot Noir

Eén van mijn vrienden heeft het geluk gehad de impressionante whiskyschool bij Springbank mee te maken. Dat betekent ook dat hij een warehousetoer heeft kunnen doen en daar ligt veel meer dan alleen de drie malts die hier gestookt worden. Eigenaar is dezelfde als de onafhankelijke bottelaar Cadenhead’s en die hebben nog heel wat liggen, natuurlijk. Dit is er zo eentje van mijn geliefde Lowlander, 18 jaar lang gerijpt, waarvan de helft op een Lafitte Wine Cask, een Pinot Noir als mijn geheugen me niet in de steek laat. Prachtig bronzen kleurtje…

Erg aromatische neus op donker fruit, vijgen, bloedappelsienen, melkchocolade met rozijntjes en bruine suiker. Erg succulent! En hoewel ik moeite heb het distilleerderijkarakter hier in terug te vinden, kan ik niet anders dan deze neus fantastisch vinden.

Hij is olieachtig, mondvullend en krachtig – maar toch makkelijk drinkbaar zonder water – met donkerzoete toetsen. Maar de typische citrus van Auchentoshan tekent toch meer present dan op de neus. Ik herken mijn geliefde Lowlander nu wel! Leuk en lekker. Wat abrikozengebak verschijnt, ananas op de barbecue en verse vijgen, gevolgd door chocolade en koude koffie. Smeuïg, hoor.

De afdronk is bijzonder lang, kruidig op kruidnagel en kaneel, en licht drogend.

Doet me denken aan die andere Château Lafite Cask End die ik destijds van Chris Lauriers kreeg. Zou zo maar een zustervat kunnen zijn. Dankjewel, Marc, voor dit overheerlijke snoepje!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4542

Auchentoshan 16 Year Old 1974 SMWS 5.5

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 22, 2019 09:31:59

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 1974/1991, Scotch Malt Whisky Society 5.5
Kleur: licht goud
ABV: 56.3%

Old School

Da’s nog eens een Golden Oldie van mijn geliefde Lowlander, zie. Gedistilleerd in 1974 – ik was vier! – en gebotteld in het jaar dat ik 21 werd. Het is het 5e single cask van Auchentoshan dat door de Scotch Malt Whisky Society werd gebotteld op een heuse 56.3% ABV.

Verrassende old school neus met flink wat florale toetsen, zilverpoets, stekelbessen en vers gebakken brood met bruine suiker. Slechts een hint van citrus. Arendsvaren, heidebloemen, hooi. Staat erg ver af van wat Auchentoshan vandaag de dag op de neus offreert, maar dat neemt niet weg dat deze erg, erg mooi is!

Hij is olieachtig en zoet, met slechts een tikkeltje kruidigheid, hoewel dat snel toeneemt. Nu krijg ik vooral de typische citrustoetsen en een Granny Smith appel, maar wederom ook die bijna onbenoembare toets die hem oud doet aanvoelen (in de zin van lang geleden gestookt, niet jaren rijping) en waar ik moeilijk de vinger op kan leggen, maar die wel heel erg aangenaam is. Floraal en herbaal is hij ook. Hooi, gras, varens. Geweldig.

De afdronk is aangenaam lang, op iets wat me aan metaal doet denken. Alsof ik een metalen lat lik. Ik weet, ik weet het… het is niet anders.

Bangelijke Auchentoshan, hoor! Met een grote dank aan mijn gabber en collega Enrico, die me dit sample aanbood van zijn laatste fles! Mocht er iemand nog ergens zo’n fles te koop weten, get in touch!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4541

Mark’s Whisky Ramblings 247: Auchentoshan The Bartender’s Malt 02

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul zo, april 21, 2019 08:33:22

De eerste Bartender’s Malt vond ik maar zus en zo en moest vooral gezien worden in het teken van de cocktailscène. Eind vorig jaar verscheen eindelijk de tweede editie, wederom het resultaat van de zogenaamde New Malt Order wedstrijd. Twaalf bartenders uit vijf verschillende landen mochten deze samenstellen. De jongste in de mix is 6 jaar oud, de oudste meer dan 40! Er kwamen wederom verschillende typen vaten aan te pas en hij werd gebotteld op 50%. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4540

Auchentoshan 15 Year Old 1981 First Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 20, 2019 14:46:45

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 15 Year Old 1981/1996 First Cask, cask #1159
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Neus

First Cask heeft al flink wat Auchentoshan op de markt gebracht, waaronder 6 zustervaten van 1981. Dit is vat #1159, dat ik bij The Whisky Mercenary ontdekte op het whiskyfestival in Gent afgelopen maart. Hij werd exclusief voor Direct Wines gebotteld in 1996. Hij zit dus al drieëntwintig jaar op fles, wat langer is als hij heeft doorgebracht op vat.

