WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Clairin Casimir

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 20, 2018 08:28:11

Distilleerderij: Douglas Casimir
Regio: Haiti
Fles: Clairin Casimir
Kleur: clear
ABV: 50.2%

Komkommer in Suikerwater

Clairin Casimir is een Haïtiaanse witte rum, die dubbel gedistilleerd wordt in de Clairin Distillery in Baraderes door Distillerie Faubert Casimir. Er wordt anijs, citroengras en gember aan toegevoegd, wat van deze witte rum – die in kleine oplagen wordt uitgebracht – een volle, maar zachte rum maakt. Enkel volledig gerijpt suikerriet wordt gebruikt als basisgrondstof. Opgelet: als je enkel gewend bent aan donkerzoete rum, dan is deze wel even schrikken, want hij is van een heel andere orde. U bent bij deze gewaarschuwd.

Op de neus houdt dit het midden tussen whisky new make en mezcal, wat mij betreft. Ik ben tuk op het eerst, niet zozeer op het tweede. De initiële zoete suikers worden onmiddellijk en onverbiddelijk overstemt door maggimix bouillonblokjes, schoensmeer, teriyaki kip en sojasaus. Erg groen en herbaal en blind zou dit nooit een rum noemen (tenzij je bekend bent met het type, natuurlijk). Erg apart en… moeilijk om van te houden.

Daar waar de neus absoluut niet zoet is, is de smaak het dan weer wel. Oh, de ietwat vreemd aandoende groene toetsen tekenen zeker present, maar dit is al een pak meer ‘rum’ dat wat de neus beloofde. Komkommer in suikerwater! Munt, marsepein en een druppeltje azijn. Niets van donker fruit, toegegeven, maar flink wat kaneel (toegevoegd?) en kristalsuiker. Hint van olijfolie en dille. Limoen met witte peper en koriander. Midpalate doet hij zelfs wat aan een gesuikerde gin denken. Wat is dat hier toch allemaal?

De afdronk is zonder meer lang te noemen en zelfs een beetje rokerig. Hoe ze dat voor elkaar krijgen, is mij een absoluut raadsel. Maar lekker is het wel.

Clairin… Een rum-categorie die me totaal verrast heeft. Op smaak en vooral in de finish erg lekker, maar de neus needs some getting used to.

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4156

Boek: Whisky – Tristan Stephenson

MediaGeplaatst door Mark Dermul do, juli 19, 2018 07:58:49

De titel van het boek vind ik wat spijtig, want hierdoor kan het zich niet onderscheiden van heel wat andere whiskyboeken op de plank en dat zou toch moeten. Want dit boek – dat oorspronkelijk verscheen onder de Engelstalige titel The Curious Bartender – An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies – is een uitzonderlijk goed werk.

Tristan Stephenson gaat namelijk in het eerste deel van het boek erg ver in het achterhalen van de geschiedenis van het levenswater, van de Chinese distillatiepioneers en de dubieuze medicinale aqua vitae van de middeleeuwen tot de drank die we vandaag de dag zo omarmen. Uiteraard wordt ook het productieproces helemaal uit de doeken gedaan, met veel aandacht voor de verschillende graansoorten en gebruikte technieken.

In het tweede deel passeert Tristan bij een aantal toonaangevende distilleerderijen (ook buiten Schotland) en geeft flink wat feedback bij hun geschiedenis, geheimen van de whiskymakers en smaaksensaties.


Het is een erg omvattend werk geworden dat zeker voor beginners, maar ook voor kenners, boeiende uren van leesplezier zal opleveren.

Aanrader!

Whisky
256 pagina’s, Nederlands
Hardback
Tristan Stephenson
Zuid-Nederlandse Uitgeverij
ISBN 9789044744958
45 EUR





  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4155

Crown Royal Northern Harvest Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 18, 2018 06:30:20

Distilleerderij: Crown Royal
Regio: Canada
Fles: Crown Royal Northern Harvest Rye
Kleur: oud goud
ABV: 45%

Amandelen & Advocaat

Het beetje krediet dat whiskyguru Jim Murray en zijn Whisky Bible nog hadden, smolten als sneeuw voor de zon toen hij in 2016 deze Crown Royal Northern Harvest Rye uitriep tot Whisky of the Year. Ik was zelfs niet nieuwsgierig genoeg om actief op zoek te gaan naar de fles of een sample. Maar toen mijn gabber Robert uit Canada een doosjes samples mijn richting uitstuurde, stopte hij deze ertussen. Nou, dan kan ik natuurlijk niet anders dan een te kijken what the fuss was all about. De mashbill bestaat voor 90% uit rogge.

De neus is zoet, zacht en fruitiger dan ik van de meeste roggewhiskey’s gewoon ben. Ik krijg banaan, stekelbes en appel. Iets wat me aan vanillecake doet denken. Amandelen en wat advocaat op de achtergrond. De kruiden zijn verassend zacht. In alle eerlijkheid best aangenaam en toegankelijk, zonder groots te zijn. Alleszins very easy going.

Hij is romig en snoeperig zoet op de tong. Een geparfumeerde toets (denk lavendel) gaat wat kruiden vooraf. Helaas wordt hij nu een beetje appelsienlikeur-achtig, maar dan met flink wat peper en nootmuskaat. Opnieuw verre van slechts, maar erg makkelijk drinkbaar. Ontbeert elke complexiteit.

De finish is middellang op nog meer appelsienen en peper.

Begrijp me iet verkeerd, een whiskey moet niet complex zijn om goed te zijn of om tot de ‘beste van de wereld’ te worden gebombardeerd. Deze whiskey is lekker, zonder meer. Drinkbaar, zeker. Maar de beste ter wereld? Dat is een lachertje. Ah, die goeie ouwe Jim toch. Bedankt, Robert!

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4154

Lot No 40 Cask Strength 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 17, 2018 07:47:50

Distilleerderij: Corby Spirit & Wine Ltd
Regio: Canada
Fles: Lot No 40 Cask Strength 12 Year Old first edition, OB 2017, 4968 bts
Kleur: brons
ABV: 55.0%

Amandelcake

In 2017 bracht Lot No 40 voor het eerst een versie op vatsterkte uit, bovendien met een age statement van 12 jaar. Er werden net geen 5000 flessen op de markt gebracht. Dank zij mijn Canadese whiskygabber Robert uit Québec, kon ik aan een sample geraken.

De neus is een pak zoeter dan de ‘gewone’ Lot No 40, maar vertoont dezelfde houterige toetsen en offreert bovendien een randje dat me aan vernis doet denken. Gelukkig ook wat romige toetsen als van overrijpe banaan en iets van maraschino kersen. Verrassend zacht wat de kruiden betreft. Iets van zwarte peper, een hint van kaneel en een verloren gelopen kruidnageltje, maar weinig meer. Een frisse toets van munt. Deze neus wordt langzaam maar zeker interessant, maar je moet er je tijd voor nemen.

Wow! Op smaak is het een bom! De rogge zorgt nu voor een heel kruidenrekje, chili poeder inbegrepen. Kersenlikeur in donkere chocolade (Mon Chérie), amandelcake en een hint van koffie verkeerd. Nog wat pijptabak.

De afdronk mocht iets langer zijn, naar mijn mening, maar hij blijft wel interessant met flink wat eik en zelfs een tikkeltje woodsmoke.

Ik hoorde links en rechts dat deze erg hoog de hemel ingeprezen werd. Ik ben iets terughoudender. Lekker, zeker, stukken interessanter dan menig Canadees maar ik voel niet de behoefte me hier een fles van aan te schaffen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4153

Lot No 40

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 16, 2018 09:21:57

Distilleerderij: Corby Spirit & Wine Ltd
Regio: Canada
Fles: Lot No 40
Kleur: brons
ABV: 43%

Dennenschors

Lot No 40 is een goedkope Canadese roggewhisky die al tot tweemaal toe werd uitgeroepen tot Beste Canadese Whisky… weliswaar op de Canadian Whisky Awards. Hij haalde die titel in 2013 en opnieuw in 2016 – grappig genoeg het jaar waarin Jim Murray de Crown Royal Northern Harvest Rye uitriep tot beste whisky ter wereld. Hij wordt gestookt in Windsor, Ontario, slechts een brug verwijderd van Detroit.

De neus begint op kruiden en hout. Dennenschors! Best wat kruidnagel en iets van munt. De eerste prikkel verdwijnt echter snel om plaats te maken voor enkele zoete toetsen zoals melkchocolade en mais op de barbecue, ingevet met zoete boter. Niet slecht maar ook helemaal niet wereldschokkend. Het hout houdt wel de bovenhand, wat ik een tikkeltje jammer vind.

De aanzet is zoetzuur met opnieuw flink wat houttoetsen. Ik moet wederom aan de dennenboom denken. Flink herbaal, ook. Tijm, kaneel, gember en kruidnagel. Gaat langzamerhand richting zuurdesembrood met sesamzaad. De mais op de barbecue evolueert naar gezouten popcorn, maar het geheel werkt wel, ondanks het feit dat ik hem zoeter had gewild.

De afdronk is meer van hetzelfde, met flink wat kruiden en hout. De tannine neemt op het sterfbed het heft in handen, wat je mond helemaal droog zet.

Het licht wellicht aan mij, maar dit is te droog, te houterig en onvoldoende zoet om puur te drinken.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4152

William Larue Weller 12 Year Old 2003 Barrel Proof

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 15, 2018 07:17:29

Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: William Larue Weller 2003/2016 Barrel Proof, 13420 bts
Kleur: mahonie
ABV: 67.7%

Spectaculair

Elk jaar opnieuw kijken bourbonliefhebbers uit naar de Antique Collection waarin 5 bourbons worden uitgebracht, met name Thomas H. Handy, Sazerac, George T Stagg, Eagle Rare en deze William Larue Weller. Het is een beetje de tegenhanger van de Diageo Special Releases in Amerika zeg maar. Deze William Larue Weller uit 2003 rijpte 12 jaar lang in het hete klimaat van Kentucky. En ondanks het feit dat er meer dan 13.000 flessen van op de markt kwamen, is hij nog amper te vinden.

Wow, erg aromatische en complexe neus! Pomme d’amour, gekarameliseerde appelsienschillen, rozijnen, butterscotch, een enkele druppel balsamico, Luikse siroop en amandelcake met kersenlikeur. Kaneelstok, gummi bears, colasnoepjes en marachino. Iets van munt met een hint van dennenappels. Ge-wel-dig! Maar hij kan ook best wat water verdragen. Hij wordt dan nog wat zoeter en snoeperiger (is dat een woord?), maar verliest niks van zijn complexiteit.

Ka-boom! Deze komt stevig binnen, maar hij blijft drinkbaar zonder water (dankzij overactieve speekselklieren). Mierzoet op allerhande suikers en flink wat fruit, net als op de neus. De cola-snoepjes zijn prominent aanwezig en brengen een glimlach op mijn tronie. Al snel komen daar een heleboel extra smaken aan te pas: gesuikerde amandelen, vanille, kaneel, kruidnagel, kandijsuiker, gember en flink wat zoethout. De tannine begint de whiskey in zijn greep te krijgen, maar de spirit geeft goed tegengas en volhardt in de zoetheid. Verdund blijft hij genadeloos zoet en krijgt de tannine geen voet aan de grond.

De afdronk is er één van kruidige pepers en kaneel met slechts wat bittere appelsienen op het sterfbed, zelfs als je hem wat water geeft.

Spectaculaire bourbon, hoor! En prima zwemmer. Ondertussen is dit een fles geworden waar je zo’n 750 tot 1000 EUR voor dient neer te tellen. Crazy! Een dikke ‘merci’ aan mijn Canadese vriend Robert voor het gulle sample.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4151

Westland Cask #397 for LMdW

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 14, 2018 07:23:02

Distilleerderij: Westland Distillery
Regio: USA
Fles: Westland Single Cask #397 for La Maison du Whisky, OB 2016, 232 bts
Kleur: koper
ABV: 54.4%

Verre Oosten

Westland werd pas in 2010 opgericht in Seattle, Washington, aan de westkust van het land (vandaar de naam). Ze maken uitsluitend single malt en gebruiken daarvoor zelfs Belgische gist. Hun core-range, die bestaat uit de American Oak, Sherry Wood en Peated, zijn sinds 2016 in onze contreien beschikbaar. Groothandelaar La Maison du Wisky, legde echter de hand op dit single cask en bottelde het op vatsterkte in 2016 ter ere van hun 60e verjaardag.

De neus is alvast zoet op pruimen en rozijntjes, maar tevens atypisch op curry ketchup, meubelpoets en doet me op één of andere manier aan het Verre Oosten denken. Maar ook een beetje aan… euh… Springbank? Met een beetje kalk en jute op de achtergrond en een flinke stalgeur. En het werkt! Dit is een heerlijke neus die de jonge leeftijd van deze whisky totaal doet vergeten.

Op smaak is het in eerste instantie allemaal eikenhout, moet ik zeggen. Flink wat kruidigheid met een bizarre twist die me wederom naar het Verre Oosten stuurt. Maar er zit ook een toets in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen… ik hou het op stopverf gemixt met tabak en turf. Vreemd en ik ben er nog niet uit of ik het een off-note vind of niet. Enkele appelsienen zorgen voor een zoetzure toets. Flink wat woodsmoke komt opzetten.

De afdronk is erg lang en kruidig… en nu kan hij zijn jonge leeftijd niet langer verbergen.

Wat een leuke ervaring! Absoluut atypische Amerikaanse single malt (is er andere?).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4150

Tennessee 13 Year Old 2003 The Whisky Mercenary

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 13, 2018 08:33:23

Bottelaar: The Whisky Mercenary
Regio: USA
Fles: Tennessee 13 Year Old 2003/2017, The Whisky Mercenary
Kleur: brons
ABV: 51.5%

Indrukwekkend

Een Tennessee voldoet technisch gezien aan alle vereisten om een bourbon te mogen heten. De onderscheiding is te vinden in het feit dat er één extra stap aan het productieproces wordt toegevoegd, namelijk het filteren van de spirit door houtskool van de suikerahorn. Jack Daniel’s is het meest bekende voorbeeld. Deze Tennessee, gebotteld door Jurgen Vromans, rijpte maar liefst 13 jaar, wat lang is voor een bourbon. Ik heb nog maar 2 Tennessee uit 2003 geproefd: die van North Star Spirits en onze eigen botteling voor Mark & Manny’s Malts. Een benieuwd of deze even lekker gaat zijn.

Perfect gebalanceerde neus met enerzijds kruiden als peper, vanille en nootmuskaat en anderzijds zalig fruit – quasi-tropisch – met mango en kersen in de hoofdrol. Gebakken peren ontbreken niet en worden aangevuld met karamel en een toefje snuiftabak.

Lekker kruidig op smaak met bakkerskruiden en chili pepers op de voorgrond, snel geblust door rozijnen, gebakken peren, mango en abrikozen. Romig en mondvullend. Hint van Italiaanse koffie. Toch wel een smaakbom en puur heerlijk drinkbaar!

Lekker lange, warme en kruidige afdronk, die je mond droog achterlaat.

Indrukwekkende Tennessee, wederom, die mooi in dat rijtje staat, hoor.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4149

Old Potrero Single Malt 18th Century Style Whiskey

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 12, 2018 06:28:51

Distilleerderij: Hotaling & Co
Regio: USA
Fles: Old Potrero Single Malt 18th Century Style Whiskey, OB 2016
Kleur: goud
ABV: 52.0%

Maggimix

Old Potrero is een single malt uit San Fransisco, gedistilleerd en gerijpt door de Achor Distilling Company (hoewel ze onlangs hun naam wijzigden in Hotaling & Co, nadat de Achor Brewing Company uit de groep werd verkocht, maar de distilleerderij niet en ze verwarring wilden voorkomen). Met hun Old Potrero trachten ze de originele whiskey – gestookt in klassieke pot stills – te reconstrueren. Hij wordt gestookt uit 100% gemoute rogge. Hij rijpte twee jaar en zes maanden.

Oxo! De kruidenbouillons van Maggi. Dat is het eerste wat ik ruik. Hoe atypisch, zeg! Allerhande bouillongeuren die weinig uitstaans hebben met whisky, wat mij betreft. Daarnaast wat anijs en flink wat blank hout. Dit ruikt meer naar een op nieuwe eik gerijpte grappa dan een single malt.

De aanzet is krachtig en heet, maar gelukkig nu wel meteen zoetje. Denk abrikozen, witte chocolade en wat honing. Maar de groene kruiden en vooral de eik komen heel snel weer erg sterk opzetten.

De finish is zacht, middellang en zoet, maar met een flinke toets van hout op het sterfbed. Pure plank. Bah.

Heel aparte whiskey, hoor. Maar absoluut niet mijn ding. Vooral de neus is moeilijk. Met dank aan mijn makker Robert uit het verre Québec. Ik heb ‘m nog nergens gezien in onze contreien.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4148

Rittenhouse Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 11, 2018 06:25:54

Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Rittenhouse Rye, Straight Rye Whiskey, OB 2014, 100 Proof Bottled-in-Bond
Kleur: brons
ABV: 50%

Verrassend Zacht

Hoewel Rittenhouse eigenlijk een stijl van roggewhiskey uit Pennsylvania is (Philadelphia, om precies te zijn), wordt hij gestookt bij Heaven Hill, die het merk decennia geleden overnam. De mashbill bestaat voor 51% uit rogge, 37% maïs en de overige 12% is gemoute gerst. Merk op dat hij op het label trots ‘Bottled-in-Bond’ vermeldt. Dat betekent dat het een whiskey betreft van één bepaald seizoen, één distilleerderij, minstens 4 jaar gerijpt heeft in een warehouse dat onder toezicht staat van de overheid en bovendien gebotteld werd op exact 100 Proof (50% ABV).

Eerst ruik ik het graan in de vorm van grof brood, corn flakes en havermoutpap. Dan volgt iets van fruit, maar vooral de gedroogde variant. Denk aan perzik en banaan. Verrassend zacht voor een roggewhiskey.

Hmm, lekker! Erg levendig palate op appelsien, nougat en toffee, terwijl de kruiden er hun tijd voor nemen om je mond lekker op te warmen. Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cacao: ze spelen allemaal hun rol. Dit is wederom verrassend zacht voor een roggewhiskey, hoor.

Ook in de finish – die weliswaar erg kort is – komt het zoete, gedroogde fruit het meest tot uiting.

Een aangename verrassing. Meer fruit en minder kruiden, zeg maar. Deze is puur erg genietbaar en is bovendien best betaalbaar (ca. 40 EUR).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4147

Knob Creek Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 10, 2018 07:15:48

Distilleerderij: Jim Beam
Regio: USA
Fles: Knob Creek Rye, OB 2017
Kleur: koper
ABV: 50%

Menthol & Kruiden

Knob Creek is een merk dat door Jim Beam wordt geproduceerd in hun distilleerderij in Clermont, Kentucky. Het is een zogenaamde small batch bourbon die mikt naar het hogere segment. Hij kwam initieel als 9-jarige op de markt, maar tegenwoordig heeft hij geen leeftijdsaanduiding meer. Naast de Original 100 Proof is er ook een Single Barrel Reserve, een Smoked Maple Bourbon (eigenlijk een likeur) en een 2001 Limited Edition (ter ere van de overdracht van de fakkel van Booker Noe aan zijn zoon Fred). In 2012 werd deze Knob Creek Rye voor het eerst geïntroduceerd.

Zoete neus op flink wat vanille, maar aangevuld met enerzijds wilde bloemen en anderzijds flink wat nagellakverwijderaar. Wel erg romig en zacht. Toffee komt groots opzetten.

Op smaak komen de kruiden alvast eerst (zwarte peper, kruidnagel en een karrenvracht aan kaneel), gevolgd door karamel, honing en toffee. Licht drogend met wat menthol.

Dat zet zich door in de middellange finish: menthol en kruiden, die langzaam wegdeemsteren en de mond droog achterlaten.

Deze is puur zeker drinkbaar en zelfs lekker, maar ik kan me voorstellen dat het een geschenk uit de hemel is voor bartenders. Ik ga met deze zelf ook eens aan de slag om een leuke cocktail mee te maken.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4146

Smooth Amber 7 Year Old Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 09, 2018 07:06:54

Distilleerderij: Smooth Ambler Spirits
Regio: USA
Fles: Smooth Ambler 7 Year Old Rye, OB 2015, Batch No 61
Kleur: brons
ABV: 49.5%

Mix van Siropen

Het was al bijna 4 jaar geleden dat ik deze nog een aan de lippen had gezet. Ik ben eens benieuwd of deze batch of deze even smooth is als de vorige versie. Smooth Ambler… ik blijf het een mooie naam vinden. Deze craft distiller uit West Virginia opende pas in 2009 de deuren, overigens.

Mierzoete neus op melasse met een tikkeltje kruiden. Blind zou je eerder aan een rum agricole denken, moet ik zeggen. Betrekkelijk geparfumeerd, in alle eerlijkheid. Gelukkig niet in die mate dat het gaat storen. Iets van Double Lait chocolade. En helemaal achteraan een ietwat onaangename toets van zweet… Vreemd.

De body is licht, maar wel bijzonder zoet. En deze keer erg pittig gekruid. Niets van fruitigheid, echter. Het lijkt allemaal op een mix van siropen met karamel en bruine suiker, besprenkeld met nootmuskaat, kruidnagel en wat zwarte peper.

De finish is eerder kort, maar wel erg pittig.

Hij is een pak minder ‘smooth’ dan zijn voorganger, maar tevens een pak zoeter, waardoor dit mij een ideaal drankje lijkt voor een cocktail. Puur vind ik deze maar zo-zo.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4145

Heaven Hill 8 Year Old 2009 Valinch & Mallet

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 08, 2018 09:43:35

Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Heaven Hill 8 Year Old 2009/2017, Valinch & Mallet, 275 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.8%

Perzik

Onze vrienden van Valinch & Mallet – Italiaans onafhankelijk bottelaar die ik ondertussen persoonlijk goed leerde kennen (zowel de bottelingen als de mensen achter het label) – hebben de hand kunnen leggen op een vat van Heaven Hill uit 2009. Het is totnogtoe hun enige uitje naar de States.

Nou, de neus is alvast atypisch. Verwacht je niet aan een zoete bom, hoor. Hier ruik je vooral het verse eikenhout. Houtkrullen met een licht zoetje, ik kan het niet anders omschrijven. Van fruit is amper sprake, maar dat maakt hem daarom niet minder interessant. Integendeel. Na enkele ogenblikken begint er iets quasi tropisch door te schemeren. Perzik in blik! Op de achtergrond nog een mespuntje kaneel en wat kruidnagel. Een mix van bloem- en bruine suiker maken deze neus dan toch een tikkeltje zoet.

Zacht op smaak, waarbij de perzik nu toch flink moet opboksen tegen een heftige kruidigheid. Iets van grof brood komt er door heen, terwijl het kruidnagel evolueert naar chili poeder. Krachtig!

In de middellange finish deemsters het kruidige geweld langzaam weg, komt de perzik even terug piepen, maar uiteindelijk is het vanille dat het laatste woord heeft.

Erg leuke ervaring en totaal anders dan wat je van Heaven Hill gewend bent.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4144

Elijah Craig 12 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 07, 2018 03:48:43

Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Elijah Craig 12 Year Old, OB 2015
Kleur: brons
ABV: 47%

Legende

Van Elijah Craig wordt gezegd dat hij de uitvinder van de bourbon is. Historisch bewijst spreekt dat tegen, maar dat houdt de bourbonindustrie – met producent Heaven Hill op kop – niet tegen om deze legende overeind te houden. Immers, elke bourbon heeft een goed verhaal nodig. De Elijah Craig 12 wordt overigens niet langer op de markt gebracht. Hij werd vervangen door een NAS-variant. Jammer, want dit is een lekkere, toegankelijke bourbon.

Mooie, ronde, zoete neus op gekaramelizeerde sinaasschillen, kandijsuiker, pomme d’amour, gebakken peer met kaneel en een prima eiken toets. Hij heeft zelfs iets stoffigs, alsof ik hem aan de neus zet op de zolder. Vermolmd hout en leder treden bij. Dit is erg aangenaam.

Hij is mooi rond en zoet en zacht. Minder kruidig dan ik me kan herinneren. Iets van peper en kaneel en wat hout, maar het is vooral toch de appelsien en peer die de plak zwaaien. De karamel is nooit veraf, waardoor hij net een tikkeltje plakkerig wordt, maar niet in die mate dat het stoort.

De afdronk is kort noch lang, maar laat je mond wel helemaal droog achter, ondanks de fruitige aanvang ervan.

Het is nog maar een jaar of twee geleden dat ik deze proefde, maar deze recente batch is me veel beter meegevallen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4143

Blanton’s Original Single Barrel

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 06, 2018 06:14:38

Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: Blanton’s Original Single Barrel, OB 2017, Cask #147
Kleur: koper
ABV: 46.5%

Warehouse H

Vandaag de dag zijn single barrel bourbons niet meer weg te denken van de markt. Maar een kleine eeuw geleden was het Kolonel Albert B. Blanton van de Buffalo Trace Distillery die als eerste zo’n single barrel bourbon op de markt bracht. De jongens van de marketing willen u laten geloven dat de beste vaten liggen te rijpen in het midden van Warehouse H en dat die dus zorgvuldig worden uitgezocht om als single barrel op de markt te komen. Dit is barrel #147.

Heldere en verrassend frisse neus op sinaasappel en limoensap, karamel en vanille, maar ook iets wat me aan rood fruit doet denken. Wat kaneel en anijszaad. Melkchocolade.

Hij mocht wat mij betreft iets meer body hebben. Hij is snoeperig zoet! Denk parma violets, maar dan wel flink gekruid. Kruidnagel, nootmuskaat, vanille. Het fruit moet wel de duimen leggen tegen de karamel en kandijsuiker. Erg zoet.

De afdronk is middellang en geeft, na eerst een flinke opstoot van warme kruiden, opnieuw het woord aan de citrusvruchten.

Mooie, aangename bourbon in een prachtige fles (waaruit het niet bepaald handig schenken is).

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4142

Maker’s Mark

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 05, 2018 07:05:49

Distilleerderij: Maker’s Mark
Regio: USA
Fles: Maker’s Mark (Red Wax)
Kleur: koper
ABV: 45%

Nougat

Het verhaal van Maker’s Mark loont echt de moeite om eens na te lezen. Ik kan u het boek ‘Bourbon’ uit 2016 van Fred Minnick hartelijk aanbevelen. De stokerij ging pas in 1954 van start en is altijd al een beetje tegen de stroom ingegaan en positioneerde zich (destijds) als luxe bourbon. Het idee van de rode was kwam van de echtgenote van de eigenaar en werd onmiddellijk gepatenteerd. Rogge gebruiken ze niet. Naast maïs gaan er wintertarwe en gemoute gerst in de mashbill.

Eerder muffige neus op wit brood, boerenboter en bruine suiker. Nougat en hazelnoten. Appelsienen op de achtergrond. Zelfs iets van koude thee. Niets wereldschokkends, echter.

Hij is mooi romig op de tong. Onmiddellijk mierzoet met een groene toets. Denk karamel, appelsien, gummi bears, kokos en kersenlikeur. Best aangenaam.

Verrassend lange finish waarin de kruiden met de aandacht gaan lopen.

Het is al jaren geleden dat ik deze nog geproefd had, maar ik herinner mij hem een pak zoeter, maar daarom niet beter. Deze batch valt mij goed mee.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4141

Evan Williams Single Barrel Vintage 2009

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 04, 2018 06:06:22

Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Evan Williams Single Barrel Vintage 2009, OB 2017, Cask #678
Kleur: koper
ABV: 43.3%

Floraal & Fruitig

Evan Williams is een erg toegankelijke bourbon die door Heaven Hill gemaakt wordt. Hij is genoemd naar de man die in 1753 één van de eerste commerciële distilleerderijen neerpootte in Louisville, Kentucky. Het merk is al decennialang eigendom van Heaven Hill, dat ook een heleboel andere bourbons op de markt brengt.

De neus biedt naast donkere karamel en zoete eik ook iets floraal en fruitig. Hint van appelsien en kersen, leder en noten. Flink wat honing en pomme d’amour. Prima neus.

Hij komt zacht binnen, maar al snel ontwikkeld zich een mooie kruidigheid. De rogge in de mashbill doet zijn werk, maar laat toch ook voldoende plaats voor honing, wit fruit en flink wat bessen en appelsien. Iets van munt en misschien zelfs wat witte chocolade.

In de eerder korte finish trekt het fruit zich wat terug en komen de kruiden nog een keertje opzetten.

Erg toegankelijke en betaalbare bourbon.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4140

ProefOlympics 2018 – Deelnemen is Winnen!

EventsGeplaatst door Mark Dermul di, juli 03, 2018 06:06:07

Vorig jaar naam ik voor het eerst deel aan de ProefOlympics (die toen al aan hun derde editie toe waren). Ik moet bekennen: het is aartsmoeilijk, maar wel bijzonder leuk.

Zo’n 85 deelnemers uit Nederland en België namen deel aan deze blinde proeverij, waarbij organisator Norbert Tebarts niet alleen een mooie line-up bedenkt en die naar de deelnemers stuurt (een paar weken op voorhand, gelukkig), maar bovendien elke dag een blogpost publiceert op Facebook die – zo wordt ons toch voorgehouden – enkele tips zou kunnen bevatten.

Tweede bekentenis: ik lees die nooit, want wil niet beïnvloed worden - en proef lang op voorhand (maar als ik mijn scores zo bekijk, zou ik dat misschien beter wel doen).

Vorig jaar eindigde ik op de 48e plaats met 234 punten. Mijn betrachting was om dit jaar beter te doen. Veel meer ambitie had ik niet, want ervaring leert dat blind proeven echt wel bijzonder moeilijk is.

Ik ga er niet veel meer woorden aan vuil maken, maar louter opsommen wat we uiteindelijk voor de kiezen kregen met daarachter (tussen haakjes) wat ik dacht dat ik geproefd had. Beloof me aub niet te hard te lachen. Ja, kijk maar… in vele gevallen zat ik blijkbaar met mijn sample op een andere planeet!

11 juni: GlenDronach 18 Year Old Allardice (Isle of Jura)
12 juni: Glenlivet 16 Year Old Nadurra (Braes of Glenlivet)
13 juni: Hakushu 18 Year Old (Monkey Shoulder – OMG…)
14 juni: Bruichladdich 16 Year Old 1993 Old Malt Cask (Glenkinchie – OMG…)
15 juni: Tullibardine 20 Year Old (Inchmurrin)
16 juni: Caol Ila 25 Year Old 1991 Cooper’s Choice (Lagavulin)

Na de eerste week wist ik al dat ik er niet veel van ging terecht brengen, dit jaar. Slechts een paar puntjes werden gesprokkeld en we belandden meteen aan de onderkant van de tabel.

18 juni: Hazelburn 9 Year Old 2007 Barolo (Auchroisk)
19 juni: Aultmore 5 Year Old Provenance Autumn (Blair Athol)
20 juni: Port Dundas 20 Year Old 1990 Single Grain (Elijah Craig)

Na 9 dagen was ik helemaal onderaan beland, op de allerlaatste plaats. Rode lantaarn. Ik weet dat ik al lekker spul geproefd heb, maar daar is mijn ego niks mee…

21 juni: Kilkerran Work in Progress VI Bourbon (Auchentoshan – het is niet waar, hé!!!)
22 juni: Ledaig 12 Year Old 2004 Gordon & Macphail (Ledaig)

Eindelijk! Ik pak 57 punten, wat de tweede score van de dag is. Ik stijg met stip in de tabel en krijg er weer zin in.

23 juni: Glen Scotia 1992 Coilltean (Isle of Jura)
25 juni: Fettercairn 28 Year Old 1988 Signatory Cask Strength Collection (Braeval)
26 juni: Kilchoman 100% Islay 7th Edition (Lagavulin)
27 juni: Old Forrester 12 Year Old 1984 Barrel Reserve (W.L. Weller)
28 juni: Arran 19 Year Old 1996 for The Nectar (Glenrothes)
29 juni: Clynelish 21 Year Old 1997 The Ultimate (Clynelish)

Ja! Op de voorlaatste dag pak ik de dagscore en heis ik mezelf terug naar de juiste kant van de tabel. Ik stijg met stip naar plaats 30, wat me aangenaam verrast. Nu maar hopen dat die laatste dag me niet helemaal terug naar beneden doet tuimelen. Immers, herinner u mijn ambitie: beter doen dan vorig jaar wil zeggen meer dan 234 punten scoren en hoger dan 48 eindigen.

30 juni: Macallan 24 Year Old 1988 Adelphi (Edradour – OMG…).

Tja, bij die laatste zat ik er (letterlijk en figuurlijk) mijlenver naast, maar dat weerhield me er niet van mijn ambitie waar te maken.

Eindresultaat: 40e plaats met 250 punten. Met 11 van de 18 die ik nog nooit eerder had geproefd, vind ik dat eigenlijk best wel meevallen.

Eindigen doe ik graag op exact dezelfde manier als vorig jaar.

Eén ding is zeker: de slogan van Norbert ‘Deelnemen is Winnen’ is meer dan terecht. Want ik heb echt lekkere dingen geproefd en mij reuze geamuseerd met de commentaren op Facebook tijdens de olympics. Ik zal dan ook met veel plezier deelnemen aan de volgende editie als ik daar de kans toe krijg.

Tot slot: een dikke proficiat aan Norbert voor het organiseren van deze Proefolympics. Het kan geen sinecure zijn om zo’n diverse line-up te verzinnen, aan te schaffen voor 85 man binnen een bepaald budget en er dan voor zorgen dat iedereen alles probleemloos en tijdig in de bus krijgt. Wat een organisatie! Well done.

PS. Het wordt hoog tijd om er toch eens een Auchentoshan in te steken, hoor!

May the Malt be with you!



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4139

Boek: Bourbon – The Rise, Fall, and Rebirth of an American Whiskey

MediaGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 02, 2018 06:08:17

Bourbon is een drank die ingekapseld zit in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Het is het vloeibare symbool van de natie, zeg maar. Dit boek – van de hand van Fred Minnick, een begenadigd spirits schrijver in de States – traceert de geschiedenis van deze drank door de gehele Amerikaanse geschiedenis vanaf de 18e eeuw, waarin Ierse, Schotse en Franse settlers voor het eerst hun alambieken opstookten tot en met de boom die we het afgelopen decennium hebben gekend.

Uiteraard wordt er ook veel aandacht geschonken aan de moeilijke jaren die de distilleerders hebben gekend – met veel aandacht voor Prohibition en de illegale speakeasies en gangsterbendes – en legt hij bloot waar de legende vandaan komt dat Elijah Craig de ‘uitvinder’ van de drank zou zijn. Dankzij grondig onderzoek van een bijzonder groot aantal bronnen legt hij uit hoe deze legende is ontstaan, alsook wie dan eigenlijk wel die eer toekomt (nee, ik ga het hier niet verklappen).

Het boek is bovendien ook mooi vormgegeven met vele historische foto’s en advertenties uit vervlogen tijden en een makkelijk leesbaar boek, ondanks de vele historische feiten die voor ons – Europeanen – minder ‘behapbaar’ zijn. Maar wie zich wil verdiepen in de herkomst van heel wat van de merken die we kennen en waar hun distillaat uiteindelijk vandaan komt of kwam (Pappy Van Winkel is een mooi voorbeeld), zal aan dit boek een kluif hebben.

De afsluitende paragraaf van dit boek soms eigenlijk heel mooi op waar het allemaal om gaat. Daarom heb ik de vrijheid genomen om hem hier integraal over te nemen:

In the end, bourbon is the spirit that was American born, fought for attention, and largely stayed true to its recipes and heritage. It died during Prohibition and came back to life in 1934, and got punched in the kidneys in World War II only to land an uppercut in 1964 with its congressional declaration; it was on life support in the 1980s, but passion kept its heart ticking until one day in 2008, bourbon was back. And it will grow as long as bourbon stays true to what It is. The only thing that can stop a further rise of bourbon’s interests is the effort to make bourbon something it is not. It cannot compete with vodka. It should not become light whiskey or flavored whiskey. Bourbon is bourbon.
Sweet.
Precious.
Bourbon.

Aanrader voor wie geboeid is in de geschiedenis van de nationale Amerikaanse drank.

Bourbon
The Rise, Fall, and Rebi
rth of an American Whiskey
240 pagina’s, Engels
Hardback
Fred Minnick
Uitgeverij Voyageur Press
ISBN 978-0-7603-5172-7
22 EUR



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4138

Mark’s Whisky Ramblings 209: Auchentoshan Sister Casks by Signatory

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 01, 2018 08:11:11

Ik probeerde drie zustervaten van Auchentoshan. Alle drie werden gebotteld door Signatory in hun zogenaamde Un-Chillfiltered Collection. Met dit experiment trachtte ik de gelijkenissen of verschillen van deze zustervaten bloot te leggen.

Alle drie werden ze gebotteld van Bourbon Barrels.



  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4137
Volgende »