WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glendalough 13 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 22, 2018 19:31:13

Distilleerderij: Glendalough
Regio: Ierland
Fles: Glendalough 13 Year Old
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Meringue

Deze nieuwe distilleerderij, opgericht in 2011, ligt in Wicklow. Dat is zo’n 25 kilometer ten zuiden van Dublin. We proeven hun 13-jarige single malt, gekozen omwille van het feit dat dit een ongeluksgetal is. Ze zijn niet erg bijgelovig bij Glendalough… Maar het is hoe dan ook aangekochte whiskey, want ze bestaan nog niet lang genoeg om een eigen 13-jarige te hebben, natuurlijk. Hij is ook een tikkeltje bleker dan zijn jongere broertje.

De neus is frisser dan die van de 7-jarige. Citroengras, ananas, perenlikeur en een hint van noten. Hij heeft ook een zweempje zweet, no kidding. Licht aangebrande suiker houdt ‘m zoet. Zeker ook honing en flink wat gerst. Meringue met limoen! Guava! Wel erg lekker, hoor.

Op smaak begint hij fruitig op banaan, guava en citrus, maar al gauw wordt hij wat drogend op cederhout en groene thee. Iets van noten, maar niet erg uitgesproken. Meloen, ook. Kaneel. Gaat van romig naar ietsje astringent, zonder over the top te gaan.

In de middellange afdronk krijg ik een flink herbale toets, aangevuld met banaan alvorens een licht bittere dood te sterven.

Stukken beter dan zijn jongere broertje, maar ook de helft duurder, natuurlijk. Zo’n 70 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4037

Glendalough 7 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 22, 2018 07:25:18

Distilleerderij: Glendalough
Regio: Ierland
Fles: Glendalough 7 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Appelsienzeste

Vijf vrienden uit Wicklow en Dublin hebben in 2011 de Glendalough Distillery uit de grond gestampt. Ze hebben al vier gins en drie Poitin (ongerijpte spirit), maar brachten ondertussen ook drie single malt releases uit: Glendalough Double Barrel, 7 Year Old en 13 Year Old. Dat kan dus niet anders dan aangekochte malt zijn. We proeven eerst de 7-jarige, gekozen omwille van het feit dat dit een geluksgetal is. Misschien zijn ze bijgelovig bij Glendalough.

De neus is rijk aan appels, banaan en citrus – appelsienzeste! – met een licht florale toets, maar ook iets metalig zonder dat het stoort. Ik moet ook aan meubelpoets denken. Maar het werkt, hoor. Deze neus is clean en fruitig en prima gebalanceerd.

Op smaak is hij minder in balans dan op de neus, zoveel is zeker. De appelsienzeste keert weer en neemt meteen de touwtjes in handen. Dat wordt gevolgd door crème brûlée en appels. Wat kaneel en een toets van bakkerijkruiden. Rozenbottel. Onrijpe banaan. En weer dat metalige, maar wederom zonder dat het storend wordt.

De afdronk is best lang en kruidig te noemen, waarbij de appelsienen plaats maken voor thee en tannine. Sterft wel een erg bittere dood.

Leuke nieuwe Ier, hoewel het dat niet echt is natuurlijk. Als ik zou moeten gokken, zou ik zeggen dat hij van Cooley afkomstig is. Zo’n 50 EUR.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4036

Bushmills Black Bush

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 21, 2018 18:30:11

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Bushmills Black Bush, OB 2017
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Semoulepap

In 2009 en 2013 zette ik de Bushmills Black Bush al aan de lippen. Het is een bekende en populaire blend die niet teleurstelt. Integendeel! Hij bestaat voor 20% uit grain en 80% malt en rijpte minstens 7 jaren op oloroso sherryvaten. We proberen een recente botteling uit 2017.

De neus is zijdezacht op semoulepap met rozijntjes, honing en ontbijtgranen, mandarijntjes, chocolade met pralinévulling en gebakken appeltjes met kaneel. Banaan en perzik. Minder floraal dan vorige edities. Erg, erg lekker.

Op smaak is hij fruitig en zoet, maar met een scherp kantje. Opnieuw perzik, maar ook duidelijke toetsen van hout, wat ik bij vorige edities dan weer minder had. Honing en bakkerijkruiden. Sultanas? Ik beken dat ik een tikkeltje teleurgesteld ben, na die geweldige neus.

De afdronk is middellang, begint zoet, maar wordt snel drogend en licht bitter.