Mooie, frisse neus op Granny Smith appels en Doyenné du Comice peren, witte chocolade, groene druiven en rijpe kiwi. Schil van een groene banaan. Citroengras. Nougat en suikerspin. Ik had me – gezien 1980s – ook aan wat FWP verwacht, maar dat heeft hij absoluut niet. Dit is een heerlijke neus!

De aanzet mocht wat mij betreft iets krachtiger, maar hé, het is Auchentoshan, toch? Dat betekent delicaat. En dat is hij zeker. Prima verderzetting van de neus. WYSIWYG. Aangevuld met een snuifje witte peper en een bittere toets – zonder overdrijven – van het hout.

De afdronk is verrassend lang, bitterzoet en een tikkeltje pikant (voor een Auchentoshan!).

Een schoolvoorbeeld van een eenvoudige, maar best lekkere, klassieke Auchentoshan. Ondertussen natuurlijk nergens meer te vinden, of wat had u gedacht? Vooral de neus was erg interessant.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4539

Auchentoshan 10 Year Old 2007 Malts of Scotland Warehouse Range

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 20, 2019 09:00:16

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 10 Year Old 2007/2017, Malts of Scotland Warehouse Range, bourbon barrel #MoS17042, 155 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.9%

Zuurtjes

De Warehouse Range van het Duitse Malts of Scotland handelt steeds om erg leuke, aparte en zeer hoogwaardige single casks. Het doet me plezier dat MoS een prachtige Auchentoshan gevonden heeft, ondanks de jonge leeftijd. En gebotteld op vatsterkte, dat spreekt.

De alcohol laat zich onmiddellijk gelden. Maar eens je daar voorbij geraakt bent, krijg je een mooie neus op wit fruit, citroensap, ananassnoepjes, heide en een hint van Turks Fruit. Er zit ook een mooi herbaal kantje aan. Vers afgereden gras en tuinkruiden. Dit is erg lekker.

De aanzet is romig, krachtig en flink gepeperd. Doe daar nog wat gember en zoethout bovenop. Wordt zelfs heel even pikant. Maar dan nestelt hij zich op je smaakpapillen en schemert er een karrenvracht aan citus door – limoen- en citroensap – gevolgd door kristalsuiker, Turks Fruit, kruisbessen en opnieuw die aangename herbale toets. Erg mondvullend en aangenaam. Ik liet me vertellen dat hij met wat water nog beter wordt, maar vond hem zo lekker dat ik het niet over mijn hart kreeg er water aan toe te voegen. Hij is alvast erg drinkbaar zonder.

De afdronk is erg lang, zacht gekruid maar vooral snoeperig zoet op zuurtjes.

Ik schonk deze op mijn verjaardagstasting en hij werd unaniem goedgekeurd. Wanneer ik hem vandaag – zo’n 4 weken later – opnieuw probeer, kan ik alleen maar beamen wat we die avond al vonden. Toppertje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4538

Auchentoshan 10 Year Old for Scottish Power

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 19, 2019 17:12:23

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 10 Year Old for Scottish Power
Kleur: goud
ABV: 40%

Lichtgewicht

Eind jaren 1980 bottelde mijn geliefde Auchentoshan een 10-jarige voor Scottish Power. De Schotse tegenhanger van Electrabel, zeg maar. Hij werd destijds als relatiegeschenk aan hun medewerkers geschonken, met een bijhorende glazen decanter. De inhoud is echter de ‘gewone’ 10-jarige uit die periode. Ik schonk hem al aperitiefje op mijn 49e verjaardagstasting afgelopen januari.

Snoeperig zoete neus op boterbabbelaar en wit fruit, ontbijtgranen en citroengras. Lentefris, maar absoluut niet complex. Een typisch aperitiefje, dus.

De aanzet is in alle eerlijkheid erg zwak. Waterachtig bijna. Zou zo maar kunnen dat hij geen 40% ABV meer heeft, natuurlijk. Wit fruit, maar ook iets van lychee en een hint van witte peper. Er zit ook een licht zurige toets aan, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen.

De afdronk is kort, zacht gepeperd en snel vergeten.

Een lichtgewichtje uit de periode dat Auchentoshan alleen maar lichtgewichtjes produceerde. Die ligt gelukkig ver achter ons.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4537

Auchentoshan 5 Year Old 2013 Strictly Single Cask #5344 Carn Mor

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 19, 2019 09:16:50

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 5 Year Old 2013 Strictly Single Cask #5344, Carn Mor
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Nougat

Carn Mor brengt een nieuwe reeks op de markt onder de banner Strictly Single Cask. De eerste Lowlander is deze 5-jarige Auchentoshan, versneden naar 50%. Hij werd gedistilleerd op 30 mei 2013 en gebotteld op 29 oktober 2018. Mijn gabber Manny scoorde me een flesje in Nederland voor amper 45 EUR. Wat een godsgruwelijk lelijk label, zeg… Soit.

Moutige, snoeperig zoete neus op nougat, vers afgereden gras en onrijpe kiwi. Lentefris, maar heeft absoluut niets om het lijf. Onderhuids zit nog een zuurtje van bloemen die te lang in de vaas hebben gestaan. Gelukkig overheerst dat niet.

Hij komt lekker fris binnen, dat wel. Nu krijg ik citroensap met ballen, moutsuikers, witte chocolade… maar er zit een erg florale toets aan die hem bijna zepig maakt. Dat vind ik toch jammer.


De afdronk is middellang op meer van hetzelfde, wat betekent dat je bijna bellen kan blazen…

Deze is volgens mij te vroeg gebotteld. Heeft nog onvoldoende karakter.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4536

Rosebank 17 Year Old 1991 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 18, 2019 07:32:21

Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 17 Year Old 1991/2008 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice
Kleur: stro
ABV: 43%

Provence

Gordon & Macphail hebben meer dan 50 releases van Rosebank op hun actief, maar de laatste keer dat ze een vaatje van deze gesloten Lowlander op de markt brachten, is ondertussen toch al even geleden. Deze botteling verscheen meer dan 10 jaar geleden in hun bekende Connoisseurs Choice en betreft een Rosebank die op refill Amerikaanse eik en sherryvaten rijpte.

Delicate neus op citrusfruit, kinine, appels en peren met een hint van zaagsel in de meubelmakerij. Lavendel in de Provence tijdens een regenbui. Vanille en smeerboter. Fanta lemon. Erg licht en ingetogen, maar wel fris. Rosebank ten voeten uit.

Oei! De body lijkt nergens naar. Dit is veel te licht en waterachtig en biedt amper smaak. Da’s jammer. En naast het citrus- en witte fruit wordt deze zelfs een tikkeltje bitter. Gember, peper, tannine… ze overstemmen de delicate toetsen van het fruit en de vanille. Hij valt helaas echt wel wat uit elkaar. Ik ben er in alle eerlijkheid zelfs niet zeker van of deze nog wel boven de 40% zit na al die jaren. Het is gesuikerd water geworden. Dju.


De finish is kort noch lang, zachtjes gekruid op gember en zoethout, maar hij sterft een iets te bittere dood om te bekoren.

De neus was mooi, maar eens de lippen voorbij blijkt hij niet langer in vorm te zijn. Jammer.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4535

Rosebank 14 Year Old 1991 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, april 17, 2019 09:05:04

Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 14 Year Old 1991/2006 The Ultimate, bourbon barrel #4766
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Timide

Het was al weer veel te lang geleden dat ik nog eens een Rosebank aan de lippen zette. En nu Ian MacLeod laat weten dat de plannen om Rosebank te heropenen zijn goedgekeurd, verscheen deze legendarische Lowlander terug op mijn radar. Ik ben daar best blij om. Dit is nog maar de 15e Rosebank die ik proef. Deze botteling van de Nederlandse bottelaar Van Wees – in hun The Ultimate reeks – zit al meer dan 10 jaar op fles. Even afstoffen en uitschenken.

Lentefrisse, zoete neus op vanille, abrikoosjes, een boeketje bloemen en limoen, met een verrassende toets van kinine en kaarsvet. Rozenwater en jute zak, vers afgereden gras. Wit fruit, vanille en een heel klein beetje bloemenhoning. In alle eerlijkheid erg fris, maar ook erg licht en verre van complex.

De body is echt te licht om indruk te maken. Op het randje van waterachtig. Da’s jammer. De smaak is ook wat vlak, moet ik bekennen. Timide. Of delicaat, afhankelijk van in welke stemming ik ben. Soit. Citrus, grapefruit op kop, gevolgd door kinine en gedroogd gras. Hint van marsepein. Slechts een klein beetje peper.


Middellange afdronk met hooi en witte chocolade. Verrassend kruidig op peper en gember en een bittertje op het sterfbed.

Erg toegankelijke, zomers, lichte Rosebank. Niets mis mee, maar ook geen uitschieter.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4534

Littlemill 22 Year Old 1989 Thosop Import

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 16, 2019 06:12:09

Distilleerderij: Littlemill
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Littlemill 22 Year Old 1989/2011 Thosop Import, Refill Sherry Cask, 227 bts
Kleur: brons
ABV: 55.4%

I Could Not Care Less

Goh, te bedenken dat dit al in 2011 op de markt kwam en ik nu pas kans zie hem te proeven – dankzij Imanuel, waarvoor dank. Dit is een Littlemill die door Luc Timmermans destijds onder zijn zogenaamde Handwritten Labels op de markt werd gebracht, ondertussen nergens meer te vinden, natuurlijk.

Geweldige ietwat old school neus met flink wat bittere appelsienen, mierzoete kersen en een florale toets, overgoten met donkere karamelsiroop. Gember en zoethout, kaneel en kruidnagel. Rumrozijnen, mokka en een hint van chocolade. Helemaal op de achtergrond een lichte toets van houtlijm, maar het werkt.

Hij mocht wat meer body hebben, wat mij betreft, maar op smaak is dit een absolute bom! Zoetzuur op kersen, kiwi, pompelmoes, appelsien, rozijnen, kruisbessen en kandijsuiker, terwijl het hout hem licht drogend maakt. Wederom kruidig, maar die zijn zachter dan de neus deed vermoeden. Het sherryvat heeft alvast erg zijn stempel gedrukt, maar als het zo lekker is, kan je dat alleen maar toejuichen.

De afdronk is middellang, drogend en heerlijk old school.

Het zachte karakter van Littlemill is een beetje zoek door het erg actieve sherryvat, maar I could not care less, want simpelweg een overheerlijke dram. Bedankt, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4533

Mark’s Whisky Ramblings 246: The Celts 22 Year Old 1996 for MMM

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul ma, april 15, 2019 07:02:49

Voor onze tweede single cask release in de Tribe Series ontwierp Jurgen Robyns wederom een geweldig label. Deze keer De Kelten, een strijdvaardig volk. En net als bij de Picts gaat het om een geheime distilleerderij in het hartje van de Speyside, opgericht in 1892 en eveneens uit de vallei van het hert – slechts op een steenworp van de erg bekende distilleerderij waar onze Picts vandaan kwam. Nuff said! Hij rijpte op een bourbonvat gedurende 22 lange jaren.

En hij is ronduit prachtig, dank u zeer. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4532

The Celts 22 Year Old 1996 for MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 14, 2019 09:51:43

Bottelaar: Mark & Manny's Malts
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: The Celts 22 Year Old 1996 for Mark & Manny's Malts, 50 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.5%

De Kelten

Voor onze tweede single cask release in de Tribe Series ontwierp Jurgen Robyns wederom een geweldig label. Deze keer De Kelten, een strijdvaardig volk. En net als bij de Picts gaat het om een geheime distilleerderij in het hartje van de Speyside, opgericht in 1892 en eveneens uit de vallei van het hert – slechts op een steenworp van de erg bekende distilleerderij waar onze Picts vandaan kwam. Nuff said! Hij rijpte op een bourbonvat gedurende 22 lange jaren. En hij is ronduit prachtig, dank u zeer.

Zachte en bijzonder fruitige neus op appel, peer en mandarijn met een hint van roze pompelmoes, aangevuld met ananas en sappige abrikozen. Turks Fruit, honing, zoethout en rozenwater. Hint van Graeffe suiker (u weet wel, die lichtbruine suiker die op de pannenkoek mag). Heerlijk.

Hij is lekker olieachtig en zijdezacht. Toch verschijnt er onmiddellijk een erg mooie kruidige toets van witte peper, gember en zoethout. Het fruit van de neus keert in volle glorie weer.

De heerlijk lange en zoete finish geeft me een warm gevoel van binnen. Hartverwarmend.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar deze is nog net iets beter dan The Picts en die was al geweldig. Ze weten daar in Dufftown echt wel waar ze mee bezig zijn.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4531

Zuid-West-Vlaams Whiskyfestival – verslag

EventsGeplaatst door Mark Dermul za, april 13, 2019 10:05:49

Twee whiskyclubs uit West-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar voor de organisatie van de eerste editie van het Zuid-West-Vlaamse whiskyfestival, dat plaatsvond op zaterdag 30 maart in Waregem.

En hoewel ik van mening ben dat het geen sinecure is om een whiskyfestival te lanceren, zijn de organisatoren er bijzonder goed in geslaagd een prima eerste editie neer te zetten. Het feit dat ze zich ook van de sociale media bedienden, was hier zeker niet vreemd aan.

Het logo sprong in het oog, de advertenties op Facebook spraken aan en word of mouth deed de rest. Ze hadden in een mum van tijd zo’n 180 pre-sales en aan de deur verschenen nog tientallen liefhebbers meer. Hoewel ik niet over de definitieve cijfers beschik, hebben zo’n 250 à 300 liefhebbers dit festival bezocht. Knap!

Patrick, Stefaan, Robert en de zijnen beschikten bovendien over ruimschoots voldoende vrijwilligers (makkelijk herkenbaar aan hun T-shirt) om alles vlotjes te laten verlopen. Er was altijd wel iemand in de buurt om een vraag aan te stellen en – in tegenstelling tot sommige andere evenementen waar ik al wel eens te gast ben – kreeg ik ook telkens een hulpvaardig antwoord.

Er was een mooi aanbod. De mix van stands was echt wel dik in orde. Er stonden standaardflessen, maar tevens een heleboel gespecialiseerde shops die de minder courante bottelingen konden aanbieden. Maar het viel me wel op dat een groot aantal bezoekers eigenlijk nog maar net aan hun whisky-avontuur begonnen waren, dus zou ik de organisatie als raad meegeven om de volgende keer een paar extra stands met entry level flessen op te stellen. Let op: dit is geen kritiek, hé! Ik zag immers niets dan lachende gezichten (en hoe later op de middag, hoe breder de lach, maar dat kan ook aan de drank gelegen hebben, natuurlijk).

Zelf proefde ik niet al te veel, want ik moest immers nog een Masterclass geven, maar daarover zo dadelijk meer. De meeste standhouders zijn natuurlijk oude bekenden. Zo groot is de whisky scene in ons kleine landje nu ook weer niet. Het was een fijn weerzien wat leidde tot een gezellige babbel en veel humor.

Ik nam als aperitief een geweldige Glenburgie 11 Year Old 1988 van Chieftain’s Choice en spoelde die weg met een verrassende Eau de Vie de Vin van Domaine de Baraillon, bekend van hun geweldige Bas-Armagnacs. Deze eau-de-vie is als het ware new make spirit van de armagnac, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik had het nog niet eerder gezien, laat staan geproefd, maar was heel aangenaam verrast. Dit zou het volgens mij ook erg goed doen in cocktails.

Bij Tim, die een heleboel releases van Asta Morris op zijn tafel had staan, genoot ik van de Soul of NOG, zijn ongerijpte gin die normaliter alleen voor de Japanse markt bestemd is. Geweldig! Die haal ik in huis voor deze zomer. Nadien proefde ik een verrassend lekker, stevig umami proevende Ardmore uit 2013. Amper 5 jaar oud en op sherry gerijpt. Een bommetje.

Ik was ook er te spreken over de Caol Ila 2003 van Gordon & Macphail in hun Connoisseurs Choice reeks die werd aangeboden door de standhouder uit Knesselare. Aangezien mijn schoonouders in Aalter wonen, moet ik daar toch maar eens passeren volgende keer dat ik in de buurt ben.

Aan de tafel van Cinoco probeerde ik die nieuwe Ierse whiskey, Lambay, die op cognacvaten gerijpt is. Niemendalletje, maar niks mis mee. De Glenallachie 12 Year Old 2005 Old Particular van Douglas Laing was echter wel erg leuk. Afsluiten bij Chris en Maarten deed ik met de Rock Oyster 18 Year Old.

Maar de verassing – voor mij althans – is de nieuwste botteling van B’s Choice. Bart – en bij uitbreiding wij - heeft er lang op moeten wachten, maar eindelijk is zijn tweede botteling beschikbaar. Een heel atypische, maar absoluut geweldige Auchroisk 7 Year Old 2011 met wederom een prachtig label. Mis hem niet!

Om 16u trapte ik dan mijn uitverkochte Masterclass af. De zaal zat afgeladen vol met 30 mannen en één lieftallige dame. Het overkomt me vaker. Leuk was het feit dat dit publiek niet alleen erg geïnteresseerd was, maar ook bijzonder goedlachs. Tja, er zat zowel bij het publiek als bij de gastheer al wat alcohol in het bloed, natuurlijk, wat het praten vergemakkelijkt. En hoewel ik geen hulp nodig had, kwam Robert toch met plezier ‘gietslaaf’ spelen. Een 32e glas werd steevast geschonken. En met veel plezier!

Ik had voor hen dan ook een erg leuke en diverse line-up meegebracht:

Auchentoshan 21 Year Old 1996 Douglas Laing Old Particular
Glenlossie 9 Year Old 2008 Signatory Vintage
Glenfiddich Experimental Series #2 Project XX
Allt-a-Bhainne 24 Year Old 1993 for MMM
Glen Spey 30 Year Old 1987 Malts of Scotland
Orkney 15 Year Old 2002 for MMM
Caol Ila 15 Year Old 2002 Unpeated Style Diageo Special Release 2018

En na afloop werd dan door middel van de klassieke handopsteking een top drie samengesteld. Dit was het resultaat van de Zuid-West-Vlaamse jury:

32 punten – Glen Spey 30
28 punten – Caol Ila 15
24 punten – Allt-a-Bhainne 24

Een dikke merci aan de vrijwilligers die me een klein uurtje na de tasting alle glazen netjes afgewassen en verpakt terugbezorgden. Da’s service!

Ik trok nog even terug de zaal in om gedag te zeggen tegen de standhouders en de organisatoren en liet niet na om – na het proficiat wensen met deze zeer geslaagde eerste editie – mezelf alvast uit te nodigen voor de editie 2020!

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4530

Talisker 10 Year Old (Map Label)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 12, 2019 07:29:37

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker 10 Year Old (map label), OB 1990s
Kleur: oud goud
ABV: 45.8%

Ja, ’t is Talisker!

Talisker… ja, dat is altijd iets om naar uit te kijken, moet ik bekennen. Dit is de klassieke Talisker 10, maar hij zit al wel meer dan twee decennia op fles. Het is de oude, zogenaamde ‘map label’ release van het einde van het vorige millennium. Eens benieuwd of hij toen ook al zo goed was al nu.

Verrassend zoete en eerder zachte neus, waarbij ik vooral vanille, limoen en kiezelsteentjes op het strand krijg. De typische rook en peper zijn verdacht afwezig, maar dat neemt niet weg dat hij erg aardig ruikt. Tikkeltje romig. Appels en appelsienen en – mits voldoende geduld – enkele maritieme trekjes. Het duurt toch wel een minuut of vijf voor ik echt kan zeggen: ‘ja, ’t is Talisker!’

Op smaak, daarentegen, is het meteen raak! Erg romig, mooi peperig en heerlijke, rokerige toetsen die snel de bovenhand nemen. Erg, erg smaakvol, hoor! Appels en wat citrusfruit, iets van gerookte ham, zeezout en grassige toetsen. Kruidige eik geeft hem een mooi bitter randje. Iets van chocolade verschijnt. Munt ook. Allé, kom, After Eight. Denk niet dat ik dat al eerder had bij Talisker, maar het staat me erg aan. Dit is een kanjer!


En dan die afdronk… heerlijk! Lang, rokerig, gepeperd en toch zoet, romig en met een zuurtje als van pompelmoes op het sterfbed.

Hij heeft al een tikkeltje old school en dat is absoluut geweldig en maakt hem erg boeiend, zeker in vergelijking met de hedendaagse Talisker 10, die in geen enkele whiskykast mag ontbreken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4529

Talisker Neist Point

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, april 11, 2019 07:31:24

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Talisker Neist Point, OB 2015, Travel Retail Exclusive
Kleur: vol goud
ABV: 45.8%

Zoet & Zilt

Vorig jaar gaf ik in de Ghelamco arena een Talisker Masterclass. Wat we daar geproefd hebben sprak erg tot de verbeelding, maar deze Talisker Neist Point (spreek uit ‘neest’ als in ‘meest’) stond niet in de line-up. Deze Travel Retail Exclusive had ik niet en zelf nog niet geproefd. Pascal, whiskygabber en aanwezig op de tasting, liet me verstaan dat die zeer de moeite is en dat hij me een flesrestje zou bezorgen. En zo geschiedde en kan ik hem nu toch proeven en aan u voorstellen.

De neus kan je gerust atypisch noemen. Ik krijg in eerste instantie Granny Smith appels, gevolgd door perzik en abrikozen. Dan pas komt de zachte rook en enkele maritieme elementen. Volgens mij zitten hier toch een paar sherryvaten tussen. Gekarameliseerde noten. Een zilt randje dat helemaal in de verdrukking komt door karamel en andere zoete toetsen. Maar het moet gezegd: het werkt! Heerlijke neus, als u het mij vraagt.

Mooi olieachtig en onmiddellijk een beetje gepeperd, zoals je van Talisker gewoon bent. Zoet en zilt tegelijkertijd, licht drogend en met een bittertje als van een druivenpit. De kruidigheid wordt iets luider naarmate de malt zich nestelt op je tong. De rook, hoewel subtiel, is onmiskenbaar.

Op de afdronk, die zonder enige twijfel lang te noemen is, wordt het drogende effect nog duidelijker. Een vreemde, ietwat florale, bijna zepige toets, blijft hangen (zonder te storen).

Nog links en rechts te vinden (o.a. in de distilleerderij zelf) voor zo’n 80 EUR. Niet goedkoop, maar wel erg lekker. Met dank aan mijn whiskygabber Pascal. Het heeft me er toe aangezet twee flesjes in huis te halen!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4528

Mark’s Whisky Ramblings 245: Talisker Neist Point

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul wo, april 10, 2019 07:37:44

Neist Point is de meest westelijke punt op het Duirinish schiereiland op het Isle of Skye. Sinds 1909 is de vuurtoren een populaire bestemming voor wandelaars. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Talisker één van haar expressies naar dit punt vernoemde. Oorspronkelijk enkel beschikbaar in de duty free, kan je hem nu ook in de winkel of in de distilleerderij vinden. Wat een mooie Talisker! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4527

Tobermory 22 Year Old 1995 WhiskyBroker

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 09, 2019 07:20:08

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 22 Year Old 1995/2018 WhiskyBroker, Hogshead #1945, 283 bts
Kleur: Licht goud
ABV: 54.2%

Zespri

Vorig jaar bracht de Schotse bottelaar Whisky Broker deze Tobermory op de markt. Hij rijpte maar liefst 22 jaar lang en het hogshead leverde 283 flessen op vatsterkte op.

Op de erg zoete neus – die weinig mufheid vertoont, iets wat ik wel vaker heb bij Tobermory – krijg ik vooral vanille, kruisbessen en grenenhout. Zespri! Een zacht streepje woodsmoke en best wat rumrozijntjes. Iets van yoghurt met ananas. Ik vind dit best aangenaam.

Hij komt best krachtig binnen. Lekker pittig op witte peper en iets van tannine. Maar wederom erg zoet. Doet wat aan Turks gebak denken, gedrenkt in honing. Abrikozen. Appelsienen. Chilipeper, zoethout en kardemom. Weerom zo’n mooie streep woodsmoke. Alsof hij gestookt is vlak na een run van Ledaig, zonder de leidingen te kuisen.

Lekkere finish die kruidig en zoet blijft tot op het sterfbed.

Dit is een tweelingbroertje van de Tobermory 1995 die het Italiaanse Valinch & Mallet eind 2017 op de markt bracht. Alleen kost hij maar de helft.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4526

Tobermory 18 Year Old 1994 Wilson & Morgan

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 08, 2019 07:16:43

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 18 Year Old 1994/2013 Wilson & Morgan, Sherry Finish cask #5046, 609 bts
Kleur: amber
ABV: 54.3%

Dr Jekyll & Mr Hyde

De Italiaanse bottelaar Wilson & Morgan is van alle markten thuis. Al heel wat releases van verschillende distilleerderijen passeerden de revue op dit blog, maar dit is de eerste keer dat ik een door hen gebottelde Tobermory proef.

Ow… stinky winky! Wat een vreemde neus. Ja, het muffe van Tobermory tekent present, maar gaat hier nog een stap verder. Koeienvlaai, rottende plantenresten en karnemelk. Wat is dat hier allemaal? De goesting om dit aan de lippen te zetten is niet bijster groot, moet ik bekennen. Na enkele ogenblikken begint het te beteren. Natte bladeren, walnoten, rozijnen. Maar echt top wordt deze absoluut niet.

Hij maakt gelukkig veel – erg veel – goed op smaak. Romig en zoet op honing, bittere pompelmoes, munt en boerenboter. Erg zesty, ook. Druivenpit. Lekker kruidig, ook, wat hem punch geeft. Ja, eigenlijk is dit erg lekker!

De afdronk is erg lang, zoet en zilt tegelijkertijd. En de kruiden? Die blijven maar nazinderen.

Wat een schizofrene malt. Dr Jekyll op smaak en in de finish, maar een absolute Mr Hyde op de neus!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4525

Tobermory 11 Year Old 2006 The Ultimate

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, april 07, 2019 07:27:21

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 11 Year Old 2006/2017 The Ultimate, First Fill Sherry Butt #900155, 865 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Kakafonie

Tobermory Distillery zou dit jaar eindelijk terug open gaan, na twee jaar sluiting om te verbouwen. Naast een erg geturfde Iona (enkel verkrijgbaar op de distilleerderij zelf) en hun mild geturfde Ledaig, stoken ze ook een ongeturfde malt die naar de naam Tobermory luistert. Deze jongeling werd van een first fill sherry butt betrokken en versneden naar 46% door het Nederlandse The Ultimate.

Hola, dit is vreemd! Het typisch muffe karakter van Tobermory gaat hier in de clinch met enkle frisse sherrytoetsen, wat zorgt voor een kakafonie aan geuren. Rode bessen, rozijntjes, pomme d’amour en een karrenvracht aan karamel botsen tegen rubber, rottend hout en vers geboend leder en een hint van chocolademelk. Ik ben niet overtuigd.

Op smaak is het vooral de sherry die spreekt en wordt het typische karakter van de malt wat op de achtergrond geduwd. Maar op zich geen slechte zaak, want nu krijg ik vooral rood fruit, leder, rozijntjes en romige sherry. Een bittertje als van koude koffie en een zilte toets maken het af. Dit is al veel beter dan de neus aankondigde, maar echt top vind ik het nog niet.

De afdronk is erg lang, romig en donkerzoet.

Een aparte smaakbelevenis, dat is zeker. Maar voor mij werkte het niet helemaal. Bedankt voor het sample, Anthony!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4524

Tomatin 28 Year Old 1990 WhiskyBroker

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, april 06, 2019 07:41:20

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 28 Year Old 1990/2018 WhiskyBroker, Refill Bourbon Barrel #10812, 143 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 40.2%

Del Monte

Goh, ik heb al een 40-tal Tomatin achter de kiezen en deze Highlander stelt zelden teleur. De verwachtingen voor dit 28-jarige single cask liggen dan ook betrekkelijk hoog. Maar wat een bleke jongen, zeg! Tja, refill bourbon, dus zal wel spirit-driven zijn, zeker?

Mooie neus op tropisch fruit met een zuurtje als van grapefruit en kruisbessen. Limoensap en Turks Fruit. Vanille en slechts een hint van het hout. Dit is erg mooi, uitnodigend en zomers zoet.

De aanzet is erg zacht, maar qua smaak zit het meteen erg goed. Een geweldig bommetje van zomers fruit. Doet wat denken aan fruitsalade op lichte siroop uit blik van Del Monte. En ondanks het feit dat het ABV naar quasi het minimum gedaald is – wat de bottelaar waarschijnlijk verplichte van deze op fles te trekken – is hij echt wel aangenaam drinkbaar en niet zwak. Verre van.

De afdronk is middellang, mierzoet met een pepertje en een hint van suikerspin.

Ja, schenk dat op een zomerse dag en zet je in de tuin en life is good. Met dank aan Anthony voor het gulle sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4523
Volgende »