WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardmore 20 Year Old 1998 Mobsters on Mopeds

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 22, 2019 07:14:26

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 20 Year Old 1998/2018 Mobsters on Mopeds, BYOB-C, bourbon hogshead, 69 bts
Kleur: stro
ABV: 52.2%

Gyproc

BYOB-C – spreek uit ‘biopsy’ en weet dat het ‘Bring Your Own Bottle Club’ betekent – viert dit jaar haar 5-jarige bestaan. Dat moet natuurlijk gevierd worden en dat doen ze met een mooie whisky van de licht geturfde Highlander Ardmore. Het is al het derde single cask dat ze uitbrengen onder hun reeks met de grappige naam (met de al even leuke labels) Mobsters on Mopeds. Na de geweldige Blair Athol 2000 en de overheerlijke Cambus 1991 (waarvan ik telkens de allerlaatste fles uit de reeks aan mijn verzameling mocht toevoegen), nu dus een Ardmore 1998. Grappig detail: het label geeft licht in het donker.

Verrassend peaty op de neus. Maar dan ik had verwacht. Ruikt als een pot honing boven een vreugdevuur, omfloerst met flink wat grassige toetsen. Vooral hooi. Toefje mineraliteit ook. Kiezels, bijenwas en wat Gyproc. Dan wat appels en groene druiven. Flink wat moutsuikers. Iets van gember en witte peper. Ruikt een pak jonger en frisser dan zijn twee decennia op hout, maar wel erg mooi.

Prima aankomst. Perfecte sterkte. Eerst moutsuikers en flink wat (niet-medicinale, want mainland) turf die voor een grootse rookontwikkeling zorgt en je mond lekker warm maakt. De pepers zijn een pak luider. Herfstbladeren, met honing besmeerd spek op de BBQ, lekker waxy. Appels en peren. Meloen. De grassige toetsen blijven aanwezig tot in de afdronk. Wederom verrassend fris.

De afdronk is overigens meteen zijn troefkaart. Bijzonder lang, zoet met nog meer kruidigheid en terwijl de rook langzaam optrekt komt er nog een mooie zilte toets aan te pas. Een perfect bittertje als van een druivenpit op het sterfbed. Wauw!

Nou, dit is mijn dertigste Ardmore en wat een klepper! Nog te koop voor 133 EUR bij BYOB-C, maar ik weet niet of ze er nog veel hebben, dus haast je! Fles 69 van de 69 heeft alvast een prominent plekje gekregen in mijn whisky cabinet.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4670

Ardmore 9 Year Old 2009 Whiskybroker cask #2642B

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 21, 2019 15:40:18

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 9 Year Old 2009/2018 Whiskybroker.co.uk, Refill Sherry Butt + Oloroso Octave Finish, 72 bts
Kleur: amber
ABV: 57.4%

Café Frappé

Het Schotse bedrijf Whiskybroker.co.uk heeft een Ardmore vierling op de markt. Ze hadden een refill sherry butt gevuld met spirit op 15 oktober 2009 en dan na zo’n 8 jaar de whisky overgeheveld naar 4 oloroso octaven. Een octave is een klein vat waardoor de finish erg snel kan gebeuren. De octaven kregen hetzelfde vatnummer – 2642 – maar werd aangevuld met de letters A tot D. Wat er van de vaten A en D geworden is, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen, maar B en C zijn gebotteld. Vat 2642B leverde amper 72 flessen op, vat 2642C slechts 68 flessen. Ik zet ze graag even tegenover elkaar. Dit is vat #2642B op 57.4%. Het is de lichtste van de twee qua kleur.

De neus op deze is iets beter. Meer rook, meer fruit, iets van tabak en veel meer noten. Vooral geroosterde noten, zeg maar. Ik ruik popcorn, butterscotch, chocolade, tabaksbladeren en pruimen. Wat een verschil.

Mond vullende en stevige aanzet. Meteen gepeperd en zoet, maar tevens erg herbaal. Groene kruiden, noten, koffiegruis, bosbessen, pruimen, perzik en chocolade. Dit is mooi, hoor.

De afdronk is middellang, heel zoet met een beetje rook op noten en café frappé.

Voor zover dat nog nodig was: het vat maakt een erg groot verschil! Dit is duidelijk de lekkerste van de twee.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4669

Ardmore 9 Year Old 2009 Whiskybroker cask #2642C

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 21, 2019 06:41:25

Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 9 Year Old 2009/2018 Whiskybroker.co.uk, Refill Sherry Butt + Oloroso Octave Finish, 68 bts
Kleur: brons
ABV: 56.0%

Schoensmeer

Het Schotse bedrijf Whiskybroker.co.uk heeft een Ardmore vierling op de markt. Ze hadden een refill sherry butt gevuld met spirit op 15 oktober 2009 en dan na zo’n 8 jaar de whisky overgeheveld naar 4 oloroso octaven. Een octave is een klein vat waardoor de finish erg snel kan gebeuren. De octaven kregen hetzelfde vatnummer – 2642 – maar werd aangevuld met de letters A tot D. Wat er van de vaten A en D geworden is, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen, maar B en C zijn gebotteld. Vat 2642B leverde amper 72 flessen op, vat 2642C slechts 68 flessen. Ik zet ze graag even tegenover elkaar. Dit is vat #2642C op 56.0%. Het is de donkerste van de twee. Ik doe deze eerst omwille van het iets lagere alcoholpercentage.

Euh… van Ardmore is nog weinig terug te vinden, moet ik zeggen. Dit ruikt gewoon naar sherry, maar op steroïden. Koffie, leder, honing, hazelnoten, schoensmeer. Er is wel wat rook, maar niet meer dan wat ik ook in sommige sherry terugvind. Laat ons het dus maar op woodsmoke houden.

Hij is best romig en onmiddellijk mierzoet met zelfs een zuurtje als van grapefruit. Maar de rokerigheid is nu wel onmiskenbaar en maakt je mond helemaal warm. Dit maakt veel goed. Opnieuw hazelnoten – maak daar maar Nutella van – geroosterde koffiebonen, sultanas en dadels. Maar wederom… ik lijk wel een versterkte sherry te nippen.

De afdronk is middellang op meer van ’t zelfde, maar laat je mond wel droog achter.

Hij is lekker, versta me niet verkeerd, maar blind had ik dit wellicht niet als whisky bestempeld.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4668

Mark’s Whisky Ramblings 267: Kilchoman 7 Year Old 2011 Madeira Finish for Belgium

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul za, juli 20, 2019 07:13:53

Prima Vinum uit Lommel was op zoek naar een single cask release van Kilchoman. Maar zaakvoerder Peter Van Dijck stond voor een dilemma, want beide samples die hij ontving vielen hem erg in de smaak. Peter kon niet kiezen en in een vlaag van verbijstering besloot hij beide samples te mengen. Eureka!

De vatting van beide casks leverde zijn favoriete expressie op en de Twin Cask Release was geboren. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4667

Kilchoman 7 Year Old 2011 Madeira Finish - Twin Cask Release for Prima Vinum

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 19, 2019 08:15:49

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 7 Year Old 2011/2019 Madeira Finish – Twin Cask Release for Prima Vinum, 529 bts
Kleur: brons
ABV: 56.2%

Eureka!

Prima Vinum uit Lommel was op zoek naar een single cask release van Kilchoman. Maar zaakvoerder Peter Van Dijck stond voor een dilemma, want beide samples die hij ontving vielen hem erg in de smaak. Vat #528 was afgevuld op 1 september 2011, vat #764 op 9 december van hetzelfde jaar. Beiden bourbon barrels gaven deze Kilchoman zijn karakter tot september 2018, maar dan besloot Anthony Wills ze over te hevelen naar Madeira hogsheads, waarop de whisky nog een finish van 8 maanden kreeg. Peter kon niet kiezen en in een vlaag van verbijstering besloot hij beide samples te mengen. Eureka! De vatting van beide casks leverde zijn favoriete expressie op en de Twin Cask Release was geboren. Dit verklaart tevens waarom er 529 flessen zijn, maar haast je als je er eentje wil, want ze zullen ongetwijfeld van het schap vliegen!

De neus is een mix van tropisch fruit aan de ene kant en verbrand hout aan de andere kant en… simpelweg heerlijk! Ik krijg aardbeien, abrikozen, frambozen en kumquats links, terwijl rechts de turf onmiskenbaar voor een mooie rokerigheid zorgt (50ppm, by the way). Nog een hint van aangebrande boter, cuberdons en kruidnagel. Laat hem even ademen en je krijgt iets meer hout. Noem het een typische Kilchoman overgoten met een tropisch vruchtensausje. Top!

De aanzet is zoetzuur, kruidig en perfect van sterkte. Opmerkelijk. Zoetzuur in de zin van pompelmoes, aardbeien, rode aalbessen met dan plots weer die turf die nu voor een wel erg aangenaam warme en grootse rook zorgt. Midpalate verschijnt een zilt randje dat er geen twijfel over laat bestaan dat de Kilchoman spirit het vat domineert en niet andersom. Wat een klepper!

De afdronk is erg lang, kruidig warm en zinnenstrelend zacht.

Geweldig verhaal en geweldige Kilchoman. Ik ben verkocht! Vanaf 20 juli beschikbaar in hun shop voor pakweg 100 EUR. Bedankt voor het erg gulle sample, Peter! Leuk detail: het is de 40e Kilchoman die ik proef.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

 • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4666

Mark’s Whisky Ramblings 266: Ardbeg Grooves

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul do, juli 18, 2019 06:13:13

Deze Ardbeg was de limited release van Ardbeg Day 2018. Ik moet bekennen, ik was een beetje Ardbeg-moe, want de speciallekes die ze uitbrachten konden de standaard range niet overtreffen. Ik had dan ook niet echt grote verwachtingen van deze Grooves. De naam verwijst overigens naar de groeven die ontstaan in de rode wijnvaten nadat ze opnieuw geblakerd werden.

Maar ondanks mijn vooringenomenheid, blijkt dit een leuke en interessante expressie te zijn! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4665

Ardbeg Drum

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 17, 2019 07:10:11

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg Drum, Feis Ile 2019, Ex-bourbon cask, ex-Rum Cask Finish
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Ananas

Omdat de Grooves mij – na enkele minder spannende Ardbeg releases – best meeviel, ben ik toch maar gezwicht voor deze nieuwe Ardbeg Day 2019 release: Ardbeg Drum. Without further ado…

Verrassend groene, herbale neus op jonge, gebroken takken, een volle asbak en limoensap. In tweede instantie komt daar wat ananas aan te pas, gevolgd door zoetzure turf. De florale toets wordt eerst groter, om dan vervangen te worden door meer fruit zoals abrikozen en groene banaan. Maar in alle eerlijkheid: ik ben niet onder de indruk.

De smaak is al veel beter. Mooi rond en olieachtig, mierzoet op vanille en kristalsuiker, ananas en perzik, limoen en assen. Dat wordt bijgetreden door pittige peper, flink brak water en nootmuskaat. Gember en een hint van kaneel ook nog. Mooie rookontwikkeling, maar het is geen turfbom (dat hoeft ook niet, voor alle duidelijkheid). Mooi hoe zilte en zoete toetsen strijden om de aandacht op je tong.

De finish is wat aan de korte kant met een zoetje van vanille en wat zeezout. De rook is dan allang verdwenen.

Tja. Een hele gewone Ardbeg als u het mij vraagt. Doe me dan toch maar gauw nog een fles van de Grooves (of één van de standaardrange). Reken op zo’n 135 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4664

Ardbeg 10 Year Old 1998 SMWS 33.70

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 16, 2019 05:59:24

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg 10 Year Old 1998/2008, SMWS ‘Keith Richards meets Socrates’, 848 bts
Kleur: koper
ABV: 57.3%

Barbecue

Wie bedenkt die namen toch? Deze oudere botteling van de Scotch Malt Whisky Society – vat 33.70 – werd ‘Keith Richards meets Socrates’ gedoopt. WTF? Keith Richards is natuurlijk de eclatante gitarist van de Rolling Stones, terwijl Socrates een oud Atheens filosoof is. En als die elkaar ooit zouden ontmoeten… dan zou deze whisky daar bij passen? Enfin, soit, hij zal wel lekker zijn zeker? Het was al het 70e vat Ardbeg dat de SMWS op fles trok, iets meer dan een decennium geleden.

Hola! De neus is erg aromatisch met zoete rook, spek met honing op de BBQ en assen. Donkerzoete toetsen als pruimen en dadels zijn hem niet vreemd, terwijl een erg licht zilt randje op de achtergrond blijft hangen. Zonder enige twijfel een sherryvat. Het werkt!

Hij komt verrassend zacht binnen (dit is immers meer dan 57%) maar is wel onmiddellijk ongelooflijk assig en droog. Het lijkt wel alsof ik mijn tong in de bijna afgekoelde assen van een sigaar heb gestoken (don’t ask). Gerookte ham rond een dadel, gewikkeld in een jasje van teer. Man, hier kan je je barbecue mee aansteken! Donkerzoet en mysterieus tegelijkertijd. Indrukwekkend.

De afdronk duurt een eeuwigheid en blijft donkerzoet met flink wat assen en roet.

Ik heb geen uitstaans met Keith Richards, noch met Socrates, maar deze malt is wel heel erg indrukwekkend. Lekkere, roetige Ardbeg met flink wat sherryinvloeden. Best of two worlds. Nergens meer te vinden, natuurlijk. Typisch…

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4663

Ardbeg Grooves

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 15, 2019 07:12:59

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg Grooves, OB 2018, Ex-red wine casks
Kleur: koper
ABV: 46%

Eclatant

Deze Ardbeg was de limited release van Ardbeg Day 2018. Ik moet bekennen, ik was een beetje Ardbeg-moe, want de speciallekes die ze uitbrachten konden de standaard range niet overtreffen. Ik had dan ook niet echt grote verwachtingen van deze Grooves. De naam verwijst overigens naar de groeven die ontstaan in de rode wijnvaten nadat ze opnieuw geblakerd werden.

De neus begint een beetje zoet en citrussy met bloedappelsienen, leder, rum-rozijnen en vers gemalen koffiebonen. Een bittertje van blauwe druiven, meubelpoets en tannine. Dan wat zoet gebak (koffiekoeken), rabarber en paprika. Dan gerookte ham en woodsmoke. De turf is zeker present – je merkt onmiddellijk dat het een Ileach is – maar het typische, maritieme karakter van Ardbeg is niet meteen herkenbaar. Dat gezegd zijnde, ruikt deze wel heel erg interessant.

Op smaak begint het roetig en zilt, ontwikkelt de rook zich onmiddellijk en moeten de zoete toetsen – die zeker aanwezig zijn en snel aan kracht winnen – het toch afleggen tegen het distilleerderijkarakter. Maar wacht! Hoewel zilt en zoet echt hard tegen hard gaan, is het uiteindelijk toch citrusfruit dat victorie kraait. Dit maakt dat het een speelse malt wordt, die de extremen qua smaak een beetje opzoekt en je aangenaam kan verrassen. Lekker kruidig, trouwens. Paprika, zwarte peper en barbecuesaus. Eclatant!

De afdronk is wat aan de korte kant, licht drogend op espresso, peper en rook. Roet en nog eens roet op het sterfbed. Mocht er zoiets bestaan als gekarameliseerde houtskool, this is it!

Awel, proficiat, Ardbeg! Die is een leuke uitvoering. Een conversation piece malt. Aangename verrassing.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4662

Mark’s Whisky Ramblings 265: Smoky Scot

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 14, 2019 08:10:27

Hoewel er nergens een distilleerderij vermeld wordt op het label, is het duidelijk dat de Smoky Scot een Islay whisky is. Het betreft een 5-jarige Caol Ila die op bourbonvaten rijpte, alvorens gebotteld te worden op 46% door Aceo Ltd. En wat blijkt? Het is een stunner! Hier krijg je waar voor je geld! • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4661

Caol Ila 26 Year Old 1983 The Perfect Dram

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juli 13, 2019 07:04:01

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 26 Year Old 1983/2009, The Perfect Dram, Refill Sherry Wood, 240 bts
Kleur: brons
ABV: 55.3%

Islay Orangettes

Deze Caol Ila 1983 van The Perfect Dram werd een decennium geleden gebotteld. De release leverde 240 flessen op vatsterkte op. Fantastisch bronzen kleurtje, overigens.

Nou, dat moet wel een superactief vaatje geweest zijn, want het distilleerderijkarakter van Caol Ila is totaal onherkenbaar geworden. Hoewel ik dat een beetje jammer vind, kan ik niet anders dan toegeven dat de neus wel absoluut geweldig is. Een heleboel orangettes, snuiftabak, hazelnoten, pomme d’amour, mokatine, espresso en cuberdons. Dat het om een Islay gaat kan je afleiden uit een beetje zachte rook, natte rotsen, een hint van mercurochroom turf met een zoetje.

Op smaak komt Caol Ila al wat beter tot zijn recht, zeg maar. Ja, de sherry met zijn appelsienen, honing en pruimen en al die andere zalige zoetigheden worden nu mooi tegengas gegeven door licht medicinale turf, een hint van kelp en assen. Mooie kruidigheid, ook. Nootmuskaat, peper, zoethout en saffraan.

De afdronk blijft maar duren en houdt een mooi evenwicht tussen de zoete en maritieme elementen, met pruimtabak en droog hout op het sterfbed.

Ik heb al vaak gezegd dat ik de combinatie turf/sherry niet altijd makkelijk vind. Maar hier werkt het perfect. Dit is een absolute stunner!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4660

Caol Ila 21 Year Old 1990 Old Malt Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 12, 2019 16:38:36

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 21 Year Old 1990/2011 Old Malt Cask, Douglas Laing, refill hogshead #DL6912, 148 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

Apfelstrüdel

Het loont af en toe van je whiskykast eens uit te kuisen. Kijk nu wat ik nog gevonden heb… Een ouwe Caol Ila uit de Old Malt Cask reeks uit de periode dat de Laing brothers nog samen het bedrijf runden. Deze 21-jarige Ileach uit 1990 zit al meer dan 8 jaar op fles.

Geweldig aromatisch neus op apfelstrüdel, ananas op de barbecue, boerenboter en licht aangebrande cake (ja, ik heb er ervaring mee). Iets van groene banaan. Amandelschaafsel. Slechts een toefje rook. De maritieme toetsen spelen werkelijk tweede viool en dat maakt deze Caol Ila bijzonder aantrekkelijk.

De aanzet is verrassend zacht. Maar nu laat het distilleerderijkarakter meer van zich spreken. De zoete toetsen worden bijgetreden (en overmeesterd) door de mooie rokerigheid, zoete turf en iets van kelp en zoethout. Wat gember en een zacht pepertje maken je mond aangenaam warm.

De afdronk maakt het plaatje compleet: bitterzoet, kruidig, rokerig en absoluut heerlijk.

Fantastische, zoete Caol Ila. Een dessertje wat mij betreft.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4659

Caol Ila 11 Year Old 2008 Brachadair

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 12, 2019 13:26:09

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2008/2019 Brachadair, Hogshead #301637, 103 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 59.8%

Ballen

Belgisch bottelaar Brachadair bracht begin dit jaar een Caol Ila uit 2008 op de markt. Jong beestje dus, maar we weten ondertussen allemaal dat Caol Ila ook op jonge leeftijd erg mooi kan zijn. Ik keek hier alvast naar uit. Het is weer zo’n erg bleke Caol Ila.

De neus is inderdaad jong, maar krachtig. Onmiddellijk peaty met assen, hooi, eikenhout en gedroogd zeewier, ondersteund door appels, vanille en honing. Dieselwalm, butaangas, modder. Klinkt niet goed, maar ruikt heerlijk. Deze Caol Ila is dan misschien jong, hij heeft wel ballen aan zijn lijf.

Ooh, heerlijk. Deze danst op de tong. Hij vertoont onmiddellijk ook een vuil kantje. De turfrook pakt de tong onmiddellijk in, strooit een flinke dosis zeezout uit en laat dan – bijna achteloos – wat appels en citroenen op je los. Erg maritiem en ronduit schitterend.

De afdronk is lang, zoet en zilt tegelijkertijd (vooral zilt) en droog.

Een schoolvoorbeeld van een jonge, ietwat vuile Caol Ila. Ik ben fan. Voor 90 EUR kan je een fles te pakken krijgen. Niet twijfelen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4658

Caol Ila 10 Year Old Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 12, 2019 07:12:57

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 Year Old, Feis Ile 2018, 2496 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.2%

Kanjer

Voor Feis Ile 2019 bracht Caol Ila een 22-jarige uit, maar die heb ik – ondanks verwoede pogingen – (nog) niet te pakken kunnen krijgen. Vorig jaar was mijn gabber Manny ter plekke, dus kon ik er met een gerust hart op vertrouwen dat de Feis Ile release – een Caol Ila 10 Year Old – tot in Gent zou geraken. Het is een vatting van 8 vaten: Refill American Oak Hogsheads en Rejuvenated European Oak Butts – wat dat ook moge betekenen. Pierrick Guillaume, de Franse master distiller, heeft de vaten eigenhandig gekozen.

De neus is zacht en zoet op… babyadem, appels en honing. Pas in tweede instantie krijg ik de maritieme toetsen van Caol Ila: zeewier, zout water en turfrook. Nog een mooie hint van krab en groene thee. Ik had al links en rechts gehoord dat deze wat minder zou zijn, maar ik vind dat absoluut onterecht. Dit is heerlijk.

Perfect olieachtig met nu de maritieme toetsen vooraan: turfrook (en nog geen klein beetje), zeewier, brak water, verse oesters met limoensap en zwarte peper. Dan pas wat citrus en jonge appeltjes. De alcohol is perfect geïntegreerd. Een extra zoetje in de vorm van honing en perzik. Hint van ananas. Erg mooi.

De afdronk is niet zo lang, toegegeven, maar blijft rokerig zoet op citrusfruit met een hint van banaan.

Wat een kanjer. Blij dat ik hier nog twee flessen van heb staan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4657

The Big Strand

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 11, 2019 19:18:50

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: The Big Strand, Morrison & Mackay
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Vriendelijk

Bottelaar Morrison & Mackay heeft een nieuwe reeks gelanceerd die naar de naam ‘Regional Single Malts’ luistert. Lijkt wel een beetje gepikt van Douglas Laing met hun ‘Remarkable Regional Malts’, maar goed. Hun Islay malt kreeg de naam The Big Strand mee en betreft een jonge Caol Ila. Je kan een fles voor zo’n 40 EUR aanschaffen, wat zeer schappelijk is. Deze eerste batch is 2.500 flessen sterk en werd samengesteld met 6 vaten – aan het kleurtje te zien allemaal refill. Ter info: The Big Strand is een strook zandstrand van zo’n 7 kilometer lang die loopt van Laggan Point in het noorden tot Kintra en het Oa schiereiland in het zuiden, met de Islay Airport pal in het midden.

De neus is zoet en zacht, fruitig op wit fruit (appels, peren) en honing en veel vanille. Pas na enkele ogenblikken treden wat zilt en assen op de voorgrond. Ook wat dieselolie. Een vissersboot. Dit is vooral een vriendelijke Caol Ila, als u begrijpt wat ik bedoel.

Helaas heeft deze malt geen body. Hij is bijna waterachtig. Dju. Eerst is hij heel erg zoet (bijna te zoet) met honing, karamel en After Eight, dan wordt hij rokerig en maritiem. Maar wederom allemaal heel erg zacht en vriendelijk.

De afdronk is kort, zacht gepeperd en licht drogend.

Een erg makkelijke Caol Ila, snoeperig zoet en niet al te veel peat. Kaarterswhisky. En bang for your buck, dat is zeker.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4656

Smoky Scot

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, juli 11, 2019 06:28:48

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Smoky Scot, Aceo Ltd
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Schijntje

Aceo Ltd is het bedrijf dat Murray McDavid overname van Mark Reynier op het ogenblik dat de Bruichladdich Distillery verkocht werd. Ze brengen nu een 5-jarige malt uit die naar de naam Smoky Scot luistert en voor een erg voordelige prijs te koop is: niet eens 40 EUR. Ze maken er absoluut geen geheim van dat het om Caol Ila gaat die 5 jaar heeft gerijpt op bourbonvaten.

De neus offreert zowel zoete als zilte toetsen met wat woodsmoke. Gebakken appeltjes en een beetje appelsien. Zeewier en karamel. Zoethout. Eenvoudig, maar wel erg goed.

Op smaak gaat het mooi verder. Maritieme toetsen met zelfs wat teer, zeewier keert weer, maar ook donkerzoet fruit. Wel erg levendig – jong beestje, hé – en clean. De rook wordt gezellig groot. In die optiek maak deze malt zijn naam wel waar.

De afdronk mag dan wel wat kort zijn, hij offreert toch nog zoete mout en rook die langzaam wegdeemstert en op het sterfbed krijg ik nog een mooie lift van munt.

Dit is een erg leuke Caol Ila die voor een schijntje te koop is. Aanrader!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be) • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4655

Mark’s Whisky Ramblings 264: Caol Ila 10 Year Old Feis Ile 2018

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 10, 2019 07:27:39

Voor Feis Ile 2019 bracht Caol Ila een 22-jarige uit, maar die heb ik – ondanks verwoede pogingen – (nog) niet te pakken kunnen krijgen. Vorig jaar was mijn gabber Manny ter plekke, dus kon ik er met een gerust hart op vertrouwen dat de Feis Ile release – een Caol Ila 10 Year Old – tot in Gent zou geraken. Het is een vatting van 8 vaten: Refill American Oak Hogsheads en Rejuvenated European Oak Butts – wat dat ook moge betekenen.

Pierrick Guillaume, de Franse master distiller, heeft de vaten eigenhandig gekozen. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4654

Laphroaig 13 Year Old 1996 Malts of Scotland

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 09, 2019 17:22:46

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 13 Year Old 1996/2010 Malts of Scotland, bourbon hogshead #7313, 255 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.3%

Spinnenweb

Ik vond nog een ouwe sample van Malts of Scotland achteraan in de sample kast. Na de spinnenwebben en stof te hebben verwijderd, zag ik dat het om een 13-jarige Laffie ging, gebotteld in 2010 door het Duitse Malts of Scotland. Nou, die komt vandaag – ik ben wat Islay aan het proeven – mooi van pas.

Zoete neus op appelmoes en vanille zonder de droge, asachtige elementen van Laphroaig. Dat moet de jonge leeftijd wel zijn. Dat maakt hem erg toegankelijk en zeer aangenaam. Nog wat zeewier en mercurochroom, maar in zeer beperkte mate. Spek op de barbecue en gerookte partjes citroen. Clean. Love it.

Mooi olieachtig en mond vullend met onmiddellijk een explosie van vanille, limoen, zoethout en walnoten. De turf zorgt voor een grootse rookontwikkeling met een brakke toets, terwijl peper je mond helemaal warm maakt. Nogal eenvoudig, maar erg lekker, dus stoort het niet.

De afdronk is lang en medicinaal. Teer, citrusfruit, peper en zout en heel veel rook.

Erg leuke Laffie, hoor. Destijds zo’n 60 EUR, maar daar kan je hem vandaag niet meer voor krijgen, natuurlijk.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4653

Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2018

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, juli 09, 2019 07:21:07

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas, Fino Cask Finish, Feis Ile 2018
Kleur: amber
ABV: 51.8%

Gelukkig Getrouwd

Sinds 2008 brengt Laphroaig een zogenaamde Cairdeas uit voor het Feis Ile festival. Cairdeas betekent immers vriendschap. Ik heb ze al allemaal geproefd met uitzondering van 2017 en 2019 (mocht iemand een sample kunnen missen, graag!). De versie van vorig jaar zet ik met plezier nog eens aan de lippen. Van deze vatting wordt gezegd dat de whisky tussen de 7 en 11 jaar oud is en hij kreeg een finish op Fino sherryvaten.

De neus start verrassend zacht en zoet op rabarberconfituur, gedroogde abrikozen en hazelnoten. Licht drogend met een zacht zuurtje, dat moet wel van de sherry zijn. De turf zorgt wel voor wat rokerigheid, maar allesbehalve in your face en dat staat me in dit geval best wel aan.

Op smaak is de turf al een pak groter en zorgt voor en zuurtje en flink wat rook, teer en assen, maar het fruit blijft prominent aanwezig. Vanille komt opzetten, een druppeltje honing wordt gemorst. Ondertussen wordt hij lekker kruidig, bijna pikant. Een bittertje laat zich niet onbetuigd. Dit is prettig, hoor.

Op de middellange afdronk blijft hij pikant, zoet en rokerig, maar wordt hij wel snel droog.

De Fino is onmiskenbaar, maar houdt wel van de whisky (of is het nu net andersom, de whisky die de sherry goed verdraagt?). Hoe dan ook, ze zijn gelukkig getrouwd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be). • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4652

Mark’s Whisky Ramblings 263: Port Charlotte 16 Year Old 2001 The Heretic

Mark's Whisky RamblingsGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 08, 2019 07:39:29

The Heretic – de ketter in het Nederlands – was de Feis Ile 2018 release van Port Charlotte (uit de Bruichladdich Distillery, natuurlijk) en is volgens het label ‘the last of the first’, waarmee wordt verwezen dat het de laatste vaten waren van het eerste distillaat dat destijds uit de alambieken stroomde. Het is een vatting van Amerikaanse eik, rumvaten en zelfs Franse wijnvaten. • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4651
Volgende »