Het begon zo mooi op de neus, maar op smaak en in de afdronk liet deze batch toch wat steken vallen naar mijn (on)bescheiden mening. Desalniettemin blijft het zeker waar voor je geld.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4035

Teeling Brabazon 2

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 21, 2018 07:32:18

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Teeling Brabazon, batch 2, 12.500 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.%

Pareltje

De eerste Brabazon, die in maart 2017 verscheen, was een beetje een vreemde whiskey, want gerijpt op allerlei sherryvaten die zoetigheid met verbrand rubber combineerde. Maar al snel vond ik hem erg lekker, hoewel atypisch. Deze tweede batch, die in augustus 2017 het levenslicht zag, rijpte dan weer op portvaten. De whiskey rijpte tussen de 8 en 16 jaar op een combinatie van Tawny Port, Ruby Port en White Port. Als ik me goed herinner, is hij vernoemd naar Chambré Brabazon, een politicus uit de 17e Eeuw, maar ik kan me vergissen. Ik ben benieuwd!

Hola, deze neus is echt de moeite! Flink donkerzoet op pruimen, rozijnen en vijgenconfituur, flink wat gedroogde ananas en aardbeien, maar daarnaast ook heerlijke citrustoetsen (denk pompelmoes en mandarijn). Hij ruikt stroperig zoet. Chocoladekoekjes. Heerlijk.

Op smaak is hij effectief stroperig, maar ook flink kruidig. Naast ahornsiroop, kandijsuiker en nootmuskaat krijg ik pruimen, bosbessen, vijgen en aardbeien in een stoofpotje. Flink wat toffee. Een licht zilt randje komt verrassend sterk opzetten, maar het werkt prima! De eik geeft hem een drogend element. Wederom heerlijk.

De finish is ronduit schitterend. Zoet versus zilt, drogend kruidig en erg lang.

De portovaten hebben de mout niet helemaal ingepakt, maar spelen een erg belangrijke rol, wat van deze whiskey een pareltje maakt. Pakweg 70 EUR en elke cent waard.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4034

Teeling Single Malt Whiskey

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 20, 2018 17:25:03

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Malt Whiskey, OB 2016
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Rabarber

De single malt van Teeling heb ik eerder al geproefd. Dit is natuurlijk aangekochte stock, want Teeling zelf heeft nog geen eigen whisky op de markt. Ofwel komt deze van Cooley, ofwel werd hij bij Bushmills aangekocht. Hoe dan ook, de vorige batches vielen mij zeer goed mee, dus ben ik eens benieuwd of deze nieuwe release het ook goed doet.

De neus is nog altijd fruitig, maar hij vertoont nu meer citrus (limoen, grapefruit en citroen) dan de vorige batch. Erg grassig en een tikkeltje floraal, ook. Denk heidehoning, vers geschilde Granny Smith, iets van kersen en witte druiven. Hij doet me zelfs wat aan witte wijn denken. De zomer in je glas.

Hij is erg licht op de tong. Opnieuw appeltjes en citrusfruit, maar nu ook kweepeer en iets van gedroogde perzik. Vers geplukte rabarber. Groene banaan. Mooi gekruid op wat peper en gember. Een mespuntje kaneel. Doet me toch een klein beetje bekkentrekken van de eik.

De afdronk is middellang, een beetje drogend en kruidig.

Ik vond de batch uit 2015 toch stukken beter, want meer tropisch van karakter, terwijl deze eerder een zomers lichtgewicht is. Maar wel erg betaalbaar: zo’n 35 tot 40 EUR.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4033

Teeling Spirit of Dublin

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 20, 2018 07:01:23

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Spirit of Dublin Irish Poitin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 52.5%

Verse Vijg

Ik weet dat u het weet, maar toch zeg ik het graag nog eens. Ik heb een zwak voor new make. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om deze Spirit of Dublin te proeven (waarvoor dank, Marcel), liet ik die niet passeren. Het is immers de new make van de nieuwe Teeling distilleerderij, waarvan het vooralsnog wachten is op de eigen whisky die rustig ligt te slapen in de warehouses. Deze is gestookt van 50% gemoute en 50% ongemoute gerst.

Heeft u al ooit eens een spirit gedronken die van hazelnoten werd gestookt? Ik wel. En daar doet dit mij aan denken, maar dan een vuile versie… Hij doet me ook denken aan verse vijg. Iets rokerigs, maar ik heb geen flauw idee waar dat vandaan kan komen. Hij heeft daarnaast wel een licht chemisch kantje, wat ik dan weer wat minder vind. Maar leuk is hij alleszins.

Hij is verrassend romig, bijna stroperig op rozijnen, vijgen en iets van chilipepers en perensiroop door elkaar. Vreemd, maar wel leuk, ik zei het al. Een tikkeltje hoestsiroop, honing en verbrande noten. Klink allemaal niet zo schitterend, maar valt best wel mee.

De afdronk is erg lang, kruidig en barst van de aardse tonen.

Wow, een leuke, maar vreemde new make, zoveel is zeker. Om hier nu 28 EUR voor neer te tellen (voor 50cl) is dan weer wat veel van het goede. Bedankt, Marcel.

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4032

Redbreast Lustau Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 19, 2018 12:07:38

Distilleerderij: Middleton
Regio: Ierland
Fles: Redbreast Lustau Edition
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Maatwerk

Redbreast, de Ierse pot still whiskey, is lekker. Daar zijn de meesten het wel over eens. Voor hun Lustau Edition gingen ze in zee met sherryproducent Lustau, die voor deze whisky de vaten speciaal liet bouwen door de Antonio Páez Lobato ‘toneleria’ uit Jerez. De whisky rijpte eerste zo’n 9 tot 12 jaar op bourbon- en oloroso-vaten en kreeg dan een finish van 12 maanden in deze nieuwe Lustau-vaten. Het resultaat is heerlijk.

De neus is zoet met flink wat aardse tonen en de geur van oud hout. De sherryinvloeden zijn zeker present, maar niet zoals u dat gewend bent. Dit is veel delicater en verfijnd. Gebakken appeltjes, besprenkeld met kaneel, melkchocolade, vanille en rozijntjes. Iets van hazelnoten. Ananassnoepjes. Gekonfijt fruit. Erg zacht.

Op smaak is hij minder delicaat en een pak kruidiger. Denk kaneel, peper en wat kruidnagel. Opnieuw appels, maar ook een hint van banaan en flink wat honing. Rozijnen worden sultanas, de melkchocolade maakt plaats voor appelsienlikeur. Mooi gebalanceerd, overigens.

De afdronk is verrassend lang, zoet en warm van de kruiden.

Een beetje atypische Redbreast (minder tropisch), maar absoluut interessant. Verkrijgbaar voor zo’n 70 EUR, wat ik dan weer betrekkelijk duur vind. Maar je krijgt er Iers-Spaans maatwerk voor in de plaats.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4031

Diageo’s Distillers Editions

EventsGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 19, 2018 06:58:22

De meesten onder ons hebben ongetwijfeld al van de Classic Malts gehoord: een reeks single malts uit de distilleerderijen die Diageo rijk is (en dat zijn er zo’n 30-tal) die elke regio en stijl vertegenwoordigen. Maar elk jaar brengen ze ook hun zogenaamde Distillers Edition op de markt.

Het speciale aan de Distillers Editions – die al sinds 1997 verschijnen – is dat het telkens om een double maturation gaat, waarbij de malt na zijn gebruikelijke rijping nog even op een ander vat gaat, steevast sherry of port.

In het Gentse PROOF werden 7 van deze DE’s voorgesteld door ambassadeur Arno Dobbels. We gingen, proefden en zagen dat het goed was.

De line-up bestond uit de meest recente DE’s, dus allemaal gebotteld in 2017. Dit waren ze:

- Glenkinchie 2005 Distillers Edition

- Dalwhinnie 2002 Distillers Edition

- Cragganmore 2005 Distillers Edition

- Oban Distillers 2003 Edition

- Talisker 2007 Distillers Edition

- Caol Ila 2006 Distillers Edition

- Lagavulin 2001 Distillers Edition

In goed gezelschap en met de pen in de aanslag begonnen we aan dit vloeibare avontuur. Hieronder mijn (zeer beknopte) impressies van deze bottelingen.

Glenkinchie Distillers Edition 2005/2017– 43% - Amontillado

Donkerzoete, eerder ‘zware’ neus op abrikozen. Op smaak licht pikant op donker fruit en sultanas. Middellange afdronk op een streepje rook en niets dan zoetigheid. Deze is best olieachtig en vertoont geen florale elementen die ik van de standaardbotteling gewend ben.

Het van waar voorheen Amontillado op rijpte, heeft zijn werk zeker gedaan. Pakweg 70 EUR.

Dalwhinnie Distillers Edition 2002/2017 – 43% - Oloroso

De neus is erg aangenaam op quasi-tropisch fruit en amandelnoten. Hij is lekker romig op de tong met geel fruit, citrus, een pepertje een een mooie toets van eik. De afdronk is eerder kort.

Een leuke aanwinst voor Dalwhinnie, die toch wel wat beperkt is in zijn aanbod. Pakweg 70 EUR.

Cragganmore Distillers Edition 2005/2017 – 40% - Port

Ik ben erg te spreken over de standaardbotteling van Cragganmore en vind het een beetje een miskende malt. Ik keek dan ook erg uit naar deze release. Op de neus flink wat zoetzure toetsen met zowel toffee als aardbei. Op smaak vertaalt zich dat naar bloedappelsien – of zelfs de likeur daarvan – met wat peper. In de afdronk – die niet erg lang is – krijg ik wat woodsmoke en een pepertje.

Goeie release, maar geef mij toch maar de standaardfles. Pakweg 68 EUR.

Oban Distillers Edition 2003/2017 – 43% - Montilla Fino

Oban, nog zo’n malt waar je weinig van hoort – ze hebben dan ook amper expressies – terwijl dit toch een dijk van een whisky is. Hun DE is eveneens 14 jaar en gefinished (excuus… double matured) op een Montilla Fino sherryvat. De neus is donker met rozijnen, pruimen en zelfs iets rumachtig, maar verliest niet dat mooie zilte karakter waarvoor hij bekend staat. Op smaak gaat het eerder richting rabarber met kruidnagel, terwijl de afdronk mierzoet en kruidig blijkt. En best lang blijft hangen.

Deze eindige in mijn persoonlijke top drie van vanavond. Pakweg 89 EUR.

Dan was het tijd voor een korte pauze, zodat we onze papillen even tot rust konden laten komen, een sanitaire tussenstop konden houden of even een frisse neus halen.

Talisker Distillers Edition 2007/2017 – 45.8% - Amoroso

Ah… Talisker, nog zo eentje die het altijd goed doet, toch? En dat was met deze DE niet anders. Een mooie zoet-zilte neus met dat typische coastal karakter, terwijl hij in de mond zijn prachtige body etaleert met appelsienen en peper als smaakmakers. De middellange finish offreert zoete rook, peper en peat en blijft zalig zoet.

Voor mij een topwhisky die op de tweede plaats eindigde. Pakweg 71 EUR.

Caol Ila Distillers Edition 2006/2017 – 43% - Moscatel

Hier had ik erg naar uitgekeken. Ik ben immers groot liefhebber van Caol Ila. Deze op Moscatel gefinishte Ileach was toch een beetje de vreemde eend in de bijt wat leeftijd betreft. Daar waar alle DE’s normaal de standaardleeftijd hebben, is deze toch geen 12 jaar. Immers, gedistilleerd in 2006 en gebotteld in 2017 kan deze 10 of hooguit 11 jaar oud zijn. Dat neemt niet weg dat hij een heerlijke, robuuste neus neerzette met zilt, oestersap, roet en citrus. Hij was best vettig maar toch fris in de mond met citrus en rook en zelfs een toets van plasticine. De korte, zoete afdronk maakte het compleet.

Een geweldig feestje, deze Caol Ila, maar hij eindigde net niet in mijn top drie. Pakweg 71 EUR.

Lagavulin Distillers Edition 2001/2017 – 43% - PX

Want de beste van de avond was echt wel tot het laatste gehouden. Deze Lagavulin barst van karakter met een donkerzoete maar zilte neus met zowel kelp als spek als dadels als stopverf kon me erg bekoren. Donker fruit verblijdt de tong, terwijl het roetige hem diepgang geeft. De lange, rokerige en zoete afdronk is het perfecte orgelpunt om deze magnifieke malt.

Hij is zijn prijskaartje van om en bij de 108 EUR helemaal waard. Dit is een whisky om heel de winter lang van te genieten.

Dat was weer een erg leuke tasting met goeie malts, nice people (op Bart na, met zijn flauwe Auchentoshan grapjes altijd…) in een gezellig kader. Het was ook leuk om vast te stellen dat het publiek grote interesse had en goeie vragen stelde, waardoor er ook heel wat opgestoken kon worden door iedereen. Topavond.

Bart en ik sloten af met de geweldige Benrinnes 2006 van Asta Morris en als slaapmutsje dronken we nog een Cornet van ’t vat op het terras van de Alchemist. Maar we zijn veilig thuisgeraakt, dankuwel.

May the Malt be with you! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4030

Mark’s Whisky Ramblings 198: Redbreast Lustau Edition

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 18, 2018 08:13:43

Redbreast, de Ierse single pot still, is alom geliefd en terecht. Voor hun Lustau Edition gingen ze zelfs een stap verder en werkten samen met de hoog aangeschreven Lustau Bodega uit Jerez, Spanje. Lustau maakte specifiek vaten voor deze Redbreast release. Na 9 tot 12 maanden rijping op bourbon- en oloroso sherryvaten kreeg de whiskey nog een finish van 12 maanden op deze op maat gemaakte vaten van Lustau. Het resultaat is atypisch, maar heerlijk. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4029

Jameson The Blender's Dog

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 17, 2018 13:32:28

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Woodpices

In 2016 lanceerde Jameson een nieuwe reeks onder de banner The Whiskey Maker's Series. Ze bestaat uit drie flessen: The Distiller's Safe, The Cooper's Croze en The Blender's Dog. De whiskey is genaamd naar de valinch - die de Ieren blender's dog noemen - waarmee vatstalen kunnen worden genomen. Bij deze whiskey ligt de nadruk dus op zowel spirit als rijping. Een combinatie van de vorige twee, zo u wil. Hij werd samengesteld door de Master Blender van Irish Distillers, zijnde Billy Leighton. Hij gebruikte drie distillaattypes, vier vattypes en whiskey tussen de 5 en 12 jaar oud.

De neus is een heerlijke mix van tropisch fruit, frisse citrus, gekonfijte appelsien en sultanas, maar ook honing en vanille, kaneel en zelfs wat rozenwater. Dit valt mij heel erg mee.

Helaas is de body zo goed als waterachtig. Gelukkig valt het op smaak wel erg mee. Butterscotch, bitterzoete appelsienen, hint van banaan, gedroogde abrikozen, flink wat woodspices (nootmuskaat en kaneel op kop), zoethout en melkchocolade. Mango? Lekker is hij alleszins wel.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met de nadruk op de woodspices.

Het is de lekkerste op smaak van het trio, maar heeft ook de minst stevige body. Ze zijn elk op zich staand best te pruimen en verrassend verschillend, maar ik denk dat deze toch mijn favoriet van de drie is.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4028

Jameson The Cooper's Croze

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 17, 2018 08:14:10

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson The Cooper's Croze
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Kruidenmix

In 2016 lanceerde Jameson een nieuwe reeks onder de banner The Whiskey Maker's Series. Ze bestaat uit drie flessen: The Distiller's Safe, The Cooper's Croze en The Blender's Dog. De tweede is genoemd naar een werktuig dat de kuiper gebruikt om een groef te slijpen in het einde van een vat om daar de spiegel in aan te kunnen brengen. Hij werd samengesteld door hoofdkuiper Ger Buckley. Hij rijpte in een combinatie van Amerikaans nieuw eiken, bourbon barrels en sherry butts. Het distillaat is een mix van pot still en graanwhiskey met een leeftijd tussen de 12 en 16 jaar oud.

De neus offreert onmiddellijk zoetzure toetsen als van gedroogd, tropisch fruit en Turks Fruit, maar ook toffee en vanille. Iets wat me aan kruidenmix doet denken. Flink wat woodspice en enkele aardse tonen. Mooi gelaagde neus, moet ik zeggen.

Hij mocht iets meer body hebben, in alle eerlijkheid. Naast de gedroogde vruchten krijg ik nu ook wat romige eik, flink wat kruiden en ahornsiroop. Rozijnen, mango en zelfs lychee. Zoet en kruidig met kaneel, gember, nootmuskaat en zwarte peper. Midpalate wordt hij flink droog.

Dat zorgt er voor dat de middellange finish ook zoet en drogend is.

Complexer dan de Distiller's Safe, maar hij kan me daarom toch niet meer bekoren, omdat hij net iets te veel hout heeft naar mijn zin.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4027

Jameson The Distiller's Safe

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 16, 2018 11:07:40

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Breekbaar

In 2016 lanceerde Jameson een nieuwe reeks onder de banner The Whiskey Maker's Series. Ze bestaat uit drie flessen: The Distiller's Safe, The Cooper's Croze en The Blender's Dog. De eerste is de Distiller's Safe, de lichtste van de drie, gekozen door Brian Nation, de hoofddistillateur van het bedrijf. Hij was op zoek naar een lichte en delicate stijl en is daar zeker in geslaagd. Zijn creatie is een mix van drie verschillende stijlen: graanwhiskey, small batch graanwhiskey en small batch pot still moutwhiskey.

De neus is erg delicaat en licht met de nadruk op de spirit (die tussen de 4 en 7 jaar oud is, volgens ingewijden). Romig en fruitig op moutsuikers, abrikozen en citroenzeste. Maar ook peer, groene appels en wat honing tekenen present, alsook een beetje vanille en kaneel. Bijna breekbaar, zo delicaat is deze neus.

Hij is erg zacht bij aankomst en offreert in eerste instantie lichte fruittoetsen als van meloen, abrikoos en flink wat citrus. Kaneel is nu veel prominenter dan op de neus en er zit ook wat zoete boter in. Midpalate evolueert het geheel richting marshmallow, wat me eigenlijk wel kan bekoren. Vanille, vers afgereden gras en een mespuntje witte peper.

De afdronk blijft zoet en licht gepeperd, maar is niet erg lang. Vanille heeft het laatste woord.

Dit is wat je een spirit-driven whiskey zou noemen. Delicaat en zoet met flink wat fruitige toetsen. Leuk.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4026

Jameson Crested

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 16, 2018 07:22:26

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Crested
Kleur: goud
ABV: 40%

Doordeweeks

Ik proefde eerder al de Crested Ten van Jameson; dit is de opvolger, simpelweg Crested. Het gaat om dezelfde samenstelling, zijnde langer gerijpte Jameson (meer dan tien jaar oud, één van de redenen waarom de Ten van het label verdween) met een flink aandeel pure pot still in de mix. Meer dan de helft rijpte tevens op sherryvaten. Hij verscheen voor het eerst (de oude Crested Ten, uiteraard) in 1963.

Zachte, maar erg romige neus op citrus, heide, honing en kokosnoot. De grain in de mix is duidelijk waarneembaar, alsook de sherrygerijpte whiskey. Havermout met een blaadje munt enerzijds, kruiden van de eik en geel fruit anderzijds. Maar wel heel erg zacht, moet ik zeggen.

De aanzet is licht, bijna waterachtig, wat me een beetje tegenvalt na de romige neus. Zoet en kruidig, sherry en geel fruit opnieuw, aangevuld met wat kruiden als kruidnagel en kaneel. Citrus wordt betrekkelijk groot. Doet een beetje aan bourbon denken, met een floraal kantje als van viooltjes. Wat getoaste eik.

De finish is middellang op kruiden en sherry.

Erg doordeweekse Jameson, moet ik bekennen. Doet me weinig.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4025

Jameson Irish Whiskey (bottled 1970s)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 15, 2018 12:37:06

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Irish Whiskey, bottled 1970s
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Oxidatie

Ik kreeg toevallig de mogelijkheid om van Jameson twee flessen van dezelfde whiskey tegenover elkaar te zetten, weliswaar uit twee verschillende decennia. Eentje uit de jaren '80 tegenover een oldie uit de jaren '70, dus beide toch al meer dan 30 jaar geleden gebotteld. De '80 viel mee, nu zetten we de '70 aan de lippen. Deze is een tikkeltje donkerder dan zijn jongere broer.

Deze neus doet echt wel een beetje old school aan. Alsof ik hem op een stoffige zolder of in de bibliotheek zit te nosen... op de afdeling antieke boeken, uiteraard. Een toefje rubber, dat gelukkig snel verdwijnt, gaat geel fruit en wat perzik vooraf. Nou... deze vertoont toch ook wel een beetje OBE, moet ik bekennen. Zelfs putgeurtje. Ik laat hem nog even ademen. Karamel en verbrand hout. Lichte invloed van sherry. Maar echt lekker ruiken gaat hij nooit. Misschien was de fles niet goed afgesloten.

Op smaak mag ik niet klagen. Zoet, romig, kruidig. Minder fruitig dan de recentere versie. Meer karamel en hout. De kruiden zijn betrekkelijk luid: zoethout, nootmuskaat, kruidnagel, gember.

De afdronk is middellang, zoet met een streepje woodsmoke.

Jammer dat hij zoveel OBE vertoont, waardoor het eigenlijk een stinkertje is. Ouder is dus niet per sé beter, hoewel het hier natuurlijk ook kan liggen aan een slecht afgesloten fles die oxidatie in de hand heeft gewerkt.

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4024

Jameson Irish Whiskey (bottled 1980s)

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 15, 2018 07:28:28

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Jameson Irish Whiskey, bottled 1980s
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Sherryinvloed

Een Ierse whiskey... dat was al even geleden. En toevallig kreeg ik de mogelijkheid om van Jameson twee flessen van dezelfde whiskey tegenover elkaar te zetten, weliswaar uit twee verschillende decennia. Eentje uit de jaren '80 tegenover een oldie uit de jaren '70 - van de vorige eeuw, vanzelfsprekend. Laat ik beginnen met de botteling uit de jaren '80.

De neus vertoont een frisse fleurigheid, met flink wat bloemen, rozenwater en heide. Qua fruitigheid heb ik gebakken appeltjes, peren en dadels. Er zitten duidelijke sherrytoetsen in, ook. Maar ook iets metaligs.

Hij is rond en romig, smaakvol op karamel en geel fruit (de sherryinvloed is nu veel duidelijker dan op de neus) en best kruidig. Zoethout, kruidnagel, nootmuskaat. Goed hoor!

De afdronk is middellang, wordt erg zoet en geeft zelfs een spoortje woodsmoke mee.

Dit valt mij veel beter mee dan ik had verwacht.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4023

Orkney 15 Year Old 2002 Lads of Lobland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 14, 2018 05:44:10

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Orkney 15 Year Old 2002/2017, Sherry Butt #4, 54 bts
Kleur: koper
ABV: 53.2%

Stoofpotje van Gezouten Exotisch Fruit

Monarchy of the Lads is een leuke reeks single casks door de Lads of Lobland, aka de jongens en meisjes achter de Vlaamse BYOB-C (spreek uit ‘biopsy’) club. BYOB-C staat overigens voor Bring Your Own Bottle Club. Dit is al de zevende release, na de Clynelish 1997, Springbank 1996, Tormore 1995, Glenlossie 1992, Speyside Region 1998 en Ledaig 2007. Voor hun Chapter 7 trokken ze naar Orkney waar ze een mooi single cask te pakken kregen uit 2002. Hoewel ze de naam van de distilleerderij niet vermelden op hun label, gaat het duidelijk om een Highland Park.

Mooie, heldere neus van gekonfijt fruit à la perzik en abrikoos, met flink wat Sevilla appelsienen en een zacht, zilt randje. Ik krijg zelf een beetje rood fruit. Hij wordt langzaam maar zeker betrekkelijk romig. Butterscotch en toffee tekenen ook present. Een zachte rokerigheid op de achtergrond maakt het plaatje compleet.

De body is prima en de aanzet aangenaam, ondanks het hoge alcoholpercentage. Hier moet alvast geen water bij. Hij is mooi zoetzuur op zowel citrus (appelsien, vooral) en abrikozen. Carré confituur. Maar opnieuw dat mooie, zilte randje dat nu zelfs best groot wordt en hem wat pittigheid geeft. De kruiden en rook blijven eerder discreet, waardoor het fruit alle aandacht krijgt dat het verdiend. Erg gebalanceerd.

De finish is erg lang en warm, waarbij nu de kruiden terug het heft in handen nemen.

Dit lijkt wel een stoofpotje van gezouten exotisch fruit en het is absoluut geweldig! Net als van de voorgaande releases, kon ik ook nu weer de laatste fles (54 van de 54) aan mijn verzameling toevoegen. Het zal niet makkelijk zijn deze dicht te laten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4022

Highland Park 17 Year Old The Dark

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, maart 13, 2018 07:30:08

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 17 Year Old The Dark, OB 2017, sherry casks, 28.000 bts
Kleur: koper
ABV: 52.9%

Donker

Highland Park plant uit te pakken met een duo: The Dark en The Light. De eerste, die eind 2017 werd gelanceerd, symboliseert de winter en de herfst. De tweede zal dan lente en zomer vertegenwoordigen en The Light worden genoemd en is nog op komst. Wij proeven alvast The Dark, die versneden werd naar 52.9% (yup, dit is geen vatsterkte).

De neus heeft wat tijd nodig, maar komt mooi open met wat handwarmte. Hij is meteen donkerzoet en erg gekruid. Denk maar aan gember, kruidnagel en flink wat kaneel. De zoete toetsen komen van aangebrande karamel, verse vijgen omwikkeld met een sneetje spek, gekonfijte appelsienschillen en gepofte kastanjes. Een bittertje als van te lang getrokken groene thee. Iets van zwarte chocolade.

Ook op smaak is hij donkerzoet en vooral kruidig. Ja, de kruiden gaan hier echt wel met alle aandacht lopen. Hij wordt zelfs warm en pikant waardoor je even het fruit over het hoofd dreigt te zien. Maar eens de malt zich in je mond genesteld heeft, komen de kastanjes en appelsienen mooi terug, aangevuld met espresso van de bovenste plank en een mooi streepje rook dat volgens mij zowel van het hout als van de heideachtige turf afkomstig is.

De afdronk is erg droog en licht bitter maar wel aangenaam lang.

De neus was aan de stille kant, maar op de tong ontplooide deze malt zich toch tot een prachtige dram. Toch dik over de 200 EUR, wat niet weinig is voor een17-jarige malt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4021

Ncn’Ean Distillery

DistilleerderijenGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 12, 2018 07:25:23

Ncn’Ean Distillery
Drimnin
By Lochaline
PA80 5XZ
Scotland
+44 1967 421698
hello@ncnean.com
http://www.ncnean.com

Neachneohain

Tijdens een whiskytrip doorheen Schotland in 2012, beleefde Annabel Thomas uit London een soort aha-erlebnis. Ze zou een duurzame distilleerderij starten in de wilde natuur. Ze had amper vijf jaar nodig om de fondsen bij elkaar te fietsen een de distilleerderij te bouwen op een wild stukje Schotland, nabij Drimnin. Dat ligt aan de westkust van Schotland aan het water. Mocht je met een bootje oversteken, dan zou je uitkomen op Calve Island. Vaar je daar om heen, dan kom je uit bij de Tobermory Distillery op het noordelijke deel van het Isle of Mull.

De naam van de distilleerderij is de afkorting van Neachneohain (spreek uit als ‘nak-nie-anne’), de Koningin van de Spirits in een Keltische legende. Volgens die legende was ze een heftig beschermer van de natuur, iets wat de distilleerderij hoog in het vaandel draagt.

Organisch

Naar eigen zeggen zijn ze de eerst volledige organische distilleerderij in Schotland. Ze gebruiken enkel organische gerst, water uit een eigen bron, alle energie komt uit renewables (zo wordt de boiler gestookt met woodchips) en ze recycleren de warmte van de productie als verwarming van de warehouses. De draff gaat naar de koeien in de wei. Niets gaat verloren.

De distilleerderij werd overigens met behulpt van de bekende Dr Jim Swan ontworpen. Het zou één van de laaste projecten zijn waar wijlen Swan aan meewerkte. Hij overleed twee weken voordat de eerste spirit bij Ncn’Ean uit de alambieken stroomde. Dat was overigens in maart 2017.

Annabel en haar team geloven erg in experimenteren. Zo spelen ze met langere mashing- en kortere fermentatietijden, verschillende giststammen en nemen een erg hoge en smalle cut. Daarom dat hun slogan ‘Creating Experimental Spirits’ is geworden.

Range

Aangezien de eerste spirit pas in maart 2017 te slapen werd gelegd, is het nog minstens wachten tot 2020 alvorens de eerste whisky beschikbaar zal zijn. Ondertussen, wellicht om reeds geld in het laatje te krijgen, bieden ze 60 vaten te koop aan. Daar betaal je £3000 pond voor en dit levert je op termijn zo’n 100 flessen op.

Je kan intussen de distilleerderij wel bezoeken, maar omdat het op privéterrein ligt is vooraf reserveren verplicht. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4020

Boek: Whisky Almanak

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 11, 2018 09:52:14

Dit is al de vierde editie van de Whisky Almanak, die werd samengesteld door Hans en Becky Offringa – ook gekend als The Whisky Couple – die in 2016 verscheen.

Het boek – in zakformaat – van 350 pagina’s zal voor de doorgewinterde drammer weinig nieuws brengen, maar voor de beginnende whiskyliefhebber is dit toch best een aanrader.

Hans en Becky beginnen met het obligate stukje geschiedenis en productieproces, maar vanaf pagina 40 begint een heus register van whisky’s – van Aberfeldy tot Yellow Spot – met beperkte tasting notes door Hans zelve, maar met enkele blanco regeltjes waar je je eigen tasting notes kwijt kan. De laatste whisky note staat overigens op pagina 313, dus dat zijn er aardig wat.

Hans en Becky nemen zelf nog even het woord in hun eigen ‘hoekje’, alvorens een opsomming te geven van de beter speciaalzaken en whiskyfestivals in zowel Nederland als België.

Daarna geeft Hans een overzicht van de belangrijkste whiskyliteratuur, zowel magazines als boeken. Groot is dan ook onze trots om ons eigen boek ‘Whisky voor Iedereen’ vermeld te zien.

Slechts 15 EUR voor dit mooi vormgegeven boekje… Die zet ik graag in mijn steeds uitbreidende bibliotheek van whiskyboeken.

Whisky Almanak
4e geheel herziene editie
350 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Hans & Becky Offringa
Uitgeverij Conceptual Continuity
ISBN 978-90-78668-32-9
15 EUR • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4019

Gin: Marks & Spencer Mint & Cucumber Gin

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 10, 2018 08:19:00

Distilleerderij: onbekend
Regio: Frankrijk
Fles: Marks & Spencer Mint & Cucumber Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 37.5%

Munt

De Britse keten Mark’s & Spencer biedt zijn klanten (althans in Groot-Brittannië) een eigen gin aan. Twee zelfs, de Mint & Cucumber en de Pink Grapefruit. Grappig detail: beide gins worden in Frankrijk geproduceerd. Hij komt in flesjes van 50cl en is volgens het label ‘expertly blended by Marks & Spencer’. Ik vraag me af wat daarmee bedoeld wordt… Hoe dan ook, ik wil ‘m uiteraard wel graag proeven.

De neus is betrekkelijk eenvoudig, maar wel lekker fris dankzij de munt die er met kop en schouders bovenuit steekt. Voorts best wat citrus, maar de komkommer heb ik alvast niet geroken. Volledig verstoken van kruidigheid. Eenvoudig, ik zei het al, maar best aangenaam.

Helaas is hij bijna waterachtig op smaak en ook hier zo goed als ongekruid. Een klein bittertje van de jeneverbes, maar voor de rest amper iets van vanille en weinig meer. Erg drinkbaar als je geen uitdaging wenst. Gewoon een zomers drankje.

De finish… welke finish?

Heel eenvoudige en toegankelijke gin, maar dan om gewoon van ‘door te drinken’ als het ware, op een zonnig terras.

GIN & TONIC

Een schijfje limoen en de Fever Tree tonic maken hier een frisse, zomerse cocktail van. Zoetzuur met een bittertje op het einde, zoals ik het graag heb.

Nou, deze is dan vooral om te mixen, zoveel is duidelijk, want als gin op zich stelt hij erg weinig voor. Bedankt, Marc, voor het sample.

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4018
Volgende